Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
-
Fudo387
#951 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Sa’s kad napise kako mu je Amerika razvalila jugoslaviju.
- General War
#952 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ma jok, vec nemogu od novopecenih zapadnjaka lekcija o demokraciji...
-
Haman2
#953 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Bilo je dobroih ali i losih stvari. Tesko je bez neke ozbiljne analize kazata nesto konketnije, ali sama cinjenica da je Bosnjacima uskraceno pravo na nacionalno odrdjenje, da je kroz skolski sistem bilo zabranjeno uciti o zlicinima nad Bosnjacima u Drugom svjetskom ratu, da Bosnjaci nisu imali priliku izucavati svoju knjizevnost, povjest, da je bilo zabranjeno pominjanje muslimanskih dekleracija iz svih vecih gradova BiH o zastiti Srba, Jevreja i Roma itd, govori nam da komunisti nisu bas bili nesto posebno naklonjeni Bosnjacima.
- LBVIEW
#954 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ok, "Edine".Edin H. wrote:
Bake je legarno izabrani lider Bosnjaka, njegove rijeci sigurno imaju tezinu, kako god ti to zelio spinovati.
Nego, pretpostavljam da isto vrijedi i za vas,
znas ono : "Karazdic, Milosevic su legalno izabrani lideri Srba, njihove rijeci/djela sigurno imaju tezinu", ma kako ti to zelio spinovati.
A to, da smo za vas Turci nije nista novo - jebi ga, valja lijeciti 500 godina kompleksa, jos otkako Olivera ode za mrskog Turcina.
- LBVIEW
#955 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kazu da su i Bogica nagovorili da glasa protiv vaspostavljanja jos pravednije Juge.Fudo387 wrote:Sa’s kad napise kako mu je Amerika razvalila jugoslaviju.
- Rampage
#956 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
O Dušanka, nisam te odma' prepozn'oEdin H. wrote:Bake je legarno izabrani lider Bosnjaka, njegove rijeci sigurno imaju tezinu, kako god ti to zelio spinovati.LBVIEW wrote:Znaci, Bake=svi Bosnjaci?Edin H. wrote:
"Dugo smo mi zajedno, i dobro smo smo zivjeli zajedno i dobro smo se borili zajedno, zadnji put na Canekale Bosnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu...!" - Bak![]()
A simptomaticno je da tu tipicnu serpsku pricu tuse oni koji se ospu kad ih se svrsta medju iste.![]()
"Kme, ja sam Bosanjec, Jugosloven, nisam ja Binsr, casna rece".

- Rampage
#957 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Imaš pokvarenu maštu.Connaisseur Karlin wrote:osmanska krv je u svima nama sa Balkana , AmenRampage wrote:Imali ste i vi svoju ulogu u Osmanskom carstvu, ali nećemo sada o tomeEdin H. wrote: "Dugo smo mi zajedno, i dobro smo smo zivjeli zajedno i dobro smo se borili zajedno, zadnji put na Canekale Bosnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu...!" - Bak
Ja nisam uopće mislio na to što ti misliš
- insomnia78
#958 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
E pa nije to isto. Bijo onaj jedan spasavo mislimane. Dje vama taj, dje?LBVIEW wrote:Ok, "Edine".Edin H. wrote:
Bake je legarno izabrani lider Bosnjaka, njegove rijeci sigurno imaju tezinu, kako god ti to zelio spinovati.
znas ono : "Karazdic, Milosevic su legalno izabrani lideri Srba, njihove rijeci/djela sigurno imaju tezinu", ma kako ti to zelio spinovati.![]()
A to, da smo za vas Turci nije nista novo - jebi ga, valja lijeciti 500 godina kompleksa, jos otkako Olivera ode za mrskog Turcina.
