Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#951 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Slažem se da je danas dosta teže.
prog321

#952 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

KMe, kme.
Sto je taj komunizam bio dooobar. Buuu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#953 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Ne znam je li bio dobar,nisam dovoljno dugo zivio u njemu niti radio,ali mogu reci iz ocevog zivota.
Obnovio je roditeljima kucu,imao je redom novog Tristaca,novog 101 Comfort,novog 128 i na kraju do rata 3 god starog P305. Od firme je dobio stan. I sve to u 20 god radnog staza u tom sistemu. Svake godine smo bili na moru,zimovanja nismo isli osim rijetkih nedjeljnih odlazaka na Trebevic,Igman,Jahorinu ili Bjelasnicu. Ja u ovom sistemu radim vec 15 god,nisam ni blizu svog oca. A jos uvijek imam 10 god kredita za stan. To je moj slucaj. Mozda danas neko zivi bolje od svojih roditelja,svaka cast.
prog321

#954 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Komunizam je inferiorna strategija koja dugorocno nije imala nikakve sanse za uspijeh.
U tom sistemu su svi isto imali. I onaj ko radi i onaj ko neradi. Pa su onda svi odlucili da nerade.

Danasnje budzetlije su epifani komunizma. Nesposobni neradnici sa intelektom mjehura.
Radije bih sa ebolom drustvo gradio.
condy

#955 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by condy »

prog321 wrote:Komunizam je inferiorna strategija koja dugorocno nije imala nikakve sanse za uspijeh.
U tom sistemu su svi isto imali. I onaj ko radi i onaj ko neradi. Pa su onda svi odlucili da nerade.

Danasnje budzetlije su epifani komunizma. Nesposobni neradnici sa intelektom mjehura.
Demagozi, poput tebe, su najveći neradnici.
Sodom1

#956 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Sodom1 »

Bakir1 wrote:koji je minimalni osnov za kupovinu nekretnine?
po logici i prici ovdje trebao bi imati jedno 4 mjesecno da mogu prezivjeti ratu od 800 KM :-)
i da se vratimo na pocetak price, dacija logan kosta 250 KM mjesecno sa ukljucenim kaskom i registracijom mjesecno narednih 7 godina, plus gorivo 100 maraka, eto ga 350 KM mjesecno.
da li je bolje za isti iznos finansiranja kupiti vozilo polovno na kojem ako nista nisu nove gume ili novog logana neka presudi logika njemaca koji su majstori stednje, koji prodaju auto pred veliki servis, pred zamjenu seta kvacila, sa kvarom od 1000 KM.
ko ne zna ustediti 350 KM od 2.000 mjesecno ne umije baratati sa parama.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ado-šampion

#957 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

mali_milojica wrote:Ne znam je li bio dobar,nisam dovoljno dugo zivio u njemu niti radio,ali mogu reci iz ocevog zivota.
Obnovio je roditeljima kucu,imao je redom novog Tristaca,novog 101 Comfort,novog 128 i na kraju do rata 3 god starog P305. Od firme je dobio stan. I sve to u 20 god radnog staza u tom sistemu. Svake godine smo bili na moru,zimovanja nismo isli osim rijetkih nedjeljnih odlazaka na Trebevic,Igman,Jahorinu ili Bjelasnicu. Ja u ovom sistemu radim vec 15 god,nisam ni blizu svog oca. A jos uvijek imam 10 god kredita za stan. To je moj slucaj. Mozda danas neko zivi bolje od svojih roditelja,svaka cast.
I kod mene je bila slicna situacija. Ti dzaba stanovi (da zanemarimo to virtuelno otplacivanje ispod svake cijene), i to sto se radilo malo ili nimalo a imalo prilicno sve je bilo na debeli dug koji je kad tad morao doci na naplatu.

A da pogledamo malo iz drugog ugla, tj iz ugla onih koji su u doba komunizma usli s nekim nazovi bogatstvom. Tako je porodici mog oca negdje sezdesetih oduzeto 20 dunuma zemlje i kucetina u kojoj su zivjele 4 porodice (3 i sluskinja) na Grbavici da bi zauzvrat dobili 3 pisljiva stana od 130 kvadrata ukupno. 10 godina prije prodali kucu na Kovacima bud-zasto da im se i to ne bi oduzelo. Citava Grbavica 2 izgradjena je na otetoj zemlji. A danas se o tome malo zna i prica, bitno je da je prosjecan neradnik imao i isao na more svake godine. :roll:

I u svemu tome moj otac je s 50 posle preko 20 godina rada mogao priustiti manje nego sto ja mogu danas s 30 a radim 5 godina. I to bez da sam se uhljebio. Zaradim svom poslodavcu skoro duplo u odnosu na ono sto mi plati. I ono sto zaradim i sto je na moje ime ne moze mi niko uzeti.
ado-šampion

#958 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

prog321 wrote:Komunizam je inferiorna strategija koja dugorocno nije imala nikakve sanse za uspijeh.

