Pojedinac ima prav o glasa i moze da izabere politicku opciju koja mu odgovara. Sad ako pojedinac tu svoju sansu ne iskoristi to je onda do pojedinca zar ne?Ali Kemal wrote:U pravu si, nespretno sam se izrazio.BHCluster wrote:Istiskuje? Gdje ba ti zivis nekom paralelnom svemiru?
Generalno i Hrvatsku koci njihov "domoljubni" blok, Bog i Hrvati i slicna sranja, pojedinac je u drugom planu, sto je sasvim normalno za takva drustva, a kako je pojedinac nebitan, kako onda neko moze ocekivati da ce mu biti bolje.
Dovoljno je da se njegov narod izborio za svoja prava, sta ce mu vise.
Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- BHCluster
#951 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- Ali Kemal
#952 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Jeste u demokratskim drustvima. Ja BiH ne smatram demokratskim drustvom. Mislim da je cak bila veca demokratije za vrijeme komunista, sedmadesetih i osamdesetih godina, nego poslije 1990-te.BHCluster wrote:Pojedinac ima prav o glasa i moze da izabere politicku opciju koja mu odgovara. Sad ako pojedinac tu svoju sansu ne iskoristi to je onda do pojedinca zar ne?
Klero-nacionalne stranke nece nikada voditi politiku da im nije vazno ko je koje nacionalnosti, koje vjeroispovjesti. Zna se tacno za koju su naciju/vjeru i protiv koje su nacije/vjere.
Ako uprostimo stvar, zamisli kako je moguce da npr Hrvati u BiH zive bolje, ako ce Srbi i Bosnjaci zivjeti gore. To u istoj drzavi jednostavno nije moguce, te jedan od razloga loseg zivota je i taj da radeci na "tudjoj" steti, mazohisticki radis i na svojoj.
Evo i konkretan primjer, zivis u Sarajevu i obozavas skijanje. Zalazes se da ljudi koji rade na Jahorini propadnu, ti kao skijas gubis jednu dobru skijasku destinaciju na pola sata voznje od kuce.
Ili Srbi zele da propadne sarajevski aerodrom i da moraju da putuju 5-6 sati do aviona, umjesto pola sata. Itd, itd...
-
KIseljak12
#953 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Mislim ipak da je do mozgova. Bolji sistem nismo ni zasluzli. Voljeo bih vidjeti da neko Svedjanima(ili nekom slicnom mentalitetu) proda istu pricu koja se dobro prodaje ovdjeAli Kemal wrote:Pa on je stvorio taj sistem koji direktno vodi u ovo sto je sada i bez ikakvih izgleda da bude nesto bolje, sto je najgore od svega.KIseljak12 wrote:Ne mislim ni ja da je jahac apokalipse. Da je mogao bolje, mogao je. Da je mogao gore, mogao je.
Puno vecim problemom smatram ono sto se odvijalo nakon njegove smrti, nego dok je bio ziv.
Jedina mogucnost promjena na bolje je totalna reforma drustva, eliminacjiom SDA politike i vidjenja svijeta, jer SDA, kao i ostale nacionalne partije, imaju takav mentalni sklop da je nemoguc progres sa njima.
Njihovo postojanje je direktno omoguceno nazadkom drustva, velikim padom civilizacijskog nivoa, koji se smisljeno drzi na sto nizem nivou da bi oni i dalje vladali, jer dizanje civilizacijskog nivoa je smrtna presuda nacionalnim strankama.
Trebace jos mnogo ovakvih knjiga koje ce da demistifikuju ulogu Izetbegovica i smjesta ga na smetljiste istorije. Do tada bice stanje kakvo je sada, ili gore.
Bolje je jednostavno nemoguce da se desi u jednom takvom drustvu. Dokaz su ovih 20 propalih poslijeratnih godina, zar treba reci bilo sta vise
-
KIseljak12
#954 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Mislim da ipak jeste bilo mitologizacije, pogledati djeciju knjigu pod nazivom "Nas Dedo Alija". Isto ko one price o Titu gdje je on humanista, spasava ptice u jeku NOB-a ili poput prica o Kim Jong Ilu da nikad ne vrsi veliku nuzdu i sl.Mohamad Sissoko wrote:Nema se tu sta demistificirat, kad od njeg mit se nije ni pravio a ni sam on to nije htio.Ali Kemal wrote:Pa on je stvorio taj sistem koji direktno vodi u ovo sto je sada i bez ikakvih izgleda da bude nesto bolje, sto je najgore od svega.KIseljak12 wrote:Ne mislim ni ja da je jahac apokalipse. Da je mogao bolje, mogao je. Da je mogao gore, mogao je.
Puno vecim problemom smatram ono sto se odvijalo nakon njegove smrti, nego dok je bio ziv.
Jedina mogucnost promjena na bolje je totalna reforma drustva, eliminacjiom SDA politike i vidjenja svijeta, jer SDA, kao i ostale nacionalne partije, imaju takav mentalni sklop da je nemoguc progres sa njima.
Njihovo postojanje je direktno omoguceno nazadkom drustva, velikim padom civilizacijskog nivoa, koji se smisljeno drzi na sto nizem nivou da bi oni i dalje vladali, jer dizanje civilizacijskog nivoa je smrtna presuda nacionalnim strankama.
