AMERIKA

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#951 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Pa ne znam sta ima od toga da me laze ali nista nije iskljuceno ...on je radio u VIP dijelu diskoteke koji je odvojen i u kojem je 10-ak separea ... tu ne mozes da udjes uopste ako ne porucujes na flasu a flasa je 200-300 USD bila zavisi sta pijes ... malo sam se osvrnuo oko sebe i svi tu su onako bas trosili ...on je bjelac (naravno) i prilicno je pismeno izgledao...mozda me laze ali nije mi tako izgledalo. Kaze da mu je plan da radi par godina i da se vrati u Novi Sad i kupi prostor u kojem ce imati svoju kafanu ... kaze da mu je plata u novom sadu bila manja nego zaradi gore za vece ...pitam ga sta radi tokom radne sedmice, kaze nista sad za sad ali ce mozda ubaciti jos jedan posao jer mu ja kao dosadno ...
prog321

#952 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

UnscarD wrote: Ovo raje gore sto ja znam svi su u toj kategoriji ili jos bolji... prica mi konobar u jednoj diskoteci koji je iz Novog Sada, kao zaradjuje 800-1200 usd ... ja ga pitam pa koliko placas stan. Kaze, 1500 ali sad je nasao malo jeftiniji za 1200 a blize mu. Ja upitnik nad glavom, kontam kako onda zivi. On vidi da sam se zbunio pa mi govori... 800-1200 na vece ...kaze doduse radim samo petak i subotu. Ja ga pitam kako hajde mi objasni i on kaze ... koliko je vama ceh do sada. Gledamo racun, u tom momentu oko 1500 usd .(nas je 5-6) ..kaze moje je 15% a vi ste mi jedan sto (separe) a imam 5 stolova. Plus vas necu da gulim jer ste mi "zemljaci"...
Yebe te frajer u mozak.
U Americi je surovi kapitalizam. Bukvalna borba za svaki dinar. Dzabe ces prije naci u BiH nego tamo.
Hiljadu dolara po noci zaradjuju mozda kurve u Las Vegasu. A mozda ti prijatelj isto tako zaradjuje ? :-D
UnscarD

#953 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Ali najaca je scena bila u jednom drugom klubu ... vidim ja izbacivaca, ona nasa lobanja nema fule nikakve. Izadjem da zapalim vani (jer naravno ne moze nigdje unutra za razliku od Majamija) kad eto njega da mi trazi upaljac .. -Where are u from? pitam ga ... kaze Balkan. Ja iznenadjeno, Really? Where from? Kaze on Bosnia. Kazem ja " Really...Maybe Zenisaaa... kaze on no Zenica - Sarajevo. Realy where from Sarajevo ...sad me on gleda malo cudno i govori Vratnik. Kazem ja Maybe close to PLOCA :D :D :D kad on... ma odakle si ti ba ....reko Zeljo ili Sarajevo , kaze Sarajevo - e da sam znao ne bih usao :D :D :D
UnscarD

#954 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

prog321 wrote:
UnscarD wrote: Ovo raje gore sto ja znam svi su u toj kategoriji ili jos bolji... prica mi konobar u jednoj diskoteci koji je iz Novog Sada, kao zaradjuje 800-1200 usd ... ja ga pitam pa koliko placas stan. Kaze, 1500 ali sad je nasao malo jeftiniji za 1200 a blize mu. Ja upitnik nad glavom, kontam kako onda zivi. On vidi da sam se zbunio pa mi govori... 800-1200 na vece ...kaze doduse radim samo petak i subotu. Ja ga pitam kako hajde mi objasni i on kaze ... koliko je vama ceh do sada. Gledamo racun, u tom momentu oko 1500 usd .(nas je 5-6) ..kaze moje je 15% a vi ste mi jedan sto (separe) a imam 5 stolova. Plus vas necu da gulim jer ste mi "zemljaci"...
Yebe te frajer u mozak.
U Americi je surovi kapitalizam. Bukvalna borba za svaki dinar. Dzabe ces prije naci u BiH nego tamo.
Hiljadu dolara po noci zaradjuju mozda kurve u Las Vegasu. A mozda ti prijatelj isto tako zaradjuje ? :-D
Pa nije mi bas prijatelj nego sam ga tada samo sreo... mozda si u pravu ne znam, prenosim sta mi je receno.
razonoda

