GAU8 wrote:arzuhal wrote:sizifinho wrote:
Jedina stvar gora od ekstremnog vjernika jeste polu-ateista
Prije svega ateizam lezi na fundacijama nedostatka dokaza o postojanju Boga.
Dokaza? To znaci sa ateizam u srzi pociva na naucnom metodu? Nauka promovira slobodu. Ako neko vjeruje u Boga, nije tvoje da mu kazes da je glup ili zloban, a posebno ne da mu "zabranis" da vjeruje u to. Sigurno neces reci da je Hawking glup ili zloban jer spominje hipotezu struna, visestruke realnosti i putovanje kroz svemir FTL - jer su svi ovi koncepti, kao i mnoge druge pretpostavke u nauci, potporene sa istom kolicinom dokaza koliko i religija.
Naravno, analogija je samo djelomicno ispravna jer vjernici vjeruju bez sumnje a naucnici poput hawkinga prihvataju manjkavost dokaza pa kazu "pretpostavka". Ali opet, svako ima pravo na svoje, a nase je da iznesemo cinjenice i zavrsimo raspravu.
Ko je jos vidio ikad pametnog ucenjaka da zove nekog manje obrazovanog glupim?
Pa upravo taj Ham je imao debatu sa Bill Nye-om koji je sve to vrijeme odrzao dignitet i postovanje sugovornika.
Ako neko sa takvim nivoom popularnosti i obrazovanja moze biti dostojanstven, zasto ne mozemo biti i mi?
Aferim

Evo, i ti si sad jedan od dokaza, za ili protiv nekoga ili nečega, neka svako sebi uzme...
Ja sam nekad davno pisao na temi, da dovoljno inteligantan (nije mentalno zaostao) čovjek danas ne može biti vjernik.
Može tvrditi da vjeruje, iz raznih interesa, ali iskreno vjerovati u život poslije smrti, pakao raj itd, eto neka počne svako od vas deklarativnih vjernika od sebe.
Da stvarno vjeruješ, totalno drugačije bi se ponašao
Pa evo ja sam naučnik ili naučnik u formaciji, i opet vjerujem da postoje stvari iznad naseg poimanja.
Ne bas onako kako ih religije prikazuju, odnosno nista sto religije prikazuju meni ne lezi u interpretaciji- ali to je jer meni te stvari nisu logicne.
Ja necu reci nekom: hej nije to tako, glupo ti misljenje ili nisi dovoljno inteligentan cim vjerujes....
Moje vjerovanje ne postoji. Moje mastanje ipak postoji. U mojoj masti mozda mi zivimo u izoliranom ekosistemu koji su kreirali superinteligentni vanzemaljci. Mozda postoji nesto iznad nase percepcije, sto mi ne mozemo ni pokusati shvatiti u trodimenzionalnom sablonu, a to nas je stvorilo.
Jedino sto zaista vjerujem jeste da, ukoliko postoji to nesto -
ono nije ni dobro ni zlo. Dobro i zlo, sustinski ne postoje. Ti su pojmovi kreacije ljudske civilizacije i nigdje drugo u prirodi ne postoje osim kod covjeka. Sta je dobro za lava lose je za antilopu. Sta je dobro za covjeka lose je mozda za ekosistem i tako dalje.
Sta je onda istina? Jedina stvar koju ne moze niko pobiti jeste entropija. Mi odrzavamo entropiju, kroz rodjenje, zivot i smrt, pa kad umremo odemo u nistavilo, u tminu.
Isto kao sto covjek nije nista znao prije rodjenja, tako nista nece znati poslije smrti. Ali zar to nije divna misao? Kada umremo, prestajemo biti dio neceg izoliranog, ogranicenog i "prizemljenog" i odlazimo postati dio univerzuma...
Meni je ta misao fantasticna