Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#951 Re: Handzar divizija

Post by PipiDugaDevetka »

kongres wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Citat:
Adil Zulfikarpasic:

“Kad govorimo o protestima muslimana protiv zlocina sto su proizlazili iz Paveliceve rasne politike, ne treba zaboraviti i ovu cinjenicu:

U citavoj historiji Hitlerove vojske jedna jedina pobuna sto se dogodila u toku Drugog svjetskog rata bila je pobuna muslimanske XIII Handzar-divizije u Francuskoj, u Villefrancheu. Kad su dobili naredjenje da ubijaju Francuze, oni su ustali protiv njemackih oficira i stali na stranu partizana. Onda su bili opkoljeni i svaki je peti vojnik strijeljan. Divizija se mobilizirala za vrijeme NDH od djece muslimana koje su poklali cetnici u Foci i ostaloj istocnoj Bosni. Ti ljudi su bili spremni da se bore protiv cetnika, ali su ih odredili za Istocni front, a prije toga ih poslali na vojnu izobrazbu u juznu Francusku. Ima tu jos jedan fenomen. Jedini spomenik okupacionim trupama je spomenik XIII Handzar-diviziji, koja je izginula zajedno s Francuzima. I Francuzi su ponudili jugoslavenskoj vladi park usred grada Villefranchea, ali ona to nije prihvatila. Bio je napravljen i spomenik, koji je Mitra Mitrovic vratila iz Rijeke, nije dopustila da ide u Francusku. Bili su to mladici iz Bosne i Hercegovine koji su otkazali poslusnost Hitlerovim oficirima i odbili da se bore protiv francuskih partizana. Prezivjeli nakon strijeljanja poslani su na Istocni front i ondje gotovo svi izginuli.”
imam namjeru ove godine posjetiti villefranche-francuzi ne mogu vjerovati kada im pricam o tome tako da sam isprintao nekoliko stranica koje ljudi prihvataju sa interesovanjem-vrlo malo ih zna o tome-ja koliko mogu objasnjavam i mogu reci da ima intersesa kod francuza ali sta radi vlast u bosni po tom pitanju-NISTA :x :x
Sa videa ''Govor muftije Zukorlića'' sam saznao da IZ Francuske (bošnjačka) namjerava u septembru ove godine da organizuje klanjanje dženaze u Villefranche-de-Rouerurge + misa za nekoliko Hrvata, pa se prijavi za septembar 2013. Slike obavezno postavi na ovu temu.

Bio Sanader na misi u Villefrancheu 2006.g., bila i veleposlanica BiH, Željana Zovko, izgleda da ni riječi nije rekla domaćinima da se radi o Bošnjacima koji poginuše za slobodu francuskog naroda.
VjecitiStudent

#952 Re: Handzar divizija

Post by VjecitiStudent »

SkyLimit wrote:
Kad su dobili naredjenje da ubijaju Francuze, oni su ustali protiv njemackih oficira i stali na stranu partizana. Onda su bili opkoljeni i svaki je peti vojnik strijeljan
peti vojnik od čega?
Handžar divizija je brojala preko 20 hiljada vojnika.
Ne mogu sad da tražim koliko ih je tačno streljano zbog pobune,vidim da wikipedija kaže
Postoje različite brojke o strijeljanim pobunjenicima - od 14, preko 78 do 150.
"Dobili naređenje da ubijaju Francuze" :lol:
Jesu li stigli bili i do Pariza, prešli Rajnu, oslobađali Njemačku?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#953 Re: Handzar divizija

SkyLimit wrote:
Kad su dobili naredjenje da ubijaju Francuze, oni su ustali protiv njemackih oficira i stali na stranu partizana. Onda su bili opkoljeni i svaki je peti vojnik strijeljan
peti vojnik od čega?
Ne mogu sad da tražim koliko ih je tačno streljano zbog pobune,vidim da wikipedija kaže
Muftija izgovori cifru sa spiska imena na spomeniku od oko 200. (Vidi video Muftijinog govora)
SkyLimit

#954 Re: Handzar divizija

Post by SkyLimit »

VjecitiStudent wrote:
SkyLimit wrote:
peti vojnik od čega?
"Dobili naređenje da ubijaju Francuze" :lol:
Slava antifašističke Handžar divizije čula se do Afrike :D
PipiDugaDevetka

