Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#951 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:
Mnogi filmovi iz tog crnog talasa nisu do skora ugledali svjetlo dana. Žilnik, Papić i ekipa su iskoristili taj momenat '68. da pokažu i naličje ove 'civilizacije' u koju bi se Kazaz sigurno vratio. Šega mi kada ovo napisah. :mrgreen:
Poenta je u kadrovima na kojima se vidi kako se fakat živjelo posmatrajući parole u kojima ljudi imaju jasne zahtjeve vezane za egzistenciju pa do nezadovoljstva licemjernom 'crvenom buržoazijom' jer ako uzmemo samo Beograd pa si imala kaste i jedna je živjela na Dedinju, druga na Novom Beogradu, a treća se gušila u memljivim sobičcima Sava Male. O selima bez struje, vode, asfalta, kanalizacije...nećemo pričati. Ne znam koliko pratiš detalje, ali na filmu Nezaposleni ljudi imaš ulice Novog Sada gdje zebre nisu ni potrebne jer se vidi kako svakih nekoliko sekundi prođe jedno auto pa opet kroz nekoliko sekundi neki kamion. Riječ je o tome kako je većina živjela, a snimci to zorno ilustruju kada kamera šeta po željezničkim stanicama. Nije SFRJ bila samo asfalt Ljubljane, Zagreba, Beograda nego je to bilo i selo gdje je snimljen Ovo malo duše ili Kuduzova čaršija sa svom pravdom i krivdom.....i blatom.
Zato sam te i pitala o Žilnikovoj ulozi u Crnom valu. On je bio vjerovatno najznačajniji predstavnik tog 'pokreta', iako 'pokret' kao takav nije imao manifesto, već je imao neke zajedničke umjetničke karakteristike i filmografske metode. U centru njihovog rada je bila kritika buržaoske birokratizacije socijalizma i podilaženje buržoaskom materijalizmu (i šundu i komercijalizmu u umjetnosti); anti-kolektivizam, čovjek kao pojedinac i radnik, i njegov položaj u trenutku kada Jugoslavija izlazi iz post-ratne ho ruk izgradnje i počinje sa narednom etapom ekonomskih reformi.

Jugoslavija je, kako god je mi danas ocjenjivali, konzistentno bilježila ekonomski rast od 1945. do 1985. I to rast u rangu sa najboljim periodom kineskog gospodarskog rasta - izmedju 6 i 9%. Četrdesetogodišnja prosječna stopa rasta joj je 6.8%. Poredjenja radi, dejtonska BiH je imala najveću stopu rasta u prve dvije godine nakon rata - logično, a od tada joj je maksimum oko 3%, prošle godine 1.2%.

Žilnikov filmski potpis, kao što i samo ime Crni val govori, je crnilo i krajnje pesmistično - čak morbidno - oslikavanje radničke realnosti. On je 1975. napravio vrlo sličan film o Zapadnoj Njemačkoj - film se zove (Inventar); koji se bavi istim stvarima, sa istom tom depresivnošću i crnilom; to je njegov filmski izričaj, kao što je kod Kusturice to nadrealizam. Fikcijski dokumentarizam i dokumentarna fikcija su zajednički imenitelj njegovih filmova, filmovi daju impresiju dokumentarizma, ali zapravo predstavljaju njegov pogled, njegovu kritiku, itd. On je napravio još dosta filmova - Crni film, Mali pioniri, Tako se kalio čelik - i svima im je zajednička kritika dehumanizacije čovjeka kao proizvodjača stvari koje će neko konzumirati i nesposobnost socijalizma da živi svoje humanističke ideale.

2009. on je napravio film Stara škola kapitalizma o tranziciji u Srbiji i položaju radnika u istoj. Sada je njegova tema dehumanizacija radnika od strane neoliberalnog kapitalizma. Dakle, on nastavlja svoj opus koji se tiče položaja radnika u društvu uopšte. Jesu njihovi filmovi bili pod cenzurom i jeste on otišao na jedan period iz zemlje zbog cenzure (u periodu post-MASPOK cenzurisanja svega i svačega). Isto tako je nagradjivan u toj istoj Jugoslaviji - 1969. je, na primjer, dobio četiri nagrade u Puli, što ni na koji način ne umanjuje činjenice o cenzuri ... samo daje jednu majne crno-bijelu sliku. I, za kraj, još jedna važna opaska i jedno pitanje: uloga angažovane umjetnosti je da kritikuje. Čijim su novcem pravljeni ti filmovi? Eto, opet samo malo konteksta. :)
skupljac_zeljeza

