Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post Reply
PM72

#951 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by PM72 »

LBVIEW wrote:
PM72 wrote:ovaj snimak je iz perioda kad je fitilj već bio potpaljen.Tada više nije bilo mogućnosti sprječavanja sukoba.O tome je trebalo voditi računa dvije godine prije.
Sa Srbima se sukob nije mogao izbjeci, o istom su odlucivali samo oni jer su jedino bili naoruzani.
Posljednji kompromisni prijedlog o ocuvanju kakve-take zajednice(Gligorov-Izetbegovic) su odbili jer su kontali kako
mogu vise dobiti ratom.
Što bi reko Izet Fazlinović- najbolja taktika da dobiješ unaprijed izgubljenu bitku jeste da promjeniš stranu. :D Srbi bili naoružani do zuba,Hrvati malo manje a mi htjeli da im nametnemo svoju volju.Po meni (a tog sam mišljenja oduvjek) mogli smo odgađati referendum i nezavisnost još koje vrijeme.Sve dok se ne dogovorimo ili dok se ne naoružamo i dobijemo podršku zapadnih sila.Ko albanci.Dobili državu a stradalo im manje ljudi nego kod nas na Alipašinom polju.Imali lobi,pare,pamet.A mi vjeru u svevišnjeg da neće dođi do belaja i šleper selama i tespiha iz bratske Turske.Sad niti imamo državu ni teritoriju,ni narod,budućnost...
Fudo387

#952 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

orinoco wrote:
LBVIEW wrote:
PM72 wrote:ovaj snimak je iz perioda kad je fitilj već bio potpaljen.Tada više nije bilo mogućnosti sprječavanja sukoba.O tome je trebalo voditi računa dvije godine prije.
Sa Srbima se sukob nije mogao izbjeci, o istom su odlucivali samo oni jer su jedino bili naoruzani.
Posljednji kompromisni prijedlog o ocuvanju kakve-take zajednice(Gligorov-Izetbegovic) su odbili jer su kontali kako
mogu vise dobiti ratom.
Rat se mogao izbjeći prihvatanjem i u Sarajevu, a ne deklarativno (lažno) u Lisabonu, Kutiljerovog mirovnog plana.
Bas kao sto si ispostovali mali milion mirovnih sporazuma, tako bi i taj prosao, s tim sto im je tim sporazumom dat' legitimitet da uniju tri republike napuste kad im je qrcu ceif.
Rat se nije mogao izbjeci, ta opcija je propala sa uklanjanjem Petra Stambolica-kasnije okupanog u krecani na Fruskoj Gori, a stao je onda kad je kreten konacno dobio po zvaljama, prvo u Hrvatskoj pa onda i dijelu Bosne. Budale su bile posvadjane sa zdravim razumom, i tu razgovor ne pomaze.
LBVIEW

#953 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by LBVIEW »

orinoco wrote:
LBVIEW wrote:
mogu vise dobiti ratom.
Rat se mogao izbjeći prihvatanjem i u Sarajevu, a ne deklarativno (lažno) u Lisabonu, Kutiljerovog mirovnog plana.
Ma ja, a Srbi bi se povukli oko gradova, gdje su onako dobrosusjedski, kako samo oni znaju postavili artilljeriju makar godinu dana ranije. Ni Manjaca, Omarska, Keraterm, Susica, Batkovic... ne bi "poceli s radom", to oni preventivno godinu ranije pripremil za komsije u slucaju da Alija zajebe sporazum koji u tom trenutku nije bio ni na pomolu,no znajuci da Srbi imaju vremeplov, moguce je.
A bilo lazno ili ne , ne moze opravdati zapocinjanje agresije i genocida - politicku varke su radili svi, samo su Srbi bili "isprovocirani" da zapocnu sukob.
BosnaOnlineOrg

#954 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BosnaOnlineOrg »

orinoco wrote:
LBVIEW wrote:
mogu vise dobiti ratom.
Sa pristalicama velikosrpske politike je samo Franjo Tudjman imao dobre poteze...Tako je i Alija trebao sa vama ispostovati dogovor pa 1995. god ko Franjo rascistiti nesuglasice...