#955 Re: Handzar divizija

Otpisani1 Forum HR [url]http://www.forum.hr/showthread.php?t=326283[/url] wrote:Jugoslavenska historiografija socijalističkog razdoblja, pod jakim utjecajem vladajuće ideologije, 13. SS diviziju je prikazivala kao zločinačku vojnu formaciju, koja je počinila niz masovnih zločina nad srpskim stanovništvom. Svi takvi napisi zasnovani su na jednom Elaboratu koji je sastavila Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih saradnika FNRJ 1947. godine. Valja reći da se radi o dokumentu koji ne može izdržati teret historijske kritike, jer se u njemu navodi niz neistina, tendencioznih poluistina i kleveti. Elaborat je napisan ispod svakog nivoa profesionalnosti i stručnosti. O tome, možda, nešto više riječi kasnije.
Na osnovu objavljene literature i dostupnih mu izvora, zagrebački publicist Zija Sulejmanpašić napisao je knjigu “13. SS divizija Handžar – istine i laži”, u kojoj je prikazao povijest divizije, ali se – za razliku od Leprea – detaljnije upustio u prikaz prilika u kojima su se nalazili Bošnjaci do formiranja 13. SS divizije. No, ono što je najznačajnije u njegovoj knjizi, to je kritika navoda gore spomenutog Elaborata i historičara socijalističkog razdoblja o zločinima Handžar divizije. Par detalja o ovoj knjizi:

www.interliber.com/catlis…=6350&ml=b

(P.S. – Na Interliberu stoji da je knjiga sa mehkim koricama i da nije ilustrirana. Ja posjedujem jedan primjerak te knjige, kupljen u knjižari u Tuzli, koji je i tvrdo ukoričen i ilustriran, tj. sa većim brojem fotografija. Ne znam da li su oni na Interliberu pogriješili ili postoje dvije verzije istog izdanja. I ne znam kog vraga knjiga traži u odjeljku među memoarima, autobiografijama i dnevnicima. Tu stoji i da je već rasprodata).

Evo šta Ivan Lovrenović kaže o toj knjizi:

“(…) već tjednima, čak i mjesecima po Sarajevu tražim, ali ne nalazim, sugovornika o temama što ih rastvara makar i kontroverzna ali sjajno dokumentirana i napisana knjiga staroga zagrebačkog novinara Zije Sulejmanpašića o 13. SS Handžar diviziji. U njoj se, koliko je meni poznato, prvi put u potpuno ocrtanom lokalnom i međunarodnom historijskom kontekstu obrađuje pitanje ponašanja i vojno-političkoga optiranja bosanskih Muslimana u Drugom svjetskom ratu, zatečenih u smrtonosnom žrvnju između četničkoga noža (pogotovo u istočnoj Bosni i Hercegovini) i endehazijske asimilacije. To je jedna od tipičnih pobudnih i otkrivalačkih knjiga, kojoj ne treba apologetika, nego žustra i potkovana debata. “
www.bhdani.com/default.as…tekst_rb=1

To što piše na četničkim stranicama tipa srpska-mreza.com, serbianna.com, pogledi,co.yu i sl. obične su gluposti i četnička propaganda, a slično ćeš naći i na mnogim židovskim cionističkim stranicama (uglavnom vezano za muftiju el-Huseinija koga Židovi danas posebno ističu kao nekakav spoj nacizma, “islamskog fundamentalizma” i palestinskog “terorizma” i kome u famoznoj “Enciklopediji Holokausta” posjećuju više mjesta nego Goebbelsu i Einchmannu zajedno).

Nešto o ratnim zločinima 13. SS divizije pogledaj ovdje:
forum.axishistory.com/vie…p?p=597559
forum.axishistory.com/vie…hp?t=68679
www.feldgrau.net/phpBB2/v…php?t=8004

Najbolji izvor informacija o 13. SS diviziji jeste knjiga Himmler’s Bosnian Division, koju je napisao George Lepre (ako si primijetio, on je i moderator na forumima Axis History i Feldgrau).

Uglavnom, još se u partizanskim dokumentima (izvještaji, naređenja, operativni dnevnici…) govori o zločinima 13. SS divizije, ali ti podaci su imali i propagandni karakter, te ih treba prihvatiti s rezervom.

