Referendum(i) u RS-u

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#951 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Braniti svakako, pogotovo ako moras sopstvenu guzicu braniti.
Eh, pa te 1. minhenske, stokholmske, to su ti vise brigade podrske, morala ilitiga ahlaka :mrgreen:
Mislio sam vise na to cime RS da zapocne sukob? Bjezi, glupa prica, nema tu nikakve vojne sile kao birvaktile JNA pa da se krene u sukob.
Pa zato i kazem, a post u kojem se neko ne zeli vratiti u domovinu jer ce eto rat, mi je posluzio kao slagvort :D

Mah ako interes globalnih igraca bude da se popickaramo opet, oruzje ce doci. Uhodana je to shema, milijarde su u pitanju.

Sta mislis dje je zavrsavalo sovjetsko oruzje kada je pao DDR :wink:
ze kalanga

#952 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ze kalanga »

Mnogo ga vi mračite.

Referendum je demokratsko pravo. Svugdje u svijetu, samo kod nas izgleda predstavlja državni udar. :lol:

Vidim polemiše se o krajnjem cilju. Nekima izgleda nije jasno da krajnji cilj neće postići ni Srbin, ni Bošnjak. Već će osjetiti posljedica globalnog cilja. Totalno smo nebitni, drugim riječima. Čak i na ovom području bivše države Srbija i Hrvatska imaju kakav takav uticaj, ostali su tu reda radi. Ali.... Da ne govorim koliko su dvije navedene u užem krugu međunarodnih pitanja bitne... odnosno nebitne.

Vidim povlači se teza kako eto Srbi ruše instituciju. Pa i treba da je ruše, jer 20 godina nametanja, otimanja, ultimatuma, jednostranog političkog djelovanja, malverzacija. Previše je. Došlo do grkljana što se kaže. I kao što rekoh, apsolutno je nebitan rezultat samog referenduma, jednako nebitno kao jednostrano politički (kupljena) donesena odluka na štetu istog. Kao da je Bošnjacima uopšte bitno šta Srbi smatraju nacionalnim praznikom ili srbima obrnuto. Dajte molim vas. Ustavni sud je još jedanput poslužio za sprovođenje Bakirovsko-OHR-ovske politike. Jbg, trpili smo. Više nećemo.

Tako da, referendumsko pitanje je jednostavno. Njegova jedina poruka će biti da je dosta nametanja. I u tu svrhu će poslužiti valjda svima onima koji još nisu svjesni da je BiH država tri naroda i dva entiteta. Bakirove priče i izigravanje žrtve po ko zna koji put su obično manipulisanje masom. A on je sam bio zagovornik da se donese odluka o prazniku. Nalogodavac.

Njegove izjave su dokaz njegovog političkog neracionalizma. Ako misli da može odlučivati o sudbini sopstvenog naroda, nije fer da vjeruje da može nametati drugima što hoće.

I da, ključno, priče kako je ovo uvod u neki drugi referendum nisu recimo apsolutno sajens fikšn. Vrlo je moguće da će Ustavni sud u doglednoj budućnosti odlučiti na nagovor i pod pritiskom onih koji kroje kapu u Sarajevu, pokušati nametnuti još neke odluke na štetu entiteta, odnosno jednog naroda. Tako da ne isključujem mogućnost da ovo bude uvod u referendumsko izjašnjavanje.

Ali pričati kako je ovo uvod o referendumu o odcjepljenju je priča za malu djecu. Jer kao što rekoh, o sudbini BiH odlučiće oni veliki . Srbi se uzdaju u Rusiju, Bošnjaci u Ameriku. Ostaje da vidimo kome će naše planine, rijeke i generalno pozicija više odgovarati. Jednog dana će se odlučiti postojanje i opstanak BiH. Do tada, standardno svakodnevno naglabanje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#953 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Braniti svakako, pogotovo ako moras sopstvenu guzicu braniti.
Eh, pa te 1. minhenske, stokholmske, to su ti vise brigade podrske, morala ilitiga ahlaka :mrgreen:
Mislio sam vise na to cime RS da zapocne sukob? Bjezi, glupa prica, nema tu nikakve vojne sile kao birvaktile JNA pa da se krene u sukob.
Pa zato i kazem, a post u kojem se neko ne zeli vratiti u domovinu jer ce eto rat, mi je posluzio kao slagvort :D

Mah ako interes globalnih igraca bude da se popickaramo opet, oruzje ce doci. Uhodana je to shema, milijarde su u pitanju.

