Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
¤ jelena ¤

#951 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by ¤ jelena ¤ »

uglavnomja wrote:koliko znam nije lako dobiti ga, uslovi su od godina zivota tamo, brdo para ... bar je tako pisalo

za hrvate je puno lakse, samo krstenica, a i za nas je bilo lako nekad poslije rata, ono clanska iz biblioteke gdje pise hrvat - i eto ga putovnica
Ne znam podatak, samo znam da oni koji su porijeklom iz Srbije....znači oni koji imaju na nekakvom papiru da su im roditelji, babe, djedovi, pa čak i pradjedovi ili prababe iz Srbije mogu ga dobiti lakše i mislim da im ne treba taj uslov godina života tamo. Ali i to, naravno, košta.
uglavnomja

#952 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:A koji smo to mi?

:lol:

smo :D
uglavnomja

#953 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
uglavnomja wrote:
Seyfo wrote:Al joj ako Srbija uđe u EU prije nas...ihhh koji će to biti egzodus iz PC. Ako uđemo u EU jedno 5 godina poslije Srbije, to će biti taman da se isprazne na nivo majoriziranih sad-jedno čet'sto hiljada duša.

malo off, sorry

ako neko zna koliko ljudi iz pc ima srpski pasos? koliko znam nije lako dobiti ga, uslovi su od godina zivota tamo, brdo para ... bar je tako pisalo

za hrvate je puno lakse, samo krstenica, a i za nas je bilo lako nekad poslije rata, ono clanska iz biblioteke gdje pise hrvat - i eto ga putovnica
Posto se oni opasno loze na pricu da su jedini pravni sukcesor SFRJ jedan od uslova za olaksano dobijanje pasosa je bilo rodjenje u SFRJ. Da li je tako ostalo, to vec ne bih znao.
:oops:

promijenilo se u odnosu na period prije 10-ak godina

"Jedan od razloga za povećanu zainteresovanost za pasoše je izmena zakona u Srbiji kojim se građanima RS omogućava da dobiju pasoš bez odlaska u Srbiju i prijavljivanja u toj zemlji. "

znaci samo tako ... izvod ovaj onaj zahtjev i 125 kmica
insomnia78

#954 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

A fola niko ne zna :lol:
almir90

#955 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by almir90 »

Oko trideset osoba poznajem koji su otišli, što članova familije, školskih kolega, komšija - neki su se brzo snašli, neki malo teže, al' ide uglavnom, guraju naprijed. Sa svima kojima sam pričao, teško im je to razdvajanje, jer ipak si u krugu svojih 20,30+ godina, i sada se svi razdvajaju.

Rodica je se nakon godinu odlično uklopila i sve, sada odvodi i djecu, trebaju u toku ove godine da pređu u Njemačku, i nastave školovanje gore.

Kome god je dosta više sranja koja ovdje mora preživljavati, da bi zaradio neki minimum, i treba da pokuša da ode i možda se puno bolje izbori. Moji koji su otišli, itekako su se borili ovdje da nešto zarade, al' ne ide jebiga. Čaba tebi sve, kad je kapital skoncentrisan na malom mjestu, i u malom krugu; te nemaš načina kako da dođeš do tog kapitala.

Ovo parazitaši uhljebljeni što vise po forumu i komentarišu, non-stop negiraju ovo što se dešava, mogu makar imati grama obraza, pa ne komentarisati nečije muke. Al' da imate morala i obraza ne bi se gurali i živili na tuđoj grbači, k'o što i radite.
¤ jelena ¤

#956 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by ¤ jelena ¤ »

Ihaaa, čuj niko ne zna.... :-)

oni koji su rođeni u Srbiji znaju sigurno.....
¤ jelena ¤

#957 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by ¤ jelena ¤ »

almir90 wrote:Oko trideset osoba poznajem koji su otišli, što članova familije, školskih kolega, komšija - neki su se brzo snašli, neki malo teže, al' ide uglavnom, guraju naprijed. Sa svima kojima sam pričao, teško im je to razdvajanje, jer ipak si u krugu svojih 20,30+ godina, i sada se svi razdvajaju.

