Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Fudo Bosna

#951 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Hafis wrote: Ne ide ti teorija. Nemoj svoju bolest prebacivati na drugog.
Čuj kršćanski talibanat :) Kršćanski ISIL za stvaranje islamske države.
Šta je idući izum multietnićaru iz Dejčića (đe ti je to, ozbiljno?)
Očekujem poplavu kovanica tipa: Kršćansko-islamskoradikalni. kršćansko-selafijski, kršćansko-samoraznoseći, kršćansko-mudžahedinski.... :skoljka:
Ja kad sam još kao dijete vodao strance do Starog mosta, Bišćevića čoška i dr. za honorar, ti si još u svojoj seoskoj školi učio što znači izraz ''turist''.
I da se poslužim pametnom izrekom jednog čuvenog forumaša: Dosta to govori o tebi a da nisi ni svjestan (Valja li ova :) )
Itekako ide jer kako drugačije nazvati teritorij koji se na svakom koraku obilježava kršćanskim vjerskim simbolima, daju nazivi ulica po ustaškim bojovnicima iz IIWW, dijele djeca u školama po nacionalnoj pripadnosti, napadaju drugi i drugačiji već kršćanska verzija talibanata. To što se tebi taj naziv ne sviđa svakako nije moj problem i problem Sarajeva već sredine u kojoj si kulturološki stasao uz takve vrijednosti pa ti se čine normalnim. :oops: To je fenomen prisutan možda još samo kod talibana i teritorije koju kontroliše ISIL i naravno HDZ. Eto pa u takvom okruženju je normalno da djeca vodaju turiste a ne ozbiljni punoljetni turistički vodiči, slično kao u Kandaharu što djeca po ulici prepordajom jeftine kineske plastike zarađuju za život. Rekoh več kršćanski talibanat ili džamahirija ako ti je lakše...mada ona na arapskom znači republika.
:thumbup: !

Konacno da se slozimo oko neceg! U tom dijelu jedine nam Domovine, nazalost ima pojedinaca, za koje je i "glasovita RS", demokratija tipa Svice...

Od njih normalni Hrvati, Zagrepcani pogotovu, zaziru i za njih su ovi iz Zaljeva, cak i uzor u pogledu demokratije i postivanja drugog/ drugacijeg !
Bodkin

#952 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Bodkin »

Sigurno :mrgreen:
Trebam te

#953 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Trebam te »

Lose, jer mi nismo uredjena drzava. Arapi imaju veoma specificno ponasanje, odnos prema ljudima poslu zajednici, tako da klima ne uredjene drzave njima jako odgovara za sve vrste malverizacija...

Onda, trebamo se pitati " A koja vrsta arapa dolazi nama"? po svemu sudeci gledajuci njihov porfil na Butmir aerodromu, to su djeca ciji su djedovi ili malo stariji ocevi bili beduini, neka vrsta novopecenog srednjeg staleza...sa molo vise novca od nas ali bahata beduinskog ponasanja, u vecini slucajeva prva ili eventualno druga opismenjena generacija. Ipak smo mi evropski narod i mi se daleko vise asociramo sa evropskom kulturom. Neko koje radio u tim zemljama zavljeva moze bolje pojasniti stvar.

Bogati, civilizovaniji i vise generacijski skolovaniji, radije odlaze u mondeska evropska ljetovalista, ganjaju prestiz i sve sto prestis prati...Ako su to Arapi koji metu ulicama sa crnim odorama, onda slabo nam se pise... :roll:

Ne daj Boze sluziti Arape :skoljka:
Sanjarko

#954 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

biscanka2 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=xmTAEuyJMZ8
Dobra reportaza radita u desetom mjesecu 2015 godine.
Prikaz pozitivnih i negativnih primjera medicinskih turista u bavarskoj kojih je iz arapskih zemalja
svake godine oko 20% vise.
Pa ko njemackim vlada i ima vremena nije lose ( korisno je) pogledati. :D
Ne znas ti nist o demografiji.
TFR u Dojchu 1,2 i to sa svim turistima ne samo iz Arapskih zemalja.
Sanjarko

#955 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

Fudo Bosna wrote:
Gojeni H wrote: torbicom ga

Srdacan pozdrav !

:bih:
!
To sam Ja.
Valjda znas malo sege primit na svoj racun.

http://forum.klix.ba/arapi-u-bih-dobro- ... #p12877519
:kiss: i za te.
:kiss: i za Fudu.

Torbicom ih Fudo.
Torbicom.
Nisi se Fudo zbog ovog naljutio valjda.
Ovo je bezlazena sala, mala sala.
Sta da te neko vrijedza.
Ej Fudo sta sam Ja u zivotu i sala i uvreda primio pa nikome glavu ne skinuh i na nikoga se
ne naljuti dozivotno.
Ljudski je i Grijesit i Prastat.

