"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
Kikibombona

#951 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Kikibombona »

seln wrote:Ma ne moraju ici na front, ali stvaaarno me tangira kad podrumasi pocnu propitivati neciji ratni angazman.
Ima masa ljudi koju su odrapili cetiri godine u rovu, a onda od drzave dobili sipak.
Eh, ako je alternativa fasovati penderk na borackim protestima ili otici u pecalbu, bar za mene nema dvojbe.
I onda dozivim da podrumasi i counter strike heroji pitaju "a di si ti momak bia '92"
Ma nema ti ko sta prgovoriti. Ni tebi ni bilo kome ko je otisao. Niko nije otisao zato sto mu je u BiH bilo dobro. Moralne vertikale su obicno licemjeri koji su se zaposlili preko stele. Kada dio koruptivno-kriminalnog sistema krene nekome moralisati o drzavi i patriotizmu...

Dijaspori zamjeram kada krene pametovati o zivotu u BiH. Dodji ovdje pa pametuj.

Sto se tice uloge zena u ratu, ne treba nikoga nipodastavati. Imale su vaznu ulogu. Medjutim, kao i tebi, ni meni ne sjeda patetika o 'muskarcinama sa puskom' i slicne borbene. Licemjerno je. Fizicki i mentalno osakaceni borci su nepozeljni za svakoga, od vlasti, poslodavaca, kompletnog drustva... pa sve do zena. Ne treba moralisati i prosipati laznu patetiku.
Kikibombona

#952 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Kikibombona »

high_volume wrote:
Kikibombona wrote: Prozivati Bosnjake koji su protjerani zato sto se nisu vratili u rat je jadno. Ljudi su dozivjeli traumu i jedva izvukli zivu glavu. Mnogi su pobijeni.

Lako je u Sarajevu glumiti heroja, posebno danas nakon rata. Taj negativan odnos prema Bosnjacima koji su protjerani u zapadne zemlje je najblaze receno sraman.

I to ne vazi samo za Bosnjake vec za bilo koje ljude koji su protjerani.
Pa nisu tema protjerani Bošnjaci, niti iko protjeran u ratu, tema su dezerteri koji su bili u vojnim ili policijskim jedinicama i pobjegli, ostavili saborce da se bore sami, tema su pobjegulje koji su bili, i u vojnoj i moralnoj obavezi da se vojno angažuju u borbi legalne i legitimnne RBiH za opstanak, a nisu, pobjegli su, ostavivši druge da se bore, i za sebe i za njih.... Tema su i oni koji, takvi, i amnestirani, uživaju puna prava u BiH, jednako, i često "jednakije", sa svim onim izmučenim, napaćenim, izranjavanim i svim sličnim vojnim žrtvama rata, koji su im oslobodili prostor za njihovu ravnopravnost. Tema su i oni koji iz svojih "vojnih" pozicija "Munchena", "Stockholma", "Detroita", "Beča", i svih sličnih "garnizona svijeta" najintezivnije zagovaraju konačni obračun sa mrskom RS, oni koji su danas najveći i najpametniji stratezi i najodlikovaniji "generali"... i svako slično ljudsko smeće :-)
Mozda nisi upratio, mnogi forumasi su kritikovali protjerane Bosnjake zato sto se nisu vratili iz zapadnih zemalja i prikljucili ABiH.

Sto se tice dezerterstva, za mene je jedino neprihvatljiv bijeg sa linije u jeku akcije. To je prvoklasna izdaja i slazem se da treba biti kaznjiva.

Svako drugo dezerterstvo je sasvim ok i po meni pametan izbor. Mobilizacija je zlocin. Bio bih jako ljut da mi neko silom uvali pusku u ruku. Ne znam kako bih na to reagovao.

A ko treba sankcionisati dezerterstvo? Politicari, sudovi i ostali predstavnici instifucija koji nisu vidjeli liniju i koji su cijelu porodicu ustekali na sigurno. Takav da me kazni. Pa satresao bih rafal na nekoga. Ja da ginem a da elita gleda sa dvogledom kako jurisam. Nema sanse.
Bodkin

#953 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

horkesh wrote:
Bodkin wrote:
Ja pitao tri puta. Nema odgovora
Pobunjenici koji dezertiraju i dalje ostaju pobunjenici.

