Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#951 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Sodom1 »

Eto trol ti je rekao koliko ide haha , potrudio se cojek :lol:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#952 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by mali_milojica »

Meni je Clio u toj klasi mozda i najbolja kupovina,samo bi ljudi trebali znati da je unutra manji od uporedivog Punta,Pola,Ibize...jednostavno dosta je tijesan,ali ako bi se koristio iskljucivo po gradu,nista ato se ne moze izdrzati 15ak min voznje.
golfiista

#953 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by golfiista »

mali_milojica wrote:Meni je Clio u toj klasi mozda i najbolja kupovina,samo bi ljudi trebali znati da je unutra manji od uporedivog Punta,Pola,Ibize...jednostavno dosta je tijesan,ali ako bi se koristio iskljucivo po gradu,nista ato se ne moze izdrzati 15ak min voznje.
Za autoceste nije definitivno, mada u ovom paketu opreme ima opciju dizanja i spustanja prednjih sjedista kao i volana, pa se moze malo prilagoditi. Za grada se ubio. Jos sam primjetio da je lim pravo dobar, ni traga koroziji.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#954 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:
mali_milojica wrote:Meni je Clio u toj klasi mozda i najbolja kupovina,samo bi ljudi trebali znati da je unutra manji od uporedivog Punta,Pola,Ibize...jednostavno dosta je tijesan,ali ako bi se koristio iskljucivo po gradu,nista ato se ne moze izdrzati 15ak min voznje.
Za autoceste nije definitivno, mada u ovom paketu opreme ima opciju dizanja i spustanja prednjih sjedista kao i volana, pa se moze malo prilagoditi. Za grada se ubio. Jos sam primjetio da je lim pravo dobar, ni traga koroziji.
Ja sam imao priliku jedno vrijeme voziti Clio 2 ph2 1.5dci.
Potrosnja oko 6lit. Bio je lijepo opremljen,ona debela profilisana sjedista (mozda je i to razlog sto je unutra tijesan). Odlican motorcic,mjenjac lijepo salta,volan dobar. Slazem se za lim,nigdje tacke na njemu nije bilo. Ponavljam,mozda najbolji mali autic koji se moze kupiti za 3-3.5k.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#955 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by konektovan »

golfiista wrote:
konektovan wrote:Ćundaru cu odsjeci, ako taj klio prodje ispod 9 l u gradu?! :mrgreen:
Mozda bi i mogao...da je imas.

Haj ba ne trolajte bezveze, auto trosi koliko trosi, a sto potvrđuje i neovisno testiranje i to je samo jedan atribut tog automobila, uz sve drugo sto nudi mozda i zanemariv, jer razlika u startnoj cijeni, kao i u tekucem odrzavanju ne opravdava kupovinu alternativnog dci motora. Mozda nakon 50k km sto nema veze sa pamecu.
Stari imao clio ll dizela, a drug clio lll sa 1.2 16 V, tako da znam vrlo dobro sts tsj motor moze i koliko moze. Ovaj dizel bi bio gotovo bespotreban renaultu, po tvojim tvrdnjama. Doduse, tebi od hrasnice do ilidze, nema spice,ps ti to mozda i uspijes postici. :wink: :mrgreen:
Throttle

#956 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Throttle »

Nije to 2 dece, rekao si da troši i do 6.9, to je litar, gradske u spici s klimom... po zvanicnim podacima, vjerovatno renoovim, trosi 7.9, na par stranica sam nasao... vidim da si se ti zadao pa kopao po adacovim stranicama da nadjes manje vrijednosti... rijetki su koji mogu postici podatke kao fabrika, osim u Bosni... ovdje moze i nize :lol: al hajd da ne raspravljamo :lol:
golfiista

#957 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by golfiista »

Throttle wrote:Nije to 2 dece, rekao si da troši i do 6.9, to je litar, gradske u spici s klimom... po zvanicnim podacima, vjerovatno renoovim, trosi 7.9, na par stranica sam nasao... vidim da si se ti zadao pa kopao po adacovim stranicama da nadjes manje vrijednosti... rijetki su koji mogu postici podatke kao fabrika, osim u Bosni... ovdje moze i nize :lol: al hajd da ne raspravljamo :lol:
AdAC - fabrika :thumbup:
beco

#958 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by beco »

