VW opoziv 11 mil. vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#951 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by direstraits0078 »

timezone wrote:ja za TTIP i nema kazne za vw vec dobiju i novcanu donaciju za razvoj motora.
Tri meni, jedan tebi, jedan njemu, a drzavi jok. Cetiri meni, jedan tebi, jedan njemu, a drzavi jok. :D S tim sto se ovdje pod ovim drzava podrazumijeva onaj goljo hans koji zavrce sarafe u fabriKi, dok se oni sto su donijeli odluku da se isti taj hans ili mirko zayebu ugradnjom nelegalnog SW-a, kupaju negdje u toplom moru i smrcu bijelo ili koju vec boju preferiraju. Zivio sitni kapitalizam i krupna burzoazija, burzoeuropa i burzoindija i naravno burzoamerika. Hip-hip, huraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, navali narode na folkcvagen i ostale limene kante. :izet:
sema911s

#952 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

preludezalude wrote:
sema911s wrote:Dje kazna, dje je propast, dje je zatvaranje fabrika.. Kako forumski eksperti predlagase. Prodje koliko od pocetka hafere i niss,,jos uvijek... Il je precijenjeni folksvagen toliko jak da cera narod da ga kupujuu
Samo polako. Propast i zatvaranje fabrika ne dolazi bez financijskog kolapsa. Prvo financijski kolaps pa onda...

Hajd da se uozbiljimo... Ta firma zaposljava(preko snadbjevaca) mozda milion ljudi, drzava prodajom proizvoda koja ta firma pravi ubire milijarde,

I ti stvarno vjerujes da ce jedna od top5 drzava u svijetu dopustit tebi, meni da kupimo nesto drugo...

Krah, ili ti ga minmalni pad, finansiske prirode koji se desi u njemackoj osjetice svi.. Mislis li da se isplati svim tim mocnicima da pocnu da gube jedinice i nule na svome racunu...
timezone

#953 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by timezone »

puno veci problem su americki pilići nego vw limenke.
Samo da bi ti pilici stigli nama potrebne su limenke iz vw-a. I onda znas kako to ide, evo vama 50000000 pilica a vi dajte nama sad 1000000 vw limenki ( naravno nema veze vise sto su pilici natopljeni klorom ili sto limenke dime vise nego je dozvoljeno) TTIP
sema911s

#954 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

direstraits0078 wrote:
sema911s wrote:Dje kazna, dje je propast, dje je zatvaranje fabrika.. Kako forumski eksperti predlagase. Prodje koliko od pocetka hafere i niss,,jos uvijek... Il je precijenjeni folksvagen toliko jak da cera narod da ga kupujuu
Apropos zatvaranja:
Volkswagen will end production of the current Phaeton in March 2016 and will temporarily close the lavish factory in Dresden, Germany, which builds the money-losing sedan. However, VW will retool the plant and still plans to assemble the next-generation Phaeton EV there in about 2019, according to Reuters.

VW Group boss Matthias Müller reportedly pushed to close the Dresden plant but needed the approval of the supervisory board. The factory is an architectural wonder where workers assemble vehicles on a moving wood floor, but the site builds just eight of the sedans per day, according to Reuters. With 4,000 deliveries last year, it's clear that most buyers just don't care about the Phaeton.

The decision to temporarily close Dresden comes as part of VW's greater cost-cutting strategy. The company already intends to reduce its research and development budget by $1.1 billion for 2016, and some factory upgrades also might face delays. Müller is ready to axe any non-vital projects to make sure the automaker has enough cash to weather its emissions scandal.

The German automaker has doggedly refused to give up on the Phaeton over the years, despite the model's lack of success. Multiple rumors touted a new generation on the way, and VW reportedly even canceled a nearly finished replacement due to cost concerns. In October, the company renewed its promise to revive the sedan but this time with a fully electric powertrain and advanced driver assistance tech.
Sto se tice propasti, tesko da ce se taj film gledati. A kazne ce im biti odrezane, posebno u US of A. Posebno nakon kockanja gdje. Merkel... Naravno, nece to biti 48 milijardi dolara, ali nece biti ni par miliona. Vjerovatno ce to biti nekih 50-100 miliona dolara. Naravno, to ce platiti kupci narodnjaka slijedeci put kad budu kupovali golUfa ili fObiju.