-
LipeCvat
#959 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
a Gorski vijenac se nabubati morao, Jugovići , Stojanka majka knežopoljka....Haman2 wrote:Bilo je dobroih ali i losih stvari. Tesko je bez neke ozbiljne analize kazata nesto konketnije, ali sama cinjenica da je Bosnjacima uskraceno pravo na nacionalno odrdjenje, da je kroz skolski sistem bilo zabranjeno uciti o zlicinima nad Bosnjacima u Drugom svjetskom ratu, da Bosnjaci nisu imali priliku izucavati svoju knjizevnost, povjest, da je bilo zabranjeno pominjanje muslimanskih dekleracija iz svih vecih gradova BiH o zastiti Srba, Jevreja i Roma itd, govori nam da komunisti nisu bas bili nesto posebno naklonjeni Bosnjacima.
Jest da smo i Nasihu Kapidžić Hadžić negdje spominjali po njenim pjesmicama.
- kmirsad
#960 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nije bio jedan, bilo ih je dosta...
Govorim o Vlasenici...
Veliki broj onih koji će kasnije biti zaduženi za likvidacije... su imali zadatak da u auto stave najmanje jednu porodicu Bošnjaka, bezbjedno odvezu do Starića prema Kladnju i tako je spasu... uglavnom mlađih ljudi za koje se moglo pretpostaviti da će živjeti duže i na prepostavljenim suđenjima za ratne zločine budu korišteni kao svjedoci odbrane... pravili unaprijed alibi
Govorim o Vlasenici...
Veliki broj onih koji će kasnije biti zaduženi za likvidacije... su imali zadatak da u auto stave najmanje jednu porodicu Bošnjaka, bezbjedno odvezu do Starića prema Kladnju i tako je spasu... uglavnom mlađih ljudi za koje se moglo pretpostaviti da će živjeti duže i na prepostavljenim suđenjima za ratne zločine budu korišteni kao svjedoci odbrane... pravili unaprijed alibi
- kmirsad
#961 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ja sam još u to vrijeme bio patriota i borac... vazda dobivao jedinice iz srpske epske poezije...LipeCvat wrote:a Gorski vijenac se nabubati morao, Jugovići , Stojanka majka knežopoljka....Haman2 wrote:Bilo je dobroih ali i losih stvari. Tesko je bez neke ozbiljne analize kazata nesto konketnije, ali sama cinjenica da je Bosnjacima uskraceno pravo na nacionalno odrdjenje, da je kroz skolski sistem bilo zabranjeno uciti o zlicinima nad Bosnjacima u Drugom svjetskom ratu, da Bosnjaci nisu imali priliku izucavati svoju knjizevnost, povjest, da je bilo zabranjeno pominjanje muslimanskih dekleracija iz svih vecih gradova BiH o zastiti Srba, Jevreja i Roma itd, govori nam da komunisti nisu bas bili nesto posebno naklonjeni Bosnjacima.
-
LipeCvat
#962 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ne sumnjam drug ,bilo je vas boraca i kod mene u razredu. Ja nisam smjeo od starog ni pomislit da preskočim jednu strofu Gorskog vjenca.kmirsad wrote:Ja sam još u to vrijeme bio patriota i borac... vazda dobivao jedinice iz srpske epske poezije...LipeCvat wrote:a Gorski vijenac se nabubati morao, Jugovići , Stojanka majka knežopoljka....Haman2 wrote:Bilo je dobroih ali i losih stvari. Tesko je bez neke ozbiljne analize kazata nesto konketnije, ali sama cinjenica da je Bosnjacima uskraceno pravo na nacionalno odrdjenje, da je kroz skolski sistem bilo zabranjeno uciti o zlicinima nad Bosnjacima u Drugom svjetskom ratu, da Bosnjaci nisu imali priliku izucavati svoju knjizevnost, povjest, da je bilo zabranjeno pominjanje muslimanskih dekleracija iz svih vecih gradova BiH o zastiti Srba, Jevreja i Roma itd, govori nam da komunisti nisu bas bili nesto posebno naklonjeni Bosnjacima.
