Dozer wrote:Opet nacija, narod, etnija, vjera...
Zar to nismo odavno apsolvirali?
Na formularu je, ako su vec htjeli da pise i "nacionalnost", trebali razdvojiti pojmove "nacionalnost" i "etnicka pripadnost".
I mirna Bosna.
E sad, to sto u ovoj drzavi 95% ljudi ne zna razlike i nasjeda na podmetanje o tome da su "nacija" i "narod/etnija" jedno te isto, ipak je drugi par rukava. Zato mi na vlasti imamo etno-nacionaliste, zar ne?
A ako pogledamo BH Ustav, vrlo je jasno da BiH ne cine 3 nacije i ostali, nego tri naroda, tj. 3 vecinske etnicke grupe (BHS), nacionalne manjine, i ostali. Ali, eto, valjda je problem procitati i lakse je lupetati proizvoljno i napamet...
Samom gornjom cinjenicom sasvim je jasno i da je nakaradni termin "
vitalni nacionalni interes", kao i njegova zastita - protivustavan i nema uporiste ni u cemu.
Mi slobodno mozemo interno, tj. lokalno u BiH okviru, sve ovo poistovjecivati. Mozemo i Kurde nazivati "nacijom", nije problem. Ali - to mozemo samo mi ovdje. Ostatak svijeta sve nas iz BiH nacionalno smatra Bosancima, sto je skracenica bosanskohrecegovacke nacionalnosti, a mi se ovdje slobodno mozemo busati kako su B, H i S u BiH nacije. I time, naravno, se moze samo obrisati prkno.