Nakon rata, 1947. godine, Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih saradnika Bosne i Hercegovine sastavila je vrlo obiman elaborat o 13. SS Handžar diviziji, koji je ovu jedinicu predstavio u izrazito negativnom svjetlu, kao zločinačku i koljačku formaciju. Po ovom elaboratu, handžarci su po selima nemilice ubijali civilno stanovništvo, pljačkali, palili, ubijali zarobljene i ranjene partizane itd. Po ovom dokumentu, 13. SS divizija je za vrijeme svog boravka u Bosni, od marta do oktobra 1944., na području od Brčkog i Bijeljine do Vlasenice i Šekovića, pobila 1803 civila i neutvrđen broj zarobljenih i ranjenih partizana.

Elaborat međutim ne može izdržati historijsku kritiku iz više razloga:

1. – naglašene tendencije da se divizija prikaže u negativnom svjetlu,

2. – karaktera izvora informacija – izjave svjedoka, od kojih su mnogi pričali fantastične satvari, drugi su uveličavali mučeništvo žrtava, kod trećih se jasno ispoljava šovinizam (što i nije čudno s obzirom na kratak period od svršetka rata). Komisija je sve to nekritički prihvaćala.

3. – teških činjeničnih grešaka – npr. autori elaborata su potpuno pobrkali njemačku obavještajno-policijsku mrežu u zoni odgovornosti 13. SS divizije, pa bulazne o nekakvom “Gestapou 13. SS divizije”! provala

U Elaboratu se navodi niz gluposti, na primjer – da su u diviziji nosili nekakve noževe handžare koji su bili posebno napravljeni za klanje (pogledaj komentar ovdje), da su imali istetovirana slova SS na ruci itd. itd.

Koliko su autori elaborata bili tendenciozni i neprofesionalni, najbolje govori opis masovnog ubojstva u selu Loparama krajem aprila 1944., gdje je prema elaboratu pobijeno 218 srpskih seljaka. Elaborat doslovno prenosi izjavu nekog Vida Miljanovića. Po njemu, seljaci su pohapšeni, dovedeni pred nekakvu kafanu u Loparama i ubijeni. Na koji način? E pazite sad: SS-ovci bi uhvatili seljaka, stavili mu omču oko vrata i objesili na lipu pred kafanom. Međutim, on bi preživio vješanje. Onda bi došla dvojica sa željeznim šipkama i tukli seljaka po prsima. On bi i to preživio. Onda na scenu stupa handžarac zvani “Krvavi”, rodom iz Čelića. On vadi nož i zabija ga žrtvi ispod grkljana. Vadi cigarete, pali jednu, pa je stavlja žrtvi u usta, onda pali i sebi, popuši do pola, pa se prihvaća drška noža, nožem “obrće i čavrlja” po vratu žrtve. No, ta je žrtva i dalje živa, i tek kad se “u samrtničkom hropcu” nakon tog “obrćanja i čavrljanja” stane koprcati, “Krvavi” je konačno prekolje.

Da rezimiramo, seljak preživljava vješanje, teško batinjanje željeznim šipkama dok visi na omči, potom nož zaboden u vrat nekih 2-3 minute (dok “Krvavi” ne ispuši ono pola cigarete), pa još i “obrćanje i čavrljanje” dok ga konačno ne prekolje!?

Ova morbidna fantastika bi bila smiješna da se ne radi o ubijanju ljudi. Po svjedoku Miljanoviću, nije jedna osoba ovako ubijena, već dvije trećine pohapšenih seljaka – upravo na opisani način. Onda su se SS-ovcima priključili četnici, pa su oni zajedno (valjda im je ono vješanje-batinjanje-zabijanje noža-pušenje-obrćanje & čavrljanje-klanje na kraju dosadilo), ostatak pobili mitraljeskom vatrom ili poklali.
“Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine… Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će.” Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio sljedećim riječima: “Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!”

http://www.camo.ch/historija-bih.htm
SkyLimit

#956 Re: Handzar divizija

Post by SkyLimit »

Pa eto pipidugadevetka u čemu je problem,ovo piše u tekstu koji si kopirao
Najbolji izvor informacija o 13. SS diviziji jeste knjiga Himmler’s Bosnian Division, koju je napisao George Lepre
Ja samo govorim što piše u toj knjizi,gdje se kaže da je Handžar divizija počinila stravične zločine.

