Peljeski most zele graditi!

Post Reply

Peljeski most

se nesmije graditi jer onemogucava buducu izgradnju luke
48
22%
se nesmije graditi iz drugih razloga
24
11%
neka se gradi ali treba biti dovoljno visok kako bi mogli brodovi proci
76
35%
neka se gradi svakako
60
27%
nemam stav
12
5%

Total votes: 220

sredoje

#951 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by sredoje »

jiji wrote:
sredoje wrote:
Krivo govoriš - nemaju pristup medj. vodama niti da kontroliraju cijeli zaljev. Morali bi imati more do Umaga da bi ostvarili dostup do medj. voda.
jok ,evo ti sta traze:

Odgovor hrvatskoj strani'

Odbor je, također, zaključio da Slovenija neće prihvatiti presudu Arbitražnog suda ako ne dobije izlaz u međunarodne vode.

Jožef Horvat, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, rekao je: "Republika Slovenija će svaku odluku Arbitražnog suda, koji neće uspostaviti kontakt teritorijalnih voda Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu s arbitražnim sporazumom, koji osigurava ostvarivanje vitalnih interesa Slovenije, smatrati rješenjem van granica i suprotnom mandatu Arbitražnog suda."

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sl ... -arbitrazi
Arbitražni sporazum podrazumijeva da strane unaprijed prihvaćaju njegovu odluku.
(2) Odluka Arbitražnog suda obvezujuća je za stranke te će tvoriti konačno rješenje spora
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... azuma.html

Sad što se tamo neki odbor protivi tome je problem tog odbora a ne slova arbitražnog sporazuma.

Nisu ni Talijani nikad ratificirali Osimski sporazum. Formalno gledano oni ne priznaju ovakvo razgraničenje u Jadranu.
"it was signed by all sides but never ratified by Italy"
http://books.google.hr/books?id=NV9Ky3V ... 22&f=false
Last edited by sredoje on 13/05/2013 15:07, edited 1 time in total.
seln

#952 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by seln »

jiji wrote:Zasto nas mrzite?
Jebi ga, sad samo jos trebate napraviti par masovnih grobnica, da preduprijedite agresiju Bosne na Hrvatsku. Ugledajte se na bratsku Srbiju... :-)
Koja paranoja...
jiji

#953 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by jiji »

sredoje wrote:
jiji wrote:
sredoje wrote:
Krivo govoriš - nemaju pristup medj. vodama niti da kontroliraju cijeli zaljev. Morali bi imati more do Umaga da bi ostvarili dostup do medj. voda.
jok ,evo ti sta traze:

Odgovor hrvatskoj strani'

Odbor je, također, zaključio da Slovenija neće prihvatiti presudu Arbitražnog suda ako ne dobije izlaz u međunarodne vode.

Jožef Horvat, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, rekao je: "Republika Slovenija će svaku odluku Arbitražnog suda, koji neće uspostaviti kontakt teritorijalnih voda Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu s arbitražnim sporazumom, koji osigurava ostvarivanje vitalnih interesa Slovenije, smatrati rješenjem van granica i suprotnom mandatu Arbitražnog suda."

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sl ... -arbitrazi
Arbitražni sporazum podrazumijeva da strane unaprijed prihvaćaju njegovu odluku.

Sad što se tamo neki odbor protivi tome je problem tog odbora a ne slova arbitražnog sporazuma.

