PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
walk_M-A-N

#951 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by walk_M-A-N »

Vidim,
još Klix nove izbrisao temu, kao za Merlina, znači još nisu za to uzeli
pare od Dine. Raste cijena sa našim komentarima.

Ja sam vozio, otišao na čist zrak. Mislim da je ignorisanje ove nebuloze
najbolji način protesta. I od građana kojim treba auto, a od firmi
pogotovo.
Ti neki u tom nekom štabu primaju plate s budžeta, možda i neki dodatak
za štab, sića od nekoliko stotina mjesečno, i nemaju predstavu šta je
život i zarada hljeba, kao i ministar im Lukić.
On je ministar već desetu godinu i jadno je to, kako samo lupi da
velepekara može voziti sa pola kamiona. Misli u firmama kao u Kantonu,
duplo više auta od potrebe.

Sve je rečeno i za ložišta i ugalj sa sumporom i izgradnju. A ove nove
nebodere upravo odobrava ministar Lukić.
Jedino što bi bilo dobro zabraniti su službena auta, ona se najviše
vozaju. Pa da vide kako je u Grasu, evo im besplatno.
avetinja

#952 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by avetinja »

Heller wrote:Primjetio sam po brdima nema drenaznih kanala skoro nikako kad je kisa voda se sliva niz ulicu, al ajde od Sirokace do Vijecnice u dvije kise :lol:
Joj, šuti, sad me podsjeti na jednu situaciju. Zatekao se na brdu i kiša udarila. Još neka budala ispred mene prosu pola kante ulja, k'o maksuz da se raja polomi. Držo sam se za ograde sve vrijeme, dok se nisam spustio. Pokis'o k'o miš. Od tada 'sujem brdo i brđane. :lol:
Heller

#953 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Heller »

walk_M-A-N wrote:Vidim,
još Klix nove izbrisao temu, kao za Merlina, znači još nisu za to uzeli
pare od Dine. Raste cijena sa našim komentarima.

Ja sam vozio, otišao na čist zrak. Mislim da je ignorisanje ove nebuloze
pogotovo.
Ti neki u tom nekom štabu primaju plate s budžeta, možda i neki dodatak
za štab, sića od nekoliko stotina mjesečno, i nemaju predstavu šta je
život i zarada hljeba, kao i ministar im Lukić.
On je ministar već desetu godinu i jadno je to, kako samo lupi da
velepekara može voziti sa pola kamiona. Misli u firmama kao u Kantonu,
duplo više auta od potrebe.

Sve je rečeno i za ložišta i ugalj sa sumporom i izgradnju. A ove nove
nebodere upravo odobrava ministar Lukić.
Jedino što bi bilo dobro zabraniti su službena auta, ona se najviše
vozaju. Pa da vide kako je u Grasu, evo im besplatno.
Naviko cojk u SDA da se ima viska sredstava za rad.
avetinja

#954 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by avetinja »

bitanga_sa_otesa wrote:
avetinja wrote: Nije to nešto što se može riješiti za kratko vrijeme.
moze se to sve rijesiti za 7 dana da se hoce.....
Dok se kod nas usvoji zakon i stupi na snagu prođu 2 godine. Jedino što bi me moglo začuditi je to da političari vijećaju i otežu povećanje svojih plata.
Heller

#955 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Heller »

avetinja wrote:
Heller wrote:Primjetio sam po brdima nema drenaznih kanala skoro nikako kad je kisa voda se sliva niz ulicu, al ajde od Sirokace do Vijecnice u dvije kise :lol:
Joj, šuti, sad me podsjeti na jednu situaciju. Zatekao se na brdu i kiša udarila. Još neka budala ispred mene prosu pola kante ulja, k'o maksuz da se raja polomi. Držo sam se za ograde sve vrijeme, dok se nisam spustio. Pokis'o k'o miš. Od tada 'sujem brdo i brđane. :lol:
Ako bi moro pogadjat odakle su, reko bi Eastern Baznia :lol: :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa wrote:
avetinja wrote: Nije to nešto što se može riješiti za kratko vrijeme.
moze se to sve rijesiti za 7 dana da se hoce.....
Ezdea za sedam dana nemere sijalicu promijenit.
JanuaryJones

#956 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by JanuaryJones »

jao_situacije wrote:
treba onaj aktivirani ugalj da ima kao filter i da se može promijeniti filter, takve maske imaju efekta ove ostale su samo mazanje očiju
da se razumijemo nisam ekspert, ali sam slušao par puta pulmologe i one iz eko udruženja i to su rekli
aktivirani ugalj (valjda se tako zove), i da se filter može mijenjati nakon nekog vremena
Ove maske imaju filtere od aktivnog uglja (Activated charcoal filter (DACC[emoji769]) with particle filter liner) i neke filtriraju i ispod jednog mikrona što je više nego dovoljno za hvatanje PM2.5 čestica.
Heller

