Prvi korpus ARBiH

Post Reply
anonimni clan

#951 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by anonimni clan »

sumirprimus wrote:A kako deffinirate one koji su citav rat u rovu bili a danas su dijaspora?
Ja sad htjedoh positivity isto pitanje.......
Bio na Bjelasnici i Igmanu u to vrijeme u "nekakvim" diverzantima ........rat me doveo do Pazarica jer nisam mogao nazad u grad kad je pocelo.
Dok su Zukini svlacili haubice i ZIS ove s Igmana pravac Konjic nas poslalo na Bjelasnicu da "zaustavimo Cetnike."
Gore pucali jedni na druge ili se ukopavali do grla dok su nas cete gadjale onim brdskim topovim odozgo ....opste rasulo nigdje nista da pojedes ......gdje si tu si i suti........pored nekih focaka bili pa se sve malo povlacili ....
Poslije sesretali s nekakvom vojskom .....neko rece da su to bili cetnici ....pa se razmilili svak na svoju stranu......
Smjestili nas poslije u nake vikendice ....nigdje pozadine nista ......ludilo.
Fatali ovce po Bjelasnici da nesto pojedemo.
A po Igmanu poslije sve nesto nemoj da Umprofor ne vidi .......te nemoj ovuda te idi onuda......A oni jadnici ne izlaze iz Transportera
Ma ludilo ...kad se samo sjetim ....
A bio i kod Famosa .......moja prva ozbiljnija akcija. Labudovi bili smjesteni pored nas ...bilo par dobrih momaka...iskusnih iz Posavine .....bili skupa u unistavanju onog aviona na Butmiru ako se ko sjeca........poslije oni dobili Ljiljana za akciju koju smo 90% mi odradili ..nejse.
Reko poslalo nas "u Famos" pa nas potrpalo u oaj kanal-tunel kofol da uletimo podzemnim putem .......sreca pa imali pametnog komandanta .......poslije morali bacati one dimne bombe da izadjemo iz onog sahta jer su skuzili da kuda se povlacimo .....i pratili nas minobacacem dok smo se vracalo pored stadiona .....haman izginusmo bez ispaljenog metka....
Pitar s Kariba

#952 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Pitar s Kariba »

karanana wrote:sta "kako ide"?

da li su na pocetku rata 92. na igmanu bile srpske snage pa smo mi oslobodili igman ili smo mi odmah bili tamo bez borbe?
koliko znam na početku rata, 92', bile su srpske snage na malom i velikom polju ... doduše, ne pretjerano teško, na foru i iznenađenje, otjerali su ih grupe rezervne milicije iz hadžića i pazarića i s druge strane od hrasničkog stana ekipa iz hrasnice.
undefined007

#953 Prvi korpus ARBiH

Post by undefined007 »

Prvi korpus Armije RBiH, je bio jedan od sedam korpusa u sastavu Armije RBiH. Zona odgovornosti Prvog korpusa tokom srpske i hrvatske agresije na BiH bilo je područje Sarajeva. Kako je Sarajevo bilo pod opsadom srpske vojske 1425 dana, koja je jedno vrijeme sarađivala i sa jedinicama HVO-a iz Kiseljaka pod komanadom ratnog zločinca Ivice Rajića, Prvi korpus je imao primarni zadatak da spriječi upad srpskih jedinica u Sarajevo.

1992 godine Prvi korpus je brojao 34500 pripadnika da bi broj narastao na 40500 pripadnika 1995 godine.