Sta mislis dje je zavrsavalo sovjetsko oruzje kada je pao DDR :wink:
Doduse, i to sto kazes.

Mada, onda se razjebavala Jugoslavija. Ne znam ko bi imao interesa razjebavati vec razjebanu Bosnu.
Danguba

#954 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

@ ze kalanga kao da pise za Glas Srpske. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#955 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Doduse, i to sto kazes.

Mada, onda se razjebavala Jugoslavija. Ne znam ko bi imao interesa razjebavati vec razjebanu Bosnu.
Ma mi tu nismo bitni, samo se na nama kola slamaju. Interesi su cudo.
channel10

#956 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by channel10 »

Danguba wrote:@ ze kalanga kao da pise za Glas Srpske. :lol:
Ubica :mrgreen: u svakom smislu riječi.
arzuhal

#957 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

ze kalanga wrote:Mnogo ga vi mračite.

Referendum je demokratsko pravo. Svugdje u svijetu, samo kod nas izgleda predstavlja državni udar. :lol:

Vidim polemiše se o krajnjem cilju. Nekima izgleda nije jasno da krajnji cilj neće postići ni Srbin, ni Bošnjak. Već će osjetiti posljedica globalnog cilja. Totalno smo nebitni, drugim riječima. Čak i na ovom području bivše države Srbija i Hrvatska imaju kakav takav uticaj, ostali su tu reda radi. Ali.... Da ne govorim koliko su dvije navedene u užem krugu međunarodnih pitanja bitne... odnosno nebitne.

Vidim povlači se teza kako eto Srbi ruše instituciju. Pa i treba da je ruše, jer 20 godina nametanja, otimanja, ultimatuma, jednostranog političkog djelovanja, malverzacija. Previše je. Došlo do grkljana što se kaže. I kao što rekoh, apsolutno je nebitan rezultat samog referenduma, jednako nebitno kao jednostrano politički (kupljena) donesena odluka na štetu istog. Kao da je Bošnjacima uopšte bitno šta Srbi smatraju nacionalnim praznikom ili srbima obrnuto. Dajte molim vas. Ustavni sud je još jedanput poslužio za sprovođenje Bakirovsko-OHR-ovske politike. Jbg, trpili smo. Više nećemo.

Tako da, referendumsko pitanje je jednostavno. Njegova jedina poruka će biti da je dosta nametanja. I u tu svrhu će poslužiti valjda svima onima koji još nisu svjesni da je BiH država tri naroda i dva entiteta. Bakirove priče i izigravanje žrtve po ko zna koji put su obično manipulisanje masom. A on je sam bio zagovornik da se donese odluka o prazniku. Nalogodavac.

Njegove izjave su dokaz njegovog političkog neracionalizma. Ako misli da može odlučivati o sudbini sopstvenog naroda, nije fer da vjeruje da može nametati drugima što hoće.

I da, ključno, priče kako je ovo uvod u neki drugi referendum nisu recimo apsolutno sajens fikšn. Vrlo je moguće da će Ustavni sud u doglednoj budućnosti odlučiti na nagovor i pod pritiskom onih koji kroje kapu u Sarajevu, pokušati nametnuti još neke odluke na štetu entiteta, odnosno jednog naroda. Tako da ne isključujem mogućnost da ovo bude uvod u referendumsko izjašnjavanje.