Jednako kao što su dezertirali i iz Armije Konfederacije tokom građanskog rata u Americi.
:lol: kakva smijurija. Znaci pobunjenici su samo jer su stbi i hrvati. Nenadjebiva logika. Da je stanju u bih kakvo je razmisljanje na forumu, prvi bih joj pozelio da se sutra raspadne
horkesh

#954 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by horkesh »

Bodkin wrote:
horkesh wrote:
Bodkin wrote:

Jednako kao što su dezertirali i iz Armije Konfederacije tokom građanskog rata u Americi.
:lol: kakva smijurija. Znaci pobunjenici su samo jer su stbi i hrvati. Nenadjebiva logika. Da je stanju u bih kakvo je razmisljanje na forumu, prvi bih joj pozelio da se sutra raspadne
Ne, pobunjenici su oni koji povedu oružanu pobunu, u slučaju BiH potpomognutu susjednim državama, protiv ustavnog i pravnog poretka države u kojoj žive. Ne samo to, nego s ciljem potpunog uništenja i nestanka te države.

Srbe i Hrvate ja nisam spomenuo. Uostalom, pobunjenici su bili i autonomaši.

Tražiš odgovor više puta, dobio si ga. Gdje je problem? Amnestija je sve njih poklopila svakako.
seln

#955 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by seln »

horkesh wrote:
Bodkin wrote:
horkesh wrote:

Ne, pobunjenici su oni koji povedu oružanu pobunu, u slučaju BiH potpomognutu susjednim državama, protiv ustavnog i pravnog poretka države u kojoj žive. Ne samo to, nego s ciljem potpunog uništenja i nestanka te države.

Tražiš odgovor više puta, dobio si ga. Gdje je problem? Amnestija je sve njih poklopila svakako.
Bio rat, bila amnestija, ostalo je suplja...
nisu za BiH problem ratni veterani bilo koje strane, vec nesposobnost "probosanskih" stranaka i pojacano mijesanje Srbije i Hrvatske u unutrasnje stvari BiH, sa ciljem otkidanja dijela teritorije.... ili bar stavljanjem istog pod kontrolu.
sumirprimus

#956 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sumirprimus »

:izet: :D
haj sve al je podjoni bRez pardona :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#957 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by pici »

selam :bih:
sumirprimus

#958 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sumirprimus »

pobjednik dana :D

pozdraaav domovini!
poozdraaaaaav
Billy The Pljuc

#959 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Billy The Pljuc »

pici wrote:

Selam kralju, sahu, care! :bih:
sumirprimus

#960 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sumirprimus »

nek sve gori od une do drine bosna moja nikad ne umire haaa znal ko? :D
daddy-kool

#961 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by daddy-kool »

pici wrote:

:thumbup: Selam. :bih:
nepoznati988

#962 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

exliberal-ex wrote:[

nego jedno pitanje, sta su srbi i hrvati koji su zdusili is vrs ili hvo?
dezerteri ili heroji?
oni me ne interesuju, interesuje me moj najbliži koji se ispalio i spasio svoju guzicu a nas ostavio na klanje četnicima. a sada su najveće patriote kad treba dobiti državne poslove ili preuzeti kakvu funkciju.
sumirprimus

#963 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sumirprimus »

sto bi rekla hanka otisli su skoro svi, ostali smo samo mi :izet: :D
daddy-kool

#964 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by daddy-kool »

nepoznati988 wrote:

dezerteri ili heroji?
oni me ne interesuju, interesuje me moj najbliži koji se ispalio i spasio svoju guzicu a nas ostavio na klanje četnicima. a sada su najveće patriote kad treba dobiti državne poslove ili preuzeti kakvu funkciju.
Nemaju te šta interesovati, a evo razloga:

1. dezerterstvo, odbijanje naređenja i sl stvari su se u onakvim uslovima, u ratu, morale najstrožije sankcionisati, pa čak i steljanjem.
2. rat završen, amnestija proglašena, kraj priče za bilo kakve sankcije
3. slažem se u vezi finasiranja rvi, a nekakve prednosti i finasiranja koja broačka udruženja i dalje traže su čisti bezobrazluk
4. korupcija nam društvo pohara, to je problem br 1
PM72

#965 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

sumirprimus wrote:pobjednik dana :D

pozdraaav domovini!
poozdraaaaaav

Je li ovo ona :

Sva bol svijeta je noćas u Bosni,ostajem (u Štokholmu) da bolu prkosim...
Kikibombona

#966 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Kikibombona »

daddy-kool wrote:Nemaju te šta interesovati, a evo razloga:

1. dezerterstvo, odbijanje naređenja i sl stvari su se u onakvim uslovima, u ratu, morale najstrožije sankcionisati, pa čak i steljanjem.
3. slažem se u vezi finasiranja rvi, a nekakve prednosti i finasiranja koja broačka udruženja i dalje traže su čisti bezobrazluk
To bi znacilo da bi morao pobiti uzu i siru porodicu uglednika iz naroda jer je vecina svoje ustekala na sigurno ili im izmisljala funkcije samo da ne vide puske i rova.

