Po kojem pravnom osnovu, prema ovoj epizodi "Upozorenje" i njenoj "zaprani", policajac može napisati prekršajnu prijavu vozačima?frngla wrote:Može kažnjavati. U dosta europskih gradova se vozi po zonama (npr. Berlin), auta slabije eko norme, ne mogu prismrditi centru grada.
Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
-
high_volume
#951 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
- Haris.ba
#952 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
ZAKON
O UREĐENJU SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO
Član 6
(Ograničenje i zabrane saobraćaja)
(1) Ministarstvo i MUP mogu da ograniče ili zabrane saobraćaj na cestama pod uslovima propisanim ovim zakonom, Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", br. 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13 i 8/17) (u daljem tekstu: ZOSS) i Zakonom o cestama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/10, 16/10 i 66/13), a u svrhu sprečavanja ili otklanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, sprečavanja ili otklanjanja oštećenja ceste, izvođenja radova na cesti i zabrane saobraćaja radi smanjenja emisije štetnih gasova.
(2) Ograničenje, odnosno zabrana saobraćaja mora biti saopštena učesnicima u saobraćaju odgovarajućim saobraćajnim znacima, putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način.
Član 94
(Ograničenja saobraćaja u užem gradskom jezgru)
(1) Vlada može posebnom uredbom propisati zonu užeg gradskog jezgra (crvena zona) u kojoj će saobraćaj motornim vozilima biti dozvoljen uz plaćanje posebne naknade (vinjeta).
(2) Zona iz stava (1) ovog člana uvodi se sa ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja, smanjenja emisije štetnih gasova, rješavanja problema parkiranja vozila i smanjenja gužvi u užem gradskom jezgru.
(3) Ograničenje iz stava (1) ovog člana se ne odnosi na vozila javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika i vozila obuhvaćena čl. 125. i 126. ZOSS-a.
(4) Naknada iz stava (1) ovog člana je namjenski prihod budžeta Kantona i koristit će se za unapređenje sigurnosti saobraćaja i zaštite životne sredine.
Član 95
(Ograničenja saobraćaja u užem gradskom jezgru)
Vlada može u slučaju prekomjerne emisije štetnih čestica u zraku donijeti poseban propis kojim se zabranjuje ili ograničava saobraćaj motornih vozila na području Kantona za pojedine kategorije vozila.
Član 44
(Iznimno odobrenje kretanja vozila u pješačkim zonama i ulicama zabranjenim za saobraćaj)
(1) Ministarstvo donošenjem rješenja u izuzetnim i opravdanim slučajevima odobrit će kretanje vozila i zadržavanje do 30 minuta u pješačkim zonama i ulicama zabranjenim za odvijanje saobraćaja u sljedećim slučajevima:
Član 105
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100 KM do 300 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice - vozač motornog vozila ako postupi suprotno odredbama člana 33. ovog zakona.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 50 KM do 250 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice - vozač motornog vozila ako:
l) postupi suprotno odredbama člana 44. ovog zakona,
- Thorgerson
#953 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Ovo sto pises jednostavno nije tacno. Ne postoji to strujanje zraka koje ce otkloniti svu prljavstinu koju proizvedu lozista i losi stari automobili.megaman4 wrote:Magla je prirodna pojava. To sto ovi u kantonu ne kontaju, njihov problem.karanana wrote:i prosle godine kad su rekli da ce uvesti par/nepar smog se razbjezo.
nema ovde rjesenja ljudi. magle ja vazda bilo i bice. samo je pitanje koliko ce biti crna i smrdljiva.
Najveci problem u Sarajevu nisu ni auta, ni lozista, nego novogradnja od Otoke k'a Stupu, gdje se nalazi glavni koridor strujanja zraka u pravcu istok-zapad duz Miljacke, kojeg ovi nepismeni novi neimari polako zatvaraju.
Pored toga, i ono malo zelenila sto je ostalo, oni pretvorise u beton. Umjesto sto grade stanove koji ni kurcu ne valjaju, bolje bi bilo obnoviti ekolosku sliku ovog grada sa parkovima i novim stablima drveca, kako bi se vratio kisik, kojeg je sve manje u gradu.
