Okupatorske zastave na Bobovcu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ludzak

#951 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Ludzak »

House wrote:
Ludzak wrote:Sad cu ja reci svoje misljenje ...
Mi danasnji Bosnjaci nemamo ama nikakve veze sa Bosnjanima koji se vladali kraljevinom Bosnom. Danasnji Bosnjaci su politicki namontirana nacija od strane SDA i Izetbegovica od koje historija zapocinje od Osmanske vladavine, a historija prije ove vladavine se ignorise. Zbog toga mi nismo nacionalno osvješteni.

:o :shock: :lol: :lol:
Smijesno nesta ?
Da cujem vas... Da li je iko prije 1992 god cuo za ljiljane? Nije niko dok nije Alija dosao. A da govorim da su muslimani (Danasnji Bosnjaci) za vrijeme II svj. rata mahali šahovnicama mislim da nema potrebe.
Da, današnji Bošnjaci nisu ništa drugo nego politička novotarija.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#952 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Ludzak wrote:
House wrote:
Ludzak wrote:Sad cu ja reci svoje misljenje ...
Mi danasnji Bosnjaci nemamo ama nikakve veze sa Bosnjanima koji se vladali kraljevinom Bosnom. Danasnji Bosnjaci su politicki namontirana nacija od strane SDA i Izetbegovica od koje historija zapocinje od Osmanske vladavine, a historija prije ove vladavine se ignorise. Zbog toga mi nismo nacionalno osvješteni.

:o :shock: :lol: :lol:
Smijesno nesta ?
Da cujem vas... Da li je iko prije 1992 god cuo za ljiljane? Nije niko dok nije Alija dosao. A da govorim da su muslimani (Danasnji Bosnjaci) za vrijeme II svj. rata mahali šahovnicama mislim da nema potrebe.
Da, današnji Bošnjaci nisu ništa drugo nego politička novotarija.
Ma jok gdje ces to reci......

Image
Image
Image
BHCluster

#953 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by BHCluster »

Black swan wrote:nije baš isto, ali shvaćam poantu
pravoslavni i katolici su u procesu izgradnje nacija sazrili u narode

zato sam i pitao koje je nacionalnosti leonardo da vinči
pa ako nije Srbin onda je sigurno Hrvat!
breuer

#954 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by breuer »

Nije isto nacionalna moderna pripadnost i etnicitet. Etnicitet je naravno mnogo stariji. Leonardo je etnički Italijan, žitelj Firence, Milana i država koje su tada držale te gradove.
Fudo387

#955 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Fudo387 »

breuer wrote:

Nije isto nacionalna moderna pripadnost i etnicitet. Etnicitet je naravno mnogo stariji. Leonardo je etnički Italijan, žitelj Firence, Milana i država koje su tada držale te gradove.
Da zakljucimo bez da se diskusija bespotrebno razvodnjava, pokatolceni Srbin, tj. Hrvat. :D
vade_mecum

#956 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

breuer wrote:

kakav etnicki italijan, ne lupetaj. :-) italija ko koncept se poceo stvarati sredinom 19. stoljeca :roll: btw italijani iz milana gledaju ove iz napulja ko slovneci makedonce, sve po principu "sto juznije, to tuznije" :D
breuer

#957 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by breuer »

vade_mecum wrote:kakav etnicki italijan, ne lupetaj. :-) italija ko koncept se poceo stvarati sredinom 19. stoljeca :roll: btw italijani iz milana gledaju ove iz napulja ko slovneci makedonce, sve po principu "sto juznije, to tuznije" :D
A glupane, kojim je jezikom govorio? Da nije esperanto :-)

Čuo Bošnjak kako su nacije stvarane u 19. vijeku i sad to ponavlja, a da i ne razumije šta govori. Nacija je moderno društvo dijelom zasnovano na etničkim granicama, dijelom ne, ali je etnicitet prije postojao!

Od kada postoji srpska pravoslavna crkva npr.?

p.s. i opet ona mahalska "kako ko koga gleda", od kud ti znaš kako ko koga gleda?! da nisi antropolog profesionalni?!
Last edited by breuer on 30/10/2015 19:03, edited 1 time in total.
Bodkin

#958 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Tema nema nikakve veze s ovim, ali ne mogu odsutiti.