A znamo da se to nikad i nigdje nije desilo.

Samo sirotinju treba jebati, strijeljati i sta sve ne.
nepoznati988

#967 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

daddy-kool wrote:
nepoznati988 wrote:

dezerteri ili heroji?
Nemaju te šta interesovati, a evo razloga:

možda i ne mora biti ovako. da smo složni ko što nismo, pa im ne dati da sada jašu po javnim funkcijama, tj da niko za njih ne glasa... pravi borci bi ubrzo dobili na značaju kao i oslobodolačka borba.
sumirprimus

#968 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sumirprimus »

PM72 wrote:

pozdraaav domovini!
poozdraaaaaav

Je li ovo ona :

ee to je ta :D
il ona hankina izdajnici gdje ste sada :D :run:
daddy-kool

#969 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by daddy-kool »

Kikibombona wrote:

Implicirano je da nije bilo dovoljno discipline i pravde.
Sada naknadno nešto ispravljati je uzaludno.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yakov_Dzhugashvili
Kikibombona

#970 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Kikibombona »

daddy-kool wrote:
Kikibombona wrote:

Implicirano je da nije bilo dovoljno discipline i pravde.
Sada naknadno nešto ispravljati je uzaludno.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yakov_Dzhugashvili
Dobro eto, ima poneki izuzetak.

Da li je rodbina nase elite kidisala sa puskom?

Ja ove sto znam, niko puske nije vidio. I da takva bagra sudi 'dezerterima'. Ma hajde...
Bodkin

#971 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

horkesh wrote:
Bodkin wrote: :lol: kakva smijurija. Znaci pobunjenici su samo jer su stbi i hrvati. Nenadjebiva logika. Da je stanju u bih kakvo je razmisljanje na forumu, prvi bih joj pozelio da se sutra raspadne

Gomila floskula. Fino je covjek pitao, jel milorad iz neke pripizdine dezerter jer nije htio u vrs? I jel dezerter ako je otisao npr 93? Ili franjo? Il je pobunjenik? A tek sta tu dodju sandzaklije. Strani placenici?
nepoznati988

#972 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

Bodkin wrote:
horkesh wrote:
Bodkin wrote: :lol: kakva smijurija. Znaci pobunjenici su samo jer su stbi i hrvati. Nenadjebiva logika. Da je stanju u bih kakvo je razmisljanje na forumu, prvi bih joj pozelio da se sutra raspadne

Gomila floskula. Fino je covjek pitao, jel milorad iz neke pripizdine dezerter jer nije htio u vrs? I jel dezerter ako je otisao npr 93? Ili franjo? Il je pobunjenik? A tek sta tu dodju sandzaklije. Strani placenici?
prvo trebaš razlikovati međunarodno priznatu vojsku i pobunjenike (uzp zločince). šta je problem sa sandžaklijama?
Nadzornik

#973 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Nadzornik »

Bodkin wrote:
Ja pito jednom i rekose kako te nije sramota to pitati... :shock:
CPT

#974 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by CPT »

PM72 wrote:

pozdraaav domovini!
poozdraaaaaav

Je li ovo ona :

Ljubomora je zaebana stvar...

Fazla: ‘After Eurovision we became stars in Bosnia and with the Bosnian diaspora, so we completed the recording of the album Sva bol svijeta and toured with it at several humanitarian concerts throughout Europe. After this we returned home. Sanda and I stayed together, as we had promised each other. It was hard to get back to Sarajevo, because the route we had used to get to Ireland was no longer available, since the Bosnian Croats had opened a new front in Bosnia. We had to wait in Zagreb for a flight with a military transport aircraft (UNPROFOR). That is how we returned to Sarajevo.’

U svakom slucaju, Fazla nije otisao sam ili zbog dosade na Eurosong.
Banksy

#975 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Banksy »

That is how we returned to Sarajevo.’
Kakva laž...
Svi se nepovratno ispalili marta '93. Uključujući autora. Zna svako ko je rat proveo u Sarajevu. Sve ostalo je šuplja, ali da ne idemo u ot jer tema je svakako cirkus i ispod svakog nivoa.
Post Reply