Trebace jos mnogo ovakvih knjiga koje ce da demistifikuju ulogu Izetbegovica i smjesta ga na smetljiste istorije. Do tada bice stanje kakvo je sada, ili gore.
Bolje je jednostavno nemoguce da se desi u jednom takvom drustvu. Dokaz su ovih 20 propalih poslijeratnih godina, zar treba reci bilo sta vise
On je vecini Bosnjaka predstavljao lidera u borbi za opstanak a opstali smo, drugo je sad sto ga nebosnjaci, jugosloveni, supermeni i ostali novo - zelandzani pljuju al pljuvali bi sta god da je uradio.
Veoma brzo se povukao iz politike a zatim i umro a nama je ostavio da u slobodi gradimo al vidim vise bi da pljujemo i rusimo nego da gradimo, a mislim da je to tako prevashodno jer puno ima Dzevada G a i likova poput tebe tu oko nas.
-
KIseljak12
#955 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Jos jedna stvar. Da nije bio zeljan vlasti, ne bi otjerao svakoga ko mu je cinio potencijalnu prijetnju u borbi za vodstvo stranke (Zulfikarpasic, Filipovic, itd.)
Milosevic i njegova politika su uzrokovali sve ratove u procesu raspada SFRJ. Tudjman se ugledao na njega, pa je Srbe upisao u manjine, sto je ovima doslo kao izvrsno opravdanje za pokretanje raznih krajina, republika i tako to.
Demokratsko drustvo ne postoji nigdje na Balkanu, to je cinjenica koja se zadugo nece promijeniti.
Takodjer, te nacionalisticke klike su pocele pricati o nekakvim "nacionalnim" pravima, gurajuci ljudska prava u drugi plan. To se desilo odmah nakon prvih visestranackih izbora. Ko tad nije skonto foru, imao je dosta vremena da skonta do sad.
Sve tri glavne stranke su imale demokratiju u nazivu, a u praksi veoma slabo (pocevsi od samog unutrasnjeg uredjenja stranaka, pa do postivanja volje gradjana na izborima).
Jos jedna bitna stvar, Ronald Reagan je zapoceo tu kampanju za ostvarivanje interesa SAD na Balkanu jos za vrijeme svog prvog mandata. To se nastavilo sve do danas. Ko god misli da ovdje nisu SAD ostvarile svoje interese, nek razmisli jos jednom.
Ta kampanja se zasnivala izmedju ostalog na finansiranju "demokratskih" pokreta i organizacija, osnivanju NED-a, u kasnijim etapama iskoristavanje nokdauna koji je dozivjela Rusija.
Naravno, nisu oni stvorili nacionalne netrpeljivosti, samo su ih pojacali i upotrijebili kao instrument svog djelovanja. Takodjer su uspjeli da kroz razne vidove propagande rasire ideju o nacionalnim pravima koja imaju prioritet nad ljudskim.
Milosevic i njegova politika su uzrokovali sve ratove u procesu raspada SFRJ. Tudjman se ugledao na njega, pa je Srbe upisao u manjine, sto je ovima doslo kao izvrsno opravdanje za pokretanje raznih krajina, republika i tako to.
Demokratsko drustvo ne postoji nigdje na Balkanu, to je cinjenica koja se zadugo nece promijeniti.
Takodjer, te nacionalisticke klike su pocele pricati o nekakvim "nacionalnim" pravima, gurajuci ljudska prava u drugi plan. To se desilo odmah nakon prvih visestranackih izbora. Ko tad nije skonto foru, imao je dosta vremena da skonta do sad.
Sve tri glavne stranke su imale demokratiju u nazivu, a u praksi veoma slabo (pocevsi od samog unutrasnjeg uredjenja stranaka, pa do postivanja volje gradjana na izborima).
Jos jedna bitna stvar, Ronald Reagan je zapoceo tu kampanju za ostvarivanje interesa SAD na Balkanu jos za vrijeme svog prvog mandata. To se nastavilo sve do danas. Ko god misli da ovdje nisu SAD ostvarile svoje interese, nek razmisli jos jednom.
Ta kampanja se zasnivala izmedju ostalog na finansiranju "demokratskih" pokreta i organizacija, osnivanju NED-a, u kasnijim etapama iskoristavanje nokdauna koji je dozivjela Rusija.
Naravno, nisu oni stvorili nacionalne netrpeljivosti, samo su ih pojacali i upotrijebili kao instrument svog djelovanja. Takodjer su uspjeli da kroz razne vidove propagande rasire ideju o nacionalnim pravima koja imaju prioritet nad ljudskim.
-
elk
#956 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Meni nije ni jedno ni drugo.mislim da je samo bio dosta nesposoban,krivo procjenjivao ljude i dogadjaje, ali ko je u onom ludilu mogao biti bez greske.ono sto mu ja ne prastam jeste bagra koju je okupio/napravio oko sebe i koja nas prca 20 godina.ali opet onda popodne kontam da smo bas to i zasluzili.nisam pametan.