Ali pričati kako je ovo uvod o referendumu o odcjepljenju je priča za malu djecu. Jer kao što rekoh, o sudbini BiH odlučiće oni veliki . Srbi se uzdaju u Rusiju, Bošnjaci u Ameriku. Ostaje da vidimo kome će naše planine, rijeke i generalno pozicija više odgovarati. Jednog dana će se odlučiti postojanje i opstanak BiH. Do tada, standardno svakodnevno naglabanje.
Oko lijepo, nigdje u svijetu niko ne pokreće referendum kao reakciju na presudu/odluku ustavnog suda zemlje u kojoj živi, bereš li ti to? Tamo, u tim dalekim demokratskim zemljama kojih se dotičeš i za koje vezuješ referendum RS-a kao normalnost, poštuju se odluke suda makar im se ne sviđale, a poštuju se i demokratske i pravne procedure pa se na odluke koje im ne pašu ulažu žalbe, postoji red...Da se sačekalo da se vidi epilog žalbe koju je uložio Bosić, al' jok, mora biti referendum hevtu prije lokalnih izbora...Kužiš?

Ustavni sud BiH i njegove odluke se mogu do neba ne sviđati republikosrpskijancima, al' moraju stisnut zube i šelnu, šta će - ne sviđa se ni Bošnjacima štošta iz Sporazuma: RS, entitetski veto, raznorazne blokade i mogućnosti opstrukcije koju republikosrpskijanski političari obilato koriste, ne daju čak ni da BiH dobije tekst himne...Al' trpe, štaš'...

I treba da republikosrpskijanci pokrenu rašivanje Mirovnog sporazuma, to je vrlo važno, jer ovako fakat ne možemo dalje, sve je zakočeno...Podržavam Dodika i srpsku političku teatarsku grupu iz RS-a :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#958 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by _BataZiv_0809 »

arzuhal wrote: Oko lijepo, nigdje u svijetu niko ne pokreće referendum kao reakciju na presudu/odluku ustavnog suda zemlje u kojoj živi, bereš li ti to? Tamo, u tim dalekim demokratskim zemljama kojih se dotičeš i za koje vezuješ referendum RS-a kao normalnost, poštuju se odluke suda makar im se ne sviđale:
Volio bih da si u pravu. Tj. jesi u teoriji, ali imamo jos uvijek frisak primjer Katalonije.

Pritom ni u ludilu ni u najgorem pijanstvu ne poredim Kataloniju i RS u smislu geneze.
ze kalanga

#959 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ze kalanga »

Oko lijepo, nigdje u svijetu niko ne pokreće referendum kao reakciju na presudu/odluku ustavnog suda zemlje u kojoj živi, bereš li ti to? Tamo, u tim dalekim demokratskim zemljama kojih se dotičeš i za koje vezuješ referendum RS-a kao normalnost, poštuju se odluke suda makar im se ne sviđale, a poštuju se i demokratske i pravne procedure pa se na odluke koje im ne pašu ulažu žalbe, postoji red...Da se sačekalo da se vidi epilog žalbe koju je uložio Bosić, al' jok, mora biti referendum hevtu prije lokalnih izbora...Kužiš?

Ustavni sud BiH i njegove odluke se mogu do neba ne sviđati republikosrpskijancima, al' moraju stisnut zube i šelnu, šta će - ne sviđa se ni Bošnjacima štošta iz Sporazuma: RS, entitetski veto, raznorazne blokade i mogućnosti opstrukcije koju republikosrpskijanski političari obilato koriste, ne daju čak ni da BiH dobije tekst himne...Al' trpe, štaš'...

I treba da republikosrpskijanci pokrenu rašivanje Mirovnog sporazuma, to je vrlo važno, jer ovako fakat ne možemo dalje, sve je zakočeno...Podržavam Dodika i srpsku političku teatarsku grupu iz RS-a :bih:
Sam kažeš, uređena, postoji red. Institucije koje nisu politički potkupljene, čiji je smisao postojanje ispunjavanje neostvarenih ciljeva. Kaj ne?
Ne bih da te uvrijedim, ali i sam si svjestan u kakvom smo jadu svi zajedno. Ti si možda neki Husein, ja možda neki Nikola. Suština je da meni kao Nikoli, zato što sam Nikola, institucija države u kojoj živim već 20 godina nameće. Mimo moje volje. Mimo demokratskih principa, pa na kraju i izvornog mirovnog ugovora, koji je valjda trebao biti jedan od simbola suživota. Ja nemam ništa da Huseinu taj isti sud nastavi po starom, odnosno bez nametanja. Ali, prosto se upitam kada ću ja imati tretman kao moj komšija Husein...

