crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#951 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Test stojadina uredno iz DDR-a! 
- Ommadawn
#952 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
U vrijeme kad sam prvi put dosao u kontakt sa Internetom, a bilo je to sredinom 1996-e godine, Google je postojao ali mi smo koristili Alta-Vistu i Lycos kao search-engines, pa sam ja ukucao Zastava 101 ne bi li nasao bilo sta pod tom temom. I bilo je - neki Danci su imali Stojadina (ovaj sa okruglim farovima) te su napravili stranicu posvecenu njemu. Mi smo te slike stampali na skolskim crno-bijelim stampacima i pokazivali drugovima Svedjanima koje je kod nas auto bilo popularno i sta je Jugoslavija proizvodila. Do tada su znali za Yugu zahvaljujuci americkim filmovima gdje Yugo i nije prikazan u najboljem svjetlu (sto i nije daleko od istine).
Negdje tamo 2001/2002 se u svedskim auto-oglasima pojavila i slika Zastave 101 Skala 55 a koju je prodavao neki penzioner, Svedjanin. Automobil samo 10 godina star se prodavao za nekih 1000 maraka i sudeci po slici izgledao je dobro. Sta je bilo sa njim - ne znam. Inace, nekoliko Zastava je zalutalo na svedske prostore tokom rata na Balkanu. Ne znam da li je ijedna prezivjela...
Negdje tamo 2001/2002 se u svedskim auto-oglasima pojavila i slika Zastave 101 Skala 55 a koju je prodavao neki penzioner, Svedjanin. Automobil samo 10 godina star se prodavao za nekih 1000 maraka i sudeci po slici izgledao je dobro. Sta je bilo sa njim - ne znam. Inace, nekoliko Zastava je zalutalo na svedske prostore tokom rata na Balkanu. Ne znam da li je ijedna prezivjela...
- trambusek88
#953 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
U Britaniji je 2013 ostalo samo 111 Zastava, od toga 30 registrovanih
1994 je bilo 33.901 registrovanih Zastava.
http://www.howmanyleft.co.uk/browse/zastava
1994 je bilo 33.901 registrovanih Zastava.
http://www.howmanyleft.co.uk/browse/zastava
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#954 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
hvala za podatke trambusek88 
- bach
#955 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moj je rođak 1993...iz Visokog emigrirao u Švedsku Yugom...Ommadawn wrote:U vrijeme kad sam prvi put dosao u kontakt sa Internetom, a bilo je to sredinom 1996-e godine, Google je postojao ali mi smo koristili Alta-Vistu i Lycos kao search-engines, pa sam ja ukucao Zastava 101 ne bi li nasao bilo sta pod tom temom. I bilo je - neki Danci su imali Stojadina (ovaj sa okruglim farovima) te su napravili stranicu posvecenu njemu. Mi smo te slike stampali na skolskim crno-bijelim stampacima i pokazivali drugovima Svedjanima koje je kod nas auto bilo popularno i sta je Jugoslavija proizvodila. Do tada su znali za Yugu zahvaljujuci americkim filmovima gdje Yugo i nije prikazan u najboljem svjetlu (sto i nije daleko od istine).
- trambusek88
#956 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Nema na čemu.bitanga_sa_otesa wrote:hvala za podatke trambusek88
Evo poređenje sa istočnom konkurencijom u GB sa istog izvora
Registrovani automobili 1994
Lada - 134.297
Škoda - 96.447
Zastava - 33.901
FSO - 15.188
Dacia - 1.618
Polski-Fiat - 122
Wartburg - 83
Volga - 26
Moskvič - 15
OSTALI IE automobili - 171 (Trabant i dr.)
--------------------------------------------------------
Registrovani automobili istih proizvođača u 2013
Škoda - 497.471
Dacia - 16.198 (99,9% nakon 2012)
Lada - 217
Wartburg - 39
Zastava - 30 (+6016 Fiat 500L iz fabrike Fiat Srbija ex Zastava)
FSO - 20
Moskvič - 10
Volga - 8
Polski Fiat - 3
OSTALI - 155
- Ommadawn
#957 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Skodu i Daciju je tu tesko ubrojati jer se tu nalaze i najnoviji modeli, dakle modeli nastali poslije pada komunizma te modernizacijom kako fabrika tako i modela.
