Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
Hafis

#951 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote: Raguz ima odlicnu priliku da se nametne kao pozitivac u cijeloj prici. Za sve propuste i grijehe 90tke moze kriviti Ljubica, a nema breme Covica koji sve vise gubi kompas i cini se da vise ni sam ne zna sta i kako dalje. Covicu ocajno treba da ponudi bilo sta bazi, bilo kakav "deal" koji bi mogao predstaviti kao neku pobjedu, jer su mu rezultati katastrofalni, tj. nikakvi.

Raguz je u odlicnoj situaciji da od 90tke napravi ozbiljnog konkurenta stozernoj stranci. Obrazovan, elokventan, nekompromitiran - i uziva dosta bolji rejting kod vecine ljudi, osobito van svoje etnije (nisu sve Bosnje i daidze glasale za Komsica, ja znam dvojicu daidzi koji glasase za Raguza).

Vjerovatno je to i razlog sto danas slusamo kako ce HDZ-ovi zajedno nastupiti na izborima, ili se cak ujediniti. Mislim da bi to bila katastrofalna greska - 90tka je nastala kao posljedica razdora u HDZ BiH i HR, te djelimicno kao reakcija na aprilski paket. U medjuvremenu se profilirao u ozbiljnu alternativu Covicevom HDZ-u. Ja sam npr. 2006 ocekivao da ce 90tka biti tvrdja desnica, a zapravo su vise otisli ka centru i podsjecaju na HDZ Hrvatske, koji je za Covicev HDZ jebena misaona imenica.

Raguz ima priliku da uradi vise za hrvatsku politiku od BiH od Ljubica, mozda cak i vise od bilo koga od rata do danas, stoga se nadam da nece sjebat stvar. Mislim da bi bilo idiotski da se ponovo ujedine s HDZ BiH, jer to nije ni u njihovom licnom interesu, a vala ni u interesu naroda. Ono sto je Komsic za SDP, to je donekle Raguz za HDZ BiH - s tim sto mislim da je Raguz ipak dosta iskusniji i ima bolje sanse za uspjeh.
Martin nije loši, ima tu i tamo nekih sitnih mana kao čovjek, aline toliko krupnih da bi ga se svrstalo u loše ljude.
Ne znam kako doživljavate njegovu ulogu u ovim pregovorima S-F?
Koliko se da vidjeti, tu je negdje na istom fonu kao i starija stranka, s tim da nije izložen kritikama kao Čović (normalno, sukladno i njegovom manjem političkom utjecaju).
Ima mnogo manju odgovornost, budući je relativno ''nov'' u ovom problemu i njegova se taktika da lako analizirati:
- s Čovom sam ako uspijemo, to jest dijelit ćemo ''uspjeh'' koji je neminovan kako god se završe ovi pregovori (što nije loše za učvršćivanje pozicije u svojoj stranci). Zatim slijedi solidna nacionalna kampanja u međusobnom prepucavanju s HDZ-om. Pretpostavljam da on ima i rezervni plan, to jest opciju izigravanja jezička na vagi (što je Sarajevo bezuspješno nudilo Ljubiću 2010.).

- s druge strane, u slučaju kolapsa pregovora, i nastupanju turbulentnih vremena, morat će i on zauzeti radikalniji stav sukladan tom političkom trenutku, jer treba računati na glasove (trebat će se boriti s HDZ-om za glasove) a onda ništa od Martina umjerenjaka
vivaldi

#952 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:Raguz ima priliku da uradi vise za hrvatsku politiku od BiH od Ljubica, mozda cak i vise od bilo koga od rata do danas, stoga se nadam da nece sjebat stvar. Mislim da bi bilo idiotski da se ponovo ujedine s HDZ BiH,
to ponajvise zavisi od karamarka
oakville

#953 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:Raguz ima priliku da uradi vise za hrvatsku politiku od BiH od Ljubica, mozda cak i vise od bilo koga od rata do danas, stoga se nadam da nece sjebat stvar. Mislim da bi bilo idiotski da se ponovo ujedine s HDZ BiH,
to ponajvise zavisi od karamarka
Karamarko određuje i ujedinjenje HDZova i u dogovoru sa stranim ambasadama ko će voditi ujedinjeni HDZ. Karamarko strancima isporučuje Raguža na čelo - oni njemu za uzvrat tolerišu ujedinjeni HDZ = svi zajedno dobijaju HDZ pod kontrolom. Što je otprilike i pravi razlog za bilo kakve Čovićeve žalbe (nije valjda da ste mislili da je razlog položaj hrvata u BiH :D ?)