I tu je poenta.

Narodu kom pripadam se generalno jbe za Mileta i Mladena jer su njihova obećanja bila lažna i bez pokrića. To se najbolje uostalom vidi i kroz sam izborni rezultat. Dva podjeljena stava. Međutim, nacionalno jedinstvo kod Srba u BiH je na visokom nivou i na njega ne može uticati Dodikovo palamuđenje o spasiocu srpskih interesa ili Mladenovo pravdanje kako je za sve kriv Mile.

Odužih. Srbi imaju pravo da slave što žele, Bošnjaci takođe. Totalno je nepotrebno nametanje političkih odluka institucije koja bi trebala biti nezavisna, a koja to od svog osnivanja do danas nije. :izet:
geoxx

#960 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by geoxx »

@ze kalanga nam pokusava reci da je ok ignorisati odluke Ustavnog suda drzave putem referenduma jer je referendum demokratsko pravo. Indirektno implicira da i neka opstina u RS-u gdje su Bosnjaci vecina moze referendumom izaci iz entiteta jer je referendum demokratsko pravo.
Isto nam pokusava reci da Ustavni sud BiH provodi bakirovsku politiku jer je ponistio datum nastanka tvorevine koja po Ustavu nije priznavala druge narode sem Srba i nalozio toj tvorevini koja je postala entitet, u kojem su prema Ustavu tri ravnopravna naroda, da izabere drugi datum.

@ze kalanga je fino izdresiran.
Janjicar

#961 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Janjicar »

ze kalanga wrote:

Sam kažeš, uređena, postoji red. Institucije koje nisu politički potkupljene, čiji je smisao postojanje ispunjavanje neostvarenih ciljeva. Kaj ne?
Ne bih da te uvrijedim, ali i sam si svjestan u kakvom smo jadu svi zajedno. Ti si možda neki Husein, ja možda neki Nikola. Suština je da meni kao Nikoli, zato što sam Nikola, institucija države u kojoj živim već 20 godina nameće. Mimo moje volje. Mimo demokratskih principa, pa na kraju i izvornog mirovnog ugovora, koji je valjda trebao biti jedan od simbola suživota. Ja nemam ništa da Huseinu taj isti sud nastavi po starom, odnosno bez nametanja. Ali, prosto se upitam kada ću ja imati tretman kao moj komšija Husein...

I tu je poenta.

Narodu kom pripadam se generalno jbe za Mileta i Mladena jer su njihova obećanja bila lažna i bez pokrića. To se najbolje uostalom vidi i kroz sam izborni rezultat. Dva podjeljena stava. Međutim, nacionalno jedinstvo kod Srba u BiH je na visokom nivou i na njega ne može uticati Dodikovo palamuđenje o spasiocu srpskih interesa ili Mladenovo pravdanje kako je za sve kriv Mile.

Odužih. Srbi imaju pravo da slave što žele, Bošnjaci takođe. Totalno je nepotrebno nametanje političkih odluka institucije koja bi trebala biti nezavisna, a koja to od svog osnivanja do danas nije. :izet:
Zasto RS onda ne postuje Dan Nezavisnosti BiH ?
channel10

#962 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by channel10 »

Pa hajvanu jedan,niko ti ništa ne nameće. Ti živiš u Bosni i Hercegovini. Ako ti se ne svidja, voz.
Kažem ja,ovakve samo direkt u glavu, dok ne dodju sebi.
Zgoljo

#963 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Zgoljo »

Haris.ba wrote:
Zgoljo wrote:
Haris.ba wrote:I ovaj referendum je veoma opasan. On jeste proba za referendum o nezavisnoti. On je kršenje odluke ustavnog suda pokrivanjem odlukama Skupštine i naroda. Odatle i formulacija da nije obavezan i da ima samo savjetodavni karakter. Kako da ne.