Ali posto je politika otjerala ljude koji su se bavili strukom i koji su davnih dana upozoravali na ovu katastrofu, neka novopecena gospoda i dalje zaposljava ljude koji veze nemaju sa ovim stvarima. Bitno je sjesti na budzet, a okolis i zdravlje, neka neko drugi brigu vodi.
Malo morgen. Nema vise strucnjaka ciji je potpis vise vrijedio nego sve vladine odluke od 1996, pa do danas.
Zasto mislite sto je bivsi sistem zabranio da se gradi bas tamo gdje danas nicu one zgradurine i to bas na Otici i Stupu? Zbog strujanja zraka i proizvodnje kisika od zelenila.
Na mjestu Otoka -meandar je trebao biti ogroman park i ono se nije smjelo dirati. Sad je kasno.
Na Stupu isto. Umjesto da se ono pretvori u parkovske povrsine, sa drvecem i raznovrsnim sadrzajem za sve uzraste, niknuse favele bez cilja i plana.
Kazu da u Sarajevu fali oko 10.000 parking mjesta? Normalno da fali, kada su sve pritisnuli zgradurinama. E nek sad na mjesecu prave parkiralista.
Ilidza je isti slucaj. Nema vise zelenila. Daj samo beton.
Prije rata je Sarajevo sa svojih 10 opstina imalo 75.000 registrovanih motornih vozila.
Danas ima oko 151.000, na manjoj teritoriji, i na istoj mrezi saobracajnica.
Oni ne shvataju da je ovaj grad skucen za daljnje sirenje, narocito 4 gradske opstine.
Jedini dio teritorija Sarajevo gdje je jos moguce sirenje, je prema sjeveru tj. Visokom i nigdje vise. Zasto? Zato sto je teren dosta siri i pusu jaki vjetrovi, cije strujanje ne bi bilo ugrozeno od novih naselja.
Prema Blazuju i Hadzicima nijedan objekat ne bi smio nici, zbog vazduha iz pravca Ivana i Konjica. Gradnjom zatvaras taj najbitniji zracni koridor za Sarajevo. I prema Trnovu gradnja bi morala biti zaustavljena, zbog strujanja zraka, kako bi se smanjio utjecaj magli, koje ugrozavaju rad Aerodroma.
O divljim naseljima na padinskim terenima, da i ne govorim. Samo kad jednog dana sve one kuce zavrse u koritu Miljacke.
Sto se lozista tice, tu je specificna situacija. Slazem se da je ugalj najlosija solucija.
Ali moramo znati da nisu svi gradjani ekonomski jaki da se griju na plin i struju.
Zbog toga treba pod hitno saciniti socijalnu kartu, da se vidi ko moze a ko ne moze da se grije na plin i struju. Oni koji mogu, drzava im ne bi subvencionirala 5 mjeseci grijanje zimi. Oni koji ne mogu, drzava bi im subvencionirala tih 5 mjeseci, cime bi pomogla svima.
Samo treba malo dobre volje.
Sta cemo sa Grbavicom, sta cemo sa Alipasinim poljem, sta cemo sa silnim neboderima u Hrasnom koji su tik uz Miljacku?! Sta cemo sa Cvilom.
SCC shiddi, Alta, Butmirov s2 objekti, Bosmal, Nova Otoka i generalno taj dio gdje je izgradjeno slovima i brojem 5 objekata (vau), naselje Miljacka, Tibra 1 i Tibra 2.
Ako vec potezes tu pricu o strujanju zraka kotlinom, onda se nista nije trebalo izgraditi u ovom gradu. Zasto su onda gradili onoliko Alipasino polje i silne nebodere? Zasto prije rata nisu zabranili tu gradnju. Zasto su duz Miljacke napravili nebodere pocevsi cak i od Skenderije pa skroz do Otoke. Zasto?
Pa bolan bivsa drzava ti je izgradila na tom potezu 10 puta vise zgradurina, citava naselja, nebodere i ti sad pises eto oni pazili nisu izgradili na jednom dijelu.
Mislim volio bih i ja da tih zgrada nema, da su tu parkovi, ali nema ti prica smisla.
