Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Paul F.

#951 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Paul F. »

junior3 wrote:Lomilo se nije da nije, al' da nije bilo kroata slomio bi se i 5 korpus. :D

U debelom offu smo. :D
Pa sad, prvo su kroatski srbi uletili. Nakon Dudakove uspješne ofanzive. Godinu prije toga.
zateznistub

#952 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

A stratega i generala u PM 72...
Paul F.

#953 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Paul F. »

Nije ovo ništa. Kakvih tek selektora i stratega ima na fudbalskim temama. :D
PM72

#954 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

zateznistub wrote:A stratega i generala u PM 72...
:thumbup:

Imaš pravo.Sad je najlakše reći,što nisi udario na lijevi bunker,tamo je bio Gavro sa dobošarom kojem nije dobro fercerala udarna igla a pored njega Uroš kojeg je jebavao enterokolitis...

Kakve šume,kakva Romanija i istočna Bosna.Ljudi zamišljaju partizansko doba pa pominju i Mladena sa Kozare. :-) Zamišljam Dozerove ratnike kako su napravili kamp na ravnoj Romaniji,naveče lože vatre a seljanke donose pite,sve u iščekivanju znaka da udare na Mokro pa da uđu u Sarajevo preko Višegradske kapije,kao nekoć partizani...
zateznistub

#955 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Paul F. wrote:Nije ovo ništa. Kakvih tek selektora i stratega ima na fudbalskim temama. :D
:lol:
Paul F.

#956 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Paul F. »

zateznistub wrote:
Paul F. wrote:Nije ovo ništa. Kakvih tek selektora i stratega ima na fudbalskim temama. :D
:lol:
Samo zakrpiš propuhe u odbrani i obezbjediš dotok kvalitetnih lopti za napadače i rješen problem. :D
sumirprimus

#957 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

PM72 wrote:Creazy,
Znaš li rastavit' papovku? To je prvo pitanje koje uputim stratezima i generalima sa kolozetske šolje.
pitaj ga odma morel i drnc za wc solju... :D
zateznistub

#958 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

sumirprimus wrote:
Znaš li rastavit' papovku? To je prvo pitanje koje uputim stratezima i generalima sa kolozetske šolje.
Mamu li mu ko ga izmisli...
Drinski

#959 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Drinski »

Otvaranjem fronta na potezu: Sapna - Kladanj, na 3-5 mjesta, sa Drinom i 28 divizijom iza leđa, IB koropus VRS bi bi bio slomljen za par dana, a RS vec u prvom danu presjecena dva dijela, to su ogromne pustahije, tenkovi bi mogli biti samo fixne tacke iz kojih se djeluje zbog kanalisanih pravaca, pa VRS tu nema stratesku dubinu za izvođenje operacija a kamoli sta drugo.
sumirprimus

#960 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

zateznistub wrote:
sumirprimus wrote:
Mamu li mu ko ga izmisli...
ee a zastitno ulje opce namjene.. :D
zateznistub

#961 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

sumirprimus wrote: ee a zastitno ulje opce namjene.. :D
SDO? :shock: :wink:
sumirprimus

#962 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

pa moralo se prvo ocistit nekim deterdzntom,a onda posusit i podmazat...
dok nije doslo objedinjeno... :D
sumirprimus

#963 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

zateznistub wrote:
sumirprimus wrote: ee a zastitno ulje opce namjene.. :D
SDO? :shock: :wink:
ZUON... :)
sumirprimus

#964 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

pa dobro slazem se,al eto de samo onda jedno pitanje..kako brzo prebacit snage?koliko i kako?
zateznistub

#965 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Sarajmen wrote:Ako vas mogu zamoliti da naprđivanje i šegačenje nastavite na nekoj adekvatnoj temi, jer koliko god imao razumijevanja da se valja tu i tamo u opuštenoj atmosferi razmijeniti mišljenje, ne ide i jače je od mene. Imam u glavi preko 15 000 ubijenih stanovnika Sarajeva, više od hiljadu djece, na desetine hiljada teže ili lakše ranjenih, ogromne posljedice na infrastrukturi.... pa mi šegačenje i naprđivanje na temi ne priliči. A eto, vama na obraz.
Ovo men sumirimusu ili ovim stratezima? :shock:
crazy_diamond

#966 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

PM72 wrote:

Imaš pravo.Sad je najlakše reći,što nisi udario na lijevi bunker,tamo je bio Gavro sa dobošarom kojem nije dobro fercerala udarna igla a pored njega Uroš kojeg je jebavao enterokolitis...

