Gluposti. Da se razumijemo drzavne institucije su neutralno podrucje, pogotovo to vazi za sudbenu vlast koja je jako osjetljiva i treba biti lisena svih religijskih, ideoloskih i politickih stvari ( sto je ovaj dio tako tesko svariti

). Kako se cesto pozivate na pravo o vjeri trebate skontati da ono ukljucuje i slobodu od vjere ( Freedom OF religion ) te sva prava i slobode trpe odredjena ogranicenja u civilozovanim drustvima. Ja kao ateista kad dodjem na sud ne zelim da susrecem bilo kakve religijske simbole ukljucujuci hidzabe, krstove i sl you name it. i savrseno me zaboli briga za religijskom pozadinom tih simbola i sta znace za pogodjene uposlenike suda, niti moram da znam o njima niti moram da imam razumijevanje za njih.
Pa jbt-e zamisli neki pacifista i protivnik oruzja se prijavi u vojsku ili policiju i onda odbija nositi oruzje ili primjenivati silu jer se to kosi sa njegovim uvjerenjima a trazi i dalje pravo da bude policajac ili vojnik, pa vrsi pritisak i pravi proteste jer eto tjeraju ga da nosi oruzje

Pa fkt ako ti toliko znaci to uvjerenje i taj religijski simbol nemoj traziti karijeru kao sudija ili skini sve simbole kad dolazis na radno mjesto i zdravo. Bezveze se problematizuje kad nema problema a istovremeno nam se ozbiljno ugrozavaju i narusavaju neka druga prava

( pogledati na prava druge i trece generacije ). Pravi se frka oko hidzaba kao da se zabranilo da se privatno nosi i vec se pocela praviti maliciozna naracija da kao "nece ostati na sudu"
Drugo, evo recimo vjernici bi se mogli politicki organizovati, osvojiti dovoljan kolac vlasti i uspostaviti sebi vjerske sudove u porodicno-pravnim stvarima. Pa brate eto izvoli, idi sebi na neki serijatski sud pa rjesavaj recimo brakorazvodne parnice tu i sl sa svom religijskom simbolikom ( da li tu zena moze biti sudac uopste ?

), cini mi se da to postoji negdje u EU.
Pogotovo me nervira relativiziranje samog hidzaba u smislu kad posluzi za argument kao kako cemo znati da li je religijski simbol, pa mislim fkt zene koje se odluce da ga nose dozivljavaju ga kao izraz njihovih religijskih uvjerenja. Nismo ludi