Sto ste pusili pusili ste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saka

#951 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

Da, to sto je drzava u kurcu ne znaci da imas pravo da mene i moje dijete trujes. Necemo nikad biti Svajcarska ali neces me ni ti trovati. How about that?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tomahawk11
Globalni moderator

#952 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Saka wrote:Da, to sto je drzava u kurcu ne znaci da imas pravo da mene i moje dijete trujes. Necemo nikad biti Svajcarska ali neces me ni ti trovati. How about that?

Ti sa djetetom sjedis po kafanama :shock:
Saka

#953 Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

Sjedim u restoranu i debil (ili cesce debiluša) dimi za stolom pored. Cak i kad ima znak zabranjenog pusenja.

ultima_palabra

#954 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

JedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
Nego sto neko rece eventualne prijave ce se rijesiti uz jedan rucak i 50 KM na kafu inspektoru, a osvijestenog proevropski orjentisanog gradjanina koji je prijavio pusenje ce gorile malo propustiti kroz sake i nakon sto se procuje za par takvih slucajeva nepusaci ce skontati da im je ljepse kod kuce :lol:
Zanimljivo bi bilo vidjeti epilog te situacije, pa makar i u ovoj državi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#955 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Saka wrote:Sjedim u restoranu i debil (ili cesce debiluša) dimi za stolom pored. Cak i kad ima znak zabranjenog pusenja.

Ja to ne odobravam.
Od pocetka pisem - u restoranu zabrana, definitivno.
JedanOdBraceMorica

#956 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by JedanOdBraceMorica »

Logovan wrote:
JedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
Nego sto neko rece eventualne prijave ce se rijesiti uz jedan rucak i 50 KM na kafu inspektoru, a osvijestenog proevropski orjentisanog gradjanina koji je prijavio pusenje ce gorile malo propustiti kroz sake i nakon sto se procuje za par takvih slucajeva nepusaci ce skontati da im je ljepse kod kuce :lol:
Ovdje je riječ o zabrani pušenja, a ne ko je izložen većoj opasnosti, koga prvo treba zaštiti i slično. Bezveze argument.

Inače, mi tako to sve rješavamo, ručak, 50 KM za kafu, propuštamo kroz šake i tako to. :oops:
Pa i rjesavamo sve tako, od parking mjesta i tramvajske karte do donosenja zakona na drzavnom nivou i uzimanja milijardi od MMFa... Da nismo preko noci postali demokrate :?
JedanOdBraceMorica

#957 Re: Sto ste pusili pusili ste

ultima_palabra wrote:
Eto ti budi prvi koji ce usetati u zadimljeni objekat, lupiti sakom o sto i reci "ne moze ovo vise ovako, trujete me", onda prijavi inspekciji i nabij gazdi par hiljada maraka kazne pa nam reci jel bilo kakvih posljedica po zube :lol:
Ja ti garantujem da bi CUM imao posla
Logovan

#958 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Logovan »

Tomahawk11 wrote: Jbg, steti drugima ugalj koji se lozi, pa se lozi.
Stete drugima auta koja imaju lose motore i izbacuju crni dim - pa nikom nista.

Al hajmo zabraniti cigarete u kafanama i - u tramvajima (ko da je neko i dosad pusio u istim :-) ).
Boli me, nek zabrane. Samo kazem da je to glupo. Kafana nije kafana ako ce biti kamion restrikcija. Nemoj ovo, nemoj ono. Nemoj nista. Sjedi kuci i svoj cejf. Tako ispadne.
Kad se vec neki zakon donosi, onda to treba raditi smisleno.
Zabrani u restoranima, zabrani kuharici da pusi dok prevrce pljeskavicu, zabrani Memi u parlamentu.....
Kazem opet, sreca pa nemamo drugih problema i ovo nam je najveci.
Pa zabrani i ovo boldirano, nemam ništa protiv.

Mora se od nečega krenuti. Danas, sutra kada se zabrane auta koja imaju loše motore, biće priča zašto to rade, ima važnijih problema, narod nema za bolje auto. :-) Meni haver prošle godine ovo reče i ja ostadoh... :shock: Nisam mu htio ništa reći. Frajer hoće čist grad, a ne pristaje na to da se zabrani vožnja svakakvih auta. Kod nas šta god se pokrene, nemoj sada, ima većih problema, a i pusti narod da radi to što već radi (puši, loži, vozi kante od auta, itd.), narod nema za bolje, nemoj im to zabraniti.

Ovo ti dođe k'o začarani krug. Nemoj ovo, hajmo ono riješiti, nemoj to, hajmo ovo, nećemo ono jer ima nešto važnije, itd.

Koji problem nam je najvažniji, pa da njega prvo riješimo?
Saka

#959 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

Tomahawk11 wrote:
Saka wrote:Sjedim u restoranu i debil (ili cesce debiluša) dimi za stolom pored. Cak i kad ima znak zabranjenog pusenja.