Nemoj da relativiziras cinjenice...
LBVIEW

#955 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by LBVIEW »

PM72 wrote:
LBVIEW wrote:
mogu vise dobiti ratom.
Što bi reko Izet Fazlinović- najbolja taktika da dobiješ unaprijed izgubljenu bitku jeste da promjeniš stranu. :D Srbi bili naoružani do zuba,Hrvati malo manje a mi htjeli da im nametnemo svoju volju.Po meni (a tog sam mišljenja oduvjek) mogli smo odgađati referendum i nezavisnost još koje vrijeme.Sve dok se ne dogovorimo ili dok se ne naoružamo i dobijemo podršku zapadnih sila.Ko albanci.Dobili državu a stradalo im manje ljudi nego kod nas na Alipašinom polju.Imali lobi,pare,pamet.A mi vjeru u svevišnjeg da neće dođi do belaja i šleper selama i tespiha iz bratske Turske.Sad niti imamo državu ni teritoriju,ni narod,budućnost...
Ma nismo mi odabrali stranu, oni nas nikad prihvatili nisu niti ce ikad, kad tad bi zapoceli rat te sproveli genocid, jer su samo na taj nacin mogli ostvariti vekovni san o svesrpskim zemljama. Odugovlacenje i odgadjanje Referenduma je znacilo ostanak u Milosevicevoj Jugoslaviji, svi buduci politicki sukobi bi od strane jebeni Evrope bili tretirani kao unutrasnje pitanje Jugoslavije, nije valjda da ti kontas da bi ti oni sto su medunarodno priznatoj drzavi svezali ruke embargom na naoruzanje, priskocili u pomoc? :-) Kako bi se Srbi tad ponasali, imali smo prilike vidjeti u u dijelovima BiH gdje otpora nije ni bilo- srpskoj politici je oduvijek cilj bio teritorija "ociscena" od drugih, valjda je to nakon svega sto se desilo zadnjih 200 godina jasno?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#956 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by malakh »

da se bih nije odvojila, bošnjaci, a i bosanski srbi bi ratovali pod okriljem zločinačke sao krajine i njima bi komandovali zločinci babić i martić, a toj sao krajini bi pripojili bihać, cazin, kladušu, banja luku, prijedor, bužim... ali našim bezmozgovićima to ne možeš objasniti i njima je alija kriv za loše vrijeme i kad padne kiša, a kamoli ne za sve što je državu zapalo.

ako je alija kriv za rat, pitam sve vas koji to mislite, kako je onda moguće da su već u februraru mjesecu 92., srbi sa grbavice bili naoružani do zuba i to kalašnjikovima, ručnim bombama i zbrojevkama? to se oni pripremili za ne daj bože?

kako je neko mogao zamisliti bosnu u jugoslaviji, kada se 91. godine marakanom orilo "druže tito tebe srbi lažu, oni vole đenerala dražu", a nije ni potrebno objašnjavati ko je i kako vodio navijače crvene zvezde i kakve je zločine po bosni taj draža počinio...

i sve i da se rat mogao izbjeći, tadašnja ideologija beograda nije. a ideologija je za 100 nijansi gora o rata.
PM72

#957 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by PM72 »

Ja nigdje ne pročitah da piše kako je "Alija kriv za rat".Naravno da nije kriv,krivci su u Beogradu i Zagrebu ali im je za ostvarenje ciljeva trebao bilmez poput Alije.Pehlivan koji je vjerovao samo svojim zatvorskim pajtosima a bolio ga ćošak za narod.Sve je bilo bolje od rata i stradanja.Uveo nas u rat ne sa jednim nego dva dušmana.Sad nemamo ni D od države.Da nije stranaca ovo bi se razletilo brže nego 1992.
palermo

#958 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

PM72 wrote:Ja nigdje ne pročitah da piše kako je "Alija kriv za rat".Naravno da nije kriv,krivci su u Beogradu i Zagrebu ali im je za ostvarenje ciljeva trebao bilmez poput Alije.Pehlivan koji je vjerovao samo svojim zatvorskim pajtosima a bolio ga ćošak za narod.Sve je bilo bolje od rata i stradanja.Uveo nas u rat ne sa jednim nego dva dušmana.Sad nemamo ni D od države.Da nije stranaca ovo bi se razletilo brže nego 1992.
Ti bogami kao da se niko drugi ne sjeća tog vremena. Neka bolan, pričekaj još tridesetak godina da pomremo mi koji smo to vrijeme živjeli, pa onda rahat prosipaj te ublehe
daddy-kool

#959 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by daddy-kool »

Alija je legenda bio, pitanje je šta bi se desilo da je bila neka slabija ličnost umjesto njega na čelu Bošnjaka.
orinoco

#960 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by orinoco »

BosnaOnlineOrg wrote: Sa pristalicama velikosrpske politike je samo Franjo Tudjman imao dobre poteze...Tako je i Alija trebao sa vama ispostovati dogovor pa 1995. god ko Franjo rascistiti nesuglasice...