Nisu ni Talijani nikad ratificirali Osimski sporazum. Formalno gledano oni ne priznaju ovakvo razgraničenje u Jadranu.
Parlament dvotrećinskom većinom usvojio prijedlog Odbora za vanjsku politiku

pise ti da je parlament usvojio.
seln

#954 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by seln »

gost iz ZG wrote:
daddy-kool wrote:
Nije EU magična riječ koja otvara sva vrata i rješava sve probleme,
upravo obrnuto,
"EU je magična riječ" koja rješava probleme mosta-tunela- šta god
i nikog neće pitat za mišljenje ... ni tebe, ni mene
otrijezni se, što prije-to bolje
To vam neko ispricao da je EU lijek za sve boljke? :D
Joooj, dobri su mi ovi novi clanovi...
Evo, Rumuni godinama clanovi,a jedino ih vidis kako prose pred trznim centrima, a policija ih naganja.
"...i onda je dosla dobra vila EU, zamahnula stapicem, i hop! stvorio se prekrasan most i to mukte".
seln

#955 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by seln »

gost iz ZG wrote:
daddy-kool wrote: Ne treba nam luka, imamo pravo da nam npr vojni brodovi prijateljskih zemalja dođu u teritorijalne vode i usidre se.
Dakle ovi Turski brodovi recimo koji su uplovili u Neum:
:D
drogiraš se "na Tursku" više nego Srbi na Rusiju",
ne zaboravi, HR i Turska su prijateljske zemlje, čitaj malo, informiraj se ... preporučam manje droga-više realnosti
uživaj
Da, Sulejman Velicanstveni i Ivo Josipovic su imali sastanak na Brijunima :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#956 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Chmoljo »

@jiji

zbog sinošnjih postova imaš opomenu pred ban. sve što želite reći, možete reći bez međusobnog vrijeđanja.

:) :sax:
seln

#957 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
daddy-kool wrote:
Alfons Kauders wrote:
Politicka prica me ne zanima, sta je konkretno uradjeno?

Da nije slucajno... Nista?

I zasto je to onda tako, mislim ako su sve stranke spremne pokrenuti spor, zasto ga njihovi ljudi ne pokrecu? Zavjera neka ili sta?
Jesu li počeli praviti most?
Jesu, davno. Gradiliste otvoreno ima pet godina, samo radovi obustavljeni.

Jesi li ti ikad uopste prosao dole?
Jesam ja. Radiliste otvoreno u predizborne svrhe. Posljednji podvig Mestra Ive.
muzicar_iz_parka

#958 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by muzicar_iz_parka »

Ja ću da farbam tunel ako ga budu pravili, imal ko da mu treba posao????
Dobra dnevnica bolja nego u BH Telecomu.
Mister Yes

#959 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Mister Yes »

sanaman wrote:Na kraju kao Bosanac ne zelim da se desi havarija nekog truhlog broda na ono malo mora sto BiH ima i zagadi ga za cijelo vrijeme.
:lol: Misliš da je nama Neum potreban za kupanje ili za pecanje? E svašta u božijoj bašti.
Alfons Kauders

#960 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
sanaman wrote:Na kraju kao Bosanac ne zelim da se desi havarija nekog truhlog broda na ono malo mora sto BiH ima i zagadi ga za cijelo vrijeme.
:lol: Misliš da je nama Neum potreban za kupanje ili za pecanje? E svašta u božijoj bašti.
Ne valja ni za to. Od Cavtata do Splita nema vece rupe. :D Ukljucujuci otoke i Peljesac :D
sanaman

#961 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by sanaman »

Mister Yes wrote:
a ko je to nama?

meni kao bosancu treba more za kupanje, zasto da ne, ne treba mi sigurno luka, koja kosta milijarde, a sposobnosti nas bosanaca da napravimo takvo nesto, necu ni spominjati...a ja se cak i kupao u nemu, meni super bilo.

nego kako bi ti tu luku povezao sa zeljeznicom i napravio prugu i ko bi ti to platio? ustvari i ne zanima me odgovor.
kokise

#962 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by kokise »

sanaman wrote:
Mister Yes wrote:
a ko je to nama?

meni kao bosancu treba more za kupanje, zasto da ne, ne treba mi sigurno luka, koja kosta milijarde, a sposobnosti nas bosanaca da napravimo takvo nesto, necu ni spominjati...a ja se cak i kupao u nemu, meni super bilo.

nego kako bi ti tu luku povezao sa zeljeznicom i napravio prugu i ko bi ti to platio?

