Ljudi previse komplikujete. Vec sam napisao a evo da ponovim, znaci kad sam isao prosle godine da prijavim i da platim porez na dohodak, dosao u poreznu i trazio ko je zaduzen za to. Dosao kod neke tete u kancelariju i tako kazem odakle su prihodi i da sam dosao platiti porez ali ne znam kako.
Pita me imam li kakav ugovor sa firmom gdje radim i to, kazem da nemam, pita me kako je moguce da mi neko isplacuje "tolike kolicine novca" bez ugovora i pita mogu li dokazati porijeko novca u smislu da je legalan. Rekoh mogu dokazati porijeklo na nacin da se na transakciji vidi ko je uplatio, firma i to...
Onda je okrenula par brojeva jer nije znala sta da radi i na kraju kaze da porez platim preko AUG-1031, i fino mi objasni kako i sta da platim, da mi brojeve ziro racuna na koje da uplatim. Posto se kod mene nakupilo za citavu godinu pitao je da li za svaki mjesec donesem po jedan AUG ili da saberem sve na jedan. Kaze da stavim sve na jedan ali ako znam da dodam desno jos jednu kolonu gdje cu napisati tacan datum uplate na racun.
Tako sam i uradio i i na pitanje da li ja njoj trebam dostaviti kakve podatke iz banke, pismeno svaku uplatu koju sam naveo na AUGu, kaze da ne treba samo tako da popunim, platim, a oni ce to provjeriti sami, vjerovatno traziti uplate iz banke ili kako vec probjeravaju ne znam a za svaki slucaj da sacuvam uplatnice.
Na pitanje sta cu za ovu godinu tam mi je rekla da bi mi bilo najbolje da svaki mjesec po uplati dodjem sa tim obrascem i da platim gejde sam ja potao da li mogu sve odjednom kao i za proslu godinu, ona je rekla da mogu ali da je najbolje da placam mjesecno, po uplati (nesto u tom fazonu).
- Da se sad vratim na to sto ste se vi raspisali i sto panicarite. Ako budu od 2015. trazili onda ce se logicno morati platiti od te godine. To zatvor i te price su za malu djecu, kakav crni zatvor za ovo. Nije njima u cilju da ides u zatvor vec da udjes u sistem. Ko ne bude imao novca vjerovatno ce na rate, a ko bude imao platiti odmah i eto. Dalje nastaviti placati po novom obrazcu.
- Odete do porezne i pitate kako da popunite, samo se pojvite kao laik sa voljom da platite porez i sve ce vam objasniti, ja sam cak i kafu popio haha
- Sto se tice ovog novog zakona ako budu poevecavali stopu poreza a koliko sam shvatio zakon je na nivou FBiH, ja cu se prvi prebaciti sa prebivallistem u RS pa cu tamo placati porez dok ne skontam sta cu i kako cu i gdje cu nestati na kraju. Nema sanse da cu im dati toliko novca.
- I jos nesto mislim da ovih 10% + 4% nije puno i nije problem placati ali se jednostavno za ovih 4% treba omoguciti lijecenje ako na mjesecnom nivou platis isto ili vise od iznosa koji plati poslodavac za radnika na minimalcu. I onih 20% nema logike da bude neoporezivo za ove koji "frilencaju" u BiH a da mi koji donosimo novac u drzavu nemamo na to pravo.
EDIT
Ako se pitate sto ne spavam, FRILENCAM