Može se desiti da Raguž i pobjegne od nove ponude :D iz prostog razloga jer je teško balansirati izmedju naredbi Karamarka (čitaj stranaca), pritiska stranaca u BiH i prodavanja priče bazi (čak mu je i jedan billboard glasio "Ovo je i naša zemlja" - toliko teška situacija da ne smiješ reći ni kako se zove ta naša zemlja :D ).
Hafis

#954 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

oakville wrote: Karamarko određuje i ujedinjenje HDZova i u dogovoru sa stranim ambasadama ko će voditi ujedinjeni HDZ. Karamarko strancima isporučuje Raguža na čelo - oni njemu za uzvrat tolerišu ujedinjeni HDZ = svi zajedno dobijaju HDZ pod kontrolom. Što je otprilike i pravi razlog za bilo kakve Čovićeve žalbe (nije valjda da ste mislili da je razlog položaj hrvata u BiH :D ?)
Ovaj zaplet je dostojan Agathe Christie.
Čitava ova drama oko S-F samo da bi se Čović uklonio.
Znači, sve je spremno, Čovke odlazi a hajd' ti Komšo k'o ostali Jopet u predsjedništvo. I još procurilo i po forumima.
Najsmješnije je što to ''probih'' trojac sve zna, i glumi nervozu, a samo čeka da se sve završi da prsnu u smijeh.
Alfons Kauders

#955 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Raguz ima odlicnu priliku da se nametne kao pozitivac u cijeloj prici. Za sve propuste i grijehe 90tke moze kriviti Ljubica, a nema breme Covica koji sve vise gubi kompas i cini se da vise ni sam ne zna sta i kako dalje. Covicu ocajno treba da ponudi bilo sta bazi, bilo kakav "deal" koji bi mogao predstaviti kao neku pobjedu, jer su mu rezultati katastrofalni, tj. nikakvi.

Raguz je u odlicnoj situaciji da od 90tke napravi ozbiljnog konkurenta stozernoj stranci. Obrazovan, elokventan, nekompromitiran - i uziva dosta bolji rejting kod vecine ljudi, osobito van svoje etnije (nisu sve Bosnje i daidze glasale za Komsica, ja znam dvojicu daidzi koji glasase za Raguza).

Vjerovatno je to i razlog sto danas slusamo kako ce HDZ-ovi zajedno nastupiti na izborima, ili se cak ujediniti. Mislim da bi to bila katastrofalna greska - 90tka je nastala kao posljedica razdora u HDZ BiH i HR, te djelimicno kao reakcija na aprilski paket. U medjuvremenu se profilirao u ozbiljnu alternativu Covicevom HDZ-u. Ja sam npr. 2006 ocekivao da ce 90tka biti tvrdja desnica, a zapravo su vise otisli ka centru i podsjecaju na HDZ Hrvatske, koji je za Covicev HDZ jebena misaona imenica.

Raguz ima priliku da uradi vise za hrvatsku politiku od BiH od Ljubica, mozda cak i vise od bilo koga od rata do danas, stoga se nadam da nece sjebat stvar. Mislim da bi bilo idiotski da se ponovo ujedine s HDZ BiH, jer to nije ni u njihovom licnom interesu, a vala ni u interesu naroda. Ono sto je Komsic za SDP, to je donekle Raguz za HDZ BiH - s tim sto mislim da je Raguz ipak dosta iskusniji i ima bolje sanse za uspjeh.
Martin nije loši, ima tu i tamo nekih sitnih mana kao čovjek, aline toliko krupnih da bi ga se svrstalo u loše ljude.
Ne znam kako doživljavate njegovu ulogu u ovim pregovorima S-F?
Koliko se da vidjeti, tu je negdje na istom fonu kao i starija stranka, s tim da nije izložen kritikama kao Čović (normalno, sukladno i njegovom manjem političkom utjecaju).
Ima mnogo manju odgovornost, budući je relativno ''nov'' u ovom problemu i njegova se taktika da lako analizirati:
- s Čovom sam ako uspijemo, to jest dijelit ćemo ''uspjeh'' koji je neminovan kako god se završe ovi pregovori (što nije loše za učvršćivanje pozicije u svojoj stranci). Zatim slijedi solidna nacionalna kampanja u međusobnom prepucavanju s HDZ-om. Pretpostavljam da on ima i rezervni plan, to jest opciju izigravanja jezička na vagi (što je Sarajevo bezuspješno nudilo Ljubiću 2010.).

