Martin nije loši, ima tu i tamo nekih sitnih mana kao čovjek, aline toliko krupnih da bi ga se svrstalo u loše ljude.Alfons Kauders wrote: Raguz ima odlicnu priliku da se nametne kao pozitivac u cijeloj prici. Za sve propuste i grijehe 90tke moze kriviti Ljubica, a nema breme Covica koji sve vise gubi kompas i cini se da vise ni sam ne zna sta i kako dalje. Covicu ocajno treba da ponudi bilo sta bazi, bilo kakav "deal" koji bi mogao predstaviti kao neku pobjedu, jer su mu rezultati katastrofalni, tj. nikakvi.
Raguz je u odlicnoj situaciji da od 90tke napravi ozbiljnog konkurenta stozernoj stranci. Obrazovan, elokventan, nekompromitiran - i uziva dosta bolji rejting kod vecine ljudi, osobito van svoje etnije (nisu sve Bosnje i daidze glasale za Komsica, ja znam dvojicu daidzi koji glasase za Raguza).
Vjerovatno je to i razlog sto danas slusamo kako ce HDZ-ovi zajedno nastupiti na izborima, ili se cak ujediniti. Mislim da bi to bila katastrofalna greska - 90tka je nastala kao posljedica razdora u HDZ BiH i HR, te djelimicno kao reakcija na aprilski paket. U medjuvremenu se profilirao u ozbiljnu alternativu Covicevom HDZ-u. Ja sam npr. 2006 ocekivao da ce 90tka biti tvrdja desnica, a zapravo su vise otisli ka centru i podsjecaju na HDZ Hrvatske, koji je za Covicev HDZ jebena misaona imenica.
Raguz ima priliku da uradi vise za hrvatsku politiku od BiH od Ljubica, mozda cak i vise od bilo koga od rata do danas, stoga se nadam da nece sjebat stvar. Mislim da bi bilo idiotski da se ponovo ujedine s HDZ BiH, jer to nije ni u njihovom licnom interesu, a vala ni u interesu naroda. Ono sto je Komsic za SDP, to je donekle Raguz za HDZ BiH - s tim sto mislim da je Raguz ipak dosta iskusniji i ima bolje sanse za uspjeh.
Ne znam kako doživljavate njegovu ulogu u ovim pregovorima S-F?
Koliko se da vidjeti, tu je negdje na istom fonu kao i starija stranka, s tim da nije izložen kritikama kao Čović (normalno, sukladno i njegovom manjem političkom utjecaju).
Ima mnogo manju odgovornost, budući je relativno ''nov'' u ovom problemu i njegova se taktika da lako analizirati:
- s Čovom sam ako uspijemo, to jest dijelit ćemo ''uspjeh'' koji je neminovan kako god se završe ovi pregovori (što nije loše za učvršćivanje pozicije u svojoj stranci). Zatim slijedi solidna nacionalna kampanja u međusobnom prepucavanju s HDZ-om. Pretpostavljam da on ima i rezervni plan, to jest opciju izigravanja jezička na vagi (što je Sarajevo bezuspješno nudilo Ljubiću 2010.).
- s druge strane, u slučaju kolapsa pregovora, i nastupanju turbulentnih vremena, morat će i on zauzeti radikalniji stav sukladan tom političkom trenutku, jer treba računati na glasove (trebat će se boriti s HDZ-om za glasove) a onda ništa od Martina umjerenjaka