Nemoj da relativiziras cinjenice...
S kim - "s nama"?
General War

#961 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

palermo wrote:
PM72 wrote:Ja nigdje ne pročitah da piše kako je "Alija kriv za rat".Naravno da nije kriv,krivci su u Beogradu i Zagrebu ali im je za ostvarenje ciljeva trebao bilmez poput Alije.Pehlivan koji je vjerovao samo svojim zatvorskim pajtosima a bolio ga ćošak za narod.Sve je bilo bolje od rata i stradanja.Uveo nas u rat ne sa jednim nego dva dušmana.Sad nemamo ni D od države.Da nije stranaca ovo bi se razletilo brže nego 1992.
Ti bogami kao da se niko drugi ne sjeća tog vremena. Neka bolan, pričekaj još tridesetak godina da pomremo mi koji smo to vrijeme živjeli, pa onda rahat prosipaj te ublehe
I ti isto tako...dzaba je i crno na bijelo i you tube ako se ne vjeruje u rijeci...opet ista mantra.
Nije se u sarajevo islo da se podrzi Alija vec da se skine jer se vidilo u sta ovo vodi, dzaba i sto nije jebavo ni ustav BiH vec na vlasti osto skoro dok je mogao disat kao predsjednik predsjednistva, opet simpatizerima zlatan i covjek koji je nesto spasio bosnjake, koji su sabrani u tor...dzaba...
orinoco

#962 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by orinoco »

Prvi, uvodni razgovor sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Sarajevu, Cutiliero je vodio 14. februara 1992. godine, ali je prvi nacrt plana podijeljen učesnicima pregovora na narednom susretu u Lisabonu 21. i 22. februara. Cutiliero je Radovanu Karadžiću (SDS), Mati Bobanu (HDZ) i Aliji Izetbegoviću (SDA) podijelio, nakon večere, "Izjavu o načelima novog ustrojstva Bosne i Hercegovine".

U delegaciji SDA u Lisabonu su bili, uz Aliju Izetbegovića, Haris Silajdžić i Rusmir Mahmutćehajić. Trojica tadašnjih čelnika SDA su se vratili u hotel i čitali taj kratki tekst naredna tri-četiri sata. U prvoj verziji papira koju su u noći između 21. i 22. februara 1992. godine čitali Izetbegović, Silajdžić i Mahmutćehajić, u prvom članku je pisalo da će se "BiH sastojati iz tri 'states' - države". Delegacija SDA se te večeri konsultovala sa delegacijom HDZ-a i potom odlučila da sutradan izloži svoje primjedbe Cutilieru. Lisabonski pregovori su se odvijali tako da je Cutiliero sa još jednim portugalskim i engleskim diplomatom sjedio u kabinetu, a onda je dolazila jedna po jedna stranačko-nacionalna delegacija: hrvatska, srpska, muslimanska, HDZ, SDS, SDA...

Trojka iz SDA je rekla Cutilieru da je na papiru vidjela samo "srpski prijedlog preveden na engleski jezik". Nakon takve rasprave, Cutiliero je na kraju razgovora u Lisabonu podijelio stranačkim i nacionalnim čelnicima iz BiH drugi papir. "U tom drugom papiru nisu više bile 'states' - države. Oni su to sad brzo prekvalifikovali u neku federaciju. Čak može se reći, i niže od toga, tako da se nisu više pojavljivale 'three states', sad su se pojavljivale 'three units', sad su to nazvali jedinicama. I dalje, ono što se tiče Sarajeva je izbačeno i Sarajevo više nije eksteritorijalno, nego je glavni grad i, eventualno, grad jedne od tih regija i tako dalje. Dakle, došlo je do izvjesnog poboljšanja, koje je sada vuklo ka jednoj federaciji, recimo, švajcarskog tipa, u kojoj bi onih četiri-pet funkcija ostale pri Bosni i Hercegovini, vrlo jakih funkcija, a to su banka, vojska, policija, zakonodavstvo, prava, ljudska prava itd. Međutim, ostaju i dalje regije na nacionalnoj osnovi, i to je ono čuveno suštinsko pitanje. Oni su nam podijelili i rekli da o tome ne traže naš komentar, to nam je nekakav prijedlog za razmišljanje do sljedećeg sastanka, njihovo viđenje stvari, kako oni vide pojedine funkcije, ako će biti regije, onda će trebati odrediti koje su funkcije regija, a koje funkcije države, i, naravno, problem kako bi se iscrtale te karte, to je posao koji je ostao da se uradi", objašnjavao je Izetbegović po dolasku u Sarajevo, tvrdeći da ništa nije ni potpisano, niti dogovoreno.