- Thorgerson
#954 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Ma izaso tekst od Garibije kako imaju neki vjetrici koji pusu i eto jebiga napravise ljudi tri zgrade i zatvorise te vjetrove. Jebo to sto je ustvari 90% zgrada na tom potezu napravljeno 1970-85.Haris.ba wrote:Ne bih da kvarim narative, ali odakle vam te priče o vjetrovima?
Mislim, osjeti se kad zapuše. Gdje se ne osjeti. Ali, ima li kakve struke koja je izmjerila kuda i kako idu ti vjetrovi?
Inace, da nisu zatvorili vjetrove, mogli bi hladno voziti golfove kečeve, auta bezu filtera, te nastaviti mirno ložiti gume i leševe. Sve bi to vjetar odnio. Ali jebiga, eto one tri zgrade na Otoci sve pokvarise.
-
high_volume
#955 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Ma ok za kaznene odredbe kršenja zakona o uređenju saobraćaja u KS. Ali ove mjere epizoda "Pripravnost" i sada "Upozorenje", hitne mjere, trebaju biti javno objavljene i dostupne svima. Ne može Klix ili Avaz biti zvaničan medij vlasti. To je "Službene novine KS", a one se objavljuju periodično, i nekoliko dana poslije, možda i 10-tak dana i više, od donošenja "hitnih" mjera, a u međuvremenu policija kažnjava. Ne čitaju svi Klix ili Avaz, oslobođenje, niti je to obaveza ljudi, niti svi gledaju TV.
A i danas, npr. nije zrak zagađen, a mjere Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevosu na snazi. I šta će uraditi policajac koji uoči G2 na ulicama Starog Grada, ili negdje na M. Dvoru - pustit će ga bez kažnjavanja, i sam načiniti propust u radu, ili besmisleno kazniti vozača
A i danas, npr. nije zrak zagađen, a mjere Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevosu na snazi. I šta će uraditi policajac koji uoči G2 na ulicama Starog Grada, ili negdje na M. Dvoru - pustit će ga bez kažnjavanja, i sam načiniti propust u radu, ili besmisleno kazniti vozača
- Haris.ba
#956 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Jelde da trolaš?high_volume wrote:Ma ok za kaznene odredbe kršenja zakona o uređenju saobraćaja u KS. Ali ove mjere epizoda "Pripravnost" i sada "Upozorenje", hitne mjere, trebaju biti javno objavljene i dostupne svima. Ne može Klix ili Avaz biti zvaničan medij vlasti. To je "Službene novine KS", a one se objavljuju periodično, i nekoliko dana poslije, možda i 10-tak dana i više, od donošenja "hitnih" mjera, a u međuvremenu policija kažnjava. Ne čitaju svi Klix ili Avaz, oslobođenje, niti je to obaveza ljudi, niti svi gledaju TV.
Piše fino odgovarajući saobraćajni znakovi. Pa onima koji ne gledaju tv ili internet - valjda imaju oči za znakove.(2) Ograničenje, odnosno zabrana saobraćaja mora biti saopštena učesnicima u saobraćaju odgovarajućim saobraćajnim znacima, putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način.
Ako ima postavljen odgovarajući znak - policajac će kazniti vozača. Veoma jednostavno.
- Thorgerson
#957 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Kako mislis nije zagadjen?high_volume wrote:Ma ok za kaznene odredbe kršenja zakona o uređenju saobraćaja u KS. Ali ove mjere epizoda "Pripravnost" i sada "Upozorenje", hitne mjere, trebaju biti javno objavljene i dostupne svima. Ne može Klix ili Avaz biti zvaničan medij vlasti. To je "Službene novine KS", a one se objavljuju periodično, i nekoliko dana poslije, možda i 10-tak dana i više, od donošenja "hitnih" mjera, a u međuvremenu policija kažnjava. Ne čitaju svi Klix ili Avaz, oslobođenje, niti je to obaveza ljudi, niti svi gledaju TV.
To sto ti ne vidis smog i sto sada nema magle, ne znaci da je zrak idealan.
Zrak je i dalje zagadjen. Istina, puno manje nego neki dan, ali idealan nije. Sto se mene tice ja bih ove zabrane drzao tokom citave zime.
-
high_volume
#958 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Ovo što Haris gore piše je besmisleno, čisto pranje od odgovornosti Vlade KS nekakvim neprovodivim ad-hoc mjerama.Thorgerson wrote:Zrak je i dalje zagadjen. Istina, puno manje nego neki dan, ali idealan nije. Sto se mene tice ja bih ove zabrane drzao tokom citave zime.