#955 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

UnscarD wrote:Pa ne znam sta ima od toga da me laze ali nista nije iskljuceno ...on je radio u VIP dijelu diskoteke koji je odvojen i u kojem je 10-ak separea ... tu ne mozes da udjes uopste ako ne porucujes na flasu a flasa je 200-300 USD bila zavisi sta pijes ... malo sam se osvrnuo oko sebe i svi tu su onako bas trosili ...on je bjelac (naravno) i prilicno je pismeno izgledao...mozda me laze ali nije mi tako izgledalo. Kaze da mu je plan da radi par godina i da se vrati u Novi Sad i kupi prostor u kojem ce imati svoju kafanu ... kaze da mu je plata u novom sadu bila manja nego zaradi gore za vece ...pitam ga sta radi tokom radne sedmice, kaze nista sad za sad ali ce mozda ubaciti jos jedan posao jer mu ja kao dosadno ...
Ako je eks. bar ,radi do ujutru, ....moguce da je to ok.I ako je veca metropola NY
Jack Be Nimble

#956 Re: AMERIKA

Post by Jack Be Nimble »

kosava wrote: Ma ko ti je to rekao da treba sve muslimane otjerati iz Amerike? To sto u anonimnosti interneta neko sere a to su tipovi ljudi koji se ujutro prvo posvadjaju sa jastukom pa onda sa samim sobom u ogledalu, a neka stisnu pa neka ti kazu u facu, vole zandari a i sudije i tuzioci takve "patriote"

Eto nesto puno crnci po South County slucajno nalecu na Bosance.
FOX News naprimjer. A onda i oni se prvi docepali te price lafo da je poceo rasisticki rat jer je bijelac ubijen. Da im je neko sapnuo da je musliman ljudi bi se totalno sjebali. Ne bi znali da stanu na stranu crnca ili "bijelca".

Sve u svemu zalosno je sto se desilo, ali ova sva prica tipa ugrozeni smo je jedno veliko preseravanje.
UnscarD wrote:Pa ne znam sta ima od toga da me laze ali nista nije iskljuceno ...on je radio u VIP dijelu diskoteke koji je odvojen i u kojem je 10-ak separea ... tu ne mozes da udjes uopste ako ne porucujes na flasu a flasa je 200-300 USD bila zavisi sta pijes ... malo sam se osvrnuo oko sebe i svi tu su onako bas trosili ...on je bjelac (naravno) i prilicno je pismeno izgledao...mozda me laze ali nije mi tako izgledalo. Kaze da mu je plan da radi par godina i da se vrati u Novi Sad i kupi prostor u kojem ce imati svoju kafanu ... kaze da mu je plata u novom sadu bila manja nego zaradi gore za vece ...pitam ga sta radi tokom radne sedmice, kaze nista sad za sad ali ce mozda ubaciti jos jedan posao jer mu ja kao dosadno ...
Ma moze se zaraditi petak-subota navecer $800-2000 ako radis u pravom restoranu. Problem je u tome sto smo se onda svi tukli da radimo te dvije noci. Nisi me mogao natjerati npr. da u srijedu navecer konobarisem. Ali opet tu imas srecu i sve zavisi ko ti sjedne za tvoje stolove. Ponekada ti samo klepis $500 dok ti jaran $2000 samo zato sto mu je doslo 15 ljudi i citavu noc oko njih trcao.
Avetinho

#957 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

prog321 wrote:
Yebe te frajer u mozak.
Cekaj, jesi li ti maloprije napisao da nikad nisi bio u Americi? Imas zapanjujuce znanje o platama, obrazovanju i zdravstvu u Americi.
prog321