- s druge strane, u slučaju kolapsa pregovora, i nastupanju turbulentnih vremena, morat će i on zauzeti radikalniji stav sukladan tom političkom trenutku, jer treba računati na glasove (trebat će se boriti s HDZ-om za glasove) a onda ništa od Martina umjerenjaka
Da, i meni se cini da se ne eksponira. Ne samo da Covicu prepusta inicijativu, vec se drzi po strani, ili ne radi neke stvari javno.

I moguce je da je to neka vrsta osiguranja. Ako prodje, prodje, podrzali smo HDZ BiH - a ako ne prodje, Covic je zajebo stvar i nije ispunio obecanja.

Bice zanimljivo, ne bih se slozio s ovim sto oakville kaze, da bi se nekad mogao cak naci na celu ujedinjenog HDZa. Cak i ako se Covic za nekoliko godina povuce, ne vjerujem da bi ga odabrali. Uostalom Covic je relativno mlad, moze voditi stranku jos deset godina.

Meni se cini da Raguz moze vise profitirati ako nastavi solirati, pogotovo ako se HDZ ne oporavi u Hrvatskoj, a pitanje je hoce li.
oakville

#956 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Hafis wrote:
oakville wrote: Karamarko određuje i ujedinjenje HDZova i u dogovoru sa stranim ambasadama ko će voditi ujedinjeni HDZ. Karamarko strancima isporučuje Raguža na čelo - oni njemu za uzvrat tolerišu ujedinjeni HDZ = svi zajedno dobijaju HDZ pod kontrolom. Što je otprilike i pravi razlog za bilo kakve Čovićeve žalbe (nije valjda da ste mislili da je razlog položaj hrvata u BiH :D ?)
Ovaj zaplet je dostojan Agathe Christie.
Čitava ova drama oko S-F samo da bi se Čović uklonio.
Znači, sve je spremno, Čovke odlazi a hajd' ti Komšo k'o ostali Jopet u predsjedništvo. I još procurilo i po forumima.
Najsmješnije je što to ''probih'' trojac sve zna, i glumi nervozu, a samo čeka da se sve završi da prsnu u smijeh.
Ništa gore rečeno nije novo, što nije poznato već bar godinu dana. I gdje je gore spomenut Komšić? Kao što ni DervOJakob nema veze s ovim opštepoznatim stvarima. Stvar je što i Raguž bježi od ove prevelike odgovornosti i preteškog zadatka, a Čović nema kapacitet niti za spektakularan uspjeh niti za veliki belaj. Zbog čega i cijela epopeja traje jako dugo.A pored toga, to nema veze s tim da li je HDZ na vlasti u Hrvatskoj ili nije - sve se isto radilo i bilo je i započeto i dok je na vlasti bio i SDP, Karamarko je samo stavio najjači pritisak na HDZ BiH, koji naravno nema nikakvu pravu slobodu djelovanja već samo manevarski prostor da kupuje vrijeme ako ih baš jako stisnu iz Zagreba, odnosno ako ih perecija trejda za neki svoj interes.
travnik

