Eto ti čuda, šta imaš tražiti neko željezo po surama
drugi pogled na religiju
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#951 Re: drugi pogled na religiju
- arzuhal
#952 Re: drugi pogled na religiju
Hoćeš da kažeš da je Muhamed pred smrt zaboravio šta je ranije napisao ili da je pred samu smrt nešto slagao pa ga Bog kaznio?Nurudin wrote:Kur'an obećava ako slaže -presjeći će mu aortu. Muhamed pred smrt kaže da osjeća kako mu se aorta razdire.
- aurora313
#953 Re: drugi pogled na religiju
A ko je taj autoritet koji bi mu presjekao ‘žilu kucavicu‘?Nurudin wrote:Uistinu je on govor Poslanika plemenitog
a nije govor nikakva pjesnika – kako vi nikako ne vjerujete!
Niti je govor proroka, malo čega se sjećate!
Objava je od Gospodara svjetova.
A da je slagao na Nas neke riječi,
Doista bismo ga zgrabili za desnicu
Korkut: a onda mu žilu kucavicu presjekli,
Mlivo : Potom doista presjekli njegovu aortu,
(Al-Haqqa-Čas neizbježni 39-45)
Nije da valjda bog zgrabi nečiju desnicu i siječe?!
- arzuhal
#954 Re: drugi pogled na religiju
Jel tebi Nurudine neko šalje ove gluposti pa da ih ti samo proslijediš dalje ili ti sam, džabe i dobrovoljno, ulažeš vrijeme i tražiš nekakve detalje kojim bi svakog jutra iznova "raskrinkavao" islam 
- arzuhal
#955 Re: drugi pogled na religiju
Na ta pitanja će Nurudin već dati neki zanimljiv odgovor, on nikada nije bez nekog odgovora.aurora313 wrote:A ko je taj autoritet koji bi mu presjekao ‘žilu kucavicu‘?Nurudin wrote:Uistinu je on govor Poslanika plemenitog
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#956 Re: drugi pogled na religiju
Neću ja ništa da kažem, postavio sam Kur'an i postavio hadis.arzuhal wrote:Hoćeš da kažeš da je Muhamed pred smrt zaboravio šta je ranije napisao ili da je pred samu smrt nešto slagao pa ga Bog kaznio?Nurudin wrote:Kur'an obećava ako slaže -presjeći će mu aortu. Muhamed pred smrt kaže da osjeća kako mu se aorta razdire.
Možemo samo nagađati .
Ja bih tu dodao i ajet :
I nismo prije tebe poslali nijednog poslanika niti vjerovjesnika, a da nije - kad imadne želju - ubacio šejtan u želju njegovu. Tad Allah ukine šta šejtan ubaci, zatim učvrsti Allah ajete Svoje. A Allah je Znalac, Mudri,
Evidentno je da se Muhamedove želje često podupiru mushafskim ajetima . Tipa kad je htio oženiti ženu od posinka, pa ga bilo
stid naroda, pa mu dođe ajet i kaže "možeš oženiti , nemoj kriti svoju želju!" . Možda mu se tad ubacio šejtan u želju , ko zna?
- Nurudin
#957 Re: drugi pogled na religiju
U mojem viđenju, bog je Cjelina, sve. Cjelina djeluje kroz svoje dijelove , ima negdje kaže "Allah će ih vašim rukama kazniti"aurora313 wrote:A ko je taj autoritet koji bi mu presjekao ‘žilu kucavicu‘?Nurudin wrote:Uistinu je on govor Poslanika plemenitog
Znači, neće se pojaviti nikakva ruka sa neba , nego ljudske ruke .
- Smrcak15
#958 Re: drugi pogled na religiju
Znaci ipak preskaces to sto mu otrov nije mogao ista dok je objava trajala....ti na cudo zazmiris da pojedes otrov i tek za nekoliko godina se aktivira, pravo cudo na koje ti zazmiris ali indirektno svojim bravurama ipak potvrdisNurudin wrote:Kur'an obećava ako slaže -presjeći će mu aortu. Muhamed pred smrt kaže da osjeća kako mu se aorta razdire.
