ZAKON O RADU - II poluvrijeme
-
Drinski
#951 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ja sam na pocetku dugo radio u privatnom sektoru. I nikada nisam bio ljut na kolege iz javnog sektora zbog mojih niskih primanja. Zasto? Pa nisu mi oni odredjivali platu nego moj gazda. Sto se njih tice mogao sam imati platu od 10 milja.
-
Fudo387
#952 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se.Drinski wrote:Ja sam na pocetku dugo radio u privatnom sektoru. I nikada nisam bio ljut na kolege iz javnog sektora zbog mojih niskih primanja. Zasto? Pa nisu mi oni odredjivali platu nego moj gazda. Sto se njih tice mogao sam imati platu od 10 milja.
Pametno.
-
Drinski
#953 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Da je moj poslodavac bio spreman da poveca platu ja bih kod njega ostao. Ja ipak radim za novac a ne za dusu.Fudo387 wrote:Ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se.Drinski wrote:Ja sam na pocetku dugo radio u privatnom sektoru. I nikada nisam bio ljut na kolege iz javnog sektora zbog mojih niskih primanja. Zasto? Pa nisu mi oni odredjivali platu nego moj gazda. Sto se njih tice mogao sam imati platu od 10 milja.
Pametno.
-
Fudo387
#954 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Potpuno razumljivo, i ja bih isto tako.Drinski wrote:Da je moj poslodavac bio spreman da poveca platu ja bih kod njega ostao. Ja ipak radim za novac a ne za dusu.Fudo387 wrote:Ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se.Drinski wrote:Ja sam na pocetku dugo radio u privatnom sektoru. I nikada nisam bio ljut na kolege iz javnog sektora zbog mojih niskih primanja. Zasto? Pa nisu mi oni odredjivali platu nego moj gazda. Sto se njih tice mogao sam imati platu od 10 milja.
Pametno.
-
razonoda
#955 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
sva ova omladina , sto NECE DA RADI BILO STA, ce za nekih 30 god, biti ''jadni dedo'', nema sta da jede.
Jel ja trebam da ga zalim
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#956 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Vidi, neka referenca bude ovaj forum. Godinama ovdje kao pljuju po vladajućim, kao isćuđavaju se ko ih glasa, kao brinu se radi paljenja zgrade Kantona (ustvari brinu se za svoja radna mjesta) i izađe ova tema u 24h većina prizna da su budžetlije, danas već malo mijenjaju pričuGeneral War wrote:Super, slazem se do u recenicu...a vidi sad ovo:
http://tuzla.danas.info/2015/08/03/tuzl ... u-skolama/
...Sta hocu reci, cistite ribu od "REPA", i nikako mi nije jasno kako to Kato ne zelis da sebi priznas jer je nevjerovatno da ne znas o cemu pricam,a znam da znas.
- Mea_parvitas
#957 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Daj napokon nauci sta je pdvKatarinaKosaca wrote: A ja sam najamanje pričala o svojim porezima, a najviše o neni sa penzijom od 300KM čijih 17% ide pacovima da glođu uz solitario.
-
mudrac2
#958 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
mogao sam predpostaviti porijeklo tvoje frustracije ali ipak sam čekao da ti to kažeš. Dobri stari frojdKatarinaKosaca wrote:[
Jebe mise...
- tandmand
#959 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Onaj koji potroši svojih 300KM negdje, plati račun EP, Telekomu, pri tome plati 17% PDV.Mea_parvitas wrote:Daj napokon nauci sta je pdvKatarinaKosaca wrote: A ja sam najamanje pričala o svojim porezima, a najviše o neni sa penzijom od 300KM čijih 17% ide pacovima da glođu uz solitario.
Konkretno na 300KM bruto, je to 43.6 KM i nije baš malo. Penzioner to vraća natrag državi ...
