narodna koĆija...basicm wrote: Znaci fau ve isto magare kad zapre nogama, nece nigdje
BMW Blog BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#951 Re: BMW Blog BiH
-
vauvau
#952 Re: BMW Blog BiH
Kod mene je nožna ručna.bitanga_sa_otesa wrote:jeste kod vau vau je izrazen i na mehanickim, ali manje nego na elektricnim...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#953 Re: BMW Blog BiH
sta to vozis? kiu carnival?vauvau wrote:
Kod mene je nožna ručna.
- commendatore
#954 Re: BMW Blog BiH
merceses 12ćetvorkubitanga_sa_otesa wrote:sta to vozis? kiu carnival?vauvau wrote:
Kod mene je nožna ručna.
- Bullet Tooth Tony
#955 Re: BMW Blog BiH
BMW M Committed to Manual Transmissions on M2, M3, M4 as Long as Take Rates Justifies
”The bad news is that if we one day have autonomous cars, then the manual cannot work anymore,” BMW M chief Frank van Meel told us at a recent press event in Spain, “so that would be, let’s say, the natural end. But that’s still some time away.”
“The BMW M2 Competition still has the manual for a reason, because in the U.S. we have more than a 50 percent take rate on manual transmissions for the M2,” he said. “Buyers vote with their wallets for manual transmissions. Now, being an engineer, I would say from a rational standpoint that even though the manual gearbox is lighter than an automated gearbox, it uses more fuel and is slower, so it doesn’t really make sense . . . But from the emotional standpoint, a lot of customers say, ‘I don’t care, I want to have one.’ As long as we have these take rates on M2, and also the M3 and M4, we’re going to offer manuals, because we listen to our customers. Even though as an engineer I’d say we don’t necessarily need one. If demand is so high, then why not fulfill it?”

”The bad news is that if we one day have autonomous cars, then the manual cannot work anymore,” BMW M chief Frank van Meel told us at a recent press event in Spain, “so that would be, let’s say, the natural end. But that’s still some time away.”
“The BMW M2 Competition still has the manual for a reason, because in the U.S. we have more than a 50 percent take rate on manual transmissions for the M2,” he said. “Buyers vote with their wallets for manual transmissions. Now, being an engineer, I would say from a rational standpoint that even though the manual gearbox is lighter than an automated gearbox, it uses more fuel and is slower, so it doesn’t really make sense . . . But from the emotional standpoint, a lot of customers say, ‘I don’t care, I want to have one.’ As long as we have these take rates on M2, and also the M3 and M4, we’re going to offer manuals, because we listen to our customers. Even though as an engineer I’d say we don’t necessarily need one. If demand is so high, then why not fulfill it?”

