Najcesca imena u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#951 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by HelaS »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/05/2025 08:25 Evo i u Srbiji slicno:

Na teritoriji Beograda najpopularnija žeska imena bila su Sofija (1. mesto), Dunja (2. mesto), Lena (3. mesto), Sara (4. mesto) i Milica (5. mesto

Sto se tice Hane, bilo je godinama prvo u HR:

Hana je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Hana jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tri tisuće ovakvih imenjaka. Ime Hana bilo je najpopularnije od 2003. do 2007.
Imena ljudi mogu se samo podijeliti na muška i ženska, i to čak ne isključivo, jer su neka rijetka imena zajednička. Ne postoje američka imena, australijska, egipatska, norveška imena, hrvatska, srpska, muslimanska... Može se reći da Hrvati, po nacionalnom određenju, svojoj djeci najčešće daju takva neka imena, ali da je ime hrvatsko - nije.
Vjecita_zavrzlama

#952 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Vjecita_zavrzlama »

HelaS wrote: 26/05/2025 08:34
Vjecita_zavrzlama wrote: 26/05/2025 08:25 Evo i u Srbiji slicno:

Na teritoriji Beograda najpopularnija žeska imena bila su Sofija (1. mesto), Dunja (2. mesto), Lena (3. mesto), Sara (4. mesto) i Milica (5. mesto

Sto se tice Hane, bilo je godinama prvo u HR:

Hana je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Hana jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tri tisuće ovakvih imenjaka. Ime Hana bilo je najpopularnije od 2003. do 2007.
Imena ljudi mogu se samo podijeliti na muška i ženska, i to čak ne isključivo, jer su neka rijetka imena zajednička. Ne postoje američka imena, australijska, egipatska, norveška imena, hrvatska, srpska, muslimanska... Može se reći da Hrvati, po nacionalnom određenju, svojoj djeci najčešće daju takva neka imena, ali da je ime hrvatsko - nije.
To je copy paste sa hrvatskuh izvora nije moj komentar
moimoi

#953 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by moimoi »

Meni je fasinantno kako smo i imena po cvijecu uspjeli podijeliti:lol:

Jasmin/a, Dalija, Iris, Mak-bosnjaci

Ljiljana, Boro, Smiljan- srbi

Florijan, Neven, Violeta, Ruza-hrvati

Whyyy?
Vjecita_zavrzlama

#954 Re: Najcesca imena u FBIH

moimoi wrote: 26/05/2025 08:55 Meni je fasinantno kako smo i imena po cvijecu uspjeli podijeliti:lol:

Whyyy?
Znam par srpkinja Jasmina.U Srbiji nisu toliko strogi kao nasi srbi :D ne znam sto nasi bar ne krenu s muskim imenom Ljiljan :D

Ali mislim da u BIH Sara i Hana ujedinjuju sva tri naroda, sto vise neutralnih imena po mom :D
moimoi

#955 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by moimoi »

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/05/2025 10:31
moimoi wrote: 26/05/2025 08:55 Meni je fasinantno kako smo i imena po cvijecu uspjeli podijeliti:lol:

Whyyy?
Znam par srpkinja Jasmina.U Srbiji nisu toliko strogi kao nasi srbi :D ne znam sto nasi bar ne krenu s muskim imenom Ljiljan :D

Ali mislim da u BIH Sara i Hana ujedinjuju sva tri naroda, sto vise neutralnih imena po mom :D
Pa to ba :D
Vamo zastava s ljiljanima za koju neki tvde da je jedina prava…a ne daj boze da das djetetu ime Ljiljana npr :D zar nije apsurd?
NediM17

#956 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by NediM17 »

Baljezgate bezveze.
Vjecita_zavrzlama

#957 Re: Najcesca imena u FBIH

NediM17 wrote: 26/05/2025 14:16 Baljezgate bezveze.
Ne talasaj
konami666

#958 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by konami666 »

moimoi wrote: 26/05/2025 10:49

Whyyy?