- KatarinaKosaca
#960 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Vidiš, ti pretpostavljaš, trudiš se i koprcaš da nešto ubodeš od zanimanja do uzroka frustracije... ja tvoje poganluke i ne polušavam da razumijem. Jednostavno me ne zanima..mudrac2 wrote:mogao sam predpostaviti porijeklo tvoje frustracije ali ipak sam čekao da ti to kažeš. Dobri stari frojdKatarinaKosaca wrote:[
Jebe mise...
- KatarinaKosaca
#961 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Znam ja odlično šta je pdv... I nena ga plaćajući račune i kupujući to jada od hrane vraća pacovima koji se goje i goje i goje i sve su deblji i deblji i debljiMea_parvitas wrote:Daj napokon nauci sta je pdvKatarinaKosaca wrote: A ja sam najamanje pričala o svojim porezima, a najviše o neni sa penzijom od 300KM čijih 17% ide pacovima da glođu uz solitario.
-
mudrac2
#962 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
ohani malo, stradat će ti žuć. Pusti narod da živi. Svaka država ima administraciju pa tako i ova. Nisu oni krivi što ih ima previše, jer hrvati su tražili kantone, a srbi entitete, eto tu leži uzrok problema.KatarinaKosaca wrote:Vidiš, ti pretpostavljaš, trudiš se i koprcaš da nešto ubodeš od zanimanja do uzroka frustracije... ja tvoje poganluke i ne polušavam da razumijem. Jednostavno me ne zanima..mudrac2 wrote:mogao sam predpostaviti porijeklo tvoje frustracije ali ipak sam čekao da ti to kažeš. Dobri stari frojdKatarinaKosaca wrote:[
Jebe mise...
A i ti bi se mogla motike malo ufatit, previše visiš na forumu.
- Mis mekinjas
#963 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Oj zemljo.
Jel' to ovdje neki ne razumiju sta je doprinos na placu, porez, prirez, pdv?
Sta kaze novi zakon o tome?
Gdje ima javno procitati sta zakon kaze?
Jel' to ovdje neki ne razumiju sta je doprinos na placu, porez, prirez, pdv?
Sta kaze novi zakon o tome?
Gdje ima javno procitati sta zakon kaze?
-
sumirprimus
#964 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Prirez pilom il brusilicom?
- Mis mekinjas
#965 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?sumirprimus wrote:Prirez pilom il brusilicom?
-
sumirprimus
#966 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ma ja se zajebfrkavam neam pojma.priznajemMis mekinjas wrote:Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?sumirprimus wrote:Prirez pilom il brusilicom?
Kriv sam.
-
mirza_15
#967 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Kata visi na forumu, ima respektabilan broj postova, ne razumije salu, ironiju, zahebanxiju i slicno, ali prica kako se slomi od posla. Mozda se neki jado i slomi u njenoj firmi da zaradi platu sebi i njoj dok ona visi ovdje. Danas sam ja 10 puta vise uradio u drzavnoj firmi koja nema monopol i posluje na trzistu, a ipak pored katinih doprinosa pdv-a i slicno koje isto tako uredno uplacuje, uplacuje i ogromnu dobit u budzet. Ipak, kata mrzi tu firmu jer tamo radnici imaju dobre uslove. Normalne, a ne robovlasnicke. A sami sebi zarade platu. Volila bi nas kata da smo propali ko dita. Mozda bi kupila i jedan nas proizvod da se solidarise. Ali ne moze nikako da svari da opstajemo i doprinosimo punjenju budzeta. A na budzetu su i policajci i obrazovni radnici npr.
- tandmand
#968 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
maju komunalne takse koje plaćaju građani na osnovu kvadrature nekretnine i pravna lica na kvadraturu objekta. Različite su tarife kako za koga a određuje ih Općinsko vijeće koje na "osnovu zapažanja" odredi da recimo apoteke dobro rade i treba da plate npr. 4x više od kafića.Mis mekinjas wrote: Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?
U Bosni nema šta se ne plaća, parafiskalnih nameta milion a sve po onoj logici " vi privatnici ste gazde, vi to možete, daj .."
