1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
Maraschino

#951 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Maraschino »

Prodje jos jedna anketa. Malo brutalno ali tako to bude kada se siluje zakon i ustav.

Kamo dalje rodjace? Sutra ponedeljak.
Kikibombona

#952 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

Nakon scena izivljavanja, niko da ucini agresivan pokret, baci kamenicu i sl.

Sokiran sam miroljubivoscu katalonskog naroda. Ozbiljno. :thumbup: :thumbup:

https://twitter.com/ThomasVLinge/status ... 1063888896

Spanske siledzije istjerati iz Katalonije! :thumbup:
orinoco

#953 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by orinoco »

Ripicipi wrote:Krse Ustav zemlje, a Ustav neko mora stititi. Negdje se granica mora postaviti, milom ili silom.
To bih isto ocekivao i u ovoj zemlji da je moguce, ali nije, nazalost.
:thumbup:
Bosanski_kralj

#954 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Bosanski_kralj »

Koliko se uskukalo na neku policijsku brutalnost i krvoproliće čovjek bi pomislio da je ubijeno stotine osoba, a povrijeđene desetine hiljada. :roll:
hrle1976

#955 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

seln wrote:
hrle1976 wrote: I jel tebe tu sta cudi sto je tako nesto Ronhil izjavio? Mene to nista ne iznenadjuje. Sta ima to ta dva entitea od skupne kooperacije da dolikuje bratsvu i jedinstvu? Nista. Ni pisljivu autocestu ne znaju zajedno izgraditi a kamo li sta vise.
Mene cudi jedno: kako neko sa toliko malo znanja kao ti moze pisati sa toliko uvjerenja?
Da nemam niti malo znanja nebi pisao. No suprotno tome, materiju imam u malom prstu i poznajem citavu situaciju bolje od Roniha i Baketa skupa.
volta dzontra

#956 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by volta dzontra »

Iako sam pristalica prava naroda na samoodredjenje mislim da su katalonski politicari krenuli s referendumom ko bez k... u svatove. Nemaju pojma gdje idu. Da Spanjolci popuste status u EU im je najblaze receno upitan plus ekonomska pitanja...znaci pitanje je bi li im neovisnima bilo bolje ili barem u kratkom roku bolje.

Ipak Madrid im je danas upuhao novu energiju u jedra. Onakvo sutanje penzionera, odizanje od zemlje zena za kosu, batinanje nenaoruzanih ljudi je strasno...

nevjerojatni su katalonci. da u nas policija krene onako bezdusno batinat krenulo bi busenje kaciga pa ko osta osta
cyprus

#957 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Mene fascinira i činjenica da uz ovakav naboj i bitnost cijelog događaja nijedna mrtva glava nije pala...

Zamislite kod nas slučaj da se policija iz Federacije šalje da zaustavi referendum u RS-u :mrgreen: :oops:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#958 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by malakh »

cyprus wrote:Mene fascinira i činjenica da uz ovakav naboj i bitnost cijelog događaja nijedna mrtva glava nije pala...

Zamislite kod nas slučaj da se policija iz Federacije šalje da zaustavi referendum u RS-u :mrgreen: :oops:
ipak je to civiliziran svijet. čitav dan gledam slike okrvavljenih katalonaca i konstantno se pitam kako se ne organizuju i sve one murijake ne pobiju.
hrle1976

#959 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Kikibombona wrote:Nakon scena izivljavanja, niko da ucini agresivan pokret, baci kamenicu i sl.

Sokiran sam miroljubivoscu katalonskog naroda. Ozbiljno. :thumbup: :thumbup:

https://twitter.com/ThomasVLinge/status ... 1063888896

Spanske siledzije istjerati iz Katalonije! :thumbup:
Takodje. Moram se priznati da su Katalonci previse tolerantni bili.
madner

#960 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by madner »

Aragonci su ono sto bi Srbi volili biti. Nema manjeg naroda da je bio veca sila, pokorili 100 godina zemlju.
orinoco

#961 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by orinoco »

cyprus wrote:Mene fascinira i činjenica da uz ovakav naboj i bitnost cijelog događaja nijedna mrtva glava nije pala...