Pozdrav i tebi Fudo. :kiss:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#956 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

ljevicari se jadni satrase izjednacavajuci isis s nekim imaginarnim christendomom
a crkve prazne niko ne posti niko ne zivi po vjeri a s druge strane stotine i tisuce mladica na listama za bombase
ginu za vjeru i idu u rat

bolan ako laze koza ne laze rog mozes sebe lagati jedno vrijeme ali ne mozes ljude sve
Hafis

#957 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Hafis »

Hafis wrote: Ne ide ti teorija. Nemoj svoju bolest prebacivati na drugog.
Čuj kršćanski talibanat :) Kršćanski ISIL za stvaranje islamske države.
Šta je idući izum multietnićaru iz Dejčića (đe ti je to, ozbiljno?)
Očekujem poplavu kovanica tipa: Kršćansko-islamskoradikalni. kršćansko-selafijski, kršćansko-samoraznoseći, kršćansko-mudžahedinski.... :skoljka:
Ja kad sam još kao dijete vodao strance do Starog mosta, Bišćevića čoška i dr. za honorar, ti si još u svojoj seoskoj školi učio što znači izraz ''turist''.
I da se poslužim pametnom izrekom jednog čuvenog forumaša: Dosta to govori o tebi a da nisi ni svjestan (Valja li ova :) )
Itekako ide jer kako drugačije nazvati teritorij koji se na svakom koraku obilježava kršćanskim vjerskim simbolima, daju nazivi ulica po ustaškim bojovnicima iz IIWW, dijele djeca u školama po nacionalnoj pripadnosti, napadaju drugi i drugačiji već kršćanska verzija talibanata. To što se tebi taj naziv ne sviđa svakako nije moj problem i problem Sarajeva već sredine u kojoj si kulturološki stasao uz takve vrijednosti pa ti se čine normalnim. :oops: To je fenomen prisutan možda još samo kod talibana i teritorije koju kontroliše ISIL i naravno HDZ. Eto pa u takvom okruženju je normalno da djeca vodaju turiste a ne ozbiljni punoljetni turistički vodiči, slično kao u Kandaharu što djeca po ulici prepordajom jeftine kineske plastike zarađuju za život. Rekoh več kršćanski talibanat ili džamahirija ako ti je lakše...mada ona na arapskom znači republika.
U tebe svaka druga talibanat, ISIL, Kandahar, džamahirija...kao da nema drugih poređenja koja ovdje obično idu uz pojam Hrvat. Uostalom imate onu novu simpatičnu katolićki ćetnici ili tako nešto.
Međutim ti guraš dalje.....Tebe nešto drugo gudi a vidi se i iz zrakoplova (dobra ova :) ) o čermu je riječ.
Naime, stidiš se onoga čega jesi i lakše ti je da i druge nekako uvaljaš u to.
Što se tiče džamahirije, i to u pravom smislu džamahirije, ovim novim pojačanjima o kojima govorimo na ovoj temi, šanse su na Vašoj strani mnogo, mnogo veće. Još samo da par kamila dotjeraju gore...a bit će i toga ubrzo. A da...i to je republika :)
I bola, ja sam to (vodao turiste) radio prije mnogo mnogo godina, kao dijete...nas nekoliko. Kakav bola Kandahar, kakva kineska roba..o čemu mlatiš kukavan ne bio :-)
Danguba

#958 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Danguba »

Trebam te wrote:Lose, jer mi nismo uredjena drzava. Arapi imaju veoma specificno ponasanje, odnos prema ljudima poslu zajednici, tako da klima ne uredjene drzave njima jako odgovara za sve vrste malverizacija...

Onda, trebamo se pitati " A koja vrsta arapa dolazi nama"? po svemu sudeci gledajuci njihov porfil na Butmir aerodromu, to su djeca ciji su djedovi ili malo stariji ocevi bili beduini, neka vrsta novopecenog srednjeg staleza...sa molo vise novca od nas ali bahata beduinskog ponasanja, u vecini slucajeva prva ili eventualno druga opismenjena generacija. Ipak smo mi evropski narod i mi se daleko vise asociramo sa evropskom kulturom. Neko koje radio u tim zemljama zavljeva moze bolje pojasniti stvar.

Bogati, civilizovaniji i vise generacijski skolovaniji, radije odlaze u mondeska evropska ljetovalista, ganjaju prestiz i sve sto prestis prati...Ako su to Arapi koji metu ulicama sa crnim odorama, onda slabo nam se pise... :roll:

:-) :-)

Koje predrasude da ne kazem sta vise.

Jesi li ti ikada izasao van nasih granica? Ako jesi, kako si se osjecao? Sta mislis kako su na tebe gledali?
Danguba

#959 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Danguba »

Black swan wrote:ljevicari se jadni satrase izjednacavajuci isis s nekim imaginarnim christendomom
a crkve prazne niko ne posti niko ne zivi po vjeri a s druge strane stotine i tisuce mladica na listama za bombase

bolan ako laze koza ne laze rog mozes sebe lagati jedno vrijeme ali ne mozes ljude sve
:lol:
a ovi drugi zive po vjeri...u kog boga oni vjeruju de nam reci?
Maharadza

#960 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Maharadza »

Sarcom wrote:Gdje se u Sarajevu moze razmjeniti arapski novac? :D
Zlato i dolari se svugdje mogu razmjeniti! 8-)
Fudo Bosna

#961 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Trebam te wrote:Lose, jer mi nismo uredjena drzava. Arapi imaju veoma specificno ponasanje, odnos prema ljudima poslu zajednici, tako da klima ne uredjene drzave njima jako odgovara za sve vrste malverizacija...

:thumbup:
Odlicna definicija ovih, tj.koji socijalni sloj nam dolazi u BIH.

A sto se tice "blagodati", sluzenja Arapa, tj rada kod Arapa, ovima koji ne vjeruju i misle da Arap poslodavac , "gotivi" adzema/nearapa, neka malo osaburaju, "sve ce im se samo kasti"?