-
oridjidji
#957 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Srbi su maheri politike na Balkanu, ali ih prati kontinuitet činjenja istih stvari kao i danas za ostvarivanje njihovih ciljeva, jednake metode u namjeri da šire svoju velikosrpsku politiku ili ti ga četništvo. Od Balkanskih ratova kada su po Kosovu horgali 1912-1913 čineći masovne zločine nad albanskim muslimanskim stanovništvom, pljačkajući, progoneći i ubijajući Albance, te stvarali etničkim čiščenjem bolje uslove za širenje svojih planova, pa potom jednako iste negirajući pred međunarodnom komisijom koju je vodila Karnagijeva zadužbina za mir, optužujući ih za uplitanje u unutrašnja pitanja jedne države i ne davajući istima da na novim srpskim prostorima dublje istraže razmjere zločina koje je pocina srpska vojska tada, pa su na kraju u otezanim uslovima ispisali izvjestaj o ratnim zlocinima u Balkanskim ratovima.XXS wrote:@oridjidji
Puno si napisao pa necu citiratio nego cu se osvrnuti na one dijelove sa kojima se ne slazem.
Uglavnom se slazem sa tvojom prezentacijom ranih devedesetih i sa cinjenicom da je srpska politika bila pokretac destruktivnih procesa u bivsoj YU i da se tu nije nista moglo uraditi.
Hajmo se sada vratiti jos malo unazad i pokusati naci odgovor na pitanje ko i zasto oslobadja Aliju iz zatvora i ko i zasto mu pomaze u stvaranju i finansiranju stranke? Zasto su Aliju Srbi izabrali da im bude protivnik u BIH?
Sta je bila najgora opcija za velikosrpski projekat u BIH?
Najgora opcija bi bila ono sto im se desilo 41-45, a to je zajednicka borba svih naroda BIH protiv velikosrpskog projekta.
Da im se to nebi desilo, sta su uradili u HR i u BIH?
U HR su pustili ustasku imigraciju slobodno u zemlju, pa je jedan Susak postao ministar odbrane, a u BIH su krajem osamdesetih pocistili pro YU komunisticke kadrove i izvukli Aliju iz zatvora. Aliji su dali Delimustafica i oslobodili ruke Cenexu da pocne zaradjivati pare i finansirati stranku.
Prema tome, Alija je bio najpozeljniji srpski neprijatelj za nadolazeci velikosrpski projekat u BIH jer bez njega nikada nebi mogli uvjeriti BIH Srbe da im prijeti opasnost od komsija Muslimana i da trebaju da uzmu puske u ruke.
Prema tome Alija nije bio srpski igrac u smislu da je on spijunirao ili izvrsavao odredjene radnje za njih ali je bio srpski igrac u smislu da je igrao za njihov cilj i da se uklapao u sve ono sto su zacrtali i planirali.
Pitanje je jel' Alija ovu igru procitao ili nije? (ja mislim da jeste)
Procitao ili ne, pravi veliku stratesku gresku kada jednog poslijepodneva '93. bira Bosnjastvo umjesto Bosanstva i zajednistva, bira najpozeljniji umjesto najcrnji scenarijo za velikosrpski projekat. Upravo tu Alija gubi svaku mogucnost odbrane R BIH jer Bosnjaci sami nikako ne mogu sacuvati BIH nego samo mogu dobiti fildjan za koji se Alija odlucio.
Od ovog momenta Alija postaje grobar R BIH zajedno sa SDS-om i HDZ-om.
ps- imam jos komentara na kasnije izlaganje u tvome postu ali nemam vremena da sada pisem......nastavicu
pss- kad kazem zajednicka borba svih naroda naravno da tu iskljucujem bilo kakav uticaj komunisticke ideologije
Od tada nista se u osnovi nije promjenilo. Nije BiH samo bila dijelom velikosrspkih ambicija, vec puno veci prostor, sto se nakon prvog svijetskog rata i pocelo obistinjavati na najperifidniji nacin. Ako cemo biti realni, metode im se nisu razlikovale ni do danas.
Slažem se s tobom da je najgora opcija bila ta da se ponovi period 41-45 i zajednicka borba svih naroda BiH protiv velikosrpskog projekta. Pa Srbima je svakako trebao muslimanski nacionalista kako bi se oni homogenizirali, međutim u jednako vrijeme su prvenstveno srpski, pa i hrvatski nacionalizam, uticali i na svijest Bosnjaka muslimana i podizanje njihovog nacionalizma na neke nove nivoe.
To da su procistili pro komunisticki kadar i izvukli Aliju, kojeg su oni bili strpali u zatvor, pokazuje moc velikosrba. Realno oni su bili doktori svoje igre, kao sto su i danas. Delimustafic, pa i neki drugi igraci koji su bili oko Alije, bili su produzena ruka srpstva. Alija se uklapao u njihovu slagalicu. Misljenja sam i sam da je igru procitao.
Odrednica za Bosnjastvom nije dosla sama, Alija nije sam donjeo mnoge odluke koje su se ticale buducnosti BiH. Rado volim spomenuti Bosnjacki sabor, koji je dostupan i na Youtubeu u svojoj cijeloj duzini, gdje Bosnjaci onako djuture iznose stavove u 9-satnom video materijalu o Oven Stoltenbergovom planu, pa neki pojedinci dolaze do price o Arafatu i ono cuveno uzmi i ostavi pravilu MZ, ukoliko odbijes ponudjeno, mnogo ces izgubiti. Realnost je ipak neumoljiva tada bila, Bosnjaci su najvise zategli za BiH. Drugi nisu pokazali ni izbliza proporcionalno ucesce u borbi za RBiH. Ne vjerujem da je on RBiH pristao sahraniti sam jer je ta ideja trajala do Vasingtonskog sporazuma, pa i Dejtona u nekom drugom obliku kroz FBiH, koja je stvorena vezanjem bosnjackih i hrvatskih interesa, na kraju ne pristajuci na ideju dvije etnicki ciste jedinice unutar te federacije, sto pokazuje i nasa sadasnjost kroz zelje Hrvata da ostvare HB.
