Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
piupiu

#951 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Point. wrote: 21/01/2020 18:41 Pijem, pušim i drogiram se. Umjesto ilahija slušam rock sa starih ploča i spavam sa ženom koja mi nije vjenčana žena. U džamiju ne idem, radije sam na fudbalskom stadionu. Kažem ja ovom @Megabajtu da se može biti i cool Bošnjo. :mrgreen:
Vela havle, š'a će ti taj rock? Sprži kojeg Mileta i onda je sve 5, Bošnjo za sve generacije! :oops: :D :lol:
piupiu

#952 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Bloo wrote: 21/01/2020 14:49 Ali epizodu koju zivimo i nema kraja. Ne bih rekla da razumijem Vuka Bacanovica, ali skoro da bih...
Ovo sto citam ovdje, sam citala i tokom studiranja (englesko romantiziranje historije versus keltsko itd.), tako da ni ostali narodi/nacije/drzave nisu operisani od ovog.
Vuk je pametan momak i ja sam ga ovdje branila, čini mi se protiv vascijelog foruma (minus 2-3), mislim da je hajka na njega bila vrlo odvratna i predimenzionarana. Takodje mislim da je malo histeričan (možda za to ima i preciznija dijagnoza), i da ovaj njegov neoromantizam ima neke dublje korijene. Ali Vuk nije zlonamjeran i nije četnik. Prije će biti da je nepodoban ekscentrik.
hAZNADAR

#953 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 21/01/2020 14:49 Ovo sto citam ovdje, sam citala i tokom studiranja (englesko romantiziranje historije versus keltsko itd.), tako da ni ostali narodi/nacije/drzave nisu operisani od ovog.
Ako mozes ovo pojasniti jer me interesuje - sve ostalo na stranu sad. Mozes li dati par primjera sta se to od historije pise ovdje a da je slicno kao na studijama?
bunk

#954 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by bunk »

Bodkin wrote: 21/01/2020 17:38
hAZNADAR wrote: 21/01/2020 16:43
General War wrote: 21/01/2020 16:33 To je to...
To tako ofirni gadovi (bosanjcki politicki predstavnici, ne bosnjaci) da je sasvim jasno zasto je BiH i zavrsila ovako kako je zavrsila...zasvasta se bore a sve rade suprotno...

Ne znamo, jedno je srati a drugo je raditi...do sada ni haustor nije gradjanski..a sve poluge vlasti imas...pusti ba suplju.
A ti imas konkretne dokaze da Bosnjaci ne zele normalnu gradjansku drzavu?
Hajde me ispravi u sljedecem:
- Najbrojiniji narod a imaju prava samo na 20 i kusur % BiH,
- na barem pola drzave imaju zabranu upotrebe svog jezika, negiranje genocida, diskriminaciju i tome nista ne mogu,
- jedini su se u BiH odrekli svojih simbola i prihvatili neutralnu zastavu, intermeco od himne, jedini slave ZavnoBiH,
- tvoje verzije Bosanstva je opet najvise tamo gdje su Bosnjaci vecina.

Kako inace mislis da Bosnjaci sprovedu gradjanstvo u ovakvom dejtonskom uredjenju i sa ovakvim zakonskim i politickim okvirima?
U kantonu sarajevu gdje nista od toga nije tacno.
Nista se ne bi promijenilo da je bosna drzava bosnjackog naroda osim sto bi sda postavljala direktore javnih firmi po banja luci da uzima i tu lovu
Kakva usrana izjava..
512MB

#955 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Point. wrote: 21/01/2020 18:23
512MB wrote: 21/01/2020 12:27
Point. wrote: 21/01/2020 12:05

Napisao si, ako se ne varam, da ti je prilično svejedno je li Ferhadija tu ili je na njenom mjestu parking. Kad tako napišeš za simbol jednog grada, bio to neki hram, crkva, Stari Most ili džamija onda dođem do zaključka da se groziš time, ono bolimekurac. Veća šteta bi bila da izgori stan negdje u Boriku, pa jel.
Jebiga ja sam mislio da pišem sa odraslim osobama, a ti ne znaš ni čitat... ja to nisam napisao, to je tvoja šuplja.
Nisi napisao da ti je prilično svejedno i da ti je žalije kad neka kuća izgori?
Izvlačiš se sad.
Novi_Nick

#956 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novi_Nick »

U svim drzavama svijeta pa tako i u drzavi Bosni i Hercegovini imas raznog stanovnistva, koji imaju i odlucuju sami o svojim identitetima odnosno biraju svoje identitete. Imas stanovnistava koji su rodjeni u drugim drzavama a ne u drzavi BiH ali rade i zive u BiH. Imas dio stanovnistva ciji roditelji vode porijeklo iz drugih drzava ali su njihova djeca rodjena u BiH. Imas djecu iz mjesanih brakova i slicno.