I ne treba puno pametovati. Ustavi se krše svaki dan. I nikom ništa. Što se ne popuni klub Srba u Domu naroda FBiH? Što se ne sprovede odluka Sejdić- Finci u FBiH? Ne treba Dodik? Ili odluka o Mostaru? Hrvatske stranke neće? Pa kako onda sprovesti instrumente upotrebe sile?

Ovo je ona naša filozofija "lahko ćemo", "puhnuti u lug i baciti u oči četnicima", i slično. Hoćemo opet imati juniora koji će reći spavajte rata neće biti, pa ga bude? I kako to sagledati u konstelaciji ko će ratovati? Kada nam ne treba još viza za ulazak u zemlje šengena, kako sagledati organizaciju povlačenja naroda u FBiH u iščekivanju sukoba, a spriječiti bježaniju preko granice?
Patriotizam će se teško prodati demobilisanom borcu.
Dobro,koji je tvoj prijedlog ako izglasaju nezavisnost?
Pa napisao sam u prijašnjim postovima.

Pogledati se i realno sagledati situaciju. Bosna je podjeljenja zemlja. I jedino je čuva od formalnog raspada međunarodna politika. Tako je bilo 92. , 95, i danas 2016. godine. A u međunarodnoj politici rijetko kada ima pravde i morala.

Možemo vikati help Bosnia, i možemo upravljati fantomskim brigadama. NIje problem. I 91. se je stvarao paralelni sistem kroz patriotsku ligu. Ali sa ciljem odbrane. A danas treba hodati po tankoj žici kako da se ne stvori Gaza i Zapadna obala na Balkanu.

A možemo voditi pametnu politiku. Hem, je to jednostavnije, hem je jeftinije. Ali, je naravno i najteže. Politika kvalitetnog obrazovanja nam treba. A ona dovodi do politike pametnog vođenja međunarodnih odnosa. Da to imamo,ne treba nijedan bošnjački političar da daje nikakve specijalne izjave. To treba da odradi američka ambasada. Za početak odugovlačenjem novca od MMF-a, te uvjetovanjem nastavka davanja kredita. Ako neko misli da su to Novalić i Zvidzdić odradili sami od sebe. Nek i dalje misli.

Ja i dalje mislim da ne postoji volja za upotrebom sredstava prisile kod međ. zajednice. Ali, mnoge stvari će se odigrati ispod stola, i bolje je da se ne troši dah igranjem generalisimusa.

Nego, http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... 60815108#4
"Kolegij SDA smatra da najavljeni referendum, odnosno odluka Narodne skupštine RS predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vremena kad je on potpisan. Ovo je prvi ozbiljan i organizovan pokušaj organizacije antidejtonskog referenduma u RS-u. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će prije ili kasnije biti organizovan i referendum o samoopredjeljenju ovog entiteta, a na prošlogodišnjem Kongresu SNSD-a usvojena je deklaracija pod nazivom 'Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost' u kojoj se Skupština RS poziva da tokom 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS"

Izetbegović je posljednji korak u tom pravcu, referendum zakazan za 25. septembar ove godine, nazvao "probnim balonom za referendum o otcjepljenju RS-a u BiH".

"Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH i to se planira učiniti 25. septembra ove godine. A rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, a to se planira učiniti 2018. godine.

Političke snage u RS-u predvođenje Miloradom Dodikom optužio je da rušeći vladavinu zakona, Ustav i državne institucije zemlju vode u bezakonje, haos, anarhiju i nesigurnost.

"Oni to rade već godinama vrlo aktivno, vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Odgovor je nikakav ili mlak. Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem onoga što su dužni učiniti i poduzeti ohrabruju snage destrukcije", izjavio je danas Izetbegović.

Stoga je Kolegij SDA pozvao da se snage zakona energično i odmah suprotstave snagama bezakonja.

