Bosansko-Bosnjacka Strategija
- Opetja033
#951 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
HVO prevrtljiv k'o Kosace. Hrvatska zemlja - logicno. 
- Dozer
#952 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ja fakat ne znam, ali po zadnjim saznanjima koja je prije neki dan prezentovao National Geografic, vrlo je vjerovatno da su Hrvati, u stvari, za domace ljubimce imali dinosaure. Naravno, sve na prostoru danasnje BiH, nekadasnje BOsne, a u vrijeme dinosaura Bosnotaurije.
Navodno im je T-Rex sluzio za muzu...
Navodno im je T-Rex sluzio za muzu...
- anti_naci
#953 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Uglavnom, tema je pokazala jednu bitnu stvar: cak i oni koji sebe smatraju recimo socijal-demokratima/ili nekim naprednim pojedincima drustva u percipiranju politickih tema, a sto u prevodu znaci da bi posljedicno tomu morali biti iznad nacionalnog/izand tora - ipak reagiraju na nacionalno. Pa u tom kontekstu, reagiraju "znacajno" kada nekome npr. Bosnjaku kazes "ti si Hrvat" ili "ti bi trebao biti Hrvat" ili sl. To nekom socijaldemokratu ne bi trebao biti problem, jer bi njegov primarni fokus trebao biti/sto socijaldemokracija jeste, vlastiti i grupni interes.
To je ustvari tihi nacionalizam kod multikulti/soc-dem Bosnjaka/Bosanaca a da ne govorimo o ovima koji su se navukli na "narodnjake" - iako to niti jedni niti drugi mogu samoopservirati kao nesto lose, sto jeste lose. Zato nam i jeste ovako kako jeste i tu sve strategije na tim osnovama ne mogu donijeti nista napredno, kao sto ni dosada nisu.
Naci(onalizam) je lose!
To je ustvari tihi nacionalizam kod multikulti/soc-dem Bosnjaka/Bosanaca a da ne govorimo o ovima koji su se navukli na "narodnjake" - iako to niti jedni niti drugi mogu samoopservirati kao nesto lose, sto jeste lose. Zato nam i jeste ovako kako jeste i tu sve strategije na tim osnovama ne mogu donijeti nista napredno, kao sto ni dosada nisu.
Naci(onalizam) je lose!
Last edited by anti_naci on 17/06/2015 13:54, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#954 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
IndeedChallenger__ wrote:Una river rules!!!
Naravno, ja sam napisao "oko rijeke Une" a nisam precizirao da mislim na gornji tok i koliko široko oko rijeke Une
Kasnije će Una biti centralna hrvatska rijeka a Bihać kraljevski grad
- Challenger__
#955 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
E sad, jeste da ih *ebe da su od "matice Une" udaljeni mašala stotina kilometara, ali ćemo taj detalj gurnut pod tepih.Opetja033 wrote:HVO prevrtljiv k'o Kosace. Hrvatska zemlja - logicno.
- Mister Yes
#956 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ma dobro to za doprinose. Ali regres već ozbiljno kasniJThomas wrote:vi se raspravljate a njemu doprinose uplaćuju za ovo. a toliki svijet crnči na crno.
- asurbanipal
#957 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Rvacka do Une...
- Challenger__
- madner
#959 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Rvacka od Une, cuj srce i koljevka da bude granica. 
-
sumirprimus
#960 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
uuuu gluo bilo,posteni al naHebali ko sansa starkmadner wrote:Obratno. Tih godina je za Gondor, ovaj Vizantiju bilo gusto. Perzijanci ih tukli gdje su stigli, a na drugoj strani se pojavili Avari i Slaveni. I onda Heraklit stavio ruku na celo, otvorio strategikon i tamo pise: da bi se stitio od varvara, pozovi varvarsko pleme da bude granicar. I reci mu da je federalis, ovaj saveznik. Nesto kao Jon sa divljacima, da ih je naselio sa druge strane zida, da prihvate prvi udar.sumirprimus wrote:naĆi sava je glumila the wall...a mi smo onda sta vajtvokeri il izazidni sjevernjaci???
Mi, kao Winterfell, smo se hrabro branili do zadnjeg federalisa.
- Opetja033
#961 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
asurbanipal wrote:Rvacka do Une...
Challenger__ wrote:E sad, jeste da ih *ebe da su od "matice Une" udaljeni mašala stotina kilometara, ali ćemo taj detalj gurnut pod tepih.
Ali pazi ovo: jucer kaze:
Uz to jos tvrdi kako je kompletna Dalmacija i Istra kroatizirani i da su tamo pravi manjina, da se radi o kroatiziranim katolicima i da su se Hrvati prvobitno naselili oko Une.Mister Yes wrote:Hrvati su originalno naselili područje oko rijeke Une. Valjda je to općepoznata činjenica?U Dubrovniku ih nema sve dok tamošnji katolici nisu prihvatili da su Hrvati. Glupo mi je pričati o općepoznatim stvarima.