Odlukom Predsjedništva RBiH od 18. avgusta 1992. godine i naredbom Štaba Vrhovne komanda Armije RBiH, 1. septembra 1992. godine formiran je Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu. U sastav korpusa su ušle sve, do tada formirane, vojne jedinice sarajevske regije sa oko 30 000 vojnika. Za komandanta je postavljen Mustafa Hajrulahović-Talijan, zamjenik je bio Vahid Karavelić a načelnik štaba Enver Hadžihasanović. Sredinom 1993. godine korpus je reorganizovan formiranjem operativnih grupa. Formirane su 3 operativne grupe i to:

OG Sarajevo - sa bazom u Sarajevu,
OG Tarčin - sa sjedištem u Tarčinu a obuhvatala je još i Trnovo, Fojnicu i Kiseljak
OG Visoko - sa sjedištem u Visokom koja je obuhvatala područje od Visokog do Olova.
Krajem juna 1993. godine, komandant korpusa Hajrulahović je premješten u Glavni štab Armije RBiH a novi komandant je postao dotadašnji zamjenik, Vahid Karavelić. Daljim jačanjem korpusa, krajem 1994. godine došlo je do promjene u unutrašnjoj organizaciji Armije RBiH. Umjesto dotadašnjih operativnih grupa, koje su postojale kao privremeni organi rukovođenja i komandovanja i koje su bile dijelovi komandi korpusa, formirane su divizije kao stalni sastavi Armije RBiH. U skladu sa tim promjenama, u 1. korpusu ARBiH formirane su 3 divizije. 12. divizija je obuhvatala područje grada Sarajeva (bivša OG Sarajevo), 14. divizija je pokrivala područja koja su bila u zoni odgovornosti OG-1 Pazarić i dijela OG-2 Visoko a imala je sjedište u Tarčinu (bivša OG Tarčin), dok je za sjedište 16. divizije određen Vareš, (bivša OG Visoko). U septembru 1995. godine, treći komandant korpusa postaje Nedžad Ajnadžić.

472 pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH je odlikovano najvišim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”, 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit” dok je 29 pripadnika odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH. Osim toga, 3 brigade u sastavu ovog korpusa su odlikovane kolektivnim priznanjem slavna a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem viteška.

Mislim da i ovaj korpus zaslužuje temu na ovom pdf-u. U koliko ima pripadnika ovog korpusa želio bi da čujem njihove priče o ulozi Prvog korpusa, ratnim operacijama itd ...

PS. Ako neko zna nešto u 105. motorizovanoj brigadi, njihovim operacijama i slično slobodno neka nešto više napiše. Oni su također bili u sastavu Prvog korpusa.
SkyLimit

#954 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by SkyLimit »

Prvi Korpus u brojkama:

- Tokom rata Prvi Korpus je imao 6. 585 poginulih boraca

- Tokom 92. i 93. godine poginulo je 5108 pripadnika Prvog Korpusa, a tokom 94. i 95. godine njih 1477

- Što se tiče mjeseca, Prvi Korpus je izgubio najviše vojnika u junu 92. godine, njih 619

- Pojedinačno dan sa najvećim gubicima tokom rata je 8. juni 1992., na taj dan Korpus je imao 134 poginula borca

- 4544 poginula borca Korpusa su bili domicilno stanovništvo, a njih 2041 nisu

- 6104 poginula borca su bili Bošnjaci, njih 240 Hrvati, njih 223 Srbi i njih 18 iz reda Ostalih

- Borbene lokacije na kojima je Korpus imao najviše poginulih: Žuč(225), Dobrinja(210), Stup(190) i Otes(135).
julisiz es grant

#955 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by julisiz es grant »

Sarajmen wrote:Da li je i Goražde bilo u zoni odgovornosti I Korpusa A RBiH.
Nije. Goražde je bilo posebno, jer je bilo fizički odvojeno od ostale slobodne teritorije. Prva viša vojna komanda kojoj su bile podređene brigade formirane 1992. bila je IBOG-Istočnobosanska operativna grupa, koja je nastala čini mi se početkom 1993. Kasnije je prerasla u 81. diviziju, i tako je to ostalo do kraja rata. Siguran sam da nijedna od ovih formacija nije bila u sastavu I korpusa (što bi, obzirom na potpunu odsječenost od istoga, bilo potpuno besmisleno) već su vjerovatno bile direktno podređene Generalštabu.
Comanche

#956 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Comanche »

SkyLimit wrote:Prvi Korpus u brojkama:

- Tokom rata Prvi Korpus je imao 6. 585 poginulih boraca

- Tokom 92. i 93. godine poginulo je 5108 pripadnika Prvog Korpusa, a tokom 94. i 95. godine njih 1477

- Što se tiče mjeseca, Prvi Korpus je izgubio najviše vojnika u junu 92. godine, njih 619

- Pojedinačno dan sa najvećim gubicima tokom rata je 8. juni 1992., na taj dan Korpus je imao 134 poginula borca

- 4544 poginula borca Korpusa su bili domicilno stanovništvo, a njih 2041 nisu

- 6104 poginula borca su bili Bošnjaci, njih 240 Hrvati, njih 223 Srbi i njih 18 iz reda Ostalih

- Borbene lokacije na kojima je Korpus imao najviše poginulih: Žuč(225), Dobrinja(210), Stup(190) i Otes(135).
Pa izgleda da je oko 30% poginulih u prvom korpusu sa strane. Po meni je to veliki broj. Možda treba o tome pomisliti prije nego sto neki sad napadaju dosljake iz i. Bosne i Sandzaka dok su se oni "patili" po Švicarskoj.
SkyLimit

#957 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by SkyLimit »

Kako se mijenjala struktura i nazivi jedinica 1. Korpusa tokom rata?

Najčešće se zbog ovih ili onih razloga spominju 9. motorizovana br.(Ćelini) i 10. brdska br.(Cacini). Jesu li one u tom obliku i pod tim nazivom postojale do kraja rata?

Šta je bilo sa "Jukinih vukova" nakon što je komadant sa grupom najodanijih pristalica prebjegao u HVO? Je li ta jedinica nastavila postojati pod tim imenom? Ja sam mislio da je to bila manja jedinica specijalne namjene, ali negdje se spominje da je Juka imao 3000 svojih boraca? Pa to je onda brigada i to od onih brojnijih. Je li to "J. Vukovi" uopće bilo zvanično ime jedinice ili nezvanični nadimak?

Zanimaju mene i sve ostale brigade i jedinice, slobodno pišite, samo eto iz ugla nekog ko nije iz Sarajeva ja sam dugo godina poslije rata znao samo za "Vikićevce", "Jukine vukove", 9. motorizovanu i 10. brdsku što se tiče Z/O 1. Korpusa. Jednostavno o tim jedinicama se najviše pričalo, što po dobru što po zlu.
bdzs

#958 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by bdzs »

SkyLimit wrote:Kako se mijenjala struktura i nazivi jedinica 1. Korpusa tokom rata?

Najčešće se zbog ovih ili onih razloga spominju 9. motorizovana br.(Ćelini) i 10. brdska br.(Cacini). Jesu li one u tom obliku i pod tim nazivom postojale do kraja rata?

Šta je bilo sa "Jukinih vukova" nakon što je komadant sa grupom najodanijih pristalica prebjegao u HVO? Je li ta jedinica nastavila postojati pod tim imenom? Ja sam mislio da je to bila manja jedinica specijalne namjene, ali negdje se spominje da je Juka imao 3000 svojih boraca? Pa to je onda brigada i to od onih brojnijih. Je li to "J. Vukovi" uopće bilo zvanično ime jedinice ili nezvanični nadimak?

Zanimaju mene i sve ostale brigade i jedinice, slobodno pišite, samo eto iz ugla nekog ko nije iz Sarajeva ja sam dugo godina poslije rata znao samo za "Vikićevce", "Jukine vukove", 9. motorizovanu i 10. brdsku što se tiče Z/O 1. Korpusa. Jednostavno o tim jedinicama se najviše pričalo, što po dobru što po zlu.
Za 9 motorizovanu znam da je nastala spajajem 3 i 7 brdske brigade, a kasnije nakon Ramizovog hapšenja promjenilaje naziv u 105. motorizovana kojoj je komadant čini mi se bio Izet Berkovac. 10. brdska je nakon ubistva Mušana Topalovića spojena sa 1. brdskom brigadom koja je mislim zadrzala taj naziv, ako griješim nek me neko ispravi. Juka nije nikad bio u sistemu komandovanja 1. korpusa. Tačno je da je imao puno boraca uz sebe i mislim da je njegova jedinica imala status specijalne brigade dok je postojala. Juka je bio nezgodan i prgav čovjek ali je imao karizmu koju zadugo niko neće imati. Imao sam nekoliko susreta sa njim od kojih zadnji negdje u julu mjesecu 92 godine.
undefined007

#959 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by undefined007 »

bdzs wrote:
SkyLimit wrote:Kako se mijenjala struktura i nazivi jedinica 1. Korpusa tokom rata?

