Jedete li svinjetinu?
-
Fudo387
#951 Re: Jedete li svinjetinu?
Ne moze, zabranjeno i aufiderzen.
- BarbaDue
#952 Re: Jedete li svinjetinu?
Ovi što havljaju krmadi znaju sve živo. Valjda vam klempavi prenose x faktor.
Fudo, poklopi se veze nemaš.
Fudo, poklopi se veze nemaš.
-
sumirprimus
#953 Re: Jedete li svinjetinu?
Eeee moj dofu od najranijih godina najsladje je zabranjeno voce...Fudo387 wrote:Ne moze, zabranjeno i aufiderzen.
-
Fudo387
#954 Re: Jedete li svinjetinu?
Ustvari, mogu zene klanjati dzumu, al' kod kuce.sumirprimus wrote:Eeee moj dofu od najranijih godina najsladje je zabranjeno voce...Fudo387 wrote:Ne moze, zabranjeno i aufiderzen.
![]()
-
sumirprimus
#955 Re: Jedete li svinjetinu?
A i negdje sam citao da od jedenja klempe raste cuna.zajeb ti to cent cent uhar je 
- drndalo
#956 Re: Jedete li svinjetinu?
To sto je nesto postao obicaj, ne znaci da je propis... Pa bi bilo "uobicajeno" a ne "zabranjeno"...
-
sumirprimus
#957 Re: Jedete li svinjetinu?
Izvini do mene je ja smoto na svaleraciju odmaFudo387 wrote:Ustvari, mogu zene klanjati dzumu, al' kod kuce.sumirprimus wrote:Eeee moj dofu od najranijih godina najsladje je zabranjeno voce...Fudo387 wrote:Ne moze, zabranjeno i aufiderzen.
![]()
![]()
-
Fudo387
#958 Re: Jedete li svinjetinu?
Jarane, i ovako ne znam kud cu sH'njim.sumirprimus wrote:A i negdje sam citao da od jedenja klempe raste cuna.zajeb ti to cent cent uhar je
-
kakavdanakneiskustvu
#959 Re: Jedete li svinjetinu?
i zamisi sad da neko stvarno u sve to vjeruje,koji umovidječak sa šibicama wrote:To je prorok Jona, koji je stanovnike Ninive (danas Mosul) upozorio da ce biti unisteni i oni su onda postali fini.
Prije toga je odbio boziju naredbu da ode u Ninivu, i onda ga je progutao kit, i on se pokajao pa ga je kit ispljunuo na obalu. I onda je morao ici u Mosul.
Ima Biblija neke stvarno SF price.
-
sumirprimus
#960 Re: Jedete li svinjetinu?
Laze te fudo druze moj laze te.vjeruj drugu svomFudo387 wrote:Jarane, i ovako ne znam kud cu sH'njim.sumirprimus wrote:A i negdje sam citao da od jedenja klempe raste cuna.zajeb ti to cent cent uhar je
Od viska glava ne boli.
-
lijepa u dusi
#961 Re: Jedete li svinjetinu?
Svinjetina mi je u rangu s puzevima, zabom, zmijom, bubama, skakavcima, crvima, zivim pticima... Mogu prihvatiti da je to nekome poslastica koliko god meni bilo gadno i koliko god ja ne zeljela ikad u zivotu doci u kontakt s tim. Ali nikad nikom necu reci "Fuj kako mozes..." A preseravanje mi je kad radnice u Konzumu i sl., navlace 5 pari rukavica uz obavezno pranje ruku 10 puta poslije rezanja svinjske sunke. Pobogu, nije govno. I poslije govneta bi manje puta ruke oprala. Takodjer me nervira kad neko iskolaci oci na mene jer jedem Haribo bombone: "Znas ti da u tome ima svinjetine?" Jes', aha, neko maksuz muslimanima potura svinju u bombone iz neke licne satisfakcije i poremecenosti (mada nije da nisam primijetila na temi i takav slucaj i fuj).
Ili nedavno situacija u skoli, dijete donijelo kroasan za uzinu, uciteljica mu otela i bacila i napala dijete da to vise nikad ne donosi jer u tome ima alkohola. Proslo bez ikakve pobune roditelja. Samo kazem, da je moje dijete, doticna bi ostala bez posla, ne bih se smirila prije toga.