Rodica je se nakon godinu odlično uklopila i sve, sada odvodi i djecu, trebaju u toku ove godine da pređu u Njemačku, i nastave školovanje gore.

Kome god je dosta više sranja koja ovdje mora preživljavati, da bi zaradio neki minimum, i treba da pokuša da ode i možda se puno bolje izbori. Moji koji su otišli, itekako su se borili ovdje da nešto zarade, al' ne ide jebiga. Čaba tebi sve, kad je kapital skoncentrisan na malom mjestu, i u malom krugu; te nemaš načina kako da dođeš do tog kapitala.

Ovo parazitaši uhljebljeni što vise po forumu i komentarišu, non-stop negiraju ovo što se dešava, mogu makar imati grama obraza, pa ne komentarisati nečije muke. Al' da imate morala i obraza ne bi se gurali i živili na tuđoj grbači, k'o što i radite.
Upravo tako. Apsurdno je negirati tako očiglednu činjenicu. I ja poznajem nekoliko ljudi koji su otišli. Mladi ljudi, najbolji učenici i najvažniji ljudski resurs ove države, koji završe srednju školu ovdje pa odu da studiraju u Srbiju....masovna pojava... i kako vrijeme odmiče svi su izgledi da im ne pada na pamet da se vrate.

A sad, posljednjih godina, čak i ti koje nazivaš uhljebima....dakle ljudi koji imaju stalno zaposlenje u BiH i to u obrazovanju, dakle....budžetlije, uhljebi i tako to....odlaze i već uveliko planiraju odlazak.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#958 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:
:oops:

promijenilo se u odnosu na period prije 10-ak godina

"Jedan od razloga za povećanu zainteresovanost za pasoše je izmena zakona u Srbiji kojim se građanima RS omogućava da dobiju pasoš bez odlaska u Srbiju i prijavljivanja u toj zemlji. "

znaci samo tako ... izvod ovaj onaj zahtjev i 125 kmica
Moguce, nisam pratio od perioda kad su im ono ukinuli vize, a nama rekli "dobri ste momci, vise srece drugi put" :D Cini mi se kraj 2009-te da je bio.

Sta mi je tad vec ugovorenog posla propalo :oops:
JThomas

#959 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by JThomas »

ili što bi režimlije rekle - ekonomija se oporavlja.
insomnia78

#960 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

TRANCE wrote:
Last December wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/i-jutro ... /180103028

I jutros redovi mladih koji žele otići iz BiH ispred Konzulata Slovenije u Banjoj Luci
Mislim da je ovaj podatak svakog iznenadio, da preko 8 hiljada ljudi iz BiH ode raditi u Sloveniju samo u prvih 10 mjeseci ove godine. Kad bi laički računali, imajući u vidu da je do službenih podataka o vizama teško doći, po prvi put mislim da bi cifra iz naslova teme mogla biti realna. Jer evo neka u Austriju i Njemačku ode po 5 hiljada godišnje, to je sa Slovenijom 18 hiljada.
Također su počeli ljudi ići u Slovačku:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kolone- ... /180104062
U Češku također idu već par godina.
Kad se tome dodaju Švedska, Danska, Norveška i ostale tradicionalne destinacije Bosanaca, vjerovatno sa Slovenijom, Njemačkom i Austrijom brojka izađe na 25 hiljada radnih viza godišnje. Kad tome dodamo barem 10-15 hiljada ljudi s hrvatskim pasošima koji idu u Njemačku i Irsku bez radnih viza, dođemo do broja od 35-40 hiljada godišnje, što odgovara cifri od 150 hiljada iseljenih iz BiH za 4 godine.
E hoce se i usreciti ovi sto idu za 2.5€
Pisali su srpski mediji o uslovima rada. Njihovi vec dugo rade u ovoj samsungovoj fabrici u Slovackoj
cranberries

#961 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by cranberries »

Uskoro će i Češka u javnu potragu, u Češkoj nema nezaposlenog življa, a fabrike stalno otvaraju...
insomnia78

