Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#951 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Googlerica wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
U najgorem slučaju sreća se može potražiti i u inostranstvu, mada je to za mnoge ogroman i bolan korak.
u svijetu se trazi internacionalno iskustvo,rad,volontiranje,upoznas kulture,komunikaciju na medjunaodnom poslovnom nivou,ne razumijem,zasto je takva opcija tebi najgori izbor!?
Mozda zato sto elementarna logika nalaze postojanje pretpostavke da većina ljudi želi život i posao u državi i okruženju koje im je poznato. A ne rade svi u inostranstvu na visokom nivou, tako da ti pobrojani kriteriji važe za mali broj ljudi.

Većina ljudi koji idu odavde glavom bez obzira prihvataju bilo kakav posao. Konkretan primjer- moj komšija, fakultetski obrazovan, otišao u Švicu i radi na održavanju toaleta kraj auto-puta. Pa da ga pitamo malo o internacionalnom iskustvu? Komunikaciji na međunarodnom nivou? Upoznao je različite kulutre jer radi sa 2 Afrikanca doduše :D
Googlerica

#952 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Googlerica »

staksa, pisem osobama koje mogu ,a nisu jos odlucile !
_BataZiv_0809 wrote:
Mozda zato sto elementarna logika nalaze postojanje pretpostavke da većina ljudi želi život i posao u državi i okruženju koje im je poznato. A ne rade svi u inostranstvu na visokom nivou, tako da ti pobrojani kriteriji važe za mali broj ljudi.

Većina ljudi koji idu odavde glavom bez obzira prihvataju bilo kakav posao. Konkretan primjer- moj komšija, fakultetski obrazovan, otišao u Švicu i radi na održavanju toaleta kraj auto-puta. Pa da ga pitamo malo o internacionalnom iskustvu? Komunikaciji na međunarodnom nivou? Upoznao je različite kulutre jer radi sa 2 Afrikanca doduše :D

i ,opet bolje da radi i zaradi u inostranstvu,pa tako su radili i nekadasnji gastarbajteri !
I zasto je takva opcija negativnija od nerada i nemanja posla u BiH ?
stakasa

#953 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

Gastarbajterima je bilo lakse otic, nemaju ljudi papire i socijalnu Jugoslaviju pod glavom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#954 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Googlerica wrote:staksa, pisem osobama koje mogu ,a nisu jos odlucile !
_BataZiv_0809 wrote:

i ,opet bolje da radi i zaradi u inostranstvu,pa tako su radili i nekadasnji gastarbajteri !
I zasto je takva opcija negativnija od nerada i nemanja posla u BiH ?
Pa dobro slažem se sa vama da je to pragmatično rješenje. Međutim ne smatrate li da je za osobu koja se školovala i uložila u sebe puno truda i rada, porazno da mora ići i prati govna u Švicarskoj. Nije li porazno za jednu državu da joj mladost tako završava? Zato je to najgora opcija. Raditi ovdje u dobroj firmi, pa dobiti poslovnu ponudu iz Švedske i otići, to je već drugi par čarapa. Ili otići na studije vani i ostati. Svaka čast.

Ali pošto ja pišem post kao odgovor na ovu temu, gdje su mahom svi fakultetski obrazovani i nezaposleni, napisao sam da je najgora opcija otići i biti roblje. Ok?
stakasa

#955 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

Nisi roblje jebo ga ti. Radis, zaradis, ne svida ti se razgulis i gotovo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#956 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote:Nisi roblje jebo ga ti. Radis, zaradis, ne svida ti se razgulis i gotovo
Ko voli nek' izvoli! Ili bolje reći ko mora nek' ide. Iz moje perspektive to je roblje, iz vaše nije. Nećemo se sad raspravljati o pogledu na svijet :thumbup:
stakasa

#957 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote:Nisi roblje jebo ga ti. Radis, zaradis, ne svida ti se razgulis i gotovo
Ko voli nek' izvoli! Ili bolje reći ko mora nek' ide. Iz moje perspektive to je roblje, iz vaše nije. Nećemo se sad raspravljati o pogledu na svijet :thumbup:
Vise ko mora nek' ide. Necemo se raspravljati
Comanche

#958 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Comanche »

Evo sad cu da budem jedan od prepametnih dijasporaca, ali moram se javiti na osnovu ove teme. Zivim u USA i imam zavrsen fakultet i master i trenutno radim u jednoj Fortune 500 kompaniji na mjestu menadzera. Nikakva velika pozicija ali fina plata, tako da se moze lijepo zivjeti.

Za vrijeme mog studiranja ja sam radio u magacinu sve 4 godine mog skolovanja. Znaci nekih 30-35 sati sedmicno, na temperaturi od nekih 1 do 4 celzijusa, a radno vrijeme je bilo od 18-02 sata i onda ujutro u 9 na prvi cas. Jedno vrijeme sam radio i u piceriji ali su je zatvorili.

