Imena ljudi mogu se samo podijeliti na muška i ženska, i to čak ne isključivo, jer su neka rijetka imena zajednička. Ne postoje američka imena, australijska, egipatska, norveška imena, hrvatska, srpska, muslimanska... Može se reći da Hrvati, po nacionalnom određenju, svojoj djeci najčešće daju takva neka imena, ali da je ime hrvatsko - nije.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑26/05/2025 08:25 Evo i u Srbiji slicno:
Na teritoriji Beograda najpopularnija žeska imena bila su Sofija (1. mesto), Dunja (2. mesto), Lena (3. mesto), Sara (4. mesto) i Milica (5. mesto
Sto se tice Hane, bilo je godinama prvo u HR:
Hana je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Hana jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tri tisuće ovakvih imenjaka. Ime Hana bilo je najpopularnije od 2003. do 2007.
Najcesca imena u FBIH
-
HelaS
#951 Re: Najcesca imena u FBIH
-
Vjecita_zavrzlama
#952 Re: Najcesca imena u FBIH
To je copy paste sa hrvatskuh izvora nije moj komentarHelaS wrote: ↑26/05/2025 08:34Imena ljudi mogu se samo podijeliti na muška i ženska, i to čak ne isključivo, jer su neka rijetka imena zajednička. Ne postoje američka imena, australijska, egipatska, norveška imena, hrvatska, srpska, muslimanska... Može se reći da Hrvati, po nacionalnom određenju, svojoj djeci najčešće daju takva neka imena, ali da je ime hrvatsko - nije.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑26/05/2025 08:25 Evo i u Srbiji slicno:
Na teritoriji Beograda najpopularnija žeska imena bila su Sofija (1. mesto), Dunja (2. mesto), Lena (3. mesto), Sara (4. mesto) i Milica (5. mesto
Sto se tice Hane, bilo je godinama prvo u HR:
Hana je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Hana jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko tri tisuće ovakvih imenjaka. Ime Hana bilo je najpopularnije od 2003. do 2007.
-
moimoi
#953 Re: Najcesca imena u FBIH
Meni je fasinantno kako smo i imena po cvijecu uspjeli podijeliti:lol:
Jasmin/a, Dalija, Iris, Mak-bosnjaci
Ljiljana, Boro, Smiljan- srbi
Florijan, Neven, Violeta, Ruza-hrvati
Whyyy?
Jasmin/a, Dalija, Iris, Mak-bosnjaci
Ljiljana, Boro, Smiljan- srbi
Florijan, Neven, Violeta, Ruza-hrvati
Whyyy?
-
Vjecita_zavrzlama
#954 Re: Najcesca imena u FBIH
Znam par srpkinja Jasmina.U Srbiji nisu toliko strogi kao nasi srbi
Ali mislim da u BIH Sara i Hana ujedinjuju sva tri naroda, sto vise neutralnih imena po mom
-
moimoi
#955 Re: Najcesca imena u FBIH
Pa to baVjecita_zavrzlama wrote: ↑26/05/2025 10:31Znam par srpkinja Jasmina.U Srbiji nisu toliko strogi kao nasi srbine znam sto nasi bar ne krenu s muskim imenom Ljiljan
Ali mislim da u BIH Sara i Hana ujedinjuju sva tri naroda, sto vise neutralnih imena po mom![]()
Vamo zastava s ljiljanima za koju neki tvde da je jedina prava…a ne daj boze da das djetetu ime Ljiljana npr
-
NediM17
#956 Re: Najcesca imena u FBIH
Baljezgate bezveze.
-
Vjecita_zavrzlama
-
konami666
#958 Re: Najcesca imena u FBIH
Ljiljan je simbol zapadnog okupatoramoimoi wrote: ↑26/05/2025 10:49Pa to baVjecita_zavrzlama wrote: ↑26/05/2025 10:31Znam par srpkinja Jasmina.U Srbiji nisu toliko strogi kao nasi srbine znam sto nasi bar ne krenu s muskim imenom Ljiljan
Ali mislim da u BIH Sara i Hana ujedinjuju sva tri naroda, sto vise neutralnih imena po mom![]()
![]()
Vamo zastava s ljiljanima za koju neki tvde da je jedina prava…a ne daj boze da das djetetu ime Ljiljana nprzar nije apsurd?
