Zaljevske monarhije + Jordan

Post Reply
muhafuca

#951 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by muhafuca »

infografik o bogatstvu uhapsenih

#SaudiArabia, an infographic of the main arrested princes and big businessmen.

Code: Select all

https://twitter.com/jobahout/status/928197750780514304
Image

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

https://toprichests.com/top-10-richest-politician-of-saudi-arabia/
Ne znam zasto AlJazeeranije uvrstila i koliko je kralj bogat

Po procjenama, koje su uvijek +/- i pitaj Boga koliko pouzdane, ovdje gore je navedeno da ima 3 Milijarde dollara

ali s obzirom da mu je babo preselio naslijedio je sigurno i nesto od njegovih 18 Milijardi.

Sad opet koliko od toga je on licno naslijedio pitanje je s obzirom da Saudi redom imaju vrlo brojno potomstvo.
times12

#952 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by times12 »

Dva teksta iz Novog standarda ...

http://standard.rs/svet/39242-%D0%BD%D0 ... 0%B5%D0%BC

http://standard.rs/svet/39251-%D0%B8%D0 ... 0%B2%D0%B0

---
I nisu nešto. Bolji su izvor Challenger i Čitalac ;-)
Last edited by times12 on 08/11/2017 15:03, edited 1 time in total.
sumirprimus

#953 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by sumirprimus »

a kako oni tacno imaju toliko bogatstvo?
jel drze privatno te kompanije naftne, ili su drzavne a oni ubiru procenat platu??
ako su privatne kako su privatne ako im je ona pod drzavnom ing???il to dijele pola pola?
seldzuk

#954 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

sumirprimus wrote:a kako oni tacno imaju toliko bogatstvo?
jel drze privatno te kompanije naftne, ili su drzavne a oni ubiru procenat platu??
ako su privatne kako su privatne ako im je ona pod drzavnom ing???il to dijele pola pola?
U pitanju je monarhija, ali ne parlamentarna poput VB.
Znaš kako ti je u monarhijama, monarh je vlasnik cijele države.
seldzuk

#955 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

muhafuca wrote:infografik o bogatstvu uhapsenih

#SaudiArabia, an infographic of the main arrested princes and big businessmen.

https://twitter.com/jobahout/status/928197750780514304
Image

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

https://toprichests.com/top-10-richest-politician-of-saudi-arabia/
Ne znam zasto AlJazeeranije uvrstila i koliko je kralj bogat

Po procjenama, koje su uvijek +/- i pitaj Boga koliko pouzdane, ovdje gore je navedeno da ima 3 Milijarde dollara

ali s obzirom da mu je babo preselio naslijedio je sigurno i nesto od njegovih 18 Milijardi.

Sad opet koliko od toga je on licno naslijedio pitanje je s obzirom da Saudi redom imaju vrlo brojno potomstvo.
Kojem se od njih stavljaju na teret neke poplave u Rijadu? Ima istraga oko toga.
Ima ovaj što je vlasnik MBC-ja. Oni su jedno vrijeme dobro radili. Ne znam je li mtv Igman u njihovom vlasništvu.
AleksoMKD

#956 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by AleksoMKD »

seldzuk wrote: Kojem se od njih stavljaju na teret neke poplave u Rijadu? Ima istraga oko toga.
Ne znam dali su bile poplave u Rijadu ali je navodno puno novca odvojenog za sanaciju "nestalo" a popravke su bile nekompletne. Bar ako se dobro secam sta sam procitao.
seldzuk

#957 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

...
Last edited by seldzuk on 08/11/2017 15:49, edited 1 time in total.
seldzuk

#958 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

Tekst saudijskog novinara koji je u Saudiji kotirao visoko (bio urednik), nekih 50 dana nije u Saudiji. A vjerovatno se za dugo neće ni vratiti. Otkaz je dobio ranije. Kada je prokomnetarisao doček Trampa, ukinuli mu tviter i odbili izdati tekst u nekoj poznatoj novini. Na kraju odlučio razguliti.
https://www.washingtonpost.com/news/glo ... f733db08df
Last edited by seldzuk on 08/11/2017 15:39, edited 1 time in total.
Tito_i_Partija

#959 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

seldzuk wrote:Tekst saudijskog novinara koji je u Saudiji kotirao visoko (bio urednik), nekih 20 dana nije u Saudiji. A vjerovatno se za dugo neće ni vratiti.
Ovaj clanak je jedna cista zalopojka autora kojem je krivo sto je izgubio svoju fotelju. Gotov citav clanak se svodi na to kako mu je tesko, i kako su njegovi prijatelji, ni krivi ni duzni, fasovali.

