Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dukat je vlasnik mljekare Inmer u Gradačcu i nema nikakve veze za mi99 a tuzlanska mljekara ne radi već godinama jer su je slovenci namjerno uništili. Ne piši dezinformacije.
Inmer MIG, nema veze sa MIgg, tj sada MI99. Vlasnik Inmera, Dukata, Ljubljanske, Tuzlanske, Somborske, Sirela, Šipka u MK... mljekare je Lactalis iz Francuske. Uzmi Alpsko mleko i vidjećeš da se za BiH tržište puni u Tuzli. Za MK tržište u mljekari Šipka puni Alpsko mleko.
Last edited by ElRe on 26/12/2021 20:15, edited 1 time in total.
sinuhe wrote: ↑26/12/2021 20:19
Zapadnoevropski ako ide i do 80 To je vec Evropa. Jeftinija hrana u Poljskoj.
Pa mi smo vec u Evropi. Jok, u Africi smo. To sto je hrana jeftinija u Poljskoj ima svoje razloge. Jesi bio kada u Poljskoj?
Kazu tamo crkva jedna od najvecih vlasnika obradive zemlje. Kakve su tamo velicine farme i na kakvoj zemlji....
Helem, oko 1milion poljoprivrednika u Poljskoj dobijaju o,o 3 milijarde eura godisnje.
Gledam, stavili su Tursku i imamo istu srafuru. A neuporedivo je zasto je cijena namirnica u Turskoj kakva kakva je u BiH.
Ne bi mi mrsko danas u marketu da provjerim proizvodjace mlijeka. Alpsko je iz Slovenije, Tuzlanska mljekara ne postoji vise, a ono sto me iznenadilo Dukat mlijeko bez plasticnog čepa je uvoz iz Hrvatske, a sa plasticnim cepom proizvodi se u BiH, dakle isto mlijeko ista slika na ambalazi 2.8%. Bez laktoze Dukat je isto iz HR, od uvoznog sam vidio jos Zbregov. Ovo ostalo je je 90% prepakovano ili MI99 ili Mlijekoprodukt u razlicitim ambalazama. Vidim i Noćko mlijeko, inače volim njihov jogurt i imaju mljekaru u Živinicama, ali mlijeko za Noćko pravi MI99.
Veselo je, jer kada Rusi i ne poskupe plin mi u kantonu imamo onoga ko će umjesto njih to uraditi. Sreća pa je ostalo starog ćumura pa neka Vlada razmišlja o ugradnji ventilatora da razgone smog.
Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 10:14
E kad sve ode u 3 lijepe PM, ti fino idi u upravu Binga, Milkosa, Klasa, BH Telecoma, Vodovoda,... i objasni im "matematički, srednjoškolskim nivoom" da ne trebaju poskupiti, i zamoli ih da vrate cijene koje su i bile.
Imaš moju punu podršku u tome.
Opet ti ne shvatas. Ne zanima me uopste hoce li otici sve u 3pm, samo sam ugledao netacan podatak i imao potrebu da ukazem da si napravio previd. Nevezano za politicku i ekonomsku situaciju.
Razumijemo mi šta ti pišeš, ali ta ti računica ne vrijedi ovdje.
Ako hljeb od marku poskupi za 20%, nova cijena mu je 1.50KM ili 2.00KM. To je nova ekonomija.
Ja ti opet kažem, ako ode struja 3,5 puta, ode sve 3,5 puta. Svakako sve poskupljuje i bez povećanja struje. Nikoga ne zanima to što neko stavlja tablice u kojima brojke pokazuju nešto drugo. Ako ode struja, bez razmišljanja, u novogodišnjoj noći, i hljeb postaje luksuz. Tabele nikog ne zanimaju, posebno ne vlasnike kompanija. Oni hoće profit, a kako će ga ostvariti ili zadržati, ne zanima ga. Otpustiće radnike, podići cijene i vozi miško.
Postoji nešto u racunovodstvu, sto se zove " kalkulacija".
Kad se određuje cijena gotovog proizvoda, onda se uzimaju svi troskovi u obzir, doda amortizacija i marža i to je to.
Da bi ispekao kruh od 700 Gr. treba ti npr. 0,2 KWh energije. Ako je to sad trošak od 0,03 KM onda sve i da plati tri puta više, opet je to samo 0,09 KM. Pa ne moze kruh sa marke na 3 marke zbog tog troska.
Kao, što rekoh-može itekako, baš kao što poskupljenje nafte povlači poskupljenje svih ostalih proizvoda, dok pojeftinjenje nafte ne povlači pojeftinjenje bilo čega.
Ci-Nick wrote: ↑26/12/2021 10:34
Postoji nešto u racunovodstvu, sto se zove " kalkulacija".
Kad se određuje cijena gotovog proizvoda, onda se uzimaju svi troskovi u obzir, doda amortizacija i marža i to je to.
Da bi ispekao kruh od 700 Gr. treba ti npr. 0,2 KWh energije. Ako je to sad trošak od 0,03 KM onda sve i da plati tri puta više, opet je to samo 0,09 KM. Pa ne moze kruh sa marke na 3 marke zbog tog troska.
Ne uci svinju da pjeva. Gubis vrijeme i nerviras svinju.
Ja sam radio u firmi koja ima promet 95 mil KM, ebitda 8%, sa godisnjim troskom struje cca 312k KM (odnosno jebenih 0,3%) i sada je ta firma jedna od predvodnika bunta protiv povecanja troska struje.
Znaci, gazda ce umjesto 7 miliona KM ciste pare, sada uzeti malo jace od 6. Jadnik.
Neće uzet' 6, uzet će 10 miliona, jer gazdu zaboli za vaše tabelice.