Da se i s tobom u necemu slozim. Sad pricas ko pravi Svabo. :D

Salu na stranu, apsolutno tacno i drago mi je da je neko napisao ovako nesto. Komunizam je stvorio generacije parazita i neradnika koji bi da rade malo a imaju puno, danas ih je ogromna masa na budzetu. Pored lopovluka i nemorala politicara to je ono sto najvise jebe ovu drzavu.

Ja imam prijatelja koji su na budzetu koji imaju uslove da rade u privatnim firmama, da daju jos 20% od sebe i da dugorocno imaju duple pare, ali nece jer im se ne radi. Bolje im sjediti za sicu.

Dok ne razbijemo mit o komunizmu necemo ici dalje, glavu bih na panj za to stavio.
citroen xm

#959 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
mali_milojica wrote:Ne znam je li bio dobar,nisam dovoljno dugo zivio u njemu niti radio,ali mogu reci iz ocevog zivota.
I kod mene je bila slicna situacija. Ti dzaba stanovi (da zanemarimo to virtuelno otplacivanje ispod svake cijene), i to sto se radilo malo ili nimalo a imalo prilicno sve je bilo na debeli dug koji je kad tad morao doci na naplatu.

A da pogledamo malo iz drugog ugla, tj iz ugla onih koji su u doba komunizma usli s nekim nazovi bogatstvom. Tako je porodici mog oca negdje sezdesetih oduzeto 20 dunuma zemlje i kucetina u kojoj su zivjele 4 porodice (3 i sluskinja) na Grbavici da bi zauzvrat dobili 3 pisljiva stana od 130 kvadrata ukupno. 10 godina prije prodali kucu na Kovacima bud-zasto da im se i to ne bi oduzelo. Citava Grbavica 2 izgradjena je na otetoj zemlji. A danas se o tome malo zna i prica, bitno je da je prosjecan neradnik imao i isao na more svake godine. :roll:

I u svemu tome moj otac je s 50 posle preko 20 godina rada mogao priustiti manje nego sto ja mogu danas s 30 a radim 5 godina. I to bez da sam se uhljebio. Zaradim svom poslodavcu skoro duplo u odnosu na ono sto mi plati. I ono sto zaradim i sto je na moje ime ne moze mi niko uzeti.
Današnji ukupni dug zemalja bivše SFRJ je daleko veći od duga SFRJ u trenutku raspada. A od raspada na ovamo se izgradilo NIŠTA, 80% ili više onoga što danas imamo je izgrađeno u doba te SFRJ.
ado-šampion

#960 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Današnji ukupni dug zemalja bivše SFRJ je daleko veći od duga SFRJ u trenutku raspada. A izgradilo se NIŠTA, 80% ili više onoga što danas imamo je izgrađeno u doba te SFRJ.
Jeste ali jesi li mozda razmislio zasto je to tako? Jel to pred rat sve bilo cakum pakum? Gdje ti zivis? Ja zivim u Sarajevu. Ceste, vodovodna mreza, kanalizaciona mreza, sve sto je ostalo - raspad sistema. Jbt cestovni juzni prilaz gradu napravljen posle rata, do tada vikendom guzve bile do Tarcina. Da se sve to sto je bilo propalo u osamdesetim radilo sta mislis koliki bi onda bio dug?

I za dosta tog danasnjeg duga je uz ratove kriva komunisticka zaostavstina koja nije narod odgojila da radi. Ja ne znam kako neko ko ne radi nista a prima platu ima obraza da prica o dugu. Pa sta misle ti ljudi odakle primaju platu?!
citroen xm

#961 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Ja ne govorim o budžetskim korisnicima. Oni su danas tu samo kako bi vlast kupila socijalni mir i time prikrila svoju nesposobnost. Ima ih bar 5 puta više nego što treba, a plate su im nenormalno visoke u odnosu na ono što rade.

Međutim prije nije bilo tako, ipak je bilo fabrika na svakom ćošku, a u fabrikama ipak nisi mogao biti teški neradnik. Radilo se, radilo. Ako misliš da se u inostranstvu radi teže i više nego što se radilo u bivšoj SFRJ u debeloj si zabludi.