Imao priliku, radio u NGO, sa ostalim Bosancima, "bilo, ne ponovilo se", nas Bosanac privatnik je "humanista" , kakvi su oni kao poslodavci, a znam i iskustva drugih koji su im "hizmetili" u BIH, ili delali za njih tamo, ( izuzetak je ako su isli preko zapadnoevropske ili USA, firme, to je drugi par cipela,opcenito, tamo Pakistance, Bangladezane, muslimane opcenito, tretiraju ocajno), sabura buraz , imace priliku da im "hizmete" za "hediju" i da osjete sta znaci kada te slabije obrazovan od tebe tretira, kao covjeka drugog reda, ili slugu...
Gojeni H

#962 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Gojeni H »

Fudo Bosna wrote: Ne druze nisam nervozan, samo ne podnosim provokatore i trolase, ako cemo se zagrebavati moze, ali ne samo na moj ili racun ostalih koji imamo drugacije misljenje na temu, pa na zagrebanciju i uvrede adekvatno i istom mjetom repliciram, a ako cemo diskutovati na forumu to je drugi par cipela. A bilo je uvreda i mene i drugoh neistomisljenika: islamofobi, rasiste, nepismen / brukam "djojace struku/ znanje ", tih nekih samozvanih "eksperata", koji imaju mjeseci iskustva vjerovatno manje nego ja godina staza u onome, u cemu su oni "eksperti", torbicom ga, ne skidas se sa foruma i slicne provokacije, trolanja/spamanja...(Ako neko zeli praviti od mene "atrakciju", neka izvoli i sam postati predmet, "atrakcije i cirkusa")!

Srdacan pozdrav !
Jesi ba ters, ali to je tvoj problem a ne drugih forumasa.
U redu je to sto ti iznosis nesto sto mislis da je problem, ali nisi ni ti bio bas tolerantan prema drugacijem misljenju.

Okreni na vedru stranu zivota. :D Koliko god Arapa dodje, samo zovnemo Ajku i Mushku iz Snagova i one ih rastjeraju papovkama. Jest neravnopravno i nefer prema Arapima, ali ... :D

Srdacan pozdrav i tebi :bih:
Gojeni H

#963 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Gojeni H »

Kikibombona wrote:
Nisu bas selefije u ljubavi prema drzavi i nevjernickim zakonima. Oni smatraju da ih drzava krade. Kazu, gdje god maknemo 'dzizija', dere porez na svakom koraku. :D
:lol: :lol: :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#964 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Truba »

Danguba wrote:
Black swan wrote:ljevicari se jadni satrase izjednacavajuci isis s nekim imaginarnim christendomom

Iskreno bas me briga
Boli me pristic na guzi

Ali vidim da su odvazni ljudi
Kolko sam skonto umrijet ce za svoje ideale, ne piju, mole 5 puta i jos sta drugo...
Za razliku od nasih balkanaca

Samo je pitanje koji arapi dolaze u bih
Radikali ili liberalli
Drvosjeca iz Dejcica

#965 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Black swan wrote:
Danguba wrote:

Iskreno bas me briga
Boli me pristic na guzi

Kolko sam skonto umrijet ce za svoje ideale, ne piju, mole 5 puta i jos sta drugo...

Radikali ili liberalli
Kakvi god da su bolji su od naših četalja, ustaša i balija kako god okreneš. Evo Hafis ti je živi primjer, ja da moram stanovati do njega iselio bih se istog trena ja ili on. :oops:
Trebam te

#966 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Trebam te »

Black swan wrote:
Danguba wrote:

Iskreno bas me briga
Boli me pristic na guzi

Radikali ili liberalli

Koji god, smatram nisu oni jos uvijek podobni za naseg podneblja jer platforma nase drzave stoji na teskoj korupciji a beduini najvise vole dilati kad nema obaveze na papiru i kad je moguce potkupiti osobu koja odlucuje! :evil:

Nije to isto kad 'koji god' Arap dodje u Swicu i u Bosnu!!! :run:
crazy_diamond

#967 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Fudo Bosna wrote:

Odlicna definicija ovih, tj.koji socijalni sloj nam dolazi u BIH.

A sto se tice "blagodati", sluzenja Arapa, tj rada kod Arapa, ovima koji ne vjeruju i misle da Arap poslodavac , "gotivi" adzema/nearapa, neka malo osaburaju, "sve ce im se samo kasti"?

Imao priliku, radio u NGO, sa ostalim Bosancima, "bilo, ne ponovilo se", nas Bosanac privatnik je "humanista" , kakvi su oni kao poslodavci, a znam i iskustva drugih koji su im "hizmetili" u BIH, ili delali za njih tamo, ( izuzetak je ako su isli preko zapadnoevropske ili USA, firme, to je drugi par cipela,opcenito, tamo Pakistance, Bangladezane, muslimane opcenito, tretiraju ocajno), sabura buraz , imace priliku da im "hizmete" za "hediju" i da osjete sta znaci kada te slabije obrazovan od tebe tretira, kao covjeka drugog reda, ili slugu...
hehehe, sve ti to lijepo objasnis, samo nikad da odgovoris na sustinsko pitanje, kako ce arap natjerati bosansa da u bosni ga hizmeti za platu za koju ne zeli raditi

bosanski radnik ima slobodu da radi gdje hoce i za koga hoce, i za koliko hoce, i da u svakom trenutku napusti poslodavcu kad god mu je cejf.

iako nam je nezaposlenost velika i standard mali, ne postoji nikakva sansa da bilo ko bilo koga na nesto tjera, narocito mrki arap da nekog naseg drzi ko poluroba za mizernu platu. za mizernu platu se moze raditi i kod nasih poslodavaca, otvorena je njemacka, ogroman broj radnika odlazi tamo, vec postaje prpa nasim poslodavcima za kvalitetnu radnu snagu, jer nama poslodavcima i vecim i manjim radnik je temelj biznisa i zarade, mnogi vec podizu plate zbog njemacke, i ja prvi, al opet gubimo najbolje sto imamo, jer i kad dobrom keramicaru na kraju mjeseca isplatis 2 milje maraka, malo mu je, jer sa istim radom i znanjem u njemackoj moze zaraditi 7-8 hiljada maraka.