Za 9 motorizovanu znam da je nastala spajajem 3 i 7 brdske brigade, a kasnije nakon Ramizovog hapšenja promjenilaje naziv u 105. motorizovana kojoj je komadant čini mi se bio Izet Berkovac. 10. brdska je nakon ubistva Mušana Topalovića spojena sa 1. brdskom brigadom koja je mislim zadrzala taj naziv, ako griješim nek me neko ispravi. Juka nije nikad bio u sistemu komandovanja 1. korpusa. Tačno je da je imao puno boraca uz sebe i mislim da je njegova jedinica imala status specijalne brigade dok je postojala. Juka je bio nezgodan i prgav čovjek ali je imao karizmu koju zadugo niko neće imati. Imao sam nekoliko susreta sa njim od kojih zadnji negdje u julu mjesecu 92 godine.
105. mtbr nastala krajem 1993 godine, kako si gore prethodno opisao, moj otac je bio pripadnik iste.

PS. Na današnji dan počela NATO operacija "Namjerna sila", koja je trajala do 14. Septembra.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#960 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by Woody »

undefined007 wrote:
bdzs wrote:

105. mtbr nastala krajem 1993 godine, kako si gore prethodno opisao, moj otac je bio pripadnik iste.

PS. Na današnji dan počela NATO operacija "Namjerna sila", koja je trajala do 14. Septembra.
Što se tiče Jukinih "vukova" taj naziv je self-made, inače je službeni naziv bio "Jedinica za specijalne namjene rezervnog :-) sastava policije". A i to je bilo skovano zbrda-zdola (nekako su se morali zvat'). Međusobno, a i ostali su ih zvali jednostavno - "Jukini". Podatak da je brojala 3000 je tačan (u svom sastavu su imali pored borbenih jedinica i logistike, i sanitet, i pravnu i finansijsku službu :-)
japasmipin

#961 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by japasmipin »

1."slavna" olovska brdska brigada

U sastav Opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Olovo ulaze i jedinice sela opština Han Pijesak, Sokolac i Ilijaš, a to se odnosi uglavnom na sela koja gravitiraju području opštine Olovo, ulazak tih jedinica u Štab Teritorijalne odbrane Olovo je razlog što nisu postojali štabovi Teritorijalne odbrane tih općina. Za komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Olovo postavljen je Fadil Karičić, za načelnika Štaba Smajo Gradinčić, a za zamjenika komandanata Nijaz Vrabac.
Naredbom komadanta Štaba Teritorijalne odbrane Olovo od 17.07.1992. godine dolazi do preformiranja jedinica seoskih četa i vodova u jedinice odreda tako da se na području Opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Olovo formira sedam odreda i to : 61, 64, 65, 68, 69, 71 i 74.
Brigada je počela egzistirati krajem novembra i početkom decembra 1992. godine a zvanično po naredbi Štaba Vrhovne Komande OS br. 107/06-4 od 27.05.1993. godine po privremenoj formaciji T-412-194 formira se na teritoriji općine Olovo vojna jedinica 5172 1. olovska brdska brigada. Po samom formiranju brigade, brigada ulazi u sastav Operativna grupa 3 Kladanj II Korpusa (Naredba ŠVK str.pov.br.14/75-7)36. Za komadanta brigade postavljen je Fadil Karičić naredbom Štaba Vrhovne Komande OS br. 13/37-92 od 10.07.1993. godine. Brigada se sastojala iz 4 bataljona. brojio 96 vojnika, a za komandanta je postavljen Emir Mešić. Komandiri jedinica seoskih četa koja su gravitirala općini Olovo bili su za Han Pijesak Džemlić Hajrudin, za Ilijaš Herić Džafer, za Sokolac Klico Amir.
Iz trebovanja za mjesec novembar od 29.11.1993. godine brojno stanje za lični dohodak u brigadi je bilo : boraca 2707, starješina 269.
Naređenjem Štaba Vrhovne komande od 21.12.1993. Brigada izlazi iz organskog sastava OG-3 Kladanj 2. korpusa i ulazi u sastav OG-3 Vareš 1. korpusa, što dodatno komplikuje ionako tešku situaciju, jer je ofanziva srpskih snaga bila u toku. Fadil Karičić je sa dužnosti komandanta brigade otišao 05.03.1994. godine i poslije toga nije bilo agresorskih ofanziva na zonu odgovornosti brigade, a brigada je uščestvovala u nekim borbama jedinica 1. i 5. korpusa.
Osman Plećan je došao na dužnost komandanta brigade a nakon preimenovanja u 110. Slavnu brdsku brigadu 11.01.1995. na dužnost komandanta je postavljen Nijaz Vrabac.
Od 16.11.1995., nakon preimenovanja u 161.Slavna brdska brigada za komandanta je postavljen Fikret Kučanin.