@bach: vidjao sam ja 1993/1994 masu auta sa Yu-registracijama ali najupecatljiviji je ostao Golf II (TAS) sa sarajevskim BiH tablicama na kojem si mogao vidjeti rupe od metka. Vozila ga je neka zenska koja je pricala kako su na nju pucali dok je bjezala autom.
A sto se tice Yuge - jedan covjek je dugo vozao Yugu i to kasnije sa svedskim tablicama, iako je imao i Mazdu 626 (kasnije i Peugeot 406). Govorio je da mu je tesko da se odvoji od Yuge.
@bach: vidjao sam ja 1993/1994 masu auta sa Yu-registracijama ali najupecatljiviji je ostao Golf II (TAS) sa sarajevskim BiH tablicama na kojem si mogao vidjeti rupe od metka. Vozila ga je neka zenska koja je pricala kako su na nju pucali dok je bjezala autom.
A sto se tice Yuge - jedan covjek je dugo vozao Yugu i to kasnije sa svedskim tablicama, iako je imao i Mazdu 626 (kasnije i Peugeot 406). Govorio je da mu je tesko da se odvoji od Yuge.
-
goran16v
#958 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Kad smo vec kod auto-izbjeglica, moj daidza je 11 god starim R-18 iz Trebinja, preko CG i bog zna kojekuda izbjegao u Svedsku sve zajedno za TB tablama i kasnije ga je registrovao u Svedskoj. Iako je vec uspio kupiti drugi auto ovog je zadrzao. Posto je bio osnovni TL model cak je nasao na optadu nekog dobro opremljenog za svedsko trziste pa je prebacio bolja sjedala, izolaciju, hladnjak za grijanje itd. Poslije izvjesnog vremena ga na semaforu s ledja raznese neki cica u terencu. Kad je doslo do osiguranja i isplate odstete daidza presavije tabak i napise da je on izzbjeglica, da je auto mimo nesto garderobe, jedina stvar koja je preostala iz njegove domovine (sto je zapravo bilo istina), da je auto time postao clan familije za koji su emotivno vezani, da ga se nisu zeljeli odreci iako su vec kupili bolji i uz sve to prilozi racun iz IMV-a iz 1981. god kad je auto kupljen. Na konto te emitivne price je osiguranje isplatilo neku debelu cifru!
- trambusek88
#959 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ma znam, ali 1994 su to ipak bili Dacia 1300, Škoda Favorit, i poneka stara sa motorom nazad, i možda poneka Felicia koja se na jesen te godine tak počela proizvoditi, a što se tiče druge tabele eto čisto onako da se vidi koliko ima registrovanih auta gore narojanih proizvođača 20-godina kasnije. Naravno neki su se modernizovali, neki ostali ko prije 20 godina i prekinuli uvoz u GB, neki se više i ne proizvode.Ommadawn wrote:Skodu i Daciju je tu tesko ubrojati jer se tu nalaze i najnoviji modeli, dakle modeli nastali poslije pada komunizma te modernizacijom kako fabrika tako i modela.
Znači relevantna je ova tabela iz 1994 a ova iz 2013 je tu onako
-
Tkanton
#960 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
nevezano za temu al googl je poceo sa radom sredinom 1998 gOmmadawn wrote:U vrijeme kad sam prvi put dosao u kontakt sa Internetom, a bilo je to sredinom 1996-e godine, Google je postojao ali mi smo koristili Alta-Vistu i Lycos kao search-engines, pa sam ja ukucao Zastava 101 ne bi li nasao bilo sta pod tom temom. I bilo je - neki Danci su imali Stojadina (ovaj sa okruglim farovima) te su napravili stranicu posvecenu njemu. Mi smo te slike stampali na skolskim crno-bijelim stampacima i pokazivali drugovima Svedjanima koje je kod nas auto bilo popularno i sta je Jugoslavija proizvodila. Do tada su znali za Yugu zahvaljujuci americkim filmovima gdje Yugo i nije prikazan u najboljem svjetlu (sto i nije daleko od istine).
-
IcedFlame
#961 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Nisam htio da idem u offtopic, ali znam da google nije postojao kad sam se prvi put konektovao, Sept. '97Tkanton wrote: nevezano za temu al googl je poceo sa radom sredinom 1998 g
Ontopic: jedna svjeza od jutros