Ali zato dati djetetu ime Ali je normala. A istina za muška i ženska imena, ženska internacionalna a muška Turska, Iranska i BI.
- Tvrtko II Kotromanić
#959 Re: Najcesca imena u FBIH
ista meta isto odstojanje
malo islamofobije i autosovinizma izgleda nikad na odmet
malo islamofobije i autosovinizma izgleda nikad na odmet
-
NediM17
#960 Re: Najcesca imena u FBIH
Sastalo se drustvo staro...
-
Vjecita_zavrzlama
#961 Re: Najcesca imena u FBIH
Ono das sinu ime Ahmed a kcerka Hanna,i odu u svedsku.Svaka druga svedjanka je Hanna ili Sara, a malac radi imena probleme s poslomkonami666 wrote: ↑26/05/2025 14:27Ljiljan je simbol zapadnog okupatoramoimoi wrote: ↑26/05/2025 10:49Pa to baVjecita_zavrzlama wrote: ↑26/05/2025 10:31
Znam par srpkinja Jasmina.U Srbiji nisu toliko strogi kao nasi srbine znam sto nasi bar ne krenu s muskim imenom Ljiljan
![]()
Vamo zastava s ljiljanima za koju neki tvde da je jedina prava…a ne daj boze da das djetetu ime Ljiljana nprzar nije apsurd?
![]()
Ali zato dati djetetu ime Ali je normala. A istina za muška i ženska imena, ženska internacionalna a muška Turska, Iranska i BI.
Ja bi recimo Hanna i Benjamin
-
Vjecita_zavrzlama
#962 Re: Najcesca imena u FBIH
Evo 15 najcescih u Sarajevu samo:
Donosimo 15 najpopularnijih ženskih imena u 2023. godini:
Iman
Nur
Hana
Farah
Ema
Sara
Aya
Mia
Sofija
Una
Uma
Ines
Aja
Mona
Nora
Kada je riječ o dječacima u pitanju su:
Ali
Omar
Imran
Davud
Isa
Adi
Hamza
Feđa
Mak
Rejan
Kan
Andrej
Teo
Fatih
Dal
Iman
Nur
Hana
Farah
Ema
Sara
Aya
Mia
Sofija
Una
Uma
Ines
Aja
Mona
Nora
Ali
Omar
Imran
Davud
Isa
Adi
Hamza
Feđa
Mak
Rejan
Kan
Andrej
Teo
Fatih
Dal
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 26/05/2025 14:50, edited 2 times in total.
-
sumirprimus
#963 Re: Najcesca imena u FBIH
Jebte led, al se vremena mijejnaju, u moje doba islo amir, damir, samir, goran, dragan, dado, maja, alma, amra, selma,samra, snjeza, sladja, i ne znas ko je ko 
-
konami666
#964 Re: Najcesca imena u FBIH
Kakve islamofobije, nije sve islamofobija. Evo naprimjer u islamu, nadređeno je da se djeci moraju davati lijepa imena. Nije rečeno da imena moraju biti arapska. Lijepa imena su i Stjepan, Aleksandar, Petar, i slična koja su postojala u Bosni prije dolaska islama. Nije mi samo jasno zašto se ta imena ne daju djeci danas. Meni smeta sto svi glume neke patriJote i govore o visehiljadugodisnjoj historiji Bosne a svi i dalje se drže perioda od dolaska Turaka do danas. A šta je sa prije, to ne postoji jel? Zar niko nije ponosan na identitet Bosne od početka, od prvog spomena Bosne od strane Konstantina VII. Meni se čini da su svi zaboravili na taj dio identiteta, na taj slavenski dio. Ustvari nekima taj dio historije i smeta, zato nema adekvatne brige o stećcima naprimjer.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑26/05/2025 14:30 ista meta isto odstojanje
malo islamofobije i autosovinizma izgleda nikad na odmet![]()
Last edited by konami666 on 26/05/2025 14:52, edited 1 time in total.
