Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#951 Re: Sarajevo u Ratu

Post by kakavdanakneiskustvu »

pratim
sinuhe

#952 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sinuhe »

Koje su firme radile u SA za vrijeme rata?
Wind

#953 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Wind »

Pivara, Klas, Oslobodjenje, RTVBIH, Elektroprivreda...

a od malih.....Veplast, TV Hayat....

nastavite spisak....
holowey

#954 Re: Sarajevo u Ratu

Post by holowey »

Wind wrote:Pivara, Klas, Oslobodjenje, RTVBIH, Elektroprivreda...

a od malih.....Veplast, TV Hayat....

nastavite spisak....
alhos, automehanika, vaso miskin, zica, sarajevogas...
South Blue Mama

#955 Re: Sarajevo u Ratu

Post by South Blue Mama »

Velepekara, Mljekara, FDS, Energoinvest, pekara Panini, Privredna banka Sarajevo.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#956 Re: Sarajevo u Ratu

Post by bitanga_sa_otesa »

cenex,bosnalijek,vodovod i kanalizacija,gras...
trambusek88

#957 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

Rad, Astro, Centrotrans, BH Osiguranje, LPS...
uglavnomja

#958 Re: Sarajevo u Ratu

Post by uglavnomja »

alemkove radnje

od medija, osim oslobodjenja, vecernje novine, ljiljan, ... ne znam kad se ono smece pojavilo, nekad u ratu

obrazovne institucije, jeste da nisu firme, ali su radile :thumbup:

puno firmi je radilo prvih godinu, dvije, dok je bilo resursa, materijalnih i ljudskih. i nade da ima svrhe nesto raditi, cuvati kancelarije, radnje ... polako su se gasile.

bilo je nekih frizera, znam da su zene iznalazile nacine da nesto urade od glave, a gdje :?:

sipad, hidrogradnja, arhtekt, dom ... sve je to nesto kao radilo, u smanjenom kapacitetu. mislim da je i zoi 84 postojao, oni su ostvarili kontakte sa samaranom.

bitna je cinjenica da su vojne obaveze bili oslobodjeni doktori (med. osoblje), novinari :roll: , nastavno osoblje, zaposleni u pekari, mljekari, fds ... , zatim u cz (oni sto su dijelili humanitarnu) i slicno. i ko je imao nalaz od doktora da je nesposoban za vojsku. tako da je vecinu zaposlenih u tim firmama cinila zenska radna snaga i penzioneri.
uglavnomja

#959 Re: Sarajevo u Ratu

Post by uglavnomja »

bilo je i kafana i restorana i hotela ... bolje da se ne pokusavam sjetiti :D
kakavdanakneiskustvu

#960 Re: Sarajevo u Ratu

uglavnomja wrote:alemkove radnje

od medija, osim oslobodjenja, vecernje novine, ljiljan, ... ne znam kad se ono smece pojavilo, nekad u ratu

puno firmi je radilo prvih godinu, dvije, dok je bilo resursa, materijalnih i ljudskih. i nade da ima svrhe nesto raditi, cuvati kancelarije, radnje ... polako su se gasile.

bilo je nekih frizera, znam da su zene iznalazile nacine da nesto urade od glave, a gdje :?:

sipad, hidrogradnja, arhtekt, dom ... sve je to nesto kao radilo, u smanjenom kapacitetu. mislim da je i zoi 84 postojao, oni su ostvarili kontakte sa samaranom.

bitna je cinjenica da su vojne obaveze bili oslobodjeni doktori (med. osoblje), novinari :roll: , nastavno osoblje, zaposleni u pekari, mljekari, fds ... , zatim u cz (oni sto su dijelili humanitarnu) i slicno. i ko je imao nalaz od doktora da je nesposoban za vojsku. tako da je vecinu zaposlenih u tim firmama cinila zenska radna snaga i penzioneri.

dani
uglavnomja

#961 Re: Sarajevo u Ratu

Post by uglavnomja »

kakavdanakneiskustvu wrote:
uglavnomja wrote:alemkove radnje

dani
:thumbup:

sjecam se senada p. debelog, a i onog drugog senada a. ljepotana :mrgreen: , ali sto je znao napisati, svaka mu cast.
uglavnomja

#962 Re: Sarajevo u Ratu

Post by uglavnomja »

mislim da je radio i crobox tada :?