Ili nedavno situacija u skoli, dijete donijelo kroasan za uzinu, uciteljica mu otela i bacila i napala dijete da to vise nikad ne donosi jer u tome ima alkohola. Proslo bez ikakve pobune roditelja. Samo kazem, da je moje dijete, doticna bi ostala bez posla, ne bih se smirila prije toga.
-
sumirprimus
#962 Re: Jedete li svinjetinu?
I u haribu??
Kontam smao jadne kiki bomb najebale
Pa jel smijesno?
Kontam smao jadne kiki bomb najebale
Pa jel smijesno?
-
moonca
#963 Re: Jedete li svinjetinu?
Fahd na A.P su zene na drugom spratu.Fudo387 wrote:Ustvari, mogu zene klanjati dzumu, al' kod kuce.sumirprimus wrote:Eeee moj dofu od najranijih godina najsladje je zabranjeno voce...Fudo387 wrote:Ne moze, zabranjeno i aufiderzen.
![]()
![]()
- Njanjavi
#964 Re: Jedete li svinjetinu?
Najkvalitetniji zelatin za te slatkise se dobija preradom svinjskog sala, ima toga u masu slatkisa koje su hamljali levati a nemaju pojma da su jeli.
Pa cak i u pudinzima zna toga bit, daje onakvu viskoznost i teksturu.
Sve od klempe ljubi ga majka, hrok hrok
- Njanjavi
#965 Re: Jedete li svinjetinu?
Doduse kome se gadi takvo porjeklo zelatina ima i drugi nacin na koji se moze dobit.
Iz ovih klinika gdje rade liposukcije onaj otpad ljudski i salo prerade, doduse nije kvalitetan kao svinjski al hajd barem nije haram, pajel
Iz ovih klinika gdje rade liposukcije onaj otpad ljudski i salo prerade, doduse nije kvalitetan kao svinjski al hajd barem nije haram, pajel
- arzuhal
#966 Re: Jedete li svinjetinu?
¤ jelena ¤ wrote:Fudo387 wrote:Pa ne moze sestro djelena zeMsko na dzumu.¤ jelena ¤ wrote:
Pa šta i da je bila u džamiji i klanjala džuma-namaz? Zašto bi to bilo ofirno?![]()
Za vas imaju oni laksi namazi, teravija, i podjahkad mevlud. Marni sok i haj' kuci.![]()
Fudo, de sjedi, Tita ti, da te Jelena nešto nauči:
džuma-namaz nije obavezan za ženu, ali to ne znači da je zabranjen za ženu.
Prema tome, žena može klanjati džuma-namaz.
- Connaisseur Karlin
#967 Re: Jedete li svinjetinu?
hrok hrokNjanjavi wrote:Najkvalitetniji zelatin za te slatkise se dobija preradom svinjskog sala, ima toga u masu slatkisa koje su hamljali levati a nemaju pojma da su jeli.
ako pise Kosher nema svinjske masti
inace, dodavanje vitaimina u sokove se upravo desava dodavanjem riblje ili zivotinjske masti
a kako se odreci cokolade , ili svih slatkisa u pekarama a koji su najcesce pripemljeni od svisnjske masti, ono kroasani, danish, mafini
- ¤ jelena ¤
#968 Re: Jedete li svinjetinu?
arzuhal wrote:¤ jelena ¤ wrote:Fudo387 wrote:
Pa ne moze sestro djelena zeMsko na dzumu.![]()
Za vas imaju oni laksi namazi, teravija, i podjahkad mevlud. Marni sok i haj' kuci.![]()
Fudo, de sjedi, Tita ti, da te Jelena nešto nauči:
džuma-namaz nije obavezan za ženu, ali to ne znači da je zabranjen za ženu.
Prema tome, žena može klanjati džuma-namaz.
![]()
'nam da ne valja likovat, al...
- insomnia78
#969 Re: Jedete li svinjetinu?
