Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
spreca wrote:
pa tacno je da je organizovao naoruzavanje Hrvata...ne mislis valjda da bi im Slobo i Kadijevic poslai naoruzanje ...sto se mene tice sve je pravilno uradio
Kako bre da se neko drugi naoruza osim Srba?
Jos malo da su se naoruzali, nikada rata ne bi bilo jer velikosrbi ne znaju ratovati ako je protivnik naoruzan.
spreca wrote:
pa tacno je da je organizovao naoruzavanje Hrvata...ne mislis valjda da bi im Slobo i Kadijevic poslai naoruzanje ...sto se mene tice sve je pravilno uradio
Kako bre da se neko drugi naoruza osim Srba?
Jos malo da su se naoruzali, nikada rata ne bi bilo jer velikosrbi ne znaju ratovati ako je protivnik naoruzan.
do 80te je bila titina JNA.....posle 80 te se je pocelo sa reorganizacijom armije i komandnog kadra ...tako da slobodno mozemo reci da se JNA tad pocela raspadati.....muslimanski i hrvatski oficiri su tad vjesto i masovno postavljani u razne KOSove da sakupljaju podatke na terenu medju svojima a ujedno su oddaljeni od komadnih mjesta...rijetki su ostali na komandnim mjestima ali je za njima non stop vodjena spijunaza
spreca wrote:
Jebo Generala koji obilazi straze...ko zna sta je htjeo licno da vidi.....ja sam bio u Nisu na aerodeomu i za cio vojni rok nas nije posjetio niti jedan general osim komandanta RV PVO dva puta i na pisti ga je cekao pocasni vod i raport uvije predavao jedan porucnik jer je bi tata mata za strojevi...ljepota ga bilo gledati kad gazi
Izdvojeni objekat br.4 bio bi, kako su nam tada govorili, u slucaju napada na YU glavni stab PVO i nisu visoki oficiri dolazili u smotru strazara, nego su se nakon ceremonije "zadubili" u dubinu onog brda pored objekta gdje je bio VOJIN sa svojim radarima i nisu izlazili vani pola dana.
spreca wrote:...
do 80te je bila titina JNA.....posle 80 te se je pocelo sa reorganizacijom armije i komandnog kadra ...tako da slobodno mozemo reci da se JNA tad pocela raspadati.....
Kako se pomjera ta granica raspada JNA na kraju ce se konstatovati da nije ni postojala
spreca wrote:...
do 80te je bila titina JNA.....posle 80 te se je pocelo sa reorganizacijom armije i komandnog kadra ...tako da slobodno mozemo reci da se JNA tad pocela raspadati.....
Kako se pomjera ta granica raspada JNA na kraju ce se konstatovati da nije ni postojala
Isto kao i bratstvo i jedinstvo...pa braca pobise malobrojniju bracu......sad ces reci da ni to nije bilo...sva taktika raspada Yu se je u SANU aktivno razradjivala posle 80te iako je to prakticno bola stalna tema medju clanovima SANU i posle i pre drugog svjetskog rata
akaunt wrote:Vojniče Maraschino ! Odstupi !!!
Kako ide redosljed naredbi kod jutarnjeg postrojavanja?
Četa zbor!
Postoj se!
Miiii-rno !!!
Poooo-ravnaj se!!!
Miii-rno !!!
Voljno !
...onda ide dizanje zastave ( samo odlikaši )
...pa čitanje dnevne zapovjesti
Pa Miiii-rno
Na deeesno!
U koloni po dvoje napreee-d marš...
Strojeviii-m korakom ....
Prica vam nosilac značke "primjeran vojnik" !!!
A ako budete dobri izbeflat ću vam jutarnji raport koji sam predavao komandantu V Armijske Oblasti Generalu Martinu Špegelju!
desetari i "primerni" vojnici obično su bili uvlakači...
Nit sam bio desetar (razvodnik) nit primeran ,nego primjeran !