#957 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Heller »

JanuaryJones wrote:
jao_situacije wrote:
treba onaj aktivirani ugalj da ima kao filter i da se može promijeniti filter, takve maske imaju efekta ove ostale su samo mazanje očiju
da se razumijemo nisam ekspert, ali sam slušao par puta pulmologe i one iz eko udruženja i to su rekli
aktivirani ugalj (valjda se tako zove), i da se filter može mijenjati nakon nekog vremena
Ove maske imaju filtere od aktivnog uglja (Activated charcoal filter (DACC[emoji769]) with particle filter liner) i neke filtriraju i ispod jednog mikrona što je više nego dovoljno za hvatanje PM2.5 čestica.
ja nosam sal jer se smrznem ko picka pa dahcem u njega da mi bude toplije
filozofija

#958 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by filozofija »

walk_M-A-N wrote: Ja sam vozio, otišao na čist zrak. Mislim da je ignorisanje ove nebuloze
pogotovo.
Ti sad otvoreno pozivaš na kršenje zakona?!?!?! Nikome ova situacija nije prijatna, ali kako živimo u pravnom sistemu, zakon se treba poštovati. Pusti sad, a ovi, a oni, ovako ili onako. Zakon je zakon, red je red. Samo zato jer ga drugi nepoštuju ne znači da ga i ti ne moraš poštovati.

Iskren da budem, ništa lično naravno, ali mislim da je tvoj postupak jako bezobrazan, nepošten prema drugima građanima i pokazuje tendenciju da misliš da si vrijedniji od drugih građana. Ja lično, iako mi odluka ne odgovara ipak sutra neću koristiti auto. Zato jer poštujem red pa makar i meni štetio, te želim pokazati svom djetetu da nisam kratkovidni kabadahija koji tumači stvari samo onako kako njemu odgovaraju. Ipak je bolje imati čisči zrak, pa makar i jedan posto, nego zagađen kao i ranije.
tempuser

#959 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by tempuser »

Tomahawk11 wrote:Nek se povlaci socijalna karta. Nek se povlaci sta hoce.
Ali, ne treba ici licemjerna prica poput ove kako se, zaboga, ova mjera restrikcije uvodi da bi se rijesio problem zagadjenja :-)
Jeste, bas je problem u tome :-)
Problem je sto vlast, a prije svega SDA jeftinim manevrima, ali jako skupo placa socijalni mir dok oni nemilice sebi trpaju.
Daj povlasticu da sirotinja ima sta da uveze, sto ce nas krsevi zatrpat nema veze, daj liberalne propise da sirotinja ima sta da vozi i sta da sipa, to sto cemo se podaviti nema veze, daj penzije da demobilisani ne moraju da rade, nema veze sto ce nam unici vracat kredite, pusti ilegalnu gradnju u Sarajevu da sirotinja lakse nadje posao, nema veze sto ce se 1/2 grada pretvoriti u klizista, ne kontrolisi puno da sirotinja moze da lozi sta hoce i sad je sve redom dolazi na naplatu!
jao_situacije

#960 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by jao_situacije »

JanuaryJones wrote:
jao_situacije wrote:
e onda je to, to..
obavezno djeci to staviti, od moje rodice kćer ima astmu zbog ovog smeća u zraku
guši se dijete
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#961 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by bitanga_sa_otesa »

avetinja wrote:
Dok se kod nas usvoji zakon i stupi na snagu prođu 2 godine. Jedino što bi me moglo začuditi je to da političari vijećaju i otežu povećanje svojih plata.
Heller wrote:
jbga pogresni ljudi na vlasti...
Logovan

#962 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Logovan »

Heller wrote:
Ma ne znaju oni šta je sijalica. :oops:
megaman4

#963 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by megaman4 »

Grad Sarajevo je do rata imalo registrovanih 75.000 vozila, dok je danas taj broj 150.000 vozila, što je katastrofa, ako se zna da je za Sarajevo planirano da samo može imati realno do 60.000 vozila, mada je i to puno. Ima više problema a najvažniji su:

- nepovoljan topografski položaj Sarajeva, jer je okruženo planinama koje ne dozvoljavaju prodor tople zračne mase sa juga, pa imamo velikih problema zimi kada vlada anticiklonalno vrijeme gdje se zadržava smog i magla u kotlini koje šteti zdravlju ljudi,

- loša ložišta i način loženja tj. loži se sve i svašta, i

- veliki broj automobila na ulicama Sarajeva, koje su svojom propusnom moći dostigle maksimum svoga kapaciteta, jer je 90% saobraćajnica građen za prijeratne uslove koji su tada vladali u Sarajevu tj. kada je bilo manje vozila i kada je Sarajevo ima vrhunski gradski prevoz sa nekadasnjim GSP.