ukoliko arapi pokrenu veliku gradnju plate ce jos dodatno rasti sigurno, veca potraznja za radnicima uvijek dovodi do povecanja cijena rada, to je jedini zakon koji cuva radnika, kakvo samoupravljanje,sindikati,zakonske obaveze, sve to poslodavac moze zamuljati da bi njemu vise ostalo, a takvih je vecina, radniku vrijednom je najbolji garant za bolju platu i uslove povecanje konkurencije i situacija kad je radnik potreban gazdi, a ne gazda radniku, velikim ulaskom arapa u nasu pricu, doci ce do brze i velike potraznje za dobrim radnicima, i povecavanjem plata, to tvrdim sa hiljadu posto sigurnosti, mi smo imali do skora u bih malo posla a puno nezaposlenih, mala ponuda poslova a velika potraznja za poslom, zato su plate bile male i radnici su u najvecem broju slucajeva morali pristajati na mizerne plate, sad se situacija okrece, ojacala je ipak nesto i bh ekonomija, ogromnu promjenu u trzistu je napravilo i otvaranje mogucnosti za rad u eu, jos ako se i arapi umijesaju u tu pricu, radikalno se mijenja odnos jos vise, a sve u korist i radnika i poslodavaca

to su ti moj fudo jedini zakoni koji vrijede i u praksi, sve ostalo je suplja i strahovi bez razloga, okaciti mozes macku o rep pricu o porobljavanju bosanaca. ja ne mogu natjerati obicnog radnika da radi za 1000 maraka obican neki posao, niti dobrog majstora za 2 -2 500 hiljade maraka, nece ih natjerati ni arapi za 400 maraka da rade, a u sustini, onaj ko za mene radi i dobro zaradi, mene ce napustiti samo u slucaju da mu niko nudi izrazito vise,kao sto se nudi u eu, tako ce biti i s arapima, svaki posao koji nasi ljudi budu radili za njih, osjetno ce morati biti placeniji, nego sto je placen sad, i arap ce to morati placati, nebitno je kakvi su u dushi, kako su navikli s pakistancima, arap koji nesto ovdje hoce mora platiti koliko se ovdje trazi, ako ne plati dzaba mu sve, to od cega ti strahujes je suplja prica, nema tog arapa ni naseg domaceg politcara kabadahije koji ce natjerat ni gazdu ni radnika da mu rade ispod cijene, moze samo probati zahebati, da se pocne graditi a da ne placa,al onda je zahebo vise sebe nego nas kad sve stane u pola

ja znam da forumasi mnogi se bave samo supljom,da nisu nikad bili u tim poslovima ni na najmanjoj razini, ko ne vjeruje neka proba, obicno kupatilo neka proba renovirati, i kad dodje majstor ili firma da to radi, ako mu pocnes palamuditi i spustati cijenu vidjeces hoce li uopce i poceti, i ako pocne a na platis, kad ti raskopa kupatilo i kaze dovidjenja ko te j..., vidjeces hoces li naci drugog da zavrsi, i za koliko, i ko ce tu biti najvise u gubitku, tako je i u velikim poslovima isto, samo su stete vece
Last edited by crazy_diamond on 20/09/2016 11:53, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#968 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

@crazy

Dobro je da uopce bude zaposljavanja, mada ne vidim da ce to bas biti nesto masovno, jedan hotel ili pansioni ne privlace bas neke hiljade i hiljade novih uposlenika, ove "agencije za prodaju i travel agencije" , gazda Arap i maksimum 2 uposlena, Arapske lokante, restorani 2 uposlena kuhara, rostiljdjije, cistacica u restoranu i sl i to od " zvijezde do zvijezde", itd..., na novom " turistickom " , naselju po koji bastovan Bosnjo ili domari, sobarica/spremacica, recepcija, (citaj sluge), nece se bas neckati ni birati i ako i faks imaju, "daj sta das", da se prezivi. Ali nije to velik broj uposlenika.

Kako ce "natjerati" da radi za njega, pitanje ti nema elementarne logike, ili mislis da 70000 nezaposlenih , samo u Sarajevu , eto kao, moze da se, "necka", kao moze da "bira" vrstu posla ili velicinu nadnice, to ti je zesci "supljak" ! :-)

Ne nece morati " samo kod njih", moci ce da "bira" kod ono malo nasih poslodavaca, sto je nedovoljno ili da kao u prosloj godini, nazalost njih 75000,( otislo trajno iz BIH, uglavnom mladjih od 35 godina), dakle da trajno ode iz zemlje u pecalbu, "trbuhom za kruhom", izbor bas nije "cemu", zar ne ?

P.S.
Mozes se ti "kurciti" i birati posao, imao sam ja prilike gledati mnoge mlade kako se cekur ineckaju, pa poslije ne pita je li svaka subota radna i more i za 500 km dnevno, ti si mozda u Krajini gdje se zivi od dijaspore, Boga mi u Sarajevu nije bas tako, i mene ucis ,prosao sam sve od NGO, gradjevinskih firmi, skladista , banka, trgovina, godine i godine iskustva u desetak firmi i jos od prije rata, zelen si druze za mene, i ja sam prije rata radio u banci za 1500 do 2000 km , ljepota 8h , (sef dinarske pa cekova bio), svaki vikend libero bio, ali prošlo zlatno doba, pa sam bio prinudjen kod privatnika biti glav materijalni knjigovodja, voditi osnov sredstv, radni nalozi , (velika gradjev. firma i proizvodnja namjestaja i 10 gradilista imali, posla preko glave), i svaka subota radna za "citavih 500 km", a imam prijeratnu visu spremu VŠS i ogroomno iskustvo, kome ti vazis, a radio sam i kod Arapa, znam dobro, o cemu pisem !

