Josip Broz Tito

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mohamad Sissoko

#951 Re: Josip Broz Tito

Post by Mohamad Sissoko »

Ne vidim povezanost izmedju danasnjeg loseg stanja sa cinjenicom da je lik iz naslova vladao koristeci fasisticke i totalitarne metode.
Ekonomski razvoj ne brise diktaturu kao sto niti ekonomski razvoj Njemacke pod Hitlerom ili SSSR-a pod Staljinom ne brise njihove metode vladanja koje je i Tito primjenjivao a sva tri lika su sebe znali nazvat socijalistima.
HAVANA

#952 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

A koje su to fasisticke metode koje je primjenjivao i nad kim? Nad fasistom primjenjivao fasisticke metode.Tanko,trebo je vise.Izmaklo se i provuklo kopiladi dosta.Vidjesmo to mnogo godina poslije.Krvi nam se napise,i sad je piju,na slamku.Jebem im dedu fasistickog.U jednom se slazu svi gmizavci sto izmilise nakon njegove smrti.U pljacki su slozni.I u lajanju na tita.Sto li?
Connaisseur Karlin

#953 Re: Josip Broz Tito

Post by Connaisseur Karlin »

HAVANA wrote:A koje su to fasisticke metode koje je primjenjivao i nad kim? Nad fasistom primjenjivao fasisticke metode.Tanko,trebo je vise.Izmaklo se i provuklo kopiladi dosta.Vidjesmo to mnogo godina poslije.Krvi nam se napise,i sad je piju,na slamku.Jebem im dedu fasistickog.U jednom se slazu svi gmizavci sto izmilise nakon njegove smrti.U pljacki su slozni.I u lajanju na tita.Sto li?
njega ni vlastita djeca ne brane ovoliko kao ti :D
Mohamad Sissoko

#954 Re: Josip Broz Tito

Logori, likvidacija politickih neistomisljenika, likvidacija ljudi bez sudjenja, kontrola medija i ogranicavanje medijskih sloboda, ogranicenje kritike sistema, pracenje naroda putem tajnih sluzbi, ideolosko vaspitanje pa i batinama u zatvoru ako zatreba, protjerivanje naroda sa odredjenjih podrucja, gusenje pobuna silom, nepostojanje demokratskog sistema i zabrana prularizma, vlast do smrti etc etc sve odlike fasistickih i socijalistickih/totalitarnih rezima.
HAVANA

#955 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

Mohamad Sissoko wrote:Logori, likvidacija politickih neistomisljenika, likvidacija ljudi bez sudjenja, kontrola medija i ogranicavanje medijskih sloboda, ogranicenje kritike sistema, pracenje naroda putem tajnih sluzbi, ideolosko vaspitanje pa i batinama u zatvoru ako zatreba, protjerivanje naroda sa odredjenjih podrucja, gusenje pobuna silom, nepostojanje demokratskog sistema i zabrana prularizma, vlast do smrti etc etc sve odlike fasistickih i socijalistickih/totalitarnih rezima.
Haj ti s bracom cetnicima i ustasama tamo na nakav forum pa se dopisujte i kmecite.U tom ste slozni,ko jedan.Sto li?
HAVANA

#956 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

Connaisseur Karlin wrote:
HAVANA wrote:A koje su to fasisticke metode koje je primjenjivao i nad kim? Nad fasistom primjenjivao fasisticke metode.Tanko,trebo je vise.Izmaklo se i provuklo kopiladi dosta.Vidjesmo to mnogo godina poslije.Krvi nam se napise,i sad je piju,na slamku.Jebem im dedu fasistickog.U jednom se slazu svi gmizavci sto izmilise nakon njegove smrti.U pljacki su slozni.I u lajanju na tita.Sto li?
Ma sta ga imam braniti.Nit sam se zamaro sa njim ,nit razmisljao o njemu.Tek poslije sam vidio i postao svjestan od kakvih govana je pitu pravio.Kapa do poda.
Connaisseur Karlin