Ako se slazes da je ovo iznad tacno onda idemo dalje:
U drzavi Bosni i Hercegovini prema njenom drzavnom Ustavu na lokalnom nivou je BiH zajednica raznog stanovnistava odnosno: Vecinskih Naroda, Manjinskih Naroda i Nacionalnih Manjina.

1. Vecinski Narodi u drzavi BiH su: Bosnjaci (Bosniaci), Srbi i Hrvati a Manjinski Narodi su oni koji su u manjinskom %procentu.
2. Nacionalne Manjine u drzavi BiH su manjinski narodi koji se izjasnjavaju recimo da su u Narodnom i Nacionalnodrzavnom smislu se izjasnili kao Narodnonacionalne manjine drugih drzava, recimo Srbije, Hrvatske, Albanije, Madzarske itd.

Drzava Bosna i Hercegovina na Internacionalnom nivou prema drugim drzvama je Nacionalna Drzava Bosanaca i Hercegovaca, i tako je sve drzave i njeno stanovnistvo gledaju i vode. Drzavnonacionalni identitet Bosanci i Hercegovci je u Ustavu BiH rezervisan za njeno kompletno stanovnistvo koje zeli da se u drzavnonacionalnom smislu izjasnjavaju tako.
Zato imas UN (Ujedinjene Nacije) a ne UN (Ujedinjene Narode), a drzava Bosna i Hercegovina je clanica Ujedinjenih Nacija.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#957 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by konektovan »

piupiu wrote: 21/01/2020 19:09
Bloo wrote: 21/01/2020 14:49 Ali epizodu koju zivimo i nema kraja. Ne bih rekla da razumijem Vuka Bacanovica, ali skoro da bih...
Ovo sto citam ovdje, sam citala i tokom studiranja (englesko romantiziranje historije versus keltsko itd.), tako da ni ostali narodi/nacije/drzave nisu operisani od ovog.
Vuk je pametan momak i ja sam ga ovdje branila, čini mi se protiv vascijelog foruma (minus 2-3), mislim da je hajka na njega bila vrlo odvratna i predimenzionarana. Takodje mislim da je malo histeričan (možda za to ima i preciznija dijagnoza), i da ovaj njegov neoromantizam ima neke dublje korijene. Ali Vuk nije zlonamjeran i nije četnik. Prije će biti da je nepodoban ekscentrik.
Eto vam ga, pa ga i dalje idealizirajte, nama ne treba. :mrgreen:
General War

#958 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by General War »

Novi_Nick wrote: 21/01/2020 19:35 U svim drzavama svijeta pa tako i u drzavi Bosni i Hercegovini imas raznog stanovnistva, koji imaju i odlucuju sami o svojim identitetima odnosno biraju svoje identitete. Imas stanovnistava koji su rodjeni u drugim drzavama a ne u drzavi BiH ali rade i zive u BiH. Imas dio stanovnistva ciji roditelji vode porijeklo iz drugih drzava ali su njihova djeca rodjena u BiH. Imas djecu iz mjesanih brakova i slicno.

U drzavi Bosni i Hercegovini prema njenom drzavnom Ustavu na lokalnom nivou je BiH zajednica raznog stanovnistava odnosno: Vecinskih Naroda, Manjinskih Naroda i Nacionalnih Manjina.

1. Vecinski Narodi u drzavi BiH su: Bosnjaci (Bosniaci), Srbi i Hrvati a Manjinski Narodi su oni koji su u manjinskom %procentu.
2. Nacionalne Manjine u drzavi BiH su manjinski narodi koji se izjasnjavaju recimo da su u Narodnom i Nacionalnodrzavnom smislu se izjasnili kao Narodnonacionalne manjine drugih drzava, recimo Srbije, Hrvatske, Albanije, Madzarske itd.

