Sto ste pusili pusili ste
-
Saka
#951 Re: Sto ste pusili pusili ste
Da, to sto je drzava u kurcu ne znaci da imas pravo da mene i moje dijete trujes. Necemo nikad biti Svajcarska ali neces me ni ti trovati. How about that?
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#952 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ti sa djetetom sjedis po kafanamaSaka wrote:Da, to sto je drzava u kurcu ne znaci da imas pravo da mene i moje dijete trujes. Necemo nikad biti Svajcarska ali neces me ni ti trovati. How about that?
-
Saka
#953 Sto ste pusili pusili ste
Sjedim u restoranu i debil (ili cesce debiluša) dimi za stolom pored. Cak i kad ima znak zabranjenog pusenja.
- ultima_palabra
#954 Re: Sto ste pusili pusili ste
Zanimljivo bi bilo vidjeti epilog te situacije, pa makar i u ovoj državi.JedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
Nego sto neko rece eventualne prijave ce se rijesiti uz jedan rucak i 50 KM na kafu inspektoru, a osvijestenog proevropski orjentisanog gradjanina koji je prijavio pusenje ce gorile malo propustiti kroz sake i nakon sto se procuje za par takvih slucajeva nepusaci ce skontati da im je ljepse kod kuce
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#955 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ja to ne odobravam.Saka wrote:Sjedim u restoranu i debil (ili cesce debiluša) dimi za stolom pored. Cak i kad ima znak zabranjenog pusenja.
Od pocetka pisem - u restoranu zabrana, definitivno.
- JedanOdBraceMorica
#956 Re: Sto ste pusili pusili ste
Pa i rjesavamo sve tako, od parking mjesta i tramvajske karte do donosenja zakona na drzavnom nivou i uzimanja milijardi od MMFa... Da nismo preko noci postali demokrateLogovan wrote:Ovdje je riječ o zabrani pušenja, a ne ko je izložen većoj opasnosti, koga prvo treba zaštiti i slično. Bezveze argument.JedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
Nego sto neko rece eventualne prijave ce se rijesiti uz jedan rucak i 50 KM na kafu inspektoru, a osvijestenog proevropski orjentisanog gradjanina koji je prijavio pusenje ce gorile malo propustiti kroz sake i nakon sto se procuje za par takvih slucajeva nepusaci ce skontati da im je ljepse kod kuce
Inače, mi tako to sve rješavamo, ručak, 50 KM za kafu, propuštamo kroz šake i tako to.![]()
- JedanOdBraceMorica
#957 Re: Sto ste pusili pusili ste
Eto ti budi prvi koji ce usetati u zadimljeni objekat, lupiti sakom o sto i reci "ne moze ovo vise ovako, trujete me", onda prijavi inspekciji i nabij gazdi par hiljada maraka kazne pa nam reci jel bilo kakvih posljedica po zubeultima_palabra wrote:Zanimljivo bi bilo vidjeti epilog te situacije, pa makar i u ovoj državi.JedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
Ja ti garantujem da bi CUM imao posla
- Logovan
#958 Re: Sto ste pusili pusili ste
Pa zabrani i ovo boldirano, nemam ništa protiv.Tomahawk11 wrote: Jbg, steti drugima ugalj koji se lozi, pa se lozi.
Stete drugima auta koja imaju lose motore i izbacuju crni dim - pa nikom nista.
Al hajmo zabraniti cigarete u kafanama i - u tramvajima (ko da je neko i dosad pusio u istim).
Boli me, nek zabrane. Samo kazem da je to glupo. Kafana nije kafana ako ce biti kamion restrikcija. Nemoj ovo, nemoj ono. Nemoj nista. Sjedi kuci i svoj cejf. Tako ispadne.
Kad se vec neki zakon donosi, onda to treba raditi smisleno.
Zabrani u restoranima, zabrani kuharici da pusi dok prevrce pljeskavicu, zabrani Memi u parlamentu.....
Kazem opet, sreca pa nemamo drugih problema i ovo nam je najveci.