Nego,nakon antifašističke pobune u Francuskoj,šta bi sa divizije dalje,jel nastavila u antifašističkom duhu pomagati partizanima i ilegalistima?
PipiDugaDevetka

#957 Re: Handzar divizija

VjecitiStudent wrote: "Dobili naređenje da ubijaju Francuze" :lol:
Izgleda da si ti provokator i da ti nisi @Vječiti Student. Slijedi moja prijava moderaciji da provjere IP adresu i da li si kloniran.
PipiDugaDevetka

#958 Re: Handzar divizija

SkyLimit wrote:Pa eto pipidugadevetka u čemu je problem,ovo piše u tekstu koji si kopirao
Najbolji izvor informacija o 13. SS diviziji jeste knjiga Himmler’s Bosnian Division, koju je napisao George Lepre
Ja samo govorim što piše u toj knjizi,gdje se kaže da je Handžar divizija počinila stravične zločine.

Nego,nakon antifašističke pobune u Francuskoj,šta bi sa divizije dalje,jel nastavila u antifašističkom duhu pomagati partizanima i ilegalistima?
Dao sam link odakle možeš saznati sve što i ja znam, pa izvoli čitaj i pretražuj. Izgleda da je ovaj @Otpisani1 lično dr. ČAMO koji tipka iz Švajcarske.
kongres

#959 Re: Handzar divizija

Post by kongres »

Ne bih da vrijedjam nikoga ali ima mnogo podataka koji su dostupni svima ali se ne koriste-svaka cast zukorlicu koji je pokrenuo to pitanje i da se prestane etiketiranje te jedinice kao zlocinacke.Tacan broj stijeljanih se jos ne zna niti ce-Bozo Jelinek vodja pobune je uspio pobjeci i poginuo kao pripadnik jedne od dalmatinskih partizanskih brigada ,Luftija Dizdarevic takodje jedan od vodja pobune je strijeljan sto je naredio sam himmler-ostali su doslovno masakrirani.Da rezimiramo prvi oslobodjeni grad u Evropi je Villefranche-i danas postoji spomenik koji se redovno obilazi na datum ustanka sto je naravno hrvatska vlada iskoristila za vlastitu propagandu.Religiju ostavimo po strani jer je jedinica bila mjesovitog sastava-njemacki i hrvatski oficiri(posto su tada bosnjaci u okviru ndh imali status hrvata) te vojnici bosnjaci i nesto hrvata-pa kakao odvojiti suborce koji su stradali za istu ideju.Mislim da je to dobra ideja klanjati dzenazu i odrzati misu za poginule-sam bog zna ko je pravednik. 8)
stokton

#960 Re: Handzar divizija

Post by stokton »

SkyLimit wrote:Pa eto pipidugadevetka u čemu je problem,ovo piše u tekstu koji si kopirao

Ti i ovi poput tebe nikako nećete da prihvatite da je bilo i u redovima partizana( i to dobar broj) onih koji su se borili protiv "turaka" a ne protiv okupatora i u saradnji sa četnicima počinili stravične zločine nad muslimanskim stanovništvom.
Ili si ti jedan od onih što su bili nezadovoljni brojem ubijenih nevinih muslimana?
PipiDugaDevetka

#961 Re: Handzar divizija

stokton wrote:

Ti i ovi poput tebe nikako nećete da prihvatite da je bilo i u redovima partizana( i to dobar broj) onih koji su se borili protiv "turaka" a ne protiv okupatora i u saradnji sa četnicima počinili stravične zločine nad muslimanskim stanovništvom.
Ili si ti jedan od onih što su bili nezadovoljni brojem ubijenih nevinih muslimana?
Meni je najgori pokojni Fransoa Mitterand. Žao mi što mu nije imao ko da objasni sve u vezi Villefranche-de-Rourge-a, prvog slobodnog grada u Evropi tokom WWII i da su tu slobodu donijeli Bošnjaci.

Gen. Morillon, šupak iz Srebrenica je još živ. Nadam se da će vijest o klanjanju dženaze doprijeti i do njega. Btw, obavim mu glagolsku radnju sa njegovim prvim ženskim pretkom koja svršava koitusom.
Last edited by PipiDugaDevetka on 22/03/2013 11:26, edited 1 time in total.
SkyLimit

#962 Re: Handzar divizija

Post by SkyLimit »

stokton,naprotiv,ja itekako ne sporim suradnju partizana i četnika,ne sporim partizanske zločine,mislim da su partizani na Bleiburgu počinili veliki zločin,ali opet su u tom sveopćem ludilu gdje su svi okrvarili ruke bili ona,da je ne nazovemo pravedna,ali barem najpravednija od svih strana.
Mada nije preteško biti najbolji u konkurenciji četnika,ustaša i nacista.