Putevi o kojima pričaš i kompletna infrastruktura bili su prilagođeni tom vremenu. Druga stvar je što je posle rata broj auta porastao par puta jer su se ljudi za male pare domogli zapadnih polovnjaka kojima su bila širom otvorena vrata za uvoz.

Što se mog života tiče, živio sam u mnogo gradova u BiH, a rođeni sam Sarajlija.
goran16v

#962 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:
Današnji ukupni dug zemalja bivše SFRJ je daleko veći od duga SFRJ u trenutku raspada. A izgradilo se NIŠTA, 80% ili više onoga što danas imamo je izgrađeno u doba te SFRJ.
Jeste ali jesi li mozda razmislio zasto je to tako? Jel to pred rat sve bilo cakum pakum? Gdje ti zivis? Ja zivim u Sarajevu. Ceste, vodovodna mreza, kanalizaciona mreza, sve sto je ostalo - raspad sistema. Jbt cestovni juzni prilaz gradu napravljen posle rata, do tada vikendom guzve bile do Tarcina. Da se sve to sto je bilo propalo u osamdesetim radilo sta mislis koliki bi onda bio dug?

I za dosta tog danasnjeg duga je uz ratove kriva komunisticka zaostavstina koja nije narod odgojila da radi. Ja ne znam kako neko ko ne radi nista a prima platu ima obraza da prica o dugu. Pa sta misle ti ljudi odakle primaju platu?!

Zivim i ja u Sarajevu po tvom pisanju bar 10-15 god duze i ti se ne mozes na pravi nacin sjecati toga o cemu pises. Zapadni prilaz gradu i par "grandioznih" gradjevina je sarena laza koju placas time da su zatvoreni Zemaljski i Oplimpijski muzej, Istorijski muzej se bukvalo raspada, o GRAS-u ne treba pricati, VIK ima toliki rasip vode da u jednom *ebenom Sarajevo koje je prebogato vodom moraju da prave redukciju, apsurdima da cijeli grad ostane bezs grijanja i ulicne rasvjete zbog neplacanja, ZOI 84 se bukvalo rapsada zajedno sa objektima, Skenderija - Ledena dvorana vec 3. godinu kabriolet, Privredni grad izgleda gore id Zeljeznicke stanice, KK Bosna ne postoji. Osim par nalickanih i novosagradjenoh zgrada sve se apsolutno raspada i kupa u prljavstini. Ciglane, Breka, Marindvor, Naselje sunca, naselja koja slove kao ugledna sa polupanim poslovnim prostorima i smecem izgledaju kao geta, da ne pominjem ostala naselja. Lickaju se 3 glavne ulice, a i to da neko opere pare (koliko su x mjenjane ploce u Ferhadiji). Osim toga grad nema para ni za sta, nijedno stepeniste, nijedna ograda nije taknuta. Ovo su samo kantonalne ingerencije, o x privrednih giganata tipa Zora, Alhos, Zrak. Sipad koji vise ni formalno ne postoje i onih koji postoje ali su propast da ne pisem. Previse si ti zelen i suzenih pogleda cim su simurijom od Zapadnog prilaza zamazali oci da ne vodis da je vrijenost onoga sto je unusteno i zapusteno nemjerljivo veca od onoga sto su napravili. Ovo je samo mali dio, mogle bi se napisati od 134 stranice cime si ti platio da strasni Zapadni prilaz (o kojeg je bila aftera zbog lose izvedenog habajuceg sloja, a i danas pogledaj na sta lici, pogotovo desna traka prema gradu).
mali_milojica

#963 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Dobro je Izet u LZN rekao. Ne mogu ovi okreciti sto je Tito izgradio. Zalosna,ali jebena istina.
Bivsa drzava vise od 50% odvajala za JNA i opet uspjela biti duzna 22 milijarde na 22 miliona stanovnika.
Danas su te zemlje zaduzene preko 150 milijardi. Drzavni uhljebi su sigurni glasaci,svi znaju kako su dosli do posla,zato i glasaju da bi tu ostali,picimo 200 na sat u potrosnji,kad se ispreci bandera,najebali smo.
citroen xm

#964 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Kad nam se ispriječi bandera odoše šume pa-pa, odoše izvori pa-pa, odoše rudna bogastva pa-pa. Tome se i teži, da budemo moderno roblje.
Samo naš narod ništa ne konta jer se razmišlja dupetom, a ne glavom.
condy

#965 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by condy »

Tako je drugovi :-D
prog321

#966 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Komunizam je propao. Vecina ljudi nisu imali sve to sto vi nabrajate. Stanove, vikendice, ljetovanja i zimovanja. Da jesu, kladim se da ne bi oruzjem sve to razjebali.
Vi koji ste sve to imali samo ste se transformirali u budzetlije. I vi ste srz danasnjeg problema u ovom dijelu Evrope. Naucili ste da budete sisavci. Da sisate svu snagu jedne drzave. Koja onda ostaje ocerupana. Kao sto je bila Juga na zalasku svoje karijere.