Ti prosipas zescu "suplju" ! :-)
Last edited by Fudo Bosna on 20/09/2016 12:37, edited 1 time in total.
crazy_diamond

#969 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Fudo Bosna wrote:@crazy

Dobro je da uopce bude zaposljavanja, mada ne vidim da ce to bas biti nesto masovno, jedan hotel ili pansioni ne privlace bas neke hiljade i hiljade novih uposlenika, ove "agencije za prodaju i travel agencije" , gazda Arap i maksimum 2 uposlena, Arapske lokante, restorani 2 uposlena kuhara, rostiljdjije i sl i to od " zvijezde do zvijezde", itd..., na novom " turistickom " , naselju po koji bastovan Bosnjo ili domari(citaj sluge), nece se bas neckati ni birati i ako i faks imaju, "daj sta das", da se prezivi. Ali nije to velik broj uposlenika.

Kako ce "natjerati" da radi za njega, pitanje ti nema elementarne logike, ili mislis da 70000 nezaposlenih , samo u Sarajevu , eto kao, moze da se, "necka", kao moze da "bira" vrstu posla ili velicinu nadnice, to ti je zesci "supljak" ! :-)

Ne nece morati " samo kod njih", moci ce da "bira" kod ono malo nasih poslodavaca, sto je nedovoljno ili da kao u prosloj godini, nazalost njih 75000 , uglavnom mladjih od 35 godina, trajno ode iz zemlje u pecalbu, "trbuhom za kruhom", izbor bas nije "cemu", zar ne ?
previse ti to gledas povrsno druze, ja i vecina mojih kolega sad kad poslovi dobro idu i non stop se nesto gradi, uvijek trazimo nove radnike, pogotovo kako nam mnogi odlaze u eu, ima i u mojoj opstini 7 000 na birou, i nama treba 50 radnika, ne mozemo naci ni deset druze, i od tih 10 koji uopce hoce da pokusaju, petorica ako ostanu da rade veliki je uspjeh, deveram ja s tim i kazem ti iz prve ruke, pusti ti cifre, to je nebitno, dodju neki momcici, radili bi, hajd dobro je kontam, al qrac, rade koji dan i vele nije ovo za mene, dosta ima i slobodnih umjetnika koji kad neke pare zarade odustaju, ima svakojakih primjera da ti ne pricam na siroko, rijetkost su od ovih koji su na birou da hoce ljudi zapeti, da se hoce uciti u poslu da mogu napredovati, mladje generacije vecinom nesto lijeno,metiljavo,umjesto radno vise filozofski nastrojeno, ima i drugih slucajeva,momci zavrsi neki fakultet, pametni i bistri, ne mogu dobiti poso kao profesori,cekaju i ne mogu vise cekati, i dodju da rade na gradjevini, i dobro rade i brzo uce, brzo nabijaju kvadraturu i kad od roku od dva tri mjeseca se ispraksaju pa pocnu izlaziti na milju i po-dvije, vele j... fakultet, takvih mi je zao sto rade u prljavstini, al jbg malo je takvih

tako je i u sarajevu, jos je gore u sarajevu fudo moj nego u manjim gradovima gdje se malo manje ljudi prave da su gospoda, iako taj sindrom je zahvatio i najzaostalija sela dje omladina nit hoce na njivu,nit na gradjevinu,nit polaze za kamion da bude sofer, nit se skoluje nit koji qrac, a samo pomaga, bitno je da je u selo dosao internet, da se ima na cemu dangubiti i filozofirati, tu je nas jedan veliki problem, cak mozda i gori od politickih zahebancija koje se opet i nekako mogu srediti, ti mladi koji su cifre na birou malo vrijede nazalost, mnogi od njih,kad vidimo nase generacije, i generacije nasih oceva, kako koja generacija sve smo vise metiljavi,rad i para se sve manje cijene.

u sarajevu i vecim gradovima situacija je jos gora, dosta tih cifri na birou cine mladi ljudi lijeni,umisljeni, koji nece raditi ni za arapa,ni za oca rodjenog, zicaju se od roditelja, bitno je da imaju telefon,cvike,markicu koju za kafu itd, kad ponudis mu posao smije ti se, takvih je dosta medju tih 70 000, onda imas dosta radnika propalih preduzeca nekadasnjih koji su u poznim godinama i nisu vise ni sposobni za ozbiljniji poso, ima i koji su sposobni, al da im je opet samoupravljanja da rade al da ne rade kao sto su nekad naucili, ima i dosta koji bi radili, al da je na budzetu sta, dobre pare al malo rada, pa se ceka neka stela kakav privatluk za njih, ima domacica dosta ciji muzevi solidno zaradjuju pa nemaju one potrebu da rade, i na kraju najveci broj onih koji su na birou, al rade na crno, tako da ti statisticki podaci ne vrijede bogzna, ako vidis 70 000 na birou, ne znaci to 70 000 ljudi koji samo cekaju da ih neko zove, pogotovo da ih arap neki zove, i to ti je hebada i za nase drustvo, a i za arape ukoliko im bude potrebno dosta radnika, pitanje je koliko ce ljudi moci naci da im rade i za dobre pare
Lopov-eliminator

#970 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Lopov-eliminator »