Mora se od nečega krenuti. Danas, sutra kada se zabrane auta koja imaju loše motore, biće priča zašto to rade, ima važnijih problema, narod nema za bolje auto.
Ovo ti dođe k'o začarani krug. Nemoj ovo, hajmo ono riješiti, nemoj to, hajmo ovo, nećemo ono jer ima nešto važnije, itd.
Koji problem nam je najvažniji, pa da njega prvo riješimo?
-
Saka
#959 Re: Sto ste pusili pusili ste
I ja bih bio za to da se kao kompromisno rjesenje u zakonu kaze: U lokalima koji sluze hranu zabranjeno pusenje u zatvorenom prostoru. Pa nekad kasnije eventualno prosiriti i na ostale koji nemaju odvojene prostorije itd.Tomahawk11 wrote:Ja to ne odobravam.Saka wrote:Sjedim u restoranu i debil (ili cesce debiluša) dimi za stolom pored. Cak i kad ima znak zabranjenog pusenja.
Od pocetka pisem - u restoranu zabrana, definitivno.
Ali je pitanje koliko bi to bilo u praksi sprovodivo uzimajuci u obzir visoku stopu korupcije u nasem drustvu i generalno neprovodjenju zakona. Zato imamo i jedinstvenu stopu PDV-a, da je diferencijalna bilo bi marifetluka na sve strane.
Znaci lakse je sprovoditi kada je svima zabrana. E sad kako ce biti u praksi je pod velikim znakom pitanja.
- ultima_palabra
#960 Re: Sto ste pusili pusili ste
Anonimna prijava... naravno da će biti problema svugdje ako se kurčiš, čak i ako si u pravu. Pošto ti tvrdiš da će inspektorima trebati vremena da dođu, ne moram uopšte ni biti u objektu u to vrijeme.JedanOdBraceMorica wrote:Eto ti budi prvi koji ce usetati u zadimljeni objekat, lupiti sakom o sto i reci "ne moze ovo vise ovako, trujete me", onda prijavi inspekciji i nabij gazdi par hiljada maraka kazne pa nam reci jel bilo kakvih posljedica po zubeultima_palabra wrote:Zanimljivo bi bilo vidjeti epilog te situacije, pa makar i u ovoj državi.JedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
Nego sto neko rece eventualne prijave ce se rijesiti uz jedan rucak i 50 KM na kafu inspektoru, a osvijestenog proevropski orjentisanog gradjanina koji je prijavio pusenje ce gorile malo propustiti kroz sake i nakon sto se procuje za par takvih slucajeva nepusaci ce skontati da im je ljepse kod kuce![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#961 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ma imamo mi puno problema, prije svega regija, grad Sarajevo.Logovan wrote:Pa zabrani i ovo boldirano, nemam ništa protiv.Tomahawk11 wrote: Jbg, steti drugima ugalj koji se lozi, pa se lozi.
Stete drugima auta koja imaju lose motore i izbacuju crni dim - pa nikom nista.
Al hajmo zabraniti cigarete u kafanama i - u tramvajima (ko da je neko i dosad pusio u istim).
Boli me, nek zabrane. Samo kazem da je to glupo. Kafana nije kafana ako ce biti kamion restrikcija. Nemoj ovo, nemoj ono. Nemoj nista. Sjedi kuci i svoj cejf. Tako ispadne.
Kad se vec neki zakon donosi, onda to treba raditi smisleno.
Zabrani u restoranima, zabrani kuharici da pusi dok prevrce pljeskavicu, zabrani Memi u parlamentu.....
Kazem opet, sreca pa nemamo drugih problema i ovo nam je najveci.
Mora se od nečega krenuti. Danas, sutra kada se zabrane auta koja imaju loše motore, biće priča zašto to rade, ima važnijih problema, narod nema za bolje auto.Meni haver prošle godine ovo reče i ja ostadoh...