#958 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Avetinho wrote: Cekaj, jesi li ti maloprije napisao da nikad nisi bio u Americi? Imas zapanjujuce znanje o platama, obrazovanju i zdravstvu u Americi.
Znam i o Rusiji.
Volim čitati. Jebiga. :-D
razonoda

#959 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

UnscarD wrote:Ali najaca je scena bila u jednom drugom klubu ... vidim ja izbacivaca, ona nasa lobanja nema fule nikakve. Izadjem da zapalim vani (jer naravno ne moze nigdje unutra za razliku od Majamija) kad eto njega da mi trazi upaljac .. -Where are u from? pitam ga ... kaze Balkan. Ja iznenadjeno, Really? Where from? Kaze on Bosnia. Kazem ja " Really...Maybe Zenisaaa... kaze on no Zenica - Sarajevo. Realy where from Sarajevo ...sad me on gleda malo cudno i govori Vratnik. Kazem ja Maybe close to PLOCA :D :D :D kad on... ma odakle si ti ba ....reko Zeljo ili Sarajevo , kaze Sarajevo - e da sam znao ne bih usao :D :D :D
:lol: Prolazeci pored ital restorana, sta cujem ZDRAVKO COLIC---------goriiiiiiiiiiiiiii vatraaaaaaaaa, odkud on...sta ce biti--konobar srbin ,uziva :lol:
Avetinho

#960 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
prog321 wrote:
UnscarD wrote:.hrana isto (mislim ovaj junk koji se i ovde prodaje) zato me i nervira taj sistem i zato ga kritikujem stalno ...ovde plata 800KM (kao prosjek) odnosno oko 500 USD i sve 2 puta skuplje nego gore a gore plate po 3-4-5K USD normala i sve duplo jeftinije..

:lol: :lol:

Odvadi malo.
Pola.
Ovo raje gore sto ja znam svi su u toj kategoriji ili jos bolji... prica mi konobar u jednoj diskoteci koji je iz Novog Sada, kao zaradjuje 800-1200 usd ... ja ga pitam pa koliko placas stan. Kaze, 1500 ali sad je nasao malo jeftiniji za 1200 a blize mu. Ja upitnik nad glavom, kontam kako onda zivi. On vidi da sam se zbunio pa mi govori... 800-1200 na vece ...kaze doduse radim samo petak i subotu. Ja ga pitam kako hajde mi objasni i on kaze ... koliko je vama ceh do sada. Gledamo racun, u tom momentu oko 1500 usd .(nas je 5-6) ..kaze moje je 15% a vi ste mi jedan sto (separe) a imam 5 stolova. Plus vas necu da gulim jer ste mi "zemljaci".

Milsim ne sumnjam je uopste da se moze gore zaraditi, vidio sam ja to sve. Ja samo tvrdim da je cijena "blagostanja" gore patnja i nered i exploatacija drugih naroda sirom svijeta i zato kritikujem USA. Ima srecom u USA puno ljudi (sve vise) koji su toga svijesni pa su parole "not in my name" sve cesce. A i prirodna tendencija kapitala je da se ukrupnjava a pohlepa nema granicu pa tako i u tom "blagodstanju" koje je super zamisljeno za Amerikance pukotina je sve vise pa tako rekordnih 20% domacinstava koristi tzv. food stamps :
http://cnsnews.com/news/article/ali-mey ... tamps-2013
Rekordnih 20% domacinstava (ili oko 15% stanovnistva) korisnika drzavne pomoci su posljedica recesije. Jos jedan odlican primjer kako drzava treba da brine o svojim subjektima, cak i kad su vremena losija nego obicno.
Avetinho