Drzava Bosna i Hercegovina na Internacionalnom nivou prema drugim drzvama je Nacionalna Drzava Bosanaca i Hercegovaca, i tako je sve drzave i njeno stanovnistvo gledaju i vode. Drzavnonacionalni identitet Bosanci i Hercegovci je u Ustavu BiH rezervisan za njeno kompletno stanovnistvo koje zeli da se u drzavnonacionalnom smislu izjasnjavaju tako.
Zato imas UN (Ujedinjene Nacije) a ne UN (Ujedinjene Narode), a drzava Bosna i Hercegovina je clanica Ujedinjenih Nacija.
Ako procitas ustav, nije bas tako napisano ali se etno nacionalne stranke uzajamno usutile oko toga jer niti jednoj ne pase ni pro bosanskoj ni anti bosanskoj.
Bloo
Globalna šefica

#959 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 21/01/2020 19:15
Bloo wrote: 21/01/2020 14:49 Ovo sto citam ovdje, sam citala i tokom studiranja (englesko romantiziranje historije versus keltsko itd.), tako da ni ostali narodi/nacije/drzave nisu operisani od ovog.
Ako mozes ovo pojasniti jer me interesuje - sve ostalo na stranu sad. Mozes li dati par primjera sta se to od historije pise ovdje a da je slicno kao na studijama?
Nemam volje iskreno.
Mozda jednog dana uz pivu.
LBVIEW

#960 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Ma nije nikako, vidjeli smo reakciju doticnog na obilljezavanje srebrenickog genocida u Sarajevu, a prije toga prozivanje Bosnjaka, onako generalno, kako nisu rascistili sa svojim ustastvom od prije 70 i kusur godina, :-) , dok mu je RS, u kojoj jos uvijek otkrivaju masovne grobnice, primjer multikulturalnosti. :oops:
Lik je konacno je zavrsio gdje i pripada.
Hank Paldum

#961 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Mali je neshvaćen

Image

Trebalo je proliti onda vodu za njim da se ne vraća
The 51st State

#962 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

e ali on je kul i romantik :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#963 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by konektovan »

Dobar je vuk, kakvih ovdje ima. :mrgreen:
Kejn

#964 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Kejn »

Znači da bi bio Bosanac i Hercegovac po mjeri Piupu, Bloo i Dozera moraš:

1. Pristati na to da ti kao Bošnjak musliman si poturčeni Srbin ili Hrvat jer, je Bošnjanin po historičaru Džaji (kanon za nevedeni trio) samo staležna odrednica a ne etnicitet.
2. Rehabilitirati Vuka Bacanovica, doslovnog cetnika koji u par svojih teksova na ekstremističkom hrvatskom portalu Poskoku piše i govori upravo ovo pod stavkom 1.

Neka hvala, radije ću ostati u nedoumici i patiti se kao Bošnjak :D

Avdo objasnio

LBVIEW

#965 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Hank Paldum wrote: 21/01/2020 20:02
Mali je neshvaćen

Image

Trebalo je proliti onda vodu za njim da se ne vraća
Trebalo je malo govno nabiti nogom u dupe jos ranije
Hank Paldum

#966 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Možda prije pustiti vodu nego proliti vodu
CPT

#967 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

The 51st State wrote: 21/01/2020 20:07 e ali on je kul i romantik :-)
bas onako u trendu

Vuk Bačanović
@vuk_bacanovic
Jan 18, 2018
Šta će se, Munira je ipak rasla uz pjesme o Juri Francetiću.
LBVIEW

#968 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

CPT wrote: 21/01/2020 20:15
The 51st State wrote: 21/01/2020 20:07 e ali on je kul i romantik :-)
bas onako u trendu

Vuk Bačanović
@vuk_bacanovic
Jan 18, 2018
Šta će se, Munira je ipak rasla uz pjesme o Juri Francetiću.
Cetnicic i smrad.
piupiu

#969 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Kako ste se brzo okupili sa bakljama, nevjerovatno. :shock: :lol:

Nije momak neshvaćen, nego je vrlo očigledno malo pukao. I čak je i kao takav još uvijek i sasvim sigurno pametan momak, koliko god to vrijedjalo vaša neprikosnovena intelektualna visočanstva. :D :kiss:

A vi samo udrite. :wink:

:bih:
The 51st State

#970 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

Strasan intelekt, prepucavati se po fejsu, nije se ni dodiku uspio prodati, nema dalje.
Ti si u neku ruka i gora od njega jer svjesnu sediras njegove ogavnosti, sto je zalosno.
Last edited by The 51st State on 21/01/2020 20:45, edited 3 times in total.
CPT

#971 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

piupiu wrote: 21/01/2020 20:36 Kako ste se brzo okupili sa bakljama, nevjerovatno. :shock: :lol:

Nije momak neshvaćen, nego je vrlo očigledno malo pukao. I čak je i kao takav još uvijek i sasvim sigurno pametan momak, koliko god to vrijedjalo vaša neprikosnovena intelektualna visočanstva. :D :kiss:

Nije on malo pukao, puno ljudi "malo pukne" pa ne uzima u usta vrlo cudne (i specificne stvari). Malo sam pukao pa cu pisati o Bosnjacima, Muniri, Srebrenici i Alija. How yes no.