Federalna policija nema mandat, ali SIPA ga ima. Sad mene zanima reakcija zagovornika katalonskog referenduma u sličnoj situaciji u kojoj bi SIPA grubo postupila sa stanovništvom Banja Luke
hrle1976

#962 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

volta dzontra wrote:Iako sam pristalica prava naroda na samoodredjenje mislim da su katalonski politicari krenuli s referendumom ko bez k... u svatove. Nemaju pojma gdje idu. Da Spanjolci popuste status u EU im je najblaze receno upitan plus ekonomska pitanja...znaci pitanje je bi li im neovisnima bilo bolje ili barem u kratkom roku bolje.

Ipak Madrid im je danas upuhao novu energiju u jedra. Onakvo sutanje penzionera, odizanje od zemlje zena za kosu, batinanje nenaoruzanih ljudi je strasno...

nevjerojatni su katalonci. da u nas policija krene onako bezdusno batinat krenulo bi busenje kaciga pa ko osta osta

Sta ces u ovoj prosperitetnoj EU para pada sa neba. Balogostanje samo takvo. Koliko je ono ne zaposlenih u Spaniji? Na milione. Gore im ne moze biti nego sto je u Sapniji da ga nopako okrenes. Tako da time nista ne gube. Katalonci vole sa parom raditi kao i svaki Zidov sto voli a to Svicarcima prija eto im partnera samo takvog. EU je samo dobra da istocnjaci rade za znj platu i da tako unistavaju tudje trgove rada dok rade za crkavicu od koje nemaju nista osim da oni koji vec imaju puno jos vise imaju. Hajde bolan. Mozemo se samo lagati da je drugacije. Ceska nije uzela Euro i ljudi i nekako zive ok. Slovaci uzeli Euro standard zivotam im gori neko dok su svoju krounu imali. Eno ih nigdje. Plate splae na cak 300€ mjesec.
Last edited by hrle1976 on 02/10/2017 00:17, edited 2 times in total.
megaman4

#963 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by megaman4 »

tandmand wrote:U svemu ovome danas ja vidim jednu sasvim drugu dimenziju problema a to je da je EU postala jedna obična karina od organizacije. Prvo sam se razaočarao, ne odnosom prema izbjeglicama, koliko kmečanjem te ekonomske kvazisupersile - eto ih vama u Njemačku, nemojte ih nama u Mađarsku i sl, pa žilet žica ... Evo i HR, šta se to na bolje promijenilo njenim ulaskom u EU, šta? Ta mrkva kojom su mamili BiH se osušila a i batina svilen konac ...
EU je postala kao SFRJ pocetkom 90-ih godina proslog vijeka. Dezorijentisana bez pravog gazde i autoriteta. Idu a ne znaju gdje idu i gdje ce zavrsiti na kraju.

Njemacka i Francuska pokusavaju svim silama ocuvati ovakvu jalovu i licemjernu EU, ali karma je cudo i sve sam vise siguran da EU nece jos dugo opstati, barem ne ovakva sa bolesnim i glomaznim birokratskim aparatom, koji samo trosi pare drugih clanica na gluposti.

Ma koliko god ne voljeli Britaniju, ipak su pametniji od mnogih, jer su ocigledno vidjeli da nesto ne stima u EU i da je bolje svoju sudbinu drzati sam u svojim rukama.

Eto Hrvatska je clanica. Sta su dobili? Nista. Opustoseni su i osiromaseni vise nego sto su bili prije ulaska. NATO je nesto drugo.

BiH treba svim silama uci u NATO a EU vise nije kao sto je nekad bila.
hrle1976

#964 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

megaman4 wrote:
tandmand wrote:U svemu ovome danas ja vidim jednu sasvim drugu dimenziju problema a to je da je EU postala jedna obična karina od organizacije. Prvo sam se razaočarao, ne odnosom prema izbjeglicama, koliko kmečanjem te ekonomske kvazisupersile - eto ih vama u Njemačku, nemojte ih nama u Mađarsku i sl, pa žilet žica ... Evo i HR, šta se to na bolje promijenilo njenim ulaskom u EU, šta? Ta mrkva kojom su mamili BiH se osušila a i batina svilen konac ...
EU je postala kao SFRJ pocetkom 90-ih godina proslog vijeka. Dezorijentisana bez pravog gazde i autoriteta. Idu a ne znaju gdje idu i gdje ce zavrsiti na kraju.