#962 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/srpsk ... ci/06jk7d8
Novinar Dragan Krsnik, kao tajni saradnik beogradskog "Nedeljnika", sa hiljadama Srba skoro tri meseca radio je na traci "Samsunga", jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača televizora, za 2,2 evra po satu, u slovačkom gradu Galanta. Sve je beležio i po povratku napravio jezivu ispovest pred kojom svakom normalnom čoveku ostaje samo da se zapita: Da li je moguće?
O'zone
Globalni moderator

#963 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by O'zone »

insomnia78 wrote: E hoce se i usreciti ovi sto idu za 2.5€
Pisali su srpski mediji o uslovima rada. Njihovi vec dugo rade u ovoj samsungovoj fabrici u Slovackoj
Nije fazon hoće se usrećiti ili ne nego u tolikoj želji da se ode odavde bilo gdje. Nije bitna država niti radno mjesto samo je bitno da se ode odavde.
insomnia78

#964 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

Nije bitno levatima
zrakomlat

#965 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by zrakomlat »

Black swan wrote:pa eto njih 2 su 6 puta odlazili :D

jel prikazan ijedan broj povratnika :D

znam sad sam se sjetio još nekoliko što su se vratili iz austrije valja radit :D draže šupljirati u sarajevu
Većina od ovih što odlaze ustvari i žive tamo godinama, nego došli kući, odmor od božića do poslije nove godine pa se sad vraćaju nazad. U februaru već neće biti svaki dan pun autobus ljudi s torbama na putu za minken.
zrakomlat

#966 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by zrakomlat »

O'zone wrote:
insomnia78 wrote: E hoce se i usreciti ovi sto idu za 2.5€
Nije fazon hoće se usrećiti ili ne nego u tolikoj želji da se ode odavde bilo gdje. Nije bitna država niti radno mjesto samo je bitno da se ode odavde.
Znam lično takvih. Neki su već, a neki bi voljeli ići negdje, a standard im se uopšte nebi popravio, u nekim uslovima možda bi i lošiji bio. Minimalac tamo i ovamo isti qrz.
insomnia78

#967 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

E al zato opere i koncerti
O'zone
Globalni moderator

#968 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by O'zone »

Ne znam. Dvoje poznanika sa solidnim primanjima (budžet) je odpililo u zadnje vrijeme vani a treći se sprema evo do kraja mjeseca isto budžetlija.

Jbga kad oni odoše..šta ova sitna buranija da radi?
Streptokok

#969 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Streptokok »

Bjeze ljudi zbog djece. Znaju da ovdje nece naci posao.
insomnia78

#970 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by insomnia78 »

Pgtv oni sto idu u Slo na traku
¤ jelena ¤

#971 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by ¤ jelena ¤ »

Nisu samo pare razlog odlaska pametnih, situiranih i koliko-toliko....još uvijek normalnih ljudi.

Ljudima je muka više od velikokonstitutivnih. Svaki praznik ko ratno stanje jbt!

Budaletina koji se ponašaju ko da su juče iz šume došli, a decenijama žive u gradu, na svakom koraku.

Neće ljudi da im djeca odrastaju u ovom etno-nacionalnom černobilu.
Streptokok

#972 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Streptokok »

U ovom nazadnom drustvo vaznije ce biti uvjerenje iz crkve/dzamije nego bilo kakva diploma.
¤ jelena ¤

#973 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by ¤ jelena ¤ »

Već uveliko je važnije....u najboljem slučaju jednako važno.

Doduše, to važi i van granica BiH.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 06/01/2018 16:39, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#974 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by O'zone »

Mislim da dio koji je situiran ovdje ne bježi zbog posla nego zbog ljudi koji ih okružuju....Ima ovdje i forumaša dosta koji su se otisnuli u tuđinu jer im je bio pun kufer blentavog naroda ovdje....Al ne lezi vraže...ne mogu presjeći pupčanu vrpcu kojom su vezani za ovo podneblje pa se uvijek vraćaju dal' ovako digitalno dal' svako malo na odmor....imamo neki šlus u glavi
Streptokok

#975 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Streptokok »

Moj komsija je otisao a i on i zena imali super poslovevsa vss i vlastitu kucu. Kaze ide zbog djece, ovdje za njih nema perspektive. A roditelji im vec zivjeli vani tako da im nije bilo tesko odluciti se.
Post Reply