- Nurudin
#959 Re: drugi pogled na religiju
Šalje mi Džibril .arzuhal wrote:Jel tebi Nurudine neko šalje ove gluposti pa da ih ti samo proslijediš dalje ili ti sam, džabe i dobrovoljno, ulažeš vrijeme i tražiš nekakve detalje kojim bi svakog jutra iznova "raskrinkavao" islam
Ma znaš i sam da ja znam dosta o islamu, a Kur'an sam protabirio bezbroj puta. Jednostavno me jutros ponukao Smrčkov
post u kojem govori :
a već sam ti objasnio kad ću prestati s tim , kako se kaže u Kur'anu "kad oni prestanu i vi prestanite "Zasto bi muhammed sam sebi prijetio smrcu u kuranu ako bi on nesto dodao od sebe a da nije od Boga??
- Smrcak15
#960 Re: drugi pogled na religiju
De da ponovimo gradivo ocito ti je logika zakrzljala...
Ako bi ja i ti jeli zatrovano pecenje, i neko od nas umro a drugi prezivio jos dosta godina i onda se otrov aktivira i umre se od toga. Je li ovo cudo ili nije??? Ako nije zasto nije objasni.
Ako bi ja i ti jeli zatrovano pecenje, i neko od nas umro a drugi prezivio jos dosta godina i onda se otrov aktivira i umre se od toga. Je li ovo cudo ili nije??? Ako nije zasto nije objasni.
- Nurudin
#961 Re: drugi pogled na religiju
mogu ali NEĆU , baš zato što ti pitaš
jer nema svrhe
- Smrcak15
#962 Re: drugi pogled na religiju
Znaci tako, kada se satjeras u cosak onda ti nema spasa....onda gledas kako se izvuci iz situacije.Nurudin wrote:mogu ali NEĆU , baš zato što ti pitašjer nema svrhe
U lazi su kratke noge druze moj....
- arzuhal
#963 Re: drugi pogled na religiju
Ovo si zaista ispravno i iskreno rekao o svom slučaju ("neće jezik nego pravo"): baviš se nagađanjima. A nagađenje je nasumična pretpostavka, pokušaj formiranja nekakvog zaključka na temelju nedostatka znanja i informacija. Ti si razvijao i nastavljaš da razvijaš vještinu nagađanja i postaješ zaista vispren u tome, donekle, pa samo dodaješ:Nurudin wrote: Neću ja ništa da kažem, postavio sam Kur'an i postavio hadis.
Možemo samo nagađati .
Što se tiče ovog tvog nagađanja:Ja bih tu dodao i ajet :
I nismo prije tebe poslali nijednog poslanika niti vjerovjesnika, a da nije - kad imadne želju - ubacio šejtan u želju njegovu. Tad Allah ukine šta šejtan ubaci, zatim učvrsti Allah ajete Svoje. A Allah je Znalac, Mudri,
...ne znam šta bi tek rekao da znaš kako se kod ibn Arebija i drugih sufija tumači hadisu-l-kudsijj kojeg prenosi ibn Abbas, radijallahu anhuma:Evidentno je da se Muhamedove želje često podupiru mushafskim ajetima . Tipa kad je htio oženiti ženu od posinka, pa ga bilo
stid naroda, pa mu dođe ajet i kaže "možeš oženiti , nemoj kriti svoju želju!" . Možda mu se tad ubacio šejtan u želju , ko zna?
