Musliman znaci pokoran Bogu, a korijen rijeci islam je selam (slm), sto je ujedno jedno od Bozijih imena, tj. Bozijih atributa.mirzaaa33 wrote:Hoću reći da kad se gleda čisto jezik islam ne znači mir već pokornost, submisivnost a da je izvlačenje značenja "mir" u rangu izvlačenja čuda iz ajeta od smrčka.salik79 wrote:Ti "mnogi" i jesu srz problema islamskog ummeta. Jer, neslaganje sa jezikovnim znacenjem neke rijeci samo po sebi govori o mentalnim sklopovima tih ljudi.mirzaaa33 wrote:Mnogi se ne slažu sa tim značenjem riječi islam već da je novotarija.
Ekspanzija terorizma
- salik79
#951 Re: Ekspanzija terorizma
- salik79
#952 Re: Ekspanzija terorizma
Hajvan se mora u svojim zlocinackim poduhvatima identificirati s necim. Nacisti su se identificirali sa nacijom, odnosno sa nacional-socijalizmom, sto u svojoj osnovi ne znaci da je njemacka nacija genocidna i zlocinacka. Naprotiv!Connaisseur Karlin wrote:Ko izjednacava?Towelie wrote:Koliko god govorili da Islam nije jednako dela muslimana, to se i dalje izjednacava.![]()
Nadjite ajet koji poziva na ubijanje nevinih svestenika, pa onda mozete okriviti Islam.
Zlodjela muslimana,terorista, su rezultat njihove interpertacije religije i politike! Pitaj njih zasto spominju Islam tokom napada na nevine osobe!
- Towelie
#953 Re: Ekspanzija terorizma
Ne uterujem niti isterujem nikog iz Islama. Trazio sam da se postavi ajet koji promovise ovakav vid nasilja.A ti danas traži gdje šta piše i tko šta slijedi i čega se drži i potom dijeliš
ovaj jest, a ovaj nije musliman[
- Towelie
#954 Re: Ekspanzija terorizma
Ljudi koji krive Islam za ovo, a ne pojedince koji se pripisuju Islamu. Zaista me ne zanima sto se pozivaju na Islam dokle god ne donesu dokaz iz Kur'ana da je ovo dozvoljeno.Connaisseur Karlin wrote:Ko izjednacava?Towelie wrote:Koliko god govorili da Islam nije jednako dela muslimana, to se i dalje izjednacava.![]()
Nadjite ajet koji poziva na ubijanje nevinih svestenika, pa onda mozete okriviti Islam.
Zlodjela muslimana,terorista, su rezultat njihove interpertacije religije i politike! Pitaj njih zasto spominju Islam tokom napada na nevine osobe!
-
sandromen
#955 Re: Ekspanzija terorizma
Odi brate tamo na njihov šerijatski sud pa im natenane objasni kako oni ne znaju šta je Kur'an. Onda malo produži do Katara, Mecce itd.Towelie wrote:Ljudi koji krive Islam za ovo, a ne pojedince koji se pripisuju Islamu. Zaista me ne zanima sto se pozivaju na Islam dokle god ne donesu dokaz iz Kur'ana da je ovo dozvoljeno.Connaisseur Karlin wrote:Ko izjednacava?Towelie wrote:Koliko god govorili da Islam nije jednako dela muslimana, to se i dalje izjednacava.![]()
Pa sve njih propitaj gdje šta piše u Kur'anu, a oni slijede i poštuju.
Vala izgleda na milijune muslimana uopće ne žive po Islamu, a sve mi se čini nikada ni nije.
Vazda musliman ubijao muslimana, sakatio, ubijao otimao od NEVINOG.
Samo šta niti Islam ni Kur'an ne kažu ko je NEVIN ili KRIV. Nego na kraju uvijek neki insan kojeg su drugi postavili da kaže eto to je tako pravo po Islamu i Kur'anu.
Ovaj je nevin, a ovaj je kriv.
Danas i ti odabrani, prije takođe, se opet međusobno ne slažu ko je šta i šta kaže Kur'an i Islam.
Mnogo ti sanjaš i ne vidiš šta je oko tebe.
Last edited by sandromen on 26/07/2016 23:36, edited 2 times in total.