Kakve šume,kakva Romanija i istočna Bosna.Ljudi zamišljaju partizansko doba pa pominju i Mladena sa Kozare. :-) Zamišljam Dozerove ratnike kako su napravili kamp na ravnoj Romaniji,naveče lože vatre a seljanke donose pite,sve u iščekivanju znaka da udare na Mokro pa da uđu u Sarajevo preko Višegradske kapije,kao nekoć partizani...

zanimljivi ste vi ratni veterani, mislite da je to podrinje i romanija toliki bauk, a istovremeno gazili ste po treskavici i bjelasnici,terenima za koje su podrinje i romanija vojvodina

a moguce je zaista da mi nismo bili sposobni za bilo sta bolje, vidi se to i po forumima, nesarajlije sarajlijama prebacuju da su nikakvi borci, biscani sebe dizu ostale potcjenjuju,drugi korpus ispada ponekad da je prelezao, podrinje bi ovdje mnogi pustili lako niz vodu kao da je u drugoj galaksiji, pa onda evo vidimo i ova misljenja sarajevo nije moglo prezimiti pa logicnije tu nesto ceprkati a ovamo djeca umiru od gladi i desava se genocid al nema pomoci jerbo bitno je kako ce sarajlije prezimiti, ima tu dosta onog balijenderskog papanluka sindroma nek je meni dobro i mojoj mahali a ostali nek crkavaju, a cete to su to znale koristiti, mozda tacno nismo ni zasluzili nista bolje
zateznistub

#967 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Rat ti je, moje dijete, jedna jebena politika...i ništa više...
crazy_diamond

#968 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

zateznistub wrote:Rat ti je, moje dijete, jedna jebena politika...i ništa više...
ma nije valjda :)
zateznistub

#969 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

crazy_diamond wrote:
zateznistub wrote:Rat ti je, moje dijete, jedna jebena politika...i ništa više...
Pošto vidim da ti ubi sa "strategijom", da ti malo otvorim vidike...
crazy_diamond

#970 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

ne znam sarajmen sta pokusavas da kazes, da je sarajavo patilo, da su ljudi ginuli,da su sarajevo herojski branili njegovi borci, ne znam ja da sam reko sa ti nije biko tako, ja kritikujem propali plan debkokade koja nista dobro nije donijela ni samom gradu niti je mogla donijeti jer je bila mission unpossible, a u drugom pravcu, u isto to vrijeme sprema se klaonica u podrinju i vec traje humanitarna kriza koja je realno teza 10 puta nego ona u sarajevu, ljudi i djeca dakle doslovno umiru od gradi jer konvoji ne idu, konzerve ikar nema,i onda jos tom gladnom narodu slijedi klaonica, i u toj situaciji ljeta 95. treba razmisljati kako ce sarajevo prezimiti, imas jednostavno puni veci prioritet, a ti se bakces oko nemoguce misije, imal tu logike.

nema logike, al ima pederluka i shupaluka, narocito sa izjavama tipa podrinji su osam puta fasovali i vracali se na ognjista, neka to rade opet,8 hiljada pobijenih nije nista jel, to je zesci sovinizam da covjek pomisli steta zbog takvih stratega koji tako tretiraju podrinje sto agresor nije osvojio sarajevo pa da onda seruckamo sto se ne vracate na svoje sarajlije, a tamo veselin batko vlast.