Po mome misljenju nasu agoniju je nastavio Dejton, dali je isti bio greska sa ovim oblikom uredjenja i imenom manjeg entiteta Republika Srpska, pokazace vrijeme. Jedno je jasno tu je s debelim razlogom da nas napominje na četništvo koje nikada nije utihnulo, kao i ambicije koje ima prema BiH.
-
oridjidji
#958 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Kakav fakin moras biti pa ovo napisati?PM72 wrote:A čime se ti hvališ? Time što je naš "melek" umro pa nije okusio Sheveningena?almir90 wrote:Alija makar nije umro, ili ne truhne trenutno u Haagu, s čime se neki danas ne mogu pohvaliti.
Ovdje ljudi ne cijene ni vlastitu armiju BiH, ni njenog prvog komadanta. Fakinluk i poganluk sa dna kace. Jedini koji su mogli do Ševeningena bili su Milošević i njegova svita. Ostali nisu pokazali takav nivo nacionalizma, fašizma i rasizma, kao i metode koje su vodile drugi narode u uništenje.
-
oridjidji
#959 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Pa sada tu knjizicu smatramo idiotlukom bosnjacke elite.KIseljak12 wrote:Mislim da ipak jeste bilo mitologizacije, pogledati djeciju knjigu pod nazivom "Nas Dedo Alija". Isto ko one price o Titu gdje je on humanista, spasava ptice u jeku NOB-a ili poput prica o Kim Jong Ilu da nikad ne vrsi veliku nuzdu i sl.Mohamad Sissoko wrote:Nema se tu sta demistificirat, kad od njeg mit se nije ni pravio a ni sam on to nije htio.Ali Kemal wrote: Pa on je stvorio taj sistem koji direktno vodi u ovo sto je sada i bez ikakvih izgleda da bude nesto bolje, sto je najgore od svega.
On je vecini Bosnjaka predstavljao lidera u borbi za opstanak a opstali smo, drugo je sad sto ga nebosnjaci, jugosloveni, supermeni i ostali novo - zelandzani pljuju al pljuvali bi sta god da je uradio.
Veoma brzo se povukao iz politike a zatim i umro a nama je ostavio da u slobodi gradimo al vidim vise bi da pljujemo i rusimo nego da gradimo, a mislim da je to tako prevashodno jer puno ima Dzevada G a i likova poput tebe tu oko nas.
-
oridjidji
#960 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ma Zulfikarpasic i Tunjo servirali ideju vezanja zastave sa Srbima i tu se u osnovi desio raskol izmedju Alije i njih. Citajuci neke price Zulfikarpasica, bas mi je to bio ibret saznanje, ono citas o njegovom putu u Focu i onda citas kako su on i Tunjo nudili se Srbima. Tunjo je pokazao kakav je svojim politickim zivotom, imali stranke kojoj se nije ponudio. Malo mi se razvuko ko Kusturica u koketiranju sa svima. Dobro ga je Vesovic opisao u "Tunjo veliki i Tunje mali" kao lažova Bilija Avdićevog filologa. Recimo Babo se sam otjerao i pokazao svoje lice. Evo neko zakaci video da mu je bio bitniji Agrokomerc nego BiH i da je radi toga prepustio Aliji poziciju.KIseljak12 wrote:Jos jedna stvar. Da nije bio zeljan vlasti, ne bi otjerao svakoga ko mu je cinio potencijalnu prijetnju u borbi za vodstvo stranke (Zulfikarpasic, Filipovic, itd.)
Ne bih se bas slozio da je bas SDA bila jednako nedemokraticna kao SDS i HDZ.
Srbi su prvi prelomili u nacionalizam i poveli i druga drustva u nacionalizme i totalirzme. U sendvicu Milosevica i Tudzmana sa bolesnim ambicijama, vala ni Bosanci i Hercegovci iz reda sva ti naroda nisu mogli bas ostati jednako gradjanski nastrojeni kao prije, pogotovo kada znamo da su se obje drzave uplitale u BiH i sponzorirale cijepanje BiH.
-
daddy-kool
#961 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ne može se baš SDA u potpunosti definisati kao nacionalna partija, iako im je biračko tijelo većinski bošnjačko baš kao i kod SDP. Nigdje se Bošnjaci ne spominju u imenu, a u statutu samo kod "zalaganje za prava Bošnjaka u Sandžaku i drugim regionima , " u članu 14.Ali Kemal wrote:
Sami sebe definišu na sljedeći način.
http://www.sda.ba/dokumentaSDA/STATUT%20SDA.pdf
Možda bi bolji opis bio narodne stranke, ali treba posmatrati odnose na relaciji selo-grad sada i uporediti ih sa onim prije 30 godina.Ciljevi Stranke su utvrđeni Programom Stranke, a obuhvataju posebno:
...