Vamo zastava s ljiljanima za koju neki tvde da je jedina prava…a ne daj boze da das djetetu ime Ljiljana npr :D zar nije apsurd?
Ljiljan je simbol zapadnog okupatora :lol:
Ali zato dati djetetu ime Ali je normala. A istina za muška i ženska imena, ženska internacionalna a muška Turska, Iranska i BI.
Tvrtko II Kotromanić

#959 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

ista meta isto odstojanje
malo islamofobije i autosovinizma izgleda nikad na odmet :D
NediM17

#960 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by NediM17 »

Sastalo se drustvo staro...
Vjecita_zavrzlama

#961 Re: Najcesca imena u FBIH

konami666 wrote: 26/05/2025 14:27
moimoi wrote: 26/05/2025 10:49

Ljiljan je simbol zapadnog okupatora :lol:
Ali zato dati djetetu ime Ali je normala. A istina za muška i ženska imena, ženska internacionalna a muška Turska, Iranska i BI.
Ono das sinu ime Ahmed a kcerka Hanna,i odu u svedsku.Svaka druga svedjanka je Hanna ili Sara, a malac radi imena probleme s poslom :( not fair .

Ja bi recimo Hanna i Benjamin
Vjecita_zavrzlama

#962 Re: Najcesca imena u FBIH

Evo 15 najcescih u Sarajevu samo:

Donosimo 15 najpopularnijih ženskih imena u 2023. godini:
Iman
Nur
Hana
Farah
Ema
Sara
Aya
Mia
Sofija
Una
Uma
Ines
Aja
Mona
Nora
Kada je riječ o dječacima u pitanju su:
Ali
Omar
Imran
Davud
Isa
Adi
Hamza
Feđa
Mak
Rejan
Kan
Andrej
Teo
Fatih
Dal
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 26/05/2025 14:50, edited 2 times in total.
sumirprimus

#963 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sumirprimus »

Jebte led, al se vremena mijejnaju, u moje doba islo amir, damir, samir, goran, dragan, dado, maja, alma, amra, selma,samra, snjeza, sladja, i ne znas ko je ko :lol:
konami666

#964 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by konami666 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 26/05/2025 14:30 ista meta isto odstojanje
Kakve islamofobije, nije sve islamofobija. Evo naprimjer u islamu, nadređeno je da se djeci moraju davati lijepa imena. Nije rečeno da imena moraju biti arapska. Lijepa imena su i Stjepan, Aleksandar, Petar, i slična koja su postojala u Bosni prije dolaska islama. Nije mi samo jasno zašto se ta imena ne daju djeci danas. Meni smeta sto svi glume neke patriJote i govore o visehiljadugodisnjoj historiji Bosne a svi i dalje se drže perioda od dolaska Turaka do danas. A šta je sa prije, to ne postoji jel? Zar niko nije ponosan na identitet Bosne od početka, od prvog spomena Bosne od strane Konstantina VII. Meni se čini da su svi zaboravili na taj dio identiteta, na taj slavenski dio. Ustvari nekima taj dio historije i smeta, zato nema adekvatne brige o stećcima naprimjer.
Last edited by konami666 on 26/05/2025 14:52, edited 1 time in total.
Vjecita_zavrzlama

#965 Re: Najcesca imena u FBIH

Vjecita_zavrzlama wrote: 26/05/2025 14:44 Evo 15 najcescih u Sarajevu samo:

Donosimo 15 najpopularnijih ženskih imena u 2023. godini:
Iman
Nur
Hana
Farah
Ema
Sara
Aya
Mia
Sofija
Una
Uma
Ines
Aja
Mona
Nora
Kada je riječ o dječacima u pitanju su:
Ali
Omar
Imran
Davud
Isa
Adi
Hamza
Feđa
Mak
Rejan
Kan
Andrej
Teo
Fatih
Dal
Osjete se neki novi trendovi kod urbanog stanpvnistva… Dal Mak Fedja ,Adi

U zenskima da ne pricamo :bih:
Vjecita_zavrzlama

#966 Re: Najcesca imena u FBIH

konami666 wrote: 26/05/2025 14:49
Kakve islamofobije, nije sve islamofobija. Evo naprimjer u islamu, nadređeno je da se djeci moraju davati lijepa imena. Nije rečeno da imena moraju biti arapska. Lijepa imena su i Stjepan, Aleksandar, Petar, i slična koja su postojala u Bosni prije dolaska islama. Nije mi samo jasno zašto se ta imena ne daju djeci danas. Meni smeta sto svi glume neke patriJote i govore o visehiljadugodisnjoj historiji Bosne a svi i dalje se drže perioda od dolaska Turaka do danas. A šta je sa prije, to ne postoji jel? Zar niko nije ponosan na identitet Bosne od početka, od prvog spomena Bosne od strane Konstantina VII. Meni se čini da su svi zaboravili na taj dio identiteta, na taj slavenski dio. Ustvari nekima taj dio historije i smeta, zato nema adekvatne brige o stećcima naprimjer.
Ne moramo davat stara imena ali izgradit svoja neka svojstvena, to je isto ok.Albanci to rade odavno a i turci