Njemacka i Francuska pokusavaju svim silama ocuvati ovakvu jalovu i licemjernu EU, ali karma je cudo i sve sam vise siguran da EU nece jos dugo opstati, barem ne ovakva sa bolesnim i glomaznim birokratskim aparatom, koji samo trosi pare drugih clanica na gluposti.

Ma koliko god ne voljeli Britaniju, ipak su pametniji od mnogih, jer su ocigledno vidjeli da nesto ne stima u EU i da je bolje svoju sudbinu drzati sam u svojim rukama.

Eto Hrvatska je clanica. Sta su dobili? Nista. Opustoseni su i osiromaseni vise nego sto su bili prije ulaska. NATO je nesto drugo.

BiH treba svim silama uci u NATO a EU vise nije kao sto je nekad bila.
EU je kopija SFRJ to je cak priznao jedan stari luksemburgski ministar koji je doslovno bio dio projekta od samog pocetka. Temeljila je njena reoganizacija na temeljima strukture SFRJ. Znaci kao da bude jedna super drzava sa republikama koje uzivaju svoj parlament a da ima centralni parlament EU koji ce odlucivati neka uvazena pitanja a republike kao vise lokalna republicka pitanja. Svaka svoj jezik, i sve sto ide itd.
volta dzontra

#965 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by volta dzontra »

orinoco wrote:

Federalna policija nema mandat, ali SIPA ga ima. Sad mene zanima reakcija zagovornika katalonskog referenduma u sličnoj situaciji u kojoj bi SIPA grubo postupila sa stanovništvom Banja Luke
Bilo koja policija u BIH, s mandatom ili bez, kad bi dosla, ajmo reci iz jedne zajednice u drugu, i pocela onako pendrecit za koju minutu bi sjevnuo noz a onda i karabin
Bosanski_kralj

#966 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Bosanski_kralj »

malakh wrote:

ipak je to civiliziran svijet. čitav dan gledam slike okrvavljenih katalonaca i konstantno se pitam kako se ne organizuju i sve one murijake ne pobiju.
Znači civiliziran si ako dopustaš da te neko šuta kako hoće i ti se ne opireš, ako se suprostaviš neciviliziran si?
Klavikula

#967 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Klavikula »

teritorijalno Spanije ostaje ista, ali unutrasnji odnosi se znacajno mijenjaju, politicki prije svega, a i ekonomski.
eltroxin

#968 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by eltroxin »

hrle1976 wrote:EU je kopija SFRJ to je cak priznao jedan stari luksemburgski ministar koji je doslovno bio dio projekta od samog pocetka. Temeljila je njena reoganizacija na temeljima strukture SFRJ. Znaci kao da bude jedna super drzava sa republikama koje uzivaju svoj parlament a da ima centralni parlament EU koji ce odlucivati neka uvazena pitanja a republike kao vise lokalna republicka pitanja. Svaka svoj jezik, i sve sto ide itd.
:lol: :izet: nije bolest sve sto boli....
It_is_a_Leclerc

#969 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by It_is_a_Leclerc »

Suštinski nebitna anketa koju je katalonski politički kružok iskoristio za jačanje vlastite pozicije. Ovim rezultatima i događajima tokom današnjeg dana će mahati narednih mjeseci, nabijati ih na nos "ucviljenoj javnosti" sve dok ne izmuzu ustupke od centralne vlade. Ne postoji valjda niko ozbiljan ko bi proglasio nezavisnost Katalonije i time praktično taj teritorij ostavio u nekakvom limbu međunarodnog poretka, bez ijednog validnog priznanja.

