Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
milojicabrzi
#951 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
@hopi.
Ovi Sabovi su jako popularna vozila u Nizozemskoj, kad sam bio tamo pričao sam sa dosta ljudi sa naših prostora, da ih je fakat iznenadila prisutnost puno Saabova, baš ovako ovih modela, dok ja se u BiH ne sjećam da sam vidio 4-5 za 15 godina.
Vjerovatno su u pitanju neke carinske olakšice ili sl. sa Švedskom, ali fakat ih puno ima gore....
Ovi Sabovi su jako popularna vozila u Nizozemskoj, kad sam bio tamo pričao sam sa dosta ljudi sa naših prostora, da ih je fakat iznenadila prisutnost puno Saabova, baš ovako ovih modela, dok ja se u BiH ne sjećam da sam vidio 4-5 za 15 godina.
Vjerovatno su u pitanju neke carinske olakšice ili sl. sa Švedskom, ali fakat ih puno ima gore....
- Koshpa
#952 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ovakav Volvo juce vidim kroz Vogoscu, bijelli na nasim tablama
-
tempuser
#953 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Bice da je Ami 8. Ami 6 je imao izbocene steke sa rukohvatom, rebrasti prednji blatobran sa velikim falcom prema veznom limu i drugacija zadnja svjetla, stariji okrugla, mladju kao kod spaceka.milojicabrzi wrote:Ovo je Ami 6 na slici...
Legendarna francuska auta, sa tri šarafa na točkovima
Bilo je nekih Citroen Visa, pa čak i pokoja Dyane, poslije rata, ali su se teško prodavali / kupovali, radi navale auta, prvenstveno VW i Opel Kadeta iz inostranstva....
Moj stari je kupio prvu R-18 TL u IMV-u 1981. god imala je 3 sarafa, kad je 85. kupio TLJ je vec imala 4 sarafa.
Ja mislim da su R-18, Citro Visa i GA, P-305 zadnja auta sa 3 sarafa s tim sto su na R-18, Visi i 305 presli na 4.
- Optimist
#954 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Zadnje auto sa 3 sarafa na felgama su P106/Citroen Saxo sa pocetnim 1.0 motorom. Jace verzije su bile sa 4 kom.
Isto tako, neka verzija Smarta je dolazila na 3 sarafa.
- Travnički Noćni Šetač
#955 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ipak je Ami 8... u osnovnoj verziji Ami 6 je imao špicasti završetak krova a u break verziji su oba modela dosta slična no postoje vidljive razlike:milojicabrzi wrote:Ovo je Ami 6 na slici...
Legendarna francuska auta, sa tri šarafa na točkovima
Bilo je nekih Citroen Visa, pa čak i pokoja Dyane, poslije rata, ali su se teško prodavali / kupovali, radi navale auta, prvenstveno VW i Opel Kadeta iz inostranstva....

aluminium molecular formula
Legendarni jesu sigurno... Pored Amija koji je bio onako ipak porodično auto , Spaček prvenstveno a poslije i Dijana 6 su bili prava hipi auta zajedno sa VW bubom i sličnim modelima... neki dan sam snimio na cesti sasvim dobro očuvanu Dijanu 6 ...
...
Ami 8 je inače mogao da se vozi na 3 točka kao i ajkula, ključ za točkove je ujedno služio i kao kurbla za paljenje ako zataji alnaser, prednji žmigavci su se iz nekog razloga mogli uvući u karoseriju na pritisak opruga ih je vraćala, a mjenjač je bio naravno gore u komandnoj tabli kao kod Reno 4 ... u krivinama je kao i svaki citroen tog doba bio genijalan...
-
Seyfo
#956 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Odavno nisam vidio Citroen Xantia...? Prije 10ak godina sam jednu kratko vozio, i sjećam se da ih je bilo po Sarajevu a i drugim gradovima, ali odavno niti jednu nisam vidio. Za razliku od drugih citroenovih modela, kojih mnogo ima.
-
tempuser
#957 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Nisam znao, doduse nisam obracao paznju!Optimist wrote:Zadnje auto sa 3 sarafa na felgama su P106/Citroen Saxo sa pocetnim 1.0 motorom. Jace verzije su bile sa 4 kom.
Sad vidim da su i neki AX imali3 sarafa, mada je to, koliko vidim, druaciji raspon sarafa u odnosi na ovaj "starinski".
Inace, osim brzine montaze/demontaze licno ne vidim nijednu prednost 3 sarafa u odnosu na 4, a nedostatak je, ako nista, da ne mozes voziti na 3 sarafa ako posijes sve sarafe sa jednog tocka!
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#958 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ja ih vidjam po Sarajevu, i to hajmo reci popeilican broj, o zirom da je citroen hidraulicar sa poprilicno godina..Seyfo wrote:Odavno nisam vidio Citroen Xantia...? Prije 10ak godina sam jednu kratko vozio, i sjećam se da ih je bilo po Sarajevu a i drugim gradovima, ali odavno niti jednu nisam vidio. Za razliku od drugih citroenovih modela, kojih mnogo ima.
Cak sam neki dan vidio activu bordo boje na Dobrinji, kod onog sto popravlja auspuf-e...
- amar1994
#959 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
to je zato sto hoces da ih vidis ko i ja mazgekonektovan wrote:
Ja ih vidjam po Sarajevu, i to hajmo reci popeilican broj, o zirom da je citroen hidraulicar sa poprilicno godina..![]()
Cak sam neki dan vidio activu bordo boje na Dobrinji, kod onog sto popravlja auspuf-e...
- konektovan
#960 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Bas tako,....amar1994 wrote:to je zato sto hoces da ih vidis ko i ja mazgekonektovan wrote:
Ja ih vidjam po Sarajevu, i to hajmo reci popeilican broj, o zirom da je citroen hidraulicar sa poprilicno godina..![]()
Cak sam neki dan vidio activu bordo boje na Dobrinji, kod onog sto popravlja auspuf-e...![]()
-
Gray
#961 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Daihatsu Applause 
Imao sam isti ovakav
Imao sam isti ovakav