Kad sam zavrsio skolu nisam mogao naci neki kancelarijski posao prvu godinu i po dana. Ja sam i dalje radio u magacinu samo drugu smjenu. Poslao sam stotine aplikacija, ali moj tada ne najbolji engleski jezik, sa isto tako osrednjim ocjenama mi nisu pomogli.

Tek poslje godinu i po dobijam prvi posao za koji su trazili manje skole nego sto sam ja imo, i isto sam zaradjivo kao i u magacinu, ali eto to mi je bila neka prva odskocna daska da skupim bilo kakvo iskustvo. Poslje te male kompanije, sve je islo lakse. Tako da sam na kraju magistriro i dobio solidan posao u jednoj Fortune 500 kompaniji.

Eh sad ja kad cujem 80-90% bosanaca kako se zali da nema posla, i onda uporedim sa onim sto sam ja prolazio, meni vas nije nimalo zao. To sto ste isli u skolu vam nije garant nicemu. To ne znaci da ste pametni, sposobni itd. Te stvari morate da dokazete izvan skole. A to je ono sto ce vam pomoci da dobijete posao.

Ne treba da vas je sramota raditi bilo kakav posao, sramota je sjediti kod kuce i traziti od roditelja koju marku za kafe.

Hajde sad paljba po meni :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#959 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Comanche wrote:Evo sad cu da budem jedan od prepametnih dijasporaca, ali moram se javiti na osnovu ove teme. Zivim u USA i imam zavrsen fakultet i master i trenutno radim u jednoj Fortune 500 kompaniji na mjestu menadzera. Nikakva velika pozicija ali fina plata, tako da se moze lijepo zivjeti.

Za vrijeme mog studiranja ja sam radio u magacinu sve 4 godine mog skolovanja. Znaci nekih 30-35 sati sedmicno, na temperaturi od nekih 1 do 4 celzijusa, a radno vrijeme je bilo od 18-02 sata i onda ujutro u 9 na prvi cas. Jedno vrijeme sam radio i u piceriji ali su je zatvorili.

Kad sam zavrsio skolu nisam mogao naci neki kancelarijski posao prvu godinu i po dana. Ja sam i dalje radio u magacinu samo drugu smjenu. Poslao sam stotine aplikacija, ali moj tada ne najbolji engleski jezik, sa isto tako osrednjim ocjenama mi nisu pomogli.

Tek poslje godinu i po dobijam prvi posao za koji su trazili manje skole nego sto sam ja imo, i isto sam zaradjivo kao i u magacinu, ali eto to mi je bila neka prva odskocna daska da skupim bilo kakvo iskustvo. Poslje te male kompanije, sve je islo lakse. Tako da sam na kraju magistriro i dobio solidan posao u jednoj Fortune 500 kompaniji.

Eh sad ja kad cujem 80-90% bosanaca kako se zali da nema posla, i onda uporedim sa onim sto sam ja prolazio, meni vas nije nimalo zao. To sto ste isli u skolu vam nije garant nicemu. To ne znaci da ste pametni, sposobni itd. Te stvari morate da dokazete izvan skole. A to je ono sto ce vam pomoci da dobijete posao.

Ne treba da vas je sramota raditi bilo kakav posao, sramota je sjediti kod kuce i traziti od roditelja koju marku za kafe.

Svaka čast! Uvijek podržavam prenošenje iskustava od strane ljudi koji žive u inostranstvu. Može se od vas puno naučiti. I sam sam dio školovanja i života proveo vani i nastojim stečeno iskustvo primijeniti u trenutnom poslu. I ja sam svašta radio,a i dalje radim 3 posla. Doduše jedan čisto volonterski, ali eto to je to. Samo kada radite komparacije Amerike i Bosne, trebate biti dosta oprezni, jer ovdje stvari ni izdaleka ne funkcionisu normalno, te su neke stvari neprimjenjive. Pozdrav
stakasa

#960 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

@Fortune500, ti ostro i bezveze. Pa pod loptu :D . Polako jadan ne bio, ispushi. Vode se napij. Citas li sta pisu? Kaze, ima malo djete i radio bi za 500 maraka. A nide fabrike
JThomas

#961 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

problem je samo što u postdejtonskoj BiH ne možeš u kafani, skladištu ili prodavnici raditi 30-35 sati sedmično i studirati ne znam kako da si voljan. to nema u ponudi, već u nas u kafani, skladištu ili prodavnici moraš raditi 60-70 sati sedmično za crkavicu...ili nikako, uzmi ili ostavi. u USA je kapitalizam uređen i zreo, iako liberalan. a u nas je kapitalizam iz vremena vojvotkinje od sutherlanda, ono, ovce i ljudi...
stakasa