Kroasani nemaju veze sa svinjskom mascu 
- Connaisseur Karlin
#970 Re: Jedete li svinjetinu?
prave se najcesce od putera, ali se prae i od svisnjske masti ili margarinainsomnia78 wrote:Kroasani nemaju veze sa svinjskom mascu
- Njanjavi
#971 Re: Jedete li svinjetinu?
Industrijski obrađeni imaju itekako.Connaisseur Karlin wrote:prave se najcesce od putera, ali se prae i od svisnjske masti ili margarinainsomnia78 wrote:Kroasani nemaju veze sa svinjskom mascu
Misli decko da svaki proizvodjac toliko gleda na kvalitet sastojaka i stavi puter prije nego neki jeftiniji derivat od svinjske masti.
Ali masnoca u kroasanima je najmanji problem, meni je gadnije to sto u masu tih industrijski obrađenih peciva, keksova, hljebova, sve sto je od brasna a moze stajati duze na policama ima u sebi L-cysteine sto je proteinski derivat koji se dobija od ljudske kose koju pokisele u neku otopinu i onda kupe kajmak sa toga, obrade, osuse i to se stavlja u te proizvode da bi duze mogli stajati u ambalazi a da se ne pokvare
Bon apetit
- insomnia78
#972 Re: Jedete li svinjetinu?
Najbolje da onda samo hurme jedete. Pazite da ne kupujete iranske. Bilje jesti krme nego iransku hurmu
- Njanjavi
#973 Re: Jedete li svinjetinu?
Dok je klempi meni hurme ne trebaju 
- uglavnomja
#974 Re: Jedete li svinjetinu?
par zakljucaka
prvo, u bosnjaka ocito vjera nije glavni razlog nejedenja svinjetine. jer da se radi striktno o vjeri ne bi se jelo ni ostalo nehalal meso koje dodje isti haram k'o klempo. a realno prosjecan bosnjak kupuje obicnu teletinu, junetinu, piletinu ... urijetko halal.
drugo, u okviru ovih 39% sto nemaju problema sa hranom se pojavljuje jedan sablon, kod nekih 90%: ne jede se peceno, przeno, kuhano ... meso, samo suhovina
. odnosno stvar visestoljetne tradicije nejedenja, nemanja prilike da se navikne na okus.
trece, vjere su prve uvele ekonomski monopol
hriscani sa osvestanim vinom, muslimani sa halal mesom, jevreji kosher itd
cetvrto - ocekujem da sadija otvori temu: ko kupuje samo halal meso?
cim zavrsi iftar
i peto, vezano ne samo za rezultat ankete nego generalno na stanje na forumu od kad je poceo ramazan - jedino logicno zvuci da je na dzumama naredjeno da se izbjegavaju forumi i slicna mjesta (osim reklamiranja iftarskih restorana
)
prvo, u bosnjaka ocito vjera nije glavni razlog nejedenja svinjetine. jer da se radi striktno o vjeri ne bi se jelo ni ostalo nehalal meso koje dodje isti haram k'o klempo. a realno prosjecan bosnjak kupuje obicnu teletinu, junetinu, piletinu ... urijetko halal.
drugo, u okviru ovih 39% sto nemaju problema sa hranom se pojavljuje jedan sablon, kod nekih 90%: ne jede se peceno, przeno, kuhano ... meso, samo suhovina
trece, vjere su prve uvele ekonomski monopol
cetvrto - ocekujem da sadija otvori temu: ko kupuje samo halal meso?
cim zavrsi iftar
i peto, vezano ne samo za rezultat ankete nego generalno na stanje na forumu od kad je poceo ramazan - jedino logicno zvuci da je na dzumama naredjeno da se izbjegavaju forumi i slicna mjesta (osim reklamiranja iftarskih restorana
- medvjed23
#975 Re: Jedete li svinjetinu?
ono što ima liberalnih ćafira u bosni, skupilo se manje-više na ovom forumu, tako da rezultat ankete ne čudi
inače, nevezano samo za krmke, najbolje se ne raspitivati kako i od čega je napravljeno ono što jedeš..
inače, nevezano samo za krmke, najbolje se ne raspitivati kako i od čega je napravljeno ono što jedeš..