Ne treba zaboraviti ni pad akcija vw-a, i to je opterecenje za kompaniju.

Jbga dug ti ovaj tekst...

Kako prevdoh ta fabrika je arhaicna(iz tetkovog vremena)... Phateon jbga ko ce izdvojit toliko para pored S,7,A8..... Taj auto drze na aparatima za odrzavanje zivota vec 15godina...
Akcije padaju i rastu... Potrebno je stvoriti potraznju za istima nekako... Ili stvoriti problem da se iste otkupe sto jeftinijee...

Sve do milijarde je cisto preseravanje.. Bice to po par dolara jadama koji su tuzili za razna sranja...

A ko ce platit..... Jbga radnicima jos nisu skresali plate, taj razvoj jesu smanjili(a vala su i preseravali sa nekim stvarcica u razvoju, auto na vodik ali nece sa bmw i mercom u razvoje su ko eto konkurentni)
Prica je za malu djecu kada se navedu ti rezovi, smanjenje troska to je normalna politika firme da se svake godine utvrdi gdje pare idu na glupostiba vag ih ima bezbrojjj... Tak ti rezovi nisu nista novoo.

Za razvoj ne boooj see godinu prije su potrosili 7milijardi(u to spada mnogo sta sto nebi trebalo al radi nekih sranja se na to knjizii))

90audi slicno dobib kaznu u usa pa se za mjesec vrati sa hansom i fritzo i sjebase ih. Skonto hillbili da sada moze iskajcit koji dolarr
madner

#955 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by madner »

Steta za Phetona, super auto sto se tice tehnike.
preludezalude

#956 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by preludezalude »

sema911s wrote:
preludezalude wrote:
Samo polako. Propast i zatvaranje fabrika ne dolazi bez financijskog kolapsa. Prvo financijski kolaps pa onda...

Hajd da se uozbiljimo... Ta firma zaposljava(preko snadbjevaca) mozda milion ljudi, drzava prodajom proizvoda koja ta firma pravi ubire milijarde,

I ti stvarno vjerujes da ce jedna od top5 drzava u svijetu dopustit tebi, meni da kupimo nesto drugo...

Krah, ili ti ga minmalni pad, finansiske prirode koji se desi u njemackoj osjetice svi.. Mislis li da se isplati svim tim mocnicima da pocnu da gube jedinice i nule na svome racunu...
Ja ne kazem da ce vw propasti. Daleko od toga. Ali da li stvarno mislis da SAD ili Australiju ili Svicarsku ili bilo koju drugu drzavu boli dupe koliko uposlenika ima VW. Drzava hoce pare koje nisu dobili zbog vw varanja. A tek onda fizicka lica koja su prevarena. Da li mislis da prosjecnog amerikanca boli neka stvar koliko vw ima zaposlenih. To moze samo da se shvati da ima para da plati. Dok se ova citava prica zavrsi proci ce jos dosta vremena, ali ce steta za VW biti sigurno ogromna. Ja predpostavljam da bi moglo s lakocom da steta bude cak 100 milijardi.
jefferson

#957 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by jefferson »

Jbga dug ti ovaj tekst...

Kako prevdoh ta fabrika je arhaicna(iz tetkovog vremena)... Phateon jbga ko ce izdvojit toliko para pored S,7,A8..... Taj auto drze na aparatima za odrzavanje zivota vec 15godina...
Akcije padaju i rastu... Potrebno je stvoriti potraznju za istima nekako... Ili stvoriti problem da se iste otkupe sto jeftinijee...

Sve do milijarde je cisto preseravanje.. Bice to po par dolara jadama koji su tuzili za razna sranja...

A ko ce platit..... Jbga radnicima jos nisu skresali plate, taj razvoj jesu smanjili(a vala su i preseravali sa nekim stvarcica u razvoju, auto na vodik ali nece sa bmw i mercom u razvoje su ko eto konkurentni)
Prica je za malu djecu kada se navedu ti rezovi, smanjenje troska to je normalna politika firme da se svake godine utvrdi gdje pare idu na glupostiba vag ih ima bezbrojjj... Tak ti rezovi nisu nista novoo.