Predavao raport Martinu u maju mjesecu 1988 na slunju na vojno poligonskoj vjezbi gdje smo bili vod za zastitu IKM br 1 (koliko se sjecam i bilo je to jedino) a odatle cu vam prepricat jednu vrlo zanimljivu anegdotu,
Dakle radi se o 1988 godini , malo vise od samo dvije godine prije ovog gore videa. Samnom je bio u vodu i momak iz Nove Kapele Dj G. Tad smo poceli nosit one kape sa metalnom zvijezdom , i ovom nesretniku se petokraka malo nakrivila. Ma , jedva primjetno...
Mi smo prakticno vise bili straza oko IKM a ovaj je bio na ulzu u sator menzu. Prolazi Martin pored njega ( kako mi je on isprico kasnije) i ovaj stane mirno a Martin stade, vrati se i pravo pred njega : Jel vojniče , jel ti mislis da se tako moze nosit zvijezda petokraka? Jel ti mislis da si na svadbi pa da je tako mozes nakrivit? Odmah da si to popravio !
Tako je govorio Martin Špegelj u proljeće 88' !!!
akaunt wrote:Vojniče Maraschino ! Odstupi !!!
Kako ide redosljed naredbi kod jutarnjeg postrojavanja?
Četa zbor!
Postoj se!
Miiii-rno !!! Poooo-ravnaj se!!!
Miii-rno !!!
Voljno !
...onda ide dizanje zastave ( samo odlikaši )
...pa čitanje dnevne zapovjesti
Pa Miiii-rno
Na deeesno!
U koloni po dvoje napreee-d marš...
Strojeviii-m korakom ....
Prica vam nosilac značke "primjeran vojnik" !!!
A ako budete dobri izbeflat ću vam jutarnji raport koji sam predavao komandantu V Armijske Oblasti Generalu Martinu Špegelju!
nesto brkas u komandovanju...a kazes da si cak raportiro general majoru...cuj vojnik raportira Generalu
Elem, kad se Ludvig onomad, 1972 uputio iz udobnosti zapadne Evrope u bosanske vrleti da sa 18 drugara rusi mrsku srbocetnicku Jugoslaviju ni slutio nije da ga niko nece bendati ni 5%. Prvi sukob su imali upravo sa JNA. Naletjeli su na patrolu vojne policije, a kada ih je kapetan uocio, u skladu sa obukom je komandovao juris (to je bjese "odjeljenje u napadu"?) kapetan Milos Popovic i vojnik Branko Blecic su prve bili njihove prve zrtve....
Nakon eliminacije teroristicke grupe se analizirala citava akcija i epilog je da se ubrzo se pocelo sa formiranjem specijalnih antiteroristickih jedinica u vojsci i policiji
A Ludvigov epilog je da mu je jedinom postedjen zivot jer je bio maloljetan, pa ga je neko pomilovao 1991 (ko li je imao to ovlascenje) i pustio sa robije, da bi odmah po izlasku iz zatvora nastavio tamo gdje je stao 1972
Last edited by otac_makarije on 23/02/2018 22:46, edited 1 time in total.
otac_makarije wrote:
Neki pak tvrde da je on prva zrtva u oruzanim sukobima u ratu u BiH (ovo se doduse stidljivo pominje u javnosti)
Ali ako cemo realno, prva zrtva sukoba je valjda vodnik JNA Vojko Ceh koji je stradao u zasjedi koju su u klancu Studena Vrila izmedju Posusja i Tomislavgrada napravili koloni JNA septembra 1991 Ludvig i ostali "borci za europske vrijednosti"
Ludviga su njegovi s ledja skenjali
Inace on je zbog maloljetstva jedini od terorista Bugojanske grupe dobio vremensku kaznu. I znas ko ga je pomilovao?