Ovdje je tema Handžar divizija,plaćenici koji su ratovali za interese Nijemaca,nisu se borili ni za Bosnu,ni za Bošnjake,išli su rame uz rame sa četnicima sve dok uopće Njemačka strana nije počela slabiti i gubiti pa su četnici (prvi) zapucali na njih,Handžarci mogu biti simpatični samo onome Bošnjaku koji gleda na simpatijama na njih automatski čim čuje da su "njegovi".
A oni su u stvari bili samo Njemački,ratovali samo za njih i njihove interese,Bošnjacima ništa dobra nisu donijeli,čak suprotno.

Nemojte se zavaravati da su oni zaštitili Bošnjake u drugom svjetskom ratu.
Dok su slabo naouražani i siromašani pripadnici Hadžiefendićeve legije,Zelenog Kadra,seoskih milicija branili svoja sela i domove,oni kojima je bilo bitnije lijepo zaraditi a sa sela šta bude otišli su u Handžar i ratovali stotinama kilometara od svog sela.
Last edited by SkyLimit on 22/03/2013 11:31, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#963 Re: Handzar divizija

Post by VjecitiStudent »

kongres wrote:Ne bih da vrijedjam nikoga ali ima mnogo podataka koji su dostupni svima ali se ne koriste-svaka cast zukorlicu koji je pokrenuo to pitanje i da se prestane etiketiranje te jedinice kao zlocinacke.Tacan broj stijeljanih se jos ne zna niti ce-Bozo Jelinek vodja pobune je uspio pobjeci i poginuo kao pripadnik jedne od dalmatinskih partizanskih brigada ,Luftija Dizdarevic takodje jedan od vodja pobune je strijeljan sto je naredio sam himmler-ostali su doslovno masakrirani.Da rezimiramo prvi oslobodjeni grad u Evropi je Villefranche-i danas postoji spomenik koji se redovno obilazi na datum ustanka sto je naravno hrvatska vlada iskoristila za vlastitu propagandu.Religiju ostavimo po strani jer je jedinica bila mjesovitog sastava-njemacki i hrvatski oficiri(posto su tada bosnjaci u okviru ndh imali status hrvata) te vojnici bosnjaci i nesto hrvata-pa kakao odvojiti suborce koji su stradali za istu ideju.Mislim da je to dobra ideja klanjati dzenazu i odrzati misu za poginule-sam bog zna ko je pravednik. 8)
Još da dodaš detalj da se bio pobunio tek jedan bataljon divizije, i to predvođen likom koji je bio u partizanima, a da je ostatak divizije, predvođen efendijom, ugušio pobunu.

Koga onda slaviti, pobunu organizovanu od strane komunista ili ...?
PipiDugaDevetka

#964 Re: Handzar divizija

SkyLimit wrote:stokton,naprotiv,ja itekako ne sporim suradnju partizana i četnika,ne sporim partizanske zločine,mislim da su partizani na Bleiburgu počinili veliki zločin,ali opet su u tom sveopćem ludilu gdje su svi okrvarili ruke bili ona,da je ne nazovemo pravedna,ali barem najpravednija od svih strana.

Ovdje je tema Handžar divizija,plaćenici koji su ratovali za interese Nijemaca,nisu se borili ni za Bosnu,ni za Bošnjake,išli su rame uz rame sa četnicima sve dok uopće Njemačka strana nije počela slabiti i gubiti pa su četnici (prvi) zapucali na njih,Handžarci mogu biti simpatični samo onome Bošnjaku koji gleda na simpatijama na njih automatski čim čuje da su "njegovi".
A oni su u stvari bili samo Njemački,ratovali samo za njih i njihove interese,Bošnjacima ništa dobra nisu donijeli,čak suprotno.
Pa, osnovana je Handžar divizija u vrijeme pada Italije, znači, nakon četničkih zločina naročito u Hercegovini. Gdje god bi Talijani napustili kakav gradić ili grad, obavezno su ulazili četnici i činili pokolje muslimana.

