Thorgerson wrote:
Ja RS gledam prije svega kao administrativnu jedinicu ove drzave - sto i jeste. Jedan kanton fakticki ima gotovo sve ovlasti koliko i entitet. Stoga ovi njegovi referendumi su isto da se sad u zenicko dobojskom kantonu raspise referendum za nesto, sto ce se primjenjivati u unsko sanskom kantonu.
Ponavljam, realnost je takva da mi imamo entitete, oni nigdje ne idu. I djaba se pokusava furati ta prica o ukidanju. Ukinut ce se kada sami to odluce.
Dok god entiteti negdje ne idu, ova priča je samo priča.
Ali ovdje se radi o tome da jedan entitet samostalno odlazi pod vodstvom Dodika i tu moramo odlučiti da je taj potez, u stvari, samo-ukidanje tog entiteta. Dakle, odluka entiteta da ne priznaje organe države je odluka da taj entitet vise ne postoji, jer je mogao postojati samo u okvirima BiH.
U tom trenutku su sva pitanja ponovo otvorena i mi moramo zauzeti najjače moguće pozicije prije novih mirovnih pregovora.
Po meni, to podrazumijeva prekidanje koridora i osiguravanje zaleđa Sarajeva, kao nulte prioritete. I to sve bez rata i ubijanja. Takodje ne bi bilo lose da SIPA uhapsi Dodika, a ako bi se policija RS suprotstavila, onda bi ih trebalo neutralisati. Sve u stilu protiv-terorističke akcije, a ne kao rat velikih razmjera.