#962 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

JThomas wrote:problem je samo što u postdejtonskoj BiH ne možeš u kafani, skladištu ili prodavnici raditi 30-35 sati sedmično i studirati ne znam kako da si voljan. već u nas u kafani, skladištu ili prodavnici moraš raditi 60-70 sati sedmično za crkavicu...ili nikako, uzmi ili ostavi. u USA je kapitalizam uređen i zreo, iako liberalan. a u nas je kapitalizam iz vremena vojvotkinje od sutherlanda, ono, ovce i ljudi...
Znas kad ces u Fortune500 sa takvim defetizmom - nikad :D
JThomas

#963 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

i zamisli da on tebe kaže: vi u bosni ste lijeni, vi to tako ne radite jer nećete da radite! :D

to ti je dobar dio ove teme u malom... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#964 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

JThomas wrote:i zamisli da on tebe kaže: vi u bosni ste lijeni, vi to tako ne radite jer nećete da radite! :D

to ti je dobar dio ove teme u malom... :D
Potpisujem! Jednostavno nije sve usporedivo i primjenjivo kod nas :thumbup:
mali_balon

#965 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Joj svega, se nacitah na dvije strane. Nemam zivaca objasnjavati ogranicenim ljudima neke stvari. Ona pametnica pise o upoznavanu kultura a stranicu prije da je procitala moj komentar u vezi inostranstva sve bi joj jasno bilo ali eto....
Onda amerikanac, evo ja sam vanredno zavsrio faks, eno diplome u hali, cuj poredi ameriku i BiH, procitaj sta ti je JThomas napisao i kada malo svarsi sta je napisao onda se javi. Onaj hrvat musliman poredi neko putovanj od 200Km, sto rece staksa kod nas kad dodjes do Tuzle budes ko samljeven.
Nije problem otici trbuhom za kruhom legalno, dobro ne mora bas biti legalno ali eto neka sigurnost mora biti, i da se zna gdje se ide, ali grlom u jagode mi ne pada na pamet da idem. Ljetos je bila emisija na HRTu o radnicima koji su radili kod gazdi po EU na crno, koji su samo otjerani, bez icega.

Vidim da ce nekoliko postova biti na temu "sit gladnom ne vjeruje", ne zamjeram nikom nekad sam i ja takav bio....
jon_jovi

#966 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jon_jovi »

Comanche wrote:Evo sad cu da budem jedan od prepametnih dijasporaca, ali moram se javiti na osnovu ove teme. Zivim u USA i imam zavrsen fakultet i master i trenutno radim u jednoj Fortune 500 kompaniji na mjestu menadzera. Nikakva velika pozicija ali fina plata, tako da se moze lijepo zivjeti.

Moj tata je kod Tite radio na skladištu od 7.30 do 3.30 a često i kraće i sa svojom plaćom hranio nas sedmero u porodici. Sumnjam da se od tih sedam kapitalističkih plaća može odhraniti i iškolovati i jedno u tom bajnom kapitalizmu. Sva je naša nevolja što smo mi pustili da oni nama zavuku svoju njušku ovdje pa nas uče kako se prave djeca a mi ih napravili ihahaj...
Natzi

#967 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Natzi »

jon_jovi wrote:

Moj tata je kod Tite radio na skladištu od 7.30 do 3.30 a često i kraće i sa svojom plaćom hranio nas sedmero u porodici. Sumnjam da se od tih sedam kapitalističkih plaća može odhraniti i iškolovati i jedno u tom bajnom kapitalizmu. Sva je naša nevolja što smo mi pustili da oni nama zavuku svoju njušku ovdje pa nas uče kako se prave djeca a mi ih napravili ihahaj...
Nema Tite,i nece ga ni biti
mali_balon

#968 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Tema nije tito, demokratija, socijalizam, alija, lagimdzija, zeljko......znam kako je bilo u mracna vremena a znam kako je u slobodi i demokratiji, ali ima na politici milon tema na tu temu pa tamo opletite.

Ovdje se dodje malo plakat, kukat i podjeliti muka i iskustvam dobiti i dati pokoji savjet.
Kosato

#969 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

mali_balon wrote:Tema nije tito, demokratija, socijalizam, alija, lagimdzija, zeljko......znam kako je bilo u mracna vremena a znam kako je u slobodi i demokratiji, ali ima na politici milon tema na tu temu pa tamo opletite.

Ovdje se dodje malo plakat, kukat i podjeliti muka i iskustvam dobiti i dati pokoji savjet.