- afirmaciju bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana Bosne i Hercegovine,
- BHCluster
#962 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Opet je to do pojedinca hoce li nasjesti na tako nesto.Ali Kemal wrote:Jeste u demokratskim drustvima. Ja BiH ne smatram demokratskim drustvom. Mislim da je cak bila veca demokratije za vrijeme komunista, sedmadesetih i osamdesetih godina, nego poslije 1990-te.BHCluster wrote:Pojedinac ima prav o glasa i moze da izabere politicku opciju koja mu odgovara. Sad ako pojedinac tu svoju sansu ne iskoristi to je onda do pojedinca zar ne?
Klero-nacionalne stranke nece nikada voditi politiku da im nije vazno ko je koje nacionalnosti, koje vjeroispovjesti. Zna se tacno za koju su naciju/vjeru i protiv koje su nacije/vjere.
Ako uprostimo stvar, zamisli kako je moguce da npr Hrvati u BiH zive bolje, ako ce Srbi i Bosnjaci zivjeti gore. To u istoj drzavi jednostavno nije moguce, te jedan od razloga loseg zivota je i taj da radeci na "tudjoj" steti, mazohisticki radis i na svojoj.
Evo i konkretan primjer, zivis u Sarajevu i obozavas skijanje. Zalazes se da ljudi koji rade na Jahorini propadnu, ti kao skijas gubis jednu dobru skijasku destinaciju na pola sata voznje od kuce.
Ili Srbi zele da propadne sarajevski aerodrom i da moraju da putuju 5-6 sati do aviona, umjesto pola sata. Itd, itd...
- Banksy
#963 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Tačno, nije bilo moguće sačuvati do kraja ideju bratstva, jedinstva i ravnopravnosti u BiH, ako je rat već uveliko tutnjao svuda oko nas, i puno prije nego je kod nas ispaljen prvi metak. Za rat je potrebno jedan agresor i tu nesreću nismo mogli izbjeći.oridjidji wrote:
Srbi su prvi prelomili u nacionalizam i poveli i druga drustva u nacionalizme i totalirzme. U sendvicu Milosevica i Tudzmana sa bolesnim ambicijama, vala ni Bosanci i Hercegovci iz reda sva ti naroda nisu mogli bas ostati jednako gradjanski nastrojeni kao prije, pogotovo kada znamo da su se obje drzave uplitale u BiH i sponzorirale cijepanje BiH.
Ali pitanje koje ovdje postavljamo je koje su bile prave namjere i izvorna ideja rukovodstva SDA i Alije Izetbegovića u trenutku kad je formirao stranku, u trenutku početka agresije, ali i nakon što je ona završena. Kako stvari sada stoje i što vidimo kao rezultat, skoro identične onima koje su imali u HDZ-u i SDS-u - cijepanje Bosne na tri etničke teritorije i totalna, apsolutna vlast svakog od njih nad svojim dijelom.
-
daddy-kool
#964 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Da li možemo na osnovu sadašnjeg stanja reći da je to bila i prvobitna zamisao?Banksy wrote:
Ali pitanje koje ovdje postavljamo je koje su bile prave namjere i izvorna ideja rukovodstva SDA i Alije Izetbegovića u trenutku kad je formirao stranku, u trenutku početka agresije, ali i nakon što je ona završena. Kako stvari sada stoje i što vidimo kao rezultat, skoro identične onima koje su imali u HDZ-u i SDS-u - cijepanje Bosne na tri etničke teritorije i totalna, apsolutna vlast svakog od njih nad svojim dijelom.
Mislim da se zaključivanje ne može vršiti u tom smjeru, pogotovo što su se u međuvremenu značajno mijenjale okolnosti i akteri.
- Banksy
#965 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
To i pitam, tri su faze: koje su bile prave namjere i izvorna ideja rukovodstva SDA i Alije Izetbegovića, u trenutku kad je formirao stranku, u trenutku početka agresije, ali i nakon što je ona završena.daddy-kool wrote:Da li možemo na osnovu sadašnjeg stanja reći da je to bila i prvobitna zamisao?Banksy wrote:
Mislim da se zaključivanje ne može vršiti u tom smjeru, pogotovo što su se u međuvremenu značajno mijenjale okolnosti i akteri.
-
daddy-kool
#966 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Još jedna prelomna tačka se pojavljuje 1993.Banksy wrote:
To i pitam, tri su faze: koje su bile prave namjere i izvorna ideja rukovodstva SDA i Alije Izetbegovića, u trenutku kad je formirao stranku, u trenutku početka agresije, ali i nakon što je ona završena.
Primjetimo da im se mindset morao mijenjati jako brzo:
1 pad komunizma, svrgavanje komunista i demokratizacija istočne Evrope 1990
2 borba za nezavisnost od Srbije 1992-
3 borba za opstanak Muslimana 1992-94
4 zalaganje za bosanstvo 1992 - 200? (sa prekidima)
5 prihvatanje etnoteritorizacije 1993-
6 transformacija vlasništva nad društvenom imovinom
Sve su to bili ciljevi, a neki su još uvijek aktuelni.
Kako su bure i vjetrovi puhali, tako su se i glavni ciljevi prilagođavali.