Ja to ne odobravam.
Od pocetka pisem - u restoranu zabrana, definitivno.
I ja bih bio za to da se kao kompromisno rjesenje u zakonu kaze: U lokalima koji sluze hranu zabranjeno pusenje u zatvorenom prostoru. Pa nekad kasnije eventualno prosiriti i na ostale koji nemaju odvojene prostorije itd.

Ali je pitanje koliko bi to bilo u praksi sprovodivo uzimajuci u obzir visoku stopu korupcije u nasem drustvu i generalno neprovodjenju zakona. Zato imamo i jedinstvenu stopu PDV-a, da je diferencijalna bilo bi marifetluka na sve strane.

Znaci lakse je sprovoditi kada je svima zabrana. E sad kako ce biti u praksi je pod velikim znakom pitanja.

ultima_palabra

#960 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

JedanOdBraceMorica wrote:
ultima_palabra wrote:
Eto ti budi prvi koji ce usetati u zadimljeni objekat, lupiti sakom o sto i reci "ne moze ovo vise ovako, trujete me", onda prijavi inspekciji i nabij gazdi par hiljada maraka kazne pa nam reci jel bilo kakvih posljedica po zube :lol:
Anonimna prijava... naravno da će biti problema svugdje ako se kurčiš, čak i ako si u pravu. Pošto ti tvrdiš da će inspektorima trebati vremena da dođu, ne moram uopšte ni biti u objektu u to vrijeme.
Tomahawk11
Globalni moderator

#961 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Logovan wrote:
Tomahawk11 wrote: Jbg, steti drugima ugalj koji se lozi, pa se lozi.
Stete drugima auta koja imaju lose motore i izbacuju crni dim - pa nikom nista.

Al hajmo zabraniti cigarete u kafanama i - u tramvajima (ko da je neko i dosad pusio u istim :-) ).
Boli me, nek zabrane. Samo kazem da je to glupo. Kafana nije kafana ako ce biti kamion restrikcija. Nemoj ovo, nemoj ono. Nemoj nista. Sjedi kuci i svoj cejf. Tako ispadne.
Kad se vec neki zakon donosi, onda to treba raditi smisleno.
Zabrani u restoranima, zabrani kuharici da pusi dok prevrce pljeskavicu, zabrani Memi u parlamentu.....
Kazem opet, sreca pa nemamo drugih problema i ovo nam je najveci.
Pa zabrani i ovo boldirano, nemam ništa protiv.

Mora se od nečega krenuti. Danas, sutra kada se zabrane auta koja imaju loše motore, biće priča zašto to rade, ima važnijih problema, narod nema za bolje auto. :-) Meni haver prošle godine ovo reče i ja ostadoh... :shock: Nisam mu htio ništa reći. Frajer hoće čist grad, a ne pristaje na to da se zabrani vožnja svakakvih auta. Kod nas šta god se pokrene, nemoj sada, ima većih problema, a i pusti narod da radi to što već radi (puši, loži, vozi kante od auta, itd.), narod nema za bolje, nemoj im to zabraniti.

Ovo ti dođe k'o začarani krug. Nemoj ovo, hajmo ono riješiti, nemoj to, hajmo ovo, nećemo ono jer ima nešto važnije, itd.

Koji problem nam je najvažniji, pa da njega prvo riješimo?
Ma imamo mi puno problema, prije svega regija, grad Sarajevo.
Najvaznije bi bilo rijesiti problem zagadjivaca zraka.
Zna se gdje gori, rijesavaj.
Onda imamo problem sa vodovodom. Taj problem uklapa sa problemima ostalih javnih preduzeca u Kantonu. Treba sve to jednom presjeci i rijesiti.
Problem korupcije i kriminala. U Sarajevu se najvise auta krade na prostoru cijele BiH.
Ima toga da se nabraja koliko hoces....al eto, problem sto neko zapali uz pivu. Jasta je. Donesi ti zakon, to je najlakse, al ga primjenjuj logicno, a ne bukvalno.
JedanOdBraceMorica

#962 Re: Sto ste pusili pusili ste

ultima_palabra wrote:
ultima_palabra wrote: Zanimljivo bi bilo vidjeti epilog te situacije, pa makar i u ovoj državi.
Anonimna prijava... naravno da će biti problema svugdje ako se kurčiš, čak i ako si u pravu. Pošto ti tvrdiš da će inspektorima trebati vremena da dođu, ne moram uopšte ni biti u objektu u to vrijeme.
Ne znam, ja se licno ne bih izlagao riziku, nema u ovoj drzavi nista 100% anonimno, sve se sazna ako se hoce... To se u raji zove trazenje guzici cepa
ultima_palabra

#963 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

Ništa, za par godina se čujemo pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#964 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Ma provodice se to, kad se donese zakon.
Kod nas se ne postuje ono sto je puno bitnije i vaznije, a ovo sigurno hoce.
mad_max_ba

#965 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mad_max_ba »

Tomahawk11 wrote:Ma provodice se to, kad se donese zakon.
uz tebe smo toma :thumbup: :bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#966 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:
Tomahawk11 wrote:Ma provodice se to, kad se donese zakon.
uz tebe smo toma :thumbup: :bih:
Jebo Tomu :mrgreen:
S Tomom je najlakse ;-)
mad_max_ba