-
milojicabrzi
#962 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
U pravu ste, vidi se i po štekama na vratima...samo mi nije jasno, kad povećam vidim da naza piše "6".... Jedino ako vlasnik nije nedostajuću naljepnicu i slova, zamjenio sa drugim 
Koliko li su ovi karavani imali kW, da prezentujem ovim mladim junošama, što ne vjeruju u ništa ispod 95 kW
Koliko li su ovi karavani imali kW, da prezentujem ovim mladim junošama, što ne vjeruju u ništa ispod 95 kW
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#963 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
U mojoj mahali prije nekoliko dana
U dosta je dobrom stanju.

-
Seyfo
#964 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Suzuki swift,prva generacija. Bilo ih je,sedana pogotovo. Odavno ne vidjeh takvog. Vjerujem da dijelova ima,ako se trazi,ali im je vrijednost znacajno pala.
-
tempuser
#965 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Vjerovatno mislis na drugu generaciju koja se uoci rata mogla kupiti i kod nas i bilo je sedana.Seyfo wrote:Suzuki swift,prva generacija. Bilo ih je,sedana pogotovo. Odavno ne vidjeh takvog. Vjerujem da dijelova ima,ako se trazi,ali im je vrijednost znacajno pala.
Prva generacija je bila dosta rjedja kod nas i nisam siguran da je bilo sedana.
- konektovan
#966 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Tesko ih je pronaci kod nas, a bili su simpa autici, posebno 1.3 gti.
- bilic
#967 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Zvali su ih .. Mrtvački kovčeg .tempuser wrote:Vjerovatno mislis na drugu generaciju koja se uoci rata mogla kupiti i kod nas i bilo je sedana.Seyfo wrote:Suzuki swift,prva generacija. Bilo ih je,sedana pogotovo. Odavno ne vidjeh takvog. Vjerujem da dijelova ima,ako se trazi,ali im je vrijednost znacajno pala.
16 ventila motori i letili su
https://www.youtube.com/watch?v=8weT2Y5jjuU
.
ovaj je gti nesto
-
Mlad i Nevin
#968 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Nema vise ni Fiatovog trojca Bravo Brava Marea, a bilo ih je fino na nasim cestama, i nisu bili tako losi, pogotovo Marea sa 1.9 jtd.
-
tempuser
#969 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Da, ovo je druga generacija.bilic wrote:Zvali su ih .. Mrtvački kovčeg .tempuser wrote:
Vjerovatno mislis na drugu generaciju koja se uoci rata mogla kupiti i kod nas i bilo je sedana.
16 ventila motori i letili su
https://www.youtube.com/watch?v=8weT2Y5jjuU
.
ovaj je gti nesto
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#970 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Fakat. Odlicna auta, dobri su bili i benzinci 1,2 i 1,6 16V. I dan danas izgledaju svjeze, a 1995 kad su izasli izgledali su kao sa druge planete.Mlad i Nevin wrote:Nema vise ni Fiatovog trojca Bravo Brava Marea, a bilo ih je fino na nasim cestama, i nisu bili tako losi, pogotovo Marea sa 1.9 jtd.
- amar1994
#971 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
limarija ko papir na pragovima 
-
milojicabrzi
#972 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Mislim da su njihove udarne proizvodne godine, bile '97.-'98. Baš su izgledali dobro i bili perspektivni. Medjutim, protok od 20-ak god, ih je pomeo u prošlost. Glavne zamjerke bile su na probleme sa strujom i elektronikom.Mlad i Nevin wrote:Nema vise ni Fiatovog trojca Bravo Brava Marea, a bilo ih je fino na nasim cestama, i nisu bili tako losi, pogotovo Marea sa 1.9 jtd.
Iz tih proizvodnih godina, još Punta ima na cestama uglavnom
-
Seyfo
#973 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Bravo/brava prve generacije su imali skoro svaki kvake istopljene od vrucina. Kad upece u augustu,otpadne im sa kvake navlaka i ostane neakvo zeljezno ruglo. I to kad su bile do 5 g stare. Inace auto dosta cesto tuniran,crtano po njemu, spustan itd. Ipak,nisu izdrzale 20 godina . Druga generacija je vec malo bolja,ali je i njih sve manje.
- johntra
#974 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Pročitao na forumu negdje ili?amar1994 wrote:limarija ko papir na pragovima
Imao Brava 1,6 !6V, potpuno normalna limarija i sve...ni packe hrđe, bilo gdje...jedini kvar bila crkunta bobina, a kod njega je riješena da ima samo jedna, ko razvodna....bio kod mene tri godine i prodao ga dalje normala...
ima jedna Marea na Grbavici, zlatna boja...JTD...od poznanika, mislim da je kod njega 15 godina u vlasništvu....neki dan je vidim, vozi se još...ko lampa..
- konektovan
#975 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Meni su ti fiati bili super. Znam nekoliko ljudi koji su vozili, a neki još voze bez nekih velikih problema. Posebno bi pohvalio koleginu mareu weekend jtd.