Smijesan si ti sa svojom izjavom. Nema nijednog dokaza o nasilnom osmanskom uvodjenju naroda u islam - NIJEDNOG.
Zato Ima vise dokaza da je pravoslavna crkva prosperirala pod osmanskom vlascu.

Eto lijepo je bilo preci na islam i postati vojni obveznik i ratovati po Iraku, Rusiji, i ostalim rubnim dijelovima carstva ... :-)

Mnogi daleko uceniji od tebe su pokusali objasniti ovaj fenomen, od vjerskih do historijskih autoriteta.
Cak i usporedba Albanije i Bosne ne stoji, radi jake plemenske tradicije kod Albanaca, a nimalo prisutne u Bosnjaka.

Jedino jaka veza izmedju naroda i Bosanske crkve, silom prekinuta, moze objasniti ovaj fenomen (objasnio hAZNADAR).
Isto kao sto prisna veza sa islamom moze objasniti kasniju jaku ratnicku tradiciju branilaca granice carstva.
Cekaj, sta su pokusali objasniti? Ti fakat tvrdis da se islam nije sirio macem nego nekom zeljom naroda azije, afrike i dijela balkana? Prvo to.
Drugo, onaj komedijas je u prvom postu napisao kako su ljudi prelazili na katolicizam iz koristi. Dakle cak i da odvojimo sirenje macem, hoces da kazes da ljudi na islam nisu orelazili cak ni iz koristi?
Kitrona

#959 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

vade_mecum wrote:
breuer wrote:

kakav etnicki italijan, ne lupetaj. :-) italija ko koncept se poceo stvarati sredinom 19. stoljeca :roll: btw italijani iz milana gledaju ove iz napulja ko slovneci makedonce, sve po principu "sto juznije, to tuznije" :D

Garibaldi je rekao: "Stvorili smo Italiju, sad moramo stvoriti Talijane".
breuer

#960 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by breuer »

Kitrona wrote:Garibaldi je rekao: "Stvorili smo Italiju, sad moramo stvoriti Talijane".
Sve navedeno izgovorio na talijanskom jeziku :D
vade_mecum

#961 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

breuer wrote:
vade_mecum wrote:kakav etnicki italijan, ne lupetaj. :-) italija ko koncept se poceo stvarati sredinom 19. stoljeca :roll: btw italijani iz milana gledaju ove iz napulja ko slovneci makedonce, sve po principu "sto juznije, to tuznije" :D
A glupane, kojim je jezikom govorio? Da nije esperanto :-)

Čuo Bošnjak kako su nacije stvarane u 19. vijeku i sad to ponavlja, a da i ne razumije šta govori. Nacija je moderno društvo dijelom zasnovano na etničkim granicama, dijelom ne, ali je etnicitet prije postojao!

Od kada postoji srpska pravoslavna crkva npr.?

p.s. i opet ona mahalska "kako ko koga gleda", od kud ti znaš kako ko koga gleda?! da nisi antropolog profesionalni?!
glupan te napravio i vaspitao :D

leonardo je vjerovatno pricao srednjovjekovnim toskanskim dijalektom jer je rodom iz toskane, a to sto je toskanski dijalekt podloga za moderni standardizovani italijanski jezik zahvaljujuci danteu, petrarki i bokacu je za druge teme. nisam profesionalni antropolog ali u svom zivotu se susrecem sa ljudima razlicitih nacionalnosti i etnosa tako da za neke stvari znam bez da mahalam. pokusaj malo i ti upoznati ljude razlicitog porijekla, nece ti skoditi ;-)
Fudo387

#962 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:

Smijesan si ti sa svojom izjavom. Nema nijednog dokaza o nasilnom osmanskom uvodjenju naroda u islam - NIJEDNOG.