- Connaisseur Karlin
#956 Re: Ekspanzija terorizma
Koji ljudi krive islam? Budi konkretan!Towelie wrote:Ljudi koji krive Islam za ovo, a ne pojedince koji se pripisuju Islamu. Zaista me ne zanima sto se pozivaju na Islam dokle god ne donesu dokaz iz Kur'ana da je ovo dozvoljeno.Connaisseur Karlin wrote:Ko izjednacava?Towelie wrote:Koliko god govorili da Islam nije jednako dela muslimana, to se i dalje izjednacava.![]()
Pa trebalo bi te zabrinuti da se pozivaju na Islam i isotvremeno raznose sebe i druge nevine osobe oko sebe! Pa oni interpretiraju Kur'an onako kako zele,znaju i umiju. Tako je nastao i serijat,svako prevde sebi onako kako mu odgovara
- Connaisseur Karlin
#957 Re: Ekspanzija terorizma
Ali je motiv vezan za religiju!salik79 wrote:Hajvan se mora u svojim zlocinackim poduhvatima identificirati s necim. Nacisti su se identificirali sa nacijom, odnosno sa nacional-socijalizmom, sto u svojoj osnovi ne znaci da je njemacka nacija genocidna i zlocinacka. Naprotiv!Connaisseur Karlin wrote:Ko izjednacava?Towelie wrote:Koliko god govorili da Islam nije jednako dela muslimana, to se i dalje izjednacava.![]()
- salik79
#958 Re: Ekspanzija terorizma
Da, kao sto je huliganima za futbal/nogomet.Connaisseur Karlin wrote:Ali je motiv vezan za religiju!salik79 wrote:Hajvan se mora u svojim zlocinackim poduhvatima identificirati s necim. Nacisti su se identificirali sa nacijom, odnosno sa nacional-socijalizmom, sto u svojoj osnovi ne znaci da je njemacka nacija genocidna i zlocinacka. Naprotiv!Connaisseur Karlin wrote:[
Ko izjednacava?
- Connaisseur Karlin
#959 Re: Ekspanzija terorizma
Nije tacno! lVro dobro znamo da mnogi muslimani kazu da Islam mora biti prisutan u svakoj pori drustva,pa tako i u politici.salik79 wrote:Da, kao sto je huliganima za futbal/nogomet.Connaisseur Karlin wrote:Ali je motiv vezan za religiju!salik79 wrote:
Hajvan se mora u svojim zlocinackim poduhvatima identificirati s necim. Nacisti su se identificirali sa nacijom, odnosno sa nacional-socijalizmom, sto u svojoj osnovi ne znaci da je njemacka nacija genocidna i zlocinacka. Naprotiv!
- salik79
#960 Re: Ekspanzija terorizma
U cemu je problem?! Nije problem Islam, nego nakaradno tumacenje istog od strane onih koji su nakaradni sami po sebi. Isto kao sto nije problem ni futbal, kao ni futbalski klubovi, ni ogromna vecina ljubitelja istog, nego sacica huligana koja pravi haos.Connaisseur Karlin wrote:Nije tacno! lVro dobro znamo da mnogi muslimani kazu da Islam mora biti prisutan u svakoj pori drustva,pa tako i u politici.salik79 wrote:Da, kao sto je huliganima za futbal/nogomet.Connaisseur Karlin wrote:
Ali je motiv vezan za religiju!
- Kikibombona
#961 Re: Ekspanzija terorizma
Ovaj forumas je lijepo rekao...Towelie wrote:Ne uterujem niti isterujem nikog iz Islama. Trazio sam da se postavi ajet koji promovise ovakav vid nasilja.A ti danas traži gdje šta piše i tko šta slijedi i čega se drži i potom dijeliš
ovaj jest, a ovaj nije musliman[
Historija islama, sami poceci, su prepuni nasilja. Prvi muslimani su hvaljeni kao veliki ratnici, osvajaci... Alija, Talha, Vekas, Omer... Kod svakog se posebno naglasava ratnicka vjestina. To je bilo takvo vrijeme.Horcrux wrote:Da. Tebi i meni (i mnogima drugima) zato sto to izbija iz nas, i ako je u nama mir, vidimo mir i u Islamu. Ali ima ljudi koji to nece vidjeti. Ima ljudi koji ce za svoje nasilje, naci opravdanje u Islamu (ili bilo kojoj drugoj religiji) i napraviti to.
I onda, ludaci skloni nasilju, u tako bogatoj historiji ratovanja/neprijateljstava lako nadju nesto za sebe. Ti posto si miroljubiv trazis nesto drugo. I to je to.
Zbog toga je nuzno da djeluju islamski velikani danasnjice...