S Arapima je glavni problem u njihovom vecinskom mentalitetu plemenskog oznacavanja teritorija, gdje god su vecina, makar to bila i povrsina od 5 kvadrata, odmah pocnu nametati svoja pravila i izguravati pravila koja nisu njihova.
Trebam te

#971 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Trebam te »

crazy_diamond wrote:

Dobro je da uopce bude zaposljavanja, mada ne vidim da ce to bas biti nesto masovno, jedan hotel ili pansioni ne privlace bas neke hiljade i hiljade novih uposlenika, ove "agencije za prodaju i travel agencije" , gazda Arap i maksimum 2 uposlena, Arapske lokante, restorani 2 uposlena kuhara, rostiljdjije i sl i to od " zvijezde do zvijezde", itd..., na novom " turistickom " , naselju po koji bastovan Bosnjo ili domari(citaj sluge), nece se bas neckati ni birati i ako i faks imaju, "daj sta das", da se prezivi. Ali nije to velik broj uposlenika.

Ne nece morati " samo kod njih", moci ce da "bira" kod ono malo nasih poslodavaca, sto je nedovoljno ili da kao u prosloj godini, nazalost njih 75000 , uglavnom mladjih od 35 godina, trajno ode iz zemlje u pecalbu, "trbuhom za kruhom", izbor bas nije "cemu", zar ne ?
previse ti to gledas povrsno druze, ja i vecina mojih kolega sad kad poslovi dobro idu i non stop se nesto gradi, uvijek trazimo nove radnike, pogotovo kako nam mnogi odlaze u eu, ima i u mojoj opstini 7 000 na birou, i nama treba 50 radnika, ne mozemo naci ni deset druze, i od tih 10 koji uopce hoce da pokusaju, petorica ako ostanu da rade veliki je uspjeh, deveram ja s tim i kazem ti iz prve ruke, pusti ti cifre, to je nebitno, dodju neki momcici, radili bi, hajd dobro je kontam, al qrac, rade koji dan i vele nije ovo za mene, dosta ima i slobodnih umjetnika koji kad neke pare zarade odustaju, ima svakojakih primjera da ti ne pricam na siroko, rijetkost su od ovih koji su na birou da hoce ljudi zapeti, da se hoce uciti u poslu da mogu napredovati, mladje generacije vecinom nesto lijeno,metiljavo,umjesto radno vise filozofski nastrojeno, ima i drugih slucajeva,momci zavrsi neki fakultet, pametni i bistri, ne mogu dobiti poso kao profesori,cekaju i ne mogu vise cekati, i dodju da rade na gradjevini, i dobro rade i brzo uce, brzo nabijaju kvadraturu i kad od roku od dva tri mjeseca se ispraksaju pa pocnu izlaziti na milju i po-dvije, vele j... fakultet, takvih mi je zao sto rade u prljavstini, al jbg malo je takvih

tako je i u sarajevu, jos je gore u sarajevu fudo moj nego u manjim gradovima gdje se malo manje ljudi prave da su gospoda, iako taj sindrom je zahvatio i najzaostalija sela dje omladina nit hoce na njivu,nit na gradjevinu,nit polaze za kamion da bude sofer, nit se skoluje nit koji qrac, a samo pomaga, bitno je da je u selo dosao internet, da se ima na cemu dangubiti i filozofirati, tu je nas jedan veliki problem, cak mozda i gori od politickih zahebancija koje se opet i nekako mogu srediti, ti mladi koji su cifre na birou malo vrijede nazalost, mnogi od njih,kad vidimo nase generacije, i generacije nasih oceva, kako koja generacija sve smo vise metiljavi,rad i para se sve manje cijene.

u sarajevu i vecim gradovima situacija je jos gora, dosta tih cifri na birou cine mladi ljudi lijeni,umisljeni, koji nece raditi ni za arapa,ni za oca rodjenog, zicaju se od roditelja, bitno je da imaju telefon,cvike,markicu koju za kafu itd, kad ponudis mu posao smije ti se, takvih je dosta medju tih 70 000, onda imas dosta radnika propalih preduzeca nekadasnjih koji su u poznim godinama i nisu vise ni sposobni za ozbiljniji poso, ima i koji su sposobni, al da im je opet samoupravljanja da rade al da ne rade kao sto su nekad naucili, ima i dosta koji bi radili, al da je na budzetu sta, dobre pare al malo rada, pa se ceka neka stela kakav privatluk za njih, ima domacica dosta ciji muzevi solidno zaradjuju pa nemaju one potrebu da rade, i na kraju najveci broj onih koji su na birou, al rade na crno, tako da ti statisticki podaci ne vrijede bogzna, ako vidis 70 000 na birou, ne znaci to 70 000 ljudi koji samo cekaju da ih neko zove, pogotovo da ih arap neki zove, i to ti je hebada i za nase drustvo, a i za arape ukoliko im bude potrebno dosta radnika, pitanje je koliko ce ljudi moci naci da im rade i za dobre pare
Vjerovatno se bavis nekim malim privatlukom i pokusavas opisati svoje iskustvo odnosa radnik-poslodavac.

Nece radnik otici od tebe a niti mijenjati posao u koliko radi 40 sati sedmicno, uz pristojnu platu da moze prezivjeti oko 1200KM i naravno uredan placene drzavne obaveze.

Ljudi ne trebaju raditi za novac od kojeg jedva sastavljaju kraj sa krajem! Puko prezivljavanje je pokupiti 10-ak mladica da nadnice za sitne pare ...Problem je sto nasa politika drzi mladog covjeka da bude bijeda i tako psihicki je mladi covjek doveden u situaciju samo da misli kako ce danas prezivjeti...zatvara ga i pravi zavisnim!