#957 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

Mislim da bi Raguž, iako je već veoma iskusan, mogao biti u novoj ulozi jedna vrsta osvježenja. Kao prvo, nema taj neki kriminalno-koruptivni teret koji ga može u potpunosti degradirati. Kao drugo, mislim da odgovara širokom spektru ljudi, ne samo Hrvata, već i drugih. Hrvati mu ne mogu spočitati manjak nacionalne svijesti, a sa druge strane nije "veliki Hrvat" da iritira ostale. Kao treće, ima dobre osnove da doprinese poboljšanju. Naime vodi stranku koja ima ipak jednu solidnu potporu, ali nije toliko moćna da je u ovo "prljavo" vijeme sotonizuju protivnici, kao što vidimo slučaj neprestanog blaćenje velikih stranaka. Osim toga, nije toliko odbojan B i S, pa bi sigurno mogao lakše dogovorite neke stvari, a tako i pomoći da se naša država pokrene konačno. Mislim da bi on lakše od Čovića pristao na neka kompromisna rješenja, odnosno da bi negdje "popustio" prije nego Čović koji je zbog ove situacije i svojih izjava, i u stranci i među narodom, doveo sebe do pozicije da teško može odstupiti, a da bi sa druge strane i stranke iz Sarajeva lakše popustile Ragužu oko nekih pitanja, jer je sada takva klima kreirana, da je bilo kakvo popuštanje Čoviću ravno izdaji. Uglavnom, ukoliko predizborno vrijeme ne bude bujalo nacionalizmom, Raguž može biti pravo ozbiljan konkurent Čoviću, a poslije i istinski patner za pozitivne promjene. Ukoliko, kao i obično, nacionalistička retorika preovladava, Raguž će dosta zaostati, a onda opet četiri godine stagnacije.
oakville

#958 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

travnik wrote:Mislim da bi Raguž, iako je već veoma iskusan, mogao biti u novoj ulozi jedna vrsta osvježenja. Kao prvo, nema taj neki kriminalno-koruptivni teret koji ga može u potpunosti degradirati. Kao drugo, mislim da odgovara širokom spektru ljudi, ne samo Hrvata, već i drugih. Hrvati mu ne mogu spočitati manjak nacionalne svijesti, a sa druge strane nije "veliki Hrvat" da iritira ostale. Kao treće, ima dobre osnove da doprinese poboljšanju. Naime vodi stranku koja ima ipak jednu solidnu potporu, ali nije toliko moćna da je u ovo "prljavo" vijeme sotonizuju protivnici, kao što vidimo slučaj neprestanog blaćenje velikih stranaka. Osim toga, nije toliko odbojan B i S, pa bi sigurno mogao lakše dogovorite neke stvari, a tako i pomoći da se naša država pokrene konačno. Mislim da bi on lakše od Čovića pristao na neka kompromisna rješenja, odnosno da bi negdje "popustio" prije nego Čović koji je zbog ove situacije i svojih izjava, i u stranci i među narodom, doveo sebe do pozicije da teško može odstupiti, a da bi sa druge strane i stranke iz Sarajeva lakše popustile Ragužu oko nekih pitanja, jer je sada takva klima kreirana, da je bilo kakvo popuštanje Čoviću ravno izdaji. Uglavnom, ukoliko predizborno vrijeme ne bude bujalo nacionalizmom, Raguž može biti pravo ozbiljan konkurent Čoviću, a poslije i istinski patner za pozitivne promjene. Ukoliko, kao i obično, nacionalistička retorika preovladava, Raguž će dosta zaostati, a onda opet četiri godine stagnacije.
Izložen pritiscima baze koja ima ne nerealna nego sad već potpuno izgubljena i samoj sebi nejasna očekivanja, pritiscima iz Zagreba i stranaca koji drže Zagreb pod kontrolom, pritisku stranaca iz Sarajeva koji drže Sarajevo pod kontrolom, pritisku unutarnjih odnosa HDZ-a u smislu "ko će se gdje uklopiti i da li će biti dovoljno mjesta za sve", pritisku beskrajnog razgovora sa nejasnom i nepostojećom bošnjačkom politikom (ne znaš s kim razgovarati, kad svi pričaju za sebe kontra drugih), Dodiku koji te vuče sebi da bi te u pogodno trenutku nabio nogom, - da ne duljim, u tim uslovima, da li bi ti prihvatio ovu ulogu koja se nudi Ragužu?
madner

#959 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Sve zavisi sta hoce.

Ako postavi normalne zahtjeve, moze naci sagovornika. Ako krene ko Cova, isto ce zavrsiti.
oakville

#960 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

madner wrote:Sve zavisi sta hoce.