Ne znam za 2 meni je 3 Clio 1.2 16V 9-10l trosio po gužvama
milann1971

#959 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by milann1971 »

purgatorio wrote:Dakle, ako ima ko iskusan koji od ovih jeftinijih gradskih auta je najbolji što se tiče kvarova, potrošnje itd (budzet 2000-3500KM):

Fiat Punto II 1.2 (2001-2003)
Renault Clio 1.2 16V (2001-2004)
Opel Corsa C

ili ima nešto bolje u ovom rangu, obavezno benzin...??
Nissan Micra ili Daihatsu quore, vozio oba, predobri benzinci, skoro bez kvarova
Officer Crabtree

#960 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Officer Crabtree »

konektovan wrote:[ pamecu.

Stari imao clio ll dizela, a drug clio lll sa 1.2 16 V, tako da znam vrlo dobro sts tsj motor moze i koliko moze. Ovaj dizel bi bio gotovo bespotreban renaultu, po tvojim tvrdnjama. Doduse, tebi od hrasnice do ilidze, nema spice,ps ti to mozda i uspijes postici. :wink: :mrgreen:
našao sam dva dobro očuvana primjerka:

Renault Clio 1.2 16v 2002. godište 130.000 km
Renault Clio 1.5 dci 2005. godište 180.000 km

sta bih prvo trebao pogledati od ova, naravno majstor bi pogledao ispravnost... prelazio bih max 11.000 na godinu dana...?
amar1994

#961 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by amar1994 »

Officer Crabtree wrote:

sta bih prvo trebao pogledati od ova, naravno majstor bi pogledao ispravnost... prelazio bih max 11.000 na godinu dana...?
benzinca :thumbup:

mada sto se tice clia , ako si nogat(47) i visok(191) kao ja :D , ne preporucujem auto :wink:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#962 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by konektovan »

Officer Crabtree wrote:

Pa ako ce dobar majstor pregledati, onda prepusti njemu sve?! :D :D :D
Sjednes, upalis, provjeris kako upali, provozas, vidi lupa li sta, vuce li volan na stranu(lijevo, desno) :D trza li u voznji, malo mjenjac provjeris, ima li kakvih lampica upaljenih na tabli, malo jace prikocis da vidis kako ferceraju kocnice, radi li abs, pogledas malo lim, signalizaciju, brisace, je li sve ok, je li sta uhereno, :D provjeris sjedista, pojaseve, retrovizore, prozore, vrata, da sta ne zapinje, patosnice izbacis, da vidis ima li tragova vlage na podu i korozije, gepek takodjer, stanje guma, felgi odokativno, i onda majstor nek sve to pregleda opet, 5x ako treba,. :mrgreen:
Officer Crabtree

#963 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Officer Crabtree »

hhehe hvala

ma mislio sam više na odnos različitih modela, godišta i kilometraža prema mojoj potrebi (do posla, sa posla, kratko po gradu)...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#964 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Leon16v »

1.5 dCi, ako ubodeš ocuvanog, moze te dobro posluziti, uz minimalnu potrosnju.
1.2 16v, sasvim ok, pouzdani, ne bi trebao imati problema.

Pogledaj trap dobro, nosace motora, to je potrosni materijal
golfiista

#965 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by golfiista »

Na dci pogledaj: tirbinu, dizne, pumpu, egr, izduv, zubcasti, lamelu, ovjes.

Kod benzinca samo ovjes, motor ako ne bude valjao, pravac otpad kupis odlican za 300 KM :D
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#966 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Leon16v »

A kod benzinca ne mora gledat lamelu, zupcasti i servise?

U svakom slucaju dijelovi i nisu skupi, set kvacila je 170 zamjenski, 230 original, filter goriva 30-40 km, zraka 10 km, ulje ja placam 70 KM.
golfiista

#967 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by golfiista »

Leon16v wrote:A kod benzinca ne mora gledat lamelu, zupcasti i servise?