"U BiH ne može doći do mirnog razlaza, neka se niko time ne zamajava. U BiH ne može doći ni do kakvog razlaza, ali može doći do konflikata i sukoba", poručio je lider SDA.
Znaci da mirno prihvatimo raspad zemlje,pljunemo na sve one koji su zivot dali za njenu odbranu,na sve nevine zrtve zlocina kao i na generacije i generacije prije nas,i da se obrazujemo.

Prijatelju da ti kazem ja nesto ko god da si,ne postoji opcija u kojoj ce Bosnjaci i ostali bh patrioti mirno gledati raspad Bosne i Hercegovine,to se nikada nece desiti,branit ce je svojim zivotima,budi siguran u to.
ze kalanga

#964 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ze kalanga »

Odgovor nepotreban. Ne vidim svrhu pitanja.
Ponavljam Srbi imaju pravo slaviti što žele, Bošnjaci takođe. To da li neko poštuje tuđu slavu je apsolutno beznačajno. Ali, niko nikome nema pravo nametati.
asker

#965 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by asker »

Doslo mi za struju 157 km. Ja priznajem jedno 57, ne vise, ostalo su mi nametnuli. Meni se to ne svidja, pa cu to referendumom u svojoj kuci odhebat!
prog321

#966 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by prog321 »

Srbi imaju pravo slaviti u vlastitom domu sta god požele.
Državne / entitetske institucije su nešto drugo i moraju se poštovati želje svih konstitutivnih naroda. Kontas? .
Last edited by prog321 on 15/08/2016 23:58, edited 1 time in total.
channel10

#967 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by channel10 »

ze kalanga wrote:
Ponavljam Srbi imaju pravo slaviti što žele, Bošnjaci takođe. To da li neko poštuje tuđu slavu je apsolutno beznačajno. Ali, niko nikome nema pravo nametati.
Zato je Ustavni sud donio onakvu odluku,bas zbog nametanja..
Capsicum

#968 Re: RE: Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Capsicum »

ze kalanga wrote:
A ko brani Srbima da slave sta god žele?
Janjicar

#969 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Janjicar »

ze kalanga wrote:
Citavo vrijeme potenciras suzivot u BiH, zar suzivot ne podrazumijeva postivanje tudjeg ?

A ako imas imalo kucnog odgoja makar onda bi trebao da znas da je postivanje tudjeg itekako znacajno.
Danguba

#970 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

Поповић: Прича о издвајању није увод у измјену Анекса два
Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић изјавио је данас Срни да прича о издвајању Сребренице из Републике Српске не може никако значити увод у промјену Анекса два Дејтонског мировног споразума, који дефинише међуентитетску линију, а поготово не улазак у промјену самог тог споразума.
Gosto se nesto uzvrpoljio. :-)

Ko reko? Gosto reko.
House

#971 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by House »

poštuj državu i njene institucije.kraj priče.suta će bošnjaci raspisati referendum na državnom nivou i? ne bodite se s rogatim :wink:
Last edited by House on 16/08/2016 00:05, edited 1 time in total.
TheMule

#972 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by TheMule »

ze kalanga wrote:

.
Mozes li malo ovo opsirno, u cemu je problem ovdje u vezi 20 godina nametanja? I Bosnjacima je ta ista veza sud-ohr nanio stete, recimo zastava i himna mi odma padnu na pamet. Srpska politika vodi ka odcjepljenju i otvorenom krsenju sporazuma, i kad im sud stane na rep, onda se prica o referendumu.

Ripicipi wrote:[

Ne znam vrijedi li jos offtopicariti jer je to tema za popis, a ne referendum :D
Pa ako si vjernik, onda ti bog mora biti na prvom mjestu, nema tu hocu-necu.
S obzirom da su Bosnjaci 99% zaokruzili islam, onda se namece da su 99% vjernici, a to se opet onda namece da im bog mora biti prvi :D

Iako, anketa na ovom forumu na pitanje "bolji svijet bez boga" vecina odgovorila da, a kad vidis popis, skontas da vecina folira.
Bosnjak-islam itd... je bila ozbiljna indoktrinacija i ucinila je svoje ocigledno.

Uglavnom, on topic, Bosnaci bi sada, kao i onda branili ovu zemlju, ne torove, ne religije, vec samo i iskljucivo zemlju.