Vise mi se svidjaju komentari na njegov clanak. Naprimjer ovaj:
Jamal, I enjoy reading your articles, you tend to say things like they are. About a year ago you wrote a column explaining why Saudi would not accept Syrian refugees. The reason you gave was that it was too much trouble for Saudi Arabia, if I recall. Now that you are a refugee, how do you feel about that article?
A ovaj je jos bolji:
Unfortunately, Mr. Khashoggi did not give the real reasons for the arrest of the people he mentioned, and he was not honest in most of what he mentioned. Let us not forget that Mr. Khashoggi was one of the supporters and instigators of the government in all its procedures under the former King Abdullah when the cleric Nasser Al-Shathri was expelled when he expressed an opinion only. Khashoggi's position on his country is due to the lack of a role in the current era and the government's need for his services
seldzuk

#960 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

Tito_i_Partija wrote:
seldzuk wrote:Tekst saudijskog novinara koji je u Saudiji kotirao visoko (bio urednik), nekih 20 dana nije u Saudiji. A vjerovatno se za dugo neće ni vratiti.
Ovaj clanak je jedna cista zalopojka autora kojem je krivo sto je izgubio svoju fotelju. Gotov citav clanak se svodi na to kako mu je tesko, i kako su njegovi prijatelji, ni krivi ni duzni, fasovali.

Vise mi se svidjaju komentari na njegov clanak. Naprimjer ovaj:
Jamal, I enjoy reading your articles, you tend to say things like they are. About a year ago you wrote a column explaining why Saudi would not accept Syrian refugees. The reason you gave was that it was too much trouble for Saudi Arabia, if I recall. Now that you are a refugee, how do you feel about that article?
A ovaj je jos bolji:
Unfortunately, Mr. Khashoggi did not give the real reasons for the arrest of the people he mentioned, and he was not honest in most of what he mentioned. Let us not forget that Mr. Khashoggi was one of the supporters and instigators of the government in all its procedures under the former King Abdullah when the cleric Nasser Al-Shathri was expelled when he expressed an opinion only. Khashoggi's position on his country is due to the lack of a role in the current era and the government's need for his services
Nisi spomenuo one koji ga optužuju i presuđuju mu za članstvo u "terorističkoj organizaciji" Muslimanska braća. Sa Izraelom u konstantnom kontaktu, a od Muslimanske braće im se diže kosa na glavi. Nije davno bilo kada su u pola ramazana blokirali Katar, kažu podržavaju teroriste. Nije ovaj tako bajan kako ti se čini.
Politika koju Saudija vodi pokazuje da je ovo samo nekakva šminka ili njihovo pregrupisavanje. A velike promjene ćemo vjerovatno još čekati.
Tito_i_Partija

#961 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

Pa bum vidjeli. Al' gledat' debele i razvratne saude kako se seru u gace od straha je nesto sto meni licno jako prija. :)
AleksoMKD

#962 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by AleksoMKD »

Tito_i_Partija wrote:Pa bum vidjeli. Al' gledat' debele i razvratne saude kako se seru u gace od straha je nesto sto meni licno jako prija. :)
Sve mi toplo oko srca. Samo se nadam da nece poceti gradjanski rat pa da pati narod ali za ove govnare - samo hapsi. Jos da stvarno modernizuju drustvo i olabave malo sa srednjevekovnim debilizmima................
Tito_i_Partija

#963 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Tito_i_Partija »

AleksoMKD wrote:
Tito_i_Partija wrote:Pa bum vidjeli. Al' gledat' debele i razvratne saude kako se seru u gace od straha je nesto sto meni licno jako prija. :)
Sve mi toplo oko srca. Samo se nadam da nece poceti gradjanski rat pa da pati narod ali za ove govnare - samo hapsi. Jos da stvarno modernizuju drustvo i olabave malo sa srednjevekovnim debilizmima................
Tacno. :thumbup:

Rata ne vjerujem da ce bit', jer k'o sto nam nas korespondent :D Gojeni rece, princ ima veoma jaku podrsku u narodu i svidja im se sto ovo radi. I jos skide frajko onog debelog kita sa cela jake Nacionalne Garde, i niko pisn'o nije. To je sto se tice rata unutar SA.