#961 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

prog321 wrote:
Avetinho wrote: Cekaj, jesi li ti maloprije napisao da nikad nisi bio u Americi? Imas zapanjujuce znanje o platama, obrazovanju i zdravstvu u Americi.
Znam i o Rusiji.
Volim čitati. Jebiga. :-D
Pitam onako. Ovakav kategorican stav moze imati samo neko s gomilom predrasuda.
GandalfSivi

#962 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

U dobrom klubu se milja bez problema moze uzeti za noc vikenda, ali ono, ako je dobar klub...Na takvim mjestima se ne trosi manje od $150 po osobi, pa kontaj da je napojnica nekih standardnih 18%, sto hoce da kaze ako konobar sluzi nekih 40 ljudi za cijelu noc, ima milju bez problema...
graue_maus

#964 Re: AMERIKA

Post by graue_maus »

GandalfSivi wrote:U dobrom klubu se milja bez problema moze uzeti za noc vikenda, ali ono, ako je dobar klub...Na takvim mjestima se ne trosi manje od $150 po osobi, pa kontaj da je napojnica nekih standardnih 18%, sto hoce da kaze ako konobar sluzi nekih 40 ljudi za cijelu noc, ima milju bez problema...
:eh: konobarske price , obozavam ih ......sve neke svote zaradjuju da ti se zavrti u glavi .........a ostalo je .....
kosava

#965 Re: AMERIKA

Post by kosava »

prog321 wrote:
kosava wrote: Ima jos pristojnih fakulteta jedno par hiljada Harvard i Yale ti daju priliku za bolji networking to jest da se povezes sa ljudima koji ti mogu valjati, ali diplomirani ekonomista sa Harvarda je isto diplomirani ekonmista sa Univerziteta u Montani.

Isto je onda kao i Univerzitet u Travniku ? Sve sami babini sinovi tamo :-D
samo sa diplomom onog u Travniku mozes obrisat guzicu vani a Harvard je Harvard.
GandalfSivi

#966 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

graue_maus wrote:
GandalfSivi wrote:U dobrom klubu se milja bez problema moze uzeti za noc vikenda, ali ono, ako je dobar klub...Na takvim mjestima se ne trosi manje od $150 po osobi, pa kontaj da je napojnica nekih standardnih 18%, sto hoce da kaze ako konobar sluzi nekih 40 ljudi za cijelu noc, ima milju bez problema...
:eh: konobarske price , obozavam ih ......sve neke svote zaradjuju da ti se zavrti u glavi .........a ostalo je .....
Nisam konobar niti imam kakvog interesa od ove price. Samo kazem na primjeru onih koje znam... Normalno sve zavisi gdje si, cijene su drugacije u NYC-u, DC-u i Miamiju od onih u Oklahomi...
kosava

#967 Re: AMERIKA

Post by kosava »

prog321 wrote:
Yebe te frajer u mozak.
Oni vjeruju da im novcanici nisu braca ni prijatelji.
kosava

#968 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Avetinho wrote: Rekordnih 20% domacinstava (ili oko 15% stanovnistva) korisnika drzavne pomoci su posljedica recesije. Jos jedan odlican primjer kako drzava treba da brine o svojim subjektima, cak i kad su vremena losija nego obicno.
Ma jarane pola tih nece da rade, sto bi se zajebavali lakse sjedit u section 8 stanu, imat djaba mobitel kao da ganjaju posao :lol: i gricka ti EBT Card
GandalfSivi

#969 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Kad smo jos kod surovog kapitalizma, odem jucer u kafanu (u sustini je samo basta velika, unutra imaju dva stola) i s obzirom da je decembar, zatvaraju se preko zime, pa im je zadnji dan sezone. Cijeli dan dzaba piva bila, kao zahvala musterijama...
nocnaptica986

#970 Re: AMERIKA

Post by nocnaptica986 »

sigurno da moze izaci 1500 za jednu noc ako je dobar klub....ovdje ljudi to gledaju iz nase perspektive:imas cvaju,odes u park popijes par piva a onda odes u neki klub,narucis 1-2 pive i srces ih do ujutro..
nas je u miami beach-u boca jacka i boca vina izasla oko 300 dolara + tips :shock: :shock:
u americi imas likove koji cuvaju par pascadii glatko izadju 2-4000 dolara
kosava