'O Isa, vjeruj u Muhammeda i naredi onima iz svoga Ummeta koji ga dočekaju da vjeruju u njega. Da nije Muhammeda, ne bih stvorio Adema, i da nije Muhammeda, ne bih stvorio Džennet i Vatru. Stvorio sam Arš na vodi i on se potresao, pa sam zapisao La ilahe illallah muhammedun resulullah i on se smirio.' (hadis bilježi Hakim, sahih)
- arzuhal
#964 Re: drugi pogled na religiju
Ti moraš to raditi, odabrao si ulogu koju si htio, sada moraš predstavu odigrati dokraja.Nurudin wrote:a već sam ti objasnio kad ću prestati s tim , kako se kaže u Kur'anu "kad oni prestanu i vi prestanite "
- Nurudin
#965 Re: drugi pogled na religiju
ti si uvijek neki pobjednik u svojoj maštiSmrcak15 wrote:Znaci tako, kada se satjeras u cosak onda ti nema spasa....onda gledas kako se izvuci iz situacije.Nurudin wrote:mogu ali NEĆU , baš zato što ti pitašjer nema svrhe
- Nurudin
#966 Re: drugi pogled na religiju
Naravno, nagađam, jednako kao što i ti to radiš. Naravno da sam iskrenarzuhal wrote:Ovo si zaisa ispravno i iskreno rekao o svom slučaju ("neće jezik nego pravo"): baviš se nagađanjima. A nagađenje je nasumična pretpostavka, pokušaj formiranja nekakvog zaključka na temelju nedostatka znanja i informacija. Ti si razvijao i nastavljaš da razvijaš vještinu nagađanja i postaješ zaista vispren u tome, donekle, pa samo dodaješ:Nurudin wrote: Neću ja ništa da kažem, postavio sam Kur'an i postavio hadis.
Možemo samo nagađati .
Što se tiče ovog tvog nagađanja:Ja bih tu dodao i ajet :
...ne znam šta bi tek rekao da znaš kako se kod ibn Arebija i drugih sufija tumači hadisu-l-kudsijj kojeg prenosi ibn Abbas, radijallahu anhuma:Evidentno je da se Muhamedove želje često podupiru mushafskim ajetima . Tipa kad je htio oženiti ženu od posinka, pa ga bilo
'O Isa, vjeruj u Muhammeda i naredi onima iz svoga Ummeta koji ga dočekaju da vjeruju u njega. Da nije Muhammeda, ne bih stvorio Adema, i da nije Muhammeda, ne bih stvorio Džennet i Vatru. Stvorio sam Arš na vodi i on se potresao, pa sam zapisao La ilahe illallah muhammedun resulullah i on se smirio.' (hadis bilježi Hakim, sahih)
Problem je što vjernici nisu, nego se samoobmanjuju , a oholo tvrde tako kao ti da eto oni baš ZNAJU šta je to
govorio neko prije 1400 godina . Problem je što je vam je verzija priče totalno nekoenzistentna .
- asurbanipal
#967 Re: drugi pogled na religiju
Ovaj Jaser Habib iznosi aluzije da se radilo o zavjeri, pa se između redova može nazrijeti da su ga otrovale Aiša i Hafsa po naređenju svojih očeva, koji su u stvari bili agenti ili špijuni mekanskih idolopoklonika.
Inače, od ovog Habiba se ograđuju druge šije i smatraju njegove stavove radikalnim.
Inače, od ovog Habiba se ograđuju druge šije i smatraju njegove stavove radikalnim.
- aurora313
#968 Re: drugi pogled na religiju
Divno Nurudine: dakle, tu ne treba neki božanski autoritet.Nurudin wrote:U mojem viđenju, bog je Cjelina, sve. Cjelina djeluje kroz svoje dijelove , ima negdje kaže "Allah će ih vašim rukama kazniti"aurora313 wrote:A ko je taj autoritet koji bi mu presjekao ‘žilu kucavicu‘?Nurudin wrote:Uistinu je on govor Poslanika plemenitog
Znači, neće se pojaviti nikakva ruka sa neba , nego ljudske ruke .
Po tebi važi stav da je neko taj koji će po samom shvatanju već naći nekakve ‘ljudske ruke‘ (ne nekim autoritetom određene, što znači to to može svako po svome), koje će da odluče koga i kako kazniti.
Ok, ovdje se radi o kucavicama, ali to vrijedi i za isilovske načine, je li tako?