Stvarni cilj, kao i kod svake druge političke stranke, je uvijek i samo bio vlast.
- Banksy
#967 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Prije novac i samo novac.
Tačno, dobro si pobrojao tačke ...
Tačno, dobro si pobrojao tačke ...
-
daddy-kool
#968 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Loše sam se izrazio - nije vlast, nego moć.
Last edited by daddy-kool on 12/01/2016 12:27, edited 1 time in total.
-
oridjidji
#969 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Kada dvoje ljudi s tobom tegle platno u namjeri da ga otmu, a ti imas namjeru da ga sacuvas, a oni ne, normalno da ces ga poderati. E sad koliko ces biti sretan s onim poderanim dijelom i dali ces skrpiti gace da pokrijes ponos, to je vec dosta slozenija tema. Bice prije da su HB i RS dovele do tog ipak dijelimice realizovanog cina. Mogucnosti u ratu ne kreiras sam, vec manevrises prema prostoru i mogucnostima koji ti tvoji neprijatelji ostavljaju, npr. Bihacki dzep se odbranio trgovinom oruzja ne samo sa nasim prijateljima, vec i neprijateljima, ali tu mogucnost su nam dali sami Srbi da trgujemo s njima. Takvo sto se recimo nije moglo desiti u Gorazdu jer Srbi tu mogucnost nisu nudili Gorazdanima. Ipak FBiH je spasila i ono malo ideje RBiH od podijele na tri etnicke teritorije i apsolutne vlasti dominantih naroda u njima. Hrvati nisu realizovali svoj cilj, Bosnjaci dijelimice jesu, Srbi jesu. FBiH bas i nije pristanak na podijelu BiH na tri etnicke jedinice, iako ruku na srce imamo izmjesane kantone, kao i one dominantne hrvatske ili bosnjacke. Ipak istini za volju nijedan od ta tri naroda sa svojim politickim rukovodstvom nisu odmakli od ciljeva u ratu, pa nisu radili na afirmaciji ljudskih prava i popravljanju prilika druga dva naroda na njihovom prostoru. Inace da jesu, za ovih 20 godina bi se i prije mogli pomaci ka boljem.Banksy wrote:Tačno, nije bilo moguće sačuvati do kraja ideju bratstva, jedinstva i ravnopravnosti u BiH, ako je rat već uveliko tutnjao svuda oko nas, i puno prije nego je kod nas ispaljen prvi metak. Za rat je potrebno jedan agresor i tu nesreću nismo mogli izbjeći.oridjidji wrote:
- Banksy
#970 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Slažem se, sasvim.
S tim da priča još nije završena i da je ovo upitno: FBiH bas i nije pristanak na podijelu BiH na tri etnicke jedinice ...Vidjećemo šta slijedi ...
S tim da priča još nije završena i da je ovo upitno: FBiH bas i nije pristanak na podijelu BiH na tri etnicke jedinice ...Vidjećemo šta slijedi ...
-
VCorp
#971 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Za razliku od voljenog nam Alije, Tito je izgradio respektabilnu državu, znacajnu u svijetu koja je imala i ekonomiju, sport i sto je najvaznije drustvo koje je imalo rad, red, i disciplinu. Kome je Alija bio autoritet ?oridjidji wrote:
Ne pretpostavljaj glupo. Ne moze se on porediti sa Titom. Samo sam htio reci da ima dosta onih koji psuju i Tita, a bome i onih koji psuju Aliju. Sto pokazuje kakvi smo mi bili prije i kakvi smo danas i kako se odnosimo prema svojim autoritetima.
Htio ti priznati ili ne Alija se u historiju ove zemlje upisao kao covjek koji je ovu drzavu odveo u nezavisnost, bio njen prvi predsjednik, koji je kao takvu odrzao sa svima koji su je voljeli i bez obzira na sve koliko mu se to osporavalo, najzasluzniji je sto se muslimanski narod ili ti ga Bosnjaci odrzali na ovome prostoru i danas i imaju kakav takav prostor u kome mogu odlucivati o sebi, cuvati svoj identitet, historiju, tradiciju, jezik i dijeliti je s drugima.
Mozda se tebi vise svidjalo biti Jugosloven, pricati srpskohrvatskim, setati sarajevskim ulicama i parkovima kojekakvih Vukova i Dusana iz kosovskih bitaka koji su sve samo ne dio historije Sarajeva i BiH, ako i danas volis tako bujrum setaj Dobrinjom 4, Lukavicom, imas pregrst ulica po cetnickim vojvodama, na kraju preseli u RS, tamo je mnogo lijepo.
Alija nije nikoga odveo u nezavisnost, vec Armija BiH potpomognuta NATO paktom na celu sa Amerikom, hrvatskom vojskom i donacijama Arapa i Turaka koji su pusili Alijinu glumu velikog muslimana i njegovog jos '' muslimanskijeg '' naroda. Gdje su pare od postratnih i ratnih donacija za kojeg ispituju donatori po cijelom svijetu ? Familija Izetbegovic je bila zaduzena za to, pa gdje su ? Ako oni kazu da ih nisu uzeli, ko je ? Je li taj ko ih je pokrao veleizdajnik s obzirom na ratno stanje ? Sta se radi sa veleizdajnicima ? To su moja pitanja, pa ako citaju kad kakvi novinari ove nase postove onda neka skupe muda pa pitaju to Ridjobradog Princa na kakvom showu uzivo.