Nisam mu htio ništa reći. Frajer hoće čist grad, a ne pristaje na to da se zabrani vožnja svakakvih auta. Kod nas šta god se pokrene, nemoj sada, ima većih problema, a i pusti narod da radi to što već radi (puši, loži, vozi kante od auta, itd.), narod nema za bolje, nemoj im to zabraniti.
Ovo ti dođe k'o začarani krug. Nemoj ovo, hajmo ono riješiti, nemoj to, hajmo ovo, nećemo ono jer ima nešto važnije, itd.
Koji problem nam je najvažniji, pa da njega prvo riješimo?
Najvaznije bi bilo rijesiti problem zagadjivaca zraka.
Zna se gdje gori, rijesavaj.
Onda imamo problem sa vodovodom. Taj problem uklapa sa problemima ostalih javnih preduzeca u Kantonu. Treba sve to jednom presjeci i rijesiti.
Problem korupcije i kriminala. U Sarajevu se najvise auta krade na prostoru cijele BiH.
Ima toga da se nabraja koliko hoces....al eto, problem sto neko zapali uz pivu. Jasta je. Donesi ti zakon, to je najlakse, al ga primjenjuj logicno, a ne bukvalno.
- JedanOdBraceMorica
#962 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ne znam, ja se licno ne bih izlagao riziku, nema u ovoj drzavi nista 100% anonimno, sve se sazna ako se hoce... To se u raji zove trazenje guzici cepaultima_palabra wrote:Anonimna prijava... naravno da će biti problema svugdje ako se kurčiš, čak i ako si u pravu. Pošto ti tvrdiš da će inspektorima trebati vremena da dođu, ne moram uopšte ni biti u objektu u to vrijeme.JedanOdBraceMorica wrote:Eto ti budi prvi koji ce usetati u zadimljeni objekat, lupiti sakom o sto i reci "ne moze ovo vise ovako, trujete me", onda prijavi inspekciji i nabij gazdi par hiljada maraka kazne pa nam reci jel bilo kakvih posljedica po zubeultima_palabra wrote: Zanimljivo bi bilo vidjeti epilog te situacije, pa makar i u ovoj državi.![]()
- ultima_palabra
#963 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ništa, za par godina se čujemo pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#964 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ma provodice se to, kad se donese zakon.
Kod nas se ne postuje ono sto je puno bitnije i vaznije, a ovo sigurno hoce.
- mad_max_ba
#965 Re: Sto ste pusili pusili ste
uz tebe smo tomaTomahawk11 wrote:Ma provodice se to, kad se donese zakon.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#966 Re: Sto ste pusili pusili ste
Jebo Tomumad_max_ba wrote:uz tebe smo tomaTomahawk11 wrote:Ma provodice se to, kad se donese zakon.
Kod nas se ne postuje ono sto je puno bitnije i vaznije, a ovo sigurno hoce.![]()
S Tomom je najlakse
- mad_max_ba
#967 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ja to kazo nisamTomahawk11 wrote:
Jebo Tomu![]()
S Tomom je najlakse
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#968 Re: Sto ste pusili pusili ste
Nisimad_max_ba wrote:Ja to kazo nisamTomahawk11 wrote:
Jebo Tomu![]()
S Tomom je najlakse![]()
- spreca
#969 Re: Sto ste pusili pusili ste
nema vise pusenja...ostalo je samo glabanje
- stakasa
#970 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ovako su u ratu pricali za osvete nakon rata... Pa nista. Kakve gorile, ne budi djeteJedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
- Dosadno mii
#971 Re: Sto ste pusili pusili ste
pa kad bi svi prijavili ne bi mogli sve poslat na cumJedanOdBraceMorica wrote:Ne znam, ja se licno ne bih izlagao riziku, nema u ovoj drzavi nista 100% anonimno, sve se sazna ako se hoce... To se u raji zove trazenje guzici cepaultima_palabra wrote: Anonimna prijava... naravno da će biti problema svugdje ako se kurčiš, čak i ako si u pravu. Pošto ti tvrdiš da će inspektorima trebati vremena da dođu, ne moram uopšte ni biti u objektu u to vrijeme.