#957 Re: Josip Broz Tito

HAVANA wrote:
Ma sta ga imam braniti.Nit sam se zamaro sa njim ,nit razmisljao o njemu.Tek poslije sam vidio i postao svjestan od kakvih govana je pitu pravio.Kapa do poda.
pff,et' samo je narod na Balkanu posebna bljka sorta :D tako je svugdje,a ni Titove moetode rada ne bi funkcionirale u mnogim drzavama u njegovo vrijeme ;-) Njegove metode su bile uspjesne jer je znao mentalitet svog naroda,a mentlaitet je da se postije vodja,hijerarhija,kontrola,a zato su mnogi napistili Jugu,jr sloboda misljenja,pa cak i iz naucnih krugova,nije bila dovoljno dobra ;-) znaci,ni Tita nije interesirao naucni napredak ( osim vojske), a skoliski edukativni sistem je bio odlicno maskiran :)
Mohamad Sissoko

#958 Re: Josip Broz Tito

HAVANA wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Logori, likvidacija politickih neistomisljenika, likvidacija ljudi bez sudjenja, kontrola medija i ogranicavanje medijskih sloboda, ogranicenje kritike sistema, pracenje naroda putem tajnih sluzbi, ideolosko vaspitanje pa i batinama u zatvoru ako zatreba, protjerivanje naroda sa odredjenjih podrucja, gusenje pobuna silom, nepostojanje demokratskog sistema i zabrana prularizma, vlast do smrti etc etc sve odlike fasistickih i socijalistickih/totalitarnih rezima.
Haj ti s bracom cetnicima i ustasama tamo na nakav forum pa se dopisujte i kmecite.U tom ste slozni,ko jedan.Sto li?
Jos jedan primjer kako i stovaoci diktatora primjenjuju oprobane metode degradacije i satanizacije neistomisljenika poistovjecujuci ih sa ustasama i cetnicima a zapravo vrseci bas to sprovode jednu fasisticku metodu diskreditacije onog koji se sa njime neslaze.
Odlika svih totalitarnih sistema je bila gusenje svake kritike i nije cudo da su i oni koji velicaju takve sisteme i njihove vodje, skloni istim stvarima.
insomnia78

#959 Re: Josip Broz Tito

Post by insomnia78 »

Bg. Park izmedju VMA i BIA-e. [emoji1]
Image
HAVANA

#960 Re: Josip Broz Tito

Post by HAVANA »

Ne znam jarane.Mozes ti do sutra supljirati,ja voltarene doruckujem zbog cetnika i njihovih potomaka.Meni i mojim je valjo,ako tebi nije sta cu ti ja.Krivi,iskrivljuj,na kraju cete i iskriviti ,al jos uvijek mnogi znaju sta je i kako je bilo.Bajno nije ,ali obzirom na okolnosti,okruzenje...fascinantan covjek.Nema ga vise,vase je vrijeme,uzivajte.Ja cu se snaci,meni je i sad dobro.Dok me ruke,noge i mozak sluze.Nemam potrebu da se ikome dodvoravam i pravim sebi prolaz jeftinim vjerskim pricama i olajavanjem covjeka koji je davnih dana umro.Bilo,proslo,neko sretnije vrijeme.Ne lako, ali sretnije sigurno.
Connaisseur Karlin

#961 Re: Josip Broz Tito

HAVANA wrote:Ne znam jarane.Mozes ti do sutra supljirati,ja voltarene doruckujem zbog cetnika i njihovih potomaka.Meni i mojim je valjo,ako tebi nije sta cu ti ja.Krivi,iskrivljuj,na kraju cete i iskriviti ,al jos uvijek mnogi znaju sta je i kako je bilo.Bajno nije ,ali obzirom na okolnosti,okruzenje...fascinantan covjek.Nema ga vise,vase je vrijeme,uzivajte.Ja cu se snaci,meni je i sad dobro.Dok me ruke,noge i mozak sluze.Nemam potrebu da se ikome dodvoravam i pravim sebi prolaz jeftinim vjerskim pricama i olajavanjem covjeka koji je davnih dana umro.Bilo,proslo,neko sretnije vrijeme.Ne lako, ali sretnije sigurno.
pa tebi je bilo dobro,ali,shvati,nije bilo svakome iz mase ralzoga,ne iskljucivo politickih ralzoga; zasto je tebi to tesko razumjeti :-)
belfy