- Ommadawn
#962 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ja sam mislio da je postojao , ali mozda grijesim - nisam sasvim siguran. U svakom slucaju mi smo koristili Alta-Vistu, Lycos, Yahoo i ne znam da li je bio jos jedan. Sve je to bilo na pocetnoj skolskoj stranici. Nebitno sad.
@Goran16V: ja se sjecam dvojice Trebinjaca koji su dosli sa svojim autima, Golf I i Skoda Favorit. Uglavnom ljudi iz Brckog, Bosanskog Broda i Bijeljine su bili sa svojim autima.
@Goran16V: ja se sjecam dvojice Trebinjaca koji su dosli sa svojim autima, Golf I i Skoda Favorit. Uglavnom ljudi iz Brckog, Bosanskog Broda i Bijeljine su bili sa svojim autima.
- sparky
#963 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
mediiiiiii, ovakav mi treba bijeliIcedFlame wrote:Tkanton wrote: Ontopic: jedna svjeza od jutros
evo jedan poljski na steroidima

- stakasa
#964 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Zna li neko nesto vise o ovim autobusima, cija je bila sasija, po cijoj licenci se je limarija radila, koliko ih je napravljeno...?trambusek88 wrote:Zastava Neretva koju je proizvodila u Mostarska Auto-Hercegovina
- trambusek88
#965 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Valjda je Zastavina šasija. Karoseriju je radila Auto Hercegovina, i mislim da je to autentični proizvod.
Bilo je raznih oblika karoserije

Zadnji model Neretve koji je nastao pred sami rat izrađen na Iveco šasiji i imao je IVECO oznake. Dizajnirao ga je poznati BH dizajner Omer Halilhodžić, koji je danas zaposlen u Ferrariju, a najpoznatiji je po Mitsubishi Lanceru Evo X

GRAS je prijerata imao skoro isključivo minibuse Neretva raznih tipova koje su zamjenile Omove iz 70-tih
Bilo je raznih oblika karoserije

Zadnji model Neretve koji je nastao pred sami rat izrađen na Iveco šasiji i imao je IVECO oznake. Dizajnirao ga je poznati BH dizajner Omer Halilhodžić, koji je danas zaposlen u Ferrariju, a najpoznatiji je po Mitsubishi Lanceru Evo X

GRAS je prijerata imao skoro isključivo minibuse Neretva raznih tipova koje su zamjenile Omove iz 70-tih
- stakasa
#966 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Hvala na odgovoru. Pod sasijom sam mislio chassi, zapravo pogon, motor-mjenjac-kardan. Znaci Iveco licenca
- johntra
-
rekla-kazala
#968 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moj stari imao fiata 125 pz, 1500 kubika, 75 KS,..
Sjećam se magistralni put M17 od Zenice do Lašve bio tek otvoren da li "76. ili "77. ,,, nisam siguran.
Pritisnuo ga stari i nagura na 145 kmh. Ja sve čekao da auto poleti.
Ali svakih par hiljada km crne nešto, kočnice, lamela, auspuh,.. pio 10 do 12 litara,..
Skuplji bio za održavanje nego sad mercedes.
Sjećam se magistralni put M17 od Zenice do Lašve bio tek otvoren da li "76. ili "77. ,,, nisam siguran.
Pritisnuo ga stari i nagura na 145 kmh. Ja sve čekao da auto poleti.
Ali svakih par hiljada km crne nešto, kočnice, lamela, auspuh,.. pio 10 do 12 litara,..
Skuplji bio za održavanje nego sad mercedes.
- trambusek88
#969 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Yugo Ciao

Sjećam se kad su Večernje novine postale Jutarnje, tamo oko 2000. Imali su nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada bio Yugo Ciao. Tad sam prvi put i vidio kako ovo auto izgleda.
Inače nisam puno ovih vidio, možda par komada pretežno na SRB/SCG tablama. Njegov nasljednik Koral In je puno više uspio. Šta više, jedne godine 2005 ili 2006 Koral je imao kratkotrajan uspjeh u BiH i uspio je potati najprodavaniji auto najmanje klase, što je ranije najčešće zauzimao Matiz/Spark .