Al' njihova reakcija je premlaka!
- Edin H.
#962 Re: Ekspanzija terorizma
Naravno sve je individualno, ali nisam ja valjda za Hitlera glasao i istoga slijedio, nego vecina njemackog naroda.salik79 wrote:
Hajvan se mora u svojim zlocinackim poduhvatima identificirati s necim. Nacisti su se identificirali sa nacijom, odnosno sa nacional-socijalizmom, sto u svojoj osnovi ne znaci da je njemacka nacija genocidna i zlocinacka. Naprotiv!
- Connaisseur Karlin
#963 Re: Ekspanzija terorizma
Ne pravi se naivansalik79 wrote:U cemu je problem?! Nije problem Islam, nego nakaradno tumacenje istog od strane onih koji su nakaradni sami po sebi. Isto kao sto nije problem ni futbal, kao ni futbalski klubovi, ni ogromna vecina ljubitelja istog, nego sacica huligana koja pravi haos.Connaisseur Karlin wrote:
Nije tacno! lVro dobro znamo da mnogi muslimani kazu da Islam mora biti prisutan u svakoj pori drustva,pa tako i u politici.
- cyprus
#964 Re: Ekspanzija terorizma
Ovo što je Japanac uradio ima svoju političku dimenziju... On je htio državi i društvu poslati poruku da starce i invalide jednostavno treba pobiti... Već je prije iznosio taj stav, čak kontaktirao državne institucije u vezi toga, i evo naposlijetku "uzeo stvari u svoje ruke"...uglavnomja wrote:![]()
"Terorizam je smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki."
a japanac je rekao da vise ne moze gledati invalide ...![]()
ako tu neko vidi terorizam - bujrum wikipedija, apdejtujte clanak i posaljite novu definiciju sudovima, fakultetima, vladama ... blabla ...
OK, nije to baš terorizam kakav imamo na umu, ali ima elemente koji se uklapaju u definiciju koju si navela...
Istina, imat ćemo određenu zadršku da ovo nazovemo terorizmom i iz još jednog razloga - za razliku od bradate krmadi, ovaj Japanac vjerovatno neće imati sljedbenike...
- salik79
#965 Re: Ekspanzija terorizma
Tacno, zato sam i pitao u cemu je problem. Pri tome nisam mislio na isisovu, nusrinu i slicnu interpretaciju islama. Oni su huligani koje sponzoriraju bliskoistocni saveznici "demokratskog" Zapada.Connaisseur Karlin wrote:Ne pravi se naivansalik79 wrote:U cemu je problem?! Nije problem Islam, nego nakaradno tumacenje istog od strane onih koji su nakaradni sami po sebi. Isto kao sto nije problem ni futbal, kao ni futbalski klubovi, ni ogromna vecina ljubitelja istog, nego sacica huligana koja pravi haos.Connaisseur Karlin wrote:
Nije tacno! lVro dobro znamo da mnogi muslimani kazu da Islam mora biti prisutan u svakoj pori drustva,pa tako i u politici.Vecina vas je i na fourmu pisala da Islam mora biti prisutna u svkoaj pori drustva,ukljucujuci i u politickoj sferi drustva. To je problem! Ti upravo nisi negirao da Islam ne bi trebao biti prisutan u politickim krugovima. Ispravi me ako grijesim!
- salik79
#966 Re: Ekspanzija terorizma
Puno je to kompliciranije od tek-tako "zaokruzivanja" Hitlera na izborima.Edin H. wrote:Naravno sve je individualno, ali nisam ja valjda za Hitlera glasao i istoga slijedio, nego vecina njemackog naroda.salik79 wrote:
- Connaisseur Karlin
#967 Re: Ekspanzija terorizma
Pa problem je sto se u doticnim drzavama Islam ne odvaja od drzave i svakodnevne politike! U BiH su religija i politika udruzene,pa ne primjetim da se neko previse pobunio! Hajde ti meni obrazlozi,zasto vi muslimani vjernici podrzavate aktivnu ulogu religije u politici? I sta vama ,u BiH, znaci " Islam u svakoj pori drustva"?salik79 wrote:Tacno, zato sam i pitao u cemu je problem. Pri tome nisam mislio na isisovu, nusrinu i slicnu interpretaciju islama. Oni su huligani koje sponzoriraju bliskoistocni saveznici "demokratskog" Zapada.Connaisseur Karlin wrote:Ne pravi se naivansalik79 wrote: U cemu je problem?! Nije problem Islam, nego nakaradno tumacenje istog od strane onih koji su nakaradni sami po sebi. Isto kao sto nije problem ni futbal, kao ni futbalski klubovi, ni ogromna vecina ljubitelja istog, nego sacica huligana koja pravi haos.Vecina vas je i na fourmu pisala da Islam mora biti prisutna u svkoaj pori drustva,ukljucujuci i u politickoj sferi drustva. To je problem! Ti upravo nisi negirao da Islam ne bi trebao biti prisutan u politickim krugovima. Ispravi me ako grijesim!
