Trebam te wrote:crazy_diamond wrote:Fudo Bosna wrote:@crazy
Dobro je da uopce bude zaposljavanja, mada ne vidim da ce to bas biti nesto masovno, jedan hotel ili pansioni ne privlace bas neke hiljade i hiljade novih uposlenika, ove "agencije za prodaju i travel agencije" , gazda Arap i maksimum 2 uposlena, Arapske lokante, restorani 2 uposlena kuhara, rostiljdjije i sl i to od " zvijezde do zvijezde", itd..., na novom " turistickom " , naselju po koji bastovan Bosnjo ili domari(citaj sluge), nece se bas neckati ni birati i ako i faks imaju, "daj sta das", da se prezivi. Ali nije to velik broj uposlenika.
Kako ce "natjerati" da radi za njega, pitanje ti nema elementarne logike, ili mislis da 70000 nezaposlenih , samo u Sarajevu , eto kao, moze da se, "necka", kao moze da "bira" vrstu posla ili velicinu nadnice, to ti je zesci "supljak" !
Ne nece morati " samo kod njih", moci ce da "bira" kod ono malo nasih poslodavaca, sto je nedovoljno ili da kao u prosloj godini, nazalost njih 75000 , uglavnom mladjih od 35 godina, trajno ode iz zemlje u pecalbu, "trbuhom za kruhom", izbor bas nije "cemu", zar ne ?
previse ti to gledas povrsno druze, ja i vecina mojih kolega sad kad poslovi dobro idu i non stop se nesto gradi, uvijek trazimo nove radnike, pogotovo kako nam mnogi odlaze u eu, ima i u mojoj opstini 7 000 na birou, i nama treba 50 radnika, ne mozemo naci ni deset druze, i od tih 10 koji uopce hoce da pokusaju, petorica ako ostanu da rade veliki je uspjeh, deveram ja s tim i kazem ti iz prve ruke, pusti ti cifre, to je nebitno, dodju neki momcici, radili bi, hajd dobro je kontam, al qrac, rade koji dan i vele nije ovo za mene, dosta ima i slobodnih umjetnika koji kad neke pare zarade odustaju, ima svakojakih primjera da ti ne pricam na siroko, rijetkost su od ovih koji su na birou da hoce ljudi zapeti, da se hoce uciti u poslu da mogu napredovati, mladje generacije vecinom nesto lijeno,metiljavo,umjesto radno vise filozofski nastrojeno, ima i drugih slucajeva,momci zavrsi neki fakultet, pametni i bistri, ne mogu dobiti poso kao profesori,cekaju i ne mogu vise cekati, i dodju da rade na gradjevini, i dobro rade i brzo uce, brzo nabijaju kvadraturu i kad od roku od dva tri mjeseca se ispraksaju pa pocnu izlaziti na milju i po-dvije, vele j... fakultet, takvih mi je zao sto rade u prljavstini, al jbg malo je takvih
tako je i u sarajevu, jos je gore u sarajevu fudo moj nego u manjim gradovima gdje se malo manje ljudi prave da su gospoda, iako taj sindrom je zahvatio i najzaostalija sela dje omladina nit hoce na njivu,nit na gradjevinu,nit polaze za kamion da bude sofer, nit se skoluje nit koji qrac, a samo pomaga, bitno je da je u selo dosao internet, da se ima na cemu dangubiti i filozofirati, tu je nas jedan veliki problem, cak mozda i gori od politickih zahebancija koje se opet i nekako mogu srediti, ti mladi koji su cifre na birou malo vrijede nazalost, mnogi od njih,kad vidimo nase generacije, i generacije nasih oceva, kako koja generacija sve smo vise metiljavi,rad i para se sve manje cijene.