ima svakvih stratega, neki govore da je trebalo preko podrinja pa onda preko romanije razbijati opsadu grada jer je u datom trenutku to prioritetnije, neki kazu nije se nista moglo, a vidimo evo neki to podrinje ljude sovinisticki gledaju u smislu ko ih hebe, 8 puta su klani i protjerivani, mogu jos jednom,strategija je njih pustit niz vodu pa sta im mladic i svijet namijene

da je sarajevo herojski grad znamo i postujemo, sovinisticke strategije carsijskih stratega nam nece sigurno pokvariti sliku grada heroja i vecine boraca i ljudi sarajeva koji se nisu odnosili sovinisticki prema drugin krajevima,nego su herojski branili svoj grad i drugim pomagali koliko su mogli,barem molitvama ili lijepim rijecima

sarajevo je herojski grad kao sto je bilo i lgorazde,teocak,bihac,gradacac i masa drugih,niko nema pravo svoje herojstvo izdizati iznad ostalih, a narocito to raditi sovinisticki, al hajd,takav smo narod,svega ima medju nama i sve se dura i izdura
crazy_diamond

#971 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

zateznistub wrote:
crazy_diamond wrote:
Pošto vidim da ti ubi sa "strategijom", da ti malo otvorim vidike...
rat je politika, ali i politika je rat, nema tu granice gdje jedno pocinje a drugo zavrsava,jedno te isto samo drugim oruzjima,prema tome svaki vojni uspjeh je karta vise u istovremenom politickom ratu, alija je mogao politicariti,ali samo s onim sto su borci na terenu drzali,uzimali ili gubili, po praksi iz ovog naseg rata ako gledamo, sve je bilo povezano,ali su uspjesi ili neuspjesi na terenu bili jaca karta od one pregovaracke karte,tako da su borci na svojim ledjima uglavnom iznijeli i rat i politiku,da je bilo vise generalske pameti da se snaga boraca jos vise iskoristi, moje je skromno misljenje da bi i politicka situacija i pozicija bili dosta bolji, ali eto mozda je to samo moje naivno djecije misljenje :)
PM72

#972 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Crazy diamond,
Nemoj mi zamjeriti,nemam ništa protiv tebe ali ne seri više - hljeba ti.Ti,koji ne znaš ni šta je Romanija ni Podrinje počeo si palamuditi da se više snosit' ne možeš.Uvaženi Sarajmen ti pokušava obilaznim putem reći ovo isto ali ne ide.Nedao ti Bog našeg iskustva i patnje,ne doživio nikad bar jednu detonaciju 82-ke a da ne navedem kakvog žešćeg kalibra.Gledaj kako ćeš provesti ostatak života u rahatluku,mani se ovih sranja.Ja bolan ne bih dao dlaku svog djeteta za čitavu Bosnu a to šta bi bilo da je bilo- glupost je kojom zamaraš i sebe i nas.
TheMule

#973 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

crazy_diamond wrote:ne znam sarajmen sta pokusavas da kazes, da je sarajavo patilo, da su ljudi ginuli,da su sarajevo herojski branili njegovi borci, ne znam ja da sam reko sa ti nije biko tako, ja kritikujem propali plan debkokade koja nista dobro nije donijela ni samom gradu niti je mogla donijeti jer je bila mission unpossible, a u drugom pravcu, u isto to vrijeme sprema se klaonica u podrinju i vec traje humanitarna kriza koja je realno teza 10 puta nego ona u sarajevu, ljudi i djeca dakle doslovno umiru od gradi jer konvoji ne idu, konzerve ikar nema,i onda jos tom gladnom narodu slijedi klaonica, i u toj situaciji ljeta 95. treba razmisljati kako ce sarajevo prezimiti, imas jednostavno puni veci prioritet, a ti se bakces oko nemoguce misije, imal tu logike.

nema logike, al ima pederluka i shupaluka, narocito sa izjavama tipa podrinji su osam puta fasovali i vracali se na ognjista, neka to rade opet,8 hiljada pobijenih nije nista jel, to je zesci sovinizam da covjek pomisli steta zbog takvih stratega koji tako tretiraju podrinje sto agresor nije osvojio sarajevo pa da onda seruckamo sto se ne vracate na svoje sarajlije, a tamo veselin batko vlast.