Eto lijepo je bilo preci na islam i postati vojni obveznik i ratovati po Iraku, Rusiji, i ostalim rubnim dijelovima carstva ... :-)

Mnogi daleko uceniji od tebe su pokusali objasniti ovaj fenomen, od vjerskih do historijskih autoriteta.
Cak i usporedba Albanije i Bosne ne stoji, radi jake plemenske tradicije kod Albanaca, a nimalo prisutne u Bosnjaka.

Jedino jaka veza izmedju naroda i Bosanske crkve, silom prekinuta, moze objasniti ovaj fenomen (objasnio hAZNADAR).
Isto kao sto prisna veza sa islamom moze objasniti kasniju jaku ratnicku tradiciju branilaca granice carstva.
Cekaj, sta su pokusali objasniti? Ti fakat tvrdis da se islam nije sirio macem nego nekom zeljom naroda azije, afrike i dijela balkana? Prvo to.
Drugo, onaj komedijas je u prvom postu napisao kako su ljudi prelazili na katolicizam iz koristi. Dakle cak i da odvojimo sirenje macem, hoces da kazes da ljudi na islam nisu orelazili cak ni iz koristi?
Otomanska imperija se sirila macem, sa njom je dosao Islam kojeg lokalno stanovnistvo nije moralo prihvatiti ako to ne zeli. Ne postoji koncept prisile prelaska na Islam, instrukcije su da to moras sam sa sobom rascistit. Stoji to da su neki ljudi zbog licne koristi i drustvenog statusa vjerovatno prihvatili Islam, ali poenta je da te niko nije mogao na to prisiliti uz prijetnju da ti otfikari glavu kao sto je to slucaj sa katolicanstvom.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#963 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:

Otomanska imperija se sirila macem, sa njom je dosao Islam kojeg lokalno stanovnistvo nije moralo prihvatiti ako to ne zeli. Ne postoji koncept prisile prelaska na Islam, instrukcije su da to moras sam sa sobom rascistit. Stoji to da su neki ljudi zbog licne koristi i drustvenog statusa vjerovatno prihvatili Islam, ali poenta je da te niko nije mogao na to prisiliti uz prijetnju da ti otfikari glavu kao sto je to slucaj sa katolicanstvom.
Pa kazem ja hurmasice, kafica ili caj i leblebije te sa osmjehom se postavljalo pitanje " a sto ti ne bi presao/la na islam"....ako hoces onda super a ako neces "uljodno su se zahvaljivali i malo ti pocesali donji razdeljak kakvim kocicem ili ti sredili frizuru za sva vremena". Cuj ne postoji koncept prisile!!!! Koncept je kao i kod svih osvajaca vrlo jednostavan ili hoces ili ako neces najebo si!!!
breuer

#964 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by breuer »

vade_mecum wrote:leonardo je vjerovatno pricao srednjovjekovnim toskanskim dijalektom jer je rodom iz toskane, a to sto je toskanski dijalekt podloga za moderni standardizovani italijanski jezik zahvaljujuci danteu, petrarki i bokacu je za druge teme. nisam profesionalni antropolog ali u svom zivotu se susrecem sa ljudima razlicitih nacionalnosti i etnosa tako da za neke stvari znam bez da mahalam. pokusaj malo i ti upoznati ljude razlicitog porijekla, nece ti skoditi ;-)
Upoznaj prvo sebe. LaHkše ćeš razumijevati fenomene oko sebe. :D
Fudo387

#965 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Fudo387 »

Nije bolan hrasno tako.
Pa ti si zivi dokaz da nije. Zar mislis da nisu sve sto su osvojili mogli prevesti na Islam jednostavnim nabadanjem na kolac onih koji to nece, da su to htijeli i da im je bilo dozvoljeno?
Ne ide to tako.
hAZNADAR

#966 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

Dzaba objasnjavati pojedinima osnovne fakte iz historije.
Pocev od vjerskih prilika u Bosni prije Osmanlija, pa do historijata imena. Plus spomenuti opcu praksu u cijelom svijetu kako narodi datiraju i tumace svoju historiju.

Toliko nepobitnih cinjenica je spomenuto a ekipa Hrasno, ludzak,.. i dalje svoje.