u sarajevu i vecim gradovima situacija je jos gora, dosta tih cifri na birou cine mladi ljudi lijeni,umisljeni, koji nece raditi ni za arapa,ni za oca rodjenog, zicaju se od roditelja, bitno je da imaju telefon,cvike,markicu koju za kafu itd, kad ponudis mu posao smije ti se, takvih je dosta medju tih 70 000, onda imas dosta radnika propalih preduzeca nekadasnjih koji su u poznim godinama i nisu vise ni sposobni za ozbiljniji poso, ima i koji su sposobni, al da im je opet samoupravljanja da rade al da ne rade kao sto su nekad naucili, ima i dosta koji bi radili, al da je na budzetu sta, dobre pare al malo rada, pa se ceka neka stela kakav privatluk za njih, ima domacica dosta ciji muzevi solidno zaradjuju pa nemaju one potrebu da rade, i na kraju najveci broj onih koji su na birou, al rade na crno, tako da ti statisticki podaci ne vrijede bogzna, ako vidis 70 000 na birou, ne znaci to 70 000 ljudi koji samo cekaju da ih neko zove, pogotovo da ih arap neki zove, i to ti je hebada i za nase drustvo, a i za arape ukoliko im bude potrebno dosta radnika, pitanje je koliko ce ljudi moci naci da im rade i za dobre pare
Vjerovatno se bavis nekim malim privatlukom i pokusavas opisati svoje iskustvo odnosa radnik-poslodavac.
Nece radnik otici od tebe a niti mijenjati posao u koliko radi 40 sati sedmicno, uz pristojnu platu da moze prezivjeti oko 1200KM i naravno uredan placene drzavne obaveze.
Ljudi ne trebaju raditi za novac od kojeg jedva sastavljaju kraj sa krajem! Puko prezivljavanje je pokupiti 10-ak mladica da nadnice za sitne pare ...Problem je sto nasa politika drzi mladog covjeka da bude bijeda i tako psihicki je mladi covjek doveden u situaciju samo da misli kako ce danas prezivjeti...zatvara ga i pravi zavisnim!
Sad kad dovedemo Arape, koji perfektno znaju kako tretirati fukaru, na..ebali smo ko zuti!
Bogami odlaze i oni koji su izlazili preko dvije hiljade mjesecno, radi se istina vise od 40 sati sedmicno, no to nije problem neki, uglavnom se radi po kvadraturi, radnici dobiju apsolutnu slobodu, recimo radi se arapsko naselje, nasi ljudi rade za arape te menadzerske poslove,ugovori se cijena, rokovi itd, ja iskalkulisem isplatili se po kvadratu, i ozezi, moji radnici i ja ne vidimo ni jednog arapa,radnici posto se radi po kvadratu imaju apsolutnu slobodu, ja sam stotinjak kilometara daleko, ljudi su uhodani nema potrebe provjeravati ih nista, ne tjeram ih ni ja ni arap da se razgule,mogu komotno raditi i 20 i 40 i 60 sati,oni sebi odredjuju, i sad zavisi koji tempo sebi zadaju, i koliko su uhodani, normalnim tempom mogu zaraditi milju radeci 40 sati, kad rade istim tempom 50 sati mogu preko milje, kad ubrzaju tempo i rade 60 sati idu i daleko preko dvije milje, i ne bune se,to im godi,godi i meni kako god, demokratija je potpuna, ako hoce na more,ubrzaju, zarade vise, sedmicu slobodnu sami sebi odrede, ako im je stalo najvise do zarade deru sve dok ima posla, a ima uvijek uglavnom, gazda ako je imalo pametan mora cijeniti radnika,uglavnom su i gazde to isto nekad radile i nema tu nekih problema