PM72 wrote:Neću da vrijeđam čovjeka a i to da je on kao vojnik predavao raport generalu...
nema tu vrijedjanja.....to mi svi znamo kako su se cinovi dobijali u armiji nagradna odsustva....postujem nagradno odsustvo za dobre rezultate na gadjanju a sve ostalo je grebanje
Sa mnom bio Slovenac, bio sampion u skijanju, 14 dana nagradnog dobio, cini mi se.
karanana wrote:vidis moram brisani prostor ponovo pogledati.
Moras. Glumi Batica.
P.S. Sad vidim da je otac makarije bio zagonetan u pogledu osobe koja je pomilovala ustaskog teroristu Pavlovica he he. Nisam vidio ranije taj post, a vec mu napisah ko je to bio.
akaunt wrote:
Predavao raport Martinu u maju mjesecu 1988 na slunju na vojno poligonskoj vjezbi gdje smo bili vod za zastitu IKM br 1 (koliko se sjecam i bilo je to jedino) a odatle cu vam prepricat jednu vrlo zanimljivu anegdotu,
Dakle radi se o 1988 godini , malo vise od samo dvije godine prije ovog gore videa. Samnom je bio u vodu i momak iz Nove Kapele Dj G. Tad smo poceli nosit one kape sa metalnom zvijezdom , i ovom nesretniku se petokraka malo nakrivila. Ma , jedva primjetno...
Mi smo prakticno vise bili straza oko IKM a ovaj je bio na ulzu u sator menzu. Prolazi Martin pored njega ( kako mi je on isprico kasnije) i ovaj stane mirno a Martin stade, vrati se i pravo pred njega : Jel vojniče , jel ti mislis da se tako moze nosit zvijezda petokraka? Jel ti mislis da si na svadbi pa da je tako mozes nakrivit? Odmah da si to popravio !
karanana wrote:vidis moram brisani prostor ponovo pogledati.
Moras. Glumi Batica.
P.S. Sad vidim da je otac makarije bio zagonetan u pogledu osobe koja je pomilovala ustaskog teroristu Pavlovica he he. Nisam vidio ranije taj post, a vec mu napisah ko je to bio.
...a osim Luviga tko još povezan sa Fenixsom uze aktivnog učešća u obrani vjekovnih teznji Hrvatskoga naroda ?
P.S. Da ti pomognem. Osvjedočeni prijatelj našeg naroda !
akaunt wrote:
akaunt wrote:
akaunt wrote:
...a osim Luviga tko još povezan sa Fenixsom uze aktivnog učešća u obrani vjekovnih teznji Hrvatskoga naroda ?
Na koga isaretis? Fakat ne znam puno o tim emigrantskim mracnjacima. Znam da su nam ubili ambasadora Rolovica u Svedskoj, godinu dvije prije upada Bugojanske grupe i tako te opstepoznate stvari. Mada vjerujem da je drzava protiv njih vodila ogorcen rat sve vrijeme samo se nije znalo.
Sto rece Bozidar Spasic, rat se sa evropskih ulica prelio u Jugoslaviju.
akaunt wrote:
Na koga isaretis? Fakat ne znam puno o tim emigrantskim mracnjacima. Znam da su nam ubili ambasadora Rolovica u Svedskoj, godinu dvije prije upada Bugojanske grupe i tako te opstepoznate stvari. Mada vjerujem da je drzava protiv njih vodila ogorcen rat sve vrijeme samo se nije znalo.
Sto rece Bozidar Spasic, rat se sa evropskih ulica prelio u Jugoslaviju.
Joook jok jok 'ladno 'ladno....
Da ti pomognem... Ubili ga njegovi jer je bio protiv Hrvatskog uticaja u Bos... joj jarane ja ne mogu od smijeha dalje.
P.S. B K
_BataZiv_0809 wrote:...
Ludviga su njegovi s ledja skenjali
...
Mislim da nisi u pravu, jednostavno uvijek zajebanije zvuce te teorije zavjere, kodna imena... kao sto rekoh, prvi oruzani sukob u BiH i prve zrtve - osvjedoceni terorista i vojnik JNA