#952 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

piupiu wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Mnogi filmovi iz tog crnog talasa nisu do skora ugledali svjetlo dana. Žilnik, Papić i ekipa su iskoristili taj momenat '68. da pokažu i naličje ove 'civilizacije' u koju bi se Kazaz sigurno vratio. Šega mi kada ovo napisah. :mrgreen:
Poenta je u kadrovima na kojima se vidi kako se fakat živjelo posmatrajući parole u kojima ljudi imaju jasne zahtjeve vezane za egzistenciju pa do nezadovoljstva licemjernom 'crvenom buržoazijom' jer ako uzmemo samo Beograd pa si imala kaste i jedna je živjela na Dedinju, druga na Novom Beogradu, a treća se gušila u memljivim sobičcima Sava Male. O selima bez struje, vode, asfalta, kanalizacije...nećemo pričati. Ne znam koliko pratiš detalje, ali na filmu Nezaposleni ljudi imaš ulice Novog Sada gdje zebre nisu ni potrebne jer se vidi kako svakih nekoliko sekundi prođe jedno auto pa opet kroz nekoliko sekundi neki kamion. Riječ je o tome kako je većina živjela, a snimci to zorno ilustruju kada kamera šeta po željezničkim stanicama. Nije SFRJ bila samo asfalt Ljubljane, Zagreba, Beograda nego je to bilo i selo gdje je snimljen Ovo malo duše ili Kuduzova čaršija sa svom pravdom i krivdom.....i blatom.
Zato sam te i pitala o Žilnikovoj ulozi u Crnom valu. On je bio vjerovatno najznačajniji predstavnik tog 'pokreta', iako 'pokret' kao takav nije imao manifesto, već je imao neke zajedničke umjetničke karakteristike i filmografske metode. U centru njihovog rada je bila kritika buržaoske birokratizacije socijalizma i podilaženje buržoaskom materijalizmu (i komercijalizmu u umjetnosti); anti-kolektivizam, čovjek kao pojedinac i radnik, i njegov položaj u trenutku kada Jugoslavija izlazi iz post-ratne ho ruk izgradnje i počinje sa narednom etapom ekonomskih reformi.

Jugoslavija je, kako god je mi danas ocjenjivali, konzistentno bilježila ekonomski rast od 1945. do 1985. I to rast u rangu sa najboljim periodom kineskog gospodarskog rasta - izmedju 6 i 9%. Četrdesetogodišnja prosječna stopa rasta joj je 6.8%. Poredjenja radi, dejtonska BiH je imala najveću stopu rasta u prve dvije godine nakon rata - logično, a od tada joj je maksimum oko 3%, prošle godine 1.2%.

Žilnikov filmski potpis, kao što i samo ime Crni val govori, je crnilo i krajnje pesmistično oslikavanje radničke realnosti. On je 1975. napravio vrlo sličan film o Zapadnoj Njemačkoj - film se zove (Inventar); koji se bavi istim stvarima, sa istom tom depresivnošću i crnilom; to je njegov filmski izričaj, kao što je kod Kusturice to nadrealizam. Fikcijski dokumentarizam i dokumentarna fikcija su zajednički imenitelj njegovih filmova, filmovi daju impresiju dokumentarizma, ali zapravo predstavljaju njegov pogled, njegovu kritiku, itd. On je napravio još dosta filmova - Crni film, Mali pioniri, Tako se kalio čelik - i svima im je zajednička kritika dehumanizacije čovjeka kao proizvodjača stvari koje će neko konzumirati i nesposobnost socijalizma da živi svoje humanističke ideale.

2009. on je napravio film Stara škola kapitalizma o tranziciji u Srbiji i položaju radnika u istoj. Sada je njegova tema dehumanizacija radnika od strane neoliberalnog kapitalizma. Dakle, on nastavlja svoj opus koji se tiče položaja radnika u društvu uopšte. Jesu njihovi filmovi bili pod cenzurom i jeste on otišao na jedan period iz zemlje zbog cenzure. Isto tako je nagradjivan u toj istoj Jugoslaviji - 1969. je, na primjer, dobio četiri nagrade u Puli, što ni na koji način ne umanjuje činjenice o cenzuri ... samo daje jednu majne crno-bijelu sliku. I, za kraj, još jedna važna opaska i jedno pitanje: uloga angažovane umjetnosti je da kritikuje. Čijim su novcem pravljeni ti filmovi? Eto, opet samo malo konteksta. :)
@piu, evo treći puta kroz različite definicije naglašavam da me ne zanima apsolutno šta su Žilnik ili Papić htjeli reći i kakve su impresije htjeli ostaviti na gledaoca nego film, celuloid kao dokument, posebno dokumentarni, ali i igrani jer radi principa identifikacije ne možeš snimati na Veneri sa Venerijancima i da dobiješ isti efekat. Teku slike i 'hvatam' sekvence na kojima mogu vidjeti da Kazazova priča je šuplja kao sito. Naveo sam nekoliko primjera koji se tiču ove teme dok sam ih ja gledao. Nemoguće je da je sve bilo loše tada, a isto tako i sve crno, a zbog priče o brzom napretku sam i izvadio dva citata u kojima se analizira zašto je onakav bum s početka sedamdesetih donio onakve osamdesete pa nismo imali u prodavnicama kafe, ulja deterdženta i što je najsmješnije pored Natronke u Maglaju ni toalet papira. Vozilo se par nepar, a onda Marković to malo oporavlja, ali i dalje plate nisu pratile potrošačku korpu i opet su se počeli stvarati redovi na benziskim pumpama. Pitaj radnike Energopetrola iz tog vakta koji su radili na pumpama kako je bilo pred rat na godinu ili dvije. Mogao bih ti ja pričati satima o lijepom i ružnom tog vakta, ali što bih kada par epizoda Boljeg života koju nam reprizira FTV ili film Tesna koža ili Ovo malo duše ili Kuduz ili Petrijin venac ili Braća po materi ili Balkanski špijun ili Varljivo leto ili O pokojniku sve najlepše ili.....mogu i bez moje priče.

