upravu siDozer wrote:Zapravo, ti si temu okrenuo u totalno suprotni pravac od onoga sta je trebala biti, tj. stranice su potrosene na naduravanje o nauci.
Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?
-
sizifinho
#951 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
- Drvosjeca iz Dejcica
#952 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
NASA sprema za ponedjeljak vandrednu press konferenciju vezanu za Mars, špekuliše se da je pronađena voda ili dokaz za život na Marsu.
Ako se pokaže kao neko veliko otkriće mislim da će NASI odriješiti kesu za ljudsku misiju na Mars, trenutno govore tek o 2025. godini ako sve bude po planu. ovim bi sigurno tu Misiju pomaknuli ranije, možda i 2018.
http://www.klix.ba/scitech/nauka/vanred ... /150927003Vanredna konferencija NASA-e: Šta je otkriveno na Marsu?
Ako se pokaže kao neko veliko otkriće mislim da će NASI odriješiti kesu za ljudsku misiju na Mars, trenutno govore tek o 2025. godini ako sve bude po planu. ovim bi sigurno tu Misiju pomaknuli ranije, možda i 2018.
- Dozer
#953 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Ma NASA je vec najavila mogucnost da ce se 2025. otkriti vanzemaljski zivot. To se poklapa s onim nekim insiderskim izjavama o vanzemaljskoj vrsti koja je odavno ovdje i koja je najavila svoje pokazivanje ljudima upravo 2025.
Ja mislim da ce se sada sve odvijati u tom pravcu, tj. bicemo "sve blize" tom "otkricu", infirmacije ce biti sve bolje i bolje, da bi se onda 2025. reklo - EVO GA! Upoznali smo vanzemaljsku inteligentnu vrstu! I pokazace se.
Ali, ako ta vrsta bude izgledala kao u opisima tih insidera, koji se mogu naci na ranijim stranicama, onda ce, mislim, sve biti kristalno jasno
Ja mislim da ce se sada sve odvijati u tom pravcu, tj. bicemo "sve blize" tom "otkricu", infirmacije ce biti sve bolje i bolje, da bi se onda 2025. reklo - EVO GA! Upoznali smo vanzemaljsku inteligentnu vrstu! I pokazace se.
Ali, ako ta vrsta bude izgledala kao u opisima tih insidera, koji se mogu naci na ranijim stranicama, onda ce, mislim, sve biti kristalno jasno
- Drvosjeca iz Dejcica
#954 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
http://www.klix.ba/scitech/nauka/histor ... 50928114#7Historijsko otkriće: Pronađeni dokazi o tekućoj vodi na Marsu
http://www.nasa.gov/press-release/nasa- ... day-s-mars
Ono što je meni ostalo nejasno o kojim količinama vode pričamo. Ima li te vode dovoljno da se iskoristi za buduće ljudske misije na Marsu?
- Dozer
#955 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Polako. Stani da im "oni" kazu sta je i kakva je to voda, pa ce se onda saopstiti i kopiko je ima i za sta je pogodna, a za sta ne.
-
sizifinho
#956 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Ovo je primjer nečeg što smo davno raspravljali, teorija, teorema i dokazivanja.
Desetljećima se vjeruje odnosno zna da zbog malog atmosferskog pritiska na Marsu, voda ne može postojati u tečnom stanju, onom tečnom stanju kakvo je nama poznato, pa su predstavili model salinizirane vode, što je već hemija. No godinama kasnije, ono za što su govorili da je samo teorija, postaje stvarnost jer su eto priloženi dokazi.
Da li je ta voda iskoristiva?
Pa budući da se javlja u obliku kalcij perhlorata, koji je korozivan i toksičan, sumnjam. Uz to se treba dodati da se ti "vodopadi" nalaze na jako strmim, nepristupačnim rubovima. Problem je sljedeći. Naučnici se plaše da bi pristupanjem tim "vodopadima" se moglo desiti kontaminiranje te soli zemaljskim bakterijama što bi uveliko pokvarilo nalaze. Teško bi bilo s sigurnošću reći da li se posmatraju moguće kolonije zemaljskih bakterija ili jedinstvene marskovske bakterije. Također ukoliko postoje marskovske bakterije, možda bi došlo do potpune asimilacije od strrane naših bakterija.