Ako postavi normalne zahtjeve, moze naci sagovornika. Ako krene ko Cova, isto ce zavrsiti.
U smislu svih navedenih pritisaka gore, kako to izvesti? Mission impossible.
madner

#961 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Tako sto ce naci liniju koja je u skladu sa interesima Zg i Sa. Dodu mora odjebat.
oakville

#962 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

madner wrote:Tako sto ce naci liniju koja je u skladu sa interesima Zg i Sa. Dodu mora odjebat.
Nisam siguran da je odhebavanje Dode u skladu s trenutnom linijom Zagreba, koji pokušava da pokaže da može igrati na Dodine note već ima 2-3 godine :D Ukratko cool off sa HDZom u BiH je odgovor Zagrebu da u slučaju slizanja s Dodom, genije Dejtona stupa na snagu :D Jer, nećeš vjerovati, BL u blizini Zagreba i stvaranje dva entiteta su bili samo sigurnosni ventil ako se desi upravo opisani slučaj, tj. poruka stvaraoca Dejtona - u slučaju slizanja sa srbima, hrvati u BiH dobijaju jedno veliko ništa :D
madner

#963 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Zg je pragmatican igrac.
travnik

#964 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by travnik »

oakville wrote:
travnik wrote:Mislim da bi Raguž, iako je već veoma iskusan, mogao biti u novoj ulozi jedna vrsta osvježenja. Kao prvo, nema taj neki kriminalno-koruptivni teret koji ga može u potpunosti degradirati. Kao drugo, mislim da odgovara širokom spektru ljudi, ne samo Hrvata, već i drugih. Hrvati mu ne mogu spočitati manjak nacionalne svijesti, a sa druge strane nije "veliki Hrvat" da iritira ostale. Kao treće, ima dobre osnove da doprinese poboljšanju. Naime vodi stranku koja ima ipak jednu solidnu potporu, ali nije toliko moćna da je u ovo "prljavo" vijeme sotonizuju protivnici, kao što vidimo slučaj neprestanog blaćenje velikih stranaka. Osim toga, nije toliko odbojan B i S, pa bi sigurno mogao lakše dogovorite neke stvari, a tako i pomoći da se naša država pokrene konačno. Mislim da bi on lakše od Čovića pristao na neka kompromisna rješenja, odnosno da bi negdje "popustio" prije nego Čović koji je zbog ove situacije i svojih izjava, i u stranci i među narodom, doveo sebe do pozicije da teško može odstupiti, a da bi sa druge strane i stranke iz Sarajeva lakše popustile Ragužu oko nekih pitanja, jer je sada takva klima kreirana, da je bilo kakvo popuštanje Čoviću ravno izdaji. Uglavnom, ukoliko predizborno vrijeme ne bude bujalo nacionalizmom, Raguž može biti pravo ozbiljan konkurent Čoviću, a poslije i istinski patner za pozitivne promjene. Ukoliko, kao i obično, nacionalistička retorika preovladava, Raguž će dosta zaostati, a onda opet četiri godine stagnacije.
Izložen pritiscima baze koja ima ne nerealna nego sad već potpuno izgubljena i samoj sebi nejasna očekivanja, pritiscima iz Zagreba i stranaca koji drže Zagreb pod kontrolom, pritisku stranaca iz Sarajeva koji drže Sarajevo pod kontrolom, pritisku unutarnjih odnosa HDZ-a u smislu "ko će se gdje uklopiti i da li će biti dovoljno mjesta za sve", pritisku beskrajnog razgovora sa nejasnom i nepostojećom bošnjačkom politikom (ne znaš s kim razgovarati, kad svi pričaju za sebe kontra drugih), Dodiku koji te vuče sebi da bi te u pogodno trenutku nabio nogom, - da ne duljim, u tim uslovima, da li bi ti prihvatio ovu ulogu koja se nudi Ragužu?

Iskreno, ne znam. Doista ne mogu reći ni da, ni ne. Ipak, on je u politici jako dugo, tako je mnogostruko informiraniji od nas, pa vjerojatno nije tek tako uletio.