I jah.... :-D da ne zaboravim. :kiss:
Dozer

#953 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Iskreno, meni su pomalo sega ova izvlacenja stvari poput sela, puteva u njima, i sl., jednostavno zato sto je to tako i danas, pa cak i gore nwgo onda.
Ali, ipak to nisu faktori mjerenja uspjeha ili neuspjeha neke drzave u ekonomskom, socijalnom i drustvenom smislu. Ti faktori su ipak neke.druge stvari, poput obrazovnog sistema, fabrika, (ne)zaposlenosti na broj stanovnika, infrastukture, stope kriminala, itd.
I danas se u svim ovim nasim drzavama, ali i ne samo njima, mogu naci desetine kojekakvih sela do kojih nema asfalta, nemaju struje, itd., a 21. je vijek. Pa jos i demokratija.

Navode se nestasice goriva, kafe i sl. godinu-dvije pred rat. Tacno. Ali, to je bolo.pred rat kod nas, dok je istovremeno rat vec uveliko trajao kod nekih susjeda poput SLO i HR.
Sta mislite....da smo mi, BiH, koja je bila u centru Juge, mogli proci neokrznuti u ekonomskom smislu u toj situaciji...? Kako da ne...

Opet kazem, navedite mi bar tri stvari koje su danas bolje za gradjane nego je to bilo onda, i sve ok.e
Samo mi ne nabrajajte kompjutere, internet i slicne gluposti. Prvo, jer su to globalne svjetske stvari, i koje nismo mi izmislili, a drugo jer to nema nikakve veze s ekonomijom, infrastukturom itd.
skupljac_zeljeza

#954 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote: Navode se nestasice goriva, kafe i sl. godinu-dvije pred rat. Tacno. Ali, to je bolo.pred rat kod nas, dok je istovremeno rat vec uveliko trajao kod nekih susjeda poput SLO i HR.
Sta mislite....da smo mi, BiH, koja je bila u centru Juge, mogli proci neokrznuti u ekonomskom smislu u toj situaciji...? Kako da ne...
Odgovor ti je nekoliko stranica unazad u Šuvarovoj analizi.
Naftna kriza je strašno pogodila Jugoslaviju. Već se tada trošilo 12 do 13 milijuna tona godišnje nafte, a Jugoslavija je htjela sve zasnivati, svu svoju industriju na do tada jeftinoj nafti. Cijena nafta je onda strašno skočila na svjetskom tržištu, slijedila je oskudica deviza i nafte, a to je prouzročilo i sekundarnu krizu nekih elementarnih proizvoda, a ne samo da se neko vrijeme vozilo automobile po pravilu par - nepar. Bila je oskudica deterdženata, toalet-papira i nekih trivijalnih artikala.

http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45346.html
Ne da je kroz osamdesete nego i u prvoj polovini sedamdesetih kada OPEC (naftni udar u jesen 1973.) diže cijenu nafte u SFRJ nisu mogao kupiti limun. Sve devize su bile preusmjerene na naftu. Par godina pred rat si mogao kupiti skoro sve moguće, počeo je privatni obrt i uvozilo se čak i iz Sirije, ali benzinske pumpe su i dalje imale redove. Tito je stalno vršio pritisak na Džemala Bijedića da na bilo koji način dovede do uspostave diplomatskih odnosa sa kraljom Halidom.

Što se tiče sela još uvijek su vrlo pasivna ona povratnička dok inače skoro da su razlike između grada i sela minimalne po infrastrukturi. Mnogo hodam i mogu ti reći da imaš sela sa boljim kućama nego u gradovima uz nov asfalt, uličnu rasvjetu, internet, telefon, kanalizaciju, vodovod. Mene je prijatno iznenadila većina sela na TK. Ilustracije za to imaš kroz fotografije klizišta poslije prošlogodišnjih poplava i kakve su sve kuće stradale i ulice i... Valjda što je 21. vijek i tako treba da bude. :wink:
piupiu

#955 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Skupljac, pisao Rade Šerbedžija u svojoj knjizi kako se jednom zatekao u nekoj kafani gdje se potrefiše raja iz RTV SA orkestra i neki likovi iz Zagreba. I sad, pričaju ovi iz orkestra kako su bili u Beču, nakupovali kafe i razni(je)h djakonija; te krene standardna kafanska priča kako je sve trulo u državi Danskoj ...

Tu će ti jedan Sarajlija:

""Bem ti državu kad čovjek mora u Beč po kafu ..."

A, na to će njemu Zagrepčanin:

"Dečki, a za kaj ste ubili Ferdinanda?"