U lisabonskoj Izjavi koju je Cutiliero podijelio pisalo je da će BiH, "nakon nezavisnosti, biti nezavisna država, sastavljena od tri sastavne jedinice" - bez imena. Protumačeno je da riječ koja će se upotrebljavati za sastavne jedinice zahtijeva daljnje razmatranje. Pregovori su nastavljeni u Sarajevu 28. februara, zatim u Bruxellesu 7. i 8. marta i ponovo u Sarajevu 18. marta. Briselski pregovori u salonu "Elisabeth" na 26. spratu hotela Hilton, 8. marta, bili su zanimljivi novinarima zato što se Cutiliero tri sata zadržao u razgovoru sa Karadžićem, koji je sa sobom donio mape i tražio da se sve odmah potpiše. Potpisivanja u Bruxellesu, ipak, nije bilo. Peta runda razgovora trajala je u sarajevskom "Konaku" puna dva dana i noći - 16. i 17. marta, i okončana tek u prvim satima 18. marta. U prvoj tački sarajevske Izjave sada je pisalo da će "BiH biti država sastavljena od tri konstitutitivne jedinice, zasnovane na nacionalnom principu i uz uvažavanje ekonomskih, geografskih i drugih kriterija".

Ostalo je nejasno da li je sporazum potpisan ili ne, jer to ni sam Cutiliero, napuštajući Sarajevo, nije precizirao. Krajem rata u BiH, Cutiliero počinje borbu za dokazivanje kako je njegov plan predstavljao propuštenu priliku za zaustavljanje rata u BiH. U pismu Economistu od 9. decembra 1995. godine, Cutiliero je napisao: "Uredniče, u vašem članku o Bosni (25. novembar) kažete da smo u februaru 1992, prije početka rata, 'Lord Carrington i ja skicirali ustav koji bi pretvorio zemlju u konfederaciju kantona švicarskog tipa. Muslimani su odbili da prihvate sporazum koji su vidjeli kao dezintegraciju Bosne'. Nije baš tako. Nakon nekoliko rundi pregovora, sve tri su se strane (Muslimani, Srbi i Hrvati) 18. marta 1992. u Sarajevu složile sa 'principima za buduće ustavno uređenje BiH' kao osnovom za buduće pregovore. To je nastavljeno, mape i ostalo, sve do ljeta, kada su Muslimani odustali od sporazuma. Da to nisu učinili, bosansko pitanje je moglo da bude riješeno ranije, sa manjim gubitkom (uglavnom muslimanskih) života i zemlje. Budimo fer, predsjednik Izetbegović i njegovi pomoćnici su, od onih stranaca čije namjere nisu bile loše i koji su mislili da oni znaju bolje, ohrabreni da odbace dogovor i bore se za unitarnu bosansku državu", napisao je Jose Cutiliero, tada generalni sekretar Zapadnoevropske unije (WEU).

Optužba je bila adresirana na tadašnjeg američkog ambasadora u SFRJ Warrena Zimmermana. I Izetbegović i Zimmerman su porekli takav američko-bošnjački dogovor o odbacivanju Cutilierovog plana. U jednom razgovoru za Vreme, Zimmerman je rekao: "Vidio sam ga kada se iz Lisabona vratio u Sarajevo. Rekao mi je da je sklopio sporazum, ali da mu se sporazum ne sviđa. Ja sam mu rekao: 'Ako vam se ne sviđa, zašto ste ga potpisali?' Ja sam ga nagovarao da ne povuče svoj pristanak, jer je pozicija moje vlade bila da ćemo podržati sve što tri strane dogovore sa Evropskom zajednicom. New York Times je to pogrešno predstavio čitaocima, a srpska štampa je to kasnije bezbroj puta ponovila." Spominje se članak Davida Bindera u New York Timesu iz augusta 1993. godine ("U.S. policymakers on Bosnia admit errors in opposing partition in 1992"): "U Lisabonu, 23. februara 1992, svojom izjavom su trojica bosanskih lidera podržala prijedlog da republika postane konfederacija podijeljena u tri etničke regije. Izetbegovićevo prihvatanje podjele, koja je osporila njemu i njegovoj muslimanskoj partiji dominantnu ulogu (!) u republici, šokiralo je američke kreatore politike. Kada se vratio u Sarajevo, nazvao ga je ambasador Zimmerman i pitao zašto je potpisao kada mu se ne sviđa plan."
Arhiva Dani
215
madner

#963 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Nije zonglirao, dao je kroz koaliciju SDSu mogucnost opstrukcije priprema. Isao je na opciju dogovora, sve koje su bile za vojnu opciju je odstranio, ili nije dao dozvolu za akciju. Recimo poslje Bjeljine je u Aprilu 92 zabranio TO akciju da ne provocira Srbe ili JNA.
Zabranio TO akciju?
Kakvu akciju?
Knjiga Hasana Efendica, prvog komadanta TOBiH, Ko je branio Bosnu.