- Smrcak15
#969 Re: drugi pogled na religiju
Nebitno mi je jesam li pobjednik, ali jedna stvar je jasna, izbjegajes odgovor kad te satjeram u cosak i nemas kuda onda gledas da te raketa ispali negdje ili se teleportiras u svoju neku bezbjedonosnu zonu.Nurudin wrote:ti si uvijek neki pobjednik u svojoj maštiSmrcak15 wrote:Znaci tako, kada se satjeras u cosak onda ti nema spasa....onda gledas kako se izvuci iz situacije.Nurudin wrote:mogu ali NEĆU , baš zato što ti pitašjer nema svrhe
- Nurudin
#971 Re: drugi pogled na religiju
Ima još zanimljivih momenata :
Tada je Ebu Bekr, r.a., rekao: ”Sva hvala pripada samo Allahu. O ljudi, ako je neko obožavao Muhammeda, neka zna da je on umro. Ali onaj ko obožava Allaha Uzvišenog, neka zna da je Allah, živ i nikada ne umire.” Zatim je proučio ajete iz Kur’ana:
”Ti ćeš, zacijelo, umrijeti, a i oni će, također, pomrijeti” [29];
”Muhammed je samo poslanik, a i prije njega bilo je poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati, neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.” [30]
Svi prisutni su plakali, a ajete koje je proučio Ebu Bekr, r.a., kao da nikada ranije nisu čuli i svi su ih ponavljali za Ebu Bekrom, r.a.. Omer, r.a. , kazuje: ”Tako mi Allaha, kada sam čuo ajete koje je proučio Ebu Bekr, r.a. , noge su mi klecale i jedva sam stojao. Tek tada sam shvatio da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., umro.”
-------------------------------------------------------------------------
Allaha mi (prenosi dalje Ebu Hurejre), ljudi kao da nisu znali da je ovaj ajet ikako i objavljen, sve dok ga Ebu Bekr nije tada proučio, pa su ga uzeli od njega i ponijeli ga na svojim usnama!''
Omer ibn Hattab je, naime, kur'anski ajet: I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok[61]; shvatio u smislu da će Resulullah, Muhammed, alejhisselam, živjeti dunjalučku etapu svoga mubarek života sve dotle dok na Zemlji bude njegovoga Ummeta (dakle sve do sasvim kratko pred Sudnji Dan), kako bi tako svojim fizičkim prisustvom bio svjedok i posljednjih od njihovih djela.
-----------------------------------------------------------------------
U biti , niko nije čuo za ove ajete, čak ni Omer, dok ih Ebu Bekr nije recitirao nakon Muhamedove smrti .
Tada je Ebu Bekr, r.a., rekao: ”Sva hvala pripada samo Allahu. O ljudi, ako je neko obožavao Muhammeda, neka zna da je on umro. Ali onaj ko obožava Allaha Uzvišenog, neka zna da je Allah, živ i nikada ne umire.” Zatim je proučio ajete iz Kur’ana:
”Muhammed je samo poslanik, a i prije njega bilo je poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili? Onaj ko se stopama svojim vrati, neće Allahu nimalo nauditi, a Allah će zahvalne sigurno nagraditi.” [30]
Svi prisutni su plakali, a ajete koje je proučio Ebu Bekr, r.a., kao da nikada ranije nisu čuli i svi su ih ponavljali za Ebu Bekrom, r.a.. Omer, r.a. , kazuje: ”Tako mi Allaha, kada sam čuo ajete koje je proučio Ebu Bekr, r.a. , noge su mi klecale i jedva sam stojao. Tek tada sam shvatio da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., umro.”
Allaha mi (prenosi dalje Ebu Hurejre), ljudi kao da nisu znali da je ovaj ajet ikako i objavljen, sve dok ga Ebu Bekr nije tada proučio, pa su ga uzeli od njega i ponijeli ga na svojim usnama!''
Omer ibn Hattab je, naime, kur'anski ajet: I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok[61]; shvatio u smislu da će Resulullah, Muhammed, alejhisselam, živjeti dunjalučku etapu svoga mubarek života sve dotle dok na Zemlji bude njegovoga Ummeta (dakle sve do sasvim kratko pred Sudnji Dan), kako bi tako svojim fizičkim prisustvom bio svjedok i posljednjih od njihovih djela.
