Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#951 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

70-ih godina je bruka novca ulozena da se dovede i uvede plin u sve objekte u Sarajevu. I to je i uradjeno. Da bi se danas opet vratili 50 godina unazad.

Moze li mi neko izracunati, kolika je razlika grijanja na plin u odnosu na npr. ugalj ili drva? Je li moguce da je razlika toliko drasticna, da ljudi svjesno truju sebe, svoju djecu i ostatak građana?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#952 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

Thorgerson wrote:70-ih godina je bruka novca ulozena da se dovede i uvede plin u sve objekte u Sarajevu. I to je i uradjeno. Da bi se danas opet vratili 50 godina unazad.

Moze li mi neko izracunati, kolika je razlika grijanja na plin u odnosu na npr. ugalj ili drva? Je li moguce da je razlika toliko drasticna, da ljudi svjesno truju sebe, svoju djecu i ostatak građana?
tu bi se dala napraviti neka podrobnija analiza. uzeti i cijene sa crnog tržišta uglja.

ogroman novac bi bio potreban da se taj plin opet razvede u novim naseljim i postojećim još gušćim, ali bih halalio da država u potpunosti to finansira. kad može GRAS, može i ovo.

i mislim da bi se itekako moglo, u subvencije ugroženim kategorijama.

ali jebiga, u svemu tome odmah se naleti na problem kristalizacije ko je ugrožena kategorija.
BadBoy

#953 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Ljudi spas je u Južnoj Interkonekciji.

Postojeći gasovod Zvornik - Sarajevo prolazi krorz ruke 4 Transportne kompanije (Gas Promet Istočno Sarajevo - Pale, Sarajevogas Istočno Sarajevo, A.D Zvornik pa onda kod nas dođe u ruke BH Gasa), i jednu distributivnu kompaniju na području Sarajeva (Sarajevogas). A to je samo za gasovod u Bosni. Prije toga imamo tarife Srpskog, Mađarskog, Ukrajinskog i Ruskog transportera, pa onda i cijenu koju plaćamo Gazpromu za kupovinu plina. Zadnji smo na cijevi.

Dok se svi ugrade sa svojim tarifama ode sve to u tačku, plus sigurnost snabdijevanja je nula jer imamo jedan jedini pravac. Južna interkonekcija prolazi samo kroz FBiH, kopča se na drugi transportni pravac (TAP, IAP) i trebala bi pružiti mnogo povoljniji prirodni gas.

I naravno, totalno ograničiti upotrebu privatnih automobila. Evo u oktobru su bile temperature i do 20 stepeni pa je opet zrak smrdio a nije se ložilo.
Hakiz

#954 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

Thorgerson wrote:70-ih godina je bruka novca ulozena da se dovede i uvede plin u sve objekte u Sarajevu. I to je i uradjeno. Da bi se danas opet vratili 50 godina unazad.

Tada je bio komunizam. A to znači da se isplatilo gasificirati jer je baza korisnika bila velika, a bila je velika jer nije planirano da krajnji korisnici plaćaju tržišnu cijenu.

Danas je baza korisnika mala jer su umjesto mračnog komunizma sada sloboda i demokratija, pa su i cijene plina slobodne i demokratske.
Za poređenje cijena vidi temu: uporedne-cijene-energenata-t109027.html
Last edited by Hakiz on 08/11/2018 20:08, edited 1 time in total.
KB9

#955 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by KB9 »

svakoj kuci da drzava kupi solarne panele
Hakiz

#956 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

KB9 wrote:svakoj kuci da drzava kupi solarne panele
Možda u Hercegovini. U Bosni nema dovoljno sunca.

A ako i riješiš individualne objekte, šta sa zgradama, dakle termoelektranama?
Last edited by Hakiz on 08/11/2018 20:11, edited 1 time in total.
KB9

#957 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by KB9 »

Hakiz wrote:
postavit ih sve u hercegovini a kablove prostrijet po citavoj drzavi :mrgreen:
triconja

#958 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by triconja »

KB9 wrote:
Hakiz wrote:
postavit ih sve u hercegovini a kablove prostrijet po citavoj drzavi :mrgreen:
Jastaradi, dok ti prostrijes kabel ode, gubitak pojede struju :izet:
The BEN10

#959 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by The BEN10 »

Thorgerson wrote:
sumirprimus wrote:prvo zabrana lozenja uglja pa onda sve ostalo.
Dzaba zabrana, ako niko nista ne kontrolise. I dzaba zabrana ako je alternativa puno skuplja.

Evo imas odluku iz 2016. preleti letimicno i razmisli da li iko sprovodi bilo koje od ovih mjera sto su ih nabacali u dokument i potpisali.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... -_zrak.pdf
Ma ja, samo ko fol nabacali mjere - a kontrolu poštivanja istih okači mačku na rep. :twisted:
Amko80 wrote:Američka ambasada mjeri PM 2.5, izvještaj je svaki sat.
https://twitter.com/USEmbSJJ_Air
Nije dobro nikako, ide već sad na cca 130... :-?
BadBoy

#960 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /181202079

Najvažnija tema u BiH, najmanje aktivna.