Efendic trazi 3 puta odobrenje da blokira preostale jedinice JNA u kasarnama i uzme oruzje TOBiH. Cak ni uzimanje oruzja nije odobrio.

Knjiga izasla 1998.
tandmand

#964 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by tandmand »

Nije nas Alija uveo u rat. Vukovar se odavno bio poravnao, da li je i za to bio kriv Alija? U Hrvatskoj su se SAO krajine već formirale i to većinom se naslanjale na granicu BiH. Da li neko vjeruje da nismo izašli na referendum, da bi ostala neka krnja Jugoslavija sa priraslim SAO krajinama na zapadu. Zamislite to, krnja Jugoslavija sa još jednom federalnom jedinicom na zapadu - Republika Srpska Krajina (RSK) a u sredini slobodarska građanska BiH u kojoj je 24.oktobra 1991. formirana Skupština srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Ma hajte molim vas ... Srbi već složili Puzzle.

Srpska agresija je kao oluja koju ne zanima kako se zove teritorija na koju će se sručiti, niti njeno administrativno uređenje. Može biti krnja Jugoslavija, SR BiH ili nezavisna Republika, nebitno je, jer je to njima samo prolazna faza ka Velikoj Srbiji. Alijina odgovornost je bila da narod pripremi za tu oluju i sva njegova krivica je u tome defanzivnom domenu.
daddy-kool

#965 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by daddy-kool »

orinoco wrote: ...Cutiliero...
:-)

Kakav crni Cutilierov plan!?

Otvori posebnu temu o ovom mirovnom planu, pa da ne idemo u offtopic.
orinoco

#966 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by orinoco »

daddy-kool wrote:
orinoco wrote: ...Cutiliero...
:-)

Kakav crni Cutilierov plan!?

Otvori posebnu temu o ovom mirovnom planu, pa da ne idemo u offtopic.
Nije tema Cutiliero, već Alija Izetbegović. Izvini što ti smeta :D
cyprus

#967 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by cyprus »

belajboy75 wrote:
cyprus wrote:Vidim popularna ova tema pravo... Trudim se ignorisati, ali stalno mi iskače...

Zato kontam, haj što ne bih i ja šta napisao... Doduše, ne mogu napisati ništa naročito novo u odnosu na stvari koje sam ranije pisao o ovoj temi...

Alija je kao čovjek vjerovatno bio dobar, tj. dobronamjeran... Naravno, za čvrstu ocjenu moraš poznavati čovjeka lično i to dobro, zato ide ovo "vjerovatno"... Ali eto, kažem da je takav dojam ostavljao...

Međutim, u političkom smislu, Alija je bio pogrešan čovjek u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu... Mladoj multietničkoj državi je trebao lider koji će steći bar djelomično povjerenje kod pripadnika sve tri etnije... Alija, kao muslimanski/bošnjački kleronacionalista, to nikako nije mogao biti... On je bio etnički, a ne državni lider! I to je glavni problem sa njegovim likom i djelom (plus što se okružio katastrofalnom garniturom likova)...

To što je njegova politika spram drugih naroda bila tolerantnija nego Karadžićeva i Bobanova (jaki parametri za poređenje :roll: ), ne znači da je on bio dobar državnik... On, odnosno politička opcija kojoj je pripadao (teško mi je procijeniti koliku odgovornost nosi on, a koliku ljudi oko njega), učinili su premalo na promociji ideje Bosne i Hercegovine kao istinski multietničke i multikulturne zemlje (to je jedina ispravna i moguća ideja Bosne i Hercegovine)... Čak su mnogim svojim djelima i gazili takvu ideju... Time su, djelomično nesvjesno, a djelomično svjesno, doprinijeli realizaciji SDS-ove politike o razdvajanju naroda...
Šta je po tebi rahmetli Alija Izetbegovic mogao 1992 ?
Multikulti Armija ,Vikic ,mnogi drugi dok HR zbog svojih interesa ustaskog lobija hercegovine nije odvojila svoje katolike u HVO jel tako ili grijesim ??Jovan Divljak ,mnogi pravoslavci koji su branili Bih .
Unutarnja mafija ,krimosi ,itd ...oruzje treba stici preko HR ,ovi blokiraju i ucijenjuju .
Izbjeglice primili iz BiH kao fasada da pomazu Bih ,a vamo dogovori sa Milosevicem ,otimanje Hercegovine ,pametnom dosta .
Covjek bio u osinjem gnijezdu i Respect da je Bih kakva takva opstala.To što je narod dirao ruke od svega je druga stvar .Dokaz da je Dejton najlosije rijesenje ,hebes kucu sa tri gazde .Primjer trenutno peljeski Most .
Izetbegovic argumentovao i trazi interese Bih ,a ova ostala dvojica lijepo ga odjebu jer gledaju interese drugih drzava .Pametnom dosta .Hvala
Kao prvo - nije Alija mogao ništa... Kao drugo, pogotovo ne 1992. godine... Kao što rekoh - pogrešan čovjek u pogrešno vrijeme...