-
Vjecita_zavrzlama
#965 Re: Najcesca imena u FBIH
Osjete se neki novi trendovi kod urbanog stanpvnistva… Dal Mak Fedja ,AdiVjecita_zavrzlama wrote: ↑26/05/2025 14:44 Evo 15 najcescih u Sarajevu samo:
Iman
Nur
Hana
Farah
Ema
Sara
Aya
Mia
Sofija
Una
Uma
Ines
Aja
Mona
Nora
Ali
Omar
Imran
Davud
Isa
Adi
Hamza
Feđa
Mak
Rejan
Kan
Andrej
Teo
Fatih
Dal
U zenskima da ne pricamo
-
Vjecita_zavrzlama
#966 Re: Najcesca imena u FBIH
Ne moramo davat stara imena ali izgradit svoja neka svojstvena, to je isto ok.Albanci to rade odavno a i turcikonami666 wrote: ↑26/05/2025 14:49Kakve islamofobije, nije sve islamofobija. Evo naprimjer u islamu, nadređeno je da se djeci moraju davati lijepa imena. Nije rečeno da imena moraju biti arapska. Lijepa imena su i Stjepan, Aleksandar, Petar, i slična koja su postojala u Bosni prije dolaska islama. Nije mi samo jasno zašto se ta imena ne daju djeci danas. Meni smeta sto svi glume neke patriJote i govore o visehiljadugodisnjoj historiji Bosne a svi i dalje se drže perioda od dolaska Turaka do danas. A šta je sa prije, to ne postoji jel? Zar niko nije ponosan na identitet Bosne od početka, od prvog spomena Bosne od strane Konstantina VII. Meni se čini da su svi zaboravili na taj dio identiteta, na taj slavenski dio. Ustvari nekima taj dio historije i smeta, zato nema adekvatne brige o stećcima naprimjer.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑26/05/2025 14:30 ista meta isto odstojanje
Ja razumijem da je tesko prihvatit Stjepana jer danas daju srbi i hrvati.Imamo mi par slavenskih nasih tipa Zlata,Sudba, Bisera…ali sve to premalo
- Tvrtko II Kotromanić
#967 Re: Najcesca imena u FBIH
pa daj ti ime svom djetetu kakvo zelis, na kraju krajeva neka dijete bude zivo, zdravo i sretno kakvo god ime nosikonami666 wrote: ↑26/05/2025 14:49Kakve islamofobije, nije sve islamofobija. Evo naprimjer u islamu, nadređeno je da se djeci moraju davati lijepa imena. Nije rečeno da imena moraju biti arapska. Lijepa imena su i Stjepan, Aleksandar, Petar, i slična koja su postojala u Bosni prije dolaska islama. Nije mi samo jasno zašto se ta imena ne daju djeci danas. Meni smeta sto svi glume neke patriJote i govore o visehiljadugodisnjoj historiji Bosne a svi i dalje se drže perioda od dolaska Turaka do danas. A šta je sa prije, to ne postoji jel? Zar niko nije ponosan na identitet Bosne od početka, od prvog spomena Bosne od strane Konstantina VII. Meni se čini da su svi zaboravili na taj dio identiteta, na taj slavenski dio. Ustvari nekima taj dio historije i smeta, zato nema adekvatne brige o stećcima naprimjer.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑26/05/2025 14:30 ista meta isto odstojanje
svako vrijeme nosi neku svoju modu, pa tako da danas deff neces naci puno niti sta ja znam Ruždija, Sabaheta, a vala ni Radonja ni Pribisava. Sva ta imena su jedno vrijeme bila jel moderna
tradicija se drzi, kada govorimo o bh. muslimanima, gdje zaista jeste tradicija u zadnjih nekoliko stotina godina da se djeci daju imena bliskoistocnog porijekla, tako da i dalje ima dosta takvih imena koja su i danas u upotrebi, pa umjesto Mukelefa i Šukrija, imaš Fatimu, Hamzu, Ahmeda i dr.
naravno, sa novim vremenima imas i imena poput Rejana, Alija, Iman, Kanova, Nur i sl koja se nisu cesto prije davala ali eto i dalje su recimo dio tog BI smeka koji je prisutan ovdje u nasoj onomastici.
