Da... Uz bitnu napomenu da buka ne zna da u Grčkoj nije riječ samo o "njima" nego i o nama (BiH), odnosno manje-više o svima. Da te ekonomske kategorije i subjekte sukoba prevedem na leksiku grčke filozofije: Thanatos (povjerioci) vs Eros (dužnici).Sinapsa wrote:Intuitivno bih rekao, da Cipras i Varufakis bolje znaju sta je dobro za njihovu zemlju od, kako ti ispravno rece, buke sa ovog naseg foruma. Prvi put nakon par decenija Grci demonstriraju ZA vladu, a ne protiv.
Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
- Challenger__
#951 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Last edited by Challenger__ on 01/07/2015 02:10, edited 1 time in total.
-
saja_dj
#952 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Grci će da glasaju referendum koji nema više značaja. Ublehas Tsipras to zna, samo skida sa sebe odgovornost.
To što su zivili godinama iznad mogućnosti, i to očigledno baš baš dobro iznad mogućnosti, naravno sada izgleda kao da ih kapitalisti žele da uguše. Al zato se luksuzno zivilo od tudjih para. I mene bi počelo da guši kad bi morao zaista da zaradim a pipa zavrnuta.
Sami krivi. Nije im MMF izglasao predstavnike. Niti je narodu smetalo da se suludo troši. Sve bilo OK dok je kapalo. Svi sretni i zadovoljni sa mrskim i zlim kapitalistima.
To što su zivili godinama iznad mogućnosti, i to očigledno baš baš dobro iznad mogućnosti, naravno sada izgleda kao da ih kapitalisti žele da uguše. Al zato se luksuzno zivilo od tudjih para. I mene bi počelo da guši kad bi morao zaista da zaradim a pipa zavrnuta.
Sami krivi. Nije im MMF izglasao predstavnike. Niti je narodu smetalo da se suludo troši. Sve bilo OK dok je kapalo. Svi sretni i zadovoljni sa mrskim i zlim kapitalistima.
- Sinapsa
#953 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Zapravo, to me najvise iznenadjuje. Da ljudi ne shvataju da ce sutra biti u istoj situaciji a da im Cipras pokazuje exit. I da ce i poslije toga ujutro da svane....Challenger__ wrote:Da... Uz bitnu napomenu da buka ne zna da u Grčkoj nije riječ samo o "njima" nego i o nama (BiH), odnosno manje-više svima. Da te ekonomske kategorije prevedem na leksiku grčke filozofije: Thanatos vs Eros.Sinapsa wrote:Intuitivno bih rekao, da Cipras i Varufakis bolje znaju sta je dobro za njihovu zemlju od, kako ti ispravno rece, buke sa ovog naseg foruma. Prvi put nakon par decenija Grci demonstriraju ZA vladu, a ne protiv.
-
drastic
#954 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ultimate goal za bjelosvjetske hohstaplere je kupovina svega sto valja po "fire" cijenama
- Challenger__
#955 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ma dobro. Buka i dreka je nebitna. Ona je izdanak iracionalnog straha od novog. Dreka neofobije. Ipak, većina ljudi uglavnom itekako shvata, intuitivno. Onaj obični, svakodnevni svijet. Danas sam se toga naslušao koliko hoćeš kada sam bio u nabavci, na pijaci (Stup, Sarajevo).Zapravo, to me najvise iznenadjuje. Da ljudi ne shvataju da ce sutra biti u istoj situaciji a da im Cipras pokazuje exit. I da ce i poslije toga ujutro da svane....
Oni intuitivno osjećaju da Cipras radi pravu stvar ("da ih hoće povalit' volio bih više nego pare").