Platila bi BiH. Luka je jako bitna na duze staze.
Alfons Kauders

#963 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

sanaman wrote:
Mister Yes wrote:
a ko je to nama?

nego kako bi ti tu luku povezao sa zeljeznicom i napravio prugu i ko bi ti to platio? ustvari i ne zanima me odgovor.
:D

haj sto ne zanima tebe, vec ne zanima ni njih
sanaman

#964 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by sanaman »

Na koje staze ljudi, o cemu pricate, pa nije to granap da se otvori. Kome luka, za cije potrebe, koje sirovine, sta uvoziti, sta izvoziti, kako dalje prebacivati robu, ko ce odrzavati infrastrukturu kada kamioni opterte cestu, ma hiljadu pitanja...a ljudi se ponasaju, eto potrosicemo, napravicemo, kako cemo - lako cemo.

BiH ima manje od 4 milona stanovnika, koje su bolan nase potrebe za takvom lukom?

Madjari imaju svoje, preko sjevernijih luka, HRV ima svoje, SLO ima svoje...za sta nama treba luka? Sta mi to izvozimo u cijeli svijet pa da nam treba? Sta uvozimo ili smo samo tranzit? Za koga tranzit, koju drzavu, koju robu? Sta ako se desi havarija pa se more zagadi za narednih 100-200 godina, pa i to malo mora sto imamo nebi se mogli kupati.

:-)
kokise

#965 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by kokise »

Niko mi nije odgovorio... Zasto nama nije bitno da imamo povezanost sa Neumom ako je RH bitno da ima povezanost sa Peljsecscom?

Dakle zasto je nama nebitno sto smo ovisni od RH za svoj izvoz?

Neznam kakvi su infrastrukturni projekti u BiH vazni ali mislim da je koridor Vc i put do Neuma jedan od prioriteta sto se infrastrukture tice.

Zamislite samo da je Energoinvest izgradio cijelu luku Ploce. Znaci jedina firma gradjevinska u exYu koja je bila u stanju napraviti bilo sta je energoinvest.
Dakle BiH bi sa gradnjom luke ne samo rijesila svoju ovisnost od RH vec bi i zaposlila jedinog preostalog multinationala; na hiljade radnika.

Plus sto bi svake godine 7 miliona dobita kojeg pravi luka Ploce islo BiH na racun. A kada bi se koridor Vc napravio te kada bi Madjari, Cesi, Ukrajinci, Rusi i drugi poceli pronalaziti luku Neum; tada bi bilo moguce da se taj profit poveca za faktor 3.

Kupati se i dalje moze u Neumu i nakon izgradnje luke jer je luka udaljena od plaze 16 kilometara vazduzne linije, nemoze se viditi sa plaze jer je zaklonjena itd.

http://www.energoinvest.ba/
RahatHurmašica

#966 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by RahatHurmašica »

sanaman wrote:Na koje staze ljudi, o cemu pricate, pa nije to granap da se otvori. Kome luka, za cije potrebe, koje sirovine, sta uvoziti, sta izvoziti, kako dalje prebacivati robu, ko ce odrzavati infrastrukturu kada kamioni opterte cestu, ma hiljadu pitanja...a ljudi se ponasaju, eto potrosicemo, napravicemo, kako cemo - lako cemo.

BiH ima manje od 4 milona stanovnika, koje su bolan nase potrebe za takvom lukom?

