Neizdrživa vrućina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
radostan dan

#951 Re: Neizdrživa vrućina

Post by radostan dan »

A ja mislio da sam sa dvaesdva glavni baja... :|
O'zone
Globalni moderator

#952 Re: Neizdrživa vrućina

Post by O'zone »

Ejs sa dvajsdva ja bih obukao i majcu dugih rukava :D. Na toliko mi je podešena klima u autu.
splinter

#953 Re: Neizdrživa vrućina

Post by splinter »

dječak sa šibicama wrote:Image

to je jedan fenomen koji se ponavlja vec godinama, takozvani "africki jezik" koji dodje sa jugozapadnim strujanjem i zahvata podrucje Italije, Balkana pa nekad ode i do Moskve (prije par godina kad je gorila stepa oko Moskve ako se sjecate, pa se nije dalo disati u gradu od dima)

Pitanje je samo koliko ce se cesto puta tokom ljeta dogoditi, ovog ljeta ovo mu je vec 3. put a ova karta najavljuje i cetvrti za sljedecu sedmmicu odnosno pocetak avgusta.

25-26 celzijusovih po visini, to je 40 na tlu. Pakao.
Biće da je to. Ovdje je još dobro kako je fakat u Italiji i Hrvatskoj. Sarajevo ima tu sreću što su noći ovdje koliko toliko prijatne pa makar osviježi u neka doba. Crnjak je kad je temperatura haman ista tokom 24 h. E onda je jebada. KAd dođeš s toplijeg mjesta u Sa, ovo je sasvim prijatno :D
dječak sa šibicama

#954 Re: Neizdrživa vrućina

Post by dječak sa šibicama »

Sarajevo je mila majka, ima bar nocu svjezine, nekad su tropske noci ali to je samo kad duva jako jugo.

U Mostaru ne mozes bez klime, ali sto je gadna vrucina u ravnici, ne kaze se dzaba "upeko Madjar". U Osijeku recimo, ne mozes zivjeti od komaraca, a cijelu noc je oko 30 stepeni. Ne mozes spavati od sparine.
Ili Ljubljana, cijeli pojas juzno od grada je "barje" odnosno mocvara, od Vrhnike do Skofljice. To em plavi nakon prve jace kise, em ljeti kad se uspari ne mozes do zraka dodji. A zimi kad puhne kosava, kroz kosti prolazi.

Nasa klima je mila majka, umjereno kontinentalna. I zime i ljeta su nam blazi od ovih ravnicarskih reklo bi se pitomih krajeva.
ultima_palabra

#955 Re: Neizdrživa vrućina

Post by ultima_palabra »

Jebu nas magle.

Veceras kisofili dolaze na svoje.
ST11

#956 Re: Neizdrživa vrućina

Post by ST11 »

Ljubljana je s vidika klime zaista jeba, kao sto si napisao (mada za poplavu na barju treba barem treca jaka kisa) ali dok ovo tapkam po laptopu, u okolini Radovljice (gledaj Letalisce Lesce) pada kisa na finih 18 stepeni :)

http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%2 ... e_avt.html
Ommadawn

#957 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Ommadawn »

U Tz je neka omora. Jedva dišem. Više mi je muka koliko vode pijem. Boza mi nekako najbolje sjeda ali ne smijem ni nju puno radi šećera.
SmokingMan

#958 Re: Neizdrživa vrućina

Post by SmokingMan »

Nadzorna_ploca

#959 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Nadzorna_ploca »

Sloveniju cuvaju Alpe. Dnevne vrucine su za njih nepoznanica.
ST11

#960 Re: Neizdrživa vrućina

Post by ST11 »

Bilo je u proteklim danima svugdje po nizinama u SLO izmedju 30 i 35 stepeni ali se nocu rashladi tamo na 15 C (u mom kraju).

Temperature Lovrenc (Stajerska) u zadnjim danima:

Image
djevojka bez imena

#961 Re: Neizdrživa vrućina

Post by djevojka bez imena »

trenutno
30°C

subjektivni osećaj: 39°C
vazdušni pritisak: 1000 mb
vlažnost vazduha: 79%
brzina vetra: 0 m/s
25.07 36°C / 23°C
26.07 36°C / 21°C
27.07 33°C / 20°C
28.07 31°C / 18°C
29.07 31°C / 22°C
Prognoza +3 dana
© AccuWeather

ne moze se disati uopste, puno vlage u zraku
dječak sa šibicama

#962 Re: Neizdrživa vrućina

Nadzorna_ploca wrote:Sloveniju cuvaju Alpe. Dnevne vrucine su za njih nepoznanica.
To sam i ja mislio, dok nisam jedno ljeto proveo u Ljubljani.

Cudna klima, za nase uvjete, treba covjeku bar godina dana da se navikne. U tom gradu nema brda, osim starog grada. Sve ravno ko tepsija.
Nadzorna_ploca

#963 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Nadzorna_ploca »

dječak sa šibicama wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Sloveniju cuvaju Alpe. Dnevne vrucine su za njih nepoznanica.