ima svakvih stratega, neki govore da je trebalo preko podrinja pa onda preko romanije razbijati opsadu grada jer je u datom trenutku to prioritetnije, neki kazu nije se nista moglo, a vidimo evo neki to podrinje ljude sovinisticki gledaju u smislu ko ih hebe, 8 puta su klani i protjerivani, mogu jos jednom,strategija je njih pustit niz vodu pa sta im mladic i svijet namijene

da je sarajevo herojski grad znamo i postujemo, sovinisticke strategije carsijskih stratega nam nece sigurno pokvariti sliku grada heroja i vecine boraca i ljudi sarajeva koji se nisu odnosili sovinisticki prema drugin krajevima,nego su herojski branili svoj grad i drugim pomagali koliko su mogli,barem molitvama ili lijepim rijecima

sarajevo je herojski grad kao sto je bilo i lgorazde,teocak,bihac,gradacac i masa drugih,niko nema pravo svoje herojstvo izdizati iznad ostalih, a narocito to raditi sovinisticki, al hajd,takav smo narod,svega ima medju nama i sve se dura i izdura
crazy_diamond wrote:
PM72 wrote:

zanimljivi ste vi ratni veterani, mislite da je to podrinje i romanija toliki bauk, a istovremeno gazili ste po treskavici i bjelasnici,terenima za koje su podrinje i romanija vojvodina

a moguce je zaista da mi nismo bili sposobni za bilo sta bolje, vidi se to i po forumima, nesarajlije sarajlijama prebacuju da su nikakvi borci, biscani sebe dizu ostale potcjenjuju,drugi korpus ispada ponekad da je prelezao, podrinje bi ovdje mnogi pustili lako niz vodu kao da je u drugoj galaksiji, pa onda evo vidimo i ova misljenja sarajevo nije moglo prezimiti pa logicnije tu nesto ceprkati a ovamo djeca umiru od gladi i desava se genocid al nema pomoci jerbo bitno je kako ce sarajlije prezimiti, ima tu dosta onog balijenderskog papanluka sindroma nek je meni dobro i mojoj mahali a ostali nek crkavaju, a cete to su to znale koristiti, mozda tacno nismo ni zasluzili nista bolje
Nije bila stvar strategije kolko dvije kjucne stvari:
1. Logistike i operativnog znanja
2. Artiljerije, kao i manjih raketnih sredtava

Na ovom prvom polju je moglo dosta bolje, ali za drugo se nista nije moglo. Tako da se sad samo moze nagadjati sta bi se moglo osloboditi sa strucnim kadrom i planiranom akcijom.
Nisam ja bio vojnik tad, ali tako ti ide prica u mojoj porodici....
crazy_diamond

#974 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

the mule

druze, ove opaske tvoje stoje, samo sto je realnost takva da je bilo moguce uzimajuci u obzir ovo sto ti govoris,logistika je bila spremna,hiljade ljudi angazovanih na operaciji deblokada tvrde da su tad imali svu potrebnu logistiku, kao sto pm72 kao direktni ucesnik tih dogadjaja rece konzervi za bacanja,nove uniforme i oruzja i municije uzimaj koliko hoces, pitanje logistike i mts bilo je vec rijeseno za narednih nekoliko mjeseci, i to je fakat, jeste prije falilo svega i bila je gola,bosa i gladna armija skromno naoruzana, ljeto 95 bilo je drugacije,osim u enklavama

kad govorimo o artiljeriji, i toga je bilo puno puno vise,al i dalje se tu oskudijevalo, znacajno poboljsanje znacila je nabavka superkvalitetnog i efikasnog protivoklopnog naoruzanja,cuvene crvene strijele koje su agresorske tenkove razvaljivale ko konzerve i to sa velikom preciznoscu iz velike udaljenosti, neki pominju tenkovske pravce i to, s pojavom i dejstvom crvenih strijela agresorski tenkovi su napokon prestali biti prevaga, poslije pokazane moci crvenih strijela na teocaku,uscu usore,stupu itd, agresor se vise nije usudjivao da radi s njima ono sto je do tada radio, situacija sa privoklopom radikalno poboljsana

