Sarajevo u Ratu
- sinuhe
#952 Re: Sarajevo u Ratu
Koje su firme radile u SA za vrijeme rata?
-
Wind
#953 Re: Sarajevo u Ratu
Pivara, Klas, Oslobodjenje, RTVBIH, Elektroprivreda...
a od malih.....Veplast, TV Hayat....
nastavite spisak....
nastavite spisak....
- holowey
#954 Re: Sarajevo u Ratu
alhos, automehanika, vaso miskin, zica, sarajevogas...Wind wrote:Pivara, Klas, Oslobodjenje, RTVBIH, Elektroprivreda...
nastavite spisak....
- South Blue Mama
#955 Re: Sarajevo u Ratu
Velepekara, Mljekara, FDS, Energoinvest, pekara Panini, Privredna banka Sarajevo.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#956 Re: Sarajevo u Ratu
cenex,bosnalijek,vodovod i kanalizacija,gras...
- trambusek88
#957 Re: Sarajevo u Ratu
Rad, Astro, Centrotrans, BH Osiguranje, LPS...
- uglavnomja
#958 Re: Sarajevo u Ratu
alemkove radnje
od medija, osim oslobodjenja, vecernje novine, ljiljan, ... ne znam kad se ono smece pojavilo, nekad u ratu
obrazovne institucije, jeste da nisu firme, ali su radile
puno firmi je radilo prvih godinu, dvije, dok je bilo resursa, materijalnih i ljudskih. i nade da ima svrhe nesto raditi, cuvati kancelarije, radnje ... polako su se gasile.
bilo je nekih frizera, znam da su zene iznalazile nacine da nesto urade od glave, a gdje
sipad, hidrogradnja, arhtekt, dom ... sve je to nesto kao radilo, u smanjenom kapacitetu. mislim da je i zoi 84 postojao, oni su ostvarili kontakte sa samaranom.
bitna je cinjenica da su vojne obaveze bili oslobodjeni doktori (med. osoblje), novinari
, nastavno osoblje, zaposleni u pekari, mljekari, fds ... , zatim u cz (oni sto su dijelili humanitarnu) i slicno. i ko je imao nalaz od doktora da je nesposoban za vojsku. tako da je vecinu zaposlenih u tim firmama cinila zenska radna snaga i penzioneri.
od medija, osim oslobodjenja, vecernje novine, ljiljan, ... ne znam kad se ono smece pojavilo, nekad u ratu
obrazovne institucije, jeste da nisu firme, ali su radile
puno firmi je radilo prvih godinu, dvije, dok je bilo resursa, materijalnih i ljudskih. i nade da ima svrhe nesto raditi, cuvati kancelarije, radnje ... polako su se gasile.
bilo je nekih frizera, znam da su zene iznalazile nacine da nesto urade od glave, a gdje
sipad, hidrogradnja, arhtekt, dom ... sve je to nesto kao radilo, u smanjenom kapacitetu. mislim da je i zoi 84 postojao, oni su ostvarili kontakte sa samaranom.
bitna je cinjenica da su vojne obaveze bili oslobodjeni doktori (med. osoblje), novinari
- uglavnomja
#959 Re: Sarajevo u Ratu
bilo je i kafana i restorana i hotela ... bolje da se ne pokusavam sjetiti 
-
kakavdanakneiskustvu
#960 Re: Sarajevo u Ratu
uglavnomja wrote:alemkove radnje
obrazovne institucije, jeste da nisu firme, ali su radile![]()
bilo je nekih frizera, znam da su zene iznalazile nacine da nesto urade od glave, a gdje![]()
bitna je cinjenica da su vojne obaveze bili oslobodjeni doktori (med. osoblje), novinari, nastavno osoblje, zaposleni u pekari, mljekari, fds ... , zatim u cz (oni sto su dijelili humanitarnu) i slicno. i ko je imao nalaz od doktora da je nesposoban za vojsku. tako da je vecinu zaposlenih u tim firmama cinila zenska radna snaga i penzioneri.
dani
- uglavnomja
#961 Re: Sarajevo u Ratu
kakavdanakneiskustvu wrote:uglavnomja wrote:alemkove radnje
obrazovne institucije, jeste da nisu firme, ali su radile![]()
bilo je nekih frizera, znam da su zene iznalazile nacine da nesto urade od glave, a gdje![]()
bitna je cinjenica da su vojne obaveze bili oslobodjeni doktori (med. osoblje), novinari, nastavno osoblje, zaposleni u pekari, mljekari, fds ... , zatim u cz (oni sto su dijelili humanitarnu) i slicno. i ko je imao nalaz od doktora da je nesposoban za vojsku. tako da je vecinu zaposlenih u tim firmama cinila zenska radna snaga i penzioneri.