Za razvoj ne boooj see godinu prije su potrosili 7milijardi(u to spada mnogo sta sto nebi trebalo al radi nekih sranja se na to knjizii))

90audi slicno dobib kaznu u usa pa se za mjesec vrati sa hansom i fritzo i sjebase ih. Skonto hillbili da sada moze iskajcit koji dolarr
O cemu ti bolan?
Cim je afera izbila VW je nudio 1500-2000 dolara popusta svim vlasnicima VW vozila, tj. onim akoji nisu pogodjeni ako kupe novo vozilo. U stvarnosti to znaci jedno 5000.
Neki dan dobijem pismo iz VW da treba da dovezem Tiguana da zmajene neku malu oprugu na zracnom jastuku u volanu. Moze se kosa uviti oko nje, bla, bla, bla. Elem, odem ja do servisa da zakazem tu opravku, samo sto crveni tepih nisu prostrli. Dogovorim kada da dovezem auto, medjutim, skontam da necu moci taj dan. Nakon dva dana ih anzovem, ostavim poruku. 3 minute poslije poziv, ma nikakav problem itd, itd.
Prije afere, nazoves ih jbt, u 70% slucajeva te ne nazovu, zato uvijek idem do njih da se dogovorim lice u lice. Sad, odmah zovu, kafa, voda, samo sto viski ne iznesu.
A tuzbe? eeee tu ce biti svega.
sema911s

#958 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

Nego meni nesto nejasno...
Ovime je drzava izvisila iznos za porez jer su upali u kategoriju malih zagadjivaca, drzava je dala popust za kupovinu istih, isti su mogli da ulaze u centre odredjenjih gradova bez placanja naknada, i vlasnici nisu placali porez(road tax)...
Po svemu drzava ostecena, kupci-vlasnici dobro prosli..
Al gledam vise vlasnici-kupci zahtjevaju para po osnovu tuzbi nego drzave...

Koji je osnov za tuzbu tim ljudovima, kada su u svemu bili i jos uvijek su u plusu...

Razumem drzavu. Al jade nw kontam(jel to onaj fazon ko 80tih. Kada su bile tuzbe za firme sto su gradile dalekovode a ljudovi pravili kuce u blizini istih pa se tuzili da su ludi, cuju neko zujanje, akuce bile nelegalne.. Ko razlog jada niko nas nije upozorio i nema znaka. I dobijali neke naknade)...
Seawolf

#959 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

sema911s wrote:Nego meni nesto nejasno...
Ovime je drzava izvisila iznos za porez jer su upali u kategoriju malih zagadjivaca, drzava je dala popust za kupovinu istih, isti su mogli da ulaze u centre odredjenjih gradova bez placanja naknada, i vlasnici nisu placali porez(road tax)...

Koji je osnov za tuzbu tim ljudovima, kada su u svemu bili i jos uvijek su u plusu...

Razumem drzavu. Al jade nw kontam(jel to onaj fazon ko 80tih. Kada su bile tuzbe za firme sto su gradile dalekovode a ljudovi pravili kuce u blizini istih pa se tuzili da su ludi, cuju neko zujanje, akuce bile nelegalne.. Ko razlog jada niko nas nije upozorio i nema znaka. I dobijali neke naknade)...
Nisu kupci uopšte dobro prošli, jer su platili cijenu za nešto što je po prvobitnoj informaciji i ispunjavalo normu Euro 5 (Tier 2 Bin 5, u USA) i imalo manju potrošnju goriva od konkurenata.

Razotkrivanjem prevare, ispostavilo se da kupci za ono što su već platili, ne mogu imati i jedno i drugo, nego da je ili /ili. I pri tome ne mogu birati između zadovoljavanja norme ili niže potrošnje.