-
jefferson
#956 Re: BMW Blog BiH
BMW jedini bar u SAD u toj klasi nudi rucni mejnjac. U 340i cijena automatika i rucnog je ista, znaci nema nikakvih nadoplata i slicno.Bullet Tooth Tony wrote:BMW M Committed to Manual Transmissions on M2, M3, M4 as Long as Take Rates Justifies
Mercedes uopste u tom razredu ne nudi rucni, a i Audi se polako tu povlaci.
Tako da me ovo uopste ne iznenadjuje. Onos to je glavno pitanje je sta ce biti sa volanom na novoj trici, jer ono sto su uradili na F30 je katastrofa.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#957 Re: BMW Blog BiH
U Americi Alfa uopste ne nudi ručni mjenjač, bez obzira o motorizaciji.
Općenito potražnja za ručnim mjenjačem u Giuliji i Stelviu je nekih 10%
Čini mi se da sam negdje pročitao za jedan model Ferrarija, da su u cijelom životnom vijeku jednog modela (ne mogu se sjetiti koji, mislim California) imali jednu jedinu potražnju za ručnim mjenjacem i da su ga skroz izbacili iz ponude.
Čini mi se da sam negdje pročitao za jedan model Ferrarija, da su u cijelom životnom vijeku jednog modela (ne mogu se sjetiti koji, mislim California) imali jednu jedinu potražnju za ručnim mjenjacem i da su ga skroz izbacili iz ponude.
- amar1994
#958 Re: BMW Blog BiH
Velik respekt za svaku fabriku koja nudi pristojan manuelni mjenjac
Milojice , mislim da je f430 u pitanju
, sad je polovan skuplji skoro 50% od automatika 
Milojice , mislim da je f430 u pitanju
-
jefferson
#959 Re: BMW Blog BiH
Pa E60 M5 nije trebao imati uopste rucni mjenjac. Medjutim, BMW North America je trazila da se obezbjedi sa rucnim mjenajcem jer ovdje bar ima dosta entuzijasta koji to hoce.mali_milojica wrote:U Americi Alfa uopste ne nudi ručni mjenjač, bez obzira o motorizaciji.
Mislim da se pola serije 2 proda sa rucnim mjenajcem a ni trica nije puno iza. Ja hocu sebi uzeti seriju 1 ili 3 za par godina sa rucnim mjenajcem, polovnu neku, jedno 8-10g staru. Gledam sad onako po web stranicama i puno ih je sa rucnim mjenjacem. Audi vec slabo, a ostali uopste ne nude u toj klasi.
- ElRe
#960 Re: BMW Blog BiH
Respekt za BMW jer još i u novim modelim (G30, X1, X2, G05) nudi podešavanje klime, radio preko starih dobri prekidača.
- Bullet Tooth Tony
#961 Re: BMW Blog BiH
There's Not Enough Money in the World to Afford This Brand New BMW E46 M3 For Sale
This 2004 BMW M3 coupe shows 176 miles and is finished in Carbon Black Metallic over black Nappa leather. Power is from a 3.2-liter S54 inline-six paired with a 6-speed SMG II transmission, and the car is optioned with the Premium Package including a moonroof, xenon lighting, and Harman Kardon sound system. The seller purchased the car three months ago, when it showed approximately 50 miles after 14 years of storage in an outdoor carport with its first owner. Recent service included replacement of the spark plugs along with fresh fluids and filters throughout. This E46 M3 is offered with a window sticker, factory manuals, accident-free Carfax report, and clean Hawaii title in the seller’s name.
The car sold originally for a tidy $58,395. Bidding is currently at $30,000 with six days to go.

This 2004 BMW M3 coupe shows 176 miles and is finished in Carbon Black Metallic over black Nappa leather. Power is from a 3.2-liter S54 inline-six paired with a 6-speed SMG II transmission, and the car is optioned with the Premium Package including a moonroof, xenon lighting, and Harman Kardon sound system. The seller purchased the car three months ago, when it showed approximately 50 miles after 14 years of storage in an outdoor carport with its first owner. Recent service included replacement of the spark plugs along with fresh fluids and filters throughout. This E46 M3 is offered with a window sticker, factory manuals, accident-free Carfax report, and clean Hawaii title in the seller’s name.
The car sold originally for a tidy $58,395. Bidding is currently at $30,000 with six days to go.