dani
sjecam se senada p. debelog, a i onog drugog senada a. ljepotana
- uglavnomja
#962 Re: Sarajevo u Ratu
mislim da je radio i crobox tada
i, ako je neko vec napomenuo, nije zgoreg da ponovim: pivara
i, ako je neko vec napomenuo, nije zgoreg da ponovim: pivara
- uglavnomja
#963 Re: Sarajevo u Ratu
je li to niko nije postu spomenuo 
- uglavnomja
#964 Re: Sarajevo u Ratu
hebovas rat 
sta mi bi da otvorim ovu temu
sta mi bi da otvorim ovu temu
-
made_in_sarajevo
#965 Re: Sarajevo u Ratu
radio je unimont-elektron na skenderiji u adila grebe
, koliko se sjecam na pocetku rata su neku malu pauzu imali i kad su se koliko toliko sabrali nastavili su dalje raditi, radili su oko struje
-
kakavdanakneiskustvu
#966 Re: Sarajevo u Ratu
je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
- DaysleepeR
#967 Re: Sarajevo u Ratu
pred kraj rata je bilo, u ratu od 92-94 nije koliko se ja sjećam, pijace su radile. možda je neko imao neku improvizovanu pijacu u oviru prostora neke samoposluge, ali to nije bio sigurno granap sa kasom i sl.kakavdanakneiskustvu wrote:je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
- dragma
- Vozim: Pješe
#968 Re: Sarajevo u Ratu
Preko puta državne bolnice (u to vrijeme vojne bolnice), na ćošku pored taxi štanda je radio granap gotovo čitav rat. I na Ciglanama, pored Londona je radio jedan granap početkom rata, nešto malo 93-će dok je 94-te i 95-te radio malte ne bez prestanka. Bez kase i bez da su izdavali račune naravnoDaysleepeR wrote:pred kraj rata je bilo, u ratu od 92-94 nije koliko se ja sjećam, pijace su radile. možda je neko imao neku improvizovanu pijacu u oviru prostora neke samoposluge, ali to nije bio sigurno granap sa kasom i sl.kakavdanakneiskustvu wrote:je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
- DaysleepeR
#969 Re: Sarajevo u Ratu
ima jedno interesantno pitanje za nekog ko ima pristup policijskim izvještajima a to je
U ratnom Sarajevu gdje je svako nosio oružje, koliko puta je uz prijetnju istog opljačkana neka radnja? I onda to uporedimo sa sadašnjim stanjem...
U ratnom Sarajevu gdje je svako nosio oružje, koliko puta je uz prijetnju istog opljačkana neka radnja? I onda to uporedimo sa sadašnjim stanjem...
-
Innovation
#970 Re: Sarajevo u Ratu
Sta bi u to vrijeme taj granap prodavao npr.?kakavdanakneiskustvu wrote:je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
-
kakavdanakneiskustvu
#971 Re: Sarajevo u Ratu
Innovation wrote:Sta bi u to vrijeme taj granap prodavao npr.?kakavdanakneiskustvu wrote:je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
pitam,da znam ne bih pitao
-
lajkujMe
#972 Re: Sarajevo u Ratu
Innovation wrote:Sta bi u to vrijeme taj granap prodavao npr.?kakavdanakneiskustvu wrote:je li bilo u sarajevu otvorenih granapa u ratu?
Pa vjerujem sve sto ljudi hoce a radnja moze pronaci
- uglavnomja
#973 Re: Sarajevo u Ratu
kod mene u komsiluku je jedan covjek na zidicu svaki dan prodavao voce, povrce i sta se vec zadesi
kasnije (poslije rata) je otvorio granap-zelenaru.
pijaca je radila po principu - ko sta ima za prodati - donese i proba utusiti. bilo je nesto i profesionlanih preprodavaca, bar na markalama, ne znam za ostale pijace.
a sta se prodavalo, aaaaaaaaaa osim vrijednih stvari iz kuce koje su se mijenjale za hiljaditi vrijednosti, najvaznija roba je bila - roba iz humanitarne pomoci! neko je stvarno prodavao svoje, neko je ... hm, sto bi se reklo snasao se da ima viska
cigare su bile, izmedju ostalog, i platezno sredstvo
i imao je alemko svoje radnje, mislim da je jedna bila u ferhadiji, gdje je komision, pored egipta
- trambusek88
#974 Re: Sarajevo u Ratu
OSLOBOĐENJE, 17.11.1995
U najtežim danima blokade grada bilo je malo privatnika koji su vjerovali u neko bolje sutra. Jedan od njih, Alemko Nuhanovic, našao je razloga, motiva, svakako i interesa da ulaže u otvaranje prodavnica, da pomogne Sarajlijama, ali sve vrijeme voden logikom biznisa.Ovih dana, tri prodavnice "Alemka" su zatvorene. Finansijska policija ucinila je svoje. Bez obzira na dobre Nuhanoviceve namjere zakonski propisi ocigledno, dokraja nisu bili ispoštovani. "Alemkove" predavnice su pod katancem.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#975 Re: Sarajevo u Ratu
ja znam jednog mahalca sto je na markalama prodavao tucanu ciglu pod alevu papriku