#971 Re: AMERIKA

Post by kosava »

Jack Be Nimble wrote:
kosava wrote: Ma ko ti je to rekao da treba sve muslimane otjerati iz Amerike? To sto u anonimnosti interneta neko sere a to su tipovi ljudi koji se ujutro prvo posvadjaju sa jastukom pa onda sa samim sobom u ogledalu, a neka stisnu pa neka ti kazu u facu, vole zandari a i sudije i tuzioci takve "patriote"

Eto nesto puno crnci po South County slucajno nalecu na Bosance.
FOX News naprimjer. A onda i oni se prvi docepali te price lafo da je poceo rasisticki rat jer je bijelac ubijen. Da im je neko sapnuo da je musliman ljudi bi se totalno sjebali. Ne bi znali da stanu na stranu crnca ili "bijelca".

Sve u svemu zalosno je sto se desilo, ali ova sva prica tipa ugrozeni smo je jedno veliko preseravanje.
Daj mi link posto ne gledam FOX News? ali ja nevjerujem da je to reako novinar nego neki anonimus a to ti je sloboda govora dok ja pricam da mrzim vanzemljce sa planete Kentour 2 ja izrazavam svoje misljenje kada kazem da treba ubiti Alfa sa planete Kentaur tada sam pocinio krivicno djelo. :wink:

Hey vikali su ubi bjelce, ovu su djevojku napali i kada su skontali da je Bosanka a nije bas bilo tesko pogoditi sta je u South County onda su se zajebali jer ako nekom skrpis mamu to je u najgorem slucaju simple assault ali ako skrpis nekom mamu Bosansku tada je Hate Crime jer si uvrijedio nekoga na osnovu zemlje porijekla a zna i sef policije da psovanje Bosanske mame je psovanje Muslimanske mame. A crnic pizde jer vjeruju da je STL kao i mnoga druga mjesta na Jugu njihov na osnovu ukinuca robovlasnistva i vide Bosance kao nametnike na crnoj zemlji
kosava

#972 Re: AMERIKA

Post by kosava »

OldMayor wrote:
kosava wrote:
OldMayor wrote:Sta se desava ovo kod njih, isto ko da namjerno hoce da stvore frku.

Pustili drota koji je udavio lika, eto ko prodavao cigarete. Imaju snimci na youtube.
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Eric_Garner

Isto ko da namjerno hoce da stvore jos vecu frku.
Zakoni zastarjeli a policija ima velike ovlasti i cim je rekao nece moci danas da me hapsite on se je opirao hapsenju a to im je dalo za pravo da ga pridave a sada nije do njih sto je bio debel i asmatican, znam da je glupo ali zlatno pravilo je neraspravljaj se sa policijom na ulici nego u sudu jer na ulici ce sigurno izgubiti. Nije to Bosna pa da lokalni kabadahija puca samare zandarima na raskrsnici i da im svaki klosar prijet da ce im zaklat dijete.
Ma ok, uredu sto policija ima tolike ovlasti, ali ne mogu da ne primjetim da se prema crncima drugacije ponasaju. Jbg, to je rasizam. Imam nekoliko poznanika koji zive u SAD-u i oni kazu da je jednostavno bolje biti bijelac. To je tako, imaju oni zakone, sve je tu upisano u ustav, jednakost, bla, bla, ali kad si bjelac drugacije se na tebe gleda i to je cinjenica.

Vezano za ovaj slucaj, gledao sam snimak, sest policajaca ga davi. A lik niti ima oruzje ni nista, i bas citam da je metodu chokeholda policija zabranila i lik to uradi i opet ne bude nista.