To je razbjesnilo Bošnjake u Francuskoj i prve metke nakon obuke koje su ispalili, ispalili su za slobodu velikog francuskog naroda.
PipiDugaDevetka

#965 Re: Handzar divizija

VjecitiStudent wrote:
kongres wrote:Ne bih da vrijedjam nikoga ali ima mnogo podataka koji su dostupni svima ali se ne koriste-svaka cast zukorlicu koji je pokrenuo to pitanje i da se prestane etiketiranje te jedinice kao zlocinacke.Tacan broj stijeljanih se jos ne zna niti ce-Bozo Jelinek vodja pobune je uspio pobjeci i poginuo kao pripadnik jedne od dalmatinskih partizanskih brigada ,Luftija Dizdarevic takodje jedan od vodja pobune je strijeljan sto je naredio sam himmler-ostali su doslovno masakrirani.Da rezimiramo prvi oslobodjeni grad u Evropi je Villefranche-i danas postoji spomenik koji se redovno obilazi na datum ustanka sto je naravno hrvatska vlada iskoristila za vlastitu propagandu.Religiju ostavimo po strani jer je jedinica bila mjesovitog sastava-njemacki i hrvatski oficiri(posto su tada bosnjaci u okviru ndh imali status hrvata) te vojnici bosnjaci i nesto hrvata-pa kakao odvojiti suborce koji su stradali za istu ideju.Mislim da je to dobra ideja klanjati dzenazu i odrzati misu za poginule-sam bog zna ko je pravednik. 8)
Još da dodaš detalj da se bio pobunio tek jedan bataljon divizije, i to predvođen likom koji je bio u partizanima, a da je ostatak divizije, predvođen efendijom, ugušio pobunu.

Efendija govori na videu priloženom na početku teme ali govoranciju prekriva ton na njemačkom spikera tako da sam mu saznao i zapamtio samo prezime MUJAKIĆ.

Izgleda da je zatajila veza sa ''Pokretom otpora''- francuskih partizana. Inače bi mnogi bili proslavljeni heroji-oslobodioci Francuske.
jabidapitam

#966 Re: Handzar divizija

Post by jabidapitam »

matematicar_teski wrote:Partizani = vecinom zlocinci
cetnici=Svi zlocinci
ustase=zlocinci
handzar=neki zlocinci
:lol: Pa svi zlocinci
i kaka je razlika izmedju "svi zlocinci" i "zlocinci"?
VjecitiStudent

#967 Re: Handzar divizija

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:
VjecitiStudent wrote:

Efendija govori na videu priloženom na početku teme ali govoranciju prekriva ton na njemačkom spikera tako da sam mu saznao i zapamtio samo prezime MUJAKIĆ.

Izgleda da je zatajila veza sa ''Pokretom otpora''- francuskih partizana. Inače bi mnogi bili proslavljeni heroji-oslobodioci Francuske.
Efendija se zvao Halim Malkoč, za gušenje pobune je poslije bio odlikovan željeznim križem, direktno iz Himlerove ruke.
kongres

#968 Re: Handzar divizija

Post by kongres »

Zalazimo u vode prepucavanja-evo ja sada sa respektom citam da se pobunio samo jedan bataljon-ima li neko neke druge podatke?????
FFBikerSa

#969 Re: Handzar

Post by FFBikerSa »

redstar87 wrote:
michio wrote:
redstar87 wrote:ne znam odakle su tacno bili,al mislim da su bili popunjeni bosnjacima iz svih dijelova bih,hrvatske,srbije,crne gore...a to nije toliko ni bitno....bitnije je ono sto su napravili u 2. svjetskom ratu...a to je isto ono sto su radili ustase,cetnici,rane milicije,legije...klanja,ubijanja,paljenja,itd...
Nije dokumentovano, jbg-a a vi o tim stvarima onako slobodno, pjesnicki -700 000.
istorija je sve ih svrstala na jednu stranu,i ustase,i cetnike,i razne legije,milicije,legionarske divizije,i handzar diviziju...saradnici sa okupatorom i zlocinci...svi su oni isti...
A bogme koliko su nevinih potamanili Tito-Lito i njegovi crveni banditi, nije ni njima bilo mahane... Upravo Nihad Halilbegovic prikuplja podatke da se objavi knjiga o zlocinima komunisticke bratije nakon "oslobodjenja" Saarajeva, kad su ubijani po spiskovima koje je pripremio Valter, i ukopavani u kratere od avionskih bombi uz zeljeznicku prugu.
VjecitiStudent

#970 Re: Handzar

Post by VjecitiStudent »