Ja razumijem da je tesko prihvatit Stjepana jer danas daju srbi i hrvati.Imamo mi par slavenskih nasih tipa Zlata,Sudba, Bisera…ali sve to premalo :D
Tvrtko II Kotromanić

#967 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

pa daj ti ime svom djetetu kakvo zelis, na kraju krajeva neka dijete bude zivo, zdravo i sretno kakvo god ime nosi

svako vrijeme nosi neku svoju modu, pa tako da danas deff neces naci puno niti sta ja znam Ruždija, Sabaheta, a vala ni Radonja ni Pribisava. Sva ta imena su jedno vrijeme bila jel moderna

tradicija se drzi, kada govorimo o bh. muslimanima, gdje zaista jeste tradicija u zadnjih nekoliko stotina godina da se djeci daju imena bliskoistocnog porijekla, tako da i dalje ima dosta takvih imena koja su i danas u upotrebi, pa umjesto Mukelefa i Šukrija, imaš Fatimu, Hamzu, Ahmeda i dr.

naravno, sa novim vremenima imas i imena poput Rejana, Alija, Iman, Kanova, Nur i sl koja se nisu cesto prije davala ali eto i dalje su recimo dio tog BI smeka koji je prisutan ovdje u nasoj onomastici.

pritom, neko moze biti i Abdurahman i Gojko i Miroslav i biti bh patriota i biti ponosan i svjestan svoga porijekla, naslijedja i historije, bez ikakve razlike u smislu imena kojeg nosi
isto tako moze i Ahmed biti pjandura, narkoman ili samo ateista, bas kao sto Mak moze biti recimo hafiz :-)

opet kazem, svom djetetu kakvo god ime zelis dati, daj, moj full support imas, ali mozda ne ti, ali zaista jeste primjetan trend nekog autosovinstickog ili da ne kazem kompleksaskog odnosa prema imenima bliskoistocnog porijekla, iz vise razloga naravno, ali bas kao sto imas ti pravo da ti se neko ime ne svidja ili da po nekom imenu pljucnes jer ti smeta sto je arapsko, tursko, perzijsko imam i ja pravo da kazem da me fakat nervira u najmanju ruku snishodljiv odnos prema imenima bh muslimana BI porijekla
MehmedPasaMoric

#968 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by MehmedPasaMoric »

Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
Dobrinjac-u-Pragu

#969 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

MehmedPasaMoric wrote: 26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
a kako ces muftiji muhamedu reci da je srecko ili davor musliman :D i ja bi volio da se u bih favoriziraju slavenska imena pogotovo kod bosnjaka, ali tesko... ima izuzetaka naravno

svakako u ovo doba globalizacije, svaka djevojka za 50 godina na svijetu ce biti sofia a djecak dzastin :D
Vjecita_zavrzlama

#970 Re: Najcesca imena u FBIH

Kad smo prihvatili Unu mozemo i Drinu a Sava moze proci i ko musko ime( Sveti Sava je bio musko jel? :mrgreen: )

Ja ne vidim da cemo prihvatit slavenska any time soon, idemo ka neutralnim sto mi je takodjer ok
moimoi

#971 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by moimoi »

Pa sega je @Tvrtko sto je Nur dobrodoslo dok Svjetlana nooo.
A pogotovo imena po cvijecu?? Mislim wtf?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#972 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sime_cipol »

Profesore, necu reci da vam je prica gluuuupa...
Zasto bi dali ime Stjepan, Aleksandar, Petar koje je grckog porijekla? Grcko, Arapsko, Hebrejsko... isti Qrac
Zasto je jedno ok, drugo nije.
xoklix

#973 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by xoklix »

Vala moji su bili vizionari :mrgreen: Prije 30 i kusur godina u sred rata dali ime koje tada niko nije imao,a danas se stalno okrećem jer neko svoje dijete zove tim imenom :mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#974 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sime_cipol »

xoklix wrote: 26/05/2025 16:39 Vala moji su bili vizionari :mrgreen: Prije 30 i kusur godina u sred rata dali ime koje tada niko nije imao,a danas se stalno okrećem jer neko svoje dijete zove tim imenom :mrgreen:
Gdje si Afane :D
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#975 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by enko 1964 »

NediM17 wrote: 26/05/2025 14:32 Sastalo se drustvo staro...
Nekad su bili solidni provokatori, sad su obični seratori.
Post Reply