:D

Tako ti otprilike ide i dinamika ove naše priče ... život i razvoj su linearni, dogadjaju se od danas prema sutra. Nema načina da se vratiš i ispravljaš iz budućnosti nečiju prošlost. Onaj što je izmislio točak prije hiljade godina nije mogao napraviti Porsche. Ili, što bi narod rekao: Lako je biti general poslije bitke. :wink: :kiss:
skupljac_zeljeza

#956 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:
Tako ti otprilike ide i dinamika ove naše priče ... život i razvoj su linearni, dogadjaju se od danas prema sutra. Nema načina da se vratiš i ispravljaš iz budućnosti nečiju prošlost. Onaj što je izmislio točak prije hiljade godina nije mogao napraviti Porsche. Ili, što bi narod rekao: Lako je biti general poslije bitke. :wink: :kiss:
Vazda Bosanac za nešto kriv. :mrgreen:

Ne bi me iznenadilo recimo da kroz 25 godina nekim čudom izađemo iz ove 'tranzicije' i upadnemo u ralje neoliberalizma, ako još bude postojao, pa i mi kao ovi napredni iz pidžame u radnički kombinezon i obrnuto pa neko otvori temu u tom vremenu budućem i sa nostalgijom krene o ovoj 'rahat patnji' kada se malo radilo, a opet se imalo. Neki će ovo hvaliti, a neki kuditi, a uvijek je istina između. Ne možeš ugoditi svima kada bi neko anarhiju, neko teokratiju, neko demokratiju, neko vladavinu ovakve ili onakve ideologije. Nekome u onaj vakat bilo dobro, a nekome nije kao i što nekome i onda dobro kao i danas dok nekome ni onda ni danas. A pravde i krivde će uvijek biti.
pojedinac

#957 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by pojedinac »

skupljac_zeljeza wrote: Vazda Bosanac za nešto kriv. :mrgreen:

Ne bi me iznenadilo recimo da kroz 25 godina nekim čudom izađemo iz ove 'tranzicije' i upadnemo u ralje neoliberalizma, ako još bude postojao, pa i mi kao ovi napredni iz pidžame u radnički kombinezon i obrnuto pa neko otvori temu u tom vremenu budućem i sa nostalgijom krene o ovoj 'rahat patnji' kada se malo radilo, a opet se imalo. Neki će ovo hvaliti, a neki kuditi, a uvijek je istina između. Ne možeš ugoditi svima kada bi neko anarhiju, neko teokratiju, neko demokratiju, neko vladavinu ovakve ili onakve ideologije. Nekome u onaj vakat bilo dobro, a nekome nije kao i što nekome i onda dobro kao i danas dok nekome ni onda ni danas. A pravde i krivde će uvijek biti.
:thumbup:
piupiu

#958 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Bravo! :kiss: Baš tako. Zato je super kad se može samo ... pričati, bez drame kakvu mi obično napravimo od ovakvih tema.
Fudo Bosna

#959 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo Bosna »

Ponovo postavljan svoj post od prije nekoliko stranica:

"Glupo je uopće upoređivati život u ex Yu i danas u BiH, R.Hrvatskoj, Srbiji itd... Najsmješnije je što mnogi, koji tada nisu rođeni od foruma pa od razgovora uživo, pametuju i kritikuju zemlju u kojoj život nisu ni okusili?

Naravno i Jugoslavija je imala mana, pogotovu manji , po broju narodi nisu imali puno prava, Bošnjaci kojima i sam pripadam ponajmanje, npr, zastupljenost pisaca u osnovnim , srednjim školama i na fakultetima, vjera koja nije bila zabranjena ali su vjenici bili na margini itd itd...

Ovdje negi spominju proteste, gole otoke, političke progone i to stoji, mana je bilo, ali pošto nas ima poprilično koji smo dovoljno stari da smo proživili u onoj državi ali i dovoljno "mladi" da smo osjetili svu "blagodat" današnje demokratije, napraviću malu analizu. Prvo, ovi koji kažu što se raspala, a koja se država neće raspasti, pa mnogima , prije svega, onoj tzv . nepriznatoj ili nepriznatim "Vladama iz sjene", ta je Yuga itekako smetala, jer ko bi poharao, Energoinveste, Famose. INE, Hidrogradnje, Soko-Mostar, naravno nisu ih uništili direktno ni Jugoslaviju direktno ali su svjesno dopustili krizu, nisu sprijelčili rat , a mogli su, pa ko bi pored domačih jakih i stabilnih banaka uveo današnje zelenaške: Raiffeisen, Sparkasse, Sberbank i ine, ko bi nam , da nam nisu obečali "bolju budućnost" i demokraciju, mogao rasturiti svu privredu, i da nas, sasvim legalno, učiniti ovisnicima lopovske EU birokracije, koja nam kroji zakone, određuje hočemo li do 70 godine raditi ili je vjerovatno bolje, da radimo do 75 godin e jer nam poslije neče ni trebati penzija, kada odemo na Bare, Mirogoj i slične destin acije? Uostalom , mnoge močnije države i carstva su u prošlosti propala i svaka če propasti, nema ni jednog carstva ili države u povijesti da je trajala vječno i to je nepobitna činjenica.

E sada iz perspektive osobe koja nije bila član one partije na vlasti ni ja ni večina moje familije, a mnogi u familiji dobili stan ili napravili kuću toj i takvoj "lošoj " državi, kada će danas npr napraviti kuću , ili kupiti stan ili će čitav život biti postanar, sadašnji, mladi bračni parovi. Od čega, od posla koji nije nikada siguran i ako ga dobiješ dobiješ ga u kasnim 20-tim godinama, ili u 30-tim godinama, i ako ti zelenaška ino banka odobri kredit, dobro će ti rebnuti kamatu i zavaliče te , do bola, je li ovo fakat ili ne?