ENERGOINVEST je 1981 sa pok. Blumom pokušalo riješiti problem na način da se htjelo pored postojećeg magistralnog tunela na M-17 na Ivanu da se gradi još jedan koji bi služio za dovođenje zraka iz Hercegovine u Sarajevku kotlinu. Od toga se odustalo kako zbog skupoće, jer je SFRJ već bila zapala u finansijsku krizu, tako i zbog činjenice da se ne bih moglo dovesti vazduha koliko bi zaista trebalo Sarajevu.

Problem se može riješiti na način da se planira onoliki broj vozila, koliko saobraćajnice trenutno mogu prihvatiti. Pored toga, potrebno je gradski prevoz pod hitno dići na nivo na način da se građani naviknu ići na posao sa gradskim prevozom, uz manje korištenje automobila, kako bi se izbjegla zagađenja olovom i bespotrebne gužve. Uz to je potrebno uvesti i ekoloski prihvatljive vidove prevoza i sve više forsirati biciklistički saobraćaj kao na zapadu.

Što se ložišta tiče, polako gasiti ugalj i mazot a uvoditi plin, s realnim mjesecnim cijenama za građane, te subvencionirati penzionere, dok ne dođu bolja vremena.

Ali od ovoga nema ništa...
supercali

#964 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by supercali »

ovo je samo kupovanje socijalnog mira
nece nikad reci da je problem lozenje uglja guma i cega vec po rubnim dijelovima kad su im to najvjerniji glasaci
takodjer uredjenje saobracaja kroz tehnicke isto nece jer tako uzimaju novac sto direktno jer za cvaju prodje krs koji ne moze proci test a kroz placanje registracije i ostalih dadzbina indirektno

jednostavno niko nece ili nema muda reci istinu i sta treba uraditi
klavirdžija

#965 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by klavirdžija »

Auta jesu problem, ali po pitanju ovog problema baš i ne, sigurno ne 90 posto problema. Tunel je šuplja priča i ubleha na kojoj neko od podobnih, nije nemoguće, zaradi još koji patriJotski milionček.
Last edited by klavirdžija on 25/12/2016 23:39, edited 1 time in total.
Heller

#966 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Heller »

Logovan wrote:
Heller wrote:
Znaju sad, naucili 1996 :skoljka:
AmirBaa

#967 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by AmirBaa »

filozofija wrote:
walk_M-A-N wrote: Ja sam vozio, otišao na čist zrak. Mislim da je ignorisanje ove nebuloze
pogotovo.
Ti sad otvoreno pozivaš na kršenje zakona?!?!?! Nikome ova situacija nije prijatna, ali kako živimo u pravnom sistemu, zakon se treba poštovati. Pusti sad, a ovi, a oni, ovako ili onako. Zakon je zakon, red je red. Samo zato jer ga drugi nepoštuju ne znači da ga i ti ne moraš poštovati.

Iskren da budem, ništa lično naravno, ali mislim da je tvoj postupak jako bezobrazan, nepošten prema drugima građanima i pokazuje tendenciju da misliš da si vrijedniji od drugih građana. Ja lično, iako mi odluka ne odgovara ipak sutra neću koristiti auto. Zato jer poštujem red pa makar i meni štetio, te želim pokazati svom djetetu da nisam kratkovidni kabadahija koji tumači stvari samo onako kako njemu odgovaraju. Ipak je bolje imati čisči zrak, pa makar i jedan posto, nego zagađen kao i ranije.
sto neko iznad napisa, da se donese zakon da kantonu moras mjesecno uplacivati milju ti bi bez problema uplacivao meni se cini...http://zrak.ekoakcija.org/sarajevo evo vidi koliko je cisci zrak veceras nakon ove odluke :thumbup:
Logovan

#968 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Logovan »

Heller wrote:
Logovan wrote:
Heller wrote:
Znaju sad, naucili 1996 :skoljka:
Hajde dobro je, makar to. :skoljka:
bitanga_sa_otesa