U svakom slucaju dijelovi i nisu skupi, set kvacila je 170 zamjenski, 230 original, filter goriva 30-40 km, zraka 10 km, ulje ja placam 70 KM.
Ne mora, zato sto je cijena tih dijelova u odnosu na dizela smijesna i zato sto lamela traje duplo vise, a zubcasti moze dok ne pukne ;)

Lamela set original 110, nema filter goriva i ulje elf 10 40 30 KM, da ne govorim koliko benzinac moze biti ocuvaniji i utegnutiji i sa orig kilometrima, a da pocetnu cinenu i ne spominjem.
Last edited by golfiista on 09/04/2017 21:45, edited 1 time in total.
drndalo

#968 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by drndalo »

Officer Crabtree wrote:

Ako bude bijeli 1.5 dCi, sa 2 vrata (97.3% bivsi dostavnjak iz uvoza), moze biti iz 2005 sa 180.000 km, ali u rikverc...
lorente

#969 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by lorente »

Sodom1 wrote:
golfiista wrote:
Throttle wrote:Taj auto troši kataloški 7.8 po gradu :mrgreen:
@Sodom1

Da ste kad sjeli u kakvo auto, ili mozda slucajno i nasuli goriva u isto bili bi relevantni, ovako, razligu. Nista gore nema od balavaca za tastaturom...zapravo ima, odrastao covjek sa balavim mozgom.
Ko balavac?
Balavac si ti pises gluposti , eto jedini ti imas auto mi ostali idemo riksama :lol:
Imam disela 75 PS po gradu ladno uzme 8 litara ,
I TI ti dodjes s benzinjarom poderes sve jes al u ... :-)
nisam htjeo komentarisati,ali sad moram..najjace mi je ono na kraju super zadovoljan :lol: jarane za predjenih 45k ima li nesto da nije otislo? :-)
i kao sto rece u mene 50kw sdi po gradu uzme minimalno 7l, zimus 8...ali ovaj benzinac je pravo stedljiv izgleda :-D
golfiista

#970 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by golfiista »

To sto je otislo je sve kostalo 200 KM, a ono sto je prilikom kupovine zamijenjeno je zamijenjeno radi same pouzdanosti automobila, jer neko nesto mijenja cisto preventivno, sto vozacima WV vozila nikada nece biti jasno.
Ja sam nekada davno imao WV Pola sa SDI motorom i isti je trosio po gradu min 8 litara, tako da je od tog motora gori samo 1.6 benzin.
Sodom1

#971 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Sodom1 »

:-) :-)
lorente

#972 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by lorente »

golfiista wrote:To sto je otislo je sve kostalo 200 KM, a ono sto je prilikom kupovine zamijenjeno je zamijenjeno radi same pouzdanosti automobila, jer neko nesto mijenja cisto preventivno, sto vozacima WV vozila nikada nece biti jasno.
Ja sam nekada davno imao WV Pola sa SDI motorom i isti je trosio po gradu min 8 litara, tako da je od tog motora gori samo 1.6 benzin.
sta je sa vozacima seata koji su isto radili taj veliki servis 420km?
ajd jarane dodji sebi i vidi ponovo sta si napisao...ili nam objasni kako tvoj benzinac po gradu trosi manje od dizela? pomozi nam da i mi ne bacamo pare na gorivo djaba
Sodom1

#973 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Sodom1 »

Nemoj ga uzimati ozbiljno. Ja sam i reagovao ako nekad neko bude citao naknadno da mu ne poveruje i sebe dovede u zbaludu.
Jer ovo sto on iznosi nema veze s pamecu . A argumenti su mu ´balavac´ , ´ja imam auto vi nemate´ ja sipam vi ne sipate´
lorente

#974 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by lorente »

Sodom1 wrote:Nemoj ga uzimati ozbiljno. Ja sam i reagovao ako nekad neko bude citao naknadno da mu ne poveruje i sebe dovede u zbaludu.
Jer ovo sto on iznosi nema veze s pamecu . A argumenti su mu ´balavac´ , ´ja imam auto vi nemate´ ja sipam vi ne sipate´
vidim u prethodnim komentarima savjetuje covjeka da kupi benzinca i da ne brine za motor,ako ne bude valjao kaze pravac otpad za 300km kupis kao nov :lol: bjez' odoh :zjev:
golfiista

#975 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by golfiista »

Fascinantno je koliko covjek, kao covjek, moze biti bukvalan i ogranicen, nevjerovatno.

Na kraju krajeva, ako vam se sve svodi na litar-dva goriva gore ili dole, a sve drugo i ono trece nije relevantno, ne znam o cemu mi pricamo ovdje. Bgm smijesno.
Post Reply