Eh sad, sto se tice nekog zesceg prepucavanja sa Iranom, to ti ne bi znao rec'.
seldzuk

#964 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

AleksoMKD wrote:
seldzuk wrote: Kojem se od njih stavljaju na teret neke poplave u Rijadu? Ima istraga oko toga.
Ne znam dali su bile poplave u Rijadu ali je navodno puno novca odvojenog za sanaciju "nestalo" a popravke su bile nekompletne. Bar ako se dobro secam sta sam procitao.
U pitanju su fondovi za saniranje poplava u u Džiddi koje su ble 2009. Imaju veze s nekim biznismenima. Ne spominju se imena.
AleksoMKD

#965 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by AleksoMKD »

seldzuk wrote:
AleksoMKD wrote:
U pitanju su fondovi za saniranje poplava u u Džiddi koje su ble 2009. Imaju veze s nekim biznismenima. Ne spominju se imena.
E to sam procitao negde.
Dali je neko od uhapsenih umesan ili sam ja pogresno skontao?
Gojeni H

#966 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

jao_situacije wrote:
Gojeni H wrote:
Skoro svi mladji s kojima sam pricao ga podrzavaju. Misle da se predugo slusalo nekakve sejhove. Blizu im Dubai pa vide kako moze.

...
jel bilo šta u lokalnim medijima o posljednjoj posjeti kushnera ?
Zaista ne znam. Na drugom sam skroz kontinentu bio ovih dana. :D
jao_situacije

#967 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by jao_situacije »

Gojeni H wrote:
jao_situacije wrote:
Gojeni H wrote:
Skoro svi mladji s kojima sam pricao ga podrzavaju. Misle da se predugo slusalo nekakve sejhove. Blizu im Dubai pa vide kako moze.

...
jel bilo šta u lokalnim medijima o posljednjoj posjeti kushnera ?
Zaista ne znam. Na drugom sam skroz kontinentu bio ovih dana. :D
nea veze :mrgreen:
Kikibombona

#968 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Kikibombona »

Hutiji zajebavaju Saude! :lol: :lol:

Houthis offer Saudi princes political asylum in Yemen

http://www.aljazeera.com/news/2017/11/h ... 00790.html
sumirprimus

#969 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by sumirprimus »

seldzuk wrote:
Pansto ih onda hapse.kralj gazda kralj dijeli?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#970 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:Hutiji zajebavaju Saude! :lol: :lol:

Houthis offer Saudi princes political asylum in Yemen

http://www.aljazeera.com/news/2017/11/h ... 00790.html
možda nije zajebancija, šta znaš
seldzuk

#971 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by seldzuk »

sumirprimus wrote:
seldzuk wrote:
Pansto ih onda hapse.kralj gazda kralj dijeli?
Neki trošili više nego što im je dozvolio. A neke skont'o usput pospremit'. Valjda...
Point.

#972 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Point. »

Da se hoce raspasti ova vjestacka, familijarna, plemenska drzava.
Gojeni H

#973 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Ushur koji se daje princevima iz blagajne je ne samo drzavna vec tajna poznata samo prvoj halki u porodici Saud.
Javna je tajna da neki od nekoliko hiljada princeva imaju primanje od "samo" nesto vise od 8 hiljada dolara.
Obicnim smrtnicima je to ogroman novac ali za ljude koji su princevi, imaju po 6-7 djece, i ciji dalji rodjaci kupuju jahte vrijedne vise miliona dolara, to je milostinja.

Aramco je drzavna naftna kompanija u rukama prve halke porodice Saud.
Prva halka su takodje vlasnici kompanija koje rade gradjevinske i poslove odrzavanja za Aramco, ili su vlasnici, na ovaj ili onaj nacin, firmi koje imaju monopol. Primjer: gradska taksi firma.