Sad kad dovedemo Arape, koji perfektno znaju kako tretirati fukaru, na..ebali smo ko zuti!
Drvosjeca iz Dejcica

#972 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Lopov-eliminator wrote:S Arapima je glavni problem u njihovom vecinskom mentalitetu plemenskog oznacavanja teritorija, gdje god su vecina, makar to bila i povrsina od 5 kvadrata, odmah pocnu nametati svoja pravila i izguravati pravila koja nisu njihova.
A naša plemena kao nisu takva. :oops: :lol:
Lopov-eliminator

#973 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Lopov-eliminator »

Lopov-eliminator wrote:S Arapima je glavni problem u njihovom vecinskom mentalitetu plemenskog oznacavanja teritorija, gdje god su vecina, makar to bila i povrsina od 5 kvadrata, odmah pocnu nametati svoja pravila i izguravati pravila koja nisu njihova.
Jesu, ali ne ko oni, Arapi su to odveli na skroz drugi nivo, cak su i nasa plemena tu za'ebali.
crazy_diamond

#974 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Trebam te wrote:
crazy_diamond wrote:

Vjerovatno se bavis nekim malim privatlukom i pokusavas opisati svoje iskustvo odnosa radnik-poslodavac.

Nece radnik otici od tebe a niti mijenjati posao u koliko radi 40 sati sedmicno, uz pristojnu platu da moze prezivjeti oko 1200KM i naravno uredan placene drzavne obaveze.

Ljudi ne trebaju raditi za novac od kojeg jedva sastavljaju kraj sa krajem! Puko prezivljavanje je pokupiti 10-ak mladica da nadnice za sitne pare ...Problem je sto nasa politika drzi mladog covjeka da bude bijeda i tako psihicki je mladi covjek doveden u situaciju samo da misli kako ce danas prezivjeti...zatvara ga i pravi zavisnim!

Sad kad dovedemo Arape, koji perfektno znaju kako tretirati fukaru, na..ebali smo ko zuti!
Bogami odlaze i oni koji su izlazili preko dvije hiljade mjesecno, radi se istina vise od 40 sati sedmicno, no to nije problem neki, uglavnom se radi po kvadraturi, radnici dobiju apsolutnu slobodu, recimo radi se arapsko naselje, nasi ljudi rade za arape te menadzerske poslove,ugovori se cijena, rokovi itd, ja iskalkulisem isplatili se po kvadratu, i ozezi, moji radnici i ja ne vidimo ni jednog arapa,radnici posto se radi po kvadratu imaju apsolutnu slobodu, ja sam stotinjak kilometara daleko, ljudi su uhodani nema potrebe provjeravati ih nista, ne tjeram ih ni ja ni arap da se razgule,mogu komotno raditi i 20 i 40 i 60 sati,oni sebi odredjuju, i sad zavisi koji tempo sebi zadaju, i koliko su uhodani, normalnim tempom mogu zaraditi milju radeci 40 sati, kad rade istim tempom 50 sati mogu preko milje, kad ubrzaju tempo i rade 60 sati idu i daleko preko dvije milje, i ne bune se,to im godi,godi i meni kako god, demokratija je potpuna, ako hoce na more,ubrzaju, zarade vise, sedmicu slobodnu sami sebi odrede, ako im je stalo najvise do zarade deru sve dok ima posla, a ima uvijek uglavnom, gazda ako je imalo pametan mora cijeniti radnika,uglavnom su i gazde to isto nekad radile i nema tu nekih problema

Al opet se desava da napustaju, dobri radnici u njemackoj mogu zaraditi i tri-cetiri puta vise od dvije milje, ne mogu ih ja natjerati da ostanu,i razumijem ih,rastanak je prijateljski, vidi im se u ocima da tako kazem da se nelagodno osjecaju sto napustaju,izvinjavaju se itd jer i tu im nije lose bilo, neki odrade tamo par mjeseci i vrate se, i ponovo se zaposle kod mene,nema tu nikakvih problema, svako mora pokazati koliko vrijedi,i gazda i radnik, i svi znamo sta je bolje i niko nikoga ne sprecava, jer ako si ti kao gazda paksu i gledas da zahebes radnika,neces daleko dogurati,kratkorocni su ti sicari, radnici nisu budale,brzo procitaju sve i prenosi se prica, i ako si dospio na glas da te zaobilaze, mozes se halaliti s poslom i zaradom,tako je barem u bransi i mom okruzenju, u nekim bransama je dosta teza situacija, to se vidi, kod nas ima posla i potrebe za radnikom i tako se namecu pravila sama po sebi, gdje nije taj odnos ponude i potraznje, kao npr u ugostiteljstvu,trgovini itd gazde jos uvijek mogu drzati i nalaziti radnike za mizerne plate, al i to se mijenja kako posao raste, i zato su nama bitne investicije, narocito ove kao arapi sto rade, jer u kratkom vremenu raste potraznja i sad recimo onako u praksi,ako onaj buroy zazivi,trebat ce tu na stotine konobara,gdje ce ih naci, iz onih kafica i hotela u kojim rade vec za 600 maraka,jer ce im arap nuditi hiljadu, pa ce onda i domaci gulikoza morati dizati platu jer u protivnom njemu valja kecelju i tacnu,i tako to ide