- insomnia78
#968 Re: Ekspanzija terorizma
Pa zato sto je islam tako konceptiran da se ne moze odvojiti
S moje sokoćalo
S moje sokoćalo
- sinuhe
#969 Re: Ekspanzija terorizma
http://www.newstatesman.com/world-affai ... -intensity
However, do the terrorist fundamentalists really fit this description? What they obviously lack is a feature that is easy to discern in all authentic fundamentalists, from Tibetan Buddhists to the Amish in the US: the absence of resentment and envy, the deep indifference towards the non-believers’ way of life. If today’s so-called fundamentalists really believe they have found their way to Truth, why should they feel threatened by non-believers, why should they envy them? When a Buddhist encounters a Western hedonist, he hardly condemns. He just benevolently notes that the hedonist’s search for happiness is self-defeating. In contrast to true fundamentalists, the terrorist pseudo-fundamentalists are deeply bothered, intrigued, fascinated, by the sinful life of the non-believers. One can feel that, in fighting the sinful other, they are fighting their own temptation.
The problem with fundamentalists is not that we consider them inferior to us, but, rather, that they themselves secretly consider themselves inferior. This is why our condescending politically correct assurances that we feel no superiority towards them only makes them more furious and feeds their resentment. The problem is not cultural difference (their effort to preserve their identity), but the opposite fact that the fundamentalists are already like us, that, secretly, they have already internalized our standards and measure themselves by them. Paradoxically, what the fundamentalists really lack is precisely a dose of that true ‘racist’ conviction of their own superiority.
- Connaisseur Karlin
#970 Re: Ekspanzija terorizma
Nije tacnoinsomnia78 wrote:Pa zato sto je islam tako konceptiran da se ne moze odvojiti
S moje sokoćalo
Zahaljujci takvom razmisljanju koje si gore postavio,muslimanima je danas divno i krasno.
- p206
#971 Re: Ekspanzija terorizma
Nikad više religija(svih vrsta) u riječima "vjernika" i "ateista", a nikad manje prakticiranja vjere.
Religija je kad ti sam staneš pred Boga, zahvališ mu se na svemu što ti je dao (život, zdravlje i nafaku u većoj ili manjoj mjeri), i zamoliš ga da ti da ono što bi te učinilo sretnijim. Na isti onaj način na koji su to radile naše nane ili bake.
Religija bi trebala ostati u tim okvirima, kao dio odnosa između jednog čovjeka i Boga, sve ostalo je komercijala, iskorištavanje jedne plemenite stvari u cilju postizanja nekog ljudskog pokvarenog cilja.
Kad pročitam da je neki musliman, kršćanin ubio nekog, spalio Kur´an i sl. naježim se...a takvi su mediji 99%. Ni jedan od njih nije vijernik samo zato što ima ime koje je popularno među pripadnicima te vjere. Prvi ja nisam vjernik jer ne praktikujem vjeru onoliko koliko bi realno trebalo, uzevši u obzir šta sam sve džaba dobio:život, zdravlje... Da se takvi ljudi javno osude kroz sve važnije medije, i kažu to ne valja, vaše ime i ime vaše porodice će biti ukaljano...ili na bilo koji način koji psiholozi znaju bolje nego ja, a da može doprijedti do ovih ispranih umova...ovo bi prestalo u roku godinu dana, ali očigledno to nekom nije u interesu.
Religija je kad ti sam staneš pred Boga, zahvališ mu se na svemu što ti je dao (život, zdravlje i nafaku u većoj ili manjoj mjeri), i zamoliš ga da ti da ono što bi te učinilo sretnijim. Na isti onaj način na koji su to radile naše nane ili bake.
Religija bi trebala ostati u tim okvirima, kao dio odnosa između jednog čovjeka i Boga, sve ostalo je komercijala, iskorištavanje jedne plemenite stvari u cilju postizanja nekog ljudskog pokvarenog cilja.