Sjećam se kad su Večernje novine postale Jutarnje, tamo oko 2000. Imali su nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada bio Yugo Ciao. Tad sam prvi put i vidio kako ovo auto izgleda.
Inače nisam puno ovih vidio, možda par komada pretežno na SRB/SCG tablama. Njegov nasljednik Koral In je puno više uspio. Šta više, jedne godine 2005 ili 2006 Koral je imao kratkotrajan uspjeh u BiH i uspio je potati najprodavaniji auto najmanje klase, što je ranije najčešće zauzimao Matiz/Spark .
- sparky
#970 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Kad bi politika bila malo drugacija, jugo bi mogao biti idealan nov i jeftin auto za kompletnu ex yu. Malo opreme nabacati i bio bi sigurno uspjesan. U poredjenju sa nekim autima koji su sad moderni za jeftinu kupovinu( a nisu jeftini) jugo je zmaj i u svom izvornom obliku.
-
radostan dan
#971 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
sjećam se toga...neke povoljnosti su davali, tako da je dnevna rata za kupovinu iznosila 5 KM. dosta ih je firmi uzelo, kao kurirsko vozilo, i ugrađivalo plin.trambusek88 wrote:

-
citroen xm
#972 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ma realno posle Korala sve je bilo teška šprdnja. Pokušaj nekim redizajnom da se pridobiju kupci, a kvalitet sve gori i gori. Tako je bio Tempo pa ovaj Ćao, zati taj zadnji In. Tada je i Florida dobila taj "In"" izgled. Bilo je tu i serija sa PSA benzincima, a čini mi se da je Florida dobila i dizelaš PSA pred sam kraj proizvodnje. Kažem, čini mi se jer nisam siguran, a mrsko mi sad guglat.
Uglavnom auta su zastarila, nije se imalo para za razvoj novih i kraj je morao doći.
Meni je Yugo kabrio interesantan i volio bih ga imati.
Uglavnom auta su zastarila, nije se imalo para za razvoj novih i kraj je morao doći.
Meni je Yugo kabrio interesantan i volio bih ga imati.
-
radostan dan
#973 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
jesu, jesu...išla je florida sa dizel motorom, ako me sjećanje ne vara, pežoov motor je u pitanju...
-
radostan dan
#974 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
ipak sam dobro zapamtio...
Zastava Florida HDI dizel na testu emisije SAT
18 Feb, 2007 -
Izuzetno zanimljiv domaći novitet, Zastava Florida sa Peugeotovim dizel motorom, našla se na testu emisije SAT. Zbog velikog interesovanja za ovaj automobil, njihov test prenosimo u celosti :
"Pojava Floride HDI dizel ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje ali ipak jeste. Posle prototipa, praktično niko nije očekivao da Kragujevčani završe posao do kraja. Međutim prvi domaći dizel automobil, malo po malo, stigao je do fabričkih hala. Nastavljajući uspešnu saradnju sa grupacijom PSA, Zastava je u Floridu ugradila moderan common rail dizelaš od 1,4 litra sa 68KS. To je isti motor kakav već, između ostalih, koriste Peugeot 107, 206, 207, Citroen C1i C3, Mazda2, Ford Fiesta pa čak i Toyota Aygo. Jednostavno, nema sumnje da je reč o proverenoj mašini. Uz njega, Florida je dobila provereni Peugeotov menjač, budući da stari, domaći, nije mogao da se uklopi u zahteve dizel motora. U istom paketu, promenjena je i čitava komanda kvačila a umesto sajli, pedala gasa sada ima elektroniku. Jednom rečju, toliko je toga prvi put ugrađeno na jedan domaći automobil, da bi ovu godinu trebalo ubeležiti u istoriju domaće automobilske industrije. U praksi, Florida dizel deluju zaista zanimljivo. Budući da su Zastavini