Mislim da će ponajmanji problem biti ZG i baza. ZG srećom već odavno nema presudan utjecaj, a nije ni Karamarko još ni približno izgradio autoritet. Baza je željna promjena, barem koliko ja vidim jer su siti Čovićevog potcjenjivanja i bezidejnosti stranke koja se zadnjih godinu-dvije lagano utapala u HDZ. Ostaju ostali problemi. Vjerujem da će Dodik oslabiti, a SA da će lakše naći zajednički jezik sa Ragužem jer je sa Čovićem nemoguće (i kod jednih i kod drugih je stvorena klima da je svaki dogovor ravan izdaji, tako da idu na pregovore i mole se da ne bude ništa). A sa strancima, nemam pojma.
oakville

#965 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Karamarko jedini ima instrumente utjecaja od svih navedenih dosada. ZG utjecaj - ne bi se složio, tebi se možda čini da je došlo do pada ZG utjecaja među hrvatima u BiH jer osjećaju da ZG baš i nije briga za njih, što je tačno - ali na nivou političkih odluka sve se pregovara sa političkim Zagrebom, kako stranci tako i Sarajevo. Isto vrijedi i za Dodika - pravi se pregovori vode sa Beogradom, a ne sa Dodikom.
Skijaš

#966 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

travnik wrote:Od kada je Dodik član SDS-a? Prvo spominješ Dodika, pa SDS.
HDZ usko sarađuje sa svakim ko forsira ideju etničke podjele teritorije, i to tako već dvije decenije. Prije Komšića su se desili Herceg Bosna, udruženi zločinački poduhvat a i nakon rata smo bili svjedoci pokušaja reanimiranja te antidržavne politike kroz projekat Samouprave itd. Nije HDZ bio konstruktivan pa Sarajevo izabralo Komšića, nego se HDZ već dvije decenije ponaša poput bijesnog kera i to se ne može ignorisati. Dakle, HDZ je danas relativno bezopasan samo zato što nema silu i jak politički utjecaj, a ne zato što je kao dobronamjeran. To je antidržavna organizacija, tako se ponaša i prema istoj se tako treba odnositi. Postoji li ijedna naznaka da nakon konstruktivnog koraka Sarajeva po ovom pitanju HDZ (ohrabren ustupkom i ojačan tim dodatnim utjecajem) neće odmah tražiti stolne, Treće i podjelu FTV-a po etničkom šablonu ? Evo i Čović kaže da ovo nije rješavanje hrvatskog pitanja nego samo početak, a uz njegovu prijetnju kako više kao neće biti fin, stvar je kristalno jasna i sve dok se ne distancira od te politike sjebavanja države, ne smije mu se popustiti.
oakville

#967 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Skijaš wrote:
travnik wrote:Od kada je Dodik član SDS-a? Prvo spominješ Dodika, pa SDS.
HDZ usko sarađuje sa svakim ko forsira ideju etničke podjele teritorije, i to tako već dvije decenije. Prije Komšića su se desili Herceg Bosna, udruženi zločinački poduhvat a i nakon rata smo bili svjedoci pokušaja reanimiranja te antidržavne politike kroz projekat Samouprave itd. Nije HDZ bio konstruktivan pa Sarajevo izabralo Komšića, nego se HDZ već dvije decenije ponaša poput bijesnog kera i to se ne može ignorisati. Dakle, HDZ je danas relativno bezopasan samo zato što nema silu i jak politički utjecaj, a ne zato što je kao dobronamjeran. To je antidržavna organizacija, tako se ponaša i prema istoj se tako treba odnositi. Postoji li ijedna naznaka da nakon konstruktivnog koraka Sarajeva po ovom pitanju HDZ (ohrabren ustupkom i ojačan tim dodatnim utjecajem) neće odmah tražiti stolne, Treće i podjelu FTV-a po etničkom šablonu ? Evo i Čović kaže da ovo nije rješavanje hrvatskog pitanja nego samo početak, a uz njegovu prijetnju kako više kao neće biti fin, stvar je kristalno jasna i sve dok se ne distancira od te politike sjebavanja države, ne smije mu se popustiti.
Čović se bacaka radi sebe i svoje pozicije, a ne radi ideološkog kontinuiteta. Jedan potez HDZa BiH sličan potezu Ante Jelavića bi rezultirao udarcem iza ušiju iz Zagreba, prije nego bi bilo ko u Sarajevu i primjetilo šta se desilo, što je i normalno - ko će pratiti šta HDZ radi kraj tolikih privatizacija i nadzornih odbora :D
daddy-kool

#968 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by daddy-kool »