Kažu nije bilo demokratije, nije bilo dovoljno to je fakat ali pogledajmo, danas imamo "modernu" policiju u BiH, u lijepim novijim golfovima, onda smo imali miliciju u golfu I, ranije u još lošijim automobilima, i za današnje uslove, u demode uniformama? Da li je onda bilo čestih i brutalnih razbojništava koje imamao danas širom BiH, da bilo je ponekad, ali Bogami puuuuno punooo, manje i kada te ta nedemokratska murija ufati, vjerovatno je to zadnja pljačka koja če ti naumpasti.

Da li je tada , barem u kasnijem periodu bilo nacionalizma, da bilo je toga , npr na stadionima, ali da li si mogao da furaš šovinizam onako javno, e Bogami nisi i čak ako si bio tamo gdje si večina , npr u Hrvatskoj a napadaš Srbina po nacionalnoj osnovi, ili u Srbiji vrijeđaš nekog drugog po nacionalnoj i vjerskoj osnovi a on manjina u toj republici i prijavi te, ne bi se baš "sjajno " proveo. Ne zato što u tadašnjem sudstvu ili policiji nije bilo nikako nacionalista več zato što si imao sistem, jaku državu, koja te je štitila, naravno imao si uskraćena mnoga nacionalna prava, ali zato nisi mogao ni biti vrijeđan po bacionalnoj osnovi, ni po vjerskoj, niti si mogao biti orobljen ili opljačkan u banci ili marketu i to usred bijela dana, kao danas, mogao si ali vrlooo rijetko.

Kažu nije bilo dovoljno sportskih terena , više izgrađeno sad itd? Ali pobogu , pa jedna Vogošća opčina u Sarajevu je imala više industrije i to vrlo uspješne nego cijela Bosna danas, pa ljudi nisu bili fukare? Šta danas imaš od teniskog terena ako večina radnosposobnog stanovništva određene općine ne radi?

I evo da vidimo gdje jedanas ono, što se našoj predhodnoj Domovini najviše spočitava , demokratija?
Prije si nisi baš hvalio ako te roditelji šalju u mekteb ili ako ideš u džamiju ili u crkvu, ali nisio morao brinuti da te neko pred ulazom u određeni vjerski objekat prebije, da ti vjerski objekat išara, ako se, po nesreći, taj vjerski objekat nalazi tamo , gdje je tvoja nacija u manjini? Nisi, eto priznajem i sam sam toga sudionik i vjernik i bio aktivan vjernik i prije rata i ja i skoro sva familija, mogao baš javno ispoljavati vjeru, recimo mevlud, nije baš bilo pametno da efendija odvrne razglase u džamiji itd, tačno , slažem se, a ni u raji npr sa faksa nisi bio baš in , ni među muslimanima, ni ateistima , ni pravoslavnim ako im recimo prije predavanja umjesto netom završenog derbija Želje i Sarajeva pričaš i hvališ se kao ideš svaku noć u džamiju ili crkvu npr?

A kakvo je stanje danas, upiši fax u npr.jugozapadnoj Hercegovini, npr u Z.Mostaru, pa traži na faksu vjerska prava npr. kao musliman, i pohvali se studentima, da si vjernik? Ili u Banja Luci da si katolik ili musliman? Otiđi u džamiju tamo u BiH gdje nisi večina, ali ne u vrijeme kada dolazi BiH dijaspora, pa može jer ima poprilično Bošnjaka, več kada u određenom gradu nije sezona i nema dijaspore, ne mislim da bi to bio baš pametan potez? Naravno, da ne govorim samo o svojoj naciji ili religiji, slično pitanje mogu postaviti i Hrvatu katoliku u Banja Luci, ili Srbinu pravoslavnom u Visokom, mada mislim da je , ipak, tamo gdje su Bošnjaci u večini taj prag tolerancije, objektivno, najviši !

Pasoš Jugoslavije i pasoš svih današnjih republika su neuporedivi? Bila je čast imati ga i putovati sa njim , Jugoslavija je bila brend koji je poštovao cijeli svijet...

Mnogi poltičari koji nam dolaze iz bivših zemalja istočnog lagera , i sada su nam kao "savjetnici",a znaju da su te zemlje i njihovi turisti npr u Yu bili za nas, Jugoslovene obične "fukare". Armija one države, bez obzira u šta se pred raspad zemlje pretvorila, je bila brend, imala je snagu, bio je ponos biti vojnikom te zemlje, a sada imamo male Armijice, koje su ili će biti dio NATA, a nisu ni n-te po snazi ili ugledu u tom savezu, a Armija Jugoslavije se respektovala...

Znači, manimo se teoretisanja, manimo se wikipedia i on line copy paste analiza, imamo žive svjedoke, ljude rođene 70-tih ili 60 -tih godina, pa eto pitajte i starije generacije, da dobilo se na mostu ali pooodobro izgubilo na Ćupriji. Imamo suverenost koja je lažna jer svaki trečerazredni političar iz EU, može političaru, najvišeg ranga: iz Srbije, C. Gore ili BiH, lupiti šakom od sto, a da ovaj ne smije ni zucnuti, naprotiv , mora mu se smiješiti i izvinjavati se, da ne kažem "nag..."

Imamo vjerska i nacionalna prava, ali ne na teritoriji gdje nismo večlina, jer ako zađeš u općinu gdje si manjina, bilje ti je da "ne iskušavaš" kolika je demokracija, pa ni koliko je BiH suverenau toj opčini...Naravno ne hvali se plaho ni Bošnjaštvom ni Srpstvom ni Hrvatstvom na teritoriji gdje su ti narodi u manjini, imamo svježa iskustva , pa nažalost i u mom rodnom Sarajevu?"