Madjari imaju svoje, preko sjevernijih luka, HRV ima svoje, SLO ima svoje...za sta nama treba luka? Sta mi to izvozimo u cijeli svijet pa da nam treba? Sta uvozimo ili smo samo tranzit? Za koga tranzit, koju drzavu, koju robu? Sta ako se desi havarija pa se more zagadi za narednih 100-200 godina, pa i to malo mora sto imamo nebi se mogli kupati.

kakvo površno gledište.

haj ovako. bih sada zaista i nema potrebe za lukom, ali ako za 100 godina bude imala, hoće li hrvati srušiti most ako bude smetao?
Alfons Kauders

#967 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

sanaman wrote:Na koje staze ljudi, o cemu pricate, pa nije to granap da se otvori. Kome luka, za cije potrebe, koje sirovine, sta uvoziti, sta izvoziti, kako dalje prebacivati robu, ko ce odrzavati infrastrukturu kada kamioni opterte cestu, ma hiljadu pitanja...a ljudi se ponasaju, eto potrosicemo, napravicemo, kako cemo - lako cemo.

Pa nije malo, cetiri miliona... Svaki se zaduzi po milju eura i eto luke. :D Onda jos po 300 za zeljeznicu i novi put do Neuma, i eto i tog. Prosjecna cetveroclana porodica ce se zaduziti oko 10k maraka i rijesen problem. :D Siguran sam da ce narod jedva docekati :D

A onda idemo Dubai na Kleku :lol:
kokise

#968 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by kokise »

sanaman wrote: Madjari imaju svoje, preko sjevernijih luka, HRV ima svoje, SLO ima svoje...za sta nama treba luka?

Prvo se zapitaj zasto koridor Vc? kORIDOR Vc ce povezivati sve sjeverne zemlje sa Jadranom. Znaci veliki dijelovi Madjarske, Ceske, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije itd. ce traziti da exportiraju svoje proizvode i da importiraju svoju proizvode. Za mnoge ce preko koridora Vc biti najkraci put.

Luka Neum, ukoliko se izgradi, ce biti idealna za taj izvoz. Na nama je samo da tu sansu prigrabimo. Ukoliko ne vidimo taj potencijal onda ce se koridor Vc korisiti samo u jednu svrhu:
Za bogacenje luke Ploce i za njen daljni razvoj.
Dakle sada vi Bosnjaci vidite koliko ste pametni. Ulazete 6 miljardi u najskuplji put po kilometru koji je ikada napravljen u evropi. Put koji na svakih 5 kilometara ima tunel ili most. Nemojte da to bude uzaludno.
RahatHurmašica

#969 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by RahatHurmašica »

kokise wrote:
sanaman wrote: Madjari imaju svoje, preko sjevernijih luka, HRV ima svoje, SLO ima svoje...za sta nama treba luka?

Prvo se zapitaj zasto koridor Vc? kORIDOR Vc ce povezivati sve sjeverne zemlje sa Jadranom. Znaci veliki dijelovi Madjarske, Ceske, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije itd. ce traziti da exportiraju svoje proizvode i da importiraju svoju proizvode. Za mnoge ce preko koridora Vc biti najkraci put.

Luka Neum, ukoliko se izgradi, ce biti idealna za taj izvoz. Na nama je samo da tu sansu prigrabimo. Ukoliko ne vidimo taj potencijal onda ce se koridor Vc korisiti samo u jednu svrhu:
Za bogacenje luke Ploce i za njen daljni razvoj.
Dakle sada vi Bosnjaci vidite koliko ste pametni. Ulazete 6 miljardi u najskuplji put po kilometru koji je ikada napravljen u evropi. Put koji na svakih 5 kilometara ima tunel ili most. Nemojte da to bude uzaludno.
:thumbup:
kokise

#970 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by kokise »

Image

Ovo Hrvatski lobij u BiH zeli. A Bosnjo izgleda da je njemu dovoljno da ima gajbu pive pored sebe, hlad i da moze noge umociti u more.

Mozda su Hrvati stvarno u pravu kada kazu:
"Mujo je uvijek kopao kanal, Jovan vozio kamion a Ivo vozio avion."
Dakle na ovim malim primjerima se vidi mentalni sklop vas Bosnjaka u Bosni. Nemte vi ni u ludilu tu pamet kao ovdje na zapadu. I mislim da samo narod koji ima velike komplekse manje vrijednosti moze dozvoliti da se put koji taj narod plati 6 miljardi eura izvede na tudju luku.