Ovo što si ti napisao je provodivo - zabraniti saobraćaj m/v sa motorima niskih EURO vrijednosti tokom zime. Možda samo u najkritičnije vrijeme, tokom decembra, januara i fenruara, i to na području sve četiri gradske Općine uklj. Ilidžu i Vogošću i Hadžiće.
- drndalo
#959 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Price o vjetrovima nisu price, to su stvari koje ozbiljne drzave prate desetljecima...Haris.ba wrote:Ne bih da kvarim narative, ali odakle vam te priče o vjetrovima?
Mislim, osjeti se kad zapuše. Gdje se ne osjeti. Ali, ima li kakve struke koja je izmjerila kuda i kako idu ti vjetrovi?
Kod gradnje aerodroma takodjer, tada je to vazno na statistickom nivou barem 10-20 god. statistike da se znaju prevladavajuci vjetrovi, zbog smjera piste...
Austrija je pravila plucne bolnice na Podhrastovima i Kasindolu, slucajno? Nije...
Ne znam tacno kako se zovu, i gdje su arhivirane, ali Zavod za javno zdravstvo bi vjerovatno morao imati te stare kopije. I vjerovatno su neke Studije uticaja.....
- Haris.ba
#960 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Kada kažeš da su zgrade blokirale neke vjetrove - valjda pričaš na osnovu nekih mjerenja.
Pa nisu ta mjerenja narodne epske priče. Veoma lahko se dođe do toga kada pitaš stručnjaka. A ne - negdje su u nekim arhivama.
Pa nisu ta mjerenja narodne epske priče. Veoma lahko se dođe do toga kada pitaš stručnjaka. A ne - negdje su u nekim arhivama.
-
nemoj to
#961 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Koliko me nasmijao brat.
Pa zamisli samo da nema zgrada da je sve ravnica da li bi ti onda nekad zapuhalo malo.
Zar se ne sjecate zujanja prošle godine na prste jedne ruke si mogao nabrojati dane kad je bio smog.
Pa zamisli samo da nema zgrada da je sve ravnica da li bi ti onda nekad zapuhalo malo.
Zar se ne sjecate zujanja prošle godine na prste jedne ruke si mogao nabrojati dane kad je bio smog.
- drndalo
#962 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Ja nisam strucnjak pa ne znam tacnije.
Gdje su nam strucnjaci? Ili u peMziji ili na groblju...
Ovi mladji su ubijeni u pojam, i ne smiju nista i kad bi znali...
Nove zgrade sigurno jesu smanjile protocnost nekog vjetra, koliko, to bi se moralo mjeriti neko vrijeme. S obzirom da zgrade nicu svake godine, kada cemo to? Nije to mjerenje od 15 dana, moralo bi se mjeriti barem godinu, dvije da se ima uzorak svih dana u godini...
Opet kao sto rekose, ne mozes samo godinu-za-godinu porediti, jer je recimo lani bilo pretezno vedro, a preklani je bilo onih 4x dana smoga...
Mjerenja? Sta ti juce rece Forto? Da mi NEMAMO mjerenja iz kojih precizno mozemo znati tacno... Odatle i ono Dinino izlijetanje sa gluposti, jer je procitao (procitalo mu) samo stranu 5, ali ne i 6-7 ...
Nove zgrade sigurno jesu smanjile protocnost nekog vjetra, koliko, to bi se moralo mjeriti neko vrijeme. S obzirom da zgrade nicu svake godine, kada cemo to? Nije to mjerenje od 15 dana, moralo bi se mjeriti barem godinu, dvije da se ima uzorak svih dana u godini...
Opet kao sto rekose, ne mozes samo godinu-za-godinu porediti, jer je recimo lani bilo pretezno vedro, a preklani je bilo onih 4x dana smoga...
Mjerenja? Sta ti juce rece Forto? Da mi NEMAMO mjerenja iz kojih precizno mozemo znati tacno... Odatle i ono Dinino izlijetanje sa gluposti, jer je procitao (procitalo mu) samo stranu 5, ali ne i 6-7 ...