Bit će jako teško uopšte pristupiti tim područjima, a kamoli ih iskorištavati za neke svoje stvari tako da ne vjerujem da će se sadašnja svemirska politika bazirati na ovom otkriću. Više da će ono služit za dalje teoriziranje i dokazivanje, te stjecanje novih znanja.
Mislim da su ljudi pogršeno shvatili ovo otkriće kao otkrivanje VODE na Marsu... za vodu se uvijek znalo, na polovima Marsa se nalaze sante leda. Radi se o otkriću "tečnog" oblika vode što za razliku od leda daje puno veće šanse za moguće dokazivanje života.
Desetljećima se vjeruje odnosno zna da zbog malog atmosferskog pritiska na Marsu, voda ne može postojati u tečnom stanju, onom tečnom stanju kakvo je nama poznato, pa su predstavili model salinizirane vode, što je već hemija. No godinama kasnije, ono za što su govorili da je samo teorija, postaje stvarnost jer su eto priloženi dokazi.
Da li je ta voda iskoristiva?
Pa budući da se javlja u obliku kalcij perhlorata, koji je korozivan i toksičan, sumnjam. Uz to se treba dodati da se ti "vodopadi" nalaze na jako strmim, nepristupačnim rubovima. Problem je sljedeći. Naučnici se plaše da bi pristupanjem tim "vodopadima" se moglo desiti kontaminiranje te soli zemaljskim bakterijama što bi uveliko pokvarilo nalaze. Teško bi bilo s sigurnošću reći da li se posmatraju moguće kolonije zemaljskih bakterija ili jedinstvene marskovske bakterije. Također ukoliko postoje marskovske bakterije, možda bi došlo do potpune asimilacije od strrane naših bakterija.
Bit će jako teško uopšte pristupiti tim područjima, a kamoli ih iskorištavati za neke svoje stvari tako da ne vjerujem da će se sadašnja svemirska politika bazirati na ovom otkriću. Više da će ono služit za dalje teoriziranje i dokazivanje, te stjecanje novih znanja.
Mislim da su ljudi pogršeno shvatili ovo otkriće kao otkrivanje VODE na Marsu... za vodu se uvijek znalo, na polovima Marsa se nalaze sante leda. Radi se o otkriću "tečnog" oblika vode što za razliku od leda daje puno veće šanse za moguće dokazivanje života.
- Dozer
#957 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Pa da, to je i receno - tekuca voda.
P.S. Bez zajedljivosti, samo reminder - nisi usvojio onaj pravopisni savjet. Ne moze "s sigurnoscu", nego " sa sigurnoscu". Dva "s" ne idu zajedno.
P.S. Bez zajedljivosti, samo reminder - nisi usvojio onaj pravopisni savjet. Ne moze "s sigurnoscu", nego " sa sigurnoscu". Dva "s" ne idu zajedno.
-
sizifinho
#958 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Pa možda si ti rekao da je tekuća voda, ali ja sam danas u tramvaju čuo najmanje pet puta da je neko rekao: "pronašli vodu na marsu".
hvala na ispravci
hvala na ispravci
- Dozer
#959 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Nema na cemu. Mislim, puno znas, pa je malo blesavo da sam sebe degradiras pravopisom.
A voda na Marsu...mah... Kako i kazes, za nju se zna odavno, ali sad je samo potvrdjena pretpostavka o brazdama, tj. da jesu od tekuce vode.
Utvrdjivanje sastava ce vec biti drugi par rukava. I nimalo lagan posao, a kontaminacija je opet jos jedna pretpostavka, nasa, koja uopste ne mora biti tacna jer je moguce i da eventualne bakterije otamo kontaminiraju nas....
Recimo, kako ja gledam na te varijante...
Sida. HIV se pojavio relativno nedavno, prije samo nekih 30-ak godina. Inicijalna objasnjenja, i to naucna su bila da je to neki mutirani virus koji je na covjeka presao sa majmuna. Do toga se doslo jer su prva dva poznata zarazena bili istrazivaci u nekim africkim sumama.
Naravno, to je smijesno obrazlozenje jer se pokazalo da nema majmuna sa HIV-om, ili bilo cim slicnim. Nije mi poznato da su naucnici ikada dali odgovor na to oadkle taj virus, ali ja uopste ne bih bio iznenadjen da je on nastao u laboratorijama i da se njime pokusalo "rijesiti" pitanje gladnih crnaca u Africi, tako sto bi ih se brzo pobilo, ali i gay populacije.