Sve to zajedno prvoj halci donosi prinose od vise desetina ili stotina miliona dolara godisnje.
Naravno, da bi se moglo na ovaj nacin vladati, mnogo ljudi iz druge halke, moraju biti placeni, ili im data mjesta guvernera, komandanata garde/policije/obavjestajne sluzbe, jer niko ne vlada bez jake podrske. A jaka podrska se stvara na nacin da hajruju ljudi koji imaju ili mogu imati snagu da se suprotstave. Plus, plemenske vodje koje dobijaju najjace lokacije za otvaranje novog trznog centra npr., plus neki karinas koji snabdijeva vojsku, itd., itd. ...
sumirprimus

#974 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by sumirprimus »

Gojeni H wrote:
Ushur koji se daje princevima iz blagajne je ne samo drzavna vec tajna poznata samo prvoj halki u porodici Saud.
Javna je tajna da neki od nekoliko hiljada princeva imaju primanje od "samo" nesto vise od 8 hiljada dolara.
Obicnim smrtnicima je to ogroman novac ali za ljude koji su princevi, imaju po 6-7 djece, i ciji dalji rodjaci kupuju jahte vrijedne vise miliona dolara, to je milostinja.

Aramco je drzavna naftna kompanija u rukama prve halke porodice Saud.
Prva halka su takodje vlasnici kompanija koje rade gradjevinske i poslove odrzavanja za Aramco, ili su vlasnici, na ovaj ili onaj nacin, firmi koje imaju monopol. Primjer: gradska taksi firma.

Sve to zajedno prvoj halci donosi prinose od vise desetina ili stotina miliona dolara godisnje.
Naravno, da bi se moglo na ovaj nacin vladati, mnogo ljudi iz druge halke, moraju biti placeni, ili im data mjesta guvernera, komandanata garde/policije/obavjestajne sluzbe, jer niko ne vlada bez jake podrske. A jaka podrska se stvara na nacin da hajruju ljudi koji imaju ili mogu imati snagu da se suprotstave. Plus, plemenske vodje koje dobijaju najjace lokacije za otvaranje novog trznog centra npr., plus neki karinas koji snabdijeva vojsku, itd., itd. ...
auuuu bato pa ti ko da opisa nasu drzavu :lol:
sad znam sto mi nisu dragi :lol:
zahvaljujem gojeni :thumbup:
Challenger__

#975 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

times12 wrote:Dva teksta iz Novog standarda ...

1. :arrow: http://standard.rs/svet/39242-%D0%BD%D0 ... 0%B5%D0%BC

2. :arrow: http://standard.rs/svet/39251-%D0%B8%D0 ... 0%B2%D0%B0

---
I nisu nešto. Bolji su izvor Challenger i Čitalac ;-)
- Tekstovi su u stvari prevodi tekstova dva autora, prvog čije se ime (pseudonim?) pojavljuje uglavnom u blogosferi a drugi je prevod originalnog teksta iz "Asia Times" vrlo poznatog autora, Brazilca Pepe Escobara.

Image

Da se vratim na prvi ponuđen tekst (o odnosu Haririja i Sauda i krizi u povoju unutar Libana).

- U tom tekstu je značajno to što autor skreće pažnju na još jedno bitno ime u Libanu - bivši šef Nacionalne policije Ašraf Rifi.

Image

Musliman, sunit. Nezadovoljan Haririjevim rezultatima se vrlo grubo distancirao od njega i sa velikom razlikom dobio lokalne izbore u sjevernom (pretežno sunitskom) gradu Tripoliju. Haririja kvalificira kao političkog slabića.

- ostatak teksta potvrđuje teze da je Hariri izgubio ugled kako u izbornoj bazi (suniti Libana), tako i kod Sauda zbog dva promašaja koja imaju direktnu vezu sa Sirijom: nemoć pružanja značajnije podrške sirijskoj opoziciji i drugim antivladinim militantima i POSEBNO izbor penzionisanog generala Mišela Auna za predsjednika države.

Kada se ovim činjenicama doda i njegov lični finansijski pad, slika je potpunija.

Drugi ponuđeni tekst je prevod originalnog teksta objavljenog u Asia Times-u.

- Tekst ima manjkavost i nosi ekskluzivu u isto vrijeme. Manjkav je jer se poziva na anonimni izvor najvišeg reda ("prvorazredna poslovna, investiciona figura" na BI i upravo Dvoru Sauda), a ekskluzivan je zbog iznesenih tvrdnji koje potpisuje autor velikog kredibiliteta. Mislim da retrospektiva dešavanja od 2014 do danas, manje-više odgovara onom što se u rijetkim prilikama moglo čitati ili čuti, a ponuđena perspektiva (Muhamed bin Selman neće imati snage da izađe sa svojim oponentima) će biti podložna sudu vremena.

Image

Mislim da tekst vrijedi pročitati uz dozu neophodne kritičke rezerve.
Post Reply