:thumbup: :thumbup:
Comanche

#970 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Comanche »

stakasa wrote:@Fortune500, ti ostro i bezveze. Pa pod loptu :D . Polako jadan ne bio, ispushi. Vode se napij. Citas li sta pisu? Kaze, ima malo djete i radio bi za 500 maraka. A nide fabrike

Mozda nema fabrike, ali ima kafic, kafana, gradiliste, granap, prodavnica...Ako sam ja mogo u jednoj od najrazvijenih zemalja u kojoj je nezaposlenost izmedju 6-9 % da radim fizicke poslove, ne razumijem zasto neko u Bosni nebi radio fizikalije da prehrani porodicu.
stakasa

#971 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by stakasa »

Comanche wrote:
stakasa wrote:@Fortune500, ti ostro i bezveze. Pa pod loptu :D . Polako jadan ne bio, ispushi. Vode se napij. Citas li sta pisu? Kaze, ima malo djete i radio bi za 500 maraka. A nide fabrike

Mozda nema fabrike, ali ima kafic, kafana, gradiliste, granap, prodavnica...Ako sam ja mogo u jednoj od najrazvijenih zemalja u kojoj je nezaposlenost izmedju 6-9 % da radim fizicke poslove, ne razumijem zasto neko u Bosni nebi radio fizikalije da prehrani porodicu.
Gospodine, u ovome filmu vasa uloga je sporedna. Kao i moja uostalom. Ima dole na Dijaspori lista uspjesnih Bosanaca pa se prijavite
sarajlija80

#972 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sarajlija80 »

vidim sve se i svasta pise ,da se razumijemo ovi koji govore ,radite bilo sta ne moze to tako ljudi pobogu ,ako ste vi to raidili ili neko vama poznat i tako prosli ne znaci da je neko drugi jednako sposoban da radi kao i vi,mozda mu ne pase ne moze se snaci ili sta vec ,ljudi na to ne kontaju ,jer kao sto neko kaze nepismeni ,papci ,turbofolkeri i ostala bagra se uhljebljuju na najbolje poz..momci i djevojke koji su se jebavali 5 godina sa knjigom i glava im pucala ,su na margini jer nemogu da dobiju mjesta koja su zasluzili ne kazem da im se da 2 milje kerma ,sluzbnei auto taj termin preuzet iz socijalizma :-D ,,ali brate dati im neko dostojno mjesto za pocetak ,normalnu platu za pocetnika ,i onda ostale privilegije sa napredovanjem za ono sto su se skolovali .Zato danas imamo sistuacije gjde ljudi sa viskom spremo za sta su se spremali i usavrsavali rade skroz druge poslove zato je sve naopako ,svako radi tudji posao,puno je efikasnije i produktivnije kada bi svako radio svoj posao.
Ko privatnika covjek radi sve moguce poslove mislim na ovine radnika ,a bogami i ovi rukovodeci ljudi se max.eksplatisu ,provocijaru jednostavno kod nas covjek nema opis i vrstu posla koju radi nego radi SVE,a to je simbol robovlasnistva.Zapad je nesto drugo.

Glavni problem kod nas je sto su sve vrijednosti i organizacija drusta totalno poremecene ,nema moralnih virjednosti,
JThomas

#973 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

Comanche wrote:

a nije ti jasno da u zemlji gdje je nezaposlenost 44% nema ni fizičkih poslova za svakoga?

sad ja baš previše apelujem na zdrav razum, jelde? :D
mario16

#974 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mario16 »

Comanche wrote:

Jesi li ti svjestan da uspoređuješ dva potpuno različita svijeta?

Uspoređuješ SAD, jednu od najmoćnijh država svijeta, gdje imaš nebrojeno mogućnosti i jednu BiH. Smiješno, šta drugo reći na to. :roll:
Comanche

#975 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Comanche »

Problem je u tome sto takvih poslova ima. Starci su mi u Bosni pa tako sam cesto tu. Kad je trebalo da nadjem nekoga da pomogne oko kuce, jedno 5 dana posla je bilo. Od 5 ljudi koji su kukali kako nemaju, posla, para itd, ni jedan nije htio da radi 8 sati za 25 maraka. Kod mene dajdzinci covjek nudi poso za 600 maraka u nekoj radnji, ona nece. A onda kuka, kako se nema. I takvih primjera ima jos koliko hoces. Ruku na srce ima ljudi koji isto tako nemogu da nadju posao iako bi radili bilo sta, ali takvih je manjina.

Ne poredim ja Bosnu i US, ali poredim volju covjeka da uradi nesto da bi zaradio ili uspio u svom cilju. Jednostavno ljudi vani se puno vise zrtvuju i teze rade da bi postigli nesto. Naravno ima onih koji ispijaju kafe po cijeli dan i primaju socijalu ali ja pricam o ljudima koji se bore da stvore nesto od svog zivota.
Post Reply