Znam, izgkeda opet kao teorija zavjere, ali sama cinjenica da nema zvanicnih naucnih nalaza odakle taj virus uopste, kao i zasto je prva pogodjena populacija i zrtve bila upravo gay i crnacka, ostavlja zqista puno prostora za spekulacije. Naravno, nakon inicijacije, ispostavilo se da se virus siri i na druge populacije.
Druga, opet moja pretpostavka, bi bila da se radi o vanzemaljskom virusu koji je mozda dosao s nekim NLO-om, ili vanzemaljcem, pa onda modifikovan da utice i na odredjene ljude.
Ali, kako znamo, virusi mutiraju i prilagodjavaju se, pa danas imamo to sta imamo s HIV-om u svijetu.
A voda na Marsu...mah... Kako i kazes, za nju se zna odavno, ali sad je samo potvrdjena pretpostavka o brazdama, tj. da jesu od tekuce vode.
Utvrdjivanje sastava ce vec biti drugi par rukava. I nimalo lagan posao, a kontaminacija je opet jos jedna pretpostavka, nasa, koja uopste ne mora biti tacna jer je moguce i da eventualne bakterije otamo kontaminiraju nas....
Recimo, kako ja gledam na te varijante...
Sida. HIV se pojavio relativno nedavno, prije samo nekih 30-ak godina. Inicijalna objasnjenja, i to naucna su bila da je to neki mutirani virus koji je na covjeka presao sa majmuna. Do toga se doslo jer su prva dva poznata zarazena bili istrazivaci u nekim africkim sumama.
Naravno, to je smijesno obrazlozenje jer se pokazalo da nema majmuna sa HIV-om, ili bilo cim slicnim. Nije mi poznato da su naucnici ikada dali odgovor na to oadkle taj virus, ali ja uopste ne bih bio iznenadjen da je on nastao u laboratorijama i da se njime pokusalo "rijesiti" pitanje gladnih crnaca u Africi, tako sto bi ih se brzo pobilo, ali i gay populacije.
Znam, izgkeda opet kao teorija zavjere, ali sama cinjenica da nema zvanicnih naucnih nalaza odakle taj virus uopste, kao i zasto je prva pogodjena populacija i zrtve bila upravo gay i crnacka, ostavlja zqista puno prostora za spekulacije. Naravno, nakon inicijacije, ispostavilo se da se virus siri i na druge populacije.
Druga, opet moja pretpostavka, bi bila da se radi o vanzemaljskom virusu koji je mozda dosao s nekim NLO-om, ili vanzemaljcem, pa onda modifikovan da utice i na odredjene ljude.
Ali, kako znamo, virusi mutiraju i prilagodjavaju se, pa danas imamo to sta imamo s HIV-om u svijetu.
-
sizifinho
#960 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Nema majmuna sa HIV-om, jer je HIV virus- virus humane imunodeficijencije.Dozer wrote: Naravno, to je smijesno obrazlozenje jer se pokazalo da nema majmuna sa HIV-om, ili bilo cim slicnim.
Ono što ja znam je da je HIV virus retrovirus, podgrupa lentivirus. Značajka ovih virusa je da su oni zapravo RNK virusi, nalik na RNK molekulu i kada dospiju u genom organizma vrše proces "ugradnje" ili implantacije u DNK.
HIV se uistinu ne može naći u majmuna, ali može SIV - virus simijanske imunodeficijencije. Ista porodica, grupa i podgrupa.
Gotovo preko 80% majmuna nosi ovaj virus, no činjenica da su otkriveni fosili stari 16 miliona godina u kojima se nalaze ostaci tih virusa govori u prilog da su majmuni tokom vremena svoj imunitet adaptirali na SIV, tako da mogu koegzistirati s tim virusom, bez poteškoća, slično kao što većina ljudi koegzistira sa herpex simplex virusima ( HPV).
Problem nastaje kad imaš nastranjenog čovjeka koji ima spolne odnose sa majmunom, pa se virus prenese na njega. Bila je potrebna samo mala mutacija u virusu, i da se ona nađe u čovjeku pa da taj virus se modifikuje u nešto što će poslije biti poznato kao HIV.
Nije rijetkost da to virusi rade, uzmi za primjer obični virus gripe i sadašnje viruse svinjske, ptičije gripe.