Last edited by tandmand on 03/08/2015 21:33, edited 2 times in total.
-
mudrac2
#969 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
a to je ona vrsta žena koja do podne mrzi sebe a od podne i ostatak svijeta.mirza_15 wrote:Kata visi na forumu, ima respektabilan broj postova, ne razumije salu, ironiju, zahebanxiju i slicno, ali prica kako se slomi od posla. Mozda se neki jado i slomi u njenoj firmi da zaradi platu sebi i njoj dok ona visi ovdje. Danas sam ja 10 puta vise uradio u drzavnoj firmi koja nema monopol i posluje na trzistu, a ipak pored katinih doprinosa pdv-a i slicno koje isto tako uredno uplacuje, uplacuje i ogromnu dobit u budzet. Ipak, kata mrzi tu firmu jer tamo radnici imaju dobre uslove. Normalne, a ne robovlasnicke. A sami sebi zarade platu. Volila bi nas kata da smo propali ko dita. Mozda bi kupila i jedan nas proizvod da se solidarise. Ali ne moze nikako da svari da opstajemo i doprinosimo punjenju budzeta. A na budzetu su i policajci i obrazovni radnici npr.
- Mis mekinjas
#970 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ne, ne, ne, ja pitam sta od place ide drzavi?tandmand wrote:Imaju komunalne takse koje plaćaju građani na osnovu kvadrature nekretnine i pravna lica na kvadraturu objekta. Različite su tarife kako za koga a određuje ih Općinsko vijeće koje na "osnovu zapažanja" odredi da recimo apoteke dobro rade i treba da plate npr. 4x više od kafića.Mis mekinjas wrote: Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?![]()
U Bosni nema šta se ne plaća, parafiskalnih nameta milion a sve po onoj logici " vi privatnici ste gazde, vi to možete, daj .."
Komunalne takse su stavka za sebe.
- Cherry-Cherry
#971 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Pa ima porez na platu.
- tandmand
#972 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ono što ja znam, doprinosi za zdravstveno 16%, penziono osiguranje 23%, zdravstveni fond soldarnosti, osiguranje od nezaposlenosti - kantonalni i federalni fond + porez na dohodak.Mis mekinjas wrote: Ne, ne, ne, ja pitam sta od place ide drzavi?
-
colt
#973 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Odmah da ti kažem da nema ništa što se odbija od plaće i ide u direktno u budžet Grada. Recimo, znam da to u HR, Zagreb ima.Mis mekinjas wrote:Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?sumirprimus wrote:Prirez pilom il brusilicom?
Za ostale nema potrebe da nabrajam. Standarno odbijanje poreza na dohodak, za nezaposlene, PIO, doprinos za zdravstveno koji je mislim različit od kantona do kantona. Što se tiče poslodavca, za radnika plaća dio za PIO, poplave, i još nešto.
Last edited by colt on 03/08/2015 21:54, edited 1 time in total.
-
colt
#974 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Provaljuje se i onda se pokušava izvućiKatarinaKosaca wrote:Znam ja odlično šta je pdv... I nena ga plaćajući račune i kupujući to jada od hrane vraća pacovima koji se goje i goje i goje i sve su deblji i deblji i debljiMea_parvitas wrote:Daj napokon nauci sta je pdvKatarinaKosaca wrote: A ja sam najamanje pričala o svojim porezima, a najviše o neni sa penzijom od 300KM čijih 17% ide pacovima da glođu uz solitario.
- Mis mekinjas
#975 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ok. To pitam.tandmand wrote:Ono što ja znam, doprinosi za zdravstveno 16%, penziono osiguranje 23%, zdravstveni fond soldarnosti, osiguranje od nezaposlenosti - kantonalni i federalni fond + porez na dohodak.Mis mekinjas wrote: Ne, ne, ne, ja pitam sta od place ide drzavi?
Koliko ide osiguranju od nezaposlenosti? Kantonalni i federalni fond su svaki za sebe?? Pa oni dijele pare nekom logikom ili grijesim?