U biti , niko nije čuo za ove ajete, čak ni Omer, dok ih Ebu Bekr nije recitirao nakon Muhamedove smrti .
- arzuhal
#972 Re: drugi pogled na religiju
...koji su, ustvari, bili etnički Srbi, ali pleme suprotstavljeno medinskim Srbima-Arapima, koji su u to vrijeme prihvatili islam. Mekkanski Srbi su imali nerašćišćenih računa s Medinlijama pa su odlučili da nekako preuzmu konce u svoje ruke...*asurbanipal wrote:Ovaj Jaser Habib iznosi aluzije da se radilo o zavjeri, pa se između redova može nazrijeti da su ga otrovale Aiša i Hafsa po naređenju svojih očeva, koji su u stvari bili agenti ili špijuni mekanskih idolopoklonika.
Srbi (neka plemena) su na područje Hidžaza (Meka, Jesrib/Medina), odnosno Arabljanskog polutoka tu došli iz prapostojbine Indije (vidi kartu ispod). Nije ih veliki broj tu ostao, veći dio je otišao put Egipta i plodne doline Nila, a drugi ka Etiopiji gdje su utemeljili velike civlizacije, kulture i religije.

*J. Deretić, "Svi poznatiji Srbi iz istorije: Od Adama i Noje, preko Bude, Sokrata, Isusa i Muhameda, do Njutna i Ajnštajna", Zemun Polje, 2011; vidi još i:"Uticaj Srba na stvaranje politeizma, monoteizma i animizma u Aziji, Africi i Evropi", Bečkerek, 2007.
- arzuhal
#973 Re: drugi pogled na religiju
Da, to se pokušavalo dugo sakriti, tako očevidan pokušaj (koji je urotnicima pošao za rukom!) da se izmisli ajet i onda krišom ubaci u mushaf. Mislim da je Ebu Bekr to ugurao u suru Ali Imran, jel? Ebu Bekr je iskoristio valjda tu emotivnu zaokupljnost ashaba, izmislio i ubacio taj ajet...Nurudin wrote:Ima još zanimljivih momenata :
- asurbanipal
#974 Re: drugi pogled na religiju
arzuhal wrote:
...
Muavija b. Ebu Sufjan potječe iz plemena Benu Umejje, sin je Sufjan ibn Harba. Islam je primio zajedno s ocem Sufjanom u toku oslobođenja Mekke. Pripadaju aristokratskoj porodici koja je prije islama upravljala Mekkom. U širem smislu pripadaju plemenu Kurejš. Kad je primio islam imao je 23 godine. Prvi halifa Ebu Bekr naimenovao ga je vojskovođom, a h. Omer namjesnikom prvo Transjordanije, a kasnije Sirije, čije je namjesnikovanje potvrdio i h. Usman.
Odlomak iz djela: Mustafa Spahić - Povijest islama, str. 258-259.
- Nurudin
#975 Re: drugi pogled na religiju
Vrlo moguće , da . Pogotovo što događaji nakon toga i borba za mjesto ko će naslijediti Muhamedaarzuhal wrote:Da, to se pokušavalo dugo sakriti, tako očevidan pokušaj (koji je urotnicima pošao za rukom!) da se izmisli ajet i onda krišom ubaci u mushaf. Mislim da je Ebu Bekr to ugurao u suru Ali Imran, jel? Ebu Bekr je iskoristio valjda tu emotivnu zaokupljnost ashaba, izmislio i ubacio taj ajet...Nurudin wrote:Ima još zanimljivih momenata :
su vrlo nezgodni i ni malo ne idu u prilog klasičnoj , patetičnoj majnstrim verziji .
Naprotiv, šijje muslimani ebu Bekra i Omera vide kao uzurpatore na prijestolje .
Ja ne znam šta se zaista dogodilo, a ne znaš ni ti, samo vjeruješ u svoju verziju . S tim da ja pošetno kažem da ne znam
i da mi sve to skupa djeluje nekoenzistentno .