I evo ponovo, ne vidim pa ni 3 tačke ne mogu nabrojati u kojim je današnja moja Domovina BiH bolja od prijašnje mi Domovine ex Yu, gore sam dao širi elaborat? Pa ni ta milicija koja je ponekad neopravdano primjenjivala silu, prije, nije lošija/bolja, je i učinkovitija od današnje koja ne smije ni zaustaviti nabildanog i nadrogiranog omladinca, kada prođe kroz crveno pa se zaustaviti kočenjem u merđo kabrioletu na kraju pofaličke raskrsnice, svjedočio u ljeto prošle godine, ibretio se sa još nekim očevicima), lik je naime kočio od semafora u Pofal. vozio od centra prema Ilidži, i policajac, koji mu govori, "Kako voziš , ubičeš nekoga?", a ovaj mu, vozač, psuje , ovaj mladić, ko kočijaš, viče na policajca, prijeti mu, i samo poslije desetak sekundi svađe i psovki , hladno nastavlja dalje? Ili da ne kažem da današnji vozači "pojma nemaju" šta je puna linija, .več onako serbes," ko sretni", npr, na Grbavici I, na novoj đadi gaze pred patrolom punu liniju i prestrojavaju se na punu i na pješačko ostrvo, to npr,kao derati se na policajca u ex Yu su mogli, ali samo u snu? Ili preticanje čitave kolone, pretekne i policijska kola, svjedočio u Sarajevu, i na semaforu stane prvi i to malo ispred, a patrola , (jer su" bijesni " likovi u autu) , ne smije ni da ih legtimiše, a u ex Yu bi ih dobro "prvo obradili u stanici" pa poslije i kaznili po đepu, i oduzimanjem vozačke, i šta je to prednost ovakve demokracije? (I taj isti današnji policajac će tebe, koji nikada u zadnjih 10tak godina nije napravio prekršaj kazniti zbog nepropisnog parkiranja, a "opasne " likove ne smije ni za prolazak kroz crveno ili za vošnju od 120km/h po gradu zaustaviti')
Ili eto vjerska prava, gdje su ista danas u Z. Hercegovini vjerska slučaj od juče, ili u Prijedoru nacionalna , nacionalizam od prije nekoliko dana, pretučeni povratnici druge nacije, eto vidimo i vjerska i nacionalna "prava" manjina i povratnika, može te svaka budala pretuči ili ti uletiti u džamiju ili crkvu i polupati stakla i prebiti te?

Imaš kao "slobodu" na internetu, onda nisi imao baš pretjeranu, u štampi ili na TV , (nije ni bilo interneta), ali danas ako i nekoga vrijeđaš po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, ja lično to ne vidim baš nekom "slobodom", več nekulturom i neodgojenošću, u najmanju ruku? A ako danas za spljivanje zastave sopstvene Domovine . nečeš biti sankcioniran, to i nije , po meni, ama baš nikakava demokratija. Ili je li bolje da možeš laprdati i vrijeđati muriju a nemati nikakva radnička prava ili posao uopće ili manje demokratije uz , za današnje prilike, enormno veču perspektivu za zapošljavanje i bolji standard, kako je bilo u ex Yu? Ovo nije samo u BiH, ni Srbin nema baš puno prava na Kosovu,ni Bošnjak ili Srbin u Hrvatskoj itd,itd ...???

https://www.youtube.com/watch?v=eGKmvjq5pc4
Lazanski o vojsci SFRJ

Šta je bila nekadašnja u odnosu na današnje đepne vojske

https://www.youtube.com/watch?v=mBacCHMvI44
Jugoslavija je bila bolja od EU, (šta slovenac kaže o Yugi)

P.S.
Znači nije bilo bajno, ali za današnje BiH, Srbiju i ostale državice, ex yu je bila Švica u mnooogim segmentima !!!
Last edited by Fudo Bosna on 16/08/2015 16:59, edited 1 time in total.
Panzer_Daddy

#960 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Panzer_Daddy »

Sve što su nama(genreacijama iza vas) Jugovići ostavili su: Jad,Čemer,Tuga i Zlo od te vaše Jugoslavije. Pa sad ovdje na forumu uvjeravate ljude da je to bila ok država...dobija se dojam da su ex Jugovići gori od dilera drogom jer prodaju puste snove!

Vama vjerovati???

Prokleti bili! Prokleta bila! Nikada se više ne ponovila!!!
Avetinho

#961 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Avetinho »

Panzer_Daddy wrote:Sve što su nama(genreacijama iza vas) Jugovići ostavili su: Jad,Čemer,Tuga i Zlo od te vaše Jugoslavije. Pa sad ovdje na forumu uvjeravate ljude da je to bila ok država...dobija se dojam da su ex Jugovići gori od dilera drogom jer prodaju puste snove!

Vama vjerovati???

Ti si pobrkao Jugoslaviju sa idiotima koje Bosanci idioti trenutno biraju na vlast. Jugoslavija nikome nista nije ostavila. Danasnji jad, cemer, tugu i zlo stvorili su danasnji Bosanci i njihove vodje.
Fudo Bosna

#962 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo Bosna »

Panzer_Daddy wrote:Sve što su nama(genreacijama iza vas) Jugovići ostavili su: Jad,Čemer,Tuga i Zlo od te vaše Jugoslavije. Pa sad ovdje na forumu uvjeravate ljude da je to bila ok država...dobija se dojam da su ex Jugovići gori od dilera drogom jer prodaju puste snove!