Mislim, ovo je što su meni rekli, što sam pročitao i što je puno logičnije objašnjenje nego da je virus sletio sa nekim NLO-om ili vanzemaljcem.
Ja prije svega vjerujem da čovjek mora riješiti se egoizma i prestati zamišljati vanzemaljce kao slične nama. Pored ovolikog univerzuma, šanse su manje da su vanzemaljci slični nama nego da ih uopšte nema. Zato i ne vjerujem kad mi neko prezentuje skelete sa čovjekolikim lobanjama, ili virusima koji su se prenijeli sa vanzemaljca na čovjeka... jednostavno vjerujem da ćemo biti skroz različitih karakteristika tako da te stvari nisu moguće.
- Dozer
#961 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Da ne bude da "im" ni mi nismo interesantni - jucer uslikano Samsungom S5, sasvim slucajno. Pila se kafa na balkonu i buraz u jednom momentu rece - vidi kese gdje je odletila, do oblaka...
Onda skontasmo da nije kesa jer se krece po vertikali i pravolinijski. Dok je zgrabio telefon vec je bilo prilicno odmaklo od onog lijevog oblaka, iza kojeg je izaslo.
Nazalost, u brzini se spetljao i nije upalio kameru, nego foto aparat, ali je uspio uslikati ovo dole. Par sekundi kasnije je nestalo gore na nebu.

Onda skontasmo da nije kesa jer se krece po vertikali i pravolinijski. Dok je zgrabio telefon vec je bilo prilicno odmaklo od onog lijevog oblaka, iza kojeg je izaslo.
Nazalost, u brzini se spetljao i nije upalio kameru, nego foto aparat, ali je uspio uslikati ovo dole. Par sekundi kasnije je nestalo gore na nebu.

- Dozer
#962 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
http://www.klix.ba/scitech/nauka/vanzem ... /151019075

Cisto onako...malo. Da ne zaboravimo ne neke detaljeNaučnici zasad samo nagađaju. Postoje određene šanse da je riječ o mladom solarnom sistemu koji je poprilično uneređen, da je riječ o kometama u fazi raspadanja ili čak da je riječ o vještačkim objektima.
Posljednja špekulacija zapravo govori o megastrukturama u orbiti zvijezde, koje su djelo neke napredne vanzemaljske civilizacije. Takve strukture bi, tvrde stručnjaci, mogle zapravo crpiti energiju zvijezde.
Last edited by Dozer on 20/10/2015 13:01, edited 2 times in total.
-
sizifinho
- Dozer
-
sizifinho
#965 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
normalno
pogotovo kad procitas clanak.
ja sam ovo prije tri dana vidio, postavio sam i link izvornog clanka, jer meni index.hr i klix ne mogu biti izvor informacija sa svom svojom nestrucnoscu.
i iako bih i ja volio da je dokaz vanzemaljaca, istina je najvjerovatnije daleko od tog. Ali eto, drzim fige
ja sam ovo prije tri dana vidio, postavio sam i link izvornog clanka, jer meni index.hr i klix ne mogu biti izvor informacija sa svom svojom nestrucnoscu.
i iako bih i ja volio da je dokaz vanzemaljaca, istina je najvjerovatnije daleko od tog. Ali eto, drzim fige
-
sumirprimus
#966 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
ne mora bit sex u pitanju..dole ima svega..mozda je neko pojeo meso zarazenog majmuna...
mozda je koristio sta ko afrodizijak...
ko zna...
mozda je koristio sta ko afrodizijak...
ko zna...
- Fallen Angels
#967 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Vanzemaljska bica i vanzemaljski zivoti postoje to je kristalno jasno i neosporiva je istina. Koliko god pogresno neko pokazivao ili dokazivao, pa i ukljucujuci ove UFO pretpostavke, slike, snimci i slicno, vanzemaljci itekako postoje. Od Zemlje pa tamo dalje milijardama kilometara ima jos bezbroj solarnih sistema i bilo bi glupo reci da mi imamo tu "cast" da smo jedina ziva bica u ovom solarnom sistemu, a i u kompletnom postojanju samog Prostora. Ima daleko vise galaksija, zvijezda i planeta nego sto izgleda, da ti srce skroz stane. A jos kad bismo vidili "druge" da ne pricam. 