Alija nije mogao ništa, jer je bio čovjek koji je došao iz takvog miljea... Ne možeš očekivati od mladomuslimana da bude uspješan državnik i lider multietničke i multikonfesionalne države... Jednostavno ne možeš... Pogrešan čovjek...

Druga stvar, devedeset druge je već bilo kasno... Tada je projekat razdvajanja naroda ušao u finalnu (fizičku) fazu... A razdvajanje je počelo 1990. godine... Da je imala više mudrosti i državotvorne svijesti, muslimanska/bošnjačka politička elita je morala već tada drugačije djelovati... Da je imala mudrosti nikada ne bi išla u stvaranje jednonacionalne plemenske partije... Na taj način je postala samo partner velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici u njihovoj zajedničkom cilju razdvajanja naroda i rastakanja bosanskohercegovačkog društva... Da li su to uradili svjesno, ili samo zato što od drveta (rušenje komunizma) nisu vidjeli šumu (ono što slijedi), dalo bi se diskutovati...

Dakle, kada se sve to istjera na čistac, evo jednog pitanjca: kada su mu na stolu ostale samo dvije opcije, koju je trebao odabrati neki prosječan bosanski Srbin? Mladomuslimana Izetbegovića? Ili Karadžića, koji kakav god da je, njegov je? Zamisli se u koži nekog Srbina devedeset druge, ono normalnog, dotad nacionalno neopterećenog, i probaj sebi odgovoriti na pitanje - šta bi ti izabrao? Podsjetit ću te i da su oni koji su izabrali ovo prvo, većinom se kasnije osjetili popišanim zbog toga...

O Alijinim zaslugama kao etničkog/plemenskog lidera se može govoriti... Možda tu ima i nekih dobrih stvari koje je izvukao za svoj narod (zavisno kako se gleda)... Međutim, diskutovati o njemu kao državnom lideru, o tome kakav je učinak njega, njegove politike i njegove političke stranke na državu Bosnu i Hercegovinu, po meni nema smisla... Bez ikakve dvojbe - katastrofalan...
daddy-kool

#968 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by daddy-kool »

Image
palermo

#969 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

General War wrote: I ti isto tako...dzaba je i crno na bijelo i you tube ako se ne vjeruje u rijeci...opet ista mantra.
Nije se u sarajevo islo da se podrzi Alija vec da se skine jer se vidilo u sta ovo vodi, dzaba i sto nije jebavo ni ustav BiH vec na vlasti osto skoro dok je mogao disat kao predsjednik predsjednistva, opet simpatizerima zlatan i covjek koji je nesto spasio bosnjake, koji su sabrani u tor...dzaba...
i šta kažeš jarane, ne vjeruje se you tube..... :D ma ja neobrazovana rulja, niti čita pravu literaturu niti gleda you tube, a hoće da pametuje :D
stakasa

#970 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by stakasa »

tandmand wrote:
Nije nas Alija uveo u rat. Vukovar se odavno bio poravnao, da li je i za to bio kriv Alija? U Hrvatskoj su se SAO krajine već formirale i to većinom se naslanjale na granicu BiH. Da li neko vjeruje da nismo izašli na referendum, da bi ostala neka krnja Jugoslavija sa priraslim SAO krajinama na zapadu. Zamislite to, krnja Jugoslavija sa još jednom federalnom jedinicom na zapadu - Republika Srpska Krajina (RSK) a u sredini slobodarska građanska BiH u kojoj je 24.oktobra 1991. formirana Skupština srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Ma hajte molim vas ... Srbi već složili Puzzle.