Vama vjerovati???

Na hiljade stanova u kojima živite a naslijedili ih od roditelja, na hiljade kuća izgrađenih u ex Yu, na hiljade firmi, koje su uništene u ratu, nažalost, nisu nikako ili gotovo nikako opet izgrađene/ili pokrenuta pa ni ona sirova proizvodnja naprimjer kooperant kooperatnta, a ne da pravimo kao nekad golfove, ni gume ni felge ne znamo, i ne daju nam, imaš banke/kamatarske/strane, trgovačke centre /strane, hiljade nezaposlenih, da nije valjala ne bi je ni uništili tvorci novog "perpektivnog" robovlasničkog , (novog svjetskog poretka čitaj "projekta"), huškajući nacionaliste da izvrše agresiju i da se rasturi ta velika država?

Šta imamo, koje "domete" u današnjim državicama 20 ili više godina iza rata???
Drinski

#963 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

Ove NVO koje sada postoje i pricaju o SFRJ tad naravno nisu postojale. Ali su postojali njihovi finansijeri koji su rasturili tu drzavu. I ovi sto pricaju o toj drzavi samo to rade, pricaju, a da ih neko pozove da idu na akciju, da kupe sekund.sirovine, nose skolske kecelje ili da zive bez mobitela, odmah bi bila druga prica. Oni bi da pricaju o Jugoslaviji a da zadacu pisu iz vikipedije.
Last edited by Drinski on 16/08/2015 17:14, edited 1 time in total.
Fudo387

#965 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:[J]ope' drama. :zoka: :oops: :lol:
Da, pozva frajer i Lazanskog da prica o moci rahmetli nam blagoupokojene drzave. :D :lol:
Fudo Bosna

#966 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo Bosna »

Fudo387 wrote:
Da, pozva frajer i Lazanskog da prica o moci rahmetli nam blagoupokojene drzave. :D :lol:

Nabroj nekoliko tačaka u kojima je npr BiH ili Srbija danas uspješnija od ex Yu, eto u BiH bio rat, u Srbiji nije direktno ili Crna Gora, pa čak i Hrvatska, prošle dvije decenije, ekonomija katastrofa, lična bezbjednost neuporediva, danas je nema, u BiH pljačke /svakodnevne npr, Srbija slično, nacionalizam , danas bjesni, radnička prava , nema ih danas-ne postoje, stanovi za zaposlene, nepoznata kategorija danas...

Klip-Lazanski, u čemu je preoblem uzeo sam ga , zbog dijela o vojsci ex Yu, JNA, (inače sam se borio za BiH nisam pobjegao a bio sam mlad na početku agresije i mogao cijeli rat pobjeći i imao gdje, ali nisam, branio sam od aprila 92 svoju BiH), i uzgred, eto imaš i mišljene Slovenca , intelektualca, pa šta lupetaš ???)
skupljac_zeljeza

#967 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo Bosna wrote: https://www.youtube.com/watch?v=eGKmvjq5pc4
Lazanski o vojsci SFRJ

Što je Kukanjac bio onako isprepadan od nekoliko lovačkih pušaka i par papovki dok nije izašao iz Sarajeva? Ko je služio zna stvarnu moć te Armije. I baš, gdje nađe Lazanskog kao objektivnog analitičara?

Fudo387

#968 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Fudo Bosna wrote:
Fudo387 wrote:

Nabroj nekoliko tačaka u kojima je npr BiH ili Srbija danas uspješnija od ex Yu, eto u BiH bio rat, u Srbiji nije direktno ili Crna Gora, pa čak i Hrvatska, prošle dvije decenije, ekonomija katastrofa, lična bezbjednost neuporediva, danas je nema, u BiH pljačke /svakodnevne npr, Srbija slično, nacionalizam , danas bjesni, radnička prava , nema ih danas-ne postoje, stanovi za zaposlene, nepoznata kategorija danas...

Klip-Lazanski, u čemu je preoblem uzeo sam ga , zbog dijela o vojsci ex Yu, JNA, (inače sam se borio za BiH nisam pobjegao a bio sam mlad na početku agresije i mogao cijeli rat pobjeći i imao gdje, ali nisam, branio sam od aprila 92 svoju BiH), i uzgred, eto imaš i mišljene Slovenca , intelektualca, pa šta lupetaš ???)
Dobro je da si se u pomoc svojim tvrdnjama pozvao na dokazane budalase i mitomane, to jos vise govori o tome ko lupeta. :mrgreen:
Fudo Bosna

#969 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo Bosna »

skupljac_zeljeza wrote:
Fudo Bosna wrote: https://www.youtube.com/watch?v=eGKmvjq5pc4
Lazanski o vojsci SFRJ

Što je Kukanjac bio onako isprepadan od nekoliko lovačkih pušaka i par papovki dok nije izašao iz Sarajeva? Ko je služio zna stvarnu moć te Armije. I baš, gdje nađe Lazanskog kao objektivnog analitičara?