A danas mrtav hladan postavi kartu na kojoj se jasno vidi da su se Hrvati prvobitno naselili od istoka Istre pa maltene duz cijele dalmatinske obale i da nemaju veze sa Unom i to jos upotrebljava kao argument za svoje tvrdnje.
- Challenger__
#962 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ama... MY je master za statistiku i vrlo zanimljiv forumaš, nema zbora. Međutim, na ovoj temi mijenja teze pa sam sebe pobija. Prvo se drži Porfirogenita (DAI, mape koje postavlja) koji ni u snu ne imponuje hrvatskoj romantičarskoj misli, pa onda zastupa romantičarska stanovišta.Opetja033 wrote:Uz to jos tvrdi kako je kompletna Dalmacija i Istra kroatizirani i da su tamo pravi manjina, da se radi o kroatiziranim katolicima i da su se Hrvati prvobitno naselili oko Une.
A danas mrtav hladan postavi kartu na kojoj se jasno vidi da su se Hrvati prvobitno naselili od istoka Istre pa maltene duz cijele dalmatinske obale i da nemaju veze sa Unom i to jos upotrebljava kao argument za svoje tvrdnje.![]()
OK, dobra zajebancija, ako je riječ o zajebanciji.
- Mister Yes
#963 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Opetja033 wrote: Uz to jos tvrdi kako je kompletna Dalmacija i Istra kroatizirani i da su tamo pravi manjina, da se radi o kroatiziranim katolicima i da su se Hrvati prvobitno naselili oko Une.
Hajmo se podsjetiti šta sam ja STVARNO rekao ko je kasnije kroatiziran:
Dakle spominjem Slavoniju i Dubrovnik. Ni spomenuo nisam "kompletnu Dalmaciju i Istru"Mister Yes wrote:[
Nema tada ni u Slavoniji Hrvata. Ni u Dubrovniku. Ali danas ima.
Poenta: tadašnji stanovnici BiH bi kasnije postalli Hrvati kao i svi ostali katolici što su postali Hrvati na ovim prostorima.
Kakav patološki lažov
- Opetja033
#964 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mislim da bi bio zanimljiv i pojedinim zdravstvenim i medicinskim institucijama, nema zbora.Challenger__ wrote:i vrlo zanimljiv forumaš, nema zbora
- Challenger__
#965 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ja mislim da je uspio raju nasmijati.
- Challenger__
#966 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
OK, pozzz ekipi.
- asurbanipal
- Dozer
#968 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Da rezimiramo - znaci, do dolaska osmanlija, u Bosni nije bilo ni Srba, ni Hrvata, nego samo Bosnjana. Tacno?
- Mister Yes
#969 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
To se ja mislim svi slažemo. Ali se ne slažemo šta je tada "Bosna"Dozer wrote:Da rezimiramo - znaci, do dolaska osmanlija, u Bosni nije bilo ni Srba, ni Hrvata, nego samo Bosnjana. Tacno?
Za mene je ta Bosna "gornji tok rijeka Bosna, Vrbas, Neretva". Drugi imaju drugačije shvatanje
Last edited by Mister Yes on 17/06/2015 14:19, edited 1 time in total.
- Dozer
#970 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Sta je - po tebi?
- Mister Yes
#971 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Gornji tok rijeka Bosna, Vrbas, Neretva. Kraljeva zemlja to jest ono što je bilo pod direktnim vlasništvom kralja i njegovog grba sa ljiljanima. Na drugim područjima je bio drugi grb aktuelan makar su bili saveznici kralja.Dozer wrote:Sta je - po tebi?
Kralj je tu samo figura a kraljevstvo formalnost. Svaki velikaš je upravljao svojom zemljom. Nije to sistem države kao danas. Više kao savezništvo četvorice komšija pri čemu je jedan od njih imenovan za predsjednika mjesne zajednice."Prehranjuju se isključivo divljači, ribom iz rijeka, smokvama i medom, čega imaju u izobilju, kreću se u bandama iz šume u šumu i pljačkaju ljude koji putuju iz jedne zemlje u drugu." Tako glasi opis Bosne jednog francuskog hodočasnika nakon Tvrtkove smrti. Nije teško zaključiti da je nastupilo doba bezvlašća, političkih previranja i općenite društvene zbrke. Ističu se bogate velikaške obitelji koje su imale skoro pa apsolutnu vlast na određenim područjima. Sljedeći vladari koji bi dolazili jednostavno bi bivali osuđeni na milost i nemilost velikaških interesa. Događale bi se bezbrojne epizode gdje bi plemićke obitelji birale nove vladare, a oni s kojima su bile nezadovoljne - protjerivali. Takvu sudbinu je doživio i kralj Ostoja, koji će kao i svoj prethodnik, spas pronaći na ugarskom dvoru.
Last edited by Mister Yes on 17/06/2015 14:29, edited 1 time in total.
- anti_naci