-
kidney
#963 Re: BMW Blog BiH
mali_milojica wrote:U Americi Alfa uopste ne nudi ručni mjenjač, bez obzira o motorizaciji.
California, točno 7 komada sa ručnim.
-
Korisničkoime
#965 Re: BMW Blog BiH
Ruzan je vala da napises jos toliki post.lavic wrote:O ljepoti necega je tesko govoriti jer je to licna stvar ali na osnovu cega "ti" i "basicm" ocjenite nesko jako losim, ili zasto nesto sto je slicno Lexusu ne valja.jefferson wrote:Da li je F15 ljepsi od G05 je stvar ukusa.Bullet Tooth Tony wrote:Ma pretjerali ... ljepsi je prosli bio ... cekamo M model , mozda ga malo dotjera
Ono sto je sigurno je da je do sada F15 ubjedljivo najlosiji X5 i da ima vise veze sa Lexusom nego sa prijasnjim BMW-ovima.
Na osnovu koji objektivnih, mjerljivih stvari vi donosite takav zakljucak?
Jeste li vi radili u razvojnom centru ili radite za konkurentske firme pa imate mogucnost poredjenja ili ste profesionalni test vozaci za velike TV ili novinske kuce pa mozete donijeti takve zakljucke.
Takve stvari je tesko reci za Maruti, Dacia,Lada neke Kineske brendove koji se bore da naprave auto, a vi olako ocjenite nesto sto je napravio tim od bar 50 ljudi i prosao niz nivoa odbravanja, investira brdo para, i onda neko na osnovu par slika ili test voznje u trajanju od mozda pola sata kaze ma ovo je kanta.
Samo da se razumijemo, ja ne volim suv vozila i nikad mi nece biti prvi izbor ali reci za nesto olako to ne valja je bas neozbiljno.
Slicna stvar se desila na temi o Mercedesu i novoj A klasi,.... pitanje je ima li sta sto nama valja?
A klasa je ok, nije ruzna, moze proci.
-
jefferson
#966 Re: BMW Blog BiH
To se vraca na velika vrata. Honda je u novom Pilotu za americko trziste (MR-V za ostala) izbacila prekidace skroz sa radija, sve je bilo na dodir. Toliko su se zalili da su nakon par godina komplet izmjenili radio, navigaciju itd.ElRe wrote:Respekt za BMW jer još i u novim modelim (G30, X1, X2, G05) nudi podešavanje klime, radio preko starih dobri prekidača.
Ne znam koji je qrtz tim auto kompanijama, ali nekad bas imas osjecaj da ljudi koji dizajniraju neke stvari kao da nemaju vozacku.
- ElRe
#967 Re: BMW Blog BiH
Gledam novog Touarega

Da li je poenta vožnje da vozač stalno gleda u navigaciju, mode vožnje, setup ovjesa, motora ili da jednostavno promijeni radio stanicu, jednostavno promijeni temperaturu, intenzitet hladjenja/grijanja, jednostavno vozi automomobil.

Da li je poenta vožnje da vozač stalno gleda u navigaciju, mode vožnje, setup ovjesa, motora ili da jednostavno promijeni radio stanicu, jednostavno promijeni temperaturu, intenzitet hladjenja/grijanja, jednostavno vozi automomobil.
- commendatore
#968 Re: BMW Blog BiH
poenta je postat degenerik i ubit nekog... definitivno odvraca paznju vise nego mobitel.....
-
jefferson
#969 Re: BMW Blog BiH
Valjda vise stvari mogu integrisati tako. Ne razumijem cemu, ali eto.commendatore wrote:poenta je postat degenerik i ubit nekog... definitivno odvraca paznju vise nego mobitel.....
Ja prodajem svoje auto i hocu veci SUV. Gledao ovog Duaranga sto Dodge pravi, i preko centralnog ekrana se namjesta muzika, grijanje sjedista, navigacija itd, itd. Da bi se upalilo grijanje sjedista treba uraditi pet radnji. Mislim nigdje veze.
O Tesli je suvisno pricati. Ono je dizajnirao neko ko je igrao previse video igrica.
- commendatore
#970 Re: BMW Blog BiH
e nek si ti naglasio da imas para 
nisam nikad bio ljubomoran na ljude koji posteno zarade al ti to izdrkavanje nema stila.... "usput" si spomeno citav vozni park koji si imao do sad na forumu... ne znam sto ti treba to palanacko ponasanje kad si imao priliku da se kultivises u usa i ubijo se da pobjegnes od balkanskog retardmenta i sad kad treba da se promijenis ti ostajes isti mentalnim sklopom....
nisam nikad bio ljubomoran na ljude koji posteno zarade al ti to izdrkavanje nema stila.... "usput" si spomeno citav vozni park koji si imao do sad na forumu... ne znam sto ti treba to palanacko ponasanje kad si imao priliku da se kultivises u usa i ubijo se da pobjegnes od balkanskog retardmenta i sad kad treba da se promijenis ti ostajes isti mentalnim sklopom....
-
jefferson
#971 Re: BMW Blog BiH
Jbg, nisam znao da jedini ovdje vozim auta i razmisljam o kupovini, ali eto, nek si ti nasao za shodno biti svakom loncu poklopac.commendatore wrote:e nek si ti naglasio da imas para
nisam nikad bio ljubomoran na ljude koji posteno zarade al ti to izdrkavanje nema stila.... "usput" si spomeno citav vozni park koji si imao do sad na forumu... ne znam sto ti treba to palanacko ponasanje kad si imao priliku da se kultivises u usa i ubijo se da pobjegnes od balkanskog retardmenta....
Onako, cisto me zaboli qrtz jel ima stila ili nema.
Ali hvala sto si me podsjetio sta je balkanski retardment kao ocit predstavnik istog.
- ElRe
#972 Re: BMW Blog BiH
Uspjeli su i pored ovolike centralne konzole da zakomplikuju stvarijefferson wrote:Valjda vise stvari mogu integrisati tako. Ne razumijem cemu, ali eto.commendatore wrote:poenta je postat degenerik i ubit nekog... definitivno odvraca paznju vise nego mobitel.....
Ja prodajem svoje auto i hocu veci SUV. Gledao ovog Duaranga sto Dodge pravi, i preko centralnog ekrana se namjesta muzika, grijanje sjedista, navigacija itd, itd. Da bi se upalilo grijanje sjedista treba uraditi pet radnji. Mislim nigdje veze.
O Tesli je suvisno pricati. Ono je dizajnirao neko ko je igrao previse video igrica.