Za Lazanskog sam pojasnio mogao sam uzeti bilo koji drugi klip koji govori o snazi te vojske... A Kukanjac 92? Tada Yuga više nije ni postojala, tada sa Kukanjcem, a bio lično, sam ja savremenik tih zbivanja, u odbrani Domovine BiH, govorim o Yugi kao državi a ne o događajima sa početka 90-tih, i evo sada za tebe kao velikog kritičara ex Yu, pročitaj moju zadnju analizu, preživio sam mladost u ranijoj državi i dio mladosti i srednje godine , u BiH, danas , pa mogu sagledati bez gledanja nekih klipova , filmova ili wikipedije,znači iz "prve" ruke, iz ličnog iskustva, cijelu sliku i iskustva svojih roditelja? Nadalje, tamo češ pročitati da nisam ni ja ni moji bio miljenik onog sistema, ni član saveza komunista, pa vidi moju analizu...

Nigdje nisam napisao, "sve je bilo bajno, sve je cvjetalo" ,ponavljam, pročitaj cijelu moju analizu i citat mog ranijeg posta, a sada i tebi isto pitanje:

Fudo Bosna

#970 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo Bosna »

[quote="Fudo387"

Da, pozva frajer i Lazanskog da prica o moci rahmetli nam blagoupokojene drzave. :D :lol:[/quote]

Klip-Lazanski, u čemu je preoblem uzeo sam ga , zbog dijela o vojsci ex Yu, JNA, (inače sam se borio za BiH nisam pobjegao a bio sam mlad na početku agresije i mogao cijeli rat pobjeći i imao gdje, ali nisam, branio sam od aprila 92 svoju BiH), i uzgred, eto imaš i mišljene Slovenca , intelektualca, pa šta lupetaš ???)[/quote]

Dobro je da si se u pomoc svojim tvrdnjama pozvao na dokazane budalase i mitomane, to jos vise govori o tome ko lupeta. :mrgreen:[/quote]

Odgovorio sam ti na to, a hajde ti meni nabroj prednosti/blagodati života, (ekonomske, bezbjednosne itd), u suverenim državama, npr u BiH u odnosu na onaj "užas" u ex Yu?
skupljac_zeljeza

#972 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo Bosna wrote:

Šta ćeš mene pitati kada sam u par komentara objasnio onu narodnu "okolo kalaj, unutra belaj". Zašto se raspade pored tako snažne armije, privrede, pravde i zakona....niko ne bježi od dobra? Ti nagađaš u ovoj priči o mom iskustvu, a šta ako jesam bio sudionik mnogo čega vrlo zanimljivog i možda ipak korak ispred tebe. Što se tiče stanova, svaki radnik tog vremena je morao izdvajati iz svog ličnog dohotka da bi dobio samo stanarsko pravo, a većina njih koji su izdvajali u taj fond nije stana nikada ni dobilo. Imaš iz serije Vruć vetar kako je to išlo. Postavio je neko još davno na temu. A kako je dalje išlo...
Postovani, pravomocnom i izvrsnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu stekao sam pravo da u svojstvu clana porodicnog domacinstva od moje umrle bake, otkupim stan certifikatima. S obzirom da nemam otvoren jedinstveni racun a posjeduje bakine i certifikate mojih roditelja ciji iznos premasuje utvrdjenu cijenu vrijednosti stana, molio bi da me posavjetuje kako da podnesem zahtjev za otvaranja racuna i koji su mi dokumenti potrebni. Hvala
piupiu

#973 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Zaključujem da je SŽ zaljubljenik u filmsku umjetnost (dobar film - Karaula!!!).

I stvarno, Fudo B, gdje nadje baš Lazanskog ... i hvala ti na ostatku, bilo bi zanimljivo napraviti nekakvu uporednu tablu, pa da svako stavlja svoje pluseve i minuse. A, to što se discipline i neodgojenosti tiče, stvarno samo 'zapušteni' ... ali ta zapuštenost dolazi od svakog pojedinca ponaosob - svakog koji misli da ima pravo vikati na policajca kojeg plaća da održava red i mir ... na primjer. Za takvu se stvar i u kolijevci slobode svega i svačega, a i mnogim drugim demokratskim zemljama vikač na policiju hapsi na licu mjesta i slijedi mu kazna zatvorom ili novčana kazna. Lično smatram da kod nas vlada opšti narcisizam ... svi su nečim jako uvrijedjeni i svi se u nekom aspektu života ponašaju kao da su baš oni lično iznad zakona.
Fudo Bosna

#974 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo Bosna »

@skupljac_zeljeza

Nisi mi paša nabrojao ni jednu prednost i nema je osim, "nazovi" demokratije, a o raspadu sam pojasnio pa pročitaj? Osmansko carstvo je bilo jače, raspalo se, Čehoslovačka se raspala, itd...misliš li da se ove današnje državice neče nikada raspasti, a ova tvoja priča kao, " okolo kolajli", a današnje državice nemaju ni suverenost , ni političku ni ekonomsku , pa nisu ni "okolo ni unutra kolajli". a puuuno su više belajli !!!
Last edited by Fudo Bosna on 16/08/2015 18:33, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#975 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:Zaključujem da je SŽ zaljubljenik u filmsku umjetnost (dobar film - Karaula!!!).
:) :kiss: Sedma umjetnost najlakše može da objedini nekoliko drugih umjetnosti. Slika, muzika, priča...
Post Reply