Srpska agresija je kao oluja koju ne zanima kako se zove teritorija na koju će se sručiti, niti njeno administrativno uređenje. Može biti krnja Jugoslavija, SR BiH ili nezavisna Republika, nebitno je, jer je to njima samo prolazna faza ka Velikoj Srbiji. Alijina odgovornost je bila da narod pripremi za tu oluju i sva njegova krivica je u tome defanzivnom domenu.
Da, ali je istini za volju vazno i podvuci da je narod koji je predstavljao mahom bio nespreman da prihvati gole cinjenice. Da je kojim slucajem SDA Bosnjacima podjelila besplatno kalasnjikove u februaru 92-e dobar dio bi puske uredno vratio u prvu stanicu MUP-a. Alija nije bio dorastao zadatku ali je manje vise slika naroda koji ga je iznjedrio
Fudo387

#971 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

madner wrote:Knjiga Hasana Efendica, prvog komadanta TOBiH, Ko je branio Bosnu.Efendic trazi 3 puta odobrenje da blokira preostale jedinice JNA u kasarnama i uzme oruzje TOBiH. Cak ni uzimanje oruzja nije odobrio.Knjiga izasla 1998.
Gluposti.

palermo wrote:i šta kažeš jarane, ne vjeruje se you tube.....
:lol:

Ovo je, mora se priznati jedan od jacih bisera.
Rek'o Efendic, ima na youtube....matero mila.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#972 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by malakh »

bilmez poput alije, zanimljivo.

možda je alija mogao uraditi što i abdić ili ti ga izabrati stranu i šta bi on za tebe sada predstavljao? ili je možda trebao sačekati da se srbi sklone iz svih jačih kasarni u bih, pa da se naoruža ili možda pustiti narod da ih naoružani srbi pljačkaju i maltretiraju dok se ne steknu uslovi za "mirno" odvajanje?

za razliku od 92. godine imamo kakvu takvu državu i trebamo je čuvati ko oči u glavi, a o razlijetanju bi se moglo diskutovati. jer teško skupiti hrabrosti i ponovo pokrenuti neki referendum o odvajanju teritorije, a danas u bih ne postoje takvi političari... :wink:
ušće

#973 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by ušće »

palermo wrote:
Svašta sam ovdje pročitao ,a ponajviše nestina i laži ...ovaj gore "Rezervni drot" je jedno milion puta hebo mater Aliji i što direktno što indirektno optužio za početak rata :
Da krenemo redom:
1)Alija je senilni nesposobni dedo koji je držao ključeve rata i svakog drugog političkog zbivanja u BiH
-kako to da pored tolikih sposobnih komunistički školovanih kadrova jedan Nesposobni senilni dedo ima veću moć od njih ,meni se čini da je više bilo bjež guzicom u kraj a mi ćemo kasnije "uletjeti "ovdje jedino izdvajam rah.Nijaza Durakovića koji je i prije Alijinog Alije osjetio i javno rekao šta to preko Drine guši Bosnu .
2)Rezervni drot i još po koji mislilac vele što nije čekao kao Kosovo.
-Naravno glup kao rezervni drot nezna šta je Kosovski narod 40 i kusur godina preživio još dok se za red bar malo znalo koliko je ljudi samo tako pojeo mrak ,pobijeno i raseljeno .
3) Nije Alija ni Nijaz niti bilo ko mogao spriječiti rat Srbi su to odavno planirali (afera Fočatrans sept.1990 god i čuveni Zgonjanin dozvoli da se formira srpsko prevozničko preduzeće u kojem se Bošnjaci nisu smjeli voziti.-PS Rezervni drot bi bio sretan da su Fočanske muslimane tad već poklali jer bi sad bio rahat bez njih ) ) prvi izbori nov.-dec-1990 god. a gdje je Alija bio tada .Mora da je smišljao kao će nosati mošti Lazarrove hebo vas on.

Alija je puno pogrešnih poteza napravio i danas te njegove greške ispaštmo ,a najveća mu je što odmah po stupanju na vlast nije kao Hebeni bravar iz Kumrovca sve političke protivnike pohapsio i usudio rat bi bio čistiji i sad bi svi bili mirniji .Hebo bolan merhamteluk niti bi ga oni nam tad dali niti bi ga sada ponovno imali .

