zg1911 wrote:iz pojedinacnih primjera izvacis generalne zakljuckehrle1976 wrote:
Tamo ih koci vjerovanje u prazno. Zapusrili su zivot zbog vjerovanja u prazno. Kod njih je drugi faktor. Kod Skandinavaca ako me pitas je obicna ljenost. Mozes na pste nabrojati koj imaju onaj mentalitet treniranje treniranje i ono porodicno guranje. Prije koju godinu u Britanskom listu prosita nesto o onoj teniserki iz Danske a porijeklom iz Poljske odnosno njeni roditelji. I sama rece da su mi roditelji Danci sigurno nebi uspjela, jer kaze oni sve prepuste kao idi dva puta sedmicno treniraj sa trenerom, dok ja sam morala svaki dan trenirati jer je tata tako bio rekao.
anyway, olimpijski uspjeh i ekonomske stanje zemlje vjerojatno i jesu povezani, no ni blizu da bi to bilo presudno. ima dosta primjera da su siromasnije zemlje uspjesnije od bogatih
Stvar je u ulaganju u sport. Džaba Saudijskoj Arabiji milijarde dolara bogatstva kad im je sport na nekom 49. mjestu nacionalnih prioriteta, između ulaganja u prostitutke s kojima se viđaju kraljevi unuci, i kupovine robova iz Somalije i Etiopije.
Sa druge strane - neke zemlje koje i nisu toliko brutalno bogate, ali dio tog, ne toliko ogromnog nacionalnog bogatstva ulažu u sport, postižu zavidne rezultate. Primjer - Hrvatska.