Policija treba da ima ovlasti, ali ne treba sad da sve redom ubija, pa bio ti klosar koji ilegalno prodaje cigare ili serijski ubica. I bas suprotno, kod njih se velike macke izvlace, a ovi sitni klosari se ubijaju ko kerovi.
Ma prema kome se ponasa policija bolje? :lol: Juce su ubili bjelca u Los Angelesu na po ulice sto je mahao nozem. Nego se bijelici bolje ponasaju i to ne ono smece nego srednji stalez :"Da gospodine, nema problema gospodine, hvala gospodine" i onda pravac advokat, A crnac jos ako ima publike pocne da se prsa ko golub gusan i da prijeti zandaru i onda najebe .
A to da je biti musko i bjelac izuzetno dobro u Americi je istina ali sve ostalo moras se potruditi i zaraditi.
kosava

#973 Re: AMERIKA

Post by kosava »

UnscarD wrote:Ja sam za svoga boravka u USA za relativno kratko vrijeme imao 3 susreta sa organima reda i zakona.
Prvi put u NewJerseyiju, vozac Indijac, pa jebo mu je drot majku majcinu za obicno prekoracenje brzine. Taj dijalog sa njim i taj gard ...ovaj jadnik kako krene nesto da progovori, ovaj ga isjece sa recenicom " Da li ja mozda lazem?" , pa ovaj ne lazete nego eto " Da li ja lazem?" Jedno 10 puta mu je rekao to isto. Tacno osjetis rasizam ...a drot seljacina ona iz kataloga. Nas u kombiju pogledao nije niti je A rekao a mi budalesamo u kombiju samo tako, smijemo se ...dobacujemo.
Drugi put NewYorku crnac drot , bjelac vozac...sve kultura i pismeno. Meni zatamnjena stakla nazad bila i ja podignem prozor, kad kuca drot na prozor kao da spustim i izvinjava se ali on se sa spustenim mojim prozorom osjeca sigurnije. Reko nema hadzo problema ako je te ja plasim :)
I treci put u Majamiju nije nista sa nama bilo nego gledam rotacije ovo ono , neki transvestiti rasprava, frka, pridjem ja policajcu i pitam ga sta je bilo...smije se on kaze ovaj transvestit prijavio radnika MacDonaldsa kako nije oprao ruke nakon koristenja WC-a hahahah to 5 auta doslo rotacije, frka droga, panika ... ti su bili super policajci, pustili me da se slikam sa njima i normala bili, zajebaju se i oni... inace dole Majami puno opusteniji ljudi ...valjda more provod ...
A isli smo i na Bahame brodom, tu je isto bilo mao rasizma ... kakvu je frku napravila neka bijela fol gospodja a ono onaj white trash najgori, sto se pusta samo crnacka muzika a ova jadnica crnkinja joj objasnjava da je to krstarenje Karibima i da se pusta lokalna muzika, a onda ova bjelkinja pita da li to ona hoce da kaze da na Karibima nema bjelaca ...to scena ori se sve na brodu ...ja sam koliko sam mogao ocima i gestikulacijom davao podrsku ovoj jadnoj crnkinji u smislu da je ova luda skroz pa smo se malo nasalili kad je ova luda otisla.

A maxus smo u Majmiju usli u neki hip-hop klub da vidimo malo taj fazon...ja mislim da smo bili jedina 2 bjelca na hiljadu dusa...niko nas pogledao ruzno nije osim sto je neki rmpalija crnac prisao nekoj djevojci koja je slucajno stajala pored mene i nju pitao " is'this pale dude botherin u" ...ja sam se pravio da to nisam cuo :D jer mislim fakat je slucajno stala cura pored mene...ali smo se zato upoznali sa nekakvom ekipom iz Vasingtona sa kojima je ispao dobar party osim sto su se one crnkinje cjepale od smijeha kako ja plasem :D :D :D

Jbg, ovo malo ispade putopis... :D
Cuj zandar iz Nju Dzerzija bio karina pa takvi su ti svi iz Nju Dzerzija a iz New York isti usrani gard i kod cistaca i direktora.
Zao ti indijca pa jeli zandar lago? Nije. A ako je indijac taksista prvo bi vas zavalio a onda bi se svadjao da mu date 15% napojnice da ga nije iskaro zandar a zandar zna sa kim ima posla pa ga izjebo da ga metne na mjesto.