Evidencija o dodjeljenim priznanjima od 06.03.1996. godine

* Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima
1. Bolić (Taib) Senahid-Kapetan, Komandant bataljona

* Dobitnici ratnih priznanja značka “Zlatni ljiljan“
1. Bolić (Taib) Senahid- Kapetan, Komandant bataljona
2. Šabić (Mehmed) Samid- Vojnik izviđač diverzant
3. Memić (Ibrahim) Muhidin- Vojnik izviđač diverzant
4. Rotić (Avdija) Zahid- Vojnik izviđač diverzant
5. Duraković (Alija) Amir- Vojnik izviđač diverzant
6. Čolaković (Nezir) Salem- Kapetan Komandir čete
7. Ibrahimović (Bećir) Omer- Vojnik KO
8. Avdagić (Ibrahim) Sead- Vojnik KO
9. Dahić (Ibrahim) Adil- Vodnik (JNA) KV
10. Jamaković (Šefko) Ramiz- Vojnik strijelac
11. Selimović (Mujo) Muamer- Vojnik izviđač diverzant
12. Kamenjašević (Hamid) Mirsad- Vojnik KO
13. Mešić (Zahir) Emir- Potporučnik PK za OBP
14. Višća (Zuhdija) Hamza- Nadporučnik Referent OBP
15. Kadrić (Derviš) Nuraga- Vojnik izviđač diverzant
16. Kehić (Hasib) Imer- Vojnik diverzant
17. Kladanjčić (Kadir) Seman- Vojnik diverzant
18. Selimović (Ismet) Besim- Vojnik diverzant
* Dobitnici ostalih SM iz nadležnosti Komandanta GŠ
* Pištolj sa posvetom
1. Plećan (Idriz) Osman- Major Komandant brigade
2. Redžić (Suljo) Ibrahim- Nadkapetan PK za moral
* Sat sa posvetom
1. Vrabac (Asim) Nijaz- Major Komandant brigade
* Novčana nagrada
1. Fazlić (Ibrahim) Faik- Vojnik izviđač
2. Hasnović (Akif) Rasim- Vojnik Komandant bataljona
* Pismena pohvala
1. Kehić (Hasib) Imer- Vojnik diverzant
2. Bolić (Mustafa) Dževad- Vojnik KO
3. Hota (Ramo) Nisvet- Vojnik kurir
4. Čučuković (Zaim) Nijaz- Vojnik KO

Image
undefined007

#962 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by undefined007 »

24 godine od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

1.9.1992 - 1.9.2016

:thumbup: :bih:
japasmipin

#963 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by japasmipin »

Na današnji dan (08.11.) 1993. u 12:00 sati agresor je započeo najveću ofanzivu na Olovo, koju je pripremao godinu dana.