Al opet se desava da napustaju, dobri radnici u njemackoj mogu zaraditi i tri-cetiri puta vise od dvije milje, ne mogu ih ja natjerati da ostanu,i razumijem ih,rastanak je prijateljski, vidi im se u ocima da tako kazem da se nelagodno osjecaju sto napustaju,izvinjavaju se itd jer i tu im nije lose bilo, neki odrade tamo par mjeseci i vrate se, i ponovo se zaposle kod mene,nema tu nikakvih problema, svako mora pokazati koliko vrijedi,i gazda i radnik, i svi znamo sta je bolje i niko nikoga ne sprecava, jer ako si ti kao gazda paksu i gledas da zahebes radnika,neces daleko dogurati,kratkorocni su ti sicari, radnici nisu budale,brzo procitaju sve i prenosi se prica, i ako si dospio na glas da te zaobilaze, mozes se halaliti s poslom i zaradom,tako je barem u bransi i mom okruzenju, u nekim bransama je dosta teza situacija, to se vidi, kod nas ima posla i potrebe za radnikom i tako se namecu pravila sama po sebi, gdje nije taj odnos ponude i potraznje, kao npr u ugostiteljstvu,trgovini itd gazde jos uvijek mogu drzati i nalaziti radnike za mizerne plate, al i to se mijenja kako posao raste, i zato su nama bitne investicije, narocito ove kao arapi sto rade, jer u kratkom vremenu raste potraznja i sad recimo onako u praksi,ako onaj buroy zazivi,trebat ce tu na stotine konobara,gdje ce ih naci, iz onih kafica i hotela u kojim rade vec za 600 maraka,jer ce im arap nuditi hiljadu, pa ce onda i domaci gulikoza morati dizati platu jer u protivnom njemu valja kecelju i tacnu,i tako to ide
Sto se ticec ovoga da ce nas arapi tretirati kao fukaru,nema od tog nista,placat ce sigurno za isti poso dosta vise nego nase gazde koji su na papiru dobri bosnjani, u praksi svoju bracu bosnjane gule kao da nisu braca, i gore,kao da nisu ljudi, imamo mi robovlasnicki sistem medjusobno bez arapa, zajasi radnika koliko god moze,i daj mu da ima za jesti da ne crkne od gladi da bi ga i sutra jaho, ima toga jos uvijek i bez arapa, i jedini pravi i djelotvorni lijek za to je da se zakon ponude i potraznje mijenja u korist radnika, a mijenja se kad posao i pare dolaze sa strane i napravi se neka nova ravnoteza,to je jedini siguran lijek.sve drugo se moze smuljati,zaobici,potplatiti,zaprijetiti,uslovljavati itd,
Kad govorimo o velikim investicijama, mnogi odmah racunaju ogroman broj ljudi manje na birou, al ne ide to bas tako, u te nove poslove vecinom bolje placene uglavnom ulijecu oni ugnjetavani radnici koji napustaju postojece slabije placene poslove, kao sto i u njemacku idu uglavnom oni koji su i ovdje radili nesto za male pare, raja na birou se tesko podize, ali svaka nova investicija popravlja situaciju na vise nacina
Arapska navala ima i siri znacaj od onoga sta se prica, mozda nam je to i poslednja sansa, problem odlaska u njemacku je puno opasniji od arapskog interesa, treba to i tako malo gledati, jer arapski novac ce mnoge ovdje zadrzati, ako ga odbijemo svojim tipicnim budalastinama, sta ce najkvalitetniju radnu snagu ovdje drzati, nece ni grunt, ni sto mozemo hodati po vrelu bosne bez da gledamo arape, zato se ova sansa mora koristiti a ne siriti neki strah,udarati dumangije neke o ugrozenosti,opasnosti,tajnim planovima i projektima zavjere, a nigdje niko realan argument da iznese,sve klasicna suplja ona bosanska kad ne mozes skontati osnovne zivotne stvari, a kontas se u tajne planove i sta dole neki fahdovi, selefijski finansijeri i p materine ko fol pripremaju,pa angazuju desetine hiljada arapa da ovdje kupuju, pa ce ko biva ovo,ono,samo ljudi manje suplje a vise realnosti i bice svima bolje