Sarajevo najzagađeniji grad u SVIJETU.
Nadzorna_ploca

#961 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nadzorna_ploca »

Znalo je biti puno gore.
A i nije ovo nikakva novost. Ljudi su vec navikli. Trpi suti dobro je sve i idemo dalje.
azurna_obala

#962 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by azurna_obala »

Ne vidim zgradu preko puta :idea:
славянин

#963 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

azurna_obala wrote:Ne vidim zgradu preko puta :idea:
Makni zavjesu.
insaneinthebrain

#964 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

378 :shock:
idemo oboriti rekord. lozite ljudi sta stignete. plastiku, gumu, smece, kukanjce. sta god vam dodje pod ruke :izet: :run:
skafiskafsnjak

#965 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

Haj nek smo u necemu prvi :skoljka:
Dozer

#966 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

U Sarajevu, generalno, prvo treba rijesiti evidentan problem automobilskog saobracaja.
Prva mjera koju bih ja uveo od sutra, i da traje tokom cijele godine, jeste da se u gradu ne mogu voziti vozila ispod EURO 5 norme. Svabe to vec rade, a nema ni protesta, ni nereda. Ovo bi uveliko rasteretilo i saobracajnice, ilegalne naljepnice EKO Norme bi onda imale bar nekog smisla, a kvalitet zraka bi se sigurno popravio za bar 15%.
Za ovo bi se trebali izgraditi dodatni parking prostori na Betaniji, Ilidzi, Rajlovcu, Lapisnici, odnosno svim ulazima u grad, a na kojima bi se mogle parkirati hiljade vozila onih koji u grad dolaze na posao iz drugih mjesta. Logicno, uvesti i nove autobuske linije za potrebe ovih ljudi.

Druga mjera bi bila gasifikacija (ili "gaskacija", sto bi rekNo ministar energetike Srbije...) svih novoizgradjenih naselja (Buca i Buljakov potok prvenstveno, a onda i Sokolje, itd.). Povecanje baze potrosaca otvara prostor za smanjenje cijene. Logicno, donijeti i zakon da cim se plin dovede u neko naselje, automatski se mora i koristiti. Podrazumijeva se da mora postojati neki period u kojem se mora odraditi gasifikacija objekata (kuca), kao i da drzava/kanton na neki nacin to subvenicionira. Lozenje onda rigorozno kaznjavati nakon isteka perioda za gasifikaciju.

Treca mjera, a za koju je vec odavno kasno, jeste zabrane izgradnje novih zgrada visih od 7-8 spratova, na potezu Alipasino - Centar. Vecina strujanja zraka u Sarajevu dolazi iz pravca jugo-zapada, tj. iz pravca Igmana, i zatvaranje kanala cirkulacije zraka zgradama je vec sada stvorilo uslove za katastrofu. I nastavlja se...

Ovo su dvije, odnosno tri mjere bi rijesile 70-80% problema sa zagadjenoscu zraka u Sarajevu.
O nekim rjesenjima koja je jos Emerik Blum predlagao, a vezano za poboljsanje strujanja zraka kroz Sarajevo, danas je iluzorno pricati jer smo mi danas daleko iza vremena Emerika Bluma....
Horcrux

#967 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Horcrux »

Najveci domet rjesenja je par-nepar. Sutra ako se desi zabrana, ne bi me cudilo. Sva ostala rjesenja su bajke.
tuzlak1212

#968 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tuzlak1212 »

Ovo haman ceka da djeca pocnu masovno postajati pacijenti na plucnom da bi se narod digao i poceo forsirat neke promjene po pitanju ovog problema :sad: :sad: :sad:
славянин

#969 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

Horcrux wrote:Najveci domet rjesenja je par-nepar. Sutra ako se desi zabrana, ne bi me cudilo. Sva ostala rjesenja su bajke.
A zasto sluze oni stikeri sa normama izduva ??? Moze li kako euro 5 i nize ne moze u grad.

Jos da dodam da su auta 20% problema a 60% naselja tipa buca potok i kuce u kojima se lozi sta stigne:
BadBoy

#970 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Dozer wrote:U Sarajevu, generalno, prvo treba rijesiti evidentan problem automobilskog saobracaja.
Prva mjera koju bih ja uveo od sutra, i da traje tokom cijele godine, jeste da se u gradu ne mogu voziti vozila ispod EURO 5 norme. Svabe to vec rade, a nema ni protesta, ni nereda. Ovo bi uveliko rasteretilo i saobracajnice, ilegalne naljepnice EKO Norme bi onda imale bar nekog smisla, a kvalitet zraka bi se sigurno popravio za bar 15%.
Za ovo bi se trebali izgraditi dodatni parking prostori na Betaniji, Ilidzi, Rajlovcu, Lapisnici, odnosno svim ulazima u grad, a na kojima bi se mogle parkirati hiljade vozila onih koji u grad dolaze na posao iz drugih mjesta. Logicno, uvesti i nove autobuske linije za potrebe ovih ljudi.