Vuk Bačanović
@vuk_bacanovic
Jan 15, 2018
Nekada se pitam da li se ovi metuzalemi iz sarajevskog SNV- a samozadovoljavaju pred slikom Alije Izetbegovića?
piupiu

#972 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Je l' ga to i po FB pratite? :shock: Svaka čast, to je predanost. :thumbup:

Naravno da ga branim, mogu se sporiti s njim o njegovim tezama, a od hajke i protjerivanja sam ga i opet bih ga branila.

Dalje ne bih na tu temu.
The 51st State

#973 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

Uglavnom to je taj materijal po vama za bosansku naciju, neka fala.
Dozer

#974 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 21/01/2020 16:14 A da ne spominjem sto se u 21 vjeku u ovom mileniju neprestano provlace Osmanlije, islamske prevjere, ostaci okupacije,... najvise od tebe. Da mi je docekati da te to interesuje, tangira i znaci koliko i pokrstavanje Srba i Hrvata i okupacije rimske kurije, Bizanta, silom naturanje krscanstva i zabrane svega drugoga,... - naravno na adekvatnim temama za to. Dojadio si i Bogu i narodu vise sa svojom "okupatorskom vjerom" i da to nesto znaci danas. A dojadio si vala i sa tim vjecitim arogantnim tonom gdje tipicno balkanski mislis da sve znas i nesto ko zaheban a ustvari nista neznas.
I opet ponavljam da budes precizniji na sta mislis - samo na datume ili ono sto si zakljucio. Nikakav problem odgovoriti na pitanje da li se Zemlja okrece oko Sunca - ali to ne objasnajva plimu i oseku. Tako nikakav problem odgovoriti na datume datiranja ovoga ili onoga to imas i na wiki - ali jeste problem ono sto ti zakljucis konto toga. I tu te ja cekam i sa izvorima i historicarima.

Ako je to u ovoj temi vise uopce i bitno - samo ti stalno potezes pitanje porijekla Bosnjaka, datiranja Bosnjaka, i ciji su isprdak,.. Milion puta ti rekoh da budi sto hoces ali ne tako sto ces nekoga degraditrati.
Fakat nevjerovatno...
Osim gomile Image ja ovdje i dalje ne vidim odgovor ni na jedno konkretno pitanje koje ti postavih.

Sve sto vidim je opet nekakav spin, opet "trazenje" necega, i opet, kao, nerazumijevanje :D

A da imalo citas ista osim samog sebe, ili bar da razumijes ono sto procitas, do sad si mogao na raznim temama vidjeti bar 100x da ja ne izdvajam Bosnjake iz ENV paketa, kao ni njihovu/vasu istoriju, nego sam bezbroj puta rekao da su i druge vjere ovdje dosle s okupatorima.
Ali, posto se tvoj kompletan opus u kompletnoj diskusiji sa mnom svodi samo na novokomponovanu bosnjacku mitomaniju, kao i M92 SDA price, mislim da je najbolje da prekinemo s ovim natezanjem.

Osim... ako ne zelis da mi ponudis te izvore i citate koji negiraju one "moje" zakljucke...?
Ako ne zelis, i ako mislis opet ove nekakve kvazi analize...onda mojne, nema svrhe, jer ti vise necu odgovarati na to. Ja svoje napisah za sve i svakoga, a ti bujrum, dokazi da je to netacno. Eto bar za Bosnjake, koji te toliko "bodu"...
Last edited by Dozer on 21/01/2020 21:13, edited 1 time in total.
Hank Paldum

#975 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 21/01/2020 20:36 Kako ste se brzo okupili sa bakljama, nevjerovatno. :shock: :lol:

Nije napisao "Gdje mogu kupiti u Sarajevu pivu i prase? Ljudi imaju pravo za ramazan da jedu u javnosti ako ne poste. Zašto se ne prodaje alkohol za vrijeme ramazana?" pa da bi se mogla osuditi islamistička rulja sto je se okupila sa bakljama samo što je se čovjek usudio da nešto pita. Znaš veoma dobro šta je sve pisao pa se pitam gdje je tebi granica ti se neko ogadi?
Izgleda je gore kada se sa tate pređe na babo nego pisati bljuvotine kao on.
Locked