ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post Reply
Drinski

#951 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

Ja sam na pocetku dugo radio u privatnom sektoru. I nikada nisam bio ljut na kolege iz javnog sektora zbog mojih niskih primanja. Zasto? Pa nisu mi oni odredjivali platu nego moj gazda. Sto se njih tice mogao sam imati platu od 10 milja.
Fudo387

#952 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Fudo387 »

Drinski wrote:Ja sam na pocetku dugo radio u privatnom sektoru. I nikada nisam bio ljut na kolege iz javnog sektora zbog mojih niskih primanja. Zasto? Pa nisu mi oni odredjivali platu nego moj gazda. Sto se njih tice mogao sam imati platu od 10 milja.
Ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se.
Pametno. :lol:
Drinski

#953 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Drinski »

Fudo387 wrote:
Drinski wrote:Ja sam na pocetku dugo radio u privatnom sektoru. I nikada nisam bio ljut na kolege iz javnog sektora zbog mojih niskih primanja. Zasto? Pa nisu mi oni odredjivali platu nego moj gazda. Sto se njih tice mogao sam imati platu od 10 milja.
Da je moj poslodavac bio spreman da poveca platu ja bih kod njega ostao. Ja ipak radim za novac a ne za dusu.
Fudo387

#954 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Fudo387 »

Drinski wrote:
Fudo387 wrote:
Da je moj poslodavac bio spreman da poveca platu ja bih kod njega ostao. Ja ipak radim za novac a ne za dusu.
Potpuno razumljivo, i ja bih isto tako.
razonoda

#955 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by razonoda »

:roll:
sva ova omladina , sto NECE DA RADI BILO STA, ce za nekih 30 god, biti ''jadni dedo'', nema sta da jede.

Jel ja trebam da ga zalim :?:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#956 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

General War wrote:Super, slazem se do u recenicu...a vidi sad ovo:

http://tuzla.danas.info/2015/08/03/tuzl ... u-skolama/

...Sta hocu reci, cistite ribu od "REPA", i nikako mi nije jasno kako to Kato ne zelis da sebi priznas jer je nevjerovatno da ne znas o cemu pricam,a znam da znas.
Vidi, neka referenca bude ovaj forum. Godinama ovdje kao pljuju po vladajućim, kao isćuđavaju se ko ih glasa, kao brinu se radi paljenja zgrade Kantona (ustvari brinu se za svoja radna mjesta) i izađe ova tema u 24h većina prizna da su budžetlije, danas već malo mijenjaju priču :D danas je pokoji u stranoj firmi, neki u privatnoj itd.. Dakle, ljudi lažu, rep ribe laže, patološki, licemjeran je jer dok se tobože ruga hobotnici dobro je nakačen na njene pipke i ne pušta je , a i hrani. Dok je god hrani, dakle dok god rep ribe glasa glavu ribe, nje će i biti. Kad se rep otkine i ode na tržište, a evo, kažu kako plaho znaju vodit firme i poštovat zakone :D , glava sama pada. I nema tu, puno pameti. Ovako mi, malo nije ni fer, kazniti ministra ili pomoćnika ko je uzeo lovu za radno mjesto, a ne taknuti, ne barnuti onoga koji mu je tu lovu dao. Riba smrdi od glave, da, ali jednako, čisti se od repa..
Mea_parvitas

#957 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Mea_parvitas »

KatarinaKosaca wrote: A ja sam najamanje pričala o svojim porezima, a najviše o neni sa penzijom od 300KM čijih 17% ide pacovima da glođu uz solitario.
Daj napokon nauci sta je pdv :-)
mudrac2

#958 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mudrac2 »

KatarinaKosaca wrote:[
Jebe mise...
mogao sam predpostaviti porijeklo tvoje frustracije ali ipak sam čekao da ti to kažeš. Dobri stari frojd
tandmand

#959 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by tandmand »