- Dozer
#968 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Ja sam 100% siguran da cemo ih relativno brzo i vidjeti. Ali, o tom po tom.
-
sumirprimus
#969 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
ako ih ima i ako ce se pojavit ja sam uvjeren da ce dtaj trenutak doc,kad ja odem u hladovinu.
sve profula,zato se i ne kladim..
- Fallen Angels
#970 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Dozer wrote:Ja sam 100% siguran da cemo ih relativno brzo i vidjeti. Ali, o tom po tom.
Hocemo ali ako oni dodju nama. Ljudska vrsta nije sposobna da uradi vaznije stvari da bi zivot na Zemlji bio uredan i pravedan, a da ode "na kafu" s izvanzemaljskim zivotom. Vlastito okruzenje neuredjeno a mi bismo kolonizirali Mars i Mjesec
Nek te ne cudi ako nam posjetom prirede Armagedon, sta sve radimo bolje i nismo zasluzili
- Fallen Angels
#971 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
sumirprimus wrote:ako ih ima i ako ce se pojavit ja sam uvjeren da ce dtaj trenutak doc,kad ja odem u hladovinu.
Evo pitanje za tebe ali i za sve ostale na ovoj temi. S obzirom na to da si rekao "ako postoje" postavit cu pitanje u skladu s tim dijelom tvog posta. Kazite mi sta je realnije, da postoji Bog ili izvanzemaljski inteligentni zivoti s tim da ni prvo a ni drugo nismo nikad vidili?
-
sumirprimus
#972 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
realno,nesto mora postojat.Fallen Angels wrote:sumirprimus wrote:ako ih ima i ako ce se pojavit ja sam uvjeren da ce dtaj trenutak doc,kad ja odem u hladovinu.
Evo pitanje za tebe ali i za sve ostale na ovoj temi. S obzirom na to da si rekao "ako postoje" postavit cu pitanje u skladu s tim dijelom tvog posta. Kazite mi sta je realnije, da postoji Bog ili izvanzemaljski inteligentni zivoti s tim da ni prvo a ni drugo nismo nikad vidili?
nista je nezamislivo.preapstraktno...
-
sumirprimus
#973 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
kako je kod nas sve crno bijelo, ne mislim daj onako kako veli daniken il sem osmanagic.
al da ima u ovom prostoru neko pametniji od nas..mora bit.nemoguce da je to to sto se tice postojanja...ako je svo postojanje u komplet univerzumu spalo na nas ljude ko jedina razumna bica,sposobna za let van svoje planete,pa bar do mejseca,e onda jebiga..zali boze materijala.
al da ima u ovom prostoru neko pametniji od nas..mora bit.nemoguce da je to to sto se tice postojanja...ako je svo postojanje u komplet univerzumu spalo na nas ljude ko jedina razumna bica,sposobna za let van svoje planete,pa bar do mejseca,e onda jebiga..zali boze materijala.
- Fallen Angels
#974 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
sumirprimus wrote:kako je kod nas sve crno bijelo, ne mislim daj onako kako veli daniken il sem osmanagic.
Pa upravo to sto kazes. Toliko solarnih sistema i nezamislivo ogromnog Prostora (Space) i da mi budemo jedini, no way.
- Dozer
#975 Re: Kako nastadosmo - ni iz cega (boga), evolucijom, od vanzemaljaca, ili...?
Ja sam, recimo, ubijedjen da su oni odavno ovdje, kao i da mnoge vlade znaju za to.Fallen Angels wrote:Evo pitanje za tebe ali i za sve ostale na ovoj temi. S obzirom na to da si rekao "ako postoje" postavit cu pitanje u skladu s tim dijelom tvog posta. Kazite mi sta je realnije, da postoji Bog ili izvanzemaljski inteligentni zivoti s tim da ni prvo a ni drugo nismo nikad vidili?
To se, jednostavno, jos uvijek krije od svijeta samo radi procjena (ispravnih) da ljudska vrsta jos nije spremna za takav susret.
Ali, eto, sacekacemo i tu 2025. i ono neko najavljeno prikazivanje. A najavljeno je na vise nacina - onaj KGB-ovac rece da je jedna vrsta rekla da ce se tada prikazati ljudima jer se ne slazu s tim da se to krije, a nesto kasnije je i NASA rekla da oko 2025. ocekuju da se otkrije vanzemaljski zivot.
Meni malo previse koincidentno