Update software-a je obavezan za svakoga, tako da će kupci na kraju dobiti vozilo koje ima veću potrošnju od onoga koje su kupili (i platili).
direstraits0078

#960 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

I na račun toga će pljuštati tužbe.
sema911s

#961 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

Seawolf wrote:

Nisu kupci uopšte dobro prošli, jer su platili cijenu za nešto što je po prvobitnoj informaciji i ispunjavalo normu Euro 5 (Tier 2 Bin 5, u USA) i imalo manju potrošnju goriva od konkurenata.

Razotkrivanjem prevare, ispostavilo se da kupci za ono što su već platili, ne mogu imati i jedno i drugo, nego da je ili /ili. I pri tome ne mogu birati između zadovoljavanja norme ili niže potrošnje.

Update software-a je obavezan za svakoga, tako da će kupci na kraju dobiti vozilo koje ima veću potrošnju od onoga koje su kupili (i platili).
ok,.,ali ko postigne potrosnju iz reklame dam mu sta pozeli,., i dalje isti auti nose zelene naljepnice,. i ako ide prica zagadjuju,.,
Seawolf

#962 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by Seawolf »

sema911s wrote: ok,.,ali ko postigne potrosnju iz reklame dam mu sta pozeli,., i dalje isti auti nose zelene naljepnice,. i ako ide prica zagadjuju,.,
Ne postoji potrošnja iz reklame, postoji deklarisana potrošnja koja se postigla pri testiranju propisanim testnim ciklusom (trenutno NEFZ / NEDC).

Problem kod VW vozila sa EA189 Euro 5 dizel motorima je taj što će potrošnja u realnim uslovima voženja, porasti nakon update-a.

Što se tiče zelenih naljepnica, to je O.K. jer se one odnose samo na (opet, deklarisanu) količinu čestica čađi u izduvnim gasovima, a to je bilo O.K. i prije i poslije update-a.
sema911s

#963 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

Seawolf wrote:
sema911s wrote: ok,.,ali ko postigne potrosnju iz reklame dam mu sta pozeli,., i dalje isti auti nose zelene naljepnice,. i ako ide prica zagadjuju,.,
Ne postoji potrošnja iz reklame, postoji deklarisana potrošnja koja se postigla pri testiranju propisanim testnim ciklusom (trenutno NEFZ / NEDC).

Problem kod VW vozila sa EA189 Euro 5 dizel motorima je taj što će potrošnja u realnim uslovima voženja, porasti nakon update-a.

Što se tiče zelenih naljepnica, to je O.K. jer se one odnose samo na (opet, deklarisanu) količinu čestica čađi u izduvnim gasovima, a to je bilo O.K. i prije i poslije update-a.
ja sam malo paa,., :-)

po deklarisanoj potrosnji moj auto trosi 11,8,. medjutim u ovih 11mjeseci potrosnja je 15+, sluzbeni c4ehdi(ja sam kontao da je ovo e-- elektor motor) deklarisana 5nesto,. (od 6 istih potrosnja je 7 i vise), jel po tome trebam poslat tuzbu u stuttgart ili,.
direstraits0078

#964 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

sema911s wrote:
Seawolf wrote:

ja sam malo paa,., :-)

po deklarisanoj potrosnji moj auto trosi 11,8,. medjutim u ovih 11mjeseci potrosnja je 15+, sluzbeni c4ehdi(ja sam kontao da je ovo e-- elektor motor) deklarisana 5nesto,. (od 6 istih potrosnja je 7 i vise), jel po tome trebam poslat tuzbu u stuttgart ili,.
Slijedeći put kad zadužiš auto, otkači prikolicu prije polaska.
sema911s

#965 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

mercedes je za prikolicu, mada ga je lijepo vidjet kad se probija na jahorinu sa prikolicom natovarenom cimentom

u c je nekih 50tak kila mijernih instrumenata i 2osobe,., i jbga kada predjes na 3x slabije auto,,,. sigurno pritiscem,.,ali i ovi ostali trose vise, tak da nije do mene,., ali opet,., trosi vise kako god i koliko god ga oni testirali i upisali,.,
jefferson

#966 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by jefferson »