Cudna klima, za nase uvjete, treba covjeku bar godina dana da se navikne. U tom gradu nema brda, osim starog grada. Sve ravno ko tepsija.
Pa nije Slovenija samo Ljubljana mada nije puno ni veca. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#964 Re: Neizdrživa vrućina

ST11 wrote:Ljubljana je s vidika klime zaista jeba, kao sto si napisao (mada za poplavu na barju treba barem treca jaka kisa) ali dok ovo tapkam po laptopu, u okolini Radovljice (gledaj Letalisce Lesce) pada kisa na finih 18 stepeni :)

http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%2 ... e_avt.html
Dobro, sto se tice poplava, jeste da trebaju tri kise :D ja sam zivio na Vicu dole kod bazena Kolezija, odmah pored Gradascice. A ona se voli izliti. Nisam ja ni znao za taj problem, do jedne jeseni kad nakon par dana kise, lijepo ti camac treba da izadjes iz kuce.
dječak sa šibicama

#965 Re: Neizdrživa vrućina

Nadzorna_ploca wrote:
dječak sa šibicama wrote:

Pa nije Slovenija samo Ljubljana mada nije puno ni veca. :mrgreen:
Dobro, Gorenjska je recimo malo blaza klima, ostale regije su manje vise izlozene vrucinama. Ja se sjecam Domzale, Kamnik, koji je bukvalno ispod planine, pa je vruce.
Ili Bovec, odakle se krece na Triglav sa juzne strane, sav je okruzen planinama ali ljeti udara sunce. Vruce zna biti.
Nadzorna_ploca

#966 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Nadzorna_ploca »

A i dalje za nase standarde vrlo podnosljivo. Evo danas i sa ovom frontom su prvi na udaru i temperature max.su im oko 25 stepeni. Dok se mi kiselimo na 35.
ST11

#967 Re: Neizdrživa vrućina

Post by ST11 »

Slazem se, Vic je mozda cak i vise ogrozen nego barje. Na Ljubljanskom barju u najvise navrata pod vodom so one kuce, koje su sagradili u divljim devedesetim bez gradjevinskih dozvola i koje jos dandanas nisu legalizirane. One starije su na mjestima, gdje voda do njih skoro ne moze doci.

Vic:
http://www.delo.si/novice/ljubljana/vic ... -vodo.html
Najgore, da izgrade stambeni blok, ispod njega garazu, a za nekoliko godina svi auti u njoj pod vodom.
http://www.delo.si/novice/ljubljana/vic ... plave.html

Izvinjavam se za off-topic.
Last edited by ST11 on 24/07/2017 21:25, edited 1 time in total.
BarbaDue

#968 Re: Neizdrživa vrućina

Post by BarbaDue »

šta pomagate, ovo je mila majka kako će vam biti u džehenemu :mrgreen:

šalim se, sve do 42 °C je banja
dječak sa šibicama

#969 Re: Neizdrživa vrućina

ST11 wrote:Slazem se, Vic je mozda cak i vise ogrozen nego barje. Na Ljubljanskom barju u najvise navrata pod vodom so one kuce, koje su sagradili u divljim devedesetim bez gradjevinskih dozvola i koje jos dandanas nisu legalizirane. One starije su na mijestima, gdje voda do njih skoro ne moze doci.

Vic:
http://www.delo.si/novice/ljubljana/vic ... -vodo.html
Najgore, da izgrade stambeni blok, ispod njega garazu, a za nekoliko godina svi auto u njoj pod vodom.
http://www.delo.si/novice/ljubljana/vic ... plave.html

Izvinjavam se za off-topic.
Ta divlja gradnja dole Dugi most, prema golf klubu i smetljistu, to su sve nasi mislim Bosanci, mahom Krajina, Kladusa, Cazin.

Isto tako Iska cesta takodje u barju, Crna vas/Crno selo ime mu sve govori, sve sami juznjaci. Grade kuce u vodozastitnoj zoni, to i u Sarajevu imamo :run:
ST11

#970 Re: Neizdrživa vrućina

Post by ST11 »

Pa nisam htjeo to naglasiti, ali je istina. Bice puno plakanja, kada dodju na red za rusenje i doci ce, jer ako ih nisu mogli legalizirati u dvije "izvanredne legalizacije", gdje su legalizirali prilican broj crnih gradjevina (vlasnici su morali platiti sve dozvole + kaznu), onda im to sigurno sleduje.
dječak sa šibicama

#971 Re: Neizdrživa vrućina

Ja sam tamo par puta isao dok su kuce gradjene devedesetih, totalni raspasoj, svako pravio sta je htio. Mnogi od tih objekata se i ne mogu legalizovati, gradjeno bez ikakvog smisla i reda.

Off topic stop :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#972 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Truba »

tablet ne radi poslije 37 pa vi vidite
dječak sa šibicama

#973 Re: Neizdrživa vrućina

Nije samo tablet, i tv box slabije kvalitete ce krepavati na ovim vrucinama, mislim da je to problem za nas zaljubljenike u android :D

Nece krepati doslovno, ali pregrijavanje mu ne gine.
triconja

#974 Re: Neizdrživa vrućina

Post by triconja »

Da su kuce ko u Lord of the rings ono fora ukopane ne bi bilo problema sa vrucinom. Ili da je iskopati neku rupu u zemlji (3x3x2) sprovest internet i milina.
Tomahawk11
Globalni moderator

#975 Re: Neizdrživa vrućina

Post by Tomahawk11 »

Kod koga je u stanu 37+?
Post Reply