#972 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Kada bismo napravili jedan eksperiment, znaci imamo carobni stapic kojim isljucimo sve ovo sto je naslijedjeno iz prethodnog perioda sa cim i u cemu operiramo: bosnjastvo, hrvatstvo, srpstvo, jugoslavenstvo, krscanstvo, islam... ratove, mrznju... itd itd. i ostavimo ljude ono ko od majke rodjene - iste, amorfnu masu, koja sad tek treba da se organizira na ovom prostoru zapadnog Balkana i stvori neku drzavu/naciju/religiju, i sl. - ta takva amorfna masa bi za najoptimalniji oblik koji u najboljem obliku ispunjava njihove interese izabrala neki naziv npr. "Novolandija" u drzavnom i nacionalnom smislu koja bi obuhvatala teritorije danasnje RH i BiH. Dakle, bez ovog danasnjeg Bosnjaci/Hrvati/Srbi, bez tog povijesnog naslijedja i stranog utjecaja, okvir za ostvarivanje interesa ovog populusa = "Novolandija". To se lako moze pokazati da je to najoptimalniji interesni okvir populusa na ovom prostoru na kojem mi sada obitavamo - ja mislim da je to svima jasno.
Pa u tom kontekstu, iz ovog eksperimenta gornjeg, lako se moze izvuci i zakljucak da hrvatstvo u ovom danasnjem HDZ obliku, kao i bosnjastvo u ovom danasnjem SDA obliku... da ne sirimo dalje... jesu promasene ideologije - jer u konacnici ne mogu ostvariti optimalni interesni kapacitet parcijalnog dijela populusa kojim upravljaju. Odnosno, sve pobjede koje ostvare, ili ce ostvariti, jesu ili postaju pirove pobjede, jer nisu u stanju ostvariti "Novolandiju".
No, sta da se radi, ljudi koji su se navukli na ove danasnje nacionalizme, koji su promaseni, ne mogu niti ocekivati nista drugo do Hrvatske-najsiromasnije u EU, i Bosne-najsiromasnije izvan EU. Mastanje o nekakvim uspjesima, takvih parcionalnih nacionalizama, naravno nece donijeti nikakav uspjeh kako nije ni proteklih 25 godina, bez promjene cjelokupne paradigme i ciljeva.
Pa u tom kontekstu, iz ovog eksperimenta gornjeg, lako se moze izvuci i zakljucak da hrvatstvo u ovom danasnjem HDZ obliku, kao i bosnjastvo u ovom danasnjem SDA obliku... da ne sirimo dalje... jesu promasene ideologije - jer u konacnici ne mogu ostvariti optimalni interesni kapacitet parcijalnog dijela populusa kojim upravljaju. Odnosno, sve pobjede koje ostvare, ili ce ostvariti, jesu ili postaju pirove pobjede, jer nisu u stanju ostvariti "Novolandiju".
No, sta da se radi, ljudi koji su se navukli na ove danasnje nacionalizme, koji su promaseni, ne mogu niti ocekivati nista drugo do Hrvatske-najsiromasnije u EU, i Bosne-najsiromasnije izvan EU. Mastanje o nekakvim uspjesima, takvih parcionalnih nacionalizama, naravno nece donijeti nikakav uspjeh kako nije ni proteklih 25 godina, bez promjene cjelokupne paradigme i ciljeva.
- nikad_vise
#973 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Hrvat po mom misljenju definitivno.Nisu srbi tako perfidni i namazani,oni cak i ne uspijevaju da skriju svoju mrznju i cetnikovanje,jace je od njihMister Yes wrote: Pa daj se više dogovorite jesam li Hrvat ili Srbin?![]()
Bilo je par preko Drine al nakon nekoliko argumenata i kontri puknu i odaju se..Ovi Hercegovci su malo inteligentniji,kamufliraju se pod hodze,hafize,reisove,misteryes-ove i tak i nastoje sirit propagandu al se brzo skontaju.Povijest i religija im je slabija strana
- Dozer
#974 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister Yes...
Haj pokusaj opet...
Ovako je to izgledalo ljeta gospodnjeg 1400 godine...

Vidi Bosne kol'ka je tad bila
Ovako 1500...

Ovako 1600...

Ovako 1700...

Ovako 1800...

Deder mi sad pokazi na kojoj mapi je to tvoje Bosna, Vrbas, Neretva....
Haj pokusaj opet...
Ovako je to izgledalo ljeta gospodnjeg 1400 godine...

Vidi Bosne kol'ka je tad bila
Ovako 1500...

Ovako 1600...

Ovako 1700...

Ovako 1800...

Deder mi sad pokazi na kojoj mapi je to tvoje Bosna, Vrbas, Neretva....
Last edited by Dozer on 17/06/2015 14:52, edited 1 time in total.
- anti_naci
#975 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Po mom misljenju MY nije ni Srbin, ni Hrvat, a ni Bosnjak.
Lik je istinski socijaldemokrat, sto-b-se-reklo anacionalan. Ali to se ne uklapa u naci shvatanja svijeta, da to moze biti tako.
Pa se kontra-likovi konstantno vrte u prici tipa, "vidis, sigurno nije nas - mora da je njihov"... 
Lik je istinski socijaldemokrat, sto-b-se-reklo anacionalan. Ali to se ne uklapa u naci shvatanja svijeta, da to moze biti tako.