#967 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by mad_max_ba »

Tomahawk11 wrote:
S Tomom je najlakse ;-)
Ja to kazo nisam :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#968 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:
Tomahawk11 wrote:
S Tomom je najlakse ;-)
Ja to kazo nisam :lol: :lol:
Nisi :D :thumbup:
spreca

#969 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by spreca »

nema vise pusenja...ostalo je samo glabanje
stakasa

#970 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by stakasa »

Ovako su u ratu pricali za osvete nakon rata... Pa nista. Kakve gorile, ne budi djete
Dosadno mii

#971 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Dosadno mii »

ultima_palabra wrote: Anonimna prijava... naravno da će biti problema svugdje ako se kurčiš, čak i ako si u pravu. Pošto ti tvrdiš da će inspektorima trebati vremena da dođu, ne moram uopšte ni biti u objektu u to vrijeme.
Ne znam, ja se licno ne bih izlagao riziku, nema u ovoj drzavi nista 100% anonimno, sve se sazna ako se hoce... To se u raji zove trazenje guzici cepa
pa kad bi svi prijavili ne bi mogli sve poslat na cum
FreakyStyley

#972 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.
ultima_palabra

#973 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

FreakyStyley wrote:Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.
U principu, ti si za status quo :D Ali gotovo je s tim.
Hakiz

#974 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

Laertes wrote:
Hakiz wrote:
elk wrote:Nema nis od ovoga,pusaci mirno spavajte.zabrane(koja funkcionise)nece biti.
Pa, dođem ja negdje, puši se, vlasnik/upravitelj/radnik u objektu ne zabrane onima koji su unutra da puše. Onda ja nazovem broj na tabli (koja će morati, kao svuda po Evropi, biti istaknuta). Dođu inspektori i oderu radnika i/ili pušača 250, a gazdu/objekat/firmu 1.000, 5.000 pa sve do 15.000 KM. Možda neki gazda, radnik ili posjetilac/gost i izdrži dva-tri puta da ga oderu kaznom, ali će mu dosaditi. I onda će i u tom objektu biti zabranjeno pušiti.

Tako je to svuda bilo, svuda su ljudi bili protiv toga i pokušavali varati. Pa su naučli i raditi i izlaziti u lokale, i piti u tim lokalima bez pušenja.

I kod nas će, negdje lakše, negdje teže, ali polako će doći na svoje.

Ovaj zakon ima jednu karakteristiku koju većina zakona nema. A to je da onaj kojem pušenje smeta može u nekoliko sekundi, jednim telefonskim pozivom, dovesti inspekciju koja će jedva čekati da uzme novac od onoga ko krši zakon. Svi drugi zakoni traže veći angažman pri prijavi kršenja, pa se ljudi rjeđe odlučuju da prijave. Ovaj će biti lakši što se prijave tiče, pa će vjerovatno biti i više prijava.
Ima ti ta tvoja vizija jednu, što bi Englezi rekli, major flaw. Teško mi je zamisliti da inspektor dođe ha ga pozoveš. Jebiga, imaš udes, pa zovneš policiju, dođe kroz sat. Ili ne dođu uopće. A i kad dođe, po našem narodnom običaju, malo će sjest, malo gazda počasti, popije, pojede, i to je to.
Pa, kada inspekcija ima mogućnost da naplati do 15.000 KM moglo bi ih to navesti da reaguju ekspeditivnije nego policija koja mora napraviti možda i višesatni uviđaj i ne uzeti lovu za to.

A korupcija inspektora je posebna priča. Možda se dogodi da jedna osoba zaprimi prijavu, protokoliše, pa inspektor izađe. A onda jedan dan šef pita šta je bilo sa onom prijavom, zašto nije naplaćena, pa taj inspektor možda bude u problemu kada se vidi da ne uzima lovu za inspekciju. Dakle pita šef za taj slučaj, pa vidi da nije naplaćena kazna, pa prekontroliše ostale predmete tog inspektora, pa vidi da taj inspektor i nije naplatio razuman broj kazni, pa se inspektoru provjeri imovina, pa se vidi da ima vipe nego što platom može priuštiti. A nije dobio ni nasljedstvo ni dobitak na lutriji. Počeli smo približavanje EU, možda se stvari počnu mijenjati.

Ali otom-potom.
FreakyStyley

#975 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

ultima_palabra wrote:
FreakyStyley wrote:Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.
U principu, ti si za status quo :D Ali gotovo je s tim.
Zasto status quo?

Tako je, recimo, u Njemackoj.

Imas kafana/restorana u kojima se uopste ne moze pusit, onih u kojima imas 2 dijela (pusaci/nepusaci), onih gdje je samo u bastama dozvoljeno pusenje i onih u kojima mozes svugdje pusit, pa cak i automate s cigaretama imaju.

I stvarno ne znam zasto bi to ikome bilo problematicno. Ides tamo gdje ti odgovara i cao.
Post Reply