FFBikerSa wrote: A bogme koliko su nevinih potamanili Tito-Lito i njegovi crveni banditi, nije ni njima bilo mahane... Upravo Nihad Halilbegovic prikuplja podatke da se objavi knjiga o zlocinima komunisticke bratije nakon "oslobodjenja" Saarajeva, kad su ubijani po spiskovima koje je pripremio Valter, i ukopavani u kratere od avionskih bombi uz zeljeznicku prugu.
Jel' iko živ ostao?
stokton

#971 Re: Handzar divizija

Post by stokton »

SkyLimit wrote:stokton,naprotiv,ja itekako ne sporim suradnju partizana i četnika,ne sporim partizanske zločine,mislim da su partizani na Bleiburgu počinili veliki zločin,ali opet su u tom sveopćem ludilu gdje su svi okrvarili ruke bili ona,da je ne nazovemo pravedna,ali barem najpravednija od svih strana.

Dok su slabo naouražani i siromašani pripadnici Hadžiefendićeve legije,Zelenog Kadra,seoskih milicija branili svoja sela i domove,oni kojima je bilo bitnije lijepo zaraditi a sa sela šta bude otišli su u Handžar i ratovali stotinama kilometara od svog sela.
E ovo je stvarno baljezganje. Čuj reme uz rame sa četnicima :run:
Pa koliko historijske činjenice govore partizani su ubijali rame uz rame sa četnicima posebno po Istočnoj hercegovini i Sandžaku.
Pa divizija se formirala da bi se muslimanski narod zaštitio od četničkih pokolja, a ne da bi se borili sa četnicima, to je više i pticama na grani jasno.
Nakon formiranja divizije nije više bilo masovnih pokolja ili su zaustavljeni u velikoj mjeri,posebno po Istočnoj Bosni, druga je stvar sad što su švabe pod izlikom da ih obučavaju slali u Francusku i istočni front, ovi sigurno na to nisu mogli uticat.

A kad smo kod zločina partizana i blajburga to i nekako razumijem jer su ubijali ustaše koji se nisu htijeli predat, koji su činili strašne zločine prije toga-osveta, ali zašto su ubijali civile muslimane 45, kome su oni šta skrivili ili zašto su ostavili stanovnike Foče četnicima nakon što su ih ovi dočekali raširenih ruku i nahranili i obukli.

Svaka čast pravim partizanima koji su se borili protiv nacizma, ali bilo je i veliki broj onih koji su bili pročetnički orjentirani i koji su mnogo više zločina napravili nego handžarovci, kako se to prije u onom režimu kazivalo i kako danas neki to žele proturit.
E neće moći više tako
SkyLimit

#972 Re: Handzar divizija

Post by SkyLimit »

stokton wrote:

E ovo je stvarno baljezganje. Čuj reme uz rame sa četnicima :run:
Pa koliko historijske činjenice govore partizani su ubijali rame uz rame sa četnicima posebno po Istočnoj hercegovini i Sandžaku.
Pa divizija se formirala da bi se muslimanski narod zaštitio od četničkih pokolja, a ne da bi se borili sa četnicima, to je više i pticama na grani jasno.
Nakon formiranja divizije nije više bilo masovnih pokolja ili su zaustavljeni u velikoj mjeri,posebno po Istočnoj Bosni, druga je stvar sad što su švabe pod izlikom da ih obučavaju slali u Francusku i istočni front, ovi sigurno na to nisu mogli uticat.

A kad smo kod zločina partizana i blajburga to i nekako razumijem jer su ubijali ustaše koji se nisu htijeli predat, koji su činili strašne zločine prije toga-osveta, ali zašto su ubijali civile muslimane 45, kome su oni šta skrivili ili zašto su ostavili stanovnike Foče četnicima nakon što su ih ovi dočekali raširenih ruku i nahranili i obukli.

Svaka čast pravim partizanima koji su se borili protiv nacizma, ali bilo je i veliki broj onih koji su bili pročetnički orjentirani i koji su mnogo više zločina napravili nego handžarovci, kako se to prije u onom režimu kazivalo i kako danas neki to žele proturit.
E neće moći više tako
Nisu oni služili da štite Bošnjački narod,služili su da zajedno sa četnicima(velik broj zajedničkih akcija) "čiste" ove prostore od partizana,toliko su bili u lošim odnosima sa četnicima da su bili pozivani na velike četničke proslave(Lepre ovo naglašava u svojoj knjizi).