Strateška ofanziva glavnog štaba Vojske RS pod kodnim nazivom "Drina 93" uključivala je četiri odvojene operacije i to: na područje Olova tokom novembra i decembra 1993. te januara 1994., na Teočak u novembru i decembru 1993., na maglajsko-tešanjski džep tokom decembra 1993. i marta 1994., te na Bihaćki okrug u februaru 1994. s ciljem zauzimanja Grabeškog platoa i željezničke komunikacije koja prati tok rijeke Une.
Nijedna od ovih operacija nije dala rezultate niti je ispunila ciljeve agresora.

Ponedjeljak, 8. novembar 1993. Počinje snažna ofanziva Vojske RS na Olovo. Cilj Glavnog štaba VRS je zauzimanje Olova i spajanje Romanije i Glasinca dolinom rijeke Krivaje sa srpskim snagama u Vozući i na Ozrenu, čime bi bio prekinut koridor između tuzlanske regije i srednje Bosne. Glavni pravac napada vodi preko Kruševa, sela udaljenog od Olova desetak kilometara.

Dvije sedmice nakon prvih napada VRS glavni pravac napada usmjerava prema Olovu iz pravca Krivajevića i Ajdanovića linijom Kruševo - Bakići - Kremenjača (kota 1113). Na branioce Olova napadaju pripadnici četiri korpusa VRS i to: Sarajevsko-romanijskog, Krajiškog, Drinskog i Hercegovačkog. Tu su 2. romanijska brigada, dijelovi 11. lake pješadijske brigade iz Mrkonjić-Grada, 6. sanske i 43. prijedorske brigade, 65. zaštitni puk VRS, kao i združene jedinice iz Drinskog korpusa VRS.

Ipak, združene jedinice 1. i 2. korpusa Armije RBiH zaustavile su generale Mladića i Gveru. Najpresudniju ulogu u slomu ove četničke ofanzive imao je dolazak elitne jedinice "Živiničke ose", kojom je na terenu komandovao rahmetli Hazim Bešlija, zamjenik komandanta Mevludina Mahmutbegovića. Bešlija je rođen u olovskom selu Kruševo, upravo tamo gdje je neprijatelj probio liniju odbrane.

Za vrijeme ofanzive, koja je trajala oko 70 dana, VRS imala je velike gubitke u ljudstvu i
materijalno-tehničkim sredstvima. Tokom ove ofanzive teško je ranjen ratni zločinac general Radislav Krstić, tadašnji načelnik štaba Drinskog korpusa VRS, nakon čega mu je amputirana noga.
U jeku ofanzive, odlukom Predsjedništva RBiH od 14.12.1994. godine, 1. olovskoj brigadi je dodijeljen počasni naziv "SLAVNA" i od tada nosi naziv Prva slavna olovska brdska brigada.
aldinjo

#965 Re: Hronologija rata u Sarajevu

Post by aldinjo »

https://www.youtube.com/watch?v=sks3oE9txNk Još ih pustiše sa arsenalom oružja i municije Iz bivše kasarne "Jusuf Džonlić". :roll:
aldinjo

#966 Re: Hronologija rata u Sarajevu

Post by aldinjo »

https://www.youtube.com/watch?v=b0nk1j8PXKk Kakva podvala sa demonstracijama za mir. :roll:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#967 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by malakh »

Pitar s Kariba wrote:

da li su na pocetku rata 92. na igmanu bile srpske snage pa smo mi oslobodili igman ili smo mi odmah bili tamo bez borbe?
koliko znam na početku rata, 92', bile su srpske snage na malom i velikom polju ... doduše, ne pretjerano teško, na foru i iznenađenje, otjerali su ih grupe rezervne milicije iz hadžića i pazarića i s druge strane od hrasničkog stana ekipa iz hrasnice.
nije uopće bilo srpskih snaga na malom i velikom polju, ne znam odakle ti to. možda je to nešto što i ne znam.