Skijaš wrote: HDZ usko sarađuje sa svakim ko forsira ideju etničke podjele teritorije, i to tako već dvije decenije. Prije Komšića su se desili Herceg Bosna, udruženi zločinački poduhvat a i nakon rata smo bili svjedoci pokušaja reanimiranja te antidržavne politike kroz projekat Samouprave itd. Nije HDZ bio konstruktivan pa Sarajevo izabralo Komšića, nego se HDZ već dvije decenije ponaša poput bijesnog kera i to se ne može ignorisati. Dakle, HDZ je danas relativno bezopasan samo zato što nema silu i jak politički utjecaj, a ne zato što je kao dobronamjeran. To je antidržavna organizacija, tako se ponaša i prema istoj se tako treba odnositi. Postoji li ijedna naznaka da nakon konstruktivnog koraka Sarajeva po ovom pitanju HDZ (ohrabren ustupkom i ojačan tim dodatnim utjecajem) neće odmah tražiti stolne, Treće i podjelu FTV-a po etničkom šablonu ? Evo i Čović kaže da ovo nije rješavanje hrvatskog pitanja nego samo početak, a uz njegovu prijetnju kako više kao neće biti fin, stvar je kristalno jasna i sve dok se ne distancira od te politike sjebavanja države, ne smije mu se popustiti.
:thumbup:

Čović će nastaviti prema trećem, uostalom on to cijelo vrijeme i sam govori.
oakville

#969 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

daddy-kool wrote:
Skijaš wrote: HDZ usko sarađuje sa svakim ko forsira ideju etničke podjele teritorije, i to tako već dvije decenije. Prije Komšića su se desili Herceg Bosna, udruženi zločinački poduhvat a i nakon rata smo bili svjedoci pokušaja reanimiranja te antidržavne politike kroz projekat Samouprave itd. Nije HDZ bio konstruktivan pa Sarajevo izabralo Komšića, nego se HDZ već dvije decenije ponaša poput bijesnog kera i to se ne može ignorisati. Dakle, HDZ je danas relativno bezopasan samo zato što nema silu i jak politički utjecaj, a ne zato što je kao dobronamjeran. To je antidržavna organizacija, tako se ponaša i prema istoj se tako treba odnositi. Postoji li ijedna naznaka da nakon konstruktivnog koraka Sarajeva po ovom pitanju HDZ (ohrabren ustupkom i ojačan tim dodatnim utjecajem) neće odmah tražiti stolne, Treće i podjelu FTV-a po etničkom šablonu ? Evo i Čović kaže da ovo nije rješavanje hrvatskog pitanja nego samo početak, a uz njegovu prijetnju kako više kao neće biti fin, stvar je kristalno jasna i sve dok se ne distancira od te politike sjebavanja države, ne smije mu se popustiti.

Čović će nastaviti prema trećem, uostalom on to cijelo vrijeme i sam govori.
Ako nastavi tempom, brzinom i efikasnosšću kojom je dosada išao prema željenom cilju, dok on dodje do trećeg entiteta, Hrvatska će biti naseljena ne Kinezima nego Tatarima.
Skijaš

#970 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Skijaš »

I još jednom, mislim da proces izbora članova Predsjedništva treba mijenjati, ali ne ako to vodi slabljenju države jačanjem HDZ-a. Država je važnija od trenutnog raspoloženja unutar jednog od njenih naroda, veći dio Srba se moralo preglasati kako bi država dobila nezavisnost i opstala. Dakle, kada se HDZ bude ponašao odgovorno, ljudski je podržati izmjenu pravila igre, ali pozivati se na fair play dok ti igraš prljavo da prljavije ne može, ne ide brate.
oakville

#971 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by oakville »

Skijaš wrote:I još jednom, mislim da proces izbora članova Predsjedništva treba mijenjati, ali ne ako to vodi slabljenju države jačanjem HDZ-a. Država je važnija od trenutnog raspoloženja unutar jednog od njenih naroda, veći dio Srba se moralo preglasati kako bi država dobila nezavisnost i opstala. Dakle, kada se HDZ bude ponašao odgovorno, ljudski je podržati izmjenu pravila igre, ali pozivati se na fair play dok ti igraš prljavo da prljavije ne može, ne ide brate.
Preformulirati u: nebitni proces "provođenja presude SF" neće ništa bitno promjeniti, a dolazak HDZa medju članove predsjedništva (uz još neke manikir/pedikir zahvate na ustavu) će samo označiti veću kontrola Zagreba i "okupatorskih elemenata" nad ujedinjenim i sretnim HDZom BiH.
stari grad Visegrad