-
drastic
#956 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
samo da jos dodam da bi mi bilo drago da slovenci ispuse milju i po
- Challenger__
- Sinapsa
#958 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Dakle, narod ipak ima ispravnu perepciju....To i ovaj historicar Dr. Daniele Ganser sa klipa kojeg sam prethodno postavio zna da kaze:"Narod, iako mu se prezentiraju samo fragmenti istine, osjeca odakle opasnost vreba."Challenger__ wrote:Ma dobro. Buka i dreka je nebitna. Ona je izdanak iracionalnog odbrambenog refleksa straha od novog. Dreka neofobije. Ipak, većina ljudi uglavnom itekako shvata, intuitivno. Onaj obični, svakodnevni svijet. Danas sam se toga naslušao koliko hoćeš kada sam bio u nabavci, na pijaci (Stup, Sarajevo).Zapravo, to me najvise iznenadjuje. Da ljudi ne shvataju da ce sutra biti u istoj situaciji a da im Cipras pokazuje exit. I da ce i poslije toga ujutro da svane....
Oni intuitivno osjećaju da Cipras radi pravu stvar ("da ih hoće povalit' volio bih više nego pare").
- agnostic_front
- Sinapsa
#960 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Potonu stara devizna stednja u jonsko more...dzaba su se borilidrastic wrote:samo da jos dodam da bi mi bilo drago da slovenci ispuse milju i po
-
jastuk1
#961 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ništa te ne kontam kad koristiš zamjenice. Čuj oni - može bit bilo ko. Daj malo ljepše to please.Challenger__ wrote:Ma dobro. Buka i dreka je nebitna. Ona je izdanak iracionalnog straha od novog. Dreka neofobije. Ipak, većina ljudi uglavnom itekako shvata, intuitivno. Onaj obični, svakodnevni svijet. Danas sam se toga naslušao koliko hoćeš kada sam bio u nabavci, na pijaci (Stup, Sarajevo).Zapravo, to me najvise iznenadjuje. Da ljudi ne shvataju da ce sutra biti u istoj situaciji a da im Cipras pokazuje exit. I da ce i poslije toga ujutro da svane....
Uglavnom, ja mislim da će glasati da ostanu, međutim sada će ih zbog ovog zvaničnog kašnjenja u vraćanju duga primorati da sebi štampaju valutu. Grci će je vjerovatno vezati za euro - i time se praktično ništa ne mijenja, ondnosno zavist će šta valutni odbor u tom slučaju odluči. Ako krenu u štampanje (da zadrže ove raskode odnosno plaćanja budžetskih korisnika) napravit će ogromnu inflaciju - i sve će biti skuplje umjesto da bude jeftinije, što bi bilo da uvedu skroz novu valutu.
Mislim da će ih sada lihvari (kao žestoku kaznu za ove šamarčine i maltretiranje) nasalacat na to gore navedeno najgore rješenje, rješenje u kojem nisu više u eurozoni, a još koriste euro. Rješenje koje garantije i inflaciju i negativan rast BDP-a. U tom slučaju, say goodbye to tourism.
Zarad Italije, Španije i Portugala, ima da tako sada stegnu Grke, da nikom drugom u eurozoni ne padne napamet da "ljevičari."
- Challenger__
#962 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Pa napisao sam na koga mislim: obični, svakodnevni svijet. Radnici po pijacama, taksisti.jastuk1 wrote:Ništa te ne kontam kad koristiš zamjenice. Čuj oni - može bit bilo ko. Daj malo ljepše to please.
- jao_situacije
#963 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
meni je ova tema fascinantna
svi u nekom fazonu da grci izlevate lihvare (to se normalno neće desiti)
samo čekam da počne priča okej je krasti iz banaka, varati ljude je pohvalno i prihvatljivo ponašanje
samo čekam da počne priča okej je krasti iz banaka, varati ljude je pohvalno i prihvatljivo ponašanje
- Challenger__
#964 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ovdje, malo-malo pa štovatelji zlatnog teleta ponavljaju te neke fatalističke prijetnje... Hajde, konkretno - šta će im? Šta im mogu?jastuk1 wrote:Zarad Italije, Španije i Portugala, ima da tako sada stegnu Grke, da nikom drugom u eurozoni ne padne napamet da "ljevičari."