#962 Re: Josip Broz Tito

Post by belfy »

Sarajmen wrote:Molim te, odkuliraj malo temu kada stariji i upućeniji razgovaraju. Tako se šta može i naučiti. Hvala.
ja cu skoro zakoraciti u petu deceniju zivota. mislim da ti jesi, pa rek'o da nesto i naucim. nista vise nisi napisao da bih nesto naucio (a poslusah savjet). no, ne bilo mi mrsko da vidim gdje sam sam pogrijesio. hvala na ukazivanju greske, svakako. ipak, nista novo nisam naucio suteci. sljedeci put me preskoci sa takvim savjetom...ili pokusaj sa nekim drugim.

EDIT:
Mohamad Sissoko wrote:...
a ti shvati da tebi nije ni moglo biti ni lose ni dobro (zasto zalaziti u onu: "nisam hebo, al' sam gledo. - a jes' merak!), ali da je mnogima bilo dobro. samo nemoj jos jedan krug istu plocu zavrtiti, jer je postala monotona...
Last edited by belfy on 27/12/2016 22:53, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#963 Re: Josip Broz Tito

ti shvati da tebi nije ni moglo biti ni lose ni dobro (zasto zalaziti u onu: "nisam hebo, al' sam gledo. - a jes' merak!), ali da je mnogima bilo dobro. samo nemoj jos jedan krug istu plocu zavrtiti, jer je postala monotona...
belfy, pa jest mi bilo dobro,ali to nema veze sa Titom i njegovim zaslugama,shvati vise,utuvi sebi u glavu :-D
belfy

#964 Re: Josip Broz Tito

Post by belfy »

ti shvati da tebi nije ni moglo biti ni lose ni dobro (zasto zalaziti u onu: "nisam hebo, al' sam gledo. - a jes' merak!), ali da je mnogima bilo dobro. samo nemoj jos jedan krug istu plocu zavrtiti, jer je postala monotona...
belfy, pa jest mi bilo dobro,ali to nema veze sa Titom i njegovim zaslugama,shvati vise,utuvi sebi u glavu :-D
moje duboko izvinjenje i naklon. misclick, trebalo je biti upuceno Sissoko-u... i ne znam sto mi rece da utuvim sebi u glavu. na ovoj temi nismo medjusobno pricali niakako (koliko se sjecam...). jos jednom se izvinjavam za pogresan quote. :kakoste:
Connaisseur Karlin

#965 Re: Josip Broz Tito

belfy wrote:
moje duboko izvinjenje i naklon. misclick, trebalo je biti upuceno Sissoko-u... i ne znam sto mi rece da utuvim sebi u glavu. na ovoj temi nismo medjusobno pricali niakako (koliko se sjecam...). jos jednom se izvinjavam za pogresan quote. :kakoste:
ma nema problema,nisam ja zlockica :-D
belfy

#966 Re: Josip Broz Tito

Post by belfy »

Connaisseur Karlin wrote: ma nema problema,nisam ja zlockica :-D
ma, znam da jesi, ustvari. pa, evo, editovah prijasnji post.
Paul F.

#967 Re: Josip Broz Tito

Post by Paul F. »

Helem, u Titovo vrijeme, u Sarajevu nije bilo struje ali je bilo vode. Sada je obrnuto. Ima struje al nema vode. Meš čini da su ljudi mnoogo sretniji bili sa vodom.
seln

#968 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

seln wrote:
sinoc sam pricala sa osobom koja je rodjena krajem 50 i drugom osobom koja je rodjena 1960,i da ti odmah kazem drzue HAVANA,te genracije znaju puno,i odmah cu ti reci,nije svakome bilo lako u Titovo doba,ma kako ti pokusavao idelizirati vrijeme ,a nisi bio ni rodjen u 50tim godinama :kiss:
Da, pogotovo nije bilo lako Hrvatima koji su trazili svoju hrvatsku pravicu i ciji je puk bio gazen cizmom diktatora, a svi su bili opozicija i demokrate u dusi. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
trazili su odcijepjene i nezavisnost,i to otvoreno decenijama,i to je njihovo pravo :kiss:

ustase,ali nisu svi bili ustase, su vecinom odletile na juzniji dio polulopte :D
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sarkazam