#972 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by stari grad Visegrad »

Skijaš wrote: HDZ usko sarađuje sa svakim ko forsira ideju etničke podjele teritorije, i to tako već dvije decenije. Prije Komšića su se desili Herceg Bosna, udruženi zločinački poduhvat a i nakon rata smo bili svjedoci pokušaja reanimiranja te antidržavne politike kroz projekat Samouprave itd. Nije HDZ bio konstruktivan pa Sarajevo izabralo Komšića, nego se HDZ već dvije decenije ponaša poput bijesnog kera i to se ne može ignorisati. Dakle, HDZ je danas relativno bezopasan samo zato što nema silu i jak politički utjecaj, a ne zato što je kao dobronamjeran. To je antidržavna organizacija, tako se ponaša i prema istoj se tako treba odnositi., Postoji li ijedna naznaka da nakon konstruktivnog koraka Sarajeva po ovom pitanju HDZ (ohrabren ustupkom i ojačan tim dodatnim utjecajem) neće odmah tražiti stolne, Treće i podjelu FTV-a po etničkom šablonu ? Evo i Čović kaže da ovo nije rješavanje hrvatskog pitanja nego samo početak, a uz njegovu prijetnju kako više kao neće biti fin, stvar je kristalno jasna i sve dok se ne distancira od te politike sjebavanja države, ne smije mu se popustiti.
Ovo je dosad od 1992-2013 najbolja definicja HDZ iz BH "HDZ je antidržavna organizacija, tako se ponaša i prema istoj se tako treba odnositi." Sve sto je skijas naopisao tacno je.
Hafis

#973 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

E muke ti se gađati s parolama.
Da i ja probam:
Meni je SDP antidržavna organizacija jer je svojim djelovanjem narušio kakav takav politički balans u FBiH.
Ovo je jedna od najboljih definicija SDP-a od 1992 do 2013.
Sve ovo što sam ja napisao točno je.
Danguba

#974 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Danguba »

Hafis wrote:E muke ti se gađati s parolama.
Da i ja probam:
Meni je SDP antidržavna organizacija jer je svojim djelovanjem narušio kakav takav politički balans u FBiH.
postajes smijesan... :-)
cuj balans :D nema hdz-a i odma kuknjava :D
stari grad Visegrad

#975 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by stari grad Visegrad »

Hafis wrote:E muke ti se gađati s parolama.
Da i ja probam:
Hafise nije nista personalno, nista protiv tebe i neke druge osobe bez obzira na etniju. SDP, za koju nikad nisam glasao niti cu, je u prednosti ispred HDZ. SDP je bosankohercegovacka stranka nastala je godine 1990. iz tadašnjeg Saveza komunista Bosne i Hercegovine. A HDZ je hrvatska stranka nastala u drugoj drzavi u Zagrebu. HDZ BiH je placena iz HDZ Zagreba i crkve. Znaci da HDZ nije originalna stranka nastala po potrebi Hrvatstog naroda u BiH, vec je ta strnaka nastala u drugoj drzvai i provodi politiku drzave Hrvatske u BiH.
Npr. evo najbanalnije, da je u BiH pobjedila istoimena strnaka, produzena ruka turske stranke i politike Adalet ve Kalkınma Partisi ili AKP, koja je sad vladajuca strnaka u Turskoj. Sta bi tada prosjecan Hrvat u BiH mislio o toj stanci i Bosnajcima. Mislio bi da je to turska a ne bosanskohercegovacka stranka. Tako i ja mislim da je HDZ zagrebacka strnaka. Sta ce Zagreb u BiH?? Sta ce Turska u BiH.
I na starnu ovo objasnjeje, cinjenica je da HDZ koci BiH na putu u EU i inace blokira razvoj FBiH. Zbog toga je to antidrzavna BiH stranka, strnka koja zajedno sa SDNS razara ovu drzavu. Tu su s eprikljucile i podkupljene i ucjejene stranke.
Uglavnom korisnik skijas je jednom recenicom rekao sta je ta HDZ i koji su joj ciljevi.
Post Reply