A Grand Cherokee?
- commendatore
#973 Re: BMW Blog BiH
eto vidis da sam potvrdjujes moju tezu.... zao mi te je....jefferson wrote:Jbg, nisam znao da jedini ovdje vozim auta i razmisljam o kupovini, ali eto, nek si ti nasao za shodno biti svakom loncu poklopac.commendatore wrote:e nek si ti naglasio da imas para
nisam nikad bio ljubomoran na ljude koji posteno zarade al ti to izdrkavanje nema stila.... "usput" si spomeno citav vozni park koji si imao do sad na forumu... ne znam sto ti treba to palanacko ponasanje kad si imao priliku da se kultivises u usa i ubijo se da pobjegnes od balkanskog retardmenta....
Ali hvala sto si me podsjetio sta je balkanski retardment kao ocit predstavnik istog.
-
jefferson
#974 Re: BMW Blog BiH
Isti sistem. Svi proizvodi JEEP, Dodge, RAM od strane FCA koriste taj sistem.ElRe wrote:Uspjeli su i pored ovolike centralne konzole da zakomplikuju stvarijefferson wrote:Valjda vise stvari mogu integrisati tako. Ne razumijem cemu, ali eto.commendatore wrote:poenta je postat degenerik i ubit nekog... definitivno odvraca paznju vise nego mobitel.....
O Tesli je suvisno pricati. Ono je dizajnirao neko ko je igrao previse video igrica.![]()
A Grand Cherokee?
Trenutni Cherokee i DUrango su ogroman napredak u odnosu naspram sta je radio Mercedes. Iako su napravljeni na MB platformi, FCA je ubacio ZF mjenjac i sredio dosta stvari. Nisu losa auta uopste, a i cjenovno su skroz konkurentni za ono sto nude. Ali ovo sa funkcijama na ekranu je totalna glupost. Meni bar to govori da je to nacin da se sto jeftinije integrisu te funkcije. Iako digitalna instrument tabla gdje su brzinomjer i okretomjer je vrlo funkcionalna i nudi dosta dobrih informcija. Tako mozes imati klasicnu tablu sa instrumentima i onda ubaciti temperaturu ulja u motoru mjenjacu, pritsiak ulja i slicno. Nije lose, kontrolise se preko volana. ALi centralni ekran je nered zivi.
Ili ono u Hondama, bez mehanickog podesavanja glasnoce i gasenja, ili onaj mjenajc sa dugmadima. Ono je uzas.
-
jefferson
#975 Re: BMW Blog BiH
Ti teze nemas osim sto potvrdjujes svoj retardment.commendatore wrote:eto vidis da sam potvrdjujes moju tezu.... zao mi te je....jefferson wrote:Jbg, nisam znao da jedini ovdje vozim auta i razmisljam o kupovini, ali eto, nek si ti nasao za shodno biti svakom loncu poklopac.commendatore wrote:e nek si ti naglasio da imas para