Ponovo postavljan svoj post od prije nekoliko stranica:
"Glupo je uopće upoređivati život u ex Yu i danas u BiH, R.Hrvatskoj, Srbiji itd... Najsmješnije je što mnogi, koji tada nisu rođeni od foruma pa od razgovora uživo, pametuju i kritikuju zemlju u kojoj život nisu ni okusili?
Naravno i Jugoslavija je imala mana, pogotovu manji , po broju narodi nisu imali puno prava, Bošnjaci kojima i sam pripadam ponajmanje, npr, zastupljenost pisaca u osnovnim , srednjim školama i na fakultetima, vjera koja nije bila zabranjena ali su vjenici bili na margini itd itd...
Ovdje negi spominju proteste, gole otoke, političke progone i to stoji, mana je bilo, ali pošto nas ima poprilično koji smo dovoljno stari da smo proživili u onoj državi ali i dovoljno "mladi" da smo osjetili svu "blagodat" današnje demokratije, napraviću malu analizu. Prvo, ovi koji kažu što se raspala, a koja se država neće raspasti, pa mnogima , prije svega, onoj tzv . nepriznatoj ili nepriznatim "Vladama iz sjene", ta je Yuga itekako smetala, jer ko bi poharao, Energoinveste, Famose. INE, Hidrogradnje, Soko-Mostar, naravno nisu ih uništili direktno ni Jugoslaviju direktno ali su svjesno dopustili krizu, nisu sprijelčili rat , a mogli su, pa ko bi pored domačih jakih i stabilnih banaka uveo današnje zelenaške: Raiffeisen, Sparkasse, Sberbank i ine, ko bi nam , da nam nisu obečali "bolju budućnost" i demokraciju, mogao rasturiti svu privredu, i da nas, sasvim legalno, učiniti ovisnicima lopovske EU birokracije, koja nam kroji zakone, određuje hočemo li do 70 godine raditi ili je vjerovatno bolje, da radimo do 75 godin e jer nam poslije neče ni trebati penzija, kada odemo na Bare, Mirogoj i slične destin acije? Uostalom , mnoge močnije države i carstva su u prošlosti propala i svaka če propasti, nema ni jednog carstva ili države u povijesti da je trajala vječno i to je nepobitna činjenica.
E sada iz perspektive osobe koja nije bila član one partije na vlasti ni ja ni večina moje familije, a mnogi u familiji dobili stan ili napravili kuću toj i takvoj "lošoj " državi, kada će danas npr napraviti kuću , ili kupiti stan ili će čitav život biti postanar, sadašnji, mladi bračni parovi. Od čega, od posla koji nije nikada siguran i ako ga dobiješ dobiješ ga u kasnim 20-tim godinama, ili u 30-tim godinama, i ako ti zelenaška ino banka odobri kredit, dobro će ti rebnuti kamatu i zavaliče te , do bola, je li ovo fakat ili ne?
Kažu nije bilo demokratije, nije bilo dovoljno to je fakat ali pogledajmo, danas imamo "modernu" policiju u BiH, u lijepim novijim golfovima, onda smo imali miliciju u golfu I, ranije u još lošijim automobilima, i za današnje uslove, u demode uniformama? Da li je onda bilo čestih i brutalnih razbojništava koje imamao danas širom BiH, da bilo je ponekad, ali Bogami puuuuno punooo, manje i kada te ta nedemokratska murija ufati, vjerovatno je to zadnja pljačka koja če ti naumpasti.
Da li je tada , barem u kasnijem periodu bilo nacionalizma, da bilo je toga , npr na stadionima, ali da li si mogao da furaš šovinizam onako javno, e Bogami nisi i čak ako si bio tamo gdje si večina , npr u Hrvatskoj a napadaš Srbina po nacionalnoj osnovi, ili u Srbiji vrijeđaš nekog drugog po nacionalnoj i vjerskoj osnovi a on manjina u toj republici i prijavi te, ne bi se baš "sjajno " proveo. Ne zato što u tadašnjem sudstvu ili policiji nije bilo nikako nacionalista več zato što si imao sistem, jaku državu, koja te je štitila, naravno imao si uskraćena mnoga nacionalna prava, ali zato nisi mogao ni biti vrijeđan po bacionalnoj osnovi, ni po vjerskoj, niti si mogao biti orobljen ili opljačkan u banci ili marketu i to usred bijela dana, kao danas, mogao si ali vrlooo rijetko.