koliko ja znam 4. motorizovana brigada je na samom početku rata protjerala ono malo srpskih snaga što su bile na igrmanu, tačnije tamo kod krupca...

a hadžićani su držali dio prema hrasnici, a drugi dio je držao fikro prevljak, pa sve do kijeva.

kasnije je to trnovo oslobodila trnovo i okolna sela, rogoj i otjerali sprske snage prema kalinoviku... tada je komadant bio medaris, ne sjećam mu se prezimena i tada su trnovljaci zaplijenili jako puno vojne opreme...
Pitar s Kariba

#968 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Pitar s Kariba »

malakh wrote:
Pitar s Kariba wrote:

nije uopće bilo srpskih snaga na malom i velikom polju, ne znam odakle ti to. možda je to nešto što i ne znam.

koliko ja znam 4. motorizovana brigada je na samom početku rata protjerala ono malo srpskih snaga što su bile na igrmanu, tačnije tamo kod krupca...

a hadžićani su držali dio prema hrasnici, a drugi dio je držao fikro prevljak, pa sve do kijeva.

kasnije je to trnovo oslobodila trnovo i okolna sela, rogoj i otjerali sprske snage prema kalinoviku... tada je komadant bio medaris, ne sjećam mu se prezimena i tada su trnovljaci zaplijenili jako puno vojne opreme...
Ja ti kažem kako je bilo ... mislim da je to bilo u maju 1992 ... uglavnom, na samom početku rata.
U operaciji oslobađanja Trnova jedan od komandanata jeste bio i Medaris, ali je glavni bio Mirsad Ćatić - Čuperak.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#969 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by malakh »

Pitar s Kariba wrote:
Ja ti kažem kako je bilo ... mislim da je to bilo u maju 1992 ... uglavnom, na samom početku rata.
U operaciji oslobađanja Trnova jedan od komandanata jeste bio i Medaris, ali je glavni bio Mirsad Ćatić - Čuperak.
u operaciji oslobađanja trnova je komandovao medaris šarić. zapravo vojnim dijelom koji je najviše i oslobodio to je rejon prema rogoju,a godinjak je komadovao policijom prema rajskom dolu...

a čuperak je bio u ikmu i tada je odradio veliki posao.. kapa do poda.
Pitar s Kariba

#970 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Pitar s Kariba »

malakh wrote:
Pitar s Kariba wrote:
u operaciji oslobađanja trnova je komandovao medaris šarić. zapravo vojnim dijelom koji je najviše i oslobodio to je rejon prema rogoju,a godinjak je komadovao policijom prema rajskom dolu...

A dobro, ko je kome tu bio nadređen?
anonimni clan

#971 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by anonimni clan »

malakh wrote:
Pitar s Kariba wrote:

A Huso Alic?
SkyLimit

#972 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by SkyLimit »

undefined007 wrote:24 godine od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

1.9.1992 - 1.9.2016

:thumbup: :bih:
Čovjek u krupnom planu na 5 : 59 je komadant Asko Prazina, je li tako? Nisam nikad vidio da ima neka njegova fotografija na internetu, ali vidio sam njegovu fotografiju u jednoj knjizi i mislim da je to on :)
bach

#973 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by bach »

Da li važi tvrdnja da je Prvi korpus AR BiH bio najslabiji i najneorganizovaniji od svih korpusa naše slavne i voljene Armije?
bach

#974 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by bach »

Dakle, ima li iko nešto reći o Prvom korpusu ARBiH?
SkyLimit

#975 Re: Prvi korpus ARBiH

Post by SkyLimit »

Koja je najbolja knjiga o 1. Korpusu? Ja posebno volim da čitam onaj "dosadniji" dio o organizacijama i reorganizacijama vojske i jedinica.

Ova knjiga mi po naslovu zvuči da bi tu moglo biti ono što tražim, potrudit ću se da dođem do nje:

- Mesud Šadinlija, Prvi korpus ARBiH, nastanak i razvoj 1992. - 1995.
Post Reply