-
isx
#963 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Sad je konačno sve to dozvoljeno, živimo u idili ...Haman2 wrote:Bilo je dobroih ali i losih stvari. Tesko je bez neke ozbiljne analize kazata nesto konketnije, ali sama cinjenica da je Bosnjacima uskraceno pravo na nacionalno odrdjenje, da je kroz skolski sistem bilo zabranjeno uciti o zlicinima nad Bosnjacima u Drugom svjetskom ratu, da Bosnjaci nisu imali priliku izucavati svoju knjizevnost, povjest, da je bilo zabranjeno pominjanje muslimanskih dekleracija iz svih vecih gradova BiH o zastiti Srba, Jevreja i Roma itd, govori nam da komunisti nisu bas bili nesto posebno naklonjeni Bosnjacima.
- kmirsad
#964 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Jednom sam i bogohulio... reko da je Šarac prava raja, pametniji i meni draži od Marka...LipeCvat wrote:Ne sumnjam drug ,bilo je vas boraca i kod mene u razredu. Ja nisam smjeo od starog ni pomislit da preskočim jednu strofu Gorskog vjenca.kmirsad wrote:Ja sam još u to vrijeme bio patriota i borac... vazda dobivao jedinice iz srpske epske poezije...LipeCvat wrote: a Gorski vijenac se nabubati morao, Jugovići , Stojanka majka knežopoljka....
-
Bodkin
#965 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa upravo tako. Ako nije pravilo onda ne moze biti da se sistematski nesto radilocommendatore wrote:to su tvoji primjeri - i za njih me boli djon isto kao sto tebe boli djon za moj primjer i kraj price. nije tvoj primjer pravilo - doduse nije niti moj tako da zajebi....isx wrote:Imam dva primjera u u bliskoj familiji da to nije tako. VSS je u pitanju i rukovodeća radna mjesta u državnoj firmi. Mladi ljudi. Tako da tvoje teze ne piju vode. Društveni stan, kredit od firme ... šta još treba.
- General War
#966 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ejs predpostavljas,LBVIEW wrote:Ok, "Edine".Edin H. wrote:
znas ono : "Karazdic, Milosevic su legalno izabrani lideri Srba, njihove rijeci/djela sigurno imaju tezinu", ma kako ti to zelio spinovati.![]()
Nema teme gdje ti kompanija bas taj podatcic ne ubacite.
-
PeppermintSA
#967 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Opet nebulozehAZNADAR wrote:
Nisu ni komunizam ni Jugoslavija bili isto u teoriji i praksi. A Jugoslavija je bila vise srpska nego komunisticka.
Imam i u familiji i prijateljima ljudi koji bi radije izabrali diktaturu, pravednog vladara nego demokratiju. Hebe im se i za nacijom i slobodom govora,... jer je kruh na stolu nesto vaznije i to je sasvim OK. Ovaj sistem danas je sranje ali zato sto mi nismo dovoljno politicki i nacionalno zreli da se organizujemo i imamo osjecaj neceg zajednickog. Tako da je bezveze kuditi sve vlasti i vlade koje smo sami izabrali jer su isti kao mi i samo imaju mogucnost da jame malo vise od nas. A i mi po pitanju postenja, korupcije,.... nismo nista bolji od bilo kojeg politicara na vlasti. Imamo podanicki mentalitet i znamo dobro slusati sta nam se kaze, prilagoditi se volji vladara,... ako za to ima nagrade i tapsanja. I to je manje ili vise iskustvo svakog naroda koji je imao iskustva sa tranzicijom. Ne mozes porediti razvijena drustva koja imaju vise od vijeka iskustva sa demokratijom i kolektivnom svijescu sa nama koji smo pocetnici u tome. Bosnjaci i Bosanci su jedini koji vecinom prizivaju i danas stranca da zavlada, kojima se i danas shvatanje politike svodi na poslusnost prema MZ i ocekivanje da te MZ potapsa a neposlusne kazni.
Jugoslavija je bila isto kao svi drugi nametnuti vladari. Zalili su ljudi i za Stambolom, Becom,.. u svoje vrijeme - pa tako i danas za Beogradom. Bolje smo zivjeli pod vlascu Beograda dok nam je udarao dnevni red i dok je omogucavao osnovno za zivot. Tako da nema svrhe vise gajiti mit o ravnopravnoj zajednici, toleranciji,... koje nije bilo. To je bila strana vlast i ideologija u koju smo se integrisali - mi malo vise od drugih buduci da nam je kulturni background bio malo udaljeniji od jugo standarda.
Jugosloveni nisu bili to sto jesu priblizavanjem komunizmu - vec priblizavanjem srpstvu. Sto isto postujem, slobodan izbor,... - ali je red da se zna sta to ustvari nostalgisemo. Nikakvu ravnopravnu zajednicu, komunisticku utopiju,.... samo vlast Beograda i nista vise.
-
Bodkin
#968 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Vidis kako zna historijuGeneral War wrote:Ejs predpostavljas,LBVIEW wrote:Ok, "Edine".Edin H. wrote:
A to, da smo za vas Turci nije nista novo - jebi ga, valja lijeciti 500 godina kompleksa, jos otkako Olivera ode za mrskog Turcina.![]()
Nema teme gdje ti kompanija bas taj podatcic ne ubacite.
- ultima_palabra
#969 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Dedo nije bio u partiji, bio direktor. Njegov otac bio trgovac i hadzija, nacionaliziralo mu vecinu imovine iza rata.Edin H. wrote:Ako nisi bio u Partiji, makar fiktivno, nisi mogao biti na rukovodecoj funkciji, pogotovo ako si prakticirao religiju.commendatore wrote:nisu moji niti iko od mojih bili clanovi partije.....isx wrote:Nit' su bili hardcore konunisti (clanovi partije jesu, ko nije), nit' su bili mjesani brakovi. Dakle, nema pravila ...
Ali da nije bilo Muslimana na rukovodecim pozicijama naravno da nije istina.
Moj stari isto bio direktor, ali je bio u partiji.
-
Bodkin
#970 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Lazes ili su ti starom dali ime damir. Nema treceg objasnjenjaultima_palabra wrote: Dedo nije bio u partiji, bio direktor. Njegov otac bio trgovac i hadzija, nacionaliziralo mu vecinu imovine iza rata.
- ultima_palabra
#971 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ja prvi u familiji koji nema ime arapskog porijekla.Bodkin wrote:Lazes ili su ti starom dali ime damir. Nema treceg objasnjenjaultima_palabra wrote: Dedo nije bio u partiji, bio direktor. Njegov otac bio trgovac i hadzija, nacionaliziralo mu vecinu imovine iza rata.
- kmirsad
#972 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Sram te bilo.Kako možeš živjeti s tom sramotom. Odmah to mijenjaj.ultima_palabra wrote:Ja prvi u familiji koji nema ime arapskog porijekla.Bodkin wrote:Lazes ili su ti starom dali ime damir. Nema treceg objasnjenjaultima_palabra wrote: Dedo nije bio u partiji, bio direktor. Njegov otac bio trgovac i hadzija, nacionaliziralo mu vecinu imovine iza rata.
-
Bodkin
#973 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Sarkazam jebogaultima_palabra wrote:Ja prvi u familiji koji nema ime arapskog porijekla.Bodkin wrote:Lazes ili su ti starom dali ime damir. Nema treceg objasnjenjaultima_palabra wrote: Dedo nije bio u partiji, bio direktor. Njegov otac bio trgovac i hadzija, nacionaliziralo mu vecinu imovine iza rata.
- sinuhe
#974 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ima li novih otkrica o Jugoslaviji sto niste stigli napisati na prethodnih milion tema o istoj?
- insomnia78
#975 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Haman radnika nije bilo nikako