Referirao sam na to kenjanje tipa " ne znate vi...".
Mnogi od ovdje prisutnih JESU rodjeni pocetkom '60. Dakle odrastali su u '70, koje su bile "Periklovo doba" bivse Jugoslavije.
Oni koji su stvarno izvukli corak su rodjeni '20 i '30, jer su zivjeli kao odrasli u poslijeratnoj Yu, porusenoj, nepismenoj i zaostaloj... a takvom su je nacinili okupatori i kvislinzi svih boja.
Last edited by seln on 28/12/2016 08:00, edited 1 time in total.
seln

#969 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

Zasto bi, nije im ostavio skoro nista....
seln

#970 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

Izrael, USA, Francuska, Madjarska, Poljska... lista "demokratskih" drzava koje to jos uvijek cine se moze nastaviti.
Mohamad Sissoko

#971 Re: Josip Broz Tito

seln wrote:
Izrael, USA, Francuska, Madjarska, Poljska... lista "demokratskih" drzava koje to jos uvijek cine se moze nastaviti.
Ne sjecam se da su ljudi bjezali u Jugoslaviju nego upravo suprotno.Bas u te od nekih navedenih zemalja.
Tebi ako je do diktature i jednopartijskog sistema eno Sjeverna Koreja.
seln

#972 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

Mohamad Sissoko wrote:
seln wrote:
Ne sjecam se da su ljudi bjezali u Jugoslaviju nego upravo suprotno.Bas u te od nekih navedenih zemalja.
Tebi ako je do diktature i jednopartijskog sistema eno Sjeverna Koreja.
Tebi ako je do prosipanja himber ideologije, eno ti predizborni skup SDA.
Ja se ne sjecam da su ljudi UOPSTE bjezali iz Jugoslavije. Odlazili su na rad u inostranstvo, to da, ali su se svi vracali.
Koliko ih je tada uzimalo strano drzavljanstvo, bjezeci od "diktature"? Koliko ih uzima sada, napustajuci "demokratiju"?
Promlem s tobom i slicnom Zahiragicima je u tome sto mislite isto sto i svi SDA portiri koji su postali ministri: da je dovoljno spomenuti "komunizam", pa da ljudi zaborave vase shanerske lopovluke.
p.s. Sintakticki ispravno bi bilo "bas u neke od tih navedenih zemalja".
Mohamad Sissoko

#973 Re: Josip Broz Tito

Ne znam kakve veze ima danasnje stanje, ti razni Zahiragici, minderi i sta ti ja znam, sve to sto udrobis sa cinjenicom da je partija i njen dozivotni vodja vladao koristeci metode prisutne u fasistickim i totalitarnim uredjenjima...
seln

#974 Re: Josip Broz Tito

Post by seln »

Mohamad Sissoko wrote:Ne znam kakve veze ima danasnje stanje, ti razni Zahiragici, minderi i sta ti ja znam, sve to sto udrobis sa cinjenicom da je partija i njen dozivotni vodja vladao koristeci metode prisutne u fasistickim i totalitarnim uredjenjima...
Tebi je bas ploca izgrebana... :-) :-) :-) :-)
Mohamad Sissoko

#975 Re: Josip Broz Tito

seln wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Ne znam kakve veze ima danasnje stanje, ti razni Zahiragici, minderi i sta ti ja znam, sve to sto udrobis sa cinjenicom da je partija i njen dozivotni vodja vladao koristeci metode prisutne u fasistickim i totalitarnim uredjenjima...
Tebi je bas ploca izgrebana... :-) :-) :-) :-)
Znam da je tesko zapravo nemoguce opravdat diktatore i primjene fasistickih metoda pa svi konstantno pokusavate prebacit pricu na mene licno.
Post Reply