- Thorgerson
#963 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Vec sam gore napisao.drndalo wrote:Ja nisam strucnjak pa ne znam tacnije.
90% grada na potezu Carsija - Otoka, RTV je izgradjeno prije rata. Govorim dakle o ovoj kotlini u blizini Miljacke. Ne o brdima.
Tako da fkt ne kontam i dalje pricu o nekakvim zgradama koje nicu svake godine. MIslim, de malo jeboga promisli, prije nego sto napises ovako nesto.
Jednotsavno glupa vam je teorija, da stotine i stotine prijeratnih zgrada su ok, al eto 7-8 novih zgrada je upropastilo protocnost vjetrova za koju su brinuli komunjare.
Ja opet ponavljam, ja bih isto tako volio da je na potezu otoke izgradjen veliki park i da je ostala ona cistina. Ali nebitno je sada. Jednostavno necu i ne mogu da prihvatim teoriju da je nekih 10-ak objekata razlog ovoliko zagadjenja. Jer to jednostavno nema veze sa vezom.
Koliko smo km nove ceste izgradili u gradu? Koju smo to novu dionicu probili? Pa u ovih 20 godina jedinu novu dionicu koju ja znam da je napravljena je A transverzala i zaobilaznica. Sve ostalo je bilo prije. Ili je obnovljeno ili prosireno. Hej. 20 godina. Guzve su nesnosne i tu mozemo dovesti u vezu nove zgrade, jer se prave bez planova i infrastrukture. Ali to treba da radi grad, tj. kanton. Ne moze investitor praviti i puteve i zgrade. 20 i kusur godina nije 10km nove ceste napravljeno, a broj automobila povecan za 3 do 4 puta.
I naravno lozista. Pricamo o stotinu i nesto hiljada lozista, uglja, drva itd. I hladno cemo jel na to zazmiriti. Pa ne moram biti nikakav strucnjak da u svom naselju osjetim u zraku izgoreno drvo i ugalj. Pa nisam glup jebote. Toplane ga ne loze, auta koliko znam ne idu na drva..zna se ko ga lozi.
Last edited by Thorgerson on 05/12/2018 10:45, edited 1 time in total.
-
nemoj to
#964 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Kakva vam je ovo tema tacno me boli mozak od citanja 
- VladaFBiH
#965 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
i imaš još jednu registraciju jer od 2020 ti auto mora zadovoljiti normu za koju je napravljeno - poslije ovolikih pritisaka javnosti a i promjene vlasti poprilično sam siguran da nećeš moći proći tehničkimali_balon wrote:Bas me zanima koliko se se ovo sa autima postovati......a mozeli policija kaznjavati....znam da kada su prosli put to uradili policija nije mogla kaznjavati nego samo upozoravati
Napisah vec, da sam licno na autu sa euro 5 motorom izvadio DPF filter....a takvih je masa po gradu.....
Ali to makar nesta.....kao rade
- Haris.ba
#966 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Paragraf je paragraf. Krivi zakon, a ne onoga ko ti je napisao da za sve što pitaš postoji zakon.high_volume wrote:Ovo što Haris gore piše je besmisleno, čisto pranje od odgovornosti Vlade KS nekakvim neprovodivim ad-hoc mjerama.
To što se tebi ne sviđa zakon - poštujem.
- VladaFBiH
#967 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
tako sam sretan što ova bagra neće više biti u vlasti KS-a
https://www.klix.ba/vijesti/bih/adem-zo ... 81205020#1
po Zolju je zrak ok. i nije mu jasno zašto se građani bune
- insomnia78
#968 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Pa mahku mu jebem nije bas da su zgrade zadihtovale prolaz. Sta ono, vjetar ide, dodje do zgrade i okrene se nazad
- Thorgerson
#969 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Imali mjernu stanicu koja je divljala sa ciframa - na Skenderiji.VladaFBiH wrote:tako sam sretan što ova bagra neće više biti u vlasti KS-a
Tu stanicu zatim, da raja ne bi panicila - jer ponavljam cifre su bile da su ubandacis - prebacuju kod Vijecnice. Tu naravno pomalo i puse, zrak je cisci i eto rijesen problem.