To sto ti se izvinuo nije zamolba nego na fin nacin naredba dobro je da si spustio prozor jer dileri drogom vole da zatamne stakla preko zakonski dozvoljene granice.

Pazi u svakom malo boljem klubu izbacivaci ce da te zastite a imaju kamere pa neka te neko napadne kad doju zandari ode u tvorza a poslije ce da najebe od gazde i njegovih izbacivaca. Znaci nisu te dirali iz straha a ne zato sto su fini.
Avetinho

#974 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

kosava wrote:
Avetinho wrote: Rekordnih 20% domacinstava (ili oko 15% stanovnistva) korisnika drzavne pomoci su posljedica recesije. Jos jedan odlican primjer kako drzava treba da brine o svojim subjektima, cak i kad su vremena losija nego obicno.
Ma jarane pola tih nece da rade, sto bi se zajebavali lakse sjedit u section 8 stanu, imat djaba mobitel kao da ganjaju posao :lol: i gricka ti EBT Card
Nisam bas siguran da pola nece da rade. Evo po posljednjim podacima nezaposlenost je dobro ispod 6%. Ostali su domacice, nesvrseni srednjoskolci i vjecni narkomani i zatvorsko stanovnistvo. Prakticno svi koji bi htjeli da rade -- rade.A sad drugo sto onaj gore koji nikad nije bio u SAD misli da je pozicija konobarice u McDonaldsu mjerilo uspjeha u zivotu i da tako cijelo americko drustvo prezivljava na $4/sat. Prakticno svi koji bi htjeli zdravstveno osiguranje -- imaju ga. Prakticno svi koji bi htjeli na fakultet, mogu. A sto nije dzaba, pa nije dzaba ni u jednoj drzavi na svijetu. Ako mislis da fakulteti ili zrdavstvo ne kostaju nista na Kubi, Venecueli, Iranu ili Siriji, porazmisli otkud im pare da samo pociste zahode, a kamo li za sta ozbiljnije. U SAD se bar zna koliko te sta kosta.
Gojeni H

#975 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

@Jefferson

Prebacujes ljudima da komentarisu stvari u i o Americi, a logicno pitanje bi bilo - zasto ti komentarises stvari koje se desavaju u Bosni?
Koliko sam shvatio imas americki pasos i s Bosnom imas, osim ovog foruma, vrlo malo ili nista ...

Amerika je relativno dobra zemlja za zivljenje i mnogi zakoni/prava mi se svidjaju.
Spoljnja politika Amerike je druga prica. Amerika je imperija i mijesa se u poslove mnogih zemalja.
Podrzavala je i podrzava neke od najvecih zlocinaca covjecanstva. Svoje blagostanje jednim dijelom temelji i na osnovu pokazivanja i upotrebe stapa. Zna nekada pokazati i mrkvu doduse.

Mnogim Amerikancima je itekako poznato da se niske cijene odredjenih proizvoda baziraju na eksploataciji "anamo nekoga" ali je veliki broj Amera sasvim OK s tim, "da bi se zadrzao americki stil zivota".
Glasovi protivljenja ovakvoj politici postoji, ali novih Amerikanaca s bosanskih prostora rijetko ima medju takvima.
Lakse je komentarisati na klix forumu.

Inace za vrijeme mog boravka u AmeriKi, prvo sto mi je palo u oci je nevjerovatna pretilost ljudi i, za zemlju koja je nekada bila pojam slobodnog novinarstva, strasan komunikacijski mrak. Od 35 kanala, 7X5 kanala prica istu pricu na drugi nacin.
Post Reply