Mea_parvitas wrote:
KatarinaKosaca wrote: A ja sam najamanje pričala o svojim porezima, a najviše o neni sa penzijom od 300KM čijih 17% ide pacovima da glođu uz solitario.
Onaj koji potroši svojih 300KM negdje, plati račun EP, Telekomu, pri tome plati 17% PDV.
Konkretno na 300KM bruto, je to 43.6 KM i nije baš malo. Penzioner to vraća natrag državi ...
KatarinaKosaca

#960 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

mudrac2 wrote:
Jebe mise...
mogao sam predpostaviti porijeklo tvoje frustracije ali ipak sam čekao da ti to kažeš. Dobri stari frojd
Vidiš, ti pretpostavljaš, trudiš se i koprcaš da nešto ubodeš od zanimanja do uzroka frustracije... ja tvoje poganluke i ne polušavam da razumijem. Jednostavno me ne zanima..
KatarinaKosaca

#961 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by KatarinaKosaca »

Mea_parvitas wrote:
Znam ja odlično šta je pdv... I nena ga plaćajući račune i kupujući to jada od hrane vraća pacovima koji se goje i goje i goje i sve su deblji i deblji i deblji :D
mudrac2

#962 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mudrac2 »

KatarinaKosaca wrote:
mudrac2 wrote:
Jebe mise...
Vidiš, ti pretpostavljaš, trudiš se i koprcaš da nešto ubodeš od zanimanja do uzroka frustracije... ja tvoje poganluke i ne polušavam da razumijem. Jednostavno me ne zanima..
ohani malo, stradat će ti žuć. Pusti narod da živi. Svaka država ima administraciju pa tako i ova. Nisu oni krivi što ih ima previše, jer hrvati su tražili kantone, a srbi entitete, eto tu leži uzrok problema.

A i ti bi se mogla motike malo ufatit, previše visiš na forumu.
Mis mekinjas

#963 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Mis mekinjas »

Oj zemljo.
Jel' to ovdje neki ne razumiju sta je doprinos na placu, porez, prirez, pdv? :roll:

Sta kaze novi zakon o tome?
Gdje ima javno procitati sta zakon kaze?
sumirprimus

#964 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by sumirprimus »

Prirez pilom il brusilicom?
Mis mekinjas

#965 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Mis mekinjas »

sumirprimus wrote:Prirez pilom il brusilicom?
Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?
sumirprimus

#966 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by sumirprimus »

Mis mekinjas wrote:
Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?
Ma ja se zajebfrkavam neam pojma.priznajem
Kriv sam.
mirza_15

#967 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mirza_15 »

Kata visi na forumu, ima respektabilan broj postova, ne razumije salu, ironiju, zahebanxiju i slicno, ali prica kako se slomi od posla. Mozda se neki jado i slomi u njenoj firmi da zaradi platu sebi i njoj dok ona visi ovdje. Danas sam ja 10 puta vise uradio u drzavnoj firmi koja nema monopol i posluje na trzistu, a ipak pored katinih doprinosa pdv-a i slicno koje isto tako uredno uplacuje, uplacuje i ogromnu dobit u budzet. Ipak, kata mrzi tu firmu jer tamo radnici imaju dobre uslove. Normalne, a ne robovlasnicke. A sami sebi zarade platu. Volila bi nas kata da smo propali ko dita. Mozda bi kupila i jedan nas proizvod da se solidarise. Ali ne moze nikako da svari da opstajemo i doprinosimo punjenju budzeta. A na budzetu su i policajci i obrazovni radnici npr.
tandmand

#968 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by tandmand »

Mis mekinjas wrote: Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?
maju komunalne takse koje plaćaju građani na osnovu kvadrature nekretnine i pravna lica na kvadraturu objekta. Različite su tarife kako za koga a određuje ih Općinsko vijeće koje na "osnovu zapažanja" odredi da recimo apoteke dobro rade i treba da plate npr. 4x više od kafića. :-)

U Bosni nema šta se ne plaća, parafiskalnih nameta milion a sve po onoj logici " vi privatnici ste gazde, vi to možete, daj .."
Last edited by tandmand on 03/08/2015 21:33, edited 2 times in total.
mudrac2