#969 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

supercali wrote:ovo je samo kupovanje socijalnog mira
nece nikad reci da je problem lozenje uglja guma i cega vec po rubnim dijelovima kad su im to najvjerniji glasaci
takodjer uredjenje saobracaja kroz tehnicke isto nece jer tako uzimaju novac sto direktno jer za cvaju prodje krs koji ne moze proci test a kroz placanje registracije i ostalih dadzbina indirektno

ima muda ,samo sto niko ne hebe one sto imaju muda za istinu,,,supljara je bitnija,govno zamotano u celofan...
filozofija

#970 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by filozofija »

AmirBaa wrote:
filozofija wrote:
pogotovo.

sto neko iznad napisa, da se donese zakon da kantonu moras mjesecno uplacivati milju ti bi bez problema uplacivao meni se cini...http://zrak.ekoakcija.org/sarajevo evo vidi koliko je cisci zrak veceras nakon ove odluke :thumbup:
Koliko ta odluka funkcioniše i koliko je efektivna, to je vec druga stvar.

Ali, postoji nešto što se zove kolektiv! Postoje odluke koje su tu za dobrobit svih nas. Postoje i odluke kolektiva koje nisu možda najefikasnije, ali su ipak odluke kolektiva. I zašto bih ja bio kabadahija i kršio pravila kolektiva koje u određenom segmentu treba da pomognu kvaliteti života društva. Život je tako. Ako si odrastao, dobrobit kolektiva je uvjek ispred lične uzvišenosti. Ako si još klinac, onda se kofrčiš sa autom i kaznama.
Last edited by filozofija on 25/12/2016 23:46, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#971 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by konektovan »

Problem je finansijske prirode. Ovdje pojedini seru, te brdjani ovo, brdjani ono, isto k'o da oni loze ugalj zato sto ga vole. Naravno da bi i oni voljeli da pritisnu dugmence, podese termostat i zdravo djaci, al' da je drzava zainteresovana za takvo nesto, mozda bi im se i ostvarilo.

Sent from my C6603 using Tapatalk
Heller

#972 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by Heller »

konektovan wrote:Problem je finansijske prirode. Ovdje pojedini seru, te brdjani ovo, brdjani ono, isto k'o da oni loze ugalj zato sto ga vole. Naravno da bi i oni voljeli da pritisnu dugmence, podese termostat i zdravo djaci, al' da je drzava zainteresovana za takvo nesto, mozda bi im se i ostvarilo.

Pola ljudi ne moze priustiti pola nece, jer kutija Drine se nece sama od sebe platiti.
bitanga_sa_otesa

#973 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

konektovan wrote:Problem je finansijske prirode. Ovdje pojedini seru, te brdjani ovo, brdjani ono, isto k'o da oni loze ugalj zato sto ga vole. Naravno da bi i oni voljeli da pritisnu dugmence, podese termostat i zdravo djaci, al' da je drzava zainteresovana za takvo nesto, mozda bi im se i ostvarilo.

izvini molim te sto bas drzava treba nekome da ostvari sve ? ako se ne mozes nosit sa troskovima koji q trazis u gradu ??? hajmo na selo ....svaki ppk napravi kucu na klizistu pa mu drzava treba rjesavat..napravi kucu u plavnom podrucju opet drzava kriva...dokle vise????foća i rogatica place za takvim....
Last edited by bitanga_sa_otesa on 25/12/2016 23:49, edited 1 time in total.
supercali

#974 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by supercali »

bitanga_sa_otesa wrote:
supercali wrote:ovo je samo kupovanje socijalnog mira

ima muda ,samo sto niko ne hebe one sto imaju muda za istinu,,,supljara je bitnija,govno zamotano u celofan...
mislim na politicare na vlasti
niko se nije oglasio da su problem ugljese
ovo par nepar nema nikakvog efekta kad danas vozi neki euro -1 a ne moze voziti euro 5
pa ce opet sutra voziti neki euro -2 a opet nece moci euro 5
jer euro 4+ ima mozda 20% auta koji voze po kantonu ostalo je sve cak mozda i ispod 3

supljara ok
al ne kontam ljude kako puse tu supljaru a oni ispastaju
evo ja licno nisam pogodjen ovim jer na posao idem pjeske al sutra da moram ici bilo gdje ogranicen sam ovim
bersK

#975 Re: PAR - NEPAR U KS,blago nama ko nam upravlja zivotima

Post by bersK »

Image

Ovako gospodo moja izgledaju demonstracije povodom uvođenja poreza na internet u Mađarskoj. Rekli biste banalna stvar? Zdravim ljudima i onima koji imaju zrno mozga u glavuši ovo je čista stvar i razumljiva. Ali ne, Bošnjo je Bošnjo. Samo eydea, nekje nama naseg bOkira, on je bolan aliiin sin, jer ti znades koe alia? jer ti znades dae eydea odbranila dryavu komunjaro?
Post Reply