pritom, neko moze biti i Abdurahman i Gojko i Miroslav i biti bh patriota i biti ponosan i svjestan svoga porijekla, naslijedja i historije, bez ikakve razlike u smislu imena kojeg nosi
isto tako moze i Ahmed biti pjandura, narkoman ili samo ateista, bas kao sto Mak moze biti recimo hafiz
opet kazem, svom djetetu kakvo god ime zelis dati, daj, moj full support imas, ali mozda ne ti, ali zaista jeste primjetan trend nekog autosovinstickog ili da ne kazem kompleksaskog odnosa prema imenima bliskoistocnog porijekla, iz vise razloga naravno, ali bas kao sto imas ti pravo da ti se neko ime ne svidja ili da po nekom imenu pljucnes jer ti smeta sto je arapsko, tursko, perzijsko imam i ja pravo da kazem da me fakat nervira u najmanju ruku snishodljiv odnos prema imenima bh muslimana BI porijekla
- MehmedPasaMoric
#968 Re: Najcesca imena u FBIH
Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
-
Dobrinjac-u-Pragu
#969 Re: Najcesca imena u FBIH
a kako ces muftiji muhamedu reci da je srecko ili davor muslimanMehmedPasaMoric wrote: ↑26/05/2025 15:18 Fedja je nadimak imena Fjodor (Fedor) po ruskom ili Teodor po grckom, ne znam kako je na ovim prostorima to postalo ime ali mi je u svakom slucaju drago da je potisnulo Sabahudine i Hajrudine i Ibrahime. Mada bih bio najsretniji da se popularizuju slavenska imena Davor, Vuk, Srecko, Bisera, Zvjezdana itd
svakako u ovo doba globalizacije, svaka djevojka za 50 godina na svijetu ce biti sofia a djecak dzastin
-
Vjecita_zavrzlama
#970 Re: Najcesca imena u FBIH
Kad smo prihvatili Unu mozemo i Drinu a Sava moze proci i ko musko ime( Sveti Sava je bio musko jel?
)
Ja ne vidim da cemo prihvatit slavenska any time soon, idemo ka neutralnim sto mi je takodjer ok
Ja ne vidim da cemo prihvatit slavenska any time soon, idemo ka neutralnim sto mi je takodjer ok
-
moimoi
#971 Re: Najcesca imena u FBIH
Pa sega je @Tvrtko sto je Nur dobrodoslo dok Svjetlana nooo.
A pogotovo imena po cvijecu?? Mislim wtf?
A pogotovo imena po cvijecu?? Mislim wtf?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#972 Re: Najcesca imena u FBIH
Profesore, necu reci da vam je prica gluuuupa...konami666 wrote: ↑26/05/2025 14:49Kakve islamofobije, nije sve islamofobija. Evo naprimjer u islamu, nadređeno je da se djeci moraju davati lijepa imena. Nije rečeno da imena moraju biti arapska. Lijepa imena su i Stjepan, Aleksandar, Petar, i slična koja su postojala u Bosni prije dolaska islama. Nije mi samo jasno zašto se ta imena ne daju djeci danas. Meni smeta sto svi glume neke patriJote i govore o visehiljadugodisnjoj historiji Bosne a svi i dalje se drže perioda od dolaska Turaka do danas. A šta je sa prije, to ne postoji jel? Zar niko nije ponosan na identitet Bosne od početka, od prvog spomena Bosne od strane Konstantina VII. Meni se čini da su svi zaboravili na taj dio identiteta, na taj slavenski dio. Ustvari nekima taj dio historije i smeta, zato nema adekvatne brige o stećcima naprimjer.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑26/05/2025 14:30 ista meta isto odstojanje
Zasto bi dali ime Stjepan, Aleksandar, Petar koje je grckog porijekla? Grcko, Arapsko, Hebrejsko... isti Qrac
Zasto je jedno ok, drugo nije.
- xoklix
#973 Re: Najcesca imena u FBIH
Vala moji su bili vizionari
Prije 30 i kusur godina u sred rata dali ime koje tada niko nije imao,a danas se stalno okrećem jer neko svoje dijete zove tim imenom 
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju