Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
cendlerbing wrote:Smatram da djeci više znači majka nego otac. Duhovno. Stoga, smatram da je teže djeci bez majke nego bez oca.
Koji sovinizam jbt. Koga vise volis: Mamu ili tatu/babu/cacu/oca? Kad bi neko stavio pistolj na glavu tvoje majke i oca i ima samo jedan metak. U koga da ispali?
Ne nipodaštavam ulogu oca, vodim se svojim ličnim iskustvom i onim što vidim oko sebe. Obzirom da imam oba roditelja, možda i griješim s ovim stavom a to nikad ne bih znala izmjeriti ni da imam jednog jer onda ne bih znala kako bi bilo da imam samo onog drugog.
I taj moj stav ne znači da jednog roditelja volim više. Samo znače na različite načine.
S4mpion wrote:Kakva je to majka koja svom djetetu svjesno i bez valjanog razloga oduzima oca(ili obratno)?
Odgoj djece od strane samohranih roditelja je obično rezultat nekih nepovoljnih društvenih prilika, ali sad se ka tom apsurdu ide namjerno i svjesno. Jedan roditelj ne može zamijeniti onog drugog.
Kompletnu porodicu čine otac, majka i djeca, ostale varijante su alternative koje, zavisno od situacije, mogu biti bolje ili lošije(zavisno od slučaja), ali djetetu se moraju obezbijediti najbolji mogući izgledi za uspješan odgoj, a to je, u opštem slučaju, odgoj pod okriljem oca i majke.
Navedi "mnogobrojne primjere" gdje je majka svojim odabirom djetetu naškodila u emotivnom, socijalnom ili zdravstvenom smislu?
A ja ću tebi jednim pretraživanjem pružiti dokaze gdje su oba roditelja u braku djeci zajednički naškoila po tim tačkama. (Zbog ne planirajući porodicu, zbog turbulentnih porodičnih odnosa, zlostavljanja itd itd)
Dakle i ono što se vodi kao "normalno" i ustaljena praksa brak i odrastanje izmedju dva roditelja, različitih spolova nije uvjek pozitivno.
Zato razmatraj ponekad i širi kontekst ljudskih odnosa a ne u crnoj - bijeloj srednjevjekovnoj varijanti
Pročitaj ova ogromna slova.
Zlostavljanje djeteta od strane oca i majke ne spada u opšti slučaj tako da nema potrebe da mi navodiš primjere nekih specifičnih slučajeva, za koje ja već znam da postoje.
Pročitajjjj još jedared. Nisi skontao. Džaba uvećavaš.
Sigurno je da djeca koja rastu bez jednog roditelja imaju određene, hajmo ih tako nazvati, traume.
Možemo mi sad tri dana pisati o nekoj nezavisnosti, potrebi za ostvarenjem s te strane, ali prirodni habitat svakog djeteta je majka i otac.
Sve mimo toga su inverzije.
SaraFina wrote:
Pa ok, ti ne bi mogla. Medjutim, ova situacija da "namjerno" dijete lišiš oca može ti se desiti i u vezi za jednu noć. Dakle jedna nepromišljena noć i neznanac i u istoj si gabuli.
Plus nepripremljena psihički i socijalno i finansijski neosigurana. Šta onda?
Ili šta ako dijete i majka znaju ko je otac a on ne mari? Jer je majka stupila u odnos sa već oženjenim čovjekom. To će manje boljeti misliš? A takvih je milion slučajeva više.
To je jedan od razloga zasto ne prakticiram neobavezni seks, i zasto mislim da bi ljudi trebali dobro razmisliti o o tome s kime ce se seksati.
Nista ne moze opravdati svjesno lisavanje djeteta jednog roditelja. Meni je to neprihvatljivo, ali dobro, razumijem da nekom drugom nije, samo mi je to malo tuzno.
Navela sam slučajno tebe kao primjer. Mogu to biti ja. A nikad, ne mogu reći nikad, mi se takvo što ne bi moglo dogoditi.
Šta da mi osoba s kojom Sam u dužoj vezi okrene ledja i ostavi me na cjedilu? Manje će moje dijete ili mene boljeti da zna ko mu je otac ali ne mari za tu činjenicu?
Mislim, nepotrebno idem u moguće solucije, ali kao što rekoh nije život crno - bijeli film.
Iz jedne varijante da uzmeš samo dobro, a drugu isključiš. Ili osudiš.
Last edited by SaraFina on 10/04/2018 13:09, edited 1 time in total.
Tomahawk11 wrote:Sigurno je da djeca koja rastu bez jednog roditelja imaju određene, hajmo ih tako nazvati, traume.
Možemo mi sad tri dana pisati o nekoj nezavisnosti, potrebi za ostvarenjem s te strane, ali prirodni habitat svakog djeteta je majka i otac.
Neki od nas su možda ostali bez očeva ili majki ili odrastali bez istih u jednom periodu života i ispali smo sasvim ok neistraumirani
Tomahawk11 wrote:Sigurno je da djeca koja rastu bez jednog roditelja imaju određene, hajmo ih tako nazvati, traume.
Neki od nas su možda ostali bez očeva ili majki ili odrastali bez istih u jednom periodu života i ispali smo sasvim ok neistraumirani
Ama, zafalilo ti je nekad, nemoj zezati.
Ne mora to značiti da ti ispadneš loš čovjek. Naprotiv.
Imam prijatelja koji je najčestitiji čovjek kojeg znam, a otac ga ostavio prije nego se rodio.
Ali ima jedan dio, negdje, gdje fali taj dio slagalice.
I djeca koja odrastanje slučajno "donese" u nesredjene obitelji sa majkom i ocem takodjer su istraumirana. Nažalost.
I djeca koja odrastanje slučajno "donese" u nesredjene obitelji sa majkom i ocem takodjer su istraumirana. Nažalost.
Ali eto neću više primjera.
To svakako.
Ja sam već komentarisao da je nekad razvod riješenje.
Ama, zafalilo ti je nekad, nemoj zezati.
Ne mora to značiti da ti ispadneš loš čovjek. Naprotiv.
Imam prijatelja koji je najčestitiji čovjek kojeg znam, a otac ga ostavio prije nego se rodio.
Da li ti može nedostajati nešto što nisi nikada upoznao?
Ja sam se samo kratko ubacila u ovu konverzaciju jer vidim da pršte generalizacije i pretpostavke i hejbet stvari.
Toliko od mene i povlačim se iz dalje diskusije.
Samo zato sto dijete vidi da njegov drug/ica ima i tatu, ali ne shvata on to previse.
Odgoj zavisi od majkei ona je krivac ako se to desi. Zeli nadoknaditi odsustvo oca u ipunjavanju zelja i kada dijete stasa da sam odlucuje, nije u mogucnosti.
Misliim da djecu treba osamostaljivati od samog pocetka, ne dozvoljavati im sve da imaju sto pozele.
Bloo wrote:
Da li ti može nedostajati nešto što nisi nikada upoznao?
Ja sam se samo kratko ubacila u ovu konverzaciju jer vidim da pršte generalizacije i pretpostavke i hejbet stvari.
Toliko od mene i povlačim se iz dalje diskusije.
Može.
Znam dosta ljudi koji su rasli bez jednog roditelja (a jedan od njih je i moja majka).
Nisam ja tebe ništa napadao. Diskutujemo, nemaš se šta povlačiti.
Samo zato sto dijete vidi da njegov drug/ica ima i tatu, ali ne shvata on to previse.
Odgoj zavisi od majkei ona je krivac ako se to desi. Zeli nadoknaditi odsustvo oca u ipunjavanju zelja i kada dijete stasa da sam odlucuje, nije u mogucnosti.
Misliim da djecu treba osamostaljivati od samog pocetka, ne dozvoljavati im sve da imaju sto pozele.
To je razlog da probudi u sebi ono što je guralo u ćošak.
To nikako ne znači da ono te osjećaje nije imalo i prije.