Kažu nije bilo dovoljno sportskih terena , više izgrađeno sad itd? Ali pobogu , pa jedna Vogošća opčina u Sarajevu je imala više industrije i to vrlo uspješne nego cijela Bosna danas, pa ljudi nisu bili fukare? Šta danas imaš od teniskog terena ako večina radnosposobnog stanovništva određene općine ne radi?
I evo da vidimo gdje jedanas ono, što se našoj predhodnoj Domovini najviše spočitava , demokratija?
Prije si nisi baš hvalio ako te roditelji šalju u mekteb ili ako ideš u džamiju ili u crkvu, ali nisio morao brinuti da te neko pred ulazom u određeni vjerski objekat prebije, da ti vjerski objekat išara, ako se, po nesreći, taj vjerski objekat nalazi tamo , gdje je tvoja nacija u manjini? Nisi, eto priznajem i sam sam toga sudionik i vjernik i bio aktivan vjernik i prije rata i ja i skoro sva familija, mogao baš javno ispoljavati vjeru, recimo mevlud, nije baš bilo pametno da efendija odvrne razglase u džamiji itd, tačno , slažem se, a ni u raji npr sa faksa nisi bio baš in , ni među muslimanima, ni ateistima , ni pravoslavnim ako im recimo prije predavanja umjesto netom završenog derbija Želje i Sarajeva pričaš i hvališ se kao ideš svaku noć u džamiju ili crkvu npr?
A kakvo je stanje danas, upiši fax u npr.jugozapadnoj Hercegovini, npr u Z.Mostaru, pa traži na faksu vjerska prava npr. kao musliman, i pohvali se studentima, da si vjernik? Ili u Banja Luci da si katolik ili musliman? Otiđi u džamiju tamo u BiH gdje nisi večina, ali ne u vrijeme kada dolazi BiH dijaspora, pa može jer ima poprilično Bošnjaka, več kada u određenom gradu nije sezona i nema dijaspore, ne mislim da bi to bio baš pametan potez? Naravno, da ne govorim samo o svojoj naciji ili religiji, slično pitanje mogu postaviti i Hrvatu katoliku u Banja Luci, ili Srbinu pravoslavnom u Visokom, mada mislim da je , ipak, tamo gdje su Bošnjaci u večini taj prag tolerancije, objektivno, najviši !
Pasoš Jugoslavije i pasoš svih današnjih republika su neuporedivi? Bila je čast imati ga i putovati sa njim , Jugoslavija je bila brend koji je poštovao cijeli svijet...
Mnogi poltičari koji nam dolaze iz bivših zemalja istočnog lagera , i sada su nam kao "savjetnici",a znaju da su te zemlje i njihovi turisti npr u Yu bili za nas, Jugoslovene obične "fukare". Armija one države, bez obzira u šta se pred raspad zemlje pretvorila, je bila brend, imala je snagu, bio je ponos biti vojnikom te zemlje, a sada imamo male Armijice, koje su ili će biti dio NATA, a nisu ni n-te po snazi ili ugledu u tom savezu, a Armija Jugoslavije se respektovala...
Znači, manimo se teoretisanja, manimo se wikipedia i on line copy paste analiza, imamo žive svjedoke, ljude rođene 70-tih ili 60 -tih godina, pa eto pitajte i starije generacije, da dobilo se na mostu ali pooodobro izgubilo na Ćupriji. Imamo suverenost koja je lažna jer svaki trečerazredni političar iz EU, može političaru, najvišeg ranga: iz Srbije, C. Gore ili BiH, lupiti šakom od sto, a da ovaj ne smije ni zucnuti, naprotiv , mora mu se smiješiti i izvinjavati se, da ne kažem "nag..."