Zolj bi sigurno predlozio i drugu mjeru. A to je da se mjerna stanica premjesti na Trebevic. Pa cemo tako svi fino vidjeti mjerenja i vidjecemo da je zrak sasvim ok.
Da ne govorim da kreteni uopste ne mjere Pm2.5 cestice koje su visestruko stetnije od pm10. I o kakvim onda on stvarima uopste moze pricati?!
Cuj nije najzagadjeniji. Pa boli me briga ba je li ili nije. Ono sto ja vidim i cujem svojim culima, jeste da ovih dana nisam mogao otvoriti prozor, da nisam mogao izaci vani i da nisam mogao disati, da sam kasljao i glava pucala. I on mi kaze sve je ok, jebiga vidi kako je u Indiji.
- Thorgerson
#970 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Sad ti je moderno srat.insomnia78 wrote:Pa mahku mu jebem nije bas da su zgrade zadihtovale prolaz. Sta ono, vjetar ide, dodje do zgrade i okrene se nazad
A niko nece da navede pravi jebeni razlog, zato sto taj razlog ide direktno u glavušu najvećoj populaciji.
- nelegealna gradnja kuca i privatna ložišta
- nikakvi automobili na cestama.
I to je to. Kakve zgrade, strujanja zraka i ostale gluposti...nema tog strujanja, vjetra, bure, boga, allaha, koji ce odnijeti zagadjenje koje ova dva gore pomenuta problema proizvedu. Ali procitalo tekst od garibije jucer, pa pokupi svu pamet svijeta.
Al ono tišu, dje ces ba talasat. Reci ono poremecen koridor vjetra i ajd nek ostane na tome.
- Haris.ba
#971 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Nelegalna gradnja problem?

Last edited by Haris.ba on 05/12/2018 13:27, edited 2 times in total.
- VladaFBiH
#972 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
zgrade su samo jedan od faktora koji doprinose - svakako nisu jedini uzrok zagađenjaThorgerson wrote:Sad ti je moderno srat.insomnia78 wrote:Pa mahku mu jebem nije bas da su zgrade zadihtovale prolaz. Sta ono, vjetar ide, dodje do zgrade i okrene se nazad
A niko nece da navede pravi jebeni razlog, zato sto taj razlog ide direktno u glavušu najvećoj populaciji.
- nelegealna gradnja kuca i privatna ložišta
- nikakvi automobili na cestama.
I to je to. Kakve zgrade, strujanja zraka i ostale gluposti...nema tog strujanja, vjetra, bure, boga, allaha, koji ce odnijeti zagadjenje koje ova dva gore pomenuta problema proizvedu. Ali procitalo tekst od garibije jucer, pa pokupi svu pamet svijeta.
Al ono tišu, dje ces ba talasat. Reci ono poremecen koridor vjetra i ajd nek ostane na tome.
- oldtajmer
#973 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
eto ga misterija rijesena,kljucaj temuPotom se Tais osvrnuo na podatke o zagađenosti zraka Ambasade Sjedinjenih Američkih država kazavši:
"Jesmo li najzagađeniji - nismo. Jesmo li zagađeni - jesmo. Mjesto postavljanja analizatora američke ambasade je veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice. Ona vrlo često strašno puno emituje prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu sa našim standardima".
- xoklix
#974 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
Imam porijekla iz mjesta u blizini Sarajeva gdje svaka druga kuća ima 5-6 parkiranih auta u bašti.
Kako sam upoznat šta se sve radi tako znam da je na svakom automobilu izvađen katalizator ! Za jedan katalizator možete dobiti 300-700 KM u zavisnosti količine platine na njemu.
Džaba euro 4 ili euro 5 norma kad automobil ne posjeduje katalizator! Taj zagađuje koliko i golf dvica.
Kako sam upoznat šta se sve radi tako znam da je na svakom automobilu izvađen katalizator ! Za jedan katalizator možete dobiti 300-700 KM u zavisnosti količine platine na njemu.
Džaba euro 4 ili euro 5 norma kad automobil ne posjeduje katalizator! Taj zagađuje koliko i golf dvica.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#975 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
zaboravio si i zacepljene dpf filterexoklix wrote:Imam porijekla iz mjesta u blizini Sarajeva gdje svaka druga kuća ima 5-6 parkiranih auta u bašti.