Alija nije bio prvi predsjednik već zločinac Fikret Abdić kojeg je Aljo zajebao za mjesto predsjednika. A Alija je bio prvi predsjednik predsjednistva BiH, dakle jedan OD ...
Ko moze odlucivati o sebi ? Lik je napravio dinastiju koja se ne moze srusiti unutar ovog sistema. Ko nam je cuvar identiteta ? Bakir sa Cerićem, i tvrdnjama kako je nasa majka Turska ? Koju historiju ? A po citavom Sarajevu ulice osmanskih krvnika naseg naroda, spomenik Ferdinandu itd ... Koji jezik je Alija sacuvao ?
Upitaj ti svog Aliju kako se on izjasnjavao - kao Srbin. U mojoj familiji su uhapsen i otac i djed jer su govorili da su Bosanci, mene su htjeli izbaciti zbog tih stvari iz stana za vrijeme Juge. Dok sam hodao sa 17 godina po zemunicama Alija je zderao ćevape u trezoru i glumio multietnicara dok su se drugi naoruzavali da nas pokolju, i jos je predao naoruzanje TO BiH u Beograd a ovi su vec prasili po Slavoniji. I onda se ti meni nadjes govoriti da je Alija veci Bosanac od mene ili bilo koga drugog. Ne vjerujem u religiju, ali zbog njega i slicnih njemu nadam se da postoji makar pakao da gore citavu vjecnosti.
Imas ti ulice cetnickih vojvoda u svom Sarajevu, kod mene ih nema i neće ih biti nikad. Vama nabiju gore krst odakle su vas gađali a vi ko picke podvijate rep, i nadje se jedan sarajevski klosar i srusi ga. Ali vise postujem onu seljacinu nabildanu sto ga je srusila od vas, jer vi nemate obraza a pricali bi o nekakvom identitetu. Nekad se pitam boli li vas ikako to sta su vam uradili, nije li vas sramota svojih komsija i rodbine da vam pred nosom stoje takvi spomenici vasim koljacima. Ali uostalom jebe se meni, sljedeci put kad vam budu tenkove i haubice postavljali nad Sarajevom vi se opet okupite pa protestujte i nosajte šaljive parole. U tome ste najbolji.
- Ali Kemal
#972 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
daddy-kool wrote:Ne može se baš SDA u potpunosti definisati kao nacionalna partija, iako im je biračko tijelo većinski bošnjačko baš kao i kod SDP. Nigdje se Bošnjaci ne spominju u imenu, a u statutu samo kod "zalaganje za prava Bošnjaka u Sandžaku i drugim regionima , " u članu 14.

Nego mislis li da je raja toliko glupa da moze da kupi ove tvoje besmislice ili u stvari nemas pojma o problematici o kojoj se ovdje diskutuje.
SDA ima takvo ime jer je osnovana prije ostalih klero-nacionalistickih partija, u vrijeme kada je bilo zabranjeno da se osnivaju nacionalne stranke, tako da je naziv SDA, koji je usput potpuno besmislen sa stanovista djelovanja te stranke, koji je zadovoljio formalnost naziva.
Medjutim dobro se sjecam da je na predizbornim plakatima jasno pisalo, SDA - Muslimanska stranka.
Mogao bi malo i da ga proguglas o tome:
npr: jedna izvor http://www.muzejalijaizetbegovic.ba/bs/ ... .php?id=37
Code: Select all
Tragajući za istomišljenicima, odlazi u Zagreb, gdje su politički procesi otišli dalje, pa se nadao da će na misao naići na plodnije tlo. Tako je i bilo. Sreo se sa Šemsom Tankovićem i Salimom Šabićem (koji je u međuvremenu umro). Na sastanak u Zagrebačkoj džamiji, koji je organizirao Šabić, došlo je petnaestak pozvanih. Brzo je postignuta načelna saglasnost o osnivanju političke stranke „muslimanskog kulturnog kruga“-
daddy-kool
#973 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ja nigdje ne mogu da pronađem da se SDA deklarisala kao bošnjačka stranka ili stranka Bošnjaka ili nešto slično. Od svog osnivanja SDA je evoluirala u stranku koja promoviše bosanski identitet, tj "afirmaciju bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana Bosne iAli Kemal wrote:daddy-kool wrote:Ne može se baš SDA u potpunosti definisati kao nacionalna partija, iako im je biračko tijelo većinski bošnjačko baš kao i kod SDP. Nigdje se Bošnjaci ne spominju u imenu, a u statutu samo kod "zalaganje za prava Bošnjaka u Sandžaku i drugim regionima , " u članu 14.
Nego mislis li da je raja toliko glupa da moze da kupi ove tvoje besmislice ili u stvari nemas pojma o problematici o kojoj se ovdje diskutuje.
SDA ima takvo ime jer je osnovana prije ostalih klero-nacionalistickih partija, u vrijeme kada je bilo zabranjeno da se osnivaju nacionalne stranke, tako da je naziv SDA, koji je usput potpuno besmislen sa stanovista djelovanja te stranke, koji je zadovoljio formalnost naziva.