Imamo vjerska i nacionalna prava, ali ne na teritoriji gdje nismo večlina, jer ako zađeš u općinu gdje si manjina, bilje ti je da "ne iskušavaš" kolika je demokracija, pa ni koliko je BiH suverenau toj opčini...Naravno ne hvali se plaho ni Bošnjaštvom ni Srpstvom ni Hrvatstvom na teritoriji gdje su ti narodi u manjini, imamo svježa iskustva , pa nažalost i u mom rodnom Sarajevu?"
I evo ponovo, ne vidim pa ni 3 tačke ne mogu nabrojati u kojim je današnja moja Domovina BiH bolja od prijašnje mi Domovine ex Yu, gore sam dao širi elaborat? Pa ni ta milicija koja je ponekad neopravdano primjenjivala silu, prije, nije lošija/bolja, je i učinkovitija od današnje koja ne smije ni zaustaviti nabildanog i nadrogiranog omladinca, kada prođe kroz crveno pa se zaustaviti kočenjem u merđo kabrioletu na kraju pofaličke raskrsnice, svjedočio u ljeto prošle godine, ibretio se sa još nekim očevicima), lik je naime kočio od semafora u Pofal. vozio od centra prema Ilidži, i policajac, koji mu govori, "Kako voziš , ubičeš nekoga?", a ovaj mu, vozač, psuje , ovaj mladić, ko kočijaš, viče na policajca, prijeti mu, i samo poslije desetak sekundi svađe i psovki , hladno nastavlja dalje? Ili da ne kažem da današnji vozači "pojma nemaju" šta je puna linija, .več onako serbes," ko sretni", npr, na Grbavici I, na novoj đadi gaze pred patrolom punu liniju i prestrojavaju se na punu i na pješačko ostrvo, to npr,kao derati se na policajca u ex Yu su mogli, ali samo u snu? Ili preticanje čitave kolone, pretekne i policijska kola, svjedočio u Sarajevu, i na semaforu stane prvi i to malo ispred, a patrola , (jer su" bijesni " likovi u autu) , ne smije ni da ih legtimiše, a u ex Yu bi ih dobro "prvo obradili u stanici" pa poslije i kaznili po đepu, i oduzimanjem vozačke, i šta je to prednost ovakve demokracije? (I taj isti današnji policajac će tebe, koji nikada u zadnjih 10tak godina nije napravio prekršaj kazniti zbog nepropisnog parkiranja, a "opasne " likove ne smije ni za prolazak kroz crveno ili za vošnju od 120km/h po gradu zaustaviti')
Ili eto vjerska prava, gdje su ista danas u Z. Hercegovini vjerska slučaj od juče, ili u Prijedoru nacionalna , nacionalizam od prije nekoliko dana, pretučeni povratnici druge nacije, eto vidimo i vjerska i nacionalna "prava" manjina i povratnika, može te svaka budala pretuči ili ti uletiti u džamiju ili crkvu i polupati stakla i prebiti te?
Imaš kao "slobodu" na internetu, onda nisi imao baš pretjeranu, u štampi ili na TV , (nije ni bilo interneta), ali danas ako i nekoga vrijeđaš po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, ja lično to ne vidim baš nekom "slobodom", več nekulturom i neodgojenošću, u najmanju ruku? A ako danas za spljivanje zastave sopstvene Domovine . nečeš biti sankcioniran, to i nije , po meni, ama baš nikakava demokratija. Ili je li bolje da možeš laprdati i vrijeđati muriju a nemati nikakva radnička prava ili posao uopće ili manje demokratije uz , za današnje prilike, enormno veču perspektivu za zapošljavanje i bolji standard, kako je bilo u ex Yu? Ovo nije samo u BiH, ni Srbin nema baš puno prava na Kosovu,ni Bošnjak ili Srbin u Hrvatskoj itd,itd ...???
https://www.youtube.com/watch?v=eGKmvjq5pc4
Lazanski o vojsci SFRJ
Šta je bila nekadašnja u odnosu na današnje đepne vojske
https://www.youtube.com/watch?v=mBacCHMvI44
Jugoslavija je bila bolja od EU, (šta slovenac kaže o Yugi)
P.S.
Znači nije bilo bajno, ali za današnje BiH, Srbiju i ostale državice, ex yu je bila Švica u mnooogim segmentima !!!