-
dezurni_ucenik
#965 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
jao_situacije wrote:meni je ova tema fascinantna
Pazi onog agnostic fronta i komentara : kraj kapitalizma i bilderberg korporacije
-
RtrnOfSalisbury
#966 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
nedje sam procito da se i husein obmana zalozio da him pomogne. bome ako him barak bude pomago zazalice oni za ojropom.
- jao_situacije
#967 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
meni su najčudnije izjave pojedinaca koji kao da žive u nekom paralelnom svijetu totalno zanemaruju činjenice kako je taj dug nastaodezurni_ucenik wrote:jao_situacije wrote:meni je ova tema fascinantna
Pazi onog agnostic fronta i komentara : kraj kapitalizma i bilderberg korporacije![]()
![]()
kao grci slučajno zapali u dug.. ono probudili se jedno jutro i vidjeli da duguju milijarde
-
RtrnOfSalisbury
#968 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
... sad sam cito malo istoriju i grcima ustvari jos od smrti aleksandra macedonskog ide nizbrdo, tako da je pravo cudo da su i dovde dogurali
-
dezurni_ucenik
#969 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Nema tu puno filozofije - kurcili se tudjim parama i dobice po prsticima.jao_situacije wrote:meni su najčudnije izjave pojedinaca koji kao da žive u nekom paralelnom svijetu totalno zanemaruju činjenice kako je taj dug nastaodezurni_ucenik wrote:jao_situacije wrote:meni je ova tema fascinantna
Pazi onog agnostic fronta i komentara : kraj kapitalizma i bilderberg korporacije![]()
![]()
![]()
kao grci slučajno zapali u dug.. ono probudili se jedno jutro i vidjeli da duguju milijarde
-
Bodkin
#970 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Prejako kako pojedini ovdje vide grcku kao zrtvu
kao banke im uz prijetnji pistoljem davale lovu. Isto kao kad lola uleti za kredit za novu oktaviju i kad nema da plati ti se sazalis. Ili kad uzme kredit da moze raditi 4 sata umjesto 8, a ti se lomis po 10 sati da zivis kao on bez kredita 
- HAVANA
#971 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Nasekiro sam se isto ko za one sa svajcarcima.
- muha_sa
#972 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
HAVANA wrote:Nasekiro sam se isto ko za one sa svajcarcima.
mi kod djeca govorili -propo ko Grcka--a ja djete bio prije hejbet godina
-
sumirprimus
#973 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
u grcku u penzijuLitva, prema podacima Eurostata na mirovinski sustav troši 472 eura po stanovniku, dok je taj trošak u Grčkoj 1625 eura. Bugarska na mirovinski sustav troši 257 eura po stanovniku.
Ovi podaci odnose se na 2012. godinu, te su Grčke mirovine od tada smanjene, ali su i danas daleko veće od onih u Bugarskoj, Litvi, Latviji, Hrvatskoj te u većini zemalja istočne i srednje Europe, podsjeća New York Times.
-
Hendrix
#974 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Grčka je tipičan primjer šta će se nama desiti uskoro, skoro pa copy paste situacija, previše džabojeda, budžet se nadoknađuje kreditima, normalan svijet se ubi od rada ali opet ne može napuniti budžet koliko neradnika ima, oni uživaju sve blagodati i beneficije...kad odjednom, bankrot.
Samo što će naši političari onda velikodušno ponuditi sve resurse koje imamo na prodaju Evropi, znamo dužni smo vam, evo šume i vode, MMF bujrum uzmi šta ti treba mi ionako imamo stanove vani a i djeca nam tamo studiraju.
Samo što će naši političari onda velikodušno ponuditi sve resurse koje imamo na prodaju Evropi, znamo dužni smo vam, evo šume i vode, MMF bujrum uzmi šta ti treba mi ionako imamo stanove vani a i djeca nam tamo studiraju.
-
sumirprimus
#975 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Hendrix wrote:Grčka je tipičan primjer šta će se nama desiti uskoro, skoro pa copy paste situacija, previše džabojeda, budžet se nadoknađuje kreditima, normalan svijet se ubi od rada ali opet ne može napuniti budžet koliko neradnika ima, oni uživaju sve blagodati i beneficije...kad odjednom, bankrot.