Nekoliko problema:
1. VW je prodavao svoja auta uz poreske olaksice tj. drzavnu subvenciju. To je otprilike oko 58 miliona dolara jer je to bilo samo kratko vrijeme. Medjutim, osim tih 58 miliona VW ce odvojeno od varanja na testovima morati platiti kaznu zbog varanja na porezu!
2. Ljudi su kupili automobil koji trosi manje i zagadjuje manje. Vjerovao ili ne, vecini ljudi u Kaliforniji, Oregonu, Washingtonu i slicnom drzavama je to vrlo bitna stvar. U pitanju je naravno to sto je preko noci vrijednost tih auta pala na realno 0 dolara. Sto? Jer sada to auto niko nece da kupi, dileri nece da ga uzmu u zamjenu jer im je zabranjeno da ga prodaju itd. Hajde sto su oni izgubili, nego je i mene kostalo nekih 2-3000 dolara ova zajebancija jer je imidz VW-a generalno otisao nizbrdo, pa kada sam mjenjao svoj auto za BMW, dobio sam daleko manje nego sto samo mogao prije ovog skandala.
3. Znaci VW je ovdje odgovoran prema cetiri strane:
a. CARB (Kalifornijski institut za kvalitetu zraka)
b. EPA (federalna agencija za okolis)
c. Kupci
d. IRS (poreska uprava)
Svima ce VW biti duzan pare. Na to dodaj jos i pad prodaje, imidz koji ce patiti jos 10-20 godina i eto, izracunaj koliko to kosta.
direstraits0078

#967 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Ima da iskoci osigurac na digitronu od racunanja, da se pregrije i crkne.
sema911s

#968 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

Sport klub1 neka emisija car fashion.. Kazu vw se dogovorio sa usa vladom da ce sve elektricne aute pravit u ameriki...u zamjenu da nema tuzbe
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#969 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mali_milojica »

To je bio jedan od mogucih scenarija,jer je agencija koja je nacepila VW,EPA,to predlagala. Opet jo to neki vid kazne za VW,ali ce ameri imati nove tvornice,nova radna mjesta,sve ce se to u svakom slucaju mjeriti u milijardama.
sema911s

#970 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

mali_milojica wrote:To je bio jedan od mogucih scenarija,jer je agencija koja je nacepila VW,EPA,to predlagala. Opet jo to neki vid kazne za VW,ali ce ameri imati nove tvornice,nova radna mjesta,sve ce se to u svakom slucaju mjeriti u milijardama.
Najvise el. Auta se proda u usa(valjda), istrazivacki centri, fabrika za proizvodnju baterija je u usa... Tak da se mora zaokruzit negdje nestoo..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#971 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by konektovan »

mali_milojica wrote:To je bio jedan od mogucih scenarija,jer je agencija koja je nacepila VW,EPA,to predlagala. Opet jo to neki vid kazne za VW,ali ce ameri imati nove tvornice,nova radna mjesta,sve ce se to u svakom slucaju mjeriti u milijardama.

Sta ujka Sam radi, alal im vera. :mrgreen:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#972 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by mali_milojica »

Danas su neke njemacke novine izasle sa clankom da je nakon interne revizije unutar VW doslo do saznanja da je Audi jos 1999 godine imao razvijen software za prolazak na eko testovima,ali ga navodno nisu koristili.
jefferson

#973 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:Danas su neke njemacke novine izasle sa clankom da je nakon interne revizije unutar VW doslo do saznanja da je Audi jos 1999 godine imao razvijen software za prolazak na eko testovima,ali ga navodno nisu koristili.
Kako stavri stoje, VW ce predloziti da plate u SAD svakom kupcu 5,000 dolara plus troskovi prepravljanja motora i izduvnog sistema ide na racun VW-a.
jefferson

#974 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by jefferson »

Izgleda da ce VW ustvri otkupiti auta:
http://www.huffingtonpost.com/entry/vw- ... 4dae4f0f9b
sema911s

#975 Re: VW opoziv 11 mil. vozila

Post by sema911s »

jefferson wrote:Izgleda da ce VW ustvri otkupiti auta:
http://www.huffingtonpost.com/entry/vw- ... 4dae4f0f9b

404
Post Reply