Ne volim psihoanalize i taj nacin diskutovanja sa neistomisljenikom ali je ocigledno da spomenuta ekipa ima zestoke komlekse nize vrijednosti cim svoj narod ovako tumace i ovako nipodastavaju.

Na svaku izrecenu glupost se nasao pravovremen odgovor koji bi svakog normalnom ili razuvjerio ili bar ucutkao. Likovi jednostavno imaju potrebu za ovim crnjakom.
Mohamad Sissoko

#967 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Mohamad Sissoko »

Fudo387 wrote:Nije bolan hrasno tako.
Pa ti si zivi dokaz da nije. Zar mislis da nisu sve sto su osvojili mogli prevesti na Islam jednostavnim nabadanjem na kolac onih koji to nece, da su to htijeli i da im je bilo dozvoljeno?
Ne ide to tako.
Kako ono bi... da su ih mazili za 400 godina izlizali bi se
vade_mecum

#968 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

breuer wrote:
vade_mecum wrote:leonardo je vjerovatno pricao srednjovjekovnim toskanskim dijalektom jer je rodom iz toskane, a to sto je toskanski dijalekt podloga za moderni standardizovani italijanski jezik zahvaljujuci danteu, petrarki i bokacu je za druge teme. nisam profesionalni antropolog ali u svom zivotu se susrecem sa ljudima razlicitih nacionalnosti i etnosa tako da za neke stvari znam bez da mahalam. pokusaj malo i ti upoznati ljude razlicitog porijekla, nece ti skoditi ;-)
ne brini se drug, meni pred popis stanoNistva niko nije morao govoriti ko sam, koje sam vjere i kojim jezikom govorim ;-)
Ali Kemal

#969 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:Otomanska imperija se sirila macem, sa njom je dosao Islam kojeg lokalno stanovnistvo nije moralo prihvatiti ako to ne zeli. Ne postoji koncept prisile prelaska na Islam, instrukcije su da to moras sam sa sobom rascistit. Stoji to da su neki ljudi zbog licne koristi i drustvenog statusa vjerovatno prihvatili Islam, ali poenta je da te niko nije mogao na to prisiliti uz prijetnju da ti otfikari glavu kao sto je to slucaj sa katolicanstvom.
Od cega su onda dobre Osmanlije napravili Ćele kulu?
Fudo387

#970 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Fudo387 »

Ali Kemal wrote:
Fudo387 wrote:Otomanska imperija se sirila macem, sa njom je dosao Islam kojeg lokalno stanovnistvo nije moralo prihvatiti ako to ne zeli. Ne postoji koncept prisile prelaska na Islam, instrukcije su da to moras sam sa sobom rascistit. Stoji to da su neki ljudi zbog licne koristi i drustvenog statusa vjerovatno prihvatili Islam, ali poenta je da te niko nije mogao na to prisiliti uz prijetnju da ti otfikari glavu kao sto je to slucaj sa katolicanstvom.
Od pobunjenika.
vade_mecum

#971 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

Ali Kemal wrote:
od plastelina? :D
Ali Kemal

#972 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Ali Kemal »

vade_mecum wrote:
breuer wrote:
ne brini se drug, meni pred popis stanoNistva niko nije morao govoriti ko sam, koje sam vjere i kojim jezikom govorim ;-)
Koji je to uspjeh, čestitam :oops:
Kitrona

#973 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

breuer wrote:
Kitrona wrote:Garibaldi je rekao: "Stvorili smo Italiju, sad moramo stvoriti Talijane".
Sve navedeno izgovorio na talijanskom jeziku :D

Talijanski jezik je nastao iz Toskanskog i takodjer je moderna stvar. Nije da se nisu razumjeli prije toga jer su svi jezici Apeninskog polutoka u biti izvedenice latinskog ali je ipak bilo podosta razlika.
vade_mecum

#974 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by vade_mecum »

Ali Kemal wrote:
vade_mecum wrote:
breuer wrote: Upoznaj prvo sebe. LaHkše ćeš razumijevati fenomene oko sebe. :D
Koji je to uspjeh, čestitam :oops:
hvala Kemo druze :lol:
Ali Kemal

#975 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Ali Kemal »

Baš se nasmijah :lol:
Post Reply