Kad pročitam da je neki musliman, kršćanin ubio nekog, spalio Kur´an i sl. naježim se...a takvi su mediji 99%. Ni jedan od njih nije vijernik samo zato što ima ime koje je popularno među pripadnicima te vjere. Prvi ja nisam vjernik jer ne praktikujem vjeru onoliko koliko bi realno trebalo, uzevši u obzir šta sam sve džaba dobio:život, zdravlje... Da se takvi ljudi javno osude kroz sve važnije medije, i kažu to ne valja, vaše ime i ime vaše porodice će biti ukaljano...ili na bilo koji način koji psiholozi znaju bolje nego ja, a da može doprijedti do ovih ispranih umova...ovo bi prestalo u roku godinu dana, ali očigledno to nekom nije u interesu.
- fazer
#972 Re: Ekspanzija terorizma
Hafiz Adnan Mrkonjić: „Od čudnih stvari u ovom vremenu je da se svaki čovjek koji izgovara šehadet naziva muslimanom. Ako još klanja nazivaju ga "privrženim vjeri". Ako je privržen vjeri i traži primjenu šerijata onda je "islamist". Ako je „islamist" i ima bradu i skraćene pantalone onda je "selefija". Ako je „selefija" i ne voli da zapad tlači muslimane po svijetu onda je "džihadist". Ako je "džihadist" i zalaže svoj život za Allahovu vjeru onda je "terorist".
Ljudi koji zele primjenu serijata su privrzeni vjernici. Dakle, pripadnici isila su samo privrzeni vjernici. Zasto ljudi osudjuju pripadnike te skupine kad su samo privrzeni vjernici?
Ljudi koji zele primjenu serijata su privrzeni vjernici. Dakle, pripadnici isila su samo privrzeni vjernici. Zasto ljudi osudjuju pripadnike te skupine kad su samo privrzeni vjernici?
-
Kaligula I
#973 Re: Ekspanzija terorizma
...čist terorizam, jer je u pitanju zločinački akt s poliitčkom porukom...Connaisseur Karlin wrote:Japanac je nozem napao neduzan narod. Da li je to terorizam hladnim oruzjem?
-
acousmaticos
#974 Re: Ekspanzija terorizma
Ne bih puno spekulirao, ali mislim da je to njima nešto kuturološki.... I prije su se u Japanu i Kini događali takvi suludi pokolji u školama, vrtićima i sl. Njima valjda nešto dođe pa krenu na najslabija moguća stvorenja, tamo gdje ih ima puno. Na Zapadu bi recimo pokosio ljude na radnom mjestu ili random na ulici, a u školi u Americi samo ako valdja ideš tamo kao đak... Ali kod njih odrasli krenu s mačetom na školu, vrtić je jednom bio u pitanju u Kini... užas....Kaligula I wrote:...čist terorizam, jer je u pitanju zločinački akt s poliitčkom porukom...Connaisseur Karlin wrote:Japanac je nozem napao neduzan narod. Da li je to terorizam hladnim oruzjem?
-
Kaligula I
#975 Re: Ekspanzija terorizma
...znači stanje duha...reklo bi se da unutar vjere imamo dobre i loše vjernike, isti slučaj kao i sa ateistima, unutar kojih imamo dobre i loše nevjernike...elem, ili vjerovao ili ne vjerovao zlo i dobro će da egzistiraju...očito je da je nešto, između teizma i ateizma, suvišno, čik pogodi ko ili što?Horcrux wrote:Da. Tebi i meni (i mnogima drugima) zato sto to izbija iz nas, i ako je u nama mir, vidimo mir i u Islamu. Ali ima ljudi koji to nece vidjeti. Ima ljudi koji ce za svoje nasilje, naci opravdanje u Islamu (ili bilo kojoj drugoj religiji) i napraviti to.salik79 wrote:Sam korijen rijeci islam, tj. selam (slm) znaci mir. Islam itekako promovira mir, a osudjuje nasilje.Horcrux wrote:Kao sto kaze Reza Aslan, Islam ne promovira nasilje, ali ne promovira ni mir. Islam je samo religija/vjera, kao i sve druge. Ljudi rade i promoviraju nasilje (ili mir). Ako je covjek nasilan i zeli uraditi lose, naci ce dovoljno inspiracije u Islamu, kao sto ce naci i u Krscanstvu ili bilo kojoj drugoj religiji.