I još nešto nemoj te se zavaravati lijepim riječima "multi-kulti " brigada.-1992 nije pomoglo nikom što se zvao Jovan a bio osunećen nit što je bio Šaban ,a bio kršten nit što nije vjerovao ni u jednog boga ,svi su oni bilo samo obilježena stoka za klanje .Dragi moji "ko nas bre zavadi " zapamtite i prenesite dalje najveće zločine u BiH nisu počinili pripadnici Radikala i Šešeljovi četnici već komšije i drugovi za koje smo bili spremni dati život. oni su tada kao i sad ispod partijske knjižice nosili kamu ...partijsku za pokazati kamu za naplatiti .
palermo

#974 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

cyprus wrote:
Kao prvo - nije Alija mogao ništa... Kao drugo, pogotovo ne 1992. godine... Kao što rekoh - pogrešan čovjek u pogrešno vrijeme...

Alija nije mogao ništa, jer je bio čovjek koji je došao iz takvog miljea... Ne možeš očekivati od mladomuslimana da bude uspješan državnik i lider multietničke i multikonfesionalne države... Jednostavno ne možeš... Pogrešan čovjek...

Druga stvar, devedeset druge je već bilo kasno... Tada je projekat razdvajanja naroda ušao u finalnu (fizičku) fazu... A razdvajanje je počelo 1990. godine... Da je imala više mudrosti i državotvorne svijesti, muslimanska/bošnjačka politička elita je morala već tada drugačije djelovati... Da je imala mudrosti nikada ne bi išla u stvaranje jednonacionalne plemenske partije... Na taj način je postala samo partner velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici u njihovoj zajedničkom cilju razdvajanja naroda i rastakanja bosanskohercegovačkog društva... Da li su to uradili svjesno, ili samo zato što od drveta (rušenje komunizma) nisu vidjeli šumu (ono što slijedi), dalo bi se diskutovati...

Dakle, kada se sve to istjera na čistac, evo jednog pitanjca: kada su mu na stolu ostale samo dvije opcije, koju je trebao odabrati neki prosječan bosanski Srbin? Mladomuslimana Izetbegovića? Ili Karadžića, koji kakav god da je, njegov je? Zamisli se u koži nekog Srbina devedeset druge, ono normalnog, dotad nacionalno neopterećenog, i probaj sebi odgovoriti na pitanje - šta bi ti izabrao? Podsjetit ću te i da su oni koji su izabrali ovo prvo, većinom se kasnije osjetili popišanim zbog toga...

O Alijinim zaslugama kao etničkog/plemenskog lidera se može govoriti... Možda tu ima i nekih dobrih stvari koje je izvukao za svoj narod (zavisno kako se gleda)... Međutim, diskutovati o njemu kao državnom lideru, o tome kakav je učinak njega, njegove politike i njegove političke stranke na državu Bosnu i Hercegovinu, po meni nema smisla... Bez ikakve dvojbe - katastrofalan...
:D e drug moj, pa bila je multietnička partija, Savez komunista BiH i znaš li kako je u to vrijeme funkcionirala, .....da ja sada tebi prepričavam sjednice Saveza komunista BiH....recimo izlaganja Dare Đurašković, Miće Carevića, onaj osjećaj bespomoćnosti koji je obuzimao Bošnjake dok su to slušali......sviđalo se to nekome ili ne ali do formiranja SDA praktički nije bilo artikulirana glasa iz Bosne i Hercegovine

Možda je uticaj Alije Izetbegovića i bio katastrofalan, ali se sa priličnom dozom vjerovatnoćže može reći da bez njega teško da bi danas bilo i Bosne i Hercegovine......e sad, što i mnogi u tome ne vide ništa katastrofalno je više do njih nego do Alije....
tandmand

#975 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by tandmand »

cyprus wrote:
Ovdje si apsolutno u pravu! Ali zamislimo da SDA nije postojala i da su svi muslimani glasali za Savez Komunista i Nijaza Durakovića. Ti neopterećeni Srbi bi se priklonili zadnjim komunistima, no da se ne lažemo to je minoran broj u odnosu na one koji bi krenuli u stvaranje Velike Srbije. BiH nije bila federalna jedinica koja egzistira u izoliranim uslovima. Jugoslavija se raspala ... Rat u u Hrvatskoj, SAO krajine, Karadžić ... Desilo bi se opet šta se desilo. Samo eto možemo zamišljati neki film kako bi se partizani Nijaza Durakovića suprostavili Karadžićevim četnicima i mutiranoj JNA. Na kraju bi opet ispala agresija na muslimane.

Svi zanemaruju jednu činjenicu - Jugoslavija više nije postojala jer je nisu željeli Srbi i Hrvati - umrla u Vukovaru.
Last edited by tandmand on 14/08/2017 23:28, edited 1 time in total.
Post Reply