inženjeri iznova projektovali oslanjanje motora i neka ojačanja karoserije, vibracije i buka u kabini nisu ništa veći nego u verziji sa benzinskim motorom. Pritom mali dizelaš glatko prihvata gas i čini čitavu vožnju udobnijom i smirenijom. Ključna stvar svakako je potrošnja. U Zastavi tvrde da može da siđe na samo 3,15 litara na 100 km (!), što sudeći po iskustvu ostalih koji koriste ovaj motor, nije potpuno nezamislivo. Da bi to proverili, naša redakcija je organizovala sopstveno merenje potršnje i to u mešovitoj vožnji što znači da smo proveli 70 % u gradu, 20 % na auto putu i 10 % na magistralnim putevima. Prvi rezultat je svakako zanimljiv ali budući da sva merenja još nisu završena, konačnu računicu objavićemo u sledećem broju revije SAT Plus. Međutim, novi motor i menjač samo su deo izmena koje Florida HDI donosi. Naime od maja, kada kreće serijska proizvodnja, prvi put će na jednom domaćem vozilu biti ugrađena elektronsaka blokada motora sa kodiranim ključem. Istovremeno, očekuje se i potpuno nova instrument tabla, posebno prilagođena potrebama dizel motora. Trenutno je u fazi ispitivanja. Naravno klima, servo volan, centralno zaključavanje mogu da se poruče kao dodatna oprema. Jednom rečju, Zastava se zaista potrudila da neke ključne stvari promeni i napravi solidan korak napred. Nažalost tradicionalno loš kvalitet plastike u kabini, nizak nivo završne obrade, loša zvučna izolacija a da ne govorimo o nedostatku bilo kakve naprednije bezbednosne opreme; i dalje ostaju glavna boljka šumadijske limuzine. Zapravo lista zamerki se značajno produžava sve do onog trenutka kada pogledamo koliko jedan ovakav automobil košta. Kako saznajemo, sa trenutno najmodernijim malim dizel motorom na svetu, sa odgovarajućim menjačem i drugim izmenama, Florida HDI ne bi trebalo da košta više od 6500 do 7000 evra što je čitavih 3000 evra manje od sledećeg malog dizel automobila tako da Florida HDI nije loš pazar."
U zaključku, SAT-ov test vozač, Mikica Vesnić kaže da je zadovoljan iako smeta nedostatak servo volana i još da "motor i menjač ekstra funkcionišu, prijatno sam iznenađen bukom unutar kabine jedino ispit kočnica nije prošao onako kako treba, znači da ljudi iz Zastave to treba da dovedu na bolji nivo."
Ukupna SAT-ova ocena je da ovaj motor zaista odgovara Floridi iako nisu očekivali ovakav rezultat. Naime ono što je interesantno, ubrzanje od 60 do 80 km/h u trećoj brzini, iznosi samo 3-4 sekunde što je po rečima judi iz SAT-a jako, jako brzo za te manevre. Zanimljivo je takođe da su na SAT-ovom testu postignuti bolji rezultati u masimalnoj brzini i ubrzanju do 100 km/h nego što deklariše sama Zastava. Umesto fabričkih 155 km/h, na testu SAT postignuta je brzina od 161 km/h i ubrzanje oko 13 sekundi odnosno nešto malo više. I na kraju da kažemo da će rezultate ispitivanja potrošnje, elastičnosti i ostalih merenja imati novi broj revije SAT Plus.
- trambusek88
#975 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Prvi Koral In kojeg sam vidio mislim da je pripadao firmi Bau beton.radostan dan wrote:sjećam se toga...neke povoljnosti su davali, tako da je dnevna rata za kupovinu iznosila 5 KM. dosta ih je firmi uzelo, kao kurirsko vozilo, i ugrađivalo plin.trambusek88 wrote:
Nudila je Zastava pred kraj proizvodnje fabrički ugrađivanu plinsku instalaciju.
Interesantno da je pored redizajniranog u ponudi ostao i obični Yugo do kraja proizvodnje.