-
FreakyStyley
#972 Re: Sto ste pusili pusili ste
Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.
- ultima_palabra
#973 Re: Sto ste pusili pusili ste
U principu, ti si za status quoFreakyStyley wrote:Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.
-
Hakiz
#974 Re: Sto ste pusili pusili ste
Pa, kada inspekcija ima mogućnost da naplati do 15.000 KM moglo bi ih to navesti da reaguju ekspeditivnije nego policija koja mora napraviti možda i višesatni uviđaj i ne uzeti lovu za to.Laertes wrote:Ima ti ta tvoja vizija jednu, što bi Englezi rekli, major flaw. Teško mi je zamisliti da inspektor dođe ha ga pozoveš. Jebiga, imaš udes, pa zovneš policiju, dođe kroz sat. Ili ne dođu uopće. A i kad dođe, po našem narodnom običaju, malo će sjest, malo gazda počasti, popije, pojede, i to je to.Hakiz wrote:Pa, dođem ja negdje, puši se, vlasnik/upravitelj/radnik u objektu ne zabrane onima koji su unutra da puše. Onda ja nazovem broj na tabli (koja će morati, kao svuda po Evropi, biti istaknuta). Dođu inspektori i oderu radnika i/ili pušača 250, a gazdu/objekat/firmu 1.000, 5.000 pa sve do 15.000 KM. Možda neki gazda, radnik ili posjetilac/gost i izdrži dva-tri puta da ga oderu kaznom, ali će mu dosaditi. I onda će i u tom objektu biti zabranjeno pušiti.elk wrote:Nema nis od ovoga,pusaci mirno spavajte.zabrane(koja funkcionise)nece biti.
Tako je to svuda bilo, svuda su ljudi bili protiv toga i pokušavali varati. Pa su naučli i raditi i izlaziti u lokale, i piti u tim lokalima bez pušenja.
I kod nas će, negdje lakše, negdje teže, ali polako će doći na svoje.
Ovaj zakon ima jednu karakteristiku koju većina zakona nema. A to je da onaj kojem pušenje smeta može u nekoliko sekundi, jednim telefonskim pozivom, dovesti inspekciju koja će jedva čekati da uzme novac od onoga ko krši zakon. Svi drugi zakoni traže veći angažman pri prijavi kršenja, pa se ljudi rjeđe odlučuju da prijave. Ovaj će biti lakši što se prijave tiče, pa će vjerovatno biti i više prijava.
A korupcija inspektora je posebna priča. Možda se dogodi da jedna osoba zaprimi prijavu, protokoliše, pa inspektor izađe. A onda jedan dan šef pita šta je bilo sa onom prijavom, zašto nije naplaćena, pa taj inspektor možda bude u problemu kada se vidi da ne uzima lovu za inspekciju. Dakle pita šef za taj slučaj, pa vidi da nije naplaćena kazna, pa prekontroliše ostale predmete tog inspektora, pa vidi da taj inspektor i nije naplatio razuman broj kazni, pa se inspektoru provjeri imovina, pa se vidi da ima vipe nego što platom može priuštiti. A nije dobio ni nasljedstvo ni dobitak na lutriji. Počeli smo približavanje EU, možda se stvari počnu mijenjati.
Ali otom-potom.
-
FreakyStyley
#975 Re: Sto ste pusili pusili ste
Zasto status quo?ultima_palabra wrote:U principu, ti si za status quoFreakyStyley wrote:Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.Ali gotovo je s tim.
Tako je, recimo, u Njemackoj.
Imas kafana/restorana u kojima se uopste ne moze pusit, onih u kojima imas 2 dijela (pusaci/nepusaci), onih gdje je samo u bastama dozvoljeno pusenje i onih u kojima mozes svugdje pusit, pa cak i automate s cigaretama imaju.
I stvarno ne znam zasto bi to ikome bilo problematicno. Ides tamo gdje ti odgovara i cao.