jos tu ima bitnih stvari sto neki spomenuse, kako prebaciti snage na potez kladanj olovo i da tto bude tajno, postojece angazovane snage iz svih korpusa,uglavnom elitne jedinice koje bi trebale uletiti u podrinje bile su vec tu vrlo blizu,nisici,visoko i okolo sarajeva, to je od ovih polozaja za podrinje udaljeno pola sata voznje,neki malo dalje,neki blize, velike snage su vec drzale te polozaje prema podrinju , sve dakle ublizu uz postojecu putnu komunikaciju, a uz malo pameti sam pocetak operacije moga je biti vrlo iznenadjujuci,tim prije sto je agresor bio spreman za udar prema sarajevu i svaki veci pokret koji bi opazili i za njih bi znacio priprema za deblokadu

sve kad se sabere, osim artiljerijskih nedostataka koji nisu ni bitni za operaciju po podrinju jer takva je geografija i priroda operacije, sve druge bitne pretpostavke su vec bile pripremljene, samo da se promijenio smijer

operacija oslobadjanja srednjeg podrinja bila je po svim parametrima vrlo izgledna,kasnija faza marsa preko romanije do deblokade sarajeva dosta sigurno komplikovanija,ali i dalje dosta realnija od ove operacije koja je propala
crazy_diamond

#975 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

PM72 wrote:Crazy diamond,
Nemoj mi zamjeriti,nemam ništa protiv tebe ali ne seri više - hljeba ti.Ti,koji ne znaš ni šta je Romanija ni Podrinje počeo si palamuditi da se više snosit' ne možeš.Uvaženi Sarajmen ti pokušava obilaznim putem reći ovo isto ali ne ide.Nedao ti Bog našeg iskustva i patnje,ne doživio nikad bar jednu detonaciju 82-ke a da ne navedem kakvog žešćeg kalibra.Gledaj kako ćeš provesti ostatak života u rahatluku,mani se ovih sranja.Ja bolan ne bih dao dlaku svog djeteta za čitavu Bosnu a to šta bi bilo da je bilo- glupost je kojom zamaraš i sebe i nas.
ma, sta da ti kazem, landarao sam i po podrinju,i romaniji(izuzetno pecenje imaju), i treskavici,bjelasnici (doduse samo dio od onih sela sabici,umoljani pa niz rakitnicu do lukomira),i one manje cuke oko sarajeva i sve to, al sta to ima veze, ja sam ti povezao samu masu prica boraca iz raznih krajeva o necemu sto je bilo vrlo moguce, al hajd, ako cemo to nazivati mojim generalskim vjestinama moze i tako,sta ima veze

sto se tice tih prica o detonacijama i djeci,tu malo potcjenjujes ratnu djecu od desetak godina koja su znala svasta, ne znam jel ti mislis da ste samo vi borci znali sta su detonacije,smrt,glad... jel to mislis da su samo borci samo deverali a da djeca nisu znala ni za detonaciju, kao da su sva bosanska djeca rat provela po inostranstvu, vi borci ste najvise izdeverali i znali, ali i djeca koja su zivjela koju stotinu metarail koji kiloometar iza linija znala su ponesto,narocito o detonacijama,djeca brckog,teocaka,gradacca su se naslusala svakvih kalibara,ovdje je agresor bio posebno nadahnut i inovativan pa je bilo detonacija kakvevni ti kao borac mozda nisi cuo,ono kad rokne bomba krmaca modifikovana,ili volhov raketa, ili kad mig leti bas ono nisko crepke se dizu i gledas kako ispaljuje raketu i kako to rokne u susjednu ulicu,kao u filmu,al ne bjezis nego gledas s jaranima s tresnje...ove minobacacke rapsodije sam se isto polijepo naslusao, al sta to ima veze, poenta je u tome da pricamo o deblokadi,ja sam tu pricu povezao sa putem preko podrinja, neke argumente iznio,za tebe i jos neke to je smijesno, za one koje poznaju teren taj vrlo realne,forum je forum, sto je bilo bilo je, mozemo oko toga razglabati, za necim zaliti,nekoga faliti,kritikovati i sl,ne znam sta je belaj
Post Reply