Srbija ja to shvatila, Odlucila je da otpusti 30% budzetskh parazita. BiH ce kad tad morati smoci snage da budzetlije nasteli nogom u guzicu. Inace necemo nikada krenuti naprijed.
mali_milojica

#967 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Bezveze ti je prica. U onom sistemu stan,kucu,vikendicu nije imao onaj koji nije htio da radi. Nije isao na ljetovanje i zimovanje. Kod mene je otac bio VKV elektricar koji je citav radni vijek proveo u VMC plus ako se sta privatno ubode i sve nam je mogao priustiti sta smo pozeljeli. A vec sam naveo sta je uspio steci u 20 god rada u onom sistemu. Problem je bio neradnici i firme koje su realno trebale propasti,ali su spasavane dobicima uspjesnih firmi. Komunizam,odnosno socijalizam i Yugoslaviu su razjebali oni kojima je to odgovaralo,zavadil narod pa sad vladaju,a pritom ne mislim na nase politicare,jebivjetre. Ako ti moram crtati,jbg onda.
Za visak budzetlija se slazem. Da se samo kantoni ukinu,neka entiteta,ova zemlja bi mogla disati punim plucima.
citroen xm

#968 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

SFRJ je razbjebao ubačeni šovinizam od strane onih koji su imali neke više interese. To da je SFRJ uništila neimaština određenih slojeva je čista glupost. Da je tako, sada bi se ratovalo svake dvije godine jer danas imaš daleko više nezadovoljnih koji žive u teškoj neimaštini.
madner

#969 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Malo je glup primjer sa Tarcinom, ako se zna kada je isti asfaltiran.

Trebalo bi malo pogledati slike iz 39/45.
condy

#970 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by condy »

citroen xm wrote:SFRJ je razbjebao ubačeni šovinizam od strane onih koji su imali neke više interese. To da je SFRJ uništila neimaština određenih slojeva je čista glupost. Da je tako, sada bi se ratovalo svake dvije godine jer danas imaš daleko više nezadovoljnih koji žive u teškoj neimaštini.

:thumbup:

Treba se vratiti temi :)
goran16v

#971 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Svako ko misli da je u proslom sistemu sve bilo na guzove, da se primala plata i da se nije radilo i da se zbog toga sve raspalo, a to su obicno ovi jako mladi i jako naivni, treba samo da nadje podatke i uporedi koliko se proizvodilo u BiH nekad i koliko se proizvodi sad, znaci proizvodnja, realni sektor, zaradnjivanje para, nikakva guzovaca.
mali_milojica

#972 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Bravo Gorane. Pa ja mislim da nismo ni na 30% prijeratne proizvodnje,ako grijesim neka me neko ispravi. Pa HR koja je clanica EU jos nikad nije stigla HR za vrijeme Jugoslavije.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#973 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by bitanga_sa_otesa »

znaju oni sve iz prica ovih starijih sto im je prijeratni san bio da dodju u sarajevo i imaju golfa dvojku...i uspjelo im je ...
goran16v

#974 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Jest u komunizmu bilo svega, jest bio vakav-nakav, ali trditi da je sve bilo na guzove, da se trosilo, a nije zaradjivalo je smijesno, da ne spominjem sta za bana. Sta je radila namjenska industrija, od Unisa, Igmana, Pobjeda, Bratstvo, Zrak pa dalje najveca industrija u BiH - Sipad, zatim gigant Energoinvest (gdje god da si isao bila je njihova fabrika), Unioninvest, Agrokomerc, zeljezare Ilijas, Vares, rudnik Vares, pa ove manje, npr u Sarajevu, Zora, Alhos, u Tuzli Dita, Aida, pa gradjevinski sektor po Bliskom istoku, Hidrogradnja, Vranica, Bosna, Put, ZGP, Igman itd itd itd itd - svi ujutro dodju na posao i niko nista ne radi?!?!?!?
citroen xm

#975 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Neki podaci govore da smo negdje na 70% proizvodnje iz 1989. godine. A ovo je 2014.

No nebitno, ni jedan sistem nije savršen. Ali onaj je štitio prava radnika i prava čovjeka. A ovaj štiti isključivo prava kapitalista. U tome je ogromna razlika.
Post Reply