Sto se ticec ovoga da ce nas arapi tretirati kao fukaru,nema od tog nista,placat ce sigurno za isti poso dosta vise nego nase gazde koji su na papiru dobri bosnjani, u praksi svoju bracu bosnjane gule kao da nisu braca, i gore,kao da nisu ljudi, imamo mi robovlasnicki sistem medjusobno bez arapa, zajasi radnika koliko god moze,i daj mu da ima za jesti da ne crkne od gladi da bi ga i sutra jaho, ima toga jos uvijek i bez arapa, i jedini pravi i djelotvorni lijek za to je da se zakon ponude i potraznje mijenja u korist radnika, a mijenja se kad posao i pare dolaze sa strane i napravi se neka nova ravnoteza,to je jedini siguran lijek.sve drugo se moze smuljati,zaobici,potplatiti,zaprijetiti,uslovljavati itd,

Kad govorimo o velikim investicijama, mnogi odmah racunaju ogroman broj ljudi manje na birou, al ne ide to bas tako, u te nove poslove vecinom bolje placene uglavnom ulijecu oni ugnjetavani radnici koji napustaju postojece slabije placene poslove, kao sto i u njemacku idu uglavnom oni koji su i ovdje radili nesto za male pare, raja na birou se tesko podize, ali svaka nova investicija popravlja situaciju na vise nacina

Arapska navala ima i siri znacaj od onoga sta se prica, mozda nam je to i poslednja sansa, problem odlaska u njemacku je puno opasniji od arapskog interesa, treba to i tako malo gledati, jer arapski novac ce mnoge ovdje zadrzati, ako ga odbijemo svojim tipicnim budalastinama, sta ce najkvalitetniju radnu snagu ovdje drzati, nece ni grunt, ni sto mozemo hodati po vrelu bosne bez da gledamo arape, zato se ova sansa mora koristiti a ne siriti neki strah,udarati dumangije neke o ugrozenosti,opasnosti,tajnim planovima i projektima zavjere, a nigdje niko realan argument da iznese,sve klasicna suplja ona bosanska kad ne mozes skontati osnovne zivotne stvari, a kontas se u tajne planove i sta dole neki fahdovi, selefijski finansijeri i p materine ko fol pripremaju,pa angazuju desetine hiljada arapa da ovdje kupuju, pa ce ko biva ovo,ono,samo ljudi manje suplje a vise realnosti i bice svima bolje
Fudo Bosna

#975 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

Lopov-eliminator wrote:
Jesu, ali ne ko oni, Arapi su to odveli na skroz drugi nivo, cak su i nasa plemena tu za'ebali.

Jedno su ta pravila, drskost njihova i bahatost, a drugo je to sto sve muslimane , a nearape, a to je najmanje 85% muslimana u svijetu, (od oko 1,7 milijardi muslimana, svega je oko 0,3 milijar/300 miliona , Arapa i kritika ovog neislamskog ponasanja NIJE kritika islama, a i sam sam musliman), dakle nas sve ostale Arapi smatraju, adzemima, "nizim od sebe", (to sam cuo licno od pojedinih Arapa), i to nipodastavanje moze i predstavljace poseban problem nama, Bosnjacima/muslimanima, (pa npr. on ima platu od 5000 km, ti "hediju" od 500 km, ti faks on SSS, ali grebi ga, "nisi Arap", ko nije radio sa njima nije ni mjerodavan, da nam ih hvali i tusi nam, "damu pod bubrege", kako ce oni nuditi eto "bolje plate ili uvjete radne od nasih poslodavaca), to je glupost i to nesuvisla...

Zbog toga je i Posljednji Poslanik , Casni Muhammed saws, na Oprosnom hadzu okupljenim Arapima, tada ciljano rekao: " Nema prednosti Arap nad nearapom ni nearap nad Arapom", upravo aludirajuci na opasnost od beduinskog, Arapskog, rasizma, ali nazalost, to ni danas, osim kod istinskih mumina medju Arapima, nije ni blizu iskorijenjeno, evo vec skoro, 1500 godina poslije Poslanika Muhammeda saws, salavat i mir na njega...

Znaci, samo uz strogu kontrolu drzave tih Arapskih poslodavaca, ( da se ne radi vise od 8h do 10h dnevno, u ovisnosti je li u pitanju gradjevinski ili drugi sektor, barem jedan dan odmora, pravo na topli, pravo na prijevoz), a to ce moci samo uz; stalnu kontrolu inspekcije rada , poreske, finansijske i ostalih, ja vidim hajra od tih investicija, ali nisam optimista, ni sada ih nikako ili slabo kontrolisu !

A ovaj kriminal sa kupovinom zemlje, to HITNO TREBA ZAUSTAVITI, TE VLASNIKE "FIRMI" PROTJERATI IZ BIH I DATI IM TRAJNU ZABRANU ULASKA, A DOMICILNIM NOTARIMA I POSREDNICIMA U MULJANJU SA NEKRETNINAMA /NELEGALNIM PREPRODAVCIMA STRANOM FIZICKOM LICU, HEKTARA I HEKTARA ZEMLJE, POD PLASTOM PRODAJE LAFO, "PRAVNOM " LICU, DATI DRASTICNU ZATVORSKU I FINANSIJSKU SANKCIJU UZ ODUZIMANJE , TRAJNO, CERTIFIKATA NOTARIMA !

Znaci do nasih je vlasti i do nas, hoce li ih vlasti pustiti da budu investitori i poduzetnici i turisti ili , ne daj Boze, (robovlasnici i nelegalni zemljoposjednici ?)

A do nas gradjana je , hocemo li bagru tipa ; Memica, ili nacelnika Trnova, ili nacelnika Ilijasa..., i slicne poltrone i nelegalne krcmitelje grunta sopstvene Domovine, ponovo izabrati, pa ako ih opet izglasamo, sve smo sami krivi i trebaju nas i dalje, "handriti" ! :izet:
Last edited by Fudo Bosna on 21/09/2016 11:57, edited 1 time in total.
Locked