Druga mjera bi bila gasifikacija (ili "gaskacija", sto bi rekNo ministar energetike Srbije...) svih novoizgradjenih naselja (Buca i Buljakov potok prvenstveno, a onda i Sokolje, itd.). Povecanje baze potrosaca otvara prostor za smanjenje cijene. Logicno, donijeti i zakon da cim se plin dovede u neko naselje, automatski se mora i koristiti. Podrazumijeva se da mora postojati neki period u kojem se mora odraditi gasifikacija objekata (kuca), kao i da drzava/kanton na neki nacin to subvenicionira. Lozenje onda rigorozno kaznjavati nakon isteka perioda za gasifikaciju.

Treca mjera, a za koju je vec odavno kasno, jeste zabrane izgradnje novih zgrada visih od 7-8 spratova, na potezu Alipasino - Centar. Vecina strujanja zraka u Sarajevu dolazi iz pravca jugo-zapada, tj. iz pravca Igmana, i zatvaranje kanala cirkulacije zraka zgradama je vec sada stvorilo uslove za katastrofu. I nastavlja se...

Ovo su dvije, odnosno tri mjere bi rijesile 70-80% problema sa zagadjenoscu zraka u Sarajevu.
O nekim rjesenjima koja je jos Emerik Blum predlagao, a vezano za poboljsanje strujanja zraka kroz Sarajevo, danas je iluzorno pricati jer smo mi danas daleko iza vremena Emerika Bluma....
Ovo se zove sistemsko rješenje i dugoročno planiranje :thumbup:

Ništa se neće desiti, naravno.

Da li je iko ikada radio bilo kakvu studiju o tome koji su najveći uzročnici zagađenja u Sarajevskoj kotlini? Ja nekako imam osjećaj da u velikoj mjeri tome doprinose automobili, ali bez konkretnih podataka ne mogu tvrditi ništa.
Dozer

#971 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Po slobodnoj procjeni, mislim da su automobili odgovorni za oko 25-30% zagadjenja, dok ostatak ide na lozenje u privatnim kucama (drva, ugalj, i sve sto dodje pod ruku).
Industrije nemamo, tako da je besmisleno to i spominjati.

Ako Forto iz NS dodje na mjesto premijera KS, eto prilike da se stvari pokrenu. Radi se o pametnom covjeku koji je svjestan svih problema grada i kantona. E, drugi par rukava je koliko ce mu bilo sta dozvoliti opstine i SDA koja njima vlada.
512MB

#972 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 512MB »

Predpostavljam da su u Sarajevu 99% auta euro5 il nize.
strong69

#973 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by strong69 »

512MB wrote:Predpostavljam da su u Sarajevu 99% auta euro5 il nize.
Euro 5? Ja mislim da su ta vozila u manjini. Da su dominantna vozila sa EUR 3 ili 4.
Dozer

#974 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Tacno. A nisu rijetki ni oni ispod E3.
Skontajte da je sve starije od 2010. ispod E5 norme, a sve starije od 2005 je ispod E4.
dječak sa šibicama

#975 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Ovo je samo pokazatelj u kakvu se rupetinu pretvorio ovaj nazovi grad.

Niko nista ne poduzima, svi sute, i vlast i gradjani, izgleda ljudima svejedno sto ce oboliti na pluca. Daj da mi vidimo sta kaze Dodik i jel donio zastavu.

Prica se o nekim mjerama, a zgrade se grade kako se grade, kako koju zgradurinu posade u novom gradu tako je sve manje protoka zraka. Automobili spartaju, niko ne gleda sta se vozi, po cestama se kotrljaju zagadjivaci i sha ba ne moze meni niko zabraniti ja sam sezaovo borijo.
Lozi ko sta stigne, plastika, guma, zlj kvalitet uglja. A ne mozes ljude ni kriviti, nemaju para ili prosto imaju ali kad se prodaje jeftinije, svako ce kupiti jeftinije. Puni oglasi ovih sto prodaju takozvani ugalj, listom je to smece koje kupe na povrsinskim kopovima tamo oko Busovace, Kiseljaka, ugljenisani otpad, to nije vidjelo cumura. Prodaju na vrecu, i niko nista, a po oglasima nude.

Sad ce neka populisticka mjera tipa par nepar, da ne ispadne da vlast nista ne radi. I tako iz godine u godinu.
Post Reply