A sta su Srbi zaokruzili? Katolicanstvo ili Hare Krisna? Po tvojoj logici i njima je Pravoslavlje broj 1, i oni bi se borili za religiju, ne za Bosnu i Srbiju
Last edited by TheMule on 16/08/2016 00:06, edited 1 time in total.
Pedja123

#973 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Pedja123 »

channel10 wrote:Pa hajvanu jedan,niko ti ništa ne nameće. Ti živiš u Bosni i Hercegovini. Ako ti se ne svidja, voz.
Kažem ja,ovakve samo direkt u glavu, dok ne dodju sebi.
Vidiš dobra ideja, to smo mi trebali na Kosovu, nećeš Srbiju voz.
belfy

#974 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by belfy »

ze kalanga wrote:
ja sam poprilicno siguran da bi se sve i jedan kriminalac slozio sa ovim. sta neko njemu ima nametati koje zakone da postuje. on ce postovati ono sto on misli da treba. koji ce njemu klinac sud, jel tako? smijesno je da ga neko prisiljava na novcane ili zatvorske kazne kada se on nigdje nije slozio sa tim. logicno. a ako osnuju udruzenje, onda ce biti volja kriminalaca u pitanju i sta onda ima neko njima nesto nametati... jel tako?
arzuhal

#975 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

ze kalanga wrote: Odužih. Srbi imaju pravo da slave što žele, Bošnjaci takođe. Totalno je nepotrebno nametanje političkih odluka institucije koja bi trebala biti nezavisna, a koja to od svog osnivanja do danas nije. :izet:
Da. Hajmo, u to ime, nešto pogledati....

9. januar 1992. godine - bez obzira na slavu Sv. Stefana - datum je koji je važan, nesporno važan, ali samo i isključivo za srpski narod u RS-u. Politički (i nepolitički, intelektualni, crkveni...) predstavnici samo srpskog naroda su bili na toj Skupštini i vijećali o sudbini srpskog (a indirektno i o sudbini ostala dva) naroda. To što neki, iz nekih političkih razloga, današnji politički predstavnici hrvatskog naroda u RS-u vele kako nemaju ništa protiv 9. januara i jest i nije važno, uopće...

Dakle imamo činjenicu da 9. januar jeste historijska činjenica koja je važna samo srpskom narodu u BiH. Bošnjaci taj datum odbacuju, a Hrvati su indiferentni.

E sad, činjenica je također i da u RS-u, prema njenom Ustavu, žive Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao i pripadnici ostalih naroda, i građani. I da smo svi konstitutivni na svakom pedlju BiH, bez obzira na entitete...U tom slučaju, pošto Bošnjaci ne prihvataju 9. januar kao praznik kojeg bi obilježavali na bilo koji način - osim što možda moraju silom zakona, da zatvore radnju na taj dan, možda da okače zastavu ili nešto slično inače će biti kažnjeni od kakve inspekcije - jer, rekli smo, to je datum koji znači i važan je samo srpskom narodu, ne i Bošnjacima, postoje dva rješenja za tu situaciju:

- da se izabere neki drugi datum za Dan Republike, recimo taj već pominjani dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma jer se u njemu jeste prvi put zvanično, od strane MZ-a priznala RS kao entitet u državi BiH, a kojeg su potpisali i Bošnjaci, tako da Bošnajci ne bi mogli reći kako nemaju veze s tim datumom;

- ili da se u Ustav RS-a ili Zakon o praznicima jasno i decidno unese neka amandmanska izmjena po kojoj 9. januar ostaje Dan Republike, ali da se istim zakonom oslobađaju Bošnjaci i izdvajaju od bilo kakvog obilježavanja, proslave i svetkovanja tog dana, na bilo koji način, da neće biti dužni da se odazovu, odrasli i djeca, na bilo kakve proslave povodom tog datuma koji za njih, u najmanju ruku, ne predstavlja ništa.
Last edited by arzuhal on 16/08/2016 00:08, edited 1 time in total.
Locked