Ne mora biti nužno majke, može biti i oca.
Treba naučiti djecu da ima može i ne može.
Da nije sve dostupno.
Možda prije stotinjak godina jeste bilo neobično da dijete živi sa samo jednim roditeljem i da su neke stvari tabu teme. Ali obzirom na stopu razvoda samo, (da ne idem dalje ) takva djeca u sredinama gdje odrastaju nisu usamljeni slučajevi ni pod razno. U sadašnjosti.
Pa ne vidim nikakavu razliku u odrastanju djeteta čiji je otac zanemario njegovo postojanje i djeteta sa samohranom majkom zbog vlastitog odabira.
Čak naprotiv! Mislim da su zanemarena djeca osjetljivija i mnogo teže prilagodljivljija nego djeca koja imaju samohranu ženu (svjesnu i sigurnu, finansijski neovisnu ) za roditelja.
Opet ne zalažem se da ovakvi slučajevi roditeljstva budu ustaljena praksa, ali ni isključeni ni osudjivani takodjer.
Last edited by SaraFina on 10/04/2018 13:22, edited 1 time in total.
moonca wrote:
Ne. Shvataju itekako i to ostavlja trag na nekoj djeci. Prije ovoga treba naglasiti da mentalni sklop kod svakog djeteta nije isti.
Vide drugove ili drugarice da ih tata vodi na utakmice, vodi na ovo, vodi na ono... nešto što u suštini obično tate rade, govore i objašnjavaju. Ureže se to, pa se vrši poređenje, što može prerasti u otuđenost, izolaciju, depresiju...
Siguran sam da odsustvo oca puno više negativno utiče na mušku djecu nego na žensku, a i studija koju sam postavio na to ukazuje.
To je razlog da probudi u sebi ono što je guralo u ćošak.
To nikako ne znači da ono te osjećaje nije imalo i prije.
Ne mora biti nužno majke, može biti i oca.
Treba naučiti djecu da ima može i ne može.
Da nije sve dostupno.
Slazem se sa ovim, jer vidim kod prijatelja taj problem.
Jedan klinac, sada mu je preko 20 god, je odrastao u izobilju i sve sto pozeli dobije, no majka sada odlucila da ga osamostali i to na malo svirep nacin. Ne moze da shvati da je ona pogrijesila, vec njega optuzuje za nerad, nezainteresovanost... mogao je priuztiti najskuplji fax- zastopao, ne moze da parti skolu.
A da mu fali otac, ona je to napomenula i misli da je to jedan od mogucih njegovih problema. Da ima istine - mog muza je prozvao ujkom
SaraFina wrote:Možda prije stotinjak godina jeste bilo neobično da dijete živi sa samo jednim roditeljem i da su neke stvari tabu teme. Ali obzirom na stopu razvoda samo, (da ne idem dalje ) takva djeca u sredinama gdje odrastaju nisu usamljeni slučajevi ni pod razno. U sadašnjosti.
Pa ne vidim nikakavu razliku u odrastanju djeteta čiji je otac zanemario njegovo postojanje i djeteta sa samohranom majkom zbog vlastitog odabira.
Čak naprotiv! Mislim da su zanemarena djeca osjetljivija i mnogo teže prilagodljivljija nego djeca koja imaju samohranu ženu (svjesnu i sigurnu, finansijski neovisnu ) za roditelja.
Opet ne zalažem se da ovakvi slučajevi roditeljstva budu ustaljena praksa, ali ni isključeni ni osudjivani takodjer.
+1
Samohrani roditelj ako zna ce biti i otac i majka.
SaraFina wrote:Možda prije stotinjak godina jeste bilo neobično da dijete živi sa samo jednim roditeljem i da su neke stvari tabu teme. Ali obzirom na stopu razvoda samo, (da ne idem dalje ) takva djeca u sredinama gdje odrastaju nisu usamljeni slučajevi ni pod razno. U sadašnjosti.
+1
Samohrani roditelj ako zna ce biti i otac i majka.