S druge strane, promptna i pomalo neodmjerena primjena vojne i policijske sile u pokušaju da se sprovede odluka Ustavnog suda svjesna je poruka katalonskim separatističkim organizacijama - Korak dalje i dobit ćete rat.
hrle1976

#970 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

It_is_a_Leclerc wrote:Suštinski nebitna anketa koju je katalonski politički kružok iskoristio za jačanje vlastite pozicije. Ovim rezultatima i događajima tokom današnjeg dana će mahati narednih mjeseci, nabijati ih na nos "ucviljenoj javnosti" sve dok ne izmuzu ustupke od centralne vlade. Ne postoji valjda niko ozbiljan ko bi proglasio nezavisnost Katalonije i time praktično taj teritorij ostavio u nekakvom limbu međunarodnog poretka, bez ijednog validnog priznanja.

S druge strane, promptna i pomalo neodmjerena primjena vojne i policijske sile u pokušaju da se sprovede odluka Ustavnog suda svjesna je poruka katalonskim separatističkim organizacijama - Korak dalje i dobit ćete rat.
Slovenija bi bila jedna od prvih sa Svicarskom da ih priznaju. To su vec javno rekli. Cak i Madzarska je rekla da ce postovati volju naroda i u slucaju odcjepa priznati Kataloniju. Tako to da nema ko priznati Kataloniju okaci macku o rep. Ima. I to je ono sto pecka Spaniju, jer znaju da je ovo posljedna prilika bila da zaustve pokret i izgleda nije uplailo. Naravno drugog izlaza nema nego odcjep osim dobre volje Katalonaca, koju su na krajau i kod zadnjeg onog sto je mozda i bio za Spaniju promjenili onim ponasanjem policije iz Madrida.
volta dzontra

#971 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by volta dzontra »

It_is_a_Leclerc wrote:Suštinski nebitna anketa koju je katalonski politički kružok iskoristio za jačanje vlastite pozicije. Ovim rezultatima i događajima tokom današnjeg dana će mahati narednih mjeseci, nabijati ih na nos "ucviljenoj javnosti" sve dok ne izmuzu ustupke od centralne vlade. Ne postoji valjda niko ozbiljan ko bi proglasio nezavisnost Katalonije i time praktično taj teritorij ostavio u nekakvom limbu međunarodnog poretka, bez ijednog validnog priznanja.

Tipican mehanisticko-birokratski pogled na drzavu kao neku datost.
Nakon ovoga suvernisticke politike ce jacati, dobivati nove oblike a katalonci i kastiljanci ce se odvajati. sad ili za deset godina katalonija je neovisna drzava.
Connaisseur Karlin

#972 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Connaisseur Karlin »

sad je vrijeme da se Federacija BiH i RS odvoje mirnim putem :oops:
p206

#973 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by p206 »

Čitam 35% izvoza ide u Španiju 65% u druge zemlje EU... Zamisli situaciju dobiju nezavisnost i Španija ih prizna, ali uvede kvote na uvoz i carine, i nikad ne ratificira u parlamentu ponovni ulazak u EU... Sjebali bi im ekonomiju samo tako.
megaman4

#974 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by megaman4 »

volta dzontra wrote:

Nakon ovoga suvernisticke politike ce jacati, dobivati nove oblike a katalonci i kastiljanci ce se odvajati. sad ili za deset godina katalonija je neovisna drzava.
U tome i jest poenta. Spanska vlada je danas ucinila kardinalnu gresku pustajuci policiju da na onakav nacin napada narod na ulicama, trgovima i na biralistima.

Da su samo pustili da se glasanje odrzi u miru bez sile, ne bi bilo ovakve reakcije.

Nazalost, danas je poceo proces razdruzivanja sa Spanijom.
It_is_a_Leclerc

#975 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by It_is_a_Leclerc »

volta dzontra wrote:

Ne bih se složio.

Geopolitička karta Evrope je, znamo to mi najbolje, prilično vitalna, ali realnost je u ovom momentu vrlo nepovoljna za katalonske separatističke težnje.

To da li će ikad Katalonija dobiti nezavisnost od Španije je stvar dugoročne perspektive i, rekao bih, vlastitih političkih svjetonazora. Baš kao i pitanje da li do nje mogu doći mirom ili je ipak i za to potreban rat.
Post Reply