Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hemera

#951 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hemera »

Prije 2-3 dana kad sam prolazila dostavljaču Oprese kod banke tj.na trolejbuskom stajalištu je drot maštrafio kaznu.
dole onim kafančerosima vjerovatno ne maštrafe jer ne smiju
mayab

#952 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Hemera wrote:Prije 2-3 dana kad sam prolazila dostavljaču Oprese kod banke tj.na trolejbuskom stajalištu je drot maštrafio kaznu.
Upravo tako :-x :-x :-x
Banana republika
StupskaBitanga

#953 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

Posto su novinari nepismeni i neinformirani hajmo razjasniti neke stvari pa posto čitaju mogli bi makar odavde postaviti adekvatna pitanja
1. Hvali se Bubica i Koldzo da ce Vils biti šetalište
Kako?
Trasom I transverzale pored muzeja planiran je most koji nastavlja preko sadašnjih zanatskih radnji do Franjevaca gdje se tu spaja na Južnu longitudinalu
Zašto im novinar ne predloži da umjesto mosta bude podzemni prolaz ili nešto slično
Dalje, zašto se i načelnika ne pita kada ce se uređivati obala na Marijin Dvoru jer je planovima predviđen nastavak šetališta (molim vas nije šetnica već šetalište)
Zbog cega je nakaradno napravljeno kod OHR bez zelenog pojasa a na Skenderiji na mjestu tog pojasa stoji bara?
Nastavite sami dalje
VjecitiStudent

#954 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VjecitiStudent »

Hemera wrote:Prije 2-3 dana kad sam prolazila dostavljaču Oprese kod banke tj.na trolejbuskom stajalištu je drot maštrafio kaznu.
Evo svježeg humora:
Kako bi proširili broj parking mjesta, Vlada KS je donijela zaključak o zonama javnih parkirališta. U Nultoj zoni, koja obuhvata ulice u strogom centru grada, parkiranje će biti ograničeno na dva sata. -
See more at: http://www.avaz.ba/clanak/134261/nova-p ... 6OODV.dpuf
neki

#955 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

StupskaBitanga wrote: Trasom I transverzale pored muzeja planiran je most koji nastavlja preko sadašnjih zanatskih radnji do Franjevaca gdje se tu spaja na Južnu longitudinalu
Zašto im novinar ne predloži da umjesto mosta bude podzemni prolaz ili nešto slično
Podzemni prolaz kuda? Ispod Miljacke? :-)
StupskaBitanga

#956 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by StupskaBitanga »

pa nisam ja niti arhitekt niti projektant valjda imaju ljude za to da smisle nesto jer ovim mostom i planiranim saobracajem pada u vodu vils kao iskljucivo setaliste
Hajvan

#957 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

Misliš?
neki

#958 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

StupskaBitanga wrote:pa nisam ja niti arhitekt niti projektant valjda imaju ljude za to da smisle nesto jer ovim mostom i planiranim saobracajem pada u vodu vils kao iskljucivo setaliste
Prilicno tesko je praviti tunel ispod vode, a jos teze saobracajnicu u 100 m duzine opet vratiti na nivo terena, tj nekih 12-15 m visine..
Hemera

#959 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hemera »

mayab wrote:
Banana republika
još ondje ima trafika ustvari,znači lik nije bezveze došao,nije sigurno završavao posao 2-3 sata ili pola dana kao kafančerosi što sjede cio dan dok im se pod nosom kotrljaju auta,opisivati ih neću,zna se kakvi su
vade_mecum

#960 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vade_mecum »

pa pretvaranjem vilsonovog u šetalište kako stoji u članku se neće previše dobiti kada su pješaci u pitanju jer će u svakom slučaju i dalje biti ispresjecano transferzalnim pravcima. Vilsonovo je svakako zatvoreno subotom i nedeljom, radnim danima cini mi se od 17 sati, a i u ostalim satima nema bog zna kakvog saobraćaja.
O'zone
Globalni moderator

#961 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Hemera wrote:
mayab wrote:
Banana republika
još ondje ima trafika ustvari,znači lik nije bezveze došao,nije sigurno završavao posao 2-3 sata ili pola dana kao kafančerosi što sjede cio dan dok im se pod nosom kotrljaju auta,opisivati ih neću,zna se kakvi su
Kafane, njihova klijentela i klijentelina vozila se ne diraju. Nikad.

Jučer Passat nasađen na trotoar do samih stolova. Ima se-može se.
Hajvan

#962 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

itekako bi se dobilo lonitudinalnim šetalištem od Skenderije do Dolac Malte…
piješački bi se povezali stari grad, centar (poslovni i administrativni) zemlje s novijim dijelovima grada… neprocjenjivo

a riješenje za I transferzalu se može naći. Zove se pješački (a bogami i biciklistički :) ) most.
te pasarele mogu biti svakavke, ali na mjestu susreta nekoliko muzeja u strogom epixcentru države, taj prelaz/most bi trebao biti veoma reprezentativan…

vrijeme je da postanemo ozbiljan grad. :mrgreen:

ovo bi mogao izgraditi jedan od ovih naših begova, neka vakuf napravi svoj … KIrba Zlatnobradi- evo preporucujem njega… :mrgreen:

Image

Image

Image
neki

#963 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Hajvan wrote:itekako bi se dobilo lonitudinalnim šetalištem od Skenderije do Dolac Malte…
piješački bi se povezali stari grad, centar (poslovni i administrativni) zemlje s novijim dijelovima grada… neprocjenjivo

a riješenje za I transferzalu se može naći. Zove se pješački (a bogami i biciklistički :) ) most.
te pasarele mogu biti svakavke, ali na mjestu susreta nekoliko muzeja u strogom epixcentru države, taj prelaz/most bi trebao biti veoma reprezentativan…

vrijeme je da postanemo ozbiljan grad. :mrgreen:

ovo bi mogao izgraditi jedan od ovih naših begova, neka vakuf napravi svoj … KIrba Zlatnobradi- evo preporucujem njega… :mrgreen:
Bilo kakav most, pasarela ili podzemni pasaz za pjesake i bicikliste preko ceste u bosni je samo lijep (a nekad i ruzan) spomenik arhitekturi koji niko ne koristi
VjecitiStudent

#964 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:
StupskaBitanga wrote:pa nisam ja niti arhitekt niti projektant valjda imaju ljude za to da smisle nesto jer ovim mostom i planiranim saobracajem pada u vodu vils kao iskljucivo setaliste
Prilicno tesko je praviti tunel ispod vode, a jos teze saobracajnicu u 100 m duzine opet vratiti na nivo terena, tj nekih 12-15 m visine..
Tamo je puno više od 100m.
No, uštinimo se malo, mi smo u Sarajevu, gdje obično proširenje 500m ulice se radi više od godinu dana.
Za ovakav poduhvat, trebalo im 50 godina.
Hajvan

#965 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

neki wrote:
Bilo kakav most, pasarela ili podzemni pasaz za pjesake i bicikliste preko ceste u bosni je samo lijep (a nekad i ruzan) spomenik arhitekturi koji niko ne koristi
najlakse linijom manjeg otpora…
pogledaj rješenje passarella po svijetu…uvijek su napravljene umjetne prepreke u kombinaciji s vec postojecim tako da htio ne htio moraš zadatom rutom…
najlakse reci - ne moze, odustati u startu… to je vec bosanski sindrom :cry:
neki

#966 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Hajvan wrote:
neki wrote:
pogledaj rješenje passarella po svijetu…uvijek su napravljene umjetne prepreke u kombinaciji s vec postojecim tako da htio ne htio moraš zadatom rutom…
Ja ne znam postoji li veca prepreka od blatnjavog gradilista po kojem jos blato razbacuje rovokopac, pa i takva prepreka bosancu ne znaci nista, iako iznad nje ima pasarelu...sto kazes bosanski sindrom...
Image
neki

#967 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
neki wrote:
Tamo je puno više od 100m.
No, uštinimo se malo, mi smo u Sarajevu, gdje obično proširenje 500m ulice se radi više od godinu dana.
Za ovakav poduhvat, trebalo im 50 godina.
Google Earth kaze da izmedju Miljacke i mjesta gdje bi se na I transferzalu spajala Grbavicka ima 90m...
Kako god, za savladavanje visine od 12 m normalnoj saobracajnici treba minimalno 200 metara
Hajvan

#968 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajvan »

Maltu bi ja njima opet udario, ovog puta u Ilijašu i Rakovici :mrgreen:
VjecitiStudent

#969 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:
Hajvan wrote:
neki wrote:
Ja ne znam postoji li veca prepreka od blatnjavog gradilista po kojem jos blato razbacuje rovokopac, pa i takva prepreka bosancu ne znaci nista, iako iznad nje ima pasarelu...sto kazes bosanski sindrom...
Bosanski sindrom bi bio kada bi Bosanci isto radili i u npr. Njemačkoj. Ali ne rade. Zašto?
Jer im se ne može, dobili bi kaznu u roku od pet minuta.
Bila je ovdje i ograda, građani pokidali i ... pojela maca.
Gdje je nadzor gradilišta, inspekcije, policija ... građani mjesecima prelaze ovako ulicu njima pred nosom i ... niko ništa.
E to je pravi bosanski sindrom, da oni kojima je posao da sprovode zakone, i koji su plaćeni za takav posao, sjede skršteniih ruku.
vade_mecum

#970 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vade_mecum »

Hajvan wrote:itekako bi se dobilo lonitudinalnim šetalištem od Skenderije do Dolac Malte…
koji su tačno benefiti "longitudinalnog šetališta"??
kakaljin

#971 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

vade_mecum wrote:
Po meni je prvo da imas u centru grada da mozes fino prosetati medju drvecem i bez automobila sa koliko toliko ciscim zrakom na finoj duzini setalista.
vade_mecum

#972 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vade_mecum »

kakaljin wrote:
vade_mecum wrote:
Po meni je prvo da imas u centru grada da mozes fino prosetati medju drvecem i bez automobila sa koliko toliko ciscim zrakom na finoj duzini setalista.
to mozes svakog dana; zabrana saobraćaja je u poslijepodnevnim satima, subotom i nedeljom, a tokom radnih sati imas 5 vozila u satu koji prodju.

daleko od toga da sam za ili protiv ove ideje, nego argumentacija i jedne i druge strane je jako losa + ovi prijedlozi sa pjesackm mostovima, pasarelama, pothodnicima i sl. su mi :-)
kakaljin

#973 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

vade_mecum wrote:
kakaljin wrote:
vade_mecum wrote: koji su tačno benefiti "longitudinalnog šetališta"??
to mozes svakog dana; zabrana saobraćaja je u poslijepodnevnim satima, subotom i nedeljom, a tokom radnih sati imas 5 vozila u satu koji prodju.

daleko od toga da sam za ili protiv ove ideje, nego argumentacija i jedne i druge strane je jako losa + ovi prijedlozi sa pjesackm mostovima, pasarelama, pothodnicima i sl. su mi :-)
O vilsonovom kao samo pjesackom/biciklistickom se moze pricati tek onda kada bude gotova ova dionica do As pekare. Do tada mi samo mozemo spekulisati, ali moglo bi se nesto pricati da se nesmetano prolazi i za auta i za pjesake/bicikliste.

Primjer da se biciklisticki dio napravi da ide ispod trenutnih mostova, samo je problem kolika je visina od miljacke do dna mosta dali to moze i radi vodostaja miljacke kada nadodje, ali i kada nadodje to je u periodima kada nije sezona bicikala.
Mislim samo da se biciklisticki dio spusta uz miljacku samo kod mostova.

Ovo je samo ideja, inzenjeri su bolje upuceni dali je ovo moguce za izvesti ili nije.
Hajlac

#974 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Hajlac »

vade_mecum wrote:pa pretvaranjem vilsonovog u šetalište kako stoji u članku se neće previše dobiti kada su pješaci u pitanju jer će u svakom slučaju i dalje biti ispresjecano transferzalnim pravcima. Vilsonovo je svakako zatvoreno subotom i nedeljom, radnim danima cini mi se od 17 sati, a i u ostalim satima nema bog zna kakvog saobraćaja.
Ama notorna ubleha i glupost.

Imajte na umu da su izbori uskoro pa moraju po enti put mazati oči ovcama.

Ono malo jada od pješaka koji prođu Vilsonovim preko dana i tako i tako imaju pješačka šetališta s obje strane ulice, i to između stogodišnjih drveća - šta više treba?

A kad ljudi dođu s posla pa požele malo promahalati, protegnuti noge i izvesti cuke - imaju iza 17h i samu ulicu uz šetališta sa strane.

Dakle pješaci nemaju problem ali imaju biciklisti koji su potencijalno dio rješenja saobraćajnih gužvi i ekološkog zagađenja ove kotline!

Rješenje je napraviti biciklističke staze u oba smjera (barem 1m širine po traci) na samoj ulici a ne otkidati dio pješačkih staza sa strane za iste.

Vrlo lako izvedivo u roku odmah tako što će, umjesto dvije preširoke, svesti cestu za motorna vozila na jednu traku; ionako je većinu dana vrlo slab promet a i jedna traka je dovoljna da rastereti glavne saobraćajnice!

Ne treba čekati nikakvu južnu longi tudi tudi :D klince palce da bi napokon napravili biciklističku stazu od Studentskih do Skenderije!
Last edited by Hajlac on 08/09/2014 12:19, edited 1 time in total.
neki

#975 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
neki wrote:
Hajvan wrote:
Bosanski sindrom bi bio kada bi Bosanci isto radili i u npr. Njemačkoj. Ali ne rade. Zašto?
Jer im se ne može, dobili bi kaznu u roku od pet minuta.
Bila je ovdje i ograda, građani pokidali i ... pojela maca.
Gdje je nadzor gradilišta, inspekcije, policija ... građani mjesecima prelaze ovako ulicu njima pred nosom i ... niko ništa.
E to je pravi bosanski sindrom, da oni kojima je posao da sprovode zakone, i koji su plaćeni za takav posao, sjede skršteniih ruku.
ah...kad krene pucanje kazni, opet se nadju dezurni kuku-lele da kazu kako drzava nabija budzet na njima :-)
zacarani krug iliti bosanski sindrom...
Post Reply