Zamislite da napravite vilu ogromnu a iza vile napravite supu i onda kazete komsiji:
"Evo tebi vila a meni je dobro u ovoj supi da zivim"
Dakle:

:-) :-) :-)

Neka Ceska Firma ili Madjarska koja zeli nesto da izveze u SAD, Indoneziju ili bilo gdje; oni idu nakracim putem a to je u Ploce. Znaci ako nema luke u Neumu onda je taj cijelu put suvisan.
Jer Vc se gradi kako bi preporodio BH privredu.; povezao BiH sa svijetom u ekonomskom smislu. Ali u slucaju da izlazi na Ploce svrha je totalno drugacija.

Mozda cete moci malo kupiti pare od Madjara i Poljaka koji idu na more pa svrate na pice u restoran u BiH. Ali 6 miljardi necete nikdada povratiti ukoliko nemate super luku u Neumu i ne iskoristite maximalno potencijal u Neumu.
muzicar_iz_parka

#971 Re: Peljeski most zele graditi!

Lukom Neum se otplaćuje autoput, svašta ću ovdje pročitati.
Valjda bi pametno bilo iskoristiti mogućnosti korištenja koje BiH odnosno FBiH ima u luci Ploče, a ne sanjariti o nekim takoreć nemogućim projektima barem u narednih 5-6 decenija.
Autoput se gradi prije svega iz interesa same BiH da ne bude odsječena od Evrope, infrastruktura je jedna od najbitnijih osnova za dobro funkcionisanje ekonomije.
RahatHurmašica

#972 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:16, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#973 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

kokise wrote: Plus sto bi svake godine 7 miliona dobita kojeg pravi luka Ploce islo BiH na racun. A kada bi se koridor Vc napravio te kada bi Madjari, Cesi, Ukrajinci, Rusi i drugi poceli pronalaziti luku Neum; tada bi bilo moguce da se taj profit poveca za faktor 3.
Dakle ti bi se zaduzio 3-4 milijarde za 7 miliona dobiti godisnje?

Blago se tvom poslodavcu
Jay Gatsby

#974 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Jay Gatsby »

Alfons Kauders wrote:
kokise wrote: Plus sto bi svake godine 7 miliona dobita kojeg pravi luka Ploce islo BiH na racun. A kada bi se koridor Vc napravio te kada bi Madjari, Cesi, Ukrajinci, Rusi i drugi poceli pronalaziti luku Neum; tada bi bilo moguce da se taj profit poveca za faktor 3.
Dakle ti bi se zaduzio 3-4 milijarde za 7 miliona dobiti godisnje?

Blago se tvom poslodavcu
Ako se gradnja mosta ne rukovodi ekonomskim kriterijima, ne vidim zašto bi se takvi kriteriji odnosili na luku. Pola stvari nikad ne bi bilo napravljeno da se gledala i gleda isključivo računica.
muzicar_iz_parka

#975 Re: Peljeski most zele graditi!

Jay Gatsby wrote:
Ako se gradnja mosta ne rukovodi ekonomskim kriterijima, ne vidim zašto bi se takvi kriteriji odnosili na luku. Pola stvari nikad ne bi bilo napravljeno da se gledala i gleda isključivo računica.
Kad drugi skaču sa mosta onda i ti ideš za njima, zar ne???

Gradnja infrastrukture se može argumentovano braniti kroz indirektnu korist, ali glupo je govoriti kako su tih 7 miliona KM ili € razlog za gradnju te imaginarne luke.

Ja se pitam kad je već priča o luci i potrebi iste, zašto se niko u BiH ne zalaže za veće korištenje luke Ploče, na koje imamo i pravo (mada ne znam sve detalje), ako ništa drugo za prvu ruku bi se moglo ozbiljnije pristupiti remontu postojeće pruge pa iskoristiti ono šta već postoji dok ne budu bolja vremena.
Post Reply