#969 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by mudrac2 »

mirza_15 wrote:Kata visi na forumu, ima respektabilan broj postova, ne razumije salu, ironiju, zahebanxiju i slicno, ali prica kako se slomi od posla. Mozda se neki jado i slomi u njenoj firmi da zaradi platu sebi i njoj dok ona visi ovdje. Danas sam ja 10 puta vise uradio u drzavnoj firmi koja nema monopol i posluje na trzistu, a ipak pored katinih doprinosa pdv-a i slicno koje isto tako uredno uplacuje, uplacuje i ogromnu dobit u budzet. Ipak, kata mrzi tu firmu jer tamo radnici imaju dobre uslove. Normalne, a ne robovlasnicke. A sami sebi zarade platu. Volila bi nas kata da smo propali ko dita. Mozda bi kupila i jedan nas proizvod da se solidarise. Ali ne moze nikako da svari da opstajemo i doprinosimo punjenju budzeta. A na budzetu su i policajci i obrazovni radnici npr.
a to je ona vrsta žena koja do podne mrzi sebe a od podne i ostatak svijeta.
Mis mekinjas

#970 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Mis mekinjas »

tandmand wrote:
Mis mekinjas wrote: Pardon, mozda se to u Bosni zove drukcije ili cak ne postoji. Imate li dio place koja ide u budzet grada, ili necega u drzavi bajnoj?
Imaju komunalne takse koje plaćaju građani na osnovu kvadrature nekretnine i pravna lica na kvadraturu objekta. Različite su tarife kako za koga a određuje ih Općinsko vijeće koje na "osnovu zapažanja" odredi da recimo apoteke dobro rade i treba da plate npr. 4x više od kafića. :-)

U Bosni nema šta se ne plaća, parafiskalnih nameta milion a sve po onoj logici " vi privatnici ste gazde, vi to možete, daj .."
Ne, ne, ne, ja pitam sta od place ide drzavi?
Komunalne takse su stavka za sebe.
Cherry-Cherry

#971 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Cherry-Cherry »

Pa ima porez na platu.
tandmand

#972 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by tandmand »

Mis mekinjas wrote: Ne, ne, ne, ja pitam sta od place ide drzavi?
Ono što ja znam, doprinosi za zdravstveno 16%, penziono osiguranje 23%, zdravstveni fond soldarnosti, osiguranje od nezaposlenosti - kantonalni i federalni fond + porez na dohodak.
colt

#973 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by colt »

Mis mekinjas wrote:
Odmah da ti kažem da nema ništa što se odbija od plaće i ide u direktno u budžet Grada. Recimo, znam da to u HR, Zagreb ima.

Za ostale nema potrebe da nabrajam. Standarno odbijanje poreza na dohodak, za nezaposlene, PIO, doprinos za zdravstveno koji je mislim različit od kantona do kantona. Što se tiče poslodavca, za radnika plaća dio za PIO, poplave, i još nešto.
Last edited by colt on 03/08/2015 21:54, edited 1 time in total.
colt

#974 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by colt »

KatarinaKosaca wrote:
Mea_parvitas wrote:
Znam ja odlično šta je pdv... I nena ga plaćajući račune i kupujući to jada od hrane vraća pacovima koji se goje i goje i goje i sve su deblji i deblji i deblji :D
Provaljuje se i onda se pokušava izvući
Mis mekinjas

#975 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme

Post by Mis mekinjas »

tandmand wrote:
Mis mekinjas wrote: Ne, ne, ne, ja pitam sta od place ide drzavi?
Ono što ja znam, doprinosi za zdravstveno 16%, penziono osiguranje 23%, zdravstveni fond soldarnosti, osiguranje od nezaposlenosti - kantonalni i federalni fond + porez na dohodak.
Ok. To pitam.
Koliko ide osiguranju od nezaposlenosti? Kantonalni i federalni fond su svaki za sebe?? Pa oni dijele pare nekom logikom ili grijesim?
Post Reply