Medjutim dobro se sjecam da je na predizbornim plakatima jasno pisalo, SDA - Muslimanska stranka.
Mogao bi malo i da ga proguglas o tome:
npr: jedna izvor http://www.muzejalijaizetbegovic.ba/bs/ ... .php?id=37
Code: Select all
Tragajući za istomišljenicima, odlazi u Zagreb, gdje su politički procesi otišli dalje, pa se nadao da će na misao naići na plodnije tlo. Tako je i bilo. Sreo se sa Šemsom Tankovićem i Salimom Šabićem (koji je u međuvremenu umro). Na sastanak u Zagrebačkoj džamiji, koji je organizirao Šabić, došlo je petnaestak pozvanih. Brzo je postignuta načelna saglasnost o osnivanju političke stranke „muslimanskog kulturnog kruga“
Hercegovine i unapređivanje socijalnih prava". Koliko sam upratio tvoje pisanje, i ti se za slične stvari zalažeš.
HDZ je na primjer narodna (nacionalna po tvom shvatanju) stranka:
http://www.hdzbih.org/upload/tbl_dokume ... _91639.pdfHDZ BiH je narodna stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Bosne i Hercegovine, čiji se program temelji na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te drugim vrijednostima koje su u tradiciji hrvatskoga naroda.
- Ali Kemal
#974 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Onda ne znas i ne zelis da citas,sa sajta SDA, prva recenica licne karte strankedaddy-kool wrote:Ja nigdje ne mogu da pronađem da se SDA deklarisala kao bošnjačka stranka ili stranka Bošnjaka ili nešto slično. Od svog osnivanja SDA je evoluirala u stranku koja promoviše bosanski identitet, tj "afirmaciju bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana Bosne i
Hercegovine i unapređivanje socijalnih prava". Koliko sam upratio tvoje pisanje, i ti se za slične stvari zalažeš.
Drugo, Boze sacuvaj da se ja zalazem za iste stvari kao SDAStranka demokratske akcije je nastala u vremenu globalnog raspada socijalističkog sistema i dolazeće disolucije SFRJ. SDA je bila odgovor na 50-godišnje političko i kulturno potiskivanje jugoslovenskih muslimana i očiglednu ratnu prijetnju koja se nadvila nad Bosnom i Hercegovinom. Kao široki narodni pokret postala je nosilac procesa političke emancipacije bosanskih muslimana
Ja se zalazem za pojedinca, covjeka, a SDA za naciju. To je ogromna razlika, ako mozes to da shvatis.
HDZ je klero-nacionalisticka stranka, isto kao i SDS i SDA. Uz to su jos i ekstremno desnicarske, bez trunke socijalne politike.daddy-kool wrote:HDZ je na primjer narodna (nacionalna po tvom shvatanju) stranka:http://www.hdzbih.org/upload/tbl_dokume ... _91639.pdfHDZ BiH je narodna stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Bosne i Hercegovine, čiji se program temelji na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te drugim vrijednostima koje su u tradiciji hrvatskoga naroda.
-
daddy-kool
#975 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Onda samo nastaviš da čitaš dalje na sajtu, a i rekao sam već da je SDA evoluirala od svojih početaka:Ali Kemal wrote:Onda ne znas i ne zelis da citas,sa sajta SDA, prva recenica licne karte strankedaddy-kool wrote:Ja nigdje ne mogu da pronađem da se SDA deklarisala kao bošnjačka stranka ili stranka Bošnjaka ili nešto slično. Od svog osnivanja SDA je evoluirala u stranku koja promoviše bosanski identitet, tj "afirmaciju bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana Bosne i
Hercegovine i unapređivanje socijalnih prava". Koliko sam upratio tvoje pisanje, i ti se za slične stvari zalažeš.Stranka demokratske akcije je nastala u vremenu globalnog raspada socijalističkog sistema i dolazeće disolucije SFRJ. SDA je bila odgovor na 50-godišnje političko i kulturno potiskivanje jugoslovenskih muslimana i očiglednu ratnu prijetnju koja se nadvila nad Bosnom i Hercegovinom. Kao široki narodni pokret postala je nosilac procesa političke emancipacije bosanskih muslimana
http://sda.ba/home/o-name/licna-karta-stranke/
U oktobru 2001.godine u Sarajevu je održan 3. Kongres Stranke demokratske akcije. Kongres je pokazao da je SDA završila svoju historijsku ulogu kao pokret i da je prešla u fazu profiliranja iz pokreta u Stranku. Težište djelovanja SDA je od nacionalnog pomjereno ka općem, građanskom. SDA je sebe definisala kao «Narodnu stranku političkog centra, otvorenu za sve građane Bosne i Hercegovine«.
Ali Kemal wrote: Drugo, Boze sacuvaj da se ja zalazem za iste stvari kao SDA![]()
Ja se zalazem za pojedinca, covjeka, a SDA za naciju. To je ogromna razlika, ako mozes to da shvatis.
Kao što rekoh ...Osnovni ciljevi SDA su:
• snažno i građansko društvo u kojem je čovjek – pojedinac subjekt društvenih procesa;
• pravna država kao «pomoćna služba« u funkciji općeg dobra;
• zaštita tradicionalnih vrijednosti i porodice kao temelja zdravog društva;
• poštivanje različitih svjetonazora;