i, ako je neko vec napomenuo, nije zgoreg da ponovim: pivara :D
uglavnomja

#963 Re: Sarajevo u Ratu

Post by uglavnomja »

je li to niko nije postu spomenuo :?:
uglavnomja

#964 Re: Sarajevo u Ratu

Post by uglavnomja »

hebovas rat :run:

sta mi bi da otvorim ovu temu :twisted:
made_in_sarajevo

#965 Re: Sarajevo u Ratu

Post by made_in_sarajevo »

radio je unimont-elektron na skenderiji u adila grebe :D, koliko se sjecam na pocetku rata su neku malu pauzu imali i kad su se koliko toliko sabrali nastavili su dalje raditi, radili su oko struje
kakavdanakneiskustvu

#966 Re: Sarajevo u Ratu

je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
DaysleepeR

#967 Re: Sarajevo u Ratu

Post by DaysleepeR »

kakavdanakneiskustvu wrote:je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
pred kraj rata je bilo, u ratu od 92-94 nije koliko se ja sjećam, pijace su radile. možda je neko imao neku improvizovanu pijacu u oviru prostora neke samoposluge, ali to nije bio sigurno granap sa kasom i sl.
dragma
Vozim: Pješe

#968 Re: Sarajevo u Ratu

Post by dragma »

DaysleepeR wrote:
pred kraj rata je bilo, u ratu od 92-94 nije koliko se ja sjećam, pijace su radile. možda je neko imao neku improvizovanu pijacu u oviru prostora neke samoposluge, ali to nije bio sigurno granap sa kasom i sl.
Preko puta državne bolnice (u to vrijeme vojne bolnice), na ćošku pored taxi štanda je radio granap gotovo čitav rat. I na Ciglanama, pored Londona je radio jedan granap početkom rata, nešto malo 93-će dok je 94-te i 95-te radio malte ne bez prestanka. Bez kase i bez da su izdavali račune naravno :-D
DaysleepeR

#969 Re: Sarajevo u Ratu

Post by DaysleepeR »

ima jedno interesantno pitanje za nekog ko ima pristup policijskim izvještajima a to je

U ratnom Sarajevu gdje je svako nosio oružje, koliko puta je uz prijetnju istog opljačkana neka radnja? I onda to uporedimo sa sadašnjim stanjem...
Innovation

#970 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Innovation »

Sta bi u to vrijeme taj granap prodavao npr.?
kakavdanakneiskustvu

#971 Re: Sarajevo u Ratu

Innovation wrote:

pitam,da znam ne bih pitao
lajkujMe

#972 Re: Sarajevo u Ratu

Post by lajkujMe »

Innovation wrote:

Pa vjerujem sve sto ljudi hoce a radnja moze pronaci :D Od humanitarne pomoci, do cigara, odjece, mozda i nekih drugih stvari, ne vidim razlog zasto ne bi radio ako je gazda snalazljiv mogao je bar nesto staviti na police a jel.
uglavnomja

#973 Re: Sarajevo u Ratu

Post by uglavnomja »

Innovation wrote:

kod mene u komsiluku je jedan covjek na zidicu svaki dan prodavao voce, povrce i sta se vec zadesi :)

kasnije (poslije rata) je otvorio granap-zelenaru.

pijaca je radila po principu - ko sta ima za prodati - donese i proba utusiti. bilo je nesto i profesionlanih preprodavaca, bar na markalama, ne znam za ostale pijace.

a sta se prodavalo, aaaaaaaaaa osim vrijednih stvari iz kuce koje su se mijenjale za hiljaditi vrijednosti, najvaznija roba je bila - roba iz humanitarne pomoci! neko je stvarno prodavao svoje, neko je ... hm, sto bi se reklo snasao se da ima viska :D

cigare su bile, izmedju ostalog, i platezno sredstvo :-)

i imao je alemko svoje radnje, mislim da je jedna bila u ferhadiji, gdje je komision, pored egipta
trambusek88

#974 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

OSLOBOĐENJE, 17.11.1995
U najtežim danima blokade grada bilo je malo privatnika koji su vjerovali u neko bolje sutra. Jedan od njih, Alemko Nuhanovic, našao je razloga, motiva, svakako i interesa da ulaže u otvaranje prodavnica, da pomogne Sarajlijama, ali sve vrijeme voden logikom biznisa.Ovih dana, tri prodavnice "Alemka" su zatvorene. Finansijska policija ucinila je svoje. Bez obzira na dobre Nuhanoviceve namjere zakonski propisi ocigledno, dokraja nisu bili ispoštovani. "Alemkove" predavnice su pod katancem.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#975 Re: Sarajevo u Ratu

Post by bitanga_sa_otesa »

ja znam jednog mahalca sto je na markalama prodavao tucanu ciglu pod alevu papriku :-D
Post Reply