Čitajte malo knjige,nemojte pisati po ličnom nahođenju.

Niko sretniji od mene da su oni bili mitološki junaci koji su svoje živote riskirali za spas i zaštitu Bošnjačkog naroda,ali oni to jednostavno nisu bili.

Veliki Jeruzalemski muftija Amin al-Husseini je dao svoju listu zahtjeva/prijedloga u vezi pripadnika Handžar divizije,iz kojih se može zaključiti da je on bio blagonaklonan domaćem muslimanskom stavnovništvu,pa je među tim zahtjevima stajalo i
Najvažniji zadatak pripadnika ove divizije mora biti zaštita domovine i porodica,divizija ne smije biti slana na ratišta izvan Bosne
Ali Nijemci su imali drugačiju ulogu za Handžar diviziju
Divizija je bila predodređena da uništi Titine Partizanske snage koje su djelovale na području sjeveroistočne Bosne,i onda da uvede lokalni red.
Himmlerova primarna briga svakako nije bila zaštita lokalnog Muslimanskog stanovništva,već zaštititi Njemačko stanovništvo koje je živjelo sjeverno,na području Srijema.

Zanimljivo da se navodi prvo nezadovoljstvo Hrvata katolika(kojih je takođe nešto bilo u diviziji) nedostatkom Hrvatskog duha kod muslimana,pa onda piše
Bila je prisutna etnička netrepeljivost i kod Muslimana.Jedan oficir je primjetio da Imam Fadil Sirčo "vrlo lako ulazi u žučne rasprave sa Hrvatima kad se počne pričati o Hrvatskoj politici."
Mnogi vojnici su se žalili na ime divizije,koje je bilo promjenjeno u Kroatische SS-Freiwilligen Gebrigs Divisions(Hrvatska SS Dobrovoljačka Brdska Divizija),jer se nije spominjala Bosna i Hercegovina.
Zanimljivi su opisi regruta iz ugla Njemačkih oficira i instruktora,koji navode da su Bosanci časni,dobri borci,da mrze Srbe :D,i da su izuzetno odani oficirima koji steknu njihove simpatije.Dobri su za pješadijske borbe prsa u prsa,odlično se snalaze na teškom terenu,ali prilikom defanzivnih zadataka oficir mora dosta truda uložiti da ih kontroliše,ne reaguju razborito na žestoke napade artiljerijom i bombardovanje iz zraka.Veoma su privrženi svojoj Bosni itd.

Riječi jednog Njemačkog instruktora:
U suštini,Muslimani-Bosanci,su sposobni vojnici,ali oni nisu Prusi.
Morate se znati postaviti prema njihovom mentalitetu,koji je pod velikim utjecajem religije i okoline gdje su odrasli.
Svaki pukušaj pravljena Prusa od Bosanca bi završio katastrofalno.
Još kažu da su neki mladi regruti sa Bosanskih planina prvi put se susreli sa svjetlećom sijalicom pri dolasku u Handžar.

Sve je ovo iz Lepreove knjige.

Image
stokton

#973 Re: Handzar divizija

Post by stokton »

Skylimit- i šta si ti sad dokazao sa ovim tekstom? da su handžarovci bili rame uz rame sa četama?

Sve sam rekao u predhodnom postu, i ne da mi se više raspravljat, a tvoj je problem ako ne želiš pogledat istini u oči, nakon 50 godina zataškavanja napokon imamo svi priliku da znamo istinu o WWII.
SkyLimit

#974 Re: Handzar divizija

Post by SkyLimit »

stokton wrote:Skylimit- i šta si ti sad dokazao sa ovim tekstom? da su handžarovci bili rame uz rame sa četama?

Sve sam rekao u predhodnom postu, i ne da mi se više raspravljat, a tvoj je problem ako ne želiš pogledat istini u oči, nakon 50 godina zataškavanja napokon imamo svi priliku da znamo istin o WWII.
Pazi,oni jesu veliki dio svog postojanja proveli ratujući "rame uz rame" sa četnicima protiv partizana,to je dobro poznata stvar.

Možda su mogli biti nešto drugo,možda je prvobitni plan zaista bio da štite Bošnjački narod,ali to je u domenu šta bi bilo kad bi bilo.
Tvrtko II Kotromanić

#975 